Consilierea Si Planificarea Carierei.ppt

download Consilierea Si Planificarea Carierei.ppt

of 50

Embed Size (px)

description

proiect

Transcript of Consilierea Si Planificarea Carierei.ppt

 • Consilierea si planificarea carierei

 • 1. Delimitri conceptuale:Ocupaia este o activitate socialmente util care-i aduce beneficii sau constituie o surs de existen pentru persoana care o exercit. Ocupaia se exprim prin funcie sau meseria exercitat de o anumit persoan activ. Calificarea ntr-o ocupaie se realizeaz (n general) la locul de munc. Ocupaiile pot fi clasificate pe baza unor criterii, precum: domeniul de activitate, nivelul de pregtire profesional, complexitatea sarcinilor de ndeplinit i au ca elemente specifice: uneltele, instrumentele utilizate, spaiul de lucru, durata muncii, condiiile de salarizare.

 • Funcia semnific o activitate exercitat ntr-o anumit ierarhie funcional (de conducere sau execuie).Meseria reprezint ansamblul de cunotine i deprinderi de activitate dobndite prin procesul de educaie (iniial sau continu) i formare practic, necesare exercitrii anumitor servicii i activiti.

 • Profesia reprezint specializarea obinut prin studii.Profesia poate constitui: surs de venituri, modalitate de a obine satisfacii, realizri, prestigiu social, form de valorificare a pregtirii profesionale, cadru de socializare i de identificare a unor modele de via.

 • Piaa muncii este spaiul n care se dezvolt raporturi ntre oferta i cererea de munc, se stabilesc condiiile de angajare i salarizare ale persoanelor apte de munc, se realizeaz schimburi de informaii cu privire la cererea i oferta de for de munc i se evideniaz oportunitile profesionale pentru persoanele care doresc s gseasc un loc de munc sau s l schimbe pe cel existent. Piaa muncii impune adaptarea structurilor de formare profesional iniial i continu la cerine angajatorilor, precum i dezvoltarea resurselor umane prin policalificare i recalificare.

 • Aptitudinile profesionale sunt acele nsuiri fizice i psihice relativ stabile ale unei persoane care condiioneaz randamentul ntr-o profesie. Acestea sunt componente dobndite ale personalitii dezvoltndu-se prin exersarea n activitate.

  n actul reorientrii persoanei n carier importante sunt deprinderile transferabile (componente ale aptitudinilor profesionale) care ajut persoana n noua munc prin transferul vechilor deprinderi.

 • Atitudinea profesional este o dispoziie sau orientare general a persoanei spre activitate sau complexul de idei, motive i cunotine despre o anumit profesie care condiioneaz modul de raportare a individului la o anumit profesie. Atitudinile sunt bipolare, pot fi pozitive sau negative, favorabile sau nefavorabile. n funcie de imaginea pe care o are subiectul despre anumite profesii va demonstra atitudini pozitive sau negative pentru acestea. Reuita profesional este condiionat de existena unor atitudini pozitive.

 • Cariera profesional reprezint parcursul profesional format din ocupaii succesive asumate de un individ n termenii aceleiai ocupaii de baz. Pregtirea pentru carier se face:pe ci formale (colarizare, formare continu), dar i informale (studiu individual, experien de munc n alt domeniu sau pe alt poziie ierarhic). Conceptul de carier are numeroase nelesuri, n general fiind asociat cu idea de micare ascendent sau de avansare a unei persoane ntr-un anumit domeniu de activitate, cu scopul de a obine mai muli bani, mai mult responsabilitate sau de a dobndi mai mult prestigiu i mai mult putere.

 • Planificarea carierei este procesul de identificare a pailor care trebuie parcuri pentru dezvoltarea carierei i presupune stabilirea obiectivelor, aciunilor care vor fi realizate, resurselor necesare (umane, financiare), termenelor, responsabilitilor, rezultatelor concrete ateptate, eliminarea obstacolelor. n cadrul unui program de consilierea carierei planificarea se desfoar dup etapele de autocunoatere i explorare ocupaional, educaional.

 • Planificarea carierei include aspecte ce in strict de locul de munc, dar i activitile de timp liber, via personal etc. n vederea realizrii unei planificri a carierei este necesar o privire n perspectiv, care s puncteze aspecte precum: scopul n via, imaginea de sine, tipul de munc dorit, relaiile cu ceilali, tipul de locuin dorit, realizrile globale de pe parcursul vieii.

 • Planificare carierei se refer la aciunile iniiate de o persoan pentru a nelege i a ncerca s-i controleze propria via de munc. Aceste aciuni implic un proces prin care o persoan 1. devine contient de sine, de oportuniti, constrngeri, opiuni i consecine; 2. identificndu-i scopurile legate de carier 3. programndu-i activitile de munc, educaia i experienele legate de dezvoltare ce i ofer direcia, sincronizarea i succesiunea pailor pentru realizarea unui scop specific al carierei.Fiecare din aceste aciuni pot fi realizate cu ajutorul unui consilier. Dar, n orice proces de planificare a carierei, responsabilitatea principal revine persoanei individuale.

 • Succesul unei activiti de planificare a carierei poate fi msurat prin gradul n care o persoan este n contiin de cauz cu privire la ce dorete s fac, determinndu-i totodat, succesiunea pailor pe care trebuie s-i urmeze pentru realizarea scopurilor.

 • Dezvoltarea carierei este un proces de nvare i adaptare la diferite roluri exercitate de ctre o persoan pe parcursul vieii, include diferite stadii, aflate n succesiune cronologic i presupune medierea ntre factorii de personalitate i cerinele sociale, n beneficiul individului. Acest proces cuprinde totalitatea factorilor psihologici, sociologici, educaionali, fizici, economici care combinai influeneaz natura i importana muncii pe parcursul ntregii viei a unei persoane.

 • CONSILIEREA CARIEREI este un serviciu social care iniiaz o abordare global a individului, sub toate aspectele semnificative ale vieii i rolurilor asumate n coal, profesie, via social sau comunitar, familie, timp liber (Jigu, 2003).

 • Consilierul carierei - persoana calificat (prin studii superioare speciale) care asist clienii n managementul propriei cariere: ofer informaii, acord consultan, consiliere, orientare, evaluare i sprijin pentru construirea i dezvoltarea planului personalizat pentru carier, prin activiti de autocunoatere, dezvoltare i diversificare a strategiilor de nvare, dezvoltarea abilitilor de a face fa tranziiei de la mediul educaional la piaa muncii, autoevaluare i luarea deciziilor, contientizarea anselor i oportunitilor de (re)integrare socio-profesional, instruire i formare continu sau complementar.

 • Consilierul carierei i poate desfura activitatea n domeniul educaional: la nivel preuniversitar (cabinete de asisten psihopedagogic / cabinete OSP); la nivel universitar (cabinetele de informare i consiliere din universiti), n cadrul oficiilor de for de munc i omaj (consilier pentru ndrumare i orientarea profesional), n instituii private sau alte instituii de stat de profil. Grupurile int vizate prin acest proces includ: elevi, studeni, tineri, aduli / omeri, persoane defavorizate socio-cultural, persoane cu deficiene etc. i care ntmpin dificulti n luarea i punerea n practic a deciziilor cu privire la opiunile de viitor i integrarea socio-profesional.

 • 2. Conceptul de carier: evoluie i semnificaie.

 • Cariera reprezint succesiunea de profesii, ocupaii, posturi, funcii exercitate de-a lungul vieii active, presupunnd fluctuaii ocupaionale (uneori spectaculoase) de la o etap de vrst la alta. Ceea ce caracterizeaz orice carier actual este dinamismul de proces, faptul c individul schimb mai multe locuri de munc (n medie 5-7) de-a lungul vieii sale active.

 • Conceptul de carier are mai multe nelesuri:Carier avansare. Aceast viziune a carierei presupune mobilitate, de obicei, ascensiunea ntr-o organizaie. Carier profesie. Potrivit acestui punct de vedere, anumite ocupaii constituie o carier (manageri, profesioniti, militari), n timp ce alte ocupaii sunt acceptate ca posturi (osptari, muncitori necalificai sau vnztori).Carier succesiunea de posturi n activitatea profesional. n aceast viziune cariera reprezint o evoluie a posturilor individuale.Ali autori neleg prin carier succesiunea de funcii, n ordinea cresctoare a prestigiului, prin care trece angajatul n mod ordonat, consecutiv dup un algoritm stabilit.De asemenea, Gary Johns, n lucrarea Comportament organizaional prezint cariera ca o succesiune evolutiv de activiti i poziii profesionale pe care le atinge o persoan, ca i atitudinile, cunotinele i competenele asociate care se dezvolt de-a lungul timpului.

 • Carier serie de roluri de-a lungul vieii legate de experien. Aceasta este o abordare destul de subiectiv care se concentreaz asupra istoriei unei experiene de munc ce poate cuprinde propriile concepii, aspiraii, succese, insuccese etc.O definiie asemntoare este dat de David J. Cherrington, care nelege cariera ca pe o succesiune de experiene individuale, legate de munc i ctigate de-a lungul vieii. Aceasta nseamn c o carier este un concept individual, deoarece fiecare persoan are o unic succesiune de experiene legate de munc.

 • Cariera percepere individual i subiectiv a succesiunii de atitudini i comportamente, asociat cu experienele i activitile de munc de-alungul vieii profesionale. Aceast definiie propus de Douglas T. Hall are n vedere att aspectele subiective (experiene, roluri), ct i pe cele obiective (atitudini i comportamente pe posturi) care pot s apar de-a lungul vieii active a unei persoane, fr a face vre-o referire la ceea ce nseamn avansarea persoanei respective.

 • n general exist cteva definiii ale carierei, care sunt acceptate de majoritatea specialitilor, dintre care menionm: cariera reprezint un ir de treceri de la o funcie la alta, superioar, cu sarcini mai mari i mai responsabile cariera profesional reprezint o succesiune evolutiv de activiti i poziii profesionale pe care dorete s le ating angajatul pentru a obine mai mult putere, mai mult prestigiu i mai muli bani.

 • 3. Tipurile de carier

 • 1. Cariera ca micare /mobilitate pe parcursul activitii profesionale, care se poate realiza prin cariera n calitate de avansare / promovare pe scara ierarhial, att n cadrul organizaiei, ct i n afara ei. Cariera este avansarea n ierarhia unei organizaii sau pe scara miestriei profesionale. a)Unii autori definesc cariera vertical, care presupune att urcare pe trepte mai superioare, ct i creterea salariului.b) cariera orizontal care presupune alternare de posturi la acelai nivel ierarhic, fr a nregistra mari schimbri funcionale. Teoreticienii analizeaz cariera ca o succesiune de roluri n activitatea unui individ sau ca pe o succesiune de experiene separate acumulate pe parcursul activitii.c) cariera gradual conine elemente ale carierei orizontale i celei verticale

 • 2. Cariera ca proces de valorificare a calitii capacitilor i aptitudinilor n activitatea profesional i social. Unii cercettori, caracterizeaz cariera ca o percepere individual i subiectiv a succesiunii de aptitudini i comportamente. Sunt relevate legturile directe i indirecte ntre experiena angajatului, rolurile, aptitudinile i evaluarea de ctre manageri (ef). a) o variant a acestei abordri, este tipul de carier ascuns Acest tip de carier presupune micare (promovare) spre obiectiv (obinerea postului) cu astfel de metode ca participarea la multiple edine formale i informale, invitarea candidatului la diferite manifestaii culturale i sportive, accesul la informaii i dispoziii, participarea la pregtirea deciziilor importante. De regul, aceste activiti sunt finalizate cu un salt dinamic n cariera lucrtorului vizat.

 • b)carier material i monetar. n acest caz se admite creterea stimulentelor materiale i morale fr schimbarea postului (funciei) i nivelului ierarhic. Este o cale util n cazurile cnd este o lips de posturi de nivel superior i este necesar de pstrat cadrele instruite /calificate.

 • 3. Unii cercettori ncearc s fac o distincie n carier n contextul aspectelor obiective i subiective, cariera unic sau multipl, intern i extern.a) la definirea carierei obiective sunt folosite i relevate noiunile de dezvoltarea personalului, evaluarea activitii profesionale pentru a analiza i a decide viitorul lucrtorului n organizaie, n gama larg de variante, de la promovare n interiorul organizaiei sau deplasarea lui n exteriorul ei. Ca urmare, specialitii definesc cariera obiectiv ca o succesiune de poziii n structurile ierarhice, att interne ct i externe. Iar cariera subiectiv este un proces individual de percepere a recompenselor i stimulentelor obinute, compararea eforturilor (fizice i intelectuale) cu stimulentele obinute, cu statutul social, relaiile cu efii i subordonaii, realizrile profesionale i viaa personal.

 • b) cariera unic - specialitii de regul, o definesc ca carier n cadrul unei singure organizaii (firme), iar cariera multipl micarea pe scara ierarhic n diferite organizaii. Este o divizare foarte relativ i chiar artificial, fiindc n cadrul unei organizaii companii transnaionale putem evidenia cariere multiple i complexe, iar activitatea la un singur nivel n diferite organizaii nu este deloc o carier multipl.

 • c) Cariera extern succesiunea obiectiv de poziii pe care individul le parcurge n timp Cariera intern interpretarea pe care o d individul experienelor obiective prin prisma subiectivitii sale. Cercettorii susin c cariera extern este condiionat de elementele (factorii) exterioare, condiiile de munc, politica social a firmei, strategia i tacticile organizaiei, iar perceperea subiectiv a experienei i activitii profesionale constituie cariera intern.

 • 4. Cariera individual i cariera corporativ. Unii teoreticieni n conceptul de carier evideniaz doar persoanele care sunt la posturi (funcii) de conducere director, manager, ef secie, ef contabil etc.,excluznd persoanele care sunt specialiti (care nu au subalterni) i persoanele cu funcii tehnice i de execuie. Cariera corporativ - micarea persoanei n cadrul intern sau extern al unei sau mai multor organizaii, pe cnd cariera profesional ar putea fi privit ca ceva individual (personal), fr analiza legturilor externe. Cariera corporativ este prezentat ca o parte a carierei profesionale, subliniind posibilitile de apariie a situaiilor de conflict ntre cariera profesional reuit i lipsa carierei corporative.

 • 4. STADIILE CARIEREI

 • Stadiile carierei sunt nite tipare generale ale progreselor, obligaiilor eseniale i schimbrilor din activitile rolului profesional.Aceste stadii succesive sunt :explorarea, stabilizarea, avansarea, meninerea, finalul carierei.

 • Explorarea reprezint confruntri ntre viziunile nerealiste formate n adolescen i lumea real. Individul cunoate i alege din rolurile explorate. n acest timp i descoper i dezvolt talente, abiliti, interese, valori. Este un moment important n formarea identitii profesionale i alegerii unui domeniu. Cteva din elementele importante n aceast perioad sunt: reeaua social, mentorul, discipolul.

 • Stabilizarea const n dobndirea unui grad de cunotine, de expertiz ntr-un domeniu.Avansarea i meninerea urmeaz dup stabilizarea n diverse roluri ocupaionale i presupune focalizarea pe obiectivele cheie, realiste ale carierei.Finalul carierei poate s nsemne o perioad de creteri continue n statut i influen n organizaie, sau o perioad petrecut n cel mai nalt nivel de responsabilitate i statut.

 • Un alt model ce ia n consideraie att vrsta, ct i experienele sau provocrile asociate fircrei categorii de vrst, a fost propus de Greenhaus:Stadiul 1: Pregtirea pentru viaa de munc (0-25 ani), caracterizat prin dezvoltarea imaginii de sine din perspectiva ocupaional, evaluarea alternativelor ocupaionale, identificarea iniial a unei alternative ocupaionale, instruirea printr-un sistem de educaie formal.Stadiul 2: Angajarea n organizaie (18-25 ani). n aceast etap de via o persoan i alege o slujb n organizaia n care dorete s se angajeze, pe baza informaiilor disponibile n acel moment. Este evident c att cantitatea ct i calitatea informaiilor obinute n acest stadiu sunt de natur s influeneze dezvoltarea ulterioar a carierei.

 • Stadiul 3: Cariera timpurie (25-40 ani), perioad n care se nva cerinele muncii, regulile, normele i ateptrile organizaionale. Persoana ncepe s asimileze elemente ale culturii organizaionale, s-i perfecioneze competena, dar i s promoveze n poziii cu responsabiliti mai nalte, asociate unor recompense financiare i sociale mai substaniale.

 • Stadiul 4: Cariera mijlocie (40-55 ani). Aceast etap corespunde, ntr-o oarecare msur, aa-numitei perioade de tranziie, experimentat, de obicei, de cele mai multe persoane ajunse la vrsta mijlocie. Este stadiul reevalurilor privind att cariera ct i maturitatea timpurie, al reafirmrii sau modificrii ateptrilor sau visurilor ce au ndrumat primii pai n carier. n urma acestor reevaluri, o persoan poate decide c a fcut fa cu succes tuturor provocrilor i s-i continue activitatea la fel de eficient, pe cnd alta se poate confrunta mai degrab cu sentimente de frustrare i stagnare.

 • Stadiul 5: Cariera trzie (55 ani-pensionare), caracterizat prin dorina persoanei de a-i menine eficiena i preuirea de sine, dar i prin pregtirea psihologic pentru momentul pensionrii.

 • Etapele carierei (Edgar H. Schein):Etapa 1. Dezvoltare, fantezie i explorare n aceast perioad asociat cu copilria i adolescena timpurie, o ocupaie este doar un gnd, iar o carier are o slab semnificaie, cu excepia celei oferite de stereotipurile ocupaionale sau de ideea general de succes. n aceast etap persoana se pregtete s treac prin procesul necesar de instruire i educaie pentru o ocupaie ce va fi aleas cu titlu de ncercare.

 • Etapa 2. Educaie i instruiren funcie de ocupaie, acest proces poate fi foarte elaborat sau dimpotriv, minim, durnd ntre cteva luni i 20 de ani sau mai mult. Exist multe opiuni n timpul acestei etape, pe msur ce scopurile ocupaionale se clarific i se schimb.

 • Etapa 3. Intrarea n universul muciiPentru cei mai muli oameni este timpul unei adaptri majore, pe msur ce nva realitile muncii i propriile lor reacii. Procesul educaional rareori pregtete oamenii pentru a se confrunta cu aspectele vieii organizaionale, deoarece fiecare ocupaie implic nu numai logic i raiune, dar i lucrul cu oamenii i cu sentimentele lor. nvarea personal fundamental ncepe n acest punct.

 • Etapa 4. Instruirea i socializarea de baz Lungimea i intensitatea acestei perioade difer n funcie de ocupaie, organizaie, complexitatea muncii, precum i de gradul de responsabilitate pe care l confer societatea ocupaiei respective. Cu ct unei ocupaii i este asociat mai mult responsabilitate, cu att mai lung este perioada de specializare. Aceast etap este o surs major a nvrii personale, ntruct organizaia ncepe de acum s prezinte cerine crora individul trebuie s le rspund.

 • Etapa 5. Ctigarea calitii de membru ntr-un moment anume, individul, recunoate, cu ajutorul ritualurilor formale sau al tipurilor de sarcini primite, c a depit stadiul instruirii i a fost acceptat ca membru cu drepturi depline. n aceast etap ncepe s se formeze o imagine de sine semnificativ. Motivele i valorile ncep s se clarifice prin observarea rspunsurilor la diferite situaii provocatoare, situaii ce presupun alegerea unei alternative.

 • Etapa 6. Ctigarea dreptului i a calitii de membru n primii 5 pn la 10 ani ai unei cariere, cele mai multe organizaii iau decizii cu privire la durata exercitrii unei funcii, decizii prin care indivizii tiu dac pot conta sau nu pe un viitor pe termen lung n oragnizaie.

 • Etapa 7. Crize i reevaluri la mijlocul carierei Majoritatea oamenilor trec prin anumite forme de autoevaluare atunci cnd le merge bine n carier, punndu-i ntrebri cu privire la alegerile iniiale, cu privire la nivelul de realizare, la viitorul lor. O astfel de autoevaluare poate fi traumatizant, dar muli o gsesc nedureroas, pentru c deseori duce la o redescoperire i reafirmare a scopurilor ce au fost prezente, dar i dominante. Cnd oamenii evideniaz astfel de scopuri este posibil s ajung la schimbri fundamentale ale carierei.

 • Etapa 8. Meninerea, rectigarea sau echilibrarea elanului Constatrile fcute n urma reevalurii conduc la decizii privind calea de urmat. Fiecare persoan i formuleaz un reper ce i va ghida urmtorii pai. Pentru unii aceasta nseamn decizia de a urca pe scara ierarhiei organizaionale; pentru alii, acesta este momentul de redefinire a domeniilor de activitate n care ar dori s se implice, iar pentru muli alii aceasta etap implic o evaluare complex privind modul de echilibrare a cerinelor slujbei, familiei i preocuprilor personale.

 • Etapa 9. Eliberarea (dezangajarea)Persoana ncetinete ritmul, devine mai puin implicat, ncepe s se gndeasc la pensionare i se pregtete pentru aceast etap.Totui, unele persoane se confrunt cu retragerea potenial prin negarea agresiv a realitii, continundu-i munca n acelai ritm i evitnd ncercrile altora de a-i implica n acest stadiu de pregtire a pensionrii.

 • Etapa 10. PensionareaCeea ce se ntmpl cu imaginea de sine n acest moment variaz n mare msur de la o persoan la alta. Unii oameni se retrag mai devreme fiindc ocupaia ncurajeaz acest lucru (balet, sport) sau fiindc doresc s se orienteze spre alte tipuri de ocupaii. Pentru alii ns, pensionarea este traumatizant, conducnd la pierderea sntii fizice sau psihice, uneori pn la punctul unei mori premature.

 • Stadiile carierei (Ivanchevici,1989):Stadiul IIei primul contact cu mediu profesional;Eti dependent n raport cu alte persoane;Alte persoane i asum responsabilitatea pentru activitatea ta.Stadiul IIAi ctigat experiena;Devii relativ independent;i asumi responsabilitatea.

 • Stadiul IIIAi o poziie mai important n organizaie;Primeti responsabiliti cu privire la activitatea altor persoane.Stadiul IVDevii un factor important pentru strategia organizaiei;Ai responsabiliti profesionale majore;Ocupi o poziie cheie.