Contab decontarilor cu personalul - marius.doc

download Contab decontarilor cu personalul - marius.doc

of 50

 • date post

  11-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  10
 • download

  4

Embed Size (px)

Transcript of Contab decontarilor cu personalul - marius.doc

organizarea contabilitatii decontarilor cu personalul si asigurarile sociale de stat

PROIECT DE PRACTICCoordonator :

Ec. Pantazi Florentina

Bucur MdlinaAbsolvent

PICIOREANU MARIUS ILIE2015PROIECT DE PRACTICCONTABILITATEA DECONTRILOR CU PERSONALUL I ASIGURRILE SOCIALE DE STAT

COORDONATOR:

Coordonator :

Ec. Pantazi Florentina

Bucur MdlinaAbsolvent

PICIOREANU MARIUS ILIE

2015CUPRINS

INTRODUCERE .................................................................................. 3Capitolul I

STUDIUL CUNOATERII N DOMENIUL DECONTRILOR CU PERSONALUL I ASIGURRILOR SOCIALE.........................................3

1.1Aria de definiie i aplicabilitatea ......3

1.2Referenial contabil..........................................................................23

1.3Sintez din literatura de specialitate.................................................24

1.4.Contabilitatea decontrilor cu personalul25

1.5.Contabilitatea decontrilor privind asigurrile i protecia social....27

1.5.1Contabilitatea decontrilor privind asigurrile sociale27

1.5.2Contabilitatea decontrilor privind protecia social28

1.6.Analiza gestiunii resurselor umane..............31

Capitolul II

STANDARDUL IAS 19 AVANTAJELE SALARIAILOR...........................38

2.1.Elemente introductive.......................................................................38

2.2.Contabilizare n numele prestaiilor definite.....................................

2.3.Informaii de furnizat............39

2.4.Clasificarea avantajelor personalului................40

2.4.1Avantajele pe termen scurt....40

2.4.2Avantajele posterioare perioadei de munc...41

2.4.3Alte avantaje pe termen lung..............................................................42

2.4.4Indemnizaiile pentru ncheierea contractului de munc

43

bibliografie

INTRODUCERE

Economia de pia si succesul unei societi comerciale impun acordarea unei atentii deosebite decontrilor cu salariaii, asigurarile sociale si protecia social, deoarece acestea exercit o puternic influen asupra conditiilor de munca si viata a populatiei, a calitatii vietii.

In desfasurarea activitatii agentilor economici, un rol important il detine forta de munca, deoarece cu ajutorul mijloacelor de productie, actioneaza asupra obiectului muncii in vederea transformarii acestuia in noi valori de intrebuintare.

Participarea resurselor umane la desfasurarea procesului muncii poate inregistra in anumite situatii intreruperi din cauze diverse. Angajatii societatilor comerciale pot sa-si piarda in anumite imprejurari capacitatea de munca.

Avem in vedere accidente, boli profesionale, maternitatea, invaliditatea, etc. In aceste conditii este necesar ca statul si societatile comerciale sa ia din timp masuri corespunzatoare pentru protectia cetatenilor, asigurandu-le veniturile necesare.

In acest scop statul si societatile comerciale au creat si extins un sistem de securitate sociala, constituit din asigurari sociale de stat, private si protectie sociala. In cursul desfasurarii activitatii economice apar numeroase operatii de miscare si transformare a valorilor, care se constituie in obiectul contabilitatii. O astfel de operatie este cea referitoare la reflectarea in contabilitate a decontarilor cu personalul, deoarece salariile si alte cheltuieli asimilate acestora sunt cheltuieli care se includ in costurile productiei fabricate sau serviciilor prestate.

In domeniul salarizarii trebuie manifestata multa prudenta si o perfecta cunoastere a actelor normative care sunt in continua schimbare. In contextul modernizarii sistemului contabil din tara noastra se apeleaza la metode si proceduri de proiectare a sistemelor informatice care sa contribuie la cresterea eficientei. In acest context mentionam si compartimentul de calcul si evidenta a salariilor, a altor drepturi asimilate, a retinerilor salariale, care reprezinta sectoare importante in aplicarea sistemelor informatice moderne.

Importanta acestei lucrari consta in modul de abordare a prezentarii contabilitatii creantelor si datoriilor personalului, asigurarilor si protectiei sociale urmarind cat mai multe aspecte atat teoretice cat si practic.

Primul capitol face referire la aspectele generale cu privire la sisteme de salarizare si formele acesteia, cadrul juridic privind salarizarea, drepturile si obligatiile aferente, obligatiile fiscale si sociale aferente salariilor si ale avantaje acordate salariatilor.

Capitolul al II-lea al lucrarii, denumit ,,Contabilitatea decontarilor cu personalul, asigurarile sociale si protectia sociala" ", prezinta modul de organizare si conducere a contabilitatii in cadrul societatii comerciale SC SFERA SERV SRL.

Capitolul al III-lea este dedicat exclusiv reflectarii in contabilitate a decontarilor cu personalul, asigurarile sociale si protectiei sociale in cadrul societatii SC SFERA SERV SRL Ploiesti.

CAPITOLUL ISTUDIUL CUNOATERII N DOMENIUL DECONTRILOR CU PERSONALUL I ASIGURRILOR SOCIALE

1.1. ARIA DE DEFINITII SI APLICABILITATEA

Contabilitatea decontrilor cu personalul, asigurrilor sociale, i are originea n teoriile economice care prezint fiina uman ca un activ, a crui valoare monetar este n funcie de aptitudini, cunotine, ndemnare, experien, i care, ca orice capital, face obiectul investiiilor i cheltuielilor cu ntreinerea.

Decontrile cu personalul i asigurrile sociale sunt generate de utilizarea muncii salariale i plata drepturilor corespunztoare.

Operaiunile de decontare cu personalul i de asigurri sociale reprezint drepturi de crean i obligaii fa de acetia.

Drepturile de personal precum i drepturile de asigurri sociale reprezint drepturi bneti i n natur cuvenite personalului (salariailor) pentru munca prestat sau acordate ca urmare a dobndirii calitii de salariat.

n cadrul contabilitii cheltuielilor unitii patrimoniale, un loc aparte l ocup cheltuielile cu personalul care se identific cu contabilitatea decontrilor cu personalul i asigurrilor sociale, cuprinznd: salariile i alte drepturi de personal, asigurrile i protecia social, contribuia unitii la asigurrile sociale i pentru ajutorul de omaj, cheltuielile cu pregtirea i perfecionarea profesional i alte cheltuieli cu personalul suportate de unitatea patrimonial i bugetele fondurilor de asigurri sociale.

Relaiile de decontare din cadrul instituiilor publice privesc drepturile i obligaiile evaluabile n bani dintre instituia propriu-zis, ca persoan juridic i personalul acestei instituii (salariaii), care pe baza contractelor de munc ntocmite, n conformitate cu reglementrile legale n vigoare, stabilesc sistemul de drepturi i obligaii ce rezult din procesul de munc din cadrul fiecrei uniti patrimoniale.

Mrimea drepturilor de personal aferente muncii prestate (salariile) se stabilesc prin negocieri colective sau, dup caz, individuale ntre persoanele juridice sau fizice care angajeaz (angajator) i salariaii sau reprezentanii acestora (sindicate) potrivit legislaiei specifice fiecrui domeniu de activitate.

Necesitatea asigurrilor sociale decurge din faptul c participarea cetenilor la desfurarea proceselor de producie, de munc i a oricrei activiti utile societii omeneti poate s pun salariaii, ntreprinztorii privai, n imposibilitatea de a mai presta o munc n condiii normale. Celor pui n imposibilitatea de a-i dobndi prin munc cele necesare traiului lor i al familiilor lor, datorit accidentelor, bolilor, maternitii, invaliditii precum i ca urmare a unei limite de vrst, etc., este necesar ca statul, regiile autonome, societile comerciale, ntreprinztorii privai, etc., s ia din timp msuri pentru a ocroti cetenii, salariaii, asigurndu-le veniturile necesare existenei lor.

Dezvoltarea forelor de producie i perfecionarea relaiilor de producie au determinat crearea unui sistem propriu, naional de asigurri sociale. Fiind o important problem de stat, drepturile cetenilor, pe linia asigurrilor sociale, sunt prevzute n Constituie i n alte acte normative.

Asigurrile sociale constituie unul din mijloacele de garantare, de realizare a drepturilor constituionale ale populaiei; ele reprezint numai o parte din complexul de msuri luate pentru realizarea unei viei decente i civilizate a cetenilor unei ri.

Asigurrile sociale sunt o instituie obiectiv necesar i organic a societii chemat s rezolve ocrotirea salariailor, pensionarilor i a familiilor lor, precum i a altor categorii sociale n cazuri de incapacitate temporar sau permanent de munc.

Coninutul economic al asigurrilor sociale este determinat de natura relaiilor de producie.

Asigurrile sociale constituie acea parte a relaiilor social - economice - bneti cu ajutorul crora se formeaz, se repartizeaz i se utilizeaz fondurile bneti necesare ocrotirii obligatorii a salariailor i pensionarilor, a persoanelor aflate n incapacitate temporar sau permanent de munc, n caz de btrnee i n alte cazuri prevzute de lege. De asemenea, asigurrile sociale ocrotesc i membrii familiilor persoanelor de mai sus.

Prin asigurri sociale se iau msuri corespunztoare pentru prevenirea mbolnvirilor, refacerea i ntrirea sntii, precum i pentru asigurarea existenei acelora care i-au pierdut definitiv capacitatea de munc din cauza unei boli, a accidentelor, a btrneii, etc. i a celor care nu mai au susintori legali.

Fondurile asigurrilor sociale se constituie, n mod obinuit, din cotizaiile salariailor, angajatorilor i statului, n diferite proporii, precum i din alte surse.

Asigurrile sociale au la baz urmtoarele principii:

a). Cuprinderea n asigurrile sociale a ntregului personal din instituiile publice, regiile autono