CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

13
CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012 STATUILE CLUJULUI

description

CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012. STATUILE CLUJULUI. Subiectul propus spre dezbatere il constituie unul dintre cele mai importante criterii de calificare ale Clujului in competitia de gazduire a Culturii Europene : - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Page 1: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCAReuniunea din 20.02.2012

STATUILE CLUJULUI

Page 2: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Subiectul propus spre dezbatere il constituie unul dintre cele mai importantecriterii de calificare ale Clujului in competitia de gazduire a Culturii Europene : ASPECTUL GENERAL AL ORASULUI : Propunerea CCL este aceea de a analiza prin prizma specialistilor modul in care se pune in evidenta patrimoniul cultural si artistic al Clujului pentru urmatorii ani . Analiza propusa doreste sa prezinte clujenilor pdv, al profesionistilor privind:Monumentele Istorice , Arhitectura viitoare a orasului , Parcurile si Spatiile Verzi,Transportul in comun , Institutiile de cultura etc. Pentru aceasta prima intalnire , care propune ca subiect “STATUILE CLUJULUI”,am invitat : personalitati Academice , specialisti in Arhitectura , Sistematizare , Urbanism, Comunicare , adica toti cei care au fost exclusi in ultimii 23 de ani In momentele in care gospodarii Clujului au luat decizii hotaratoare privind aspectul Orasului . Clujul are un bogat patrimoniu care il situeaza in mod incontestabil printre orasele cu cele mai frumoase situri arhitectonice , ca sa nu citam decat :

- Imaginea lui Matei Corvin proiectata pe nava bisericii Sf. Mihai - Sf.Gheorghe, proiectat pe fatada bisericii reformate - portalul bisericii Sf. Petru si statuia Sf. Maria - biserica Calvaria , la care mai putem adauga:

- Scoala Ardeleana si Colegiul Academic , - Muzeul de Istorie si obeliscul Carolina , - Bastion Croitorilor si Baba Novac

Page 3: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Istoria si marile personalitati ale comunitatii

Page 4: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Monumente ale Clujului Multiconfesional :

Page 5: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Monumente ale Clujului academic

Page 6: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

PIATA AVRAM IANCUAsa cum a fost conceputa de catre consilierii Clujului

• Proiectul nu a avut un caiet de sarcini nici consultanta de specialitate !• Concursul a fost de fapt o atribuire directa a comenzii• Macheta la scara a fost prezentata CMCluj, aprobarea cu vot majoritar nu a luat in

considerare argumentele arhitectilor si artistilor plastici invitati (Arh.Vasile Mitrea si Ana Lupas) : lipsa de unitate intre cele doua componente ale monumentului , incompatibilitatea vestimentara a coifurii,si armelor cu personajul si epoca sa, desconsiderarea totala a legilor perspectivei ,echilibrul fortat . Toate acestea au transformat un gest istoric : (“…stati , intre voi armele n-au ce cata”!…) , intr-o postura ridicola , improprie dimensiunilor istorice ale personalitatii unuia dintre marii barbati ai Ardealului.

• Incercarile ulterioare de corectare a pietii : fantana arteziana cu accesorii cromatice si sonore , prim planul pietei flancat de catarge ALBASTRE cu steaguri tricolore, camera de comanda a “fantanii arteziene”, echipamentele auxiliare: tablouri, cofrete montate la vedere , toate acestea proiectate pe fatada Catedralei Ortodoxe, afecteaza grav echilibrul unuia dintre cele mai frumoase situri arhitectonice ale Clujului : Catedrala si Opera Romana

Page 7: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Piata Avram Iancu: asa cum au conceput-o si cum au completat-o consilieriiMunicipiului .

Page 8: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Memorialul luptatorilor anticomunisti (Varianta Cluj / Varianta Budapesta)

Page 9: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Monumentele arhitectului Salvan in Cluj

Page 10: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Iluminatul monumental pune la dispozitie arhitectilor doua instrumente deosebit de eficiente : poate estompa imperfectiunile unui ansamblu sau unui sit si poate pune in evidenta numai elementele cele mai spectaculoase pe care le ofera privitorului.

Reconsiderarea iluminatului monumental este absolut necesara mai ales dupa aparitia unor echipamente mai performante si mai economice (corpurile de iluminat cu surse LED cu consum redus de energie electrica).

Citam aici solutiile Catedralei Ortodoxe , a Operei Romane, a Scolii Ardelene si partial a Primariei.

Mai amintim ca Primaria Clujului are un contract de prestari servicii cu o companie care intretine iluminatul public.

• Iluminatul monumental este alimentat din reteaua de iluminat public deci mentenanta acestor instalatii face obiectul acestui contract .

• Amintim numai doua monumente a caror instalatii de iluminat sunt indisponibile de 1, respectiv 3 ani: ”Scoala Ardeleana” , ” Sf.Gheorghe”.

• Mentionam ca iluminatul monumental al “Scolii Ardelene”, proiect comun UBB – Primarie - Club Rotary a costat cca 23.000 Euro. (instalatia de iluminat monumental fiind vandalizata si numai partial in functiune)

• Instalatiile de iluminat monumental sunt lasate asa cum sunt prezentate in imaginile urmatoare (fotografii luate la data prezentei dezbateri) :

Page 11: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Detalii iluminat monumental statui

Page 12: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Acelasi comentariu este valabil si la Statui Sfantului Gheorghe

Page 13: CONSILIUL CIVIC LOCAL CLUJ-NAPOCA Reuniunea din 20.02.2012

Comentariile D-voastra vor face obiectul propunerilor catre Primaria si Consiliul Municipal Cluj-Napoca.

Dezbaterea nu isi propune sa indeparteze sau sa demoleze statuile existente ci propune o analiza de specialitate care sa dea solutii care sa corecteze macar partial imaginea acestora.

• Primaria respectiv Consiliul Municipal trebuie sa asigure consultarea obligatorie a specialistilor (mediul Academic, Ord.Arhitectilor, Reg.Urbanistilor, Academia de Arte , Gradina Botanica) pentru toate Caietele de sarcini , licitatiile de lucrari de arta, arhitectura, peisagistica si urbanism.

• Necesara stabilirea unui nomenclator de specialisti pe domenii pentru toate lucrarile citate mai sus.

• Indiferent de votul politic al Consilierilor alesi , Comisia Academica de Specialitate va avea drept de “veto” pentru lucrari incompatibile cu pdv. al specialistilor

• In caz de incompatibilitate totala intre cele doua pdv. se va apela la consultarea unei Comisii Nationale sau Internationale de specialitate dupa caz.

• Se recomanda o atentie sporita pentru cazurile de personalitati istorice sau evenimente marcante ale Istoriei Romaniei care trebuiesc tratate cu respectul cuvenit si cu necesitatea de a lasa posteritatii , imagini demne de respect , admiratie si mandrie nationala.

• Primaria va lansa un concurs national pentru solutii care sa corecteze macar partial imaginea monumentelor care au produs in ultimii 20 ani comentarii si dezbateri fara nici un amendament la situatia existenta.