Contract Consultanta Conas

download Contract Consultanta Conas

of 27

 • date post

  22-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  16
 • download

  0

Embed Size (px)

description

consultanta

Transcript of Contract Consultanta Conas

CONTRACT DE PRESTARI SERVICII

Academia de Studii Economice din Bucureti

Facultatea de Management

Master- Managementul serviciilor de sntate

Consultan pe problematic de resurse umane la Spitalul Caritas Roiorii de Vede

Ion Diana

Dumitru Cosmin

Neacu Simona

Roca Claudia

Vreme Raluca

Master, Anul I, gr.164

n vederea obinerii acreditrii CONAS, Spitalul Caritas din Roiorii de Vede avea programat o prim vizit a inspectorilor care veneau s ateste buna funcionare a spitalului, la sfritul lunii aprilie. Pentru a putea elimina din start posibilele neconformiti pe care inspectorii Conas le puteau sesiza, conducerea spitalului a apelat la ajutorul specialitilor de la firma de consultan Floyd AD&C.

S.C. FLOYD AD&C S.R.L. i-a nceput activitatea n anul 2001 ca firm de consultan i formare profesional n domeniul managementului calitii - ISO 9001, ISO/TS 16949, mediului - ISO 14001, EMAS, sntii i securitii ocupaionale - OHSAS 18001, siguranei alimentului ISO 22000, IFS, responsabilitii sociale - SA 8000, ISO 26000, securitii informaiilor ISO/CEI 27001, ISO 17799, managementului energiei EN 16001, ISO 50001, dispozitivelor medicale ISO 13485, etc.

Ca urmare a faptului c unii dintre formatorii companiei sunt i evaluatori CONAS, n ultimul an, s-a adugat la portofoliul de activiti i consultana spitalelor n vederea acreditrii CONAS. Evaluatorii CONAS pot oferi consultan pentru acreditare, ns, mai apoi nu pot evalua instituia, acest fapt fiind considerat conflict de interese, iar nclcarea acestei reguli atrage dup sine sanciune penal.

Precizm faptul c contractul cu Spitalul Caritas din Roiorii de Vede a fost ncheiat n luna ianuarie, iar noi am participat la ntlnirile de consultan dintre angajaii Floyd i conducerea spitalului, experiena fiind posibil datorit participrii la programul Maspract(Masteranzi practicieni - investiie n viitorii manageri).

Acreditarea spitalului este o msur de importan strategic n dezvoltarea sectorului spitalicesc. Accesul la servicii spitaliceti de talie european, cu condiii de confort sporit, echivalente cu cele existente deja la nivel european, va fi posibil n msura n care toi beneficiarii acreditrii spitalelor (guvern, consilii locale, spitale, organizaii non-guvernamentale, asociaii ale pacientilor) vor conlucra, iar aportul lor n ceea ce privete calitatea va fi unul substanial.

Analiza referinelor, standardelor, criteriilor i indicatorilor conduce la ideea c pregtirea instituiei n vederea acreditrii este un proces complex a crui gestionare presupune un grad sporit de atenie. O abordare pripit i nesistematic ar putea conduce la serioase perturbari n activitatea instituiei. O bun planificare va ajuta la anticiparea problemelor ce se pot ivi i va asigura o adaptare la schimbare mult mai rapid.

Oricare ar fi strategia de dezvoltare instituional, ce presupune pe lng un set de programe, bugete, proceduri, reorganizarea resurselor spitalului i motivarea angajailor n atingerea obiectivelor ea trebuie s asigure o navigare dibace n lupta pentru supravieuire n situaii de criz, cum este cea cu care economia mondial se confrunt n prezent.

Pregtirea instituiei, n vederea acreditrii CONAS este abordat ca un proiect integrat al strategiei de dezvoltare instituional, care la rndul su, este gndit ca un cluster de subproiecte interdependente, subsumate proiectului general, cu utilizarea instrumentelor i metodologiilor specifice managementului de proiect.

De asemenea, odat cu nfiinarea acestei instituii de acreditare a spitalelor, toate spitalele din Romnia sunt obligate s se acrediteze, n caz contrar acestea vor pierde dreptul de a mai fi finanate de Casa Naional de Asigurri de Sntate. Cu o astfel de obligativitate niciun spital din Romnia nu dorete s rmn fr surse de venit, rezultnd de aici i dorina acestora de a ndeplini toate cerinele CONAS.

Odat cu semnarea contractului firma de consultan i ia angajamentul c va face tot posibilul ca spitalul s nu prezinte neconformiti la sosirea evaluatorilor CONAS. Procesul de acreditare urmreste gradul de ndeplinire, pentru fiecare spital n parte, a unui set extins de indicatori, din diferite grupe de interes. Programul de consultan urmreste ca, mpreun cu o echip polispecializat a spitalului, s ofere instrumentele necesare ndeplinirii cerinelor specificate, oferind totodata premisele construciei unui sistem de urmrire i mbuntire a segmentelor importante privind acreditarea. Iata, n continuare, principalele etape ale programului de consultan:

Etapa 1: Instruirea privind cerintele de acreditare

Acreditarea este un proces complex care implic, pe lng alocarea de resurse umane i de timp, i cheltuieli bugetare nsemnate. Astfel, este nevoie ca toat echipa de conducere a spitalului, de la efii de compartimente pn la manager, s neleag cerinele impuse, premis deosebit de important privind succesul acestui demers. n cadrul acestei instruiri se vor avea n vedere: capitolele de indicatori urmrii; termenele prescrise; obiectivele comune urmarite; resursele umane ce trebuie implicate.

Un rezultat de atins n urma acestei instruiri este numirea Managerului de Proiect. Acesta va fi persoana care va rspunde, din partea spitalului de buna derulare a programului de consultan, fiind, totodata, persoana de legtur ntre firma de consultan i spital.

Etapa 2: Evaluarea intern a conformitii cu standardele de acreditare

Baza de pornire a aciunilor propriu-zise privind pregtirea spitalului dvs. pentru procesul de acreditare, este identificarea felului n care se prezint spitalul, din perspectiva indicatorilor specificai. Astfel, o echipa formata dintr-un consultant si persoanele desemnate de conducerea spitalului vor efectua o verificare pe teren pe fiecare grupa de indicatori in parte, pe baza unui chestionar specific.

Structura chestionarului va fi biocomponen: pe de o parte se are n vedere natura/nivelul specificat al indicatorilor i, pe de alta parte, natura/nivelul actual al indicatorilor. Acesta ofer imaginea de ansamblu a modului n care spitalul respect, la momentul realizrii evalurii interne, cerinele de acreditare. Procesul de evaluare, n funcie de mrimea spitalului, dureaz ntre 3 i 8 zile.

Etapa 3: Elaborarea Planului Intern de Conformare

Rezultatul evalurii din etapa precedent va constitui informaiile de intrare pentru realizarea planului de aciune necesar asigurrii succesului acreditrii. Acest plan poart denumirea de Plan Intern de Conformare (PIC). PIC se realizeaz mpreuna cu echipa spitalului i el va ine cont att de constrngerile de timp impuse ct i resursele interne ale spitalului ce trebuie conjugate ctre obiectivul obinerii acreditrii.

PIC trebuie sa aib n vedere cele 11 categorii de indicatori urmriti:

MSO - MANAGEMENTUL STRATEGIC AL ORGANIZAIEI

MOI MANAGEMENTUL OPERAIONAL AL INFORMAIILOR

MRU MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

MMI MANAGEMENTUL MEDIULUI DE NGRIJIRE

MCS MANAGEMENTUL CALITII SERVICIILOR

DPC DREPTURILE PACIENTULUI I COMUNICAREA

GDP GESTIUNEA DATELOR PACIENTULUI

MIS MANAGEMENTUL NGRIJIRILOR DE SNTATE

PGR PREVENIREA I GESTIUNEA RISCURILOR

MIN MANAGEMENTUL INFECIILOR NOSOCOMIALE

STT SIGURANA TRANSFUZIEI I TRANSPLANTULUI

Etapa 4: Implementarea aciunilor corective i preventive prevazute n PIC

Aceasta etap are n vedere urmrirea ndeplinirii PIC. Echipa de consultan nu se va margini doar la aciuni de verificare, ea va participa activ la identificarea de soluii acolo unde este obiectiv-posibil, la conceperea de documente de proces, la elaborarea de formulare specifice, la participarea la edine de proiect etc.

Aceast etap este cea mai ndelungat datorit faptului c ndeplinirea unor cerine prescrise nu se poate realiza fizic sau financiar imediat, ele antrennd acordul de vointa a mai multor factori sau proceduri legislative complexe.

Etapa 5: Auditul Gradul de Conformaren momentul n care PIC este ndeplinit, nainte de a invita evaluatorii CONAS s nceap procesul de acreditare, echipa noastr recomand efectuarea n prealabil a unui audit al gradului de conformare. Scopul acestui audit const n asigurarea c toate aciunile prevazute n PIC au fost derulate i c nu s-a produs nu se produc, ntre timp, deteriorari ale indicatorilor, de la starea urmarit.

Auditul se deruleaz de ctre echipa de proiect ( consultani ai echipei de audit i reprezentani ai spitalului), utilizndu-se chestionarul de evaluare. Eventuale probleme identificate n timpul acestui audit, se vor rezolva imediat, daca este posibil, fie utiliznd actiunile gndite iniial n PIC, fie aplicnd alte metode.

Documentul final ce rezult din parcurgerea acestei etape este Chestionarul de Autoevaluare, document solicitat n debutul procesuluide acreditare, de ctre CONAS.

Etapa 6: Transmiterea Cererii de nscriere si a Chestionarului de Autoevaluare ctre CONAS

Pentru a se demara procesul de evaluare, spitalul trebuie sa transmit ctre CONAS cele dou documente menionate mai sus. Conform legislatiei, n termen de 30 zile de la data primirii cererii, CONAS numete i trimite ctre solicitant echipa de evaluatori.

Etapa 7 : Asisten i suport pe perioada de conformare

Concluziile auditului de acreditare pot fi de natur a solicita anumite modificri care, daca se poate vor fi operate imediat cu ajutorul consultanilor, dac nu, n termenul prescris de echipa de evaluatori CONAS.

Procesul de acreditare al spitalului va cuprinde ase etape:

1. cererea spitalului de a fi acreditat,

2. acceptarea i planificarea perioadei de vizit,

3. auto-evaluarea spitalului pe baza fie-tip

4. vizita evaluatorilor acreditai CoNAS

5. raportul de evaluare i recomandari

6. evaluarea eficienei msurilor de mbuntire a calit