Contract Consultanta Conas

of 35 /35
Academia de Studii Economice din București Facultatea de Management Master- Managementul serviciilor de sănătate Consultanță pe problematică de resurse umane la Spitalul Caritas Roșiorii de Vede

Embed Size (px)

description

consultanta

Transcript of Contract Consultanta Conas

CONTRACT DE PRESTARI SERVICII

Academia de Studii Economice din Bucureti

Facultatea de Management

Master- Managementul serviciilor de sntate

Consultan pe problematic de resurse umane la Spitalul Caritas Roiorii de Vede

Ion Diana

Dumitru Cosmin

Neacu Simona

Roca Claudia

Vreme Raluca

Master, Anul I, gr.164

n vederea obinerii acreditrii CONAS, Spitalul Caritas din Roiorii de Vede avea programat o prim vizit a inspectorilor care veneau s ateste buna funcionare a spitalului, la sfritul lunii aprilie. Pentru a putea elimina din start posibilele neconformiti pe care inspectorii Conas le puteau sesiza, conducerea spitalului a apelat la ajutorul specialitilor de la firma de consultan Floyd AD&C.

S.C. FLOYD AD&C S.R.L. i-a nceput activitatea n anul 2001 ca firm de consultan i formare profesional n domeniul managementului calitii - ISO 9001, ISO/TS 16949, mediului - ISO 14001, EMAS, sntii i securitii ocupaionale - OHSAS 18001, siguranei alimentului ISO 22000, IFS, responsabilitii sociale - SA 8000, ISO 26000, securitii informaiilor ISO/CEI 27001, ISO 17799, managementului energiei EN 16001, ISO 50001, dispozitivelor medicale ISO 13485, etc.

Ca urmare a faptului c unii dintre formatorii companiei sunt i evaluatori CONAS, n ultimul an, s-a adugat la portofoliul de activiti i consultana spitalelor n vederea acreditrii CONAS. Evaluatorii CONAS pot oferi consultan pentru acreditare, ns, mai apoi nu pot evalua instituia, acest fapt fiind considerat conflict de interese, iar nclcarea acestei reguli atrage dup sine sanciune penal.

Precizm faptul c contractul cu Spitalul Caritas din Roiorii de Vede a fost ncheiat n luna ianuarie, iar noi am participat la ntlnirile de consultan dintre angajaii Floyd i conducerea spitalului, experiena fiind posibil datorit participrii la programul Maspract(Masteranzi practicieni - investiie n viitorii manageri).

Acreditarea spitalului este o msur de importan strategic n dezvoltarea sectorului spitalicesc. Accesul la servicii spitaliceti de talie european, cu condiii de confort sporit, echivalente cu cele existente deja la nivel european, va fi posibil n msura n care toi beneficiarii acreditrii spitalelor (guvern, consilii locale, spitale, organizaii non-guvernamentale, asociaii ale pacientilor) vor conlucra, iar aportul lor n ceea ce privete calitatea va fi unul substanial.

Analiza referinelor, standardelor, criteriilor i indicatorilor conduce la ideea c pregtirea instituiei n vederea acreditrii este un proces complex a crui gestionare presupune un grad sporit de atenie. O abordare pripit i nesistematic ar putea conduce la serioase perturbari n activitatea instituiei. O bun planificare va ajuta la anticiparea problemelor ce se pot ivi i va asigura o adaptare la schimbare mult mai rapid.

Oricare ar fi strategia de dezvoltare instituional, ce presupune pe lng un set de programe, bugete, proceduri, reorganizarea resurselor spitalului i motivarea angajailor n atingerea obiectivelor ea trebuie s asigure o navigare dibace n lupta pentru supravieuire n situaii de criz, cum este cea cu care economia mondial se confrunt n prezent.

Pregtirea instituiei, n vederea acreditrii CONAS este abordat ca un proiect integrat al strategiei de dezvoltare instituional, care la rndul su, este gndit ca un cluster de subproiecte interdependente, subsumate proiectului general, cu utilizarea instrumentelor i metodologiilor specifice managementului de proiect.

De asemenea, odat cu nfiinarea acestei instituii de acreditare a spitalelor, toate spitalele din Romnia sunt obligate s se acrediteze, n caz contrar acestea vor pierde dreptul de a mai fi finanate de Casa Naional de Asigurri de Sntate. Cu o astfel de obligativitate niciun spital din Romnia nu dorete s rmn fr surse de venit, rezultnd de aici i dorina acestora de a ndeplini toate cerinele CONAS.

Odat cu semnarea contractului firma de consultan i ia angajamentul c va face tot posibilul ca spitalul s nu prezinte neconformiti la sosirea evaluatorilor CONAS. Procesul de acreditare urmreste gradul de ndeplinire, pentru fiecare spital n parte, a unui set extins de indicatori, din diferite grupe de interes. Programul de consultan urmreste ca, mpreun cu o echip polispecializat a spitalului, s ofere instrumentele necesare ndeplinirii cerinelor specificate, oferind totodata premisele construciei unui sistem de urmrire i mbuntire a segmentelor importante privind acreditarea. Iata, n continuare, principalele etape ale programului de consultan:

Etapa 1: Instruirea privind cerintele de acreditare

Acreditarea este un proces complex care implic, pe lng alocarea de resurse umane i de timp, i cheltuieli bugetare nsemnate. Astfel, este nevoie ca toat echipa de conducere a spitalului, de la efii de compartimente pn la manager, s neleag cerinele impuse, premis deosebit de important privind succesul acestui demers. n cadrul acestei instruiri se vor avea n vedere: capitolele de indicatori urmrii; termenele prescrise; obiectivele comune urmarite; resursele umane ce trebuie implicate.

Un rezultat de atins n urma acestei instruiri este numirea Managerului de Proiect. Acesta va fi persoana care va rspunde, din partea spitalului de buna derulare a programului de consultan, fiind, totodata, persoana de legtur ntre firma de consultan i spital.

Etapa 2: Evaluarea intern a conformitii cu standardele de acreditare

Baza de pornire a aciunilor propriu-zise privind pregtirea spitalului dvs. pentru procesul de acreditare, este identificarea felului n care se prezint spitalul, din perspectiva indicatorilor specificai. Astfel, o echipa formata dintr-un consultant si persoanele desemnate de conducerea spitalului vor efectua o verificare pe teren pe fiecare grupa de indicatori in parte, pe baza unui chestionar specific.

Structura chestionarului va fi biocomponen: pe de o parte se are n vedere natura/nivelul specificat al indicatorilor i, pe de alta parte, natura/nivelul actual al indicatorilor. Acesta ofer imaginea de ansamblu a modului n care spitalul respect, la momentul realizrii evalurii interne, cerinele de acreditare. Procesul de evaluare, n funcie de mrimea spitalului, dureaz ntre 3 i 8 zile.

Etapa 3: Elaborarea Planului Intern de Conformare

Rezultatul evalurii din etapa precedent va constitui informaiile de intrare pentru realizarea planului de aciune necesar asigurrii succesului acreditrii. Acest plan poart denumirea de Plan Intern de Conformare (PIC). PIC se realizeaz mpreuna cu echipa spitalului i el va ine cont att de constrngerile de timp impuse ct i resursele interne ale spitalului ce trebuie conjugate ctre obiectivul obinerii acreditrii.

PIC trebuie sa aib n vedere cele 11 categorii de indicatori urmriti:

MSO - MANAGEMENTUL STRATEGIC AL ORGANIZAIEI

MOI MANAGEMENTUL OPERAIONAL AL INFORMAIILOR

MRU MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE

MMI MANAGEMENTUL MEDIULUI DE NGRIJIRE

MCS MANAGEMENTUL CALITII SERVICIILOR

DPC DREPTURILE PACIENTULUI I COMUNICAREA

GDP GESTIUNEA DATELOR PACIENTULUI

MIS MANAGEMENTUL NGRIJIRILOR DE SNTATE

PGR PREVENIREA I GESTIUNEA RISCURILOR

MIN MANAGEMENTUL INFECIILOR NOSOCOMIALE

STT SIGURANA TRANSFUZIEI I TRANSPLANTULUI

Etapa 4: Implementarea aciunilor corective i preventive prevazute n PIC

Aceasta etap are n vedere urmrirea ndeplinirii PIC. Echipa de consultan nu se va margini doar la aciuni de verificare, ea va participa activ la identificarea de soluii acolo unde este obiectiv-posibil, la conceperea de documente de proces, la elaborarea de formulare specifice, la participarea la edine de proiect etc.

Aceast etap este cea mai ndelungat datorit faptului c ndeplinirea unor cerine prescrise nu se poate realiza fizic sau financiar imediat, ele antrennd acordul de vointa a mai multor factori sau proceduri legislative complexe.

Etapa 5: Auditul Gradul de Conformaren momentul n care PIC este ndeplinit, nainte de a invita evaluatorii CONAS s nceap procesul de acreditare, echipa noastr recomand efectuarea n prealabil a unui audit al gradului de conformare. Scopul acestui audit const n asigurarea c toate aciunile prevazute n PIC au fost derulate i c nu s-a produs nu se produc, ntre timp, deteriorari ale indicatorilor, de la starea urmarit.

Auditul se deruleaz de ctre echipa de proiect ( consultani ai echipei de audit i reprezentani ai spitalului), utilizndu-se chestionarul de evaluare. Eventuale probleme identificate n timpul acestui audit, se vor rezolva imediat, daca este posibil, fie utiliznd actiunile gndite iniial n PIC, fie aplicnd alte metode.

Documentul final ce rezult din parcurgerea acestei etape este Chestionarul de Autoevaluare, document solicitat n debutul procesuluide acreditare, de ctre CONAS.

Etapa 6: Transmiterea Cererii de nscriere si a Chestionarului de Autoevaluare ctre CONAS

Pentru a se demara procesul de evaluare, spitalul trebuie sa transmit ctre CONAS cele dou documente menionate mai sus. Conform legislatiei, n termen de 30 zile de la data primirii cererii, CONAS numete i trimite ctre solicitant echipa de evaluatori.

Etapa 7 : Asisten i suport pe perioada de conformare

Concluziile auditului de acreditare pot fi de natur a solicita anumite modificri care, daca se poate vor fi operate imediat cu ajutorul consultanilor, dac nu, n termenul prescris de echipa de evaluatori CONAS.

Procesul de acreditare al spitalului va cuprinde ase etape:

1. cererea spitalului de a fi acreditat,

2. acceptarea i planificarea perioadei de vizit,

3. auto-evaluarea spitalului pe baza fie-tip

4. vizita evaluatorilor acreditai CoNAS

5. raportul de evaluare i recomandari

6. evaluarea eficienei msurilor de mbuntire a calitii.

Dup realizarea celor ase pai, va fi fcut un raport final de acreditare.

CONAS a realizat o serie de standarde si criterii pe baza carora se va face evaluarea unitilor spitaliceti. Standardele cuprind 11 referine, 80 de standarde, 344 de criterii i 1700 de indicatori pe care spitalele ar trebui s le ndeplineasc.

Consultana va fi oferit spitalului Caritas Roirii de Vede, conform acestor indicatori, astfel se va urmri ca spitalul s ating cel puin 80% din cerinele CONAS.

La prima vizit a echipei de consultan, acetia au dedicat o mare parte din timp pentru a nelege modul de organizare i funcionare a spitalului prezentat de ctre managerul spitalului Lucian Alexe. Astfel, echipa de consultan a aflat faptul c ofer consultan unui spital de dimensiuni medii, cu un numr de 303 paturi. Spitalul Municipal Caritas are repartizate numrul de paturi n urmtoarele secii: Secia Anestezie i terapie intensiv, Secia Boli infecioase, Secia Chirurgie general, Secia Medicin intern compartiment cardiologie, Secia Neonatologie, Secia Neurologie, Secia Obstretic ginecologie, Secia Oftalmologie, Secia Oncologie, Secia Ortopedie-traumatologie, Secia Otorinolaringologie, Secia Pediatrie, Secia Balneofizioterapie. Spitalul deservete 23% din populaia judeului i 3% din populaia judeelor limitrofe.

De asemenea, s-a efectuat o vizit n ntregul spital, din acelai motiv, i anume, acela de cunoate ct mai bine instituia. Pentru a ncepe n adevratul sens al cuvntului procesul de consultan, echipa a solicitat o serie de documente prin care s diagnostice situaia real a spitalului. La aceast vizit, la dispoziia echipei de consultan s-au pus urmtoarele documente: ROF,ROI, organigrama spitalului, plan de management, chestionar de evaluarea satisfaciei personalului, acestea fiind documentele disponibile la acel moment. Conducerea spitalului a asigurat echipa de consultan c va pune la dispoziie i alte documente, care vor fi solicitate la cerere.

La urmtoarea vizit a auditorilor, acetia au semnalat neconformitile pe care instituia le are, acestea fiind sesizate, ca urmare a analizei documentelor primite i de asemenea s-a realizat o ntlnire cu reprezentatul RUNOS i cu eful uneia dintre seciile spitalului pentru a le face cunoscute standardele ce trebuie ndeplinite n vederea acreditrii.

Vom prezenta neconformitile care au fost sesizate de echipa de consultan pentru serviciul de resurse umane din cadrul spitalului. Pentru aceasta s-a verificat conformitatea cu lista de verificare nr. 7 (anexa nr. 1) a cerinelor CONAS.

Neconformitatea nr.1: Administrarea datelor personale ale angajailor nu permite pstrarea confidenialitii i securitii informaiilor: Instituia nu dispune de un sistem securizat de gestiune a datelor personalului; Dosarele angajailor nu sunt gestionate corespunztor; Instituia nu garanteaz pstrarea confidenialitii datelor personalului;

Neconformitatea nr. 2: Comunicarea intraorganizaional nu este integrat n politica de management a resurselor umane:

Activitatea structurilor de reprezentare a personalului nu se desfoar corespunztor;

Comunicarea formal i informal nu este promovat n interiorul organizaiei.

Neconformitatea nr. 3: Evaluarea periodic a personalului nu este ndeplinit:

Instituia nu are proceduri de evaluare periodic a angajailor;

Instituia evalueaz nevoile personalului n legtur cu propria dezvoltare profesional;

Neconformitatea nr. 4: Nivelul de competen a personalului nu este mbuntit prin formare continu:

Instituia nu se preocup de pregtirea profesional a ntregului personal angajat;

Programul de formare profesional nu este adaptat nevoilor organizaiei;

Eficiena programului de formare a personalului nu este evaluat.

Recomandrile echipei de consultant pentru faptul c:

1. Administrarea datelor personale ale angajailor nu permite pstrarea confidenialitii i securitii informaiilor.

Trebuie s se instituiasc o baz electronic de date personal care s fie securizat i s se numeasc un responsabil care s asigure securizarea acestei baze de date. De asemenea, se vor lua msuri privind pstrarea dosarelor de personal fiind necesar securizarea acestora mpotriva efraciei, a incendiilor etc.

Departamentul de R.U se va asigura c exist angajamente privind pstrarea confidenialitii datelor de personal, care vor fi i semnate i se va asigura c dosare personale sunt completate i actualizate, iar conducerea spitalului se va asigura c n RI exist sanciuni aplicabile n cazul nerespectrii confidenialitii datelor personale ale angajailor.

2. Comunicarea intraorganizaional nu este integrat n politica de management a resurselor umane:

Vor trebui pstrate procesele-verbale pe cel puin ultimele 12 luni de la: ntrunirile reprezentanilor salariailor/ membrilor de sindicat, de la ntrunirea consiliului medical i de la ntrunirile consiliului etic.

Se vor organiza sesiuni de comunicri medicale i/sau experiene profesionale

Se va evalua nivelului motivaional al personalului angajat cel puin o dat pe an

Se va realiza un chestionar de evaluare a satisfaciei personalului n concordan cu cerinele CONAS.

3. Evaluarea periodic a personalului nu este ndeplinit:

Se va ncepe un proces prin care departamentul RUNOS va trebui s in evidena la diverse modaliti de evaluare a personalului Se vor stabili modalitile de evaluare Se va stabili care este: nr. mediu de pacieni externai/medic/asistent medical/lun/spital; nr. mediu de intervenii chirurgicale/medic chirurg/lun, n ultima lun - nr. mediu consultaii n ambulator/medic de ambulator - nr. de reparaii curente executate i recepionate de ctre personalul tehnic angajat n ultimele 7 zile - indicatori de performan profesional specifici personalului tehnic. Aceti indicatori vor fi utilizai n evaluarea personalului.

calificrile i competenele personalului angajat vor fi colectate ntr-o baz de date

nevoile de formare profesional la nivelul seciilor i departamentelor vor fi centralizate

se va ntocmi o situaie centralizat privind solicitrile individuale de formare profesional

Din chestionarul de analiza satisfaciei personalului se va ine seama de nr. angajai afirmnd c se simt apreciai pentru munca depus/nr. angajai chestionai - nivelul mediu de satisfacie al angajailor chestionai privind munca prestat (punctaj total /nr. angajai chestionai).

4. Nivelul de competen a personalului nu este mbuntit prin formare continu:

Se vor stabili care sunt obiectivele privind formarea personalului i se vor nscrise n planul strategic;

Se va stabili cte cursuri sau manifestri tiinifice interne i internaionale pot fi suportate din bugetul instituiei pentru pregtirea personalului angajat;

Se vor analiza solicitrilor iindividuale de formare profesional nregistrate

Se vor realiza analize tip cost beneficiu (cheltuiala pentru mbuntirea cunotinelor profesionale versus beneficiile aduse instituiei).

Se vor susine angajaii i se va ine evidena acelora care doresc s: mearg la studii postuniversitare, cursuri de pregtire privind susinerea funciilor vitale adresate personalului de ngrijire (asistente, surori medicale, infirmiere i brancardieri), sesiuni tiinifice, seminarii, conferine, congrese naionale, internaionale etc.

Str. Liviu Rebreanu, nr. 31, Sector 3, Bucuresti, email: [email protected]

Tel./Fax +40-21- 318.80.28; 318.80.27

J40/4766/2001 Cod fiscal: 13883884

Cont BCR Mosilor: RO38RNCB0088002305690001

CONTRACT DE COLABORARE SI CONSULTANTA NR. 1220 din 15.01.20151. PARTI CONTRACTANTE: S.C., cu sediul in , nr , , jud. , inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J//, cod fiscal RO, cont curent nr. , Banca suc. , reprezentata de in calitate de , denumita in continuare CONSULTANT si , cu sediul in , nr , , jud. , cont curent nr. , Banca suc. , reprezentata de in calitate de , denumita in continuare BENEFICIAR .Convin de comun acord incheierea prezentului contract, in conditiile de mai jos:2. OBIECTUL CONTRACTULUI:Prin prezentul contract CONSULTANTUL se obliga sa presteze serviciul de informare cu privire la implementarea si respectarea cerintelor legale si de reglementare in domeniul medical aplicabile in cadrul activitatilor BENEFICIARULUI si sa asigure consultanta pentru conformitate.3. OBLIGATIILE PARTILOR3.1. Obligatiile Consultantului:Programul de consultanta in vederea asigurarii conformitatii cu cerintele legale si de reglementare in domeniul normelor CONAS aplicabile BENEFICIARULUI presupune furnizarea urmatoarelor servicii:a. CONSULTANTUL va efectua vizita initiala destinata identificarii si evaluarii gradului de conformare al BENEFICIARULUI cu cerintele legale si de reglementare in domeniu, si de a formula o strategie coerenta de implementare a actiunilor/ masurilor corective. Aceasta vizita (audit diagnostic) se va finaliza cu elaborarea unui Raport de audit si a unui Program de lucru stabilit de comun acord cu reprezentantii BENEFICIARULUI;b. CONSULTANTUL (la cerere) va efectua instruirea angajatilor privind cerintele legale si de reglementare aplicabile, precum si responsabilitatile ce ar trebui asumate de fiecare angajat;c. CONSULTANTUL va reprezenta BENEFICIARUL in relatia cu evaluatorii CONAS;d. CONSULTANTUL va elabora (la cerere) documentatia pentru obtinerea acreditrii CONAS;e. CONSULTANTUL va elabora (la cerere) documente specifice de raportare, conform cerintelor specifice formulate de CONAS;f. CONSULTANTUL va realiza raportarile periodice care se fac catre autoritatile de reglementare (predare documente catre Autoritati sau inserare date pe platformele software dedicate);g. CONSULTANTUL va stabili impreuna cu BENEFICIARUL cele mai adecvate actiuni corective in urma inspectiilor din partea autoritatilor;h. In cazul unor urgente legate de procesul de acreditare CONSULTANTUL sa se prezinte la sediul BENEFICIARULUI, in maximum 6 ore de la primirea solicitarii telefonice din partea BENEFICIARULUI.3.2 Obligatiile BeneficiaruluiPentru realizarea obiectului prezentului contract, BENEFICIARUL se obliga:

a) Sa achite pretul serviciilor oferite de CONSULTANT in modalitatea si la termenele stabilite prin prezentul contract;b) Sa anunte in scris sau prin notificare telefonica orice schimbare asupra structurii personalului si a conditiilor de munca, sau orice alta modificare referitoare la activitatea si/sau procesele de munca initiale incheierii prezentului contract.

c) Sa asigure CONSULTANTULUI accesul liber in incinta sediului si a posturilor de lucru, in vederea realizarii obligatiilor stipulate la Art. 3.1, punctele a) h).d) Sa asigure CONSULTANTULUI acces un spatiu de birou si dotarile corespunzatoare;e) Sa puna la dispozitia CONSULTANTULUI toate documentele necesare, in vederea realizarii obligatiilor stipulate la Art. 3.1.f) Sa asigure prin decizie interna comisia care sa implementeze masurile dispuse de CONSULTANT cu precizarea clara a atributiilor specifice fiecarui membru al acestei comisii;g) Sa comunice CONSULTANTULUI eventualele controale din partea institutiilor abilitate ale statului si masurile consemnate in procesul verbal de control;h) Sa furnizeze CONSULTANTULUI toate informatiile/datele necesare in intervalul de timp convenit de comun acord;i) Sa asigure disponibilitatea pentru implementarea actiunilor corective ce vor fi recomandate de CONSULTANT.4. VALOAREA CONTRACTULUI. MODALITATI DE PLATA4.1 Pentru serviciile mentionate la art. 3.1, BENEFICIARUL sunt percepute urmatoarele tarife:Suma totala de plata este de 3200 de euro si va fi structurata astfel: prima transa este de 1000 de euro si va fi platita dupa prima vizita a consultantilor la sediul institutiei, a doua trans este de 1200 euro si va fi achitata imediat dup ce-a de-a 3 vizita a consultantilor(la aprox. 6 luni de la semnarea prezentului contract), iar ultima parte(1000 de euro ) se va achita la implinirea a 10 luni de la semnarea contractului.4.2 Pentru serviciile mentionate la art. 3.1, BENEFICIARUL va achita CONSULTANTULUI contravaloarea serviciilor prestate, conform Devizului emis de CONSULTANT. Factura se va emite in lei, la cursul BNR valabil in ziua emiterii facturii.5. DURATA CONTRACTULUI5.1 Contractul se incheie pe o perioada de 1 (un) an de la semnare, cu posibilitatea de prelungire prin acte aditionale.5.2 Incetarea contractului inainte de expirarea termenului scadent se poate face cu acordul scris al ambelor parti, in mod amiabil.5.3 Prezentul contract poate fi denuntat de oricare dintre parti cu un preaviz de 30 zile. Denuntarea prezentului contract nu va avea nici un efect asupra obligatiilor deja scadente intre partile contractante. 6. RASPUNDERI CONTRACTUALE6.1 Dupa semnarea contractului, partile sunt total si irevocabil angajate juridic in ceea ce priveste realizarea si plata obiectului angajat.6.2 In caz de intarziere in executarea obligatiei de plata a remuneratiei cuvenite CONSULTANTULUI, BENEFICIARUL va plati acestuia penalitati de intarziere de 0,05% pe zi.

6.3 Pentru realizarea obiectivelor acestui contract se vor stabili prin anexe termene ferme de predare a lucrarilor solicitate de BENEFICIAR.

In caz de depasire a termenului de predare a lucrarii, CONSULTANTUL va plati BENEFICIARULUI penalitati de intarziere de 0.05% pe zi raportat la contravaloarea serviciilor neprestate.

6.4 Orice litigiu este de competenta Instantelor de Drept Comun teritoriale.

6.5 Forta majora apara de raspundere partea care o invoca in maxim 5 zile de la aparitie. Prin forta majora se inteleg imprejurarile care au intervenit dupa incheierea contractului, ca urmare a unor evenimente extraordinare, neprevazute si inevitabile pentru una din parti.7. CLAUZE FINALE 7.1 Modificarea prezentului contract se poate face numai prin acordul partilor si numai prin act aditional incheiat intre partile contractante.

7.2 Prezentul contract contine 3 pagini, a fost intocmit in 2 (doua) exemplare, cate unul pentru fiecare parte si intra in vigoare la data semnarii sale.CONSULTANT, BENEFICIAR,Anna Popa

Lucian AlexeAnexa nr. 2CENTRALIZATOR LISTE DE VERIFICARE

nr. Exemplare

Lista de verificare nr. 1 Management/Secretariat manager1

Lista de verificare nr. 2 - efi secii/efi departamente36

Lista de verificare nr. 3 Asistent ef secie/spital36

Lista de verificare nr. 4 Chestionar de satisfacie a angajailor (chestionar spital+analiz)

Lista de verificare nr. 5 Chestionar de evaluare a satisfaciei pacienilor (chestionar spital+analiz)

Lista de verificare nr. 6 Serviciul financiar-contabil1

Lista de verificare nr. 7 Serviciul resurse umane1

Lista de verificare nr. 8 Serviciul administrativ1

Lista de verificare nr. 9 Buctrie i depozite alimente1

Lista de verificare nr. 10 Spltorie1

Lista de verificare nr. 11 Interviul i traseul pacientului

Lista de verificare nr. 12 Consiliul medical1

Lista de verificare nr. 13 Director medical/comitet director1

Lista de verificare nr. 14 Serviciul statistic/DRG1

Lista de verificare nr. 15a Observare direct curtea i interiorul spitalului1

Lista de verificare nr. 15b Observare direct secii i departamente spital36

Lista de verificare nr. 15c Observare direct CPU/UPU/camera de gard1

Lista de verificare nr. 16 Pagina de internet a spitalului

Lista de verificare nr. 17 Chestionar angajai (formular CoNAS)

Lista de verificare nr. 18 Chestionar pacieni (formular CoNAS)

Lista de verificare nr. 19 Arhiv1

Lista de verificare nr. 20 FOCG36

Lista de verificare nr. 21 Regulamentul de organizare i funcionare & Regulament intern1

Lista de verificare nr. 22 Comisii ale spitalului1

Lista de verificare nr. 23 S.S.C.I.N.1

Lista de verificare nr. 24 Gard/CPU/UPU1

Lista de verificare nr. 25 Sal de operaie/Bloc operator i sal de nateri3

Lista de verificare nr. 26a Farmacia1

Lista de verificare nr. 26b Laborator1

Lista de verificare nr. 26c Anatomie patologic1

Lista de verificare nr. 27 Anestezie terapie intensiv1

Lista de verificare nr. 28a Radiologie i medicin nuclear1

Lista de verificare nr. 28b Fizioterapie i recuperare funcional1

Lista de verificare nr. 29 Sterilizare instrumente i aparatur medical1

Lista de verificare nr. 30 Punct/unitate de transfuzii i serviciul dializ1

Lista de verificare nr. 31 Ambulatoriu1

Lista de verificare nr. 32 Fia de autoevaluare i anexe

Lista de verificare nr. 33 Serviciul Juridic1

Anexa nr.3

LIST DE VERIFICARE NR. 7

Cod indicatorIndicatorDAParial ndeplinitNUNu se aplicValoare numericObservaii

01.08.02.02evidena specializrilor medicale deficitare n spital, existent (Da/Nu) x

01.08.02.05nr. participri la programe de perfecionare/nr. angajai de aceeai pregtire n ultimele 6 luni (medici, respectiv asistente)x

01.08.02.06competenele i experiena profesional, potrivite pentru fiecare post ocupat (Da=ntotdeauna/Parial=n majoritatea sectoarele de activitate/Nu=n rare situaii)x

01.08.02.07plan previzional cu necesarul de calificri profesionale, prezent (Da/Nu) x

02.01.01.04efii sectoarelor de activitate, implicai n constituirea bazelor de date (pacieni, financiar-contabil, de resurse umane, DRG etc.) ale sistemului de informaii (Da/Nu)x

02.01.01.08plan formare de personal pentru utilizarea bazelor de date, existent (Da/Nu)x

02.01.01.10nr. personal format pentru utilizare baze de date/nr. total utilizatorix

02.03.02.03instruciuni privind condiiile i obligaii pentru prelucrarea electronic a datelor cu caracter personal, existente (Da/Nu)x

02.04.01.03nr. specialiti resurse umane cu acces efectiv la datele de personalx

03.01.01.01situaie actualizat privind personalul angajat, existent (Da/Nu)x

03.01.01.02stat de funcii, stat de personal, centralizator funcii, organigram, existente (Da/Nu)x

03.01.01.03 03.03.01.07plan de ocupare a posturilor vacante, existent (Da/Nu)x

03.01.01.04plan de formare i perfecionare profesional pentru fiecare sector de activitate (Da/Nu)

03.01.01.05certificate privind competenele nou dobndite, existente la dosarele personale ale angajailor (Da/Nu)x

03.01.02.02fochiti i liftieri autorizai ISCIR (Da/Nu)x

03.01.02.03protocol privind chemrile de la domiciliu pentru gard (Da/Nu)x

03.01.02.04procedur pentru integrarea angajailor noi (Da/Nu)x

03.01.02.05planificarea concediilor de odihn pe anul n curs (Da/Nu)x

03.01.02.07linii de gard completate cu medici rezideni (Da/Nu/Nu este cazul)x

03.01.02.08linii de gard completate cu personal medical extern (Da/Nu/Nu este cazul)x

03.01.02.09respectarea perioadei de repaus ntre dou grzi succesive pentru medici (Da/Nu) x

03.01.03.01proceduri (promovare, evaluare, sancionare, eliberare din funcie), aprobate (Da/Parial ndeplinit/Nu)x

03.01.03.02responsabil cu ndeplinirea planului de formare profesional (Da/Nu)x

03.01.03.03plan de formare profesional continu pentru personalul serviciului resurse umane, existent (Da/Nu)x

03.01.03.04 02.01.02.03baz de date privind angajaii spitalului, existent i funcional (Da/Nu)x

03.02.01.01competene profesionale noi, nsuite n ultimele 12 luni de ctre personalul medical (Da/Nu)x

03.02.01.02proporia medicilor din total personal angajatx

03.02.01.03proporia personalului medical din totalul personalului angajat al spitaluluix

03.02.01.04proporia personalului medical cu studii superioare din totalul personalului medicalx

03.02.01.05proporia personalului de ngrijire din personalul medicalx

03.02.01.06proporia personalului muncitor (reparaii, ntreinere, zidrie, instalaii sanitare, instalaii electrice, deservire etc.) n total angajaix

03.02.02.01evidena privind concediile de orice tip i schimburi de grzi, existent (Da/Nu)x

03.02.02.02procedur pentru evaluarea periodic a posturilor (Da/Nu)x

03.02.02.04plan previzional cu necesarul de calificri profesionale, prezent (Da/Nu)x

03.02.02.08evidena personalului pensionabil n urmtorii 3 ani, existent (Da/Nu)x

03.02.03.01fie de post completate, actualizate i semnate de luare la cunotin (Da/Nu)x

03.02.03.02responsabiliti specifice privind ntreinerea cureniei n secii i spaii comune, specificate n fiele de post (Da/Nu)x

03.03.01.01procedur privind organizarea concursurilor de angajare, aprobat (Da/Nu)x

03.03.01.02fie de post pentru posturile vacante, existente (Da/Nu)x

03.03.01.03decizii constituire comisii de concurs n vederea angajrii, existente (Da/Nu)x

03.03.01.04decizii constituire comisii de soluionare a contestaiilor rezultatelor concursurilor de angajare, existente (Da/Nu)x

03.03.01.05propuneri privind politica de resurse umane, ntocmite de ctre serviciul resurse umane n ultimele 12 luni (Da/Nu)x

03.03.01.06previziuni bugetare pe termen scurt i mediu, n conformitate cu necesitile de angajare personal (Da/Nu)x

03.03.02.01procedur privind ntocmirea actelor necesare angajrii, aprobat (Da/Nu)x

03.03.02.02procedur privind stabilirea drepturilor salariale cuvenite personalului angajat, aprobat (Da/Nu)x

03.03.02.03comunicarea responsabilittilor specifice postului (Da/Nu)x

03.03.02.04comunicarea procedurilor operaionale specifice postului (Da/Nu)x

03.04.01.01procedur/reglementare pentru prezentarea instituiei nou-angajailor i rezidenilor, existent (Da/Nu)x

03.04.01.02prevederile regulamentelor interne ale instituiei, aduse la cunotina angajaolor noi (Da/Nu)x

03.04.01.03ndrumtor desemnat pentru monitorizarea noilor angajai (Da/Nu)x

03.04.01.04material tiprit pentru nou angajai, de ntmpinare i prezentare a instituiei (Da/Nu)x

03.04.01.05sistem de tutoriat pentru personalul medical nou angajat, instituit (Da/Nu)x

03.04.02.01instructaj iniial privind riscurile locului de munc pentru noul angajat, efectuat (Da/Nu)x

03.04.02.02instructaj tipizat pentru prevenirea i stingerea incendiilor (Da/Nu)x

03.04.02.03fiele de protecia muncii semnate (Da/Nu)x

03.04.02.04contract cu medic de medicina muncii, n vigoare (Da/Nu)x

03.04.02.05introducerea noului angajat n politica spitalului privind respectarea drepturilor pacientului, formalizat (Da/Nu)x

03.04.02.06analiza riscurilor legate de securitatea i sntatea n munc, efectuat pentru fiecare post (Da/Nu) x

03.04.02.07locul i rolul prestabilite pentru situaiile de urgen i catastrofe, pentru fiecare membru al organizaiei (Da/Nu)x

03.05.02.03aciuni viznd evaluarea nivelului motivaional al personalului angajat (altele dect chestionarul de satisfacie al angajailor), organizat de serviciul resurse umane n ultimele 12 luni (Da/Nu)x

03.06.01.01modaliti de evaluare utilizate - fie evaluare pentru angajai (Da/Nu)x

03.06.01.11nr. indicatori utilizai pentru evaluarea personalului de ngrijiri medicalex

03.06.01.12modaliti de evaluare utilizate - grad de concordan ntre autoevaluare i evaluarea final (Da/Nu)x

03.06.01.13nr. de contestaii calificative evaluare pe ultimele 12 lunix

03.06.02.01calificrile i competenele personalului angajat, colectate ntr-o baz de date (Da/Nu)x

03.06.02.02nevoile de formare profesional la nivelul seciilor i departamentelor, centralizate (Da/Nu)x

03.06.02.04situaie centralizat privind solicitrile individuale de formare profesional (Da/Nu)x

03.07.01.01competene profesionale pentru personalul medical, dobndite n ultimele 12 luni (Da/Nu)x

03.07.01.02prioritile pentru pregtirea profesional, stabilite pentru toate categoriile de personal (Da/Nu)x

03.07.02.02nr. cursuri sau manifestri tiinifice interne i internaionale suportate din bugetul instituiei pentru pregtirea personalului angajat, n ultimele 12 lunix

03.07.02.04procentul solicitrilor individuale de formare profesional nregistrate n ultimele 12 luni, considerate a fi corespunztoare nevoilor organizaiei i suportate din bugetul instituieix

03.07.02.05nr. participri la cursuri postuniversitare n ultimele 12 lunix

03.07.03.01analize tip cost beneficiu (cheltuiala pentru mbuntirea cunotinelor profesionale versus beneficiile aduse instituiei), utilizate (Da/Nu)x

03.07.03.02nr. de servicii suplimentare asigurate prin personalul format, n ultimele 24 de lunix

03.07.03.03convenii de formare profesional cu instituii specializate, existente (Da/Nu)x

03.08.01.01baza electronic de date personal, securizat (Da/Nu)x

03.08.01.02responsabil pentru asigurarea securizrii aplicaiei (Da/Nu)x

03.08.01.03parole de acces pentru utilizatorii autorizai din cadrul serviciului resurse umane, existente (Da/Nu)x

03.08.01.04pstrarea dosarelor de personal, securizat (mpotriva efraciei, incendiilor etc.) (Da/Nu)x

03.08.02.01dosare personale completate i actualizate (Da/Nu)x

03.08.02.02actele din dosarele angajailor atest adecvarea ntre nivelul studiilor angajatului i cerinele de studii pentru ncadrarea pe acel post (Da/Nu)x

03.08.02.03registrul general de eviden a salariailor, n format electronic, actualizat (Da/Nu)x

03.08.02.04sistem de inventariere i eviden a dosarelor de personal, existent (fizic i/sau electronic) (Da/Nu)x

03.08.03.01angajament privind pstrarea confidenialitii datelor de personal, semnat (Da/Nu)x

03.08.03.02procedur privind accesul la datele cu caracter personal ale angajailor, aprobat (Da/Nu)x

03.08.03.04sanciuni aplicabile n cazul nerespectrii confidenialitii datelor personale ale angajailor, prezente n RI (Da/Nu)x

03.09.01.01activitile de risc profesional crescut, identificate (Da/Nu)x

03.09.01.02evaluarea nivelurilor de risc profesinal realizat de evaluator specializat sau persoan desemnat (Da/Nu)x

03.09.02.03nr. dosarelor privind accidentele de munc pe ultimele 36 lunix

03.09.02.07nr. personal beneficiind de concediu medical n ultimele 12 luni, cu excepia concediului de sarcin i lehuzie (Da/Nu)x

03.09.02.08serviciului de sntate i securitate n munc externalizat (Da/Nu/Nu este cazul)x

03.10.01.01raport privind nivelul satisfaciei personalului, realizat prin prelucarea chestionarului de satistacie a angajailor (Da/Nu)x

03.10.01.02analiza i prelucrarea datelor provenite din ancheta cu privire la satisfacia personalului, efectuate n ultimele 3 luni (Da/Nu/Nu este cazul)x

03.10.01.04centralizarea propunerilor individuale/de grup ale personalului, existent (Da/Nu)x

03.10.01.07nr. ntlniri ef sectoare de activitate cu personalul din subordine, pe ultimele 12 lunix

04.02.02.04normele programelor de ntreinere a echipamentelor, instalaiilor i cldirilor consemnate n fiele de post ale personalului responsabil (Da/Nu)x

04.02.03.01fiele de post pentru personalul tehnic, prevzute cu atribuii specifice (Da/Nu) x

04.02.03.02nr. de persoane instruite cu privire la ntreinerea curent a instalaiilor, n ultimele 12 lunix

04.02.04.02nr. personal de ntreinere/nr. total angajaix

04.03.01.04atestare buctar, existent (Da/Nu)x

04.03.01.05dietetician angajat prin contract sau convenie (Da/Nu)x

04.04.03.02nr. personal instruit n privina asigurrii normelor de igien i circuitul lenjeriei, n ultimele 12 luni, rezultat din rapoartele primite de la spltoriex

04.05.02.04atribuii specifice privind verificarea i asigurarea securitii echipamentelor nemedicale, nscrise n fiele de post ale personalului tehnic (Da/Nu)x

04.05.03.05personalul responsabil cu curenia i ntreinerea ei, sancionat disciplinar pentru nendeplinirea acestor atribuii, n ultimele 12 luni (Da/Nu /Nu e cazul)x

04.06.03.01periodicitatea instructajului pentru personalul care asigur transportul intern al pacienilor (brancard, crucior) x

04.07.02.05activitile legate de gestionarea deeurilor, nscrise n fiele de post specifice (Da/Nu)x

04.08.02.01paza spitalului i a incintei, asigurat cu personal specializat (Da/Nu)x

04.09.03.03pompier angajat sau voluntar al spitalului (Da/Nu)x

05.01.02.58procent personal administrativ/total personal angajat pe perioad nedeterminat x

05.01.05.01nr. personal ngrijiri care a participat la sesiuni de informare privind calitatea (conferine, colocvii, seminarii, comunicri tiinifice, instructaje etc.), n ultimele 12 lunix

05.01.05.02nr. personal medical (medici, asistente medicale, sore medicale) care au participat la cursuri pe tema calitii, n ultimele 12 lunix

05.01.05.04plan formare personal n privina calitii serviciilor de ngrijirile, existent pentru anul n curs (Da/Nu)x

06.01.01.03program de instruire privind cunoaterea i respectarea drepturilor pacientului destinat personalului, n ultimele 6 luni (Da /Nu)x

06.01.01.06periodicitatea instructajelor n privina drepturilor pacienilor, pentru angajaii spitaluluix

06.03.01.01centralizator cu angajaii spitalului care cunosc limbi strine (Da/Nu) x

06.06.05.04contract de colaborare sau nelegeri cu preoi sau ndrumtori spirituali, existente n vederea asigurrii spijinului confesional i moral (Da/Nu)x

06.07.02.04prevederi specifice cu privire la pstrarea secretului profesional al actului medical, nscrise n n fiele de post ale personalului medical (Da/Nu)x

08.04.02.02psihoterapie i consiliere psihologic pentru pacient, posibile pe timpul internrii (Da/Nu)x

08.04.03.02consiliere psihologic pentru aparintori, posibil (Da/Nu) x

08.04.03.03consiliere confesional i sprijin spiritual, posibile pentru pacienii n faz terminal i aparintori (Da/Nu) x

08.05.01.02obligaiile personalului medical privitoare la ngrijirea pacientului, existente n fiele de post (Da/Nu) x

08.05.03.05nr. de medici avnd orice form de colaborare cu spitalul, pentru activitatea pe timp de zix

08.06.02.07nr. contracte cu medici externi pentru serviciul de gard /nr. total medici care fac grzix

08.06.04.05nr. brancardieri/tur gardx

08.13.04.07medic anatomopatolog, angajat (Da/Nu)x

08.13.04.08nr. autopsieri, angajai x

09.01.04.01registrul de riscuri, existent pe ntreg spitalul (Da/Nu)x

09.01.04.02instructaje iniiale i periodice efectuate n vederea prevenirii riscurilor(Da/Nu)x

09.01.05.03nr. de mbolnviri din motive profesionale, constatate n ulimele 24 lunix

09.01.05.08controlul medical periodic, efectuat pentru ntreg personalul, n ultimul an ncheiat (Da/Nu)x

09.04.03.01nr. accidente de munc n ultimele 24 de lunix

09.06.01.03responsabilitile pompierului instituiei, precizate n fia de post (Da/Nu)x

10.02.02.02atribuii specifice diminurii riscului infeciilor nosocomiale, consemnate n fiele de post ale efilor de secie i sectoare de activitate (Da/Nu)x

11.01.04.02imunolog existent n structura seciilor autorizate pentru transplant de organe i esuturi (Da/Nu)x

11.01.04.06sesiuni de informare, ateliere de lucru, comunicri tiinifice etc. n privina transfuziilor i transplantului, organizate de spital (Da/Nu)x

Alte observaii:

8

_1494191034.unknown

_1494191038.unknown

_1494191040.unknown

_1494191041.unknown

_1494191039.unknown

_1494191036.unknown

_1494191037.unknown

_1494191035.unknown

_1494191030.unknown

_1494191032.unknown

_1494191033.unknown

_1494191031.unknown

_1494191026.unknown

_1494191028.unknown

_1494191029.unknown

_1494191027.unknown

_1494191022.unknown

_1494191024.unknown

_1494191025.unknown

_1494191023.unknown

_1494191020.unknown

_1494191021.unknown

_1494191019.unknown

_1494191018.unknown