Constructia Motorului

download Constructia Motorului

of 11

 • date post

  01-Jul-2015
 • Category

  Documents

 • view

  1.478
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of Constructia Motorului

Lucrare de laborator Nr. 1Tema:Constructia generala a motorului. Mecanismu biela-manivela si de distributie a gazelor.Scopul lucrarii : Studierea constructiei motorului , constructia mecanismului bielamanivela si de distributie a gazulor, principiu de functionare, particularitatile constructivesi reglarile. Utilaj si echipament : Planse de studii , machete de motoare pentru studii, standuri, piese si imbinari a mecanismelor biela-manivela si de distributie a gazelor, ordini de demontaremontare a motorului, reglarea jocurilor termice a mecanismului bielamanivela. Sarcina lucrarii : 1. De descris ciclu de functionare a motorului cu ardere interna in patru timpi cu aprindere prin scinteie (MAS) si prin compresie (MAC), de descries parametrii generali a timpilor si variantele posibile de functionare a cilindrilor motoarelor cu patru, sase, si opt cilindrii. 2. De desenat schemele de functionare ale motorului cu turbina si motorului cu piston rotativ, de descris principiu de functionare. 3. Destinatia, constructia generala a mecanismului biela-manivela pentru motoarele in linie, in V, orizontale si opozite (boxer).

Mod Coala . Elaborat Verificat

Nr. Docum.

Semn.

Data Litera S Coala Coli

U.T.M.

F.I.M.M.

1. De descris ciclu de functionare a motorului cu ardere interna in patru timpi cuaprindere prin scinteie (MAS) si prin compresie (MAC), de descries parametrii generali a timpilor si variantele posibile de functionare a cilindrilor motoarelor cu patru, sase, si opt cilindrii.

Motorul este sursa proprie care transform energia termic la arderea amestecului carburant n energie mecanic necesar la punere n funciune a roilor motoare asigurnd deplasarea automobilului. Majoritatea automobilelor moderne sunt dotate cu motoare termice cu pistoane. Motorul cu ardere interna este o masina tremica de forta care transforma caldura degajata prin arderea combustibilului in lucru mechanic, prin intermediu evolutiilor unui agent motorin stare gazoasa. In motoru cu ardere interna atit procesul de ardere, cit si procesul de transformare a caldurii in lucru mecanic se desfasoara in interiorul cilindrilor.

1.1.Ciclul de funcionare al motorului cu aprindere prin scnteie n patru timpiProcesele care se desfoar n cilindrul motorului n timpul celor patru curse sunt: admisia, compresia, arderea i destinderea, evacuarea (fig. 1.1). Admisia. Pistonul se deplaseaz din PMI n PME, supapa de admisie este deschis, n cilindru se creeaz o depresiune, datorit creia n el ptrunde amestecul carburant, care se amestec cu gazele de ardere rmase n cilindru la cursa precedent i formeaz amestecul util. La sfritul admisiei temperatura amestecului constituie cca. 100..130C, iar depresiunea aproximativ 0,07...0,09 MPa (0,7...0,9 bar) Compresia. Pistonul se deplaseaz din PME spre PMI, ambele supape sunt nchise, amestecul carburant util este comprimat i temperatura lui se mrete. Datorit acestui fapt se intensific evaporarea i amestecarea benzinei cu aer. La sfritul timpului de compresie presiunea n cilindru atinge 0,8...1,2 MPa (8...12 bar), temperatura amestecului 280..480C. Arderea i destinderea(timpul util). Amestecul carburant se aprinde n cilindru de la scnteia electric a bujiei i arde n decurs de 0,001..0,002 s, degajnd o cantitate mare de cldur. Ambele supape sunt nchise. Temperatura la sfritul arderii depete 2000C, iar presiunea 3,5...4,5 MPa (35..45 bar). Sub aciunea forei de presiune a gazelor pistonul se deplaseaz spre PME, rotind prin intermediul bielei arborele cotit. La destindere energia termic se transform n energie mecanic. La sfritul destinderii temperatura n cilindru se reduce pn la 800..1100C, iar presiunea scade la 0,3...0,4 MPa (3...4 bar). Evacuarea. Supapa de evacuare este deschis. Pistonul se deplaseaz spre PMI i cur cilindru de gazele arse, evacundu-le n mediul ambiant. La sfritul timpului de evacuare presiunea scade pn la 0,105...0,115 MPa (1,05..1,15) bar, iar temperatura se micoreaz pn la 300..400C. Timpul util este timpul fundamental, restul timpurilor sunt auxiliare. Motorul monocilindric nu funcioneaz uniform. Pentru rotirea uniform a arborelui cotit, motoarele pentru automobile se confecioneaz cu mai muli cilindri.

Coala

Mod Coala N. Document

Semnat

Data

Fig. 1.1. Schema ciclului de funcionare al motorului cu aprindere prin scnteie n patru timpi: a-admisae; b-compresia; c-arderea i destinderea; d-evacuarea; 1-arbore cotit; 2-arbore came; 3-piston; 4-cilindru; 5-colectorul admisie; 10-colctorul de evacuare; 11-biela.

1.2.Ciclul de funcionare al motorului cu aprindere prin compresie n patru timpiCiclul de funcionare al motorului cu aprindere prin compresie n patru timpi considerabil se deosebete de ciclul motorului cu aprindere prin scnteie. n cilindru ptrunde aer, dar nu amestec carburant. Aerul este comprimat cu un grad mai majorat. Ca urmare considerabil i mrete temperatura i presiunea. La sfritul timpului de compresie n aerul supranclzit din injector este pulverizat motorina care n contact cu aerul se autoaprinde. Schema funcionrii motorului n

patru timpi cu aprindere prin compresie MAC se reprezint n fig. 1.2.

. Fig. 1.2. Schema ciclului de funcionare al motorului cu aprinderea prin compresie n patru timpi:

Coala

Mod Coala N. Document

Semnat

Data

a-admisia aerului, b-compresia aerului; c-arderea i destinderea; d-evacuarea. 1-cilindru; 2-pompa injeciei; 3-piston; 4-injector; 5-supapa admisie; 6-supapa evacuare.

Admisia. Cilindrul se umple cu aer la deplasarea pistonului 3 din PMI spre PME. n cilindru se creeaz depresiune. Supapa de admisie 5 este deschis i n cilindru ptrunde aerul filtrat. Depresiunea n cilindru constituie 0,08...0,09 MPa (0,8..0,9 bar), iar temperatura 50o...80oC. Compresia. Pistonul se deplaseaz din PME spre PMI, supapele de admisie i evacuare sunt nchise. Volumul aerului se micoreaz iar presiunea i temperatura se ridic. Gradul de compresie la motoarele MAC atinge 13..23. La sfritul timpului de compresie presiunea n cilindru atinge 4,0...5,0 MPa (40..50 bar), iar temperatura 600...700oC. Pentru funcionarea normal a motorului temperatura aerului comprimat trebuie s fie mai mare ca temperatura de autoaprindere a carburantului. Arderea i destinderea. Ambele supape sunt nchise. Cnd pistonul se apropie de PMI se pulverizeaz din injector carburantul dispersat sub presiunea nalt 13,0...18,5 MPa (130..185 bar) a pompei de injecie. Carburantul se amestec cu aerul comprimat i foarte nclzit, se autoaprinde. O parte de carburant arde la deplasarea pistonului spre PMI la sfritul timpului de compresie iar alt parte la deplasarea pistonului spre PME la nceputul timpului de destindere. Gazele formate la arderea amestecului majoreaz presiunea n cilindru 6,0...8,0 MPa (60..80 bar), iar temperatura pn la 1800..2000C. Gazele destinse apas pistonul 3, care se deplaseaz de la PMI spre PME executnd timpul util. Compresia. Pistonul se deplaseaz din PME spre PMI, supapele de admisie i evacuare sunt nchise. Volumul aerului se micoreaz iar presiunea i temperatura se ridic. Gradul de compresie la motoarele MAC atinge 13..23. La sfritul timpului de compresie presiunea n cilindru atinge 4,0...5,0 MPa (40..50 bar), iar temperatura 600...700oC. Pentru funcionarea normal a motorului temperatura aerului comprimat trebuie s fie mai mare ca temperatura de autoaprindere a carburantului. Evacuarea. Pistonul 3 se deplaseaz din PME spre PMI i prin supapa de evacuare 6 deschis evacu gazele din cilindru. Presiunea i temperatura la sfritul timpului de evacuare corespunztor ating 0,11...0,12 MPa (1,1..1,2 bar) i 600..700C.

1.3.Funcionarea motoarelor policilindriceMotorul cu patru cilindri n rnd. Pentru a asigura uniformitatea funcionrii motorului cu patru cilindri cursa util n diferii cilindri trebuie s se produc la unghiuri de rotaie egale ale arborelui cotit. Pentru a determina valorile unghiului la care se produc aceeai timpi n cilindru trebuie de mprit 720la numrul de cilindri. La motorul cu patru cilindri cursa se produce peste 720:4=180. La fiecare dou rotaii ale arborelui cotit se produc patru timpi de admisie, patru de compresie, patru de ardere i destindere i patru de evacuare. La motoarele cu patru cilindri(fig.1.3) fusurile manetoane sunt amplasate n perechi: 1cu 4 i 2cu3 sub un unghi de 180. Concordana timpurilor care se efectueaz n acelai timp n diferii cilindri la motoarele cu succesiunea 1-3-4-2 .

Coala

Mod Coala N. Document

Semnat

Data

Fig.1.3. Schema funcionrii motorului n patru timpi cu patru cilindri n rnd

Motorul cu ase cilindri n rnd. Aceeai timpi se produc la ntoarcerea arborelui cotit la 120.. Fusurile manetoane ale arborelui cotit sunt amplasate cte dou:1i6; 2i5 i 3i4(fig.1.3.1.) sub un unghi de 120. Succesiunea motorului cu ase cilindri: 1-5-3-6-2-4 .

Fig. 1.3.1 Schema funcionrii motorului n patru timpi cu ase cilindri n rnd.

Motorul cu opt cilindri n V. Cilindrii motorului sunt amplasai sub unghiul de 90(fig.2.9). Fusurile manetoane sunt dispuse sub unghiul de 90 unul fa de altul a cte dou: 1i5; 2i6; 4i8; 3i7. Succesiunea de funcionare este:1-5-4-2-6-3-7-8.

Fig.1.3.2 Schema funcionrii motorului n patru timpi cu opt cilindri n V.

2. De desenat schemele de functionare ale motorului cu turbina si motoruluicu piston rotativ, de descris principiu de functionare.2.1. Motorul rotativ Wankel. Motorul rotativ este un motor obisnuit, exact ca cel de pe orice masina, dar constructia si functionarea lui este complet diferita de cea a motorului conventional. Intr-un motor cu piston, acelasi volum (cilindrul), face pe rand 4 operatii diferite: admisia, compresia,

Coala

Mod Coala N. Document

Semnat

Data

aprinderea si evacuarea. Intr-un motor rotativ, toate aceste operatii sunt facute in paralel, fiecare in camere ei, datorita variatiei