Contab. gest.pdf

download Contab. gest.pdf

of 69

 • date post

  29-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  220
 • download

  2

Embed Size (px)

Transcript of Contab. gest.pdf

 • 1

  ACADEMIA COMERCIAL SATU MARE

  Lector univ.dr. Flavia Nistor

  CONTABILITATE DE GESTIUNE SI CALCULAIA COSTURILOR

  SUPORT DE CURS

  - UZ INTERN-

  2013

 • 2

  CAPITOLUL 1 CONCEPTUL, OBIECTIVELE I METODA CONTABILITII DE GESTIUNE 1.1. NOTIUNEA i SFERA DE CUPRINDERE A COSTURILOR i CONTABILITII DE GESTIUNE

  Desfurarea procesului de producie a bunurilor materiale se sprijin pe folosirea productiva a celor trei factori fundamentali ai si : - natura, reprezentata prin pmnt ce cuprinde : solul, aerul, mineralele, apa, etc. - capitalul reprezentat prin: capitalul fix respectiv maini, utilaje, instalaii de lucru, cldiri,

  mijloace de transport, etc.; adic mijloacele de munca necesare procesului de producie i capitalul circulant format din materii prime, materiale auxiliare, combustibil, piese schimb in calitate de obiecte ale muncii;

  - munca omului. Participarea acestor trei factori la procesul de producie are loc in mod diferit, iar ca efect al consumrii lor productive ia natere cheltuielile de producie. Totalitatea cheltuielilor de producie efectuate intr-o ntreprindere pentru producerea i desfacerea produciei intr-o anumita perioada de timp reprezint costul de producie . Contabilitatea de gestiune poate fi definita ca avnd drept obiectiv in principal reflectarea tuturor operaiilor de colectare i repartizare a cheltuielilor pe destinaii respectiv pe produse ,lucrri, servicii, comenzi baz de fabricaie, activiti, secii, etc. Decontarea produselor obinute i calculul costului de producie al produselor fabricate, lucrrilor executate i serviciilor prestate ,inclusiv a produciei in curs de execuie. Modul de organizare a contabilitii de gestiune este la atitudinea fiecrei ntreprinderi in funcie de specificul activitii, respectiv de obiectul de activitate, particularitile tehnologiei i organizarea produciei, tipul de producie ,mrimea i structura organizatorica a ntreprinderii. Caracterul de producie i gradul sau de mecanizare i automatizare ,necesitile informaionale ale organelor de decizie, avnd din acest punct de vedere o rspndire mai mare dect contabilitatea financiara ce este strict reglementata din punct de vedere normativ. 1.2. CLASIFICAREA PRODUCIEI i IMPORTANTA ACESTEIA PENTRU CONTABILITATEA DE GESTIUNE

  Pentru calcularea corecta a costului de producie este necesar ca la nregistrarea cheltuielilor ocazionate de aceasta sa se tina seama de destinaia i importanta ei , de locurile de producie care au ocazionat cheltuielile respective, felul lor i particularitile pe care le prezint. Astfel dup destinaie i importanta, producia ntreprinderilor este de trei feluri : producia de baz, auxiliara i anexa.

  Producia de baz ( activitate) este aceea care formeaz obiectul activitii principale a ntreprinderii i consta din obinerea de produse finite, semifabricate, lucrri i servicii ce sunt destinate in majoritatea cazurilor vnzrii in affr ctre alte unitati patrimoniale. Obinerea ei are loc in cadrul seciilor principale de producie ale ntreprinderii ce se mai numesc i secii de baz. In contabilitate acestea sunt cunoscute ca : locuri (centre) principale de producie sau de cheltuieli.

 • 3

  Activitatea auxiliar este aceea ce asigura desfurarea normala a produciei activitii de baz, motiv pentru care se mai numesc i producie sau activitate ajuttoare. Cuprinde : fabricarea de produse secundare sau servicii i lucrri ca :producia seciei de sculrie, centralei electrice, de apa, de aburi, de ntreinere i reparaii, etc. In contabilitate ele sunt cunoscute sub denumirea de locuri sau centre secundare de producie sau de cheltuieli.

  Activitatea anex este aceea care nu are legtura directa cu activitatea de baz, avnd drept scop satisfacerea anumitor nevoi socioculturale. Obinerea ei are loc in cadrul unor secii neindustriale ce are caracter de anexa de unde le vine i denumirea de secii anexe. In aceasta categorie se ncadreaz : gospodria comunala anexa. Ca i auxiliarele i cele anexe sunt considerate in contabilitate locuri sau centre secundare de producie sau cheltuieli.

  Administrarea produciei din seciile de baz auxiliare i ale ntreprinderii in ansamblul

  sau se realizeaz de ctre sectorul administrativ i de conducere ce constituie un centru distinct de cheltuieli. Acesta conine in structura sa o serie de unitati funcionale (servicii, birouri) ce au drept scop ndeplinirea funciilor de baz ale ntreprinderii ca cele de :aprovizionare, producie, desfacere, prognoza, financiar contabila, etc. Desfurarea activitii in cadrul acestor funcii ocazioneaz cheltuieli ce se pot include in cazul produciei fabricate de ntreprindere dup ce in prealabil au fost colectate intr-un cont distinct pentru sectorul respectiv. 1.3. CLASIFICAREA CHELTUIELILOR DE PRODUCIE

  Pentru a putea urmri modul cum s-au consumat factorii de producie de ctre ntreprindere i pentru a se calcula corect costul produciei i implicit rezultatele financiare, contabilitatea trebuie sa nregistreze la timp i in totalitatea lor cheltuielile de exploatare (producie).nregistrarea corespunztoare a cheltuielilor de exploatare i calcularea cu exactitate a costului produselor fabricate trebuie sa aib in vedere pe lng clasificarea produciei i respectiv a centrelor de cheltuieli care au ocazionat cheltuielile in cauza i diferitele feluri de cheltuieli mpreuna cu particularitile pe care le prezint acestea.

  a) Din punct de vedere al naturii respectiv al coninutului economic, cheltuielile de producie se mpart in:

  - cheltuieli materiale reprezentate prin consumul de mijloace de producie i - cheltuieli salariale reprezentate prin consumul de forte de munca.

  b) Dup componenta sau omogenitatea coninutului lor avem :

  - cheltuieli simple cu coninut omogen fiind formate dintr-un element de cheltuiala. In aceast categorie se cuprind cheltuieli cu salariile, cu consumul de materii prime, de materiale auxiliare, cu amortizarea, etc.

  -cheltuieli complexe cu coninut eterogen fiind formate din mai multe elemente de cheltuieli simple. In aceasta categorie se cuprind cheltuielile de administraie i de conducere a unitii , cheltuieli cu ntreinerea i funcionarea utilajelor, cheltuielile generale ale fiecrei secii care formeaz cheltuielile indirecte de producie.

  c) Din punct de vedere al importantei pe care o au in procesul de producie i al legturii lor

  cu procesul tehnologic

 • 4

  - cheltuieli de baz sunt acelea ocazionate in mod nemijlocit de desfurarea procesului tehnologic de producie. In acest categorie se cuprind : consumurile de materii prime, salariile de baz ale muncitorilor direct productivi ,cheltuieli cu ntreinerea i funcionarea utilajelor din seciile principale de producie.

  - cheltuielile de regie sunt acelea care nu au legtura directa cu procesul tehnologic fiind efectuate in scopul crerii condiiilor normale de desfurare a muncii. In aceasta categorie se cuprind cheltuielile cu iluminatul, cu nclzitul, salariile personalului tehnic, de conducere, administrativ, cheltuieli cu ntreinerea i repararea cldirilor, cheltuieli de birou.

  d) Dup modul de repartizare i includere in costul obiectelor de calculaie (produse, comenzi, faze, activiti, funcii ) care le-au ocazionat cheltuieli de producie se mpart in

  - cheltuieli directe i anume acele cheltuieli care se identifica pe un anumit obiect de calculaie (produse, servicii ) nc din momentul efecturilor i ca atare se includ direct in costul obiectelor respective. Aici se cuprind : cheltuieli cu consumul de materii prime, energie i combustibil in scopuri tehnologice, salariile muncitorilor direct productivi calculate pentru munca de producie. - cheltuieli indirecte sunt acelea sunt acelea care privesc fie fabricarea mai multor produse ,executarea mai multor lucrri, servicii sau comenzi in cadrul unui atelier, fie chiar ntreprinderea in ansamblul ei. Astfel de cheltuieli nu pot fi identificate pe un anumit obiect de calculaie (produs, lucrare) in momentul efecturii lor i ca atare nu se pot include direct in costul acestora ci indirect pe baz unor criterii convenionale dup ce au fost colectate pe centrele de cheltuieli care le-au ocazionat .Din aceasta categorie fac parte cheltuielile indirecte de producie, de administraie.

  e) Dup comportamentul lor fa de volumul fizic al produciei se mpart in -cheltuieli variabile respectiv acelea care pe total ii modifica nivelul odat cu

  modificarea volumului fizic al produciei care le-a ocazionat, iar pe unitatea de produs rmn la acelai nivel. Avem :cheltuieli cu consumul de materii prime, combustibili in scopuri tehnologice, salariile de baz ale muncitorilor productivi calculata pentru munca prestata in producie, cheltuieli cu ntreinerea i funcionarea utilajelor i mijloacelor de transport ale sectoarelor. - Cheltuielile fixe sunt acelea care nu-si modifica nivelul lor total, rmnnd fixe indiferent de modificarea volumului fix al produciei. Aici avem : cheltuieli cu amortizarea imobilelor ( cnd se calculeaz in raport de tip : salariile personalului de conducere tehnic, economic, administrativ, de birou, cele pentru ntreinere i repararea birourilor, nclzit i iluminat ).

  f) Din punct de vedere al modului cum participa la crearea de noi valori, cheltuielile de producie se mpart in

  - Cheltuielile productive sunt acelea ce au drept rezultat crearea de noi valori , in aceasta categorie se includ toate cheltuielile ocazionate de desfurarea normala a procesului de producie, motiv pentru care sunt scutite cheltuielile eficiente. - Cheltuielile neproductive sunt cele care se datoreaz existentei unor lipsuri pe linia

  organizrii i conducerii produciei, motiv pentru care se numesc i cheltuieli ineficiente ( ex.: pierderi din ntreruperi, din rebuturi ).