Constructia Navei

download Constructia Navei

of 33

 • date post

  24-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  20
 • download

  2

Embed Size (px)

description

esantionaj

Transcript of Constructia Navei

 • 1NOMENCLATURA I STRUCTURA CORPULUI NAVEI

  Corpul navei sau coca navei const din dou pri eseniale i anume:- o parte imers, adic scufundat n ap numit i caren;- o parte emers, adic situat deasupra nivelului apei.

  SUPRAFA EMERS

  CARENdS

  dF=pdS

  Carena suport n toate punctele sale presiunea. Asupra unei suprafeeelementare dS va aciona pe direcia normal la aceast suprafa dinspre ap sprecorpul navei o for de presiune dF=pdS, unde p este presiunea apei n punctulcorespunztor suprafeei elementare. Rezultanta tuturor acestor fore de presiunece acioneaz pe ntreaga caren reprezint fora arhimedic, fora ce echilibreazgreutatea navei.

  Suprafaa emers asigur navei o rezerv de flotabilitate, datorit creianava va continua s pluteasc chiar dac i se adaug greuti suplimentare saudac acioneaz cauze externe asupra navei care tind s-i modifice stareaanterioar de echilibru.

  Pentru ca nava s poat naviga n siguran, chiar i atunci cnd marea esteagitat, rezerva de flotabilitate va trebui s aib o valoare suficient de ridicat. Unbord liber suficient de mare este de dorit i datorit faptului c echipajul trebuie spoat lucra pe punte n condiii de siguran chiar cnd marea este agitat.

  Corpul navei trebuie s fie suficient de rezistent, pentru a putea suportatoate solicitrile la care este supus n timpul exploatrii.

  Nava trebuie s dispun de o instalaie de propulsie (exist i nave care nudispun de instalaie de propulsie proprie), de o instalaie de guvernare, deinstalaie de ancorare, de diferite instalaii, aparate, mecanisme etc., care servescla manevrele din port i din timpul navigaiei sau pentru scopuri de siguran i desalvare.

  Nava trebuie s dispun i de mijloace i instalaii de ncrcare descrcare a mrfurilor pe care le transport, de amenajri pentru echipaj i pentrupasageri, de dotri de rezerv (piese de schimb etc.).

 • 2Clasificarea navelor comerciale din punct de vedere al destinaiei

  Nave deservitute(cu destinaiespecial)

  Navecomerciale

  Navemilitare

  Nave care opereaz n larg(offshore work)

  Pete Petrol

  Lichide

  - Cargouri de mrfuri generale- Cargouri de cherestea

  - Portcontainere- Nave frigorifice

  - Nave bulk(mineraliere, cerealiere)

  - Pacheboturi- Nave mixte pentru transportul

  mrfurilor i al pasagerilor- Roll on/Roll - off

  Solide

  - Tancuri petroliere- Tancuri chimice

  - LPG (Liquid Petroleum)- LNG (Liquid Natural Gas)

  - Remorchere- mpingtoare

  - Nave de salvare- Nave de stins incendiu- Sprgtoare de ghea

  - Nave hidrografice- Macarale plutitoare

  - Nave de suport logistic- Portavioane- Submarine

  - Fregate- Corvete

  - Vntoare de mine- Puitoare de mine

  - Distrugtoare- Vntoare de submarine

  - Platforme de foraj- Nave de aprovizionare a

  platformelor de foraj- Nave de salvare

  - Traulere- Baleniere

  - Nave de prelucrarea petelui

  Tonajul navelorn timpul exploatrii o nav comercial este obligat s staioneze n

  porturi (n rad sau la cheuri), s treac prin canale etc. n general, putem spune cn timpul exploatrii o nav comercial este obligat a se servi de anumiteinstalaii, pentru a cror construcie i ntreinere se cheltuiesc sume importante.Este de la sine neles c n schimbul utilizrii unor astfel de instalaii navalecomerciale trebuie s plteasc anumite taxe.

  Cuantumul acestor taxe se stabilesc n funcie de aa zisul tonaj al navei.Trebuie s menionm c tonajul nu este o msur de greutate, ci o msur

  de volum.Unitatea de msur a tonajului navelor este tona registru, care corespunde

  volumului a 100 de picioare cubice engleze, volum egal cu 2,831 m3.

 • 3Tonajul brut al navei reprezint volumul tuturor compartimentelorinterioare nchise ale navei, exprimat n tone registru. Menionm c se considernchise acele compartimente al cror interior nu poate fi n comunicaie cu marea.

  Dac din volumul total nchis al navei (adic din tonajul brut) se scadvolumele acelor compartimente nchise care nu sunt destinate transportului demarf, cum ar fi compartimentul de maini, cabinele echipajului etc., se obinetonajul net.

  n rezumat, pentru a obine tonajul brut al navei se determin volumelecompartimentelor nchise ale navei exprimate n m3, se nsumeaz, iar rezultatulse mparte la 2,831 m3, obinndu-se tonajul brut al navei exprimat n tone registru(TR). Asemntor se procedeaz pentru exprimarea tonajului net n TR.

  Registre de clasificaieCu scopul de a micora riscurile ce ar putea rezulta din cauza unor

  eventuale avarii sau pierderi ale navelor i ale mrfurilor pe care le transport,companiile de navigaie, precum i proprietarii de mrfuri, se adreseazsocietilor de asigurare i i asigur att navele, ct i mrfurile pe care letransport.

  Societile de asigurare, nainte de a asigura o nav sau marfa pe care otransport, trebuie s cunoasc starea tehnic n care se gsete nava i aptitudineaei de a transporta mrfurile ce i se ncredineaz. n acest scop, societile deasigurare ar trebui s recurg la experi competeni i de ncredere. Numai dupprimirea referatelor unor astfel de experi, ntocmite dup o examinare amnunita navei, societile de asigurare ar putea s hotrasc dac accept s asigure navai mrfurile i s stabileasc respectivele cote de asigurare. De aici s-a nscutnecesitatea nfiinrii unor societi de clasificaie sau registre de clasificaie.

  Registrele de clasificaie sunt instituii organizate cu scopul de a fi nmsur s emit certificate care s confirme buna stare tehnic a navelor iaptitudinile lor de a transporta mrfuri.

  Organizarea tehnic a registrelor este n linii generale urmtoarea:Exist o direcie a registrului, de care depind diferite birouri, aflate n

  porturile principale, n vecintatea antierelor navale i a uzinelor care construiescmaini navale i, n general, n vecintatea tuturor societilor comerciale carelucreaz pentru industria naval.

  n toate aceste birouri exist inspectori i experi navali care au rolul de aexamina planuri, de a ncerca materiale, maini i aparate, de a vizita i examinanave i instalaiile lor fie c este vorba de nave deja construite sau de nave nconstrucie.

  Registrele au regulamente tehnice care conin reguli pentru ncercareamaterialelor ce se ntrebuineaz la construcia navelor i mainilor navale, regulipentru stabilirea dimensiunilor elementelor de construcie, reguli dup care sesupravegheaz construcia navelor i a mainilor navale, reguli dup care se

 • 4execut probele finale de recepie ale navei i a mainilor navale, reguli dup carese execut vizitarea navelor aflate n exploatare, cu scopul de a se asigura de bunalor stare tehnic etc.

  Cine dorete s-i construiasc o nav sub supravegherea unui registru,trebuie s se adreseze n scris direciei registrului i s prezinte acesteia planurileprincipale ale corpului i ale aparatului motor i alte planuri pe care registrul leprecizeaz. Dup ce direcia a aprobat planurile, d dispoziie experilor si sprocedeze la ncercrile materialelor, la supravegherea construciei i la probelefinale de recepie ale navei.

  Dup terminarea probelor finale, direcia registrului n baza rapoartelorprimite de la experii proprii, dac le gsete rodine, emite navei respectivecertificatul de clas. Pe baza certificatului de clas, societile de asigurarestabilesc cotele de asigurare att pentru nav, ct i pentru mrfurile pe careaceasta le transport.

  Certificatul de clas este valabil pentru o perioad de timp limitat. naceast perioad nava este supus vizitelor anuale, care au rolul de a atestavalabilitatea certificatului de clas. Referatele stabilite cu aceast ocazie constituiedocumente care stau la baza rennoirii certificatului de clas.

  Cine dorete s obin certificat de clas pentru o nav deja construit seadreseaz direciei registrului n scris i prezint planurile principale ale corpuluii ale aparatului motor. Direcia examineaz dac dimensiunile i calitateamaterialelor ntrebuinate la construcia corpului i aparatului motor confer naveii instalaiilor ei o rezisten i o eficien echivalent cu aceea prescris deregulamentele proprii; n caz afirmativ d dispoziii experilor proprii de a vizita iexamina nava cu scopul de a se asigura dac dimensiunile materialelor prevzuten planuri au fost respectate i dac construcia a fost bine executat. Pe bazareferatelor primite de la experi, dac totul este n ordine, registrul emite naveicertificat de las. Dac se constat deficiene, atunci registrul precizeaz ce anumelucrri trebuie executate (la corp sau la instalaii) cu scopul de a nltura i emitecertificat de clas; numai dup ce deficienele au fost nlturate.

  Cele mai importante registre de clasificaie sunt:- Lloyds Register (registrul englez) Ewuard Lloyd sce. XVII- Bureau Veritas (registrul francez)- Registro italiano (registrul italian)- American Bureau of Shipping (registrul S.U.A.)- Germanisher Lloyd (registrul german)- Taikoku Kall Kio Kai (registrul japonez)- Det Norske Veritas (registrul norvegian)- Russian Maritime Register of Shipping (registrul maritim rus)- China Classification Society (registrul chinez)- Korean Register (registrul corean)

 • 5Unele din aceste societi de clasificare i-au extins sfera de activitate,oferind servicii i n alte domenii cum ar fi: energia, sntatea, industria petroluluii a gazului, industria alimentar etc.

  Prile principale ale structurii corpului naveiStructura corpului navei trebuie s fie rezistent, etan i s asigure forma

  navei.

  1 chila plat2 nveliul fundului avei3 nveliul gurnei4 nveliul bordajelor5 centura punii superioare6 centura punii intermediare

  7 tabla lcrimar a puniisuperioare7 tabla superioar a puniiintermediare8 nveliul punii superioare8 nveliul punii intermediare

 • 69 cptueala punii superioare10 cornier lcrimar11 parapet12 montant de prindere intrire a parapetului13 copastie14 puntea dublului fund15 suport central16 suport lateral17 tabl marginal18 varang n dublu fund19 nervuri