Conflictul Si Negocierea

download Conflictul Si Negocierea

of 31

 • date post

  30-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  25
 • download

  1

Embed Size (px)

description

referat

Transcript of Conflictul Si Negocierea

Conflictul si Negocierea

CUPRINS

INTRODUCERE2

CAPITOLUL I 3

CONFLICTUL- DELIMITRI CONCEPTUALE3

1.1 DEFINIREA CONCEPTULUI DE CONFLICT3

1.2 MANAGEMENTUL CONFLICTELOR.3

1.3 SEMNIFICAIA CONFLICTULUI ...4

1.4 SURSE ALE CONFLICTELOR ...5

1.5 DINAMICA CONFLICTULUI 8

CAPITOLUL II 11

TIPURI DE CONFLICTE I STRATEGII DE REZOLVARE A LOR ..11

2.1 TIPURI DE CONFLICTE 11

2.2 MODELE SPECIFICE N REZOLVAREA SITUAIILOR TENSIONALE ..13

2.3 STRATEGII FOLOSITE N REZOLVAREA CONFLICTELOR 14

2.4 AVANTAJE I DEZAVANTAJE A STILURILOR DE ABORDARE A SITUAIILOR CONFLICTUALE .15

CAPITOLUL III ...17

TIPURI DE CONFLICTE N COAL I REZOLVAREA LOR .17

3.1 CONFLICTE NTRE ELEVI ..18

3.2 CONFLICTE NTRE PROFESOR I ELEV...19

3.3 CONFLICTE NTRE PROFESORI I PRINI 19

3.4 CONFLICTE NTRE PROFESORI ..19

CAPITOLUL IV ..21

NEGOCIEREA- PRINCIPII I METODOLOGIE ..21

CONCLUZII 26

BIBLIOGRAFIE ..27

INTRODUCERE

Abilitatea de a comunica presupune i abilitatea de a rezolva conflictele de comunicare. Conflictul nu presupune n mod obligatoriu aspecte negative( tensiune, ceart), deci comunicarea eficient nu nseamn camuflarea conflictului. Aceasta trebuie acceptat ca o parte fireasc a procesului de comunicare. Studiile de evaluare a programelor de dezvoltare a abilitiilor de comunicare i de management al conflictelor au identificat o serie de convingeri eronate despre conflicte n rndul participanilor care scad eficiena seminariilor de comunicare dac nu sunt dezvoltate mesaje alternative. Cele mai frecvente convingeri eronate sau mituri despre conflicte sunt : conflictul are numai efecte negative, conflictul se rezolv de la sine, a avea un conflict este un semn de vulnerabilitate.

CAPITOLUL I

CONFLICTUL- DELIMITRI CONCEPTUALE 1.1 Definirea conceptului de conflict

Conflictul apare ca urmare a tendinei uneia dintre pri implicate, persoan sau grup de persoane, de a-i impune punctul de vedere, sau interesele proprii. Acest comportament determin apariia frustrrilor n grupul de oponeni. n forma sa clasic, conflictul implic atitudini i comportamente antagonice. n ce privete atitudinile, prile n conflict cultiv antipatia reciproc se consider reciproc nerezolvabile, dezvolt stereotipuri negative despre oponeni. Comportamentele antagonice includ porecle insulttoare, sabotaje, sau chiar agresiuni fizice. n unele grupuri conflictul este stpnit printr-o atitudine de colaborare care ine conflictul la nivel minim, n altele, conflictul este ascuns sau reprimat i nu este chiar atat de evident.

n urma unui sondaj, mai muli manageri au recunoscut c 20 de procente din timpul afectat problemelor specifice s-a consumat cu activiti legate de diferite conflicte ( identificare, studiu, negociere) iar abilitatea de abordare constructiv a conflictelor este din ce n ce mai important. Astzi trebuie s se accepte existena conflictului i s se realizeze c ncercarea de a elimina conflictele este o greeal.

1.2 Managementul conflictelor

Visul de aur al multor manageri este ca organizaiile pe care le conduc s funcioneze lin , fr asperiti, iar ntre angajai s domneasc pacea i armonia, toate obiectivele organizaionale sunt atinse la nivel maxim i toat lumea este mulumit. Acest ideal i are originea ntr-o ideologie care ia n considerare un singur tip de raionalitate ce guverneaz funcionarea unei societi iar orice opinie contrar este considerat ca iraional, trebuind a fi combtut prin toate mijloacele.

Faeta managerial a acestei concepii este ideea, promovat la nceputul secolului nostru de prinii managementului tiinific, dup care exist o singur cale optim( F.W. Taylor), de rezolvare a oricrei probleme organizaionale i de conducere, iar conductorul organizaiei este cel care o deine.

Negociere, compromis, consens sunt concepte care lipsesc din vocabularul multor directori. Dorina de a satisface cerinele celorlali este, de multe ori, foarte mic i de aceea cooperarea dintre conducerea colii i personalul ei are de suferit. Conflictul la nivel organizaional este privit ca ceva ru, duntor, care trebuie evitat sau, n cel mai ru caz, grabnic eliminat, deoarece prin erodarea funciei manageriale de coordonare, influeneaz negativ productivitatea indivizilor i a grupurilor, afectnd grav eficiena organizaional i de calitatea educaiei furnizate de coal.

Pe msura evoluiei concepiilor manageriale a devenit tot mai evident faptul c exist ntotdeauna mai multe soluii alternative i echivalente la problemele organizaiei, c aceasta nu trebuie privit ca un mecanism ci ca un organism i c factorul uman are o importan cel puin la fel de mare ca i cel tehnologic.

Pe de alt parte, extinderea doctrinelor i a sistemelor democratice face ca guvernabilitatea social i organizaional s fie rezultanta concilierii unor poziii i puncte de vedere extrem de diverse, adesea contradictorii. S-a constatat c nu mai poate fi vorba de o unic i omniprezent raionalitate, conflictul aprnd ca inevitabil, iar negocierea ca o activitate managerial esenial.

n educaie, aceste constatri au dus la urmtoarele tendine :

considerarea diferenelor individuale i culturale ca fireti i necesare evoluiei oricrei societi, cu urmarea fireasc a opiunilor strategice individualizarea educaiei.

descentralizarea sistemelor colare, din punct de vedere administrativ i financiar, dar i curricular pentru a rspunde nevoilor i intereselor diferitelor grupuri de interes .

1.3 Semnificaia conflictului

Conflictul, n sensul diferenelor de opinii, rezultat din existena mai multor ci posibile de aciune, nu numai c nu este evitat, dar este o parte valoroas a vieii. El ne asigur c sunt luate n considerare toate alternativele, cu plusurile i minusurile lor. De asemenea conflictul poate fi o stare creat pentru c alternativa aleas este testat preliminar pentru a ne asigura c au fost luate n consideraie toate aspectele. Absena conflictului poate nsemna : renunarea la responsabilitate, lipsa interesului, comoditate.

Conflictul reprezint o tensiune, o nenelegere sau orice problem care apare. Cele mai importante cauze care genereaz conflicte sunt :

comunicarea defectuas oferirea unor informaii insuficiente, trunchiate sau folosirea unor mijloace i canale inadecvate, schimbul de informaii corecte- n cooperare - permite fiecrei pri s aib acces la raionamentele i cunotinele celeilalte, confuzia i nenelegerea putnd fi astfel diminuate n mod sensibil.

sistemul de valori dezacordul vizeaz ndeosebi aspecte etice i modalitiile n care ar trebui exercitat puterea lundu-se n considerare probitatea moral i corectitudinea, diferendele afectnd alegerea obiectivelor i metodelor- dialogul ntre surzi- pe principiul care pe care, duce la degradarea de genul cine nu-i cu noi este mpotriva noastr.

existena ceea ce privesc prioritiile, chiar atunci cnd urmresc realizarea aceluiai lucru unor scopuri diferite prile tind s devin difereniate n ceea ce privesc prioritiile, chiar i atunci cnd urmresc realizarea aceluiai lucru.

Stilul ambiguu- lupta pentru consolidarea poziiilor provoac o deformare a realitii- denaturnd raionamentele pn la incompetena tratrii situaiei.

Resursele limitate n cazul unor lipsuri, dezvoltarea unor elemente structurale este afectat.

Dependena reciproc reacia unei pri la necesitiile alteia depinde de atitudinea corect- aici este vorba de distorsionarea ori blocarea informaiilor, supraevaluarea necesitiilor sau nencredere. Starea de criz mai este definit ca un eveniment sau ca un complex de evenimente neateptate, dar i neplanificate, generatoare de periculozitate pentru climatul, sntatea ori sigurana clasei respective i a membrilor acesteia.

1.4 Surse ale conflictelor

Un comediant a fcut odat o glum, spunnd c exist probabil mai multe conflicte n lume dect fire de nisip. Cu toate acestea, dei exist nenumrate conflicte, ele au n mod surprinztor doar foarte puine surse. Cele mai multe conflicte sunt legate de urmtoarele surse :

nevoile fundamentale ( care satisfac acele lucruri necesare oamenilor pentru supravieuire precum alimentele, apa i aerul )

valorile diferite ( exist cnd oamenii mprtesc credine diferite- de exemplu oameni aparinand unor religii diferite pot avea valori diferite )

percepiile diferite ( apar atunci cnd oamenii vd sau gndesc diferit un anumit lucru de exemplu doi oameni se pot certa pentru c nu se pot pune de acord asupra unei culori, de fapt ntmplndu-se ca ei s perceap culoarea diferit )

interesele diferite ( apar cnd oamenii au preocupri diferite de exemplu doi adolesceni ar putea s se certe pentru c nu se pot hotr dac s mearg la o petrecere sau la film )

resursele limitate ( se refer la cantitatea limitat n care se gsesc diferite lucruri nu toi oamenii sunt bogai n lume deoarece banii sunt o resurs limitat )

nevoile psihologice ( sunt cnd oamenii au stri, precum se simt capabili, acceptai, importani i sntoi, de exemplu cu toii au nevoia de a fi iubii )

Cnd analizeaz i descoper sursele unui conflict, oamenii i pot forma i dezvolta o metod de a face fa conflictului nsui. De exemplu :

Cnd rdcina conflictului este reprezentat de valori diferite, ei ar putea s ncerce s neleag i s respecte punctele de vedere ale celorlali asupra situaiei respective.

Dac este vorba de percepiile diferite pe care