Construct Focus _iulie 2009

16
PUBLICAŢIA PASIONAŢILOR DE ŞANTIERE DISTRIBUITĂ DIRECT PE ŞANTIERELE ACTIVE DIN ROMÂNIA Analiza IBC Focus: Şantierele industriale Pagina 5 ŞEF A de ŞANTIER În sectorul construcţiilor din România femeile reprezintă aproximativ 10% din forţa de muncă. Fie că sunt în poziţii de decizie sau de consultanţă, cu siguranţă că au multe de spus în pofida prejudecăţilor societăţii noastre. Şi totuşi... oare de ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii? Pagina 6 Job-uri în construcţii Mai angajează firmele în 2009? Cât câştigă inginerii pe şantierele din Orientul Mijlociu? Pagina 12 www.ibcfocus.ro Te ajută să ştii CINE, CE şi UNDE construieşte în România. www.iresearch.ro Cele mai proaspete Rapoarte şi Studii de piaţă în construcţii. www.marketspy.ro Află tot ce face concurenţa ta. www.ibcfocus.blogspot.com Descoperă cele mai trăznite lucruri din lumea construcţiilor. http://romanianumbers.type- pad.com Cifrele nu mint niciodată. Statistici şi date despre România în care trăieşti. Ştim tot despre construcţii www.ibcfocus.ro Anul I, nr. 002, iulie 2009. Preţ: 5 lei. Cunosc şi munca de birou pentru că realizez şi proiecte de rezistenţă, dar mai mult îmi place să mă văd cu casca de constructor pe şantier. Dipl. ing. Vasu Viorica Pagina 2 România vs Germania Pagina 14 ... încoace. Episodul 1. Pagina 8 Istoria macaralei de la greci şi romani... Foto: arhiva personală Viorica Vasu

description

Publicatia pasionatilor de santiere_editia de vara

Transcript of Construct Focus _iulie 2009

Page 1: Construct Focus _iulie 2009

PUBLICAŢIA PASIONAŢILOR DE ŞANTIERE DISTRIBUITĂ DIRECT PE ŞANTIERELE ACTIVE DIN ROMÂNIA

Analiza IBC Focus: Şantierele industriale Pagina 5

ŞEFA de ŞANTIER

În sectorul construcţiilor din România femeile reprezintă aproximativ 10% din forţa de muncă. Fie că sunt în poziţii de decizie sau de consultanţă, cu siguranţă că au multe de spus în pofida prejudecăţilor societăţii noastre. Şi totuşi... oare de ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii? Pagina 6

Job-uri în construcţiiMai angajează firmele în 2009? Cât câştigă inginerii pe şantierele din Orientul Mijlociu? Pagina 12

www.ibcfocus.ro Te ajută să ştii CINE, CE şi UNDE construieşte în România.

www.iresearch.ro Cele mai proaspete Rapoarte şi Studii de piaţă în construcţii.

www.marketspy.ro Află tot ce face concurenţa ta.

www.ibcfocus.blogspot.com Descoperă cele mai trăznite lucruri din lumea construcţiilor.

http://romanianumbers.type-pad.com Cifrele nu mint niciodată. Statistici şi date despre România în care trăieşti.

Ştim tot despre construcţii

www.ibcfocus.roAnul I, nr. 002, iulie 2009. Preţ: 5 lei.

Cunosc şi munca de birou pentru că realizez şi proiecte de rezistenţă, dar mai mult îmi place să mă văd cu casca de constructor pe şantier. Dipl. ing. Vasu Viorica Pagina 2

România vs Germania

Pagina 14

... încoace. Episodul 1. Pagina 8

Istoriamacaraleide la grecişi romani...

Foto: arhiva personală Viorica Vasu

Page 2: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.ronr. 002, iulie 20092

CINE, CE, UNDE CONSTRUIEŞTEacum în România, doar în Raportul de investiţii. www.ibcfocus.ro

Cum v-aţi descoperit menirea de a vă alătura constructorilor: aţi fost impresionată de mică de o construcţie interesantă sau aveţi gena moştenită din familie?

În familie nu am pe nimeni care să practice meseria de constructor, dar îmi aduc

aminte că în copilărie era o poezie cu meseriile şi ţin minte că atunci când recitam strofa „Tatăl meu este constructor...” mă visam ca în acea poză (cu casca albă şi salopetă albastră). E adevărat că salopetă albastră nu port, dar cască albă da.

Care este lucrarea/proiectul din România care v-a impresionat cel mai mult? Dar din lume?

Din România m-a impresionat realizarea podului de peste Dunăre, iar din lume realizarea tunelului din Italia ce traver-sează lacul Lecco.

Cum vi se adresează subordo-naţii de pe santier? “Şefa” sau “d-na inginer”?

Marea majoritate mi se adre-sează cu d-na inginer, dar sunt persoane care îmi spun şi şefa.

Ne place să credem că în România, o ţară europeană, lumea se vindecă încet de prejudecăţi. Cum i-aţi învins pe cei care le afişau vis-a vis de o femeie – şef de şantier?

E adevărat că la început am avut probleme mai ales cu meseriaşi care erau în vârstă şi spuneau că femeia trebuie sa stea la cratiţă şi nu pe şantier. Dar cu timpul, demostrându-le că fac faţă acestei meserii, care, de ce să nu recunosc, este grea, îi ajutam acolo unde nu se descurcau, le ascultam of-urile şi încercam pe tot posibilul să le fie cât mai bine şi fiind de partea lor acolo unde aveau dreptate, iar unde nu aveau dreptate le demostram de ce nu au, am început să le câştig încrederea.

Cu ce activitate vă începeţi o zi obişnuită pe şantier?

Prima mea activitate pe şantier este de a le spune maiştrilor ce au de făcut în ziua respectivă, explicându-le şi paşii, acolo unde este cazul.

Dintre toţi subordonaţii dvs., în a cui părere vă încredeţi mai mult într-o situaţie de criză: maistrul de lucrări cu o experienţă de şantier de 30 ani sau unul dintre inginerii tineri absolvenţi?

Într-o situaţie de criză, în ma-joritatea cazurilor iau decizii, însă nu înainte de a asculta şi părerea maiştrilor de lucrări, după caz.

V-aţi sărbătorit o zi de naştere pe şantier? Cum a fost? În cazul în care nu aţi avut ocazia asta, ce v-ar plăcea să primiţi de la colegi?

Da, îmi sărbătoresc ziua în fiecare an pe şantier. În fiecare an e diferit şi are farmecul ei. Mie imi plac foarte mult florile şi asta îmi place să şi primesc.

Care e cel mai recent banc ce l-aţi auzit de pe şantier?

Sincer bancurile nu prea sunt genul meu.

Dacă aţi fi în faţa fiicei sau fiului dumneavoastră, ce carte de căpătâi i-aţi recomanda să citească? Este o carte ce v-a schimbat şi pe dumneavoastră?

Am doi copii (fata de 6 ani şi băiatul de 4 ani) sunt mici acum şi le citesc în fiecare seară poveşti de vârsta lor.Dacă ar fi mari, sper să fie în stare să aleagă şi să decidă ce le place în viaţă şi atunci le-aş accepta deciziile şi îi voi ajuta pe cât voi putea să reuşească în ceea ce doresc să facă în viaţă.

Fiul sau fiica dvs. ajunge absolvent(ă) a Facultăţii de Construcţii. Ce cadou de absol-vire i-aţi lua? Sau mai bine un sfat?

Dacă fiul meu sau fiica mea va ajunge constructor, cadoul pe care l-aş face este bolobocul şi

Foto: arhiva personală Viorica Vasu

Foto: arhiva personală Viorica Vasu

Foto: arhiva personală Viorica Vasu

Fotografie cu titlu DEMO

Viorica Vasu este zi de zi şefa de şantier a unui ansamblu rezidenţial de 7 blocuri D+P+5E în Braşov, dar ajunge la timp pentru a le citi seara din cartea cu poveşti celor doi copii. Şi-a câştigat respectul colegilor din breasla dominată de bărbaţi prin dedicaţie, perseverenţă şi, mai ales, consultându-se cu echipa din subordine ce-o strigă cu apreciere “d-na inginer “ sau simplu... “Şefa!”

ŞEFA de ŞANTIER

Page 3: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.ro nr. 002, iulie 2009 3

Doar în numărul următoro altă poveste cu şi despreşeful de şantier.

nivela electronică. Eu mi-am dorit mult aceste lucruri şi nu am putut să le am de la început. Iar ca sfat, să nu fie mândri (că le ştiu pe toate) şi să asculte şi sfaturile din jurul lor.

Până acum aţi administrat un şantier românesc. Dacă mâine aţi primi un job în Dubai, ce aţi dori să luaţi neapărat amintire de pe acest şantier?

Aş lua multe cu mine, dar m-aş rezuma la albumul cu poze care îmi aduce aminte de fiecare etapă realizată pe un şantier.

Unde vă vedeţi în 10 ani? În siguranţă, cu o cască de

constructor pe şantier sau în spatele unui birou adminis-trativ? Sau poate în faţa unor studenţi?

Cunosc şi munca de birou pentru că realizez şi proiecte de rezistenţă, dar mai mult îmi place să mă văd cu casca de constructor pe şantier.

Ca şef de şantier sunteţi pusă în situaţia de a vă alege cu mare grijă furnizorii şi colaboratorii. Care sunt criteriile după care vi-i alegeţi astfel încât să vă simţiţi încrezătoare că veţi face faţă la orice situaţie de criză cu bine?

De obicei, aleg furnizorii după calitatea materialelor şi apoi după buget.

Aveţi în subordine o echipă formată din specialişti cu anumite funcţii. Dacă mâine vi s-ar solicita să vă lipsiţi de una, pentru care aţi lupta să nu se desfiinţeze?

Aş lupta pentru echipele de execuţie care realizează lucra-rea (structurişti, finisori şi instalatori).

Dacă mâine ar fi să decideţi cu privire la viitorul dvs. şi nu aţi

mai putea fi inginer construc-tor, ce altă meserie v-ar aduce o împlinire asemănătoare?

Sper că nu voi ajunge în această situaţie, pentru că, după mine, nicio altă meserie nu poate să se compare cu aceasta.

Cum procedaţi când îl prindeţi pe unul dintre muncitori sub influenţa băuturilor alcoolice? Care ar fi măsurile de pedepsi-re?

Prima măsură: îl trimit acasă să se trezească şi îl primesc a doua zi la muncă, iar dacă se repetă îl dau afară.

În bancă se folosesc taioarele închise la culoare, în medicină halatele albe, astfel că vă între-băm care vă este ţinuta de putere pe şantier? Şi care sunt accesoriile ce merg cu aceasta?

Nu am o ţinută de putere. Ţinuta mea este simplă şi sport.

Dacă mâine aţi ajunge mana-ger la o firmă de construcţii ce îşi angajează un şef de şantier ce-aţi alege cu deplină încredere: un bărbat sau o femeie?

Bineînţeles că o femeie.

Foto: arhiva personală Viorica Vasu

Foto: arhiva personală Viorica Vasu Foto: arhiva personală Viorica Vasu

Page 4: Construct Focus _iulie 2009

Parte a concernului internaţional Industrie Holding, TERRA Technik Ro este importator exclusiv pe piaţa românească al reputatei mărci de uşi secţionale Aplha. Prezentă pe piaţa românească din anul 2008, compania deţine în portofoliul său de reprezentantă şi mărcile Prom Stahl (module de încărcare), Nowotnik (uşi rulante) şi Altec (sisteme de încărcare).

Obiectivul companiei este de a comercializa şi oferi servicii performante, la cele mai înalte standarde de calitate pentru uşi, atât în zona industrială cât şi în cea rezidenţială. Flexibilitatea, disponibilitatea şi promptitudinea sunt criteriile pe care compania noastră îşi desfăşoară activitatea cu succes pe piaţa locală de profil.

Compania este într-un continuu proces de dezvoltare teritorială asigurând pachete integrale de servicii, de comercializare şi servicii post-vânzare pentru toate produsele sale.

Domeniile în care soluţiile TERRA îşi găsesc aplicabilitatea sunt:

· Construcţii civile şi industriale

· Construcţii edilitare

· Logistică şi Transport

Calitatea şi performanţa sunt cerinţe standard atât pentru soluţiile promovate de TERRA Technik Ro, cât şi pentru angajaţii săi.

Serviciile TERRA Technik Ro includ:· consultanţă de vânzări pentru uşi secţionale, uşi rulante şi

sisteme de încărcare;· livrări şi montaj asigurat;· service post vânzare;· vânzări şi livrare piese de schimb.

Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă!

SC Terra Technik Ro SRLStr. Viile Sibiului, nr. 1, Sibiu, RO - 550088T: 0269 218804 | F: 0269 218805 | M: 0756 089489E: [email protected]

Uşi secţionale· ISO · ALU· GARAJ

Constructorial oferit de TERRA TECHNIK RO

www.ibcfocus.ro4 nr. 002, iulie 2009

Page 5: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.ro 5

OFERIM DOAR INFORMAŢII PUTERNICE. Totul negru pe alb.www.ibcfocus.ro

Lucrări sistate în 53% din parcurile industriale din ţară.

Într-o perioadă tulbure, de grele încercări pentru toate indus-triile, evoluţia sectorului este frânată, iar perioada următoare se anunţă a fi una dificilă. O revigorare a pieţei ar putea

fi posibilă la finele acestui an sau începutul lui 2010, conform analiştilor imobiliari.În momentul de faţă, industrialul se găseşte într-o perioadă de reorientare, eficientizare şi reducere de costuri. În acest an IBC Focus previzionează o încetinire a creşterii pieţei spaţiilor industri-ale faţă de 2008, care va înregistra o rată de creştere de circa 10%.

Multe proiecte conservate sau amânate.Dacă în urmă cu 1 an cererea mare de spaţii industriale făcea ca pe şantierele industriale să se lucreze într-un ritm alert, în prezent, jumătate din şantierele industriale ale ţării sunt sistate ca urmare a scăderii mari a producţiei industriale.

Un exemplu clar este studiul realizat de IBC Focus pe baza cifrelor preluate de la agenţii săi de pe teren, care arată că nu se mai lucrează în 53% din parcurile industriale vizitate în luna mai 2009.

În plus, sunt cele 25 de parcuri industriale aflate în stadiul de proiectare şi incluse în Raportul Parcurilor Industriale şi Logistice, lansat în ianuarie 2009, care au rămas la stadiul de planşetă.

Un alt lucru consemnat de agenţii IBC Focus este faptul că, în mare parte, lucrările de construcţii ce au loc în prezent în parcu-rile industriale din ţară sunt lucrări pe cale de finalizare şi că în majoritatea parcurilor industriale din ţară se construieşte doar la cerere.

Cerere diminuată comparativ cu anul trecut.Există cerere, dar aceasta este diminuată faţă de anul trecut datorită faptului că majoritatea consumatorilor de spaţii industri-ale încearcă optimizarea spaţiilor ocupate în prezent în defavoarea extinderii.În acelaşi timp, există şi dezvoltatori care îşi continuă proiectele. Dezvoltările de spaţii industriale vor continua în 2009, mai lent. În 2010 însă, odată cu relansarea economică, cererea va reveni la adevărata ei valoare, deoarece stocul de spaţii industriale este cu mult mai mic decât cererea efectivă din piaţă.

La finele anului trecut suprafaţa totală industrială era de 1600 ha, iar pentru a acoperi cererea, această suprafaţă ar trebuie să se dubleze. Conform Raportului Parcurilor Industriale şi Logistice, în 2011 suprafaţa totală industrială a României ar trebui să ajungă la 3500 ha, asta în cazul în care toate intenţiile şi proiectele de construire a parcurilor industriale cuprinse în acest Raport vor fi puse în practică.

Principalele probleme: finanţarea şi preţurile ridicate ale terenurilor.Lipsa finanţării îşi pune amprenta şi asupra dezvoltării spaţiilor industriale şi afectează destul de mult şi acest segment al pieţei. Dezvoltatorilor le este foarte greu să obţină finanţări în această perioadă în care băncile sunt foarte sceptice cu privire la sectorul construcţiilor. Pentru a putea obţine creditare beneficiarii proiec-telor industriale trebuie să aibă cel puţin jumătate din spaţii închiriate.

Până anul trecut, preţurile terenurilor cu utilizare industrială erau supraevaluate. În situaţia actuală asistăm la o reaşezare a preţurilor terenurilor, care au scăzut chiar până la 50%, proces ce favorizează dezvoltările industriale.

Analiza IBC Focus:şantiereleindustriale

nr. 002, iulie 2009

Page 6: Construct Focus _iulie 2009

6

Chiriile rămân la nivelul de anul trecut.În ceea ce priveşte chiriile, studiul IBC Focus arată că acestea s-au menţinut la un nivel constant şi consideră că se vor menţine la acelaşi nivel şi anul acesta. În industrial, chiriile nu au suferit ajustări deoarece în general pe acest segment chiriile au fost mereu mici. Chiriile au rămas la fel, în ciuda faptului că preţurile terenurilor au crescut. De remarcat este faptul că în multe judeţe din România preţurile sunt modice tocmai pentru a încuraja producţia industrială şi pentru a facilita atragerea investitorilor. De obicei preţurile mici se practică în parcurile industriale publice. În majoritatea parcurilor Greenfield administratorii au preferat să concesioneze terenul cu utilităţile pentru ca investi-torii să-şi construiască ulterior clădirile necesare după propriile specificaţii tehnice.

Factori de influenţăCreşterea rapidă a stocului spaţiilor industriale din România a fost influenţată în principal de producţia industrială tot mai accentuată datorită investiţiilor străine realizate în acest sector.În ultimii ani, producţia industrială în România a cunoscut o rată de creştere anualizată accentuată, însă pentru următoarea perioadă

aceasta va înregistra scăderi pe fondul diminuării cererii euro-pene pentru produsele exportate de România. Cele mai afectate domenii vor fi cel auto, textil şi cel al metalurgiei deoarece acestea lucrează în mare parte pentru export iar cererea externă se află în continuă scădere.

De la începutul anului şi până în aprilie producţia industrială a scăzut cu 12.2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi nu se prevede nicio îmbunătăţire a situaţiei în următoarele luni ale anu-lui curent, în condiţiile în care cererea externă este tot mai mică. Excepţie fac cele 2 mari companii din sectorul automobile - Renault şi Ford, care au momentan în construcţie un depozit de piese de schimb în judeţul Argeş, respectiv o uzină şi o vopsitorie pe platforma Ford de la Craiova, conform Raportului de Investiţii IBC Focus.

Sursa: Raportul Parcurilor Industriale şi Logistice, www.iresearch.ro

www.ibcfocus.ronr. 002, iulie 2009

ROMÂNIA VS GERMANIAPagina 14

De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii ?8,4 % din populaţia activă în România lucrează în construcţii.

88% din oamenii care lucrează în construcţii sunt bărbaţi. Construcţiile fac parte din sectorul economic cu cele mai

multe accidente. În plus, bărbaţii au nevoie de adrenalină şi lucrează în riscuri majore (chiar dacă situaţia nu o cere în mod deosebit). Dovada vie a argumentului nostru o găsiţi în pozele de următoare.

www.ibcfocus.blogspot.ro

www.ibcfocus.blogspot.rowww.ibcfocus.blogspot.ro

Page 7: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.ro 7

Containerele sunt construite ca ansambluri uşoare bazate pe o structu-ră demontabilă formată din podea, acoperiş, stâlpi şi panouri cu spumă poliuretanică pentru pereţi.

CONSTRUCT CONTAINER vă prezintă soluţia modernă pentru organizare de şantier cu diverse destinaţii: container vestiar, con-tainer dormitor, container birou, container sanitar, ansambluri de containere, containere sala de şedinţă, containere sala de mese, containere show room etc.

PRACTIC containerele se pot utiliza foarte uşor la orice destinaţie şi spaţiu restrâns!

CONTAINERUL este un modul prefabricat care poate fi folosit singur sau combinat cu alte module în diverse soluţii de utilizare a spaţiului. Prin asamblarea mai multor module pe verticală sau orizontală se poate obţine o gamă variată de containere. Se pot amplasa ca birouri, săli de şedinţe, dormitoare, spaţii de cazare, adăposturi sinistraţi, vestiare, grupuri sanitare, săli de mese, etc. Containerul are structura din profile din oţel zincate.

Pereţii din panouri sandwich au tablă zincată de 0.4, umpluţi cu spumă poliuretanică. Rama superioară are jgheaburi pluviale pentru scurgerea apei pluviale.

Avantajele utilizării acestor containere modulare: 1. Realizarea unui ambient plăcut şi funcţional, adaptat necesităţilor. 2. Prin combinaţia modulelor, beneficiind de colaborarea cu

firma noastră, se pot obţine diferite structuri. 3. Pe o platformă pregătită în prealabil, modulele se pot monta

prin simpla aşezare, urmând a se face racordurile la utilităţi: energie electrică, apă, canalizare, telefon, etc.

4. Se pot monta şi etajat, în cazul acesta folosindu-se scări inte-rioare sau exterioare.

5. La solicitarea clientului se pot monta instalaţii de climatizare. 6. Flexibilitate şi funcţionalitate prin combinarea containerelor,

conform nevoilor dumneavoastră. 7. Montarea poate fi făcută cu forţe proprii sau de către furnizor.

Înfiinţată în 2008, sub denumirea CONSTRUCT CONTAINER SRL, societatea noastră şi-a propus să răspundă cu promptitudine, seriozitate şi garanţie, clienţilor actuali şi potenţiali, pe segmentul de piaţă al construcţiilor civile şi industriale şi nu numai.

Pentru îndeplinirea ireproşabilă pe care dorim să ne-o asumăm, oamenii din CONSTRUCT CONTAINER au adoptat în munca lor valori precum:

- calitatea şi promptitudinea - loialitatea faţă de clienţi şi de parteneri- respectarea fiecărui termen contractual prin prestarea

unui serviciu sau distribuţia unui produs, stabilit de co-mun acord cu clientul!

Astfel CONSTRUCT CONTAINER va răspunde fiecărei solicitări cu o singură deviză “Servicii Garantate” lăsându-vă pe dvs. în continuare să apreciaţi dacă serviciile noastre, susţinute de experienţa şi profesionalismul afişat, au întrunit cu brio motto-ul respectiv.

Aveţi nevoie de mai multe detalii despre cum să alegeţi tipul de containere de care aveţi nevoie ?

Contactaţi-ne şi va fi plăcerea noastră să vă oferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţ competitivă.

SC CONSTRUCT CONTAINER SRL, Ploieşti, jud. Prahova Tel: 0720583038 E-mail: [email protected] www.constructcontainer.ro

Containerele o soluţie modernă pentru locuit, birou sau organizare de şantier.

Constructorial oferit de CONSTRUCT CONTAINER SRL

nr. 002, iulie 2009

Page 8: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.rowww.ibcfocus.ro8

Ce a fost

Ce există în prezent

Macaralele sunt folosite din timpuri străvechi. Prima macara a fost cel mai probabil inventată de grecii antici şi era acţionată de oamenii sau animalele de

povară, cum ar fi măgăruşii. Aceste macarale au fost folosite la construcţiile înalte. Mai târziu au apărut macarele mari, care permiteau ridicarea greutăţilor mari. La sfârşitul Evului Me-diu, au fost introduse macaralele portuare pentru încărcarea şi descărcarea vaselor şi pentru construcţia acestora – unele au fost construite chiar în turnurile de piatră pentru a creşte rezistenţa şi stabilitatea. Primele macarale au fost construite din lemn, iar mai apoi, în perioara revoluţiei industriale, fonta şi oţelul au luat locul lemnului.

Decenii la rând, energia a fost obţinută prin extenuarea fizică a oamenilor şi animalelor, deşi macaralele din morile de vânt sau de apă puteau folosi ca şi echipament de lucru forţele naturii. Prima energie “mecanică” a fost oferită de maşina cu aburi, prima macara cu aburi fiind introdusă în secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea şi a rămas în folosiţă până la sfârşitul secolului al XX-lea. Macaralele moderne folosesc de obicei motoare cu ardere internă sau motoa-re electrice şi sisteme hidraulice pentru a conferi o capacitate de ridicare mult mai mare faţă de cele anterioare, deşi macaralele manuale încă sunt folosite acolo unde obţinerea energiei nu este economică.

Macaralele există într-o varietate mare de forme – fiecare croită pentru un scop anume. Mărimile variază, de la cele cu braţ scurt, folosite în interiorul atelierelor, până la macaralele pentru turnuri înalte, folosite la construcţia clădirilor înalte, cele mai mari maca-rale fiind cele plutitoare, utilizate la platformele petroliere şi la operaţiunile de salvare a navelor scufundate.

Istoric

În Grecia Antică

Trispastos Greco-Roman (“macara cu trei scripeţi”), cel mai sim-plu model de macara (sarcina 150 kg).

Pentaspastos Greco-Roman (“macara cu cinci scripeţi”), varianta medie (sarcina cca. 450 kg).

Macaraua pentru ridicarea greutăţilor a fost inventată la sfârşitul secolului al VI-lea, î.e.n. Înregistrările arheologice arată că încă din anii 515 î.e.n. au început să apară însemne distinctive în piatra templelor greceşti atât pentru cleşti de ridicare cât şi pentru

Istoria macaraleide la greci şi romani încoace

Macara folosită în şeminee

nr. 002, iulie 2009

LA FEL DE PASIONATDE CONSTRUCŢII ca şi noi? Intră pe www.ibcfocus.blogspot.com!

Page 9: Construct Focus _iulie 2009

cătuşele Lewis. Având în vedere că săpăturile indică folosirea unui mecanism de ridicare care este fie deasupra centrului de greutate al scripetelui, sau la echidistanţe faţă de un punct peste centrul de greutate, aceste sunt considerate de arheologi dovezi clare pentru a demonstra existenţa macaralelor.Apariţia troliului şi a scripetelui pentru elevare, au condus la o înlocuire pe scară largă a rampelor ca principal mijloc de mişcare pe verticală. Pe parcursul următorilor două sute de ani, şantierele greceşti au asistat la micşorarea greutăţilor manipulate, deoarece noile tehnici de manipulare făceau să fie mai practică utilizarea mai multor blocuri de piatră mai mici decât a câtorva mari. În contrast cu perioada arhaică, când tendinţa era de a folosi blocuri de piatră tot mai mari, particularitatea templelor greceşti din perioada clasică, cum ar fi Parthenon-ul, este de a folosi blocuri de piatră nu mai mici de 15-20 tone. De asemenea, clădirea coloanelor monolitice înalte a fost practic abandonată în favoarea folosirii a câtorva coloane cilindrice.

Totuşi circumstanţele exacte ale înlocuirii rampei cu macaraua rămân neclare, acest lucru a fost argumentat de condiţiile sociale şi politice volatile din Grecia, care au fost mai potrivite pentru angajarea echipelor mici şi profesioniste decât a unui grup mare de munctori necalificaţi, macaraua fiind preferată în detrimentul epuizantei rampe, care a fost ustensila folosită de scoietăţile auto-cratice din Egipt şi Assiria.

Prima dovadă literară clară a existenţei componentelor sistemului scripetelui apare în Probleme mecanice, atribuită lui Aristotel (384-322 î.e.n.) Aproximativ în aceeaşi perioadă, dimensiunile blocurilor de piatră folosite la templele greceşti s-au aliniat din nou la predecesorii străvechi, indicând existenţa pe şantierele greceşti a unor componente mai sofisticate ale scripetelui.

În Roma Antică

Perioada de glorie a macaralei în timpurile străvechi a fost cea a Imperiului Roman, când activitatea în construcţii a cunoscut un boom, iar clădirile au atins dimensiuni enorme. Romanii au adoptat macaraua grecească şi au dezvoltat-o mai departe.

Cea mai simplă macara, Trispastos, era formată dintr-o fleşă cu un singur braţ, un troliu, o frânghie şi un butuc cu trei scripeţi. Aşadar, având un avantaj mecanic de 3:1, s-a calculat că un om putea ridica 150 kg (3 scripeţi x 50 kg = 150), considerând că 50 kg reprezintă greutatea maximă care o poate ridica un om care-şi încordează puterile o perioadă mai îndelungată.

… continuarea în numărul următor: Roma antică, Evul mediu şi perioada modernă.

www.ibcfocus.rowww.ibcfocus.ro 9

Tripastos Greco-Roman

Reconstrucţie a unui Polyspastos roman din Bonn, Germania

Pentapastos Greco-Roman

nr. 002, iulie 2009

Rapoarte şi studii de piaţă unice la nivel national pe segmentul construcţiilor. Intră pe www.iresearch.ro

Page 10: Construct Focus _iulie 2009

C uta i solu ii complete pentru joas i medie tensiune? CONSOLIGHT este unul din furnizorii importanţi de materiale electrice prezenţi pe piaţa românească şi are formată o reţea naţională de distribuţie şi filiale în oraşele: Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Arad.

CONSOLIGHT face parte din grupul de firme Consolight-Mercury Lighting, grup care a realizat în anul 2008 o cifră de afaceri de aproximativ 25 milioane Euro.

Avantajele firmei CONSOLIGHT în faţa concurenţei sunt:

gamă diversificată de produse care pot acoperi necesităţile oricărui utilizator; oferirea de suport tehnic; asigură soluţii complete în domeniul materialelor electrice; livrări rapide din stoc; transportul produselor; termene de plată flexibile în funcţie de necesitatea clientului; personal calificat; orientarea către client.

Din aceste considerente, CONSOLIGHT a fost aleasă ca furnizor în numeroase lucrări de construcţii - montaj, pentru diverşi beneficiari, companii române şi străine.

ALTEX – Media Galaxy – iluminat interior PRAKTIKER – Militari, Ploieşti – instalaţii electrice şi iluminat ATLAS CORPORATION – instalaţii hale industriale FAN COURIER Bucureşti – instalaţii electrice depozite RAIFFEISEN BANK – iluminat interior, instalaţii şi tablouri electrice BĂNEASA SHOPPING CITY – instalaţii electrice interioare, iluminat interior, tablouri electrice BĂNEASA BUSINESS TECHNOLOGIC PARK – instalaţii electrice interioare, iluminat interior RESIDENZ CHITILA – instalaţii electrice interioare, iluminat interior, tablouri electrice COMPLEX REZIDENŢIAL BELLEVUE Braşov – instalaţii electrice interioare GLOBAL CITY BUSINESS PARK - Bucureşti

Produse şi servicii oferite de către CONSOLIGHT:

Echipare tablouri electrice; Grupuri electrogene; Transformatoare de putere cu izolaţie în răşini sau ulei; Cabluri şi conductori electrici; Corpuri şi surse de iluminat; Aparataj şi accesorii electrice.

Materialele oferite de CONSOLIGHT sunt în conformitate cu standardele româneşti şi europene ISO 9001: 2008 NR 7130: 2009 şi reglementările tehnice în vigoare, deţin agremente, sunt avizate pentru folosirea în România de instituţiile abilitate în acest sens. Iată mai jos principalii noştri furnizori:

Contacta i-ne şi va fi plăcerea noastră să văoferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţcompetitivă.

S.C. CONSOLIGHT S.R.L. Bucure ti [sediul central]

Str. Heliade între vii, Nr. 8, Sector 2 Tel: 0374 202020/21/22/23

031 8054441/42/43 Fax: 031 8054440

E-mail: [email protected] www.consolight.ro

www.ibcfocus.ro10

Peste 29.000 de firme din România au în denumirea numelui firmei cuvântul „construct”, fiind al treilea cel mai frecvent cuvânt în denumirea firmei după „impex” şi „com”. Alte 3.304 au cuvântul „construcţii” şi alte 3.131 cuvântul „cons”.

Sursa: http://www.vrajitorul.eu

10% din total PIB al uniunii Europene este generat de construcţii. 7% din populaţia Europei lucrează în domeniul construcţiilor. 3 milioane de companii lucrează în domeniul construcţiilor în întreaga Europă dintre care 94% au mai puţin de 20 de angajaţi. 17 milioane de oameni lucrează în construcţii în întreaga Europă. Industria construcţiilor este cel mai mare angajator al Europei. Valoarea pieţei mondiale a construcţiilor era estimată în 2008 la 4.700 miliarde USD, iar cotele de piaţă sunt după cum urmează:

Numere în construcţii

Valoarea pieţei mondiale a construcţiilor era estimată în 2008 la 4.700 miliarde

de firme din România au în denumirea numelui firmei cuvântul

frecvent cuvânt în denumirea firmei

au cuvântul „construcţii”

de firme din România au în denumirea numelui firmei cuvântul

au cuvântul „construcţii”

nr. 002, iulie 2009

CONSTRUCTO-BANCUL LUNII

ROMÂNIA VS GERMANIAPagina 14

Page 11: Construct Focus _iulie 2009

C uta i solu ii complete pentru joas i medie tensiune? CONSOLIGHT este unul din furnizorii importanţi de materiale electrice prezenţi pe piaţa românească şi are formată o reţea naţională de distribuţie şi filiale în oraşele: Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Cluj, Iaşi şi Arad.

CONSOLIGHT face parte din grupul de firme Consolight-Mercury Lighting, grup care a realizat în anul 2008 o cifră de afaceri de aproximativ 25 milioane Euro.

Avantajele firmei CONSOLIGHT în faţa concurenţei sunt:

gamă diversificată de produse care pot acoperi necesităţile oricărui utilizator; oferirea de suport tehnic; asigură soluţii complete în domeniul materialelor electrice; livrări rapide din stoc; transportul produselor; termene de plată flexibile în funcţie de necesitatea clientului; personal calificat; orientarea către client.

Din aceste considerente, CONSOLIGHT a fost aleasă ca furnizor în numeroase lucrări de construcţii - montaj, pentru diverşi beneficiari, companii române şi străine.

ALTEX – Media Galaxy – iluminat interior PRAKTIKER – Militari, Ploieşti – instalaţii electrice şi iluminat ATLAS CORPORATION – instalaţii hale industriale FAN COURIER Bucureşti – instalaţii electrice depozite RAIFFEISEN BANK – iluminat interior, instalaţii şi tablouri electrice BĂNEASA SHOPPING CITY – instalaţii electrice interioare, iluminat interior, tablouri electrice BĂNEASA BUSINESS TECHNOLOGIC PARK – instalaţii electrice interioare, iluminat interior RESIDENZ CHITILA – instalaţii electrice interioare, iluminat interior, tablouri electrice COMPLEX REZIDENŢIAL BELLEVUE Braşov – instalaţii electrice interioare GLOBAL CITY BUSINESS PARK - Bucureşti

Produse şi servicii oferite de către CONSOLIGHT:

Echipare tablouri electrice; Grupuri electrogene; Transformatoare de putere cu izolaţie în răşini sau ulei; Cabluri şi conductori electrici; Corpuri şi surse de iluminat; Aparataj şi accesorii electrice.

Materialele oferite de CONSOLIGHT sunt în conformitate cu standardele româneşti şi europene ISO 9001: 2008 NR 7130: 2009 şi reglementările tehnice în vigoare, deţin agremente, sunt avizate pentru folosirea în România de instituţiile abilitate în acest sens. Iată mai jos principalii noştri furnizori:

Contacta i-ne şi va fi plăcerea noastră să văoferim mai multe detalii cât şi o ofertă de preţcompetitivă.

S.C. CONSOLIGHT S.R.L. Bucure ti [sediul central]

Str. Heliade între vii, Nr. 8, Sector 2 Tel: 0374 202020/21/22/23

031 8054441/42/43 Fax: 031 8054440

E-mail: [email protected] www.consolight.ro

11nr. 002, iulie 2009

Constructorial oferit de CONSOLIGHT

www.ibcfocus.ro

Page 12: Construct Focus _iulie 2009

România continuă să întâmpine probleme atunci când vine vorba de pregătirea forţei de muncă pe care o are la dispoziţie. Un studiu Manpower arată că şi în această

perioadă există deficit de personal pentru anumite poziţii, 62% din angajatorii români incluşi în cercetare declarând că au mari greutăţi în indentificarea salariatului ideal.

Oare să fie unul dintre motivele fluctuaţiei de personal legat de nivelul de salarizare? În numărul trecut al Construct Focus, vă prezentam un interviu cu Bogdan Andrei Gheorghiu, un tânăr inginer, care a ajuns pe şantierele

cele mai active din lume direct ca şef de santier. El ne-a arătat doar o scurtă imagine asupra veniturilor salariale în segmentul construcţiilor din Ori-entul Mijlociu. Astfel că redacţia Construct Focus a fost curioasă să afle în detaliu la ce salarii se ajunge în ţări ca Arabia Saudită sau Liban. Şi am aflat! Inclusiv pentru poziţii diferite începând de la muncitori la project manager.

Cine mai angajează în 2009?

Firmele din ţara noastră au susţinut pentru al doilea an consecutiv că munci-torii calificaţi şi inginerii sunt cei mai preţioşi. Analiştii din do-meniu preconizează că, în cel de-al treilea trimestru al acestui an piaţa forţei de muncă va fi relansată de trei domenii cu potenţial de angajare:

• Construcţiile (unde s-a raportat cea mai

puternică previziune de angajare),

• HORECA,

• sectorul de finanţe-bănci-asigurări.

Singurele zone unde deficitul de talente s-a ancentuat

Se mai fac angajări în construcţii?

Cu toate că în presă se vorbeşte doar de disponibilizări în construcţii, doar în luna mai a.c. s-au scos pe piaţă 450 de oferte de muncă în domeniu, conform unui studiu intern realizat de IBC Focus. Mai mult, numărul locurilor de muncă ofertate în această lună reprezintă 30% din totalul ofertelor de angajare în aceeaşi perioadă. În ceea ce priveşte nivelul de calificare, posturile scoase pe piaţa construcţiilor confirmă rezultatele topului de mai sus:

Joburi în construcţii

www.ibcfocus.ro12 nr. 002, iulie 2009

Rapoarte şi studii de piaţă unice la nivel national pe segmentul construcţiilor. Intră pe www.iresearch.ro

Page 13: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.ro 13nr. 002, iulie 2009

Constructorial oferit de RON PROTON

Punct de lucru: BUCUREŞTI, str. Cuţitul de argint nr. 64 www.ronproton.ro [email protected]

Echipa: dir.gen. Radu Roncea 0722365149 dir.ec. Magda Roncea 0729051443 şef şantier Stan Ioan Traian 0730031024

“De la acoperiri epoxidice la șape monolitice lipite, de la beton elicop-terizat, drumuri din beton, la beton amprentat toate au un secret..! Să-ți placă ceea ce faci și nu în ultimul rând, să te înconjori de oameni cărora să le placă și lor ceea ce fac! Ceea ce mulți o numesc ca fiind criză, eu îndrăznesc să-i spun o schimbare în bine, o renunțare la mi-oriticul “a merge și așa”! Să construiești poduri de la om la om, poduri de la neîncredere la încredere, e meserie de constructor!” Radu Roncea

Reporter: D-le Roncea, care ar fi un preţ bun în condiţiile economice de azi la m2 de beton elicopterizat?R. Roncea: Un preţ bun / m2 la pardoselile industriale presupune atât alegerea unei soluții tehnice adecvate, cât și optimizarea producției. Productivitatea ridicată elimină costuri, însă există riscul apariției deficienţelor… un exem-plu frecvent fiind nerespectarea suprapunerilor cât și a suspendării corecte a armăturii metalice!

Reporter: Totuși, ați putea să-mi spuneți o valoare în euro/m2 în jurul căreia am putea vorbi de manoperă?R. Roncea: E aproape imposibil să vorbim la modul general deoarece există foarte multe soluții tehnice ce diferă și ce influențează costurile manoperei. De pildă, o pardoseală industrială de 12 cm grosime armată cu plasă STM φ=6 costă mult mai mult decât dacă ar fi armată cu fibră metalică + fibră de polipropilenă și vă rog atenție, fac referire numai la manoperă!...deoarece la costul materialelor putem spune că e remiză.

Reporter: Spuneţi-ne concret de unde apare această diferenţă la manoperă?R. Roncea: În primul rând, eliminăm montajul armăturii metalice cu tot ce presupune acesta: suprapuneri, suspendări, manipulare, legare etc… în al doilea rând, eliminăm necesitatea tăierii mecanice a rosturilor de dilatație, tăiere ce este costisitoare și de puține ori corect executată. Eliminarea tăierii rosturilor de dilatație implică automat și eliminarea sigilării acestora cu cordon pvc re-spectiv silicon.

Reporter: …pardoseală industrială fără rosturi de dilataţie? Interesant…R. Roncea: Vă rog! Un pic de atenție, deoarece am spus că eliminăm tăierea acestor rosturi! Rosturile perimetrale cât și cele din jurul tensorilor sunt necesare și obligatorii, însă acestea se execută din burete expandat de 4-5 mm!

Reporter: - Sunteţi greu de păcălit! În schimb, la fel de greu smulgem un preț concret de la dvs…R. Roncea: Este adevărat! În schimb, dacă mi-ați oferi concret un proiect, aș putea oferi și eu prețul concret. În linii mari, pot spune că față de anul 2008, prețul a scăzut cu 18-20% la manoperă și asta pe un fond de creștere a calității! Tot la modul general, pot spune că materialele sunt administrate cu mai multă grijă, la fel și timpii morți, ceea ce înseamnă o mai bună organizare, respectiv productivi-tate!

Pe viitor tendința este încă de scădere, cu atât mai mult cu cât cei 18-20% nu influențează câștigul tocmai datorită optimizărilor!!!

Criza ...aducătoare de

calitate!Firma în cifre:- an înfiinţare: 25.01.2006- cifra de afaceri:

1mil €/2008- 300 000 m2 de pardoseli

industriale executate- record: 3500 m2/zi

platformă exterioară elicopterizată

S.C.Ron Proton S.R.L.este o societate specializată în proiectarea și execuția pardo-selilor industriale şi nu în ultimul rând a pavimentelor decorative amprentate, a şapelor semi-uscate, respectiv a tencuielilor mecanizate. Ca și activitate secundară, societatea noastră asigură consultanță în domeniile mai sus amintite.

Page 14: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.ro14 nr. 002, iulie 2009

Constructorial oferit de IBC FOCUS

România vs GermaniaRomânia - cea mai mare creştere a pieţei de construcţii în 2008 din Europa (26%)

Valoarea pieţei construcţiilor în România în 2007 a fost de 9,2 miliarde euro

Un român câştiga în medie 89 euro/săptămâna în 2008

350 000 angajaţi în construcţii

35000 de companii lucrează în domeniul construcţiilor

330 Expozanţi la ConstructExpo Antreprenor 2009

3797 vizitatori la Construct Expo 2009

Gradul de taxare relativ la PIB: 28,6 %

17% din exporturile României sunt în Germania

Valoarea exporturilor către Germania a fost de 4,37 miliarde euro în 2006

Piaţa echipamentelor în construcţii nu poate fi estimată în România

Top 15 firme de construcţii în 2007

Germania – cea mai mare piaţă de construcţii din Europa (15% din totalul pieţei europene)

Valoarea pieţei construcţiilor în Germania în 2007 a fost 236 miliarde euro

Un german câştiga în medie 880 euro/săptămână în 2008

714 000 angajaţi în construcţii

75 000 de companii lucrează în domeniul construcţiilor

1920 Expozanţi la expoziţia BAU 2009

212 035 vizitatori la BAU 2009, 495 din România

Gradul de taxare relativ la PIB: 39,3%

24,1% din importurile României sunt din Germania

Valoarea exporturilor către România a fost de 7,22 miliarde euro în 2006

Piaţa echipamentelor în construcţii estimată la 3,1 miliarde euro în 2007

Top 15 firme de construcţii în 2006

Page 15: Construct Focus _iulie 2009

15nr. 002, iulie 2009

Page 16: Construct Focus _iulie 2009

www.ibcfocus.ronr. 002, iulie 200916

REDACŢIA CONSTRUCT [email protected]

MONICA și GEORGE recomandă

www.promosantier.ro

GEORGE Director de Vânzări la un furnizor de materialede construcții

“Promoșantier m-a ajutat să mă promovez la șantierele în lucru cu putere de cumpărare din România. Am avut siguranța că bugetul de marketing se va transforma în investiție căci am găsit un beneficiu și pentru depar-tamentul de vânzări. Am primit Rapoartele de Urmărire în care am aflat UNDE și la CINE a ajuns reclama noastră. George e foarte încântat de aceste rapoarte”.

“Rapoartele de urmărire Promoșantier sunt niște instrumente excelente de vânzare. Fiindcă au datele de contact de la persoanele de decizie a șantierelor în lucru, nu mai cheltui timp și bani pentru cercetare. Așa că eu și echipa mea vindem mai mult în același timp și cu efort mai mic. În plus, observațiile și filtrele oferite în rapoartele Promoșantier au fost de real folos să închei vânzarea mai repede”.

GEORGEDirector de Vânzări la un furnizor de materialede construcții

GEORGEDirector de Vânzări la un furnizor de materialede construcții

MONICA Director de Marketing la un furnizor de materialede construcții