contab amortizare imobilizari.doc

download contab amortizare imobilizari.doc

of 45

 • date post

  05-Jan-2016
 • Category

  Documents

 • view

  60
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of contab amortizare imobilizari.doc

ARGUMENT

GRUP SCOLAR CONSTANTIN CANTACUZINO BAICOI

SPECIALIZAREA - TEHNICIAN IN ACTIVITATI ECONOMICE

CONTABILITATEA AMORTIZARII IMOBILIZARILOR Profesor indrumator ,PETRE CARMEN

Absolvent ,

BAICOI 2010ARGUMENTAm ales aceasta tema deoarece am considerat-o ca fiind de o deosebita importanta .

In contextul actual al economiei de piata o unitate economica poate sa obtina rezultate deosebite in conditiile concurentei numai daca rodusele finite realizate , lucrarile executate si serviciile prestate sunt de o calitate buna si la un pret acceptabil . Productia destinata vanzarii trebuie sa fie realizata in functie de cerintele pietei .

Dupa 1989 s-a constatat o crestere a cererii de piata pentru produsele moderne , eficiente si de o buna calitate .In acelasi timp populatia dupa aceasta data a avut acces la mult mai multe informatii , lucru care a influentat nivelul cererii . Avand in vedere ca pe piata romana au patruns foarte multe produse straine similare cu cele romanesti , producatorii autohtoni au fost obligati sa acorde o atentie suplimentara calitatii .

Pentru obtinerea de bunuri de calitate superioara care sa se alinieze la standardele internationale este nevoie de materii prime de o buna calitate , mijloace de productie performante si o forta de munca cu un grad de calificare superior . Avind in vedere aceste 3 conditii unitatile economice sau orientat in utilarea cu mijloace de productie moderne , fiabile cu performante superioare si cu o mare productivitate . Achizitia lor reprezinta un efort financiar pentru fiecare unitate si de aceea operatiile de achizitie trebuie analizate foarte bine inainte de a fi efectuate calculand si efetele financiare pe care le implina achizitia pe intreaga perioada de amortizare a imobilizarilor .

Calculul si evidenta amortizarii imobilizarilor reprezinta o activitate de maxima importanta realizata de evidenta financiar contabila din fiecare unitate . Aceasta evidenta este tinuta in orice unitate de compartimentul financiar - contabil care poate prezenta in orice moment situatia investitiilor, sumelor amortizate si a restului de recuperat prin amortizare .

Aceste situatii pot fi prezentate la solicitarea conducerii unitatii sau a forurilor competente , iar daca acest lucru nu este solicitat situatiile se intocmesc lunar . Fiecare categorie de imobilizare are un plan propriu de amortizare care trebuie respectat .

Metoda de amortizare a imobilizarilor poate diferii de la o unitate la alta , dar odata stabilita ea va fi utilizata pe intreaga perioada de functionare a unitatii conform principiului contabilitatii metodelor .

Alegerea metodei de amortizare presupune conoasterea in amanunt a metodelor si alegerea celei mai avantajoase pentru unitate .

Fiecare metoda de amortizare prezinta avantaje si dezavantaje ce trebiue foarte bine analizate inaintea alegerii uneia din ele .

In elaborarea acestui proiect am incercat sa folosesc cat mai multe din cunostintele si notiunile asimilate in perioada liceului , dar si cunostintele dobandite suplimentar prin munca individuala .

Cu toate ca amortizarea prezinta o serie de particularitati de la o unitate la alta si de la o metoda la alta .

In aceasta lucrare am incercat sa prezint cat mai multe elemente cu caracter general .

Lucrerea de fata ma ajuta in acelasi timp sa pun in valoare si abilitatile dobandite in orele de laborator si instruire practica , unde am rezolvat probleme cu caracter aplicativ si studii de caz .

Finalizand aceasta lucrare sper ca am demonstrat nivelul de cunostinte si abilitati de care dispun si ca in activitatea viitoare voi putea sa realizez lucrari de calitate in domeniul pentru care m-am pregatit .

Avand in vedere ca disciplina contabilitate este o disciplina care se adapteaza permanent conditiilor studiul individual este obligatoriu pentru orice lucrator in domeniul financiar- contabil .

CAPITOLUL I

CONTABILITATEA AMORTIZARII IMOBILIZARILOR

1.1 Rolul si functiile amortizarii in gestiunea intreprinderii

Amortizarea reprezinta alocarea valorii amortizabile a unei imobilizari pe durata sa de utilizare previzionata . Fata de aceasta interpretare generala , exista numeroase conceptii privind amortizarea .Pentru contabilitate de retinut sunt urmatoarele trei:

- amortizarea ca proces de corectie a valorii imobilizarilor .Amortizarea este constatarea contabila a pierderii de valoare suferita de catre activele imobilizate ca urmare a deprecierii in timp a uzurii fizice ( generata de functionarea tehnica si mecanica precum si de influenta factorilor naturali) sau uzurii morale ( cauzata de evolutia rapida a tehnicii , de aparitia a noi masini cu performante mai ridicate ).Pornind de la aceasta interpretare amortizarea are rolul de a corecta valoarea activelor imobilizate pentru a le readuce la o valoare apropiata de realitate .

- amortizarea ca proces de transfer sau de repartizare a costului imobilizarilor asupra cheltuielilor exercitiului.Alocarea sau transferul valorii se face pe perioada economica de utilizare a activului amortizabil.

- amortizarea ca sursa de finantare a reinoirii imobilizarilor .Reconstituirea capitalului impune abordarea simultana a amortizarii ca o problema de recuperare a investitiei si ca o sursa de finantare a reinoirii imobilizarilor .Prin mecanismul amortizarii investitia initiala este recuperata si reintregita in mod esalonat in ciclul de exploatare, devenind o resursa de autofinantare pentru o noua investitie . Amortizarea este un element foarte important ce se regaseste in calculul capacitatii de autofinantare .Capacitatea de autofinantare a unei intreprinderi este surplusul monetar potential generat de activitatea acesteia .Ea reprezinta o contributie esentiala a activitatilor curente la variatia fondului de rulment global.Se poate calcula fie plecand de la excedentul brut din exploatare(EBE) fie de la profitul net :

Metoda substractiva :permite sa se realizeze legatura dintre contul de profit si pierdere si tabloul de finantare.Conform acestei metode, CAF se calculeaza plecand de la EBE , indicator stabilit in cadrul tabloului soldurilor intermediare de gestiune : Excedentul brut din exploatare

+ Alte venituri din exploatare( cu exceptia veniturilor din reluari de provizioane ):

- cheltuieli din exploatare ( cu exceptia cheltuielilor de exploatare cu amortizarile si provizioanele )

+ Venituri financiare ( cu exceptia cheltuielilor financiare cu amortizarile si provizioanele);

- Cheltuieli financiare ( cu exceptia cheltuielilor financiare cu amortizarile si provizioanele );

+ Venituri extraordinare ( cu exceptia veniturilor din cedarea activelor );

- Cheltuieli extraordinare ( cu exceptia valorii nete contabile a imobilizarilor cedate );

- Impozitul pe profit

= Capacitatea de autofinantare

Metoda aditiva : permite sa se calculeze capacitatea de autofinantare plecand de la rezultatul exercitiului, corectat cu cheltuielile si cu veniturile care nu au incidenta asupra trezoreriei :

Rezultatul exercitiului

+ Cheltuielile cu amortizarile

+ Cheltuielile cu provizioanele ( din exploatare , financiare si extraordinare );

- Veniturile din amortizare si provizioane (din exploatare , financiare si extraordinare );

+ Valorile contabile ale activelor cedate ( iesite din patrimoniu)

Veniturile din vanzarea imobilizarilor

Subventiile pentru investitii virate la venituri

= Capacitatea de autofinantare

Amortizarea are un statut juridic fiscal.Obligatia de a amortiza este relevata de dreptul financiare care considera lipsa amortizarii ca un delict ; dreptul fiscal impune, sub pedeapsa cu amenda , un amortisment minim.

Amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale la agentii economici se face potrivit Legii nr.15 /1994 cu modificarile ulterioare si Normelor metodologice de aplicare .

Potrivit surselor de drept contabil din Romania constituie obiect al amortizarii toate imobilizarile corporale si necorporale cu exceptiile : lacurile, baltile , iazurile care nu sunt rezultatul unor investitii precum si terenurile inclusiv cele impadurite , cu exceptia terenurilor cu destinatie economica obtinute prin acte de vanzare - cumparare , inclusiv prin despagubiri in cazul exproprierilor.

Plantatiile tinere si plantatiile de protectie sunt scutite de calculul amortizarilor pana la trecerea pe rod a plantatilor tinere si 5 ani ale plantatiilor de protectie.

De asemenea, fondul comercial, de regula nu este supus amortizarii, cu excfeptia cazului cand se constata o depreciere ireversibila , care se poate amortiza .

1.2 Amortizarea imobilizarilor corporale Imobilizarile corporale isi pierd o parte din valoare, pe masura utilizarii lor in procesul de productie, valoarea pe care o transmit asupra cheltuielilor efectuate cu productia sau vanzarea marfurilor.

Din categoria imobilizarilor corpoerale fac parte : amenajarile de terenuri, constructii, echipamente si instalatii tehnologice , mijloace de transport, mobilier si aparatura birotica .

Pierderea treptata a caracteristicilor tehnico - functionale poarta denumirea de uzura Expresia valorica a uzurii se include in cheltuieli de exploatare sub forma de amortizare.

Amortizarea se stabileste prin aplicarea cotelor de amortizare asupra valorii de intrare a imobilizarilor corporale. Amortizarea imobilizarilor corporale se c