Comunicarea Cu Pacientul 2 curs anul 3

65
COMUNICAREA CU PACIENTUL

description

Comunicarea Cu Pacientul 2 curs anul 3

Transcript of Comunicarea Cu Pacientul 2 curs anul 3

 • COMUNICAREA CU PACIENTUL

 • TEHNICI DE COMUNICARE

  Modelul comunicarii interumane

  Avem doua urechi si o singura gura ca sa ascultam de doua ori mai mult decat vorbim!

 • TEHNICI DE COMUNICARE

  Retineti ca intre dvs ca emitator si persoana din fata dvs, receptorul, se interpune canalul de comunicare in care pot apare bariere in calea mesajului Pentru ca mesajul sa treaca prin acest canal, el trebuie redat intr-o forma apta de transmisie. Mesajul (limbaj verbal, non-verbal, para-verbal) poate fi descifrat uneori distorsionat de catre receptor, de aceea este important modul in care transmitem acest mesaj.
 • TEHNICI DE COMUNICARE

  Comunicarea interumana vehiculeaza si un continut emotional ce se caracterizeaza printr-un grad de consonanta psihica, de acceptare sau inacceptare, de concordanta sau neconcordanta, ceea ce se manifesta intr-un fel sau altul in atitudinea celor ce participa la comunicare. Orice emitator devine la randul sau receptor in procesul comunicarii. Ca receptor este important sa invatam sa ascultam in mod activ !!!
 • ASCULTAREA ACTIVA

  A asculta activ inseamna:

  Ascultarea mesajului este important sa acordam atentie informatiilor care se transmit, sa auzim si sa intelegem mesajul transmisIdentificarea emotiilor pe care le contine mesajul aceste emotii pot fi exprimate direct, prin cuvinte sau trebuie sa le identificam singuri, in functie de mimica, gesturi, tonalitate, pauze in vorbire
 • ASCULTAREA ACTIVA

  Inlaturarea posibilelor bariere in calea comunicarii evitati sa dati ordine, sa amentintati, sa criticati neconstructiv, sa interogati, sa ironizati etc. Aceste bariere se pot datora interlocutorului sau chiar dvs.Verificarea intelegerii corecte a mesajului punem intrebari, urmarim daca limbajul nonverbal este in concordanta cu mesajul verbal transmis.Incurajarea vorbitorului pentru a continua
 • ASCULTAREA ACTIVA

  Elementele ascultarii active sunt:

  - feedback-ul- sumarizarea- formularea intrebarilor
 • FEEDBACK-UL

  Presupune oferirea unui raspuns la cele comunicate de vorbitor. De multe ori il dam sau il primim in stil nonverbal: inclinarea capului, gesturi de incurajare, gesturi care arata ca suneti / pacientul este atent si interesat.
 • Rolul feedback-ului:ajuta la construirea relatiei interumanearata vorbitorului ca mesajul sau este intelescreeaza vorbitorului sentimentul ca este acceptatajuta vorbitorul sa continue si face ca situatia sa nu se transforme intr-un simplu monolog
 • Tehnici de feedback

  1. Una din tehnicile de oferire a feedback-ului, utila in relatia noastra cu pacientul, este feedback-ul echilibrat. Aceasta tehnica presupune urmatoarele elemente:

  se ofera o prima perspectiva pozitiva asupra unui anumit comportamentse exprima ingrijorarea cu privire la comportamentul negativ.

  De exemplu:

  Este foarte bine ca ati apelat la servicii specializate pentru problema dumneavoastra.Psihoterapia va poate ajuta in multe feluri. Ma ingrijoreaza dorinta dumneavoastra de a nu lua medicatie pentru problemele pe care le aveti
 • 2. Tehnica sandwich este o tehnica in care oferim feedback-ul negativ impachetatintre doua felii de pozitiv.

  De exemplu:

  V-ati facut foarte bine tema de casa si apreciez atentia si meticulozitatea cu care lucrati. (+)Aceasta tema de casa nu este totul in munca noastra in terapie. Celelalte exercitii sunt si ele foarte importante si am sa va rog sa le realizati, altfel nu putem continua. (-)Fiind atat de atenta la detalii, cum va vad ca sunteti la teme de casa, sunt convinsa ca si exercitiile le veti face cu multa atentie si foarte corect. (+)
 • FOARTE IMPORTANT!Intre partea pozitiva si cea negativa, evitati sa folositi conjunctiile DAR, INSA, CU TOATE ASTEA, CI... Ele contracareaza efectele pozitive ale frazei, determinand concentrarea atentiei pacientului doar asupra partilor negative ale feedback-ului.Fa asa Nu fa asa- Incepe cu aspectele pozitive- Fii sincer- Fa referire la fapte- Fii constructiv, adica ofera si solutii- Nu da feedback negativ in public- Nu ataca persoana ci ataca subiectul- Nu il face pe celalalt sa se apere
 • SUMARIZAREA

  - presupune sa rezumati sintetic, concis, precis mesajul care vi se transmite

  Rolul sumarizarii:

  pastreaza coerenta in comunicareintareste feedback-ulmarcheaza aspectele importante
 • FORMULAREA INTREBARILOR

  In cadrul comunicarii cu pacientul un rol important il au intrebarile si modul in care formulam aceste intrebari, astfel incat sa obtinem afirmatiile dorite.

  Rolul intrebarilor:

  va ajuta sa colectati informatiisa clarificati informatiile primitesa conduceti discutia spre diferite aspecte.
 • FORMULAREA INTREBARILOR

  Tipuri de intrebari

  In general, intrebarile pot fi clasificate ca intrebari inchise si intrebari deschise.Intrebarile inchise sunt intrebari la care se poate raspunde monosilabic, de exemplu cu da sau nu.Avantajele folosirii intrebarilor inchise:sunt usor de formulatprimirea unor raspunsuri simple, directecompararea raspunsurilor date de mai multe persoanesunt foarte utile la persoanele care vorbesc foarte mult si pentru incheierea unei conversatii.
 • FORMULAREA INTREBARILOR

  Dezavantajele folosirii intrebarilor inchise:nu permit obtinerea unor informatii detaliatepot crea tensiune, interlocutorul neavand posibilitatea sa ofere explicatii
 • FORMULAREA INTREBARILOR

  Intrebarile deschise (CAND, CUM, UNDE, CINE, CARE) permit libertate in alegerea raspunsului.Avantajele folosirii intrebarilor deschise:obtinerea de informatii mai detaliateexprimarea opiniilor, sentimentelorDezavantajele folosirii intrebarilor deschise:dureaza mai mult timpse pot obtine informatii, detalii irelevantepot aparea devieri de la subiectse pot evita raspunsurile directe la intrebari
 • FORMULAREA INTREBARILOR

  Alaturi de aceste intrebari de baza mai exista si intrebarile justificative (DE CE, CE).Acest tip de intrebari folosite in anumite contexte si cu anumite conotatii inchid dialogul, determinand interlocutorul sa se simta vinovat pentru ceea ce s-a intamplat, inainte de a avea timp sa explice ce anume s-a intamplat.
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  1. Expresii din familia "negarea negativului". Stergeti din vocabular toate expresiile prin care se neaga ceva. Motivul? Chiar daca la nivelul constientului cel care va asculta va intelege perfect, la nivelul subconstientului creierul nu intelege negarea si se va forma chiar imaginea pe care nu o vreti!

  Adica, daca spuneti "Nici o problema", subconstientul celor care va asculta va retine existenta unei probleme; daca spuneti "Nu va ingrijorati", se va intelege ca exista niste motive de ingrijorare; daca spuneti "Nu e grav", se va intelege tocmai ca e grav.Asadar, de fiecare data cand sunteti tentat sa folositi o expresie cum sunt cele de mai sus, mai bine cautati o formulare echivalenta, dar pozitiva. De exemplu, in loc de "Nu va suparati...", spuneti "Fiti amabil..."
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  2. "Da, dar.." Aceasta expresie este obligatoriu sa fie eliminata. La nivel subliminal pacientul percepe oricum un "nu" (o pozitie diferita de a lui, o critica la ceea ce a spus) si, in loc sa asculte ceea ce urmeaza dupa "dar", va deveni mai rigid.Ceea ce aveti de facut este sa inlocuiti "dar" cu "si". Din punctul de vedere a ceea ce aveti de spus, sensul expresiei nu se va modifica, in schimb pacientul nu va mai percepe critica implicita.
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  3. "Va rog" este o varianta care se foloseste in alte domenii si nu in medicina.

  A fi prea politicosi sau prea servili cu pacientul nostru este gresit. Chiar ar fi dedorit sa fim atenti la momentele in care suntem tentati sa fim prea politicosi si sa ne intrebam de ce facem asta.
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  4. Adesea auzim expresia "Imi pare rau dar..., singurul "rezultat" pe care il obtinem este pierderea respectului din partea pacientului.

  Daca exista un motiv pentru care trebuie sa ne cerem scuze, putem formula altfel, de exemplu: "Ceea ce s-a intamplat este, intr-adevar, ceva foarte neplacut. Haideti sa vedem cum putem gasi o rezolvare".
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  5. "Voi incerca". A spune "O sa incerc" sau ceva asemanator inseamna, evident, a pregati terenul pentru a putea spune mai tarziu "Am incercat, dar nu a fost posibil". Verbul "a incerca" nu creeaza deloc incredere si ii da imediat de banuit pacientului.

  Daca rezultatul pe care il va aduce tratamentul nostru nu este garantat, este profesionist sa spunem ceva de genul: "Din experienta mea pot sa va spun ca...".
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  6. "Nu sunt sigur". Cum sa convingem un pacient atata timp cat noi insine nu suntem convinsi (si lasam si sa se vada lucrul acesta)? Daca ne aflam in dificultate cand trebuie sa raspundem la o obiectie, iata ce vom spune:

  "Intrebarea dvs. e foarte interesanta. Am sa caut in literatura de specialitate raspunsul si am sa va pregatesc un material pe data viitoare cu privire la acest aspect.
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  7."Ca sa fiu sincer..." ("Daca tot trebuie sa spunem adevarul...", "Vorbind serios..."). Ce sa intelegem? Ca pana acum s-a glumit ori s-au spus minciuni?

  Aceasta este o expresie care subliniaza mesajul unei fraze si totusi nu linisteste pacientul, ci mareste neincrederea. La fel, declaratiile de genul "Pe onoarea mea" nu fac decat sa declanseze suspiciuni. Onoarea se demonstreaza cu fapte, nu cu declaratii.
 • EXEMPLE DE EXPRESII INDEZIRABILE IN RELATIA CU PACIENTUL:

  8. Evitarea negatiilor pentru clarificare puneti pacientului intrebari afirmative, de genul:

  Doriti sa discutam azi despre ...?

  si evitati intrebarile de genul:

  Nu doriti sa discutam azi despre...?

 • PROBLEME DE COMUNICARE

  Problemele de comunicare apar frecvent atat in relatia noastra cu pacientul dar mai ales in relatia pacientului cu terti.Factorii care genereaza problemele de comunicare sunt:volumul prea mare de informatii transmisevolumul prea mic de informatiicomunicarea gresit directionatacomunicarea inexacta si incompletazvonul
 • ntlnirea barierelor comunicrii reprezint att o eficiena ct i o ineficien a acesteia, fapt care determin o nou strategie cognitiv n ceea ce privete, n acest context, actul relaiei medic- pacient. Astfel, Holdevici I. (2000), comunicarea eficient are urmtoarele caracteristici: - subiectul i exprim sentimentele n mod des-chis i direct; - l ncurajeaz pe partenerul su s fac acelai lucru. Mai precis, primul spune ce gndete i ce simte i ncearc s neleag ce gndete i ce simte cel din urm.

  PROBLEME DE COMUNICARE

 • Burns D (1989) prezint o list ce cuprinde caracteristicile comunicrii ineficiente, sub forma: - adevrul mi aparine = persoana insist afir-mnd c numai ea are dreptate i c cellalt se neal; - blamul = subiectul afirm c problema creat se datoreaz greelii celuilalt; - maturizarea = subiectul susine c este o vic-tim inocent; - descalificarea = persoana afirm c celalalt greete sau este un ratat, pentru c acesta totdea-una face sau niciodat nu face anumite lucruri; - lipsa de speran = subiectul abandoneaz disputa, susinnd c nu merit s ncerce;

  PROBLEME DE COMUNICARE

 • - spiritul revendicativ = individul susine c are dreptul la un tratament mai bun, dar refuz s cear ceea ce dorete ntr-un mod deschis i direct; - negarea = persoana insist c nu se simte su-prat, lovit sau deprimat atunci cnd de fapt aa stau lucrurile; - agresivitate pasiv = subiectul se retrage fr s spun nimic, eventual iese ca o furtun din ca-mer, trntind ua; - autoblamarea = n loc s rezolve problema, subiectul se comport ca i cum ar fi o problem demn de dispre, autoacuzndu-se; - acordarea ajutorului cu orice pre = n loc s ascultm ct de trist, lovit sau suprat este cellalt, ncercm cu orice pre s rezolvm problema sau s-i acordm ajutorul nostru; - sarcasmul = cuvintele sau tonul reflect ten-siune i ostilitate, pe care subiectul nu le recunoate deschis;
 • - tactica apului ispitor = subiectul pretinde c cealalt persoan are o problem, n timp ce el este fericit, echilibrat i neimplicat n conflict; - defensivitatea = refuz de a admite c facem ceva greit sau c avem vreo imperfeciune; - contraatacul = n loc s contientizm ceea ce simte cellalt i rspundem la critic cu aceeai moned; - diversitatea = n loc s se preocupe de modul n care cei doi parteneri se simt aici i acum, unul dintre ei sau ambii prezint liste ale nenelegerilor i conflictelor trecute.
 • Motivele care i mpiedic pe oameni s comunice adecvat unii cu alii, oprindu-se la:

  - fobia de conflicte = subiectul se teme de con-flicte sau de sentimentele de ostilitate exprimate de alte persoane, politica struului; - perfecionismul emoional = subiectul este convins de faptul c oamenii l vor privi de sus dac vor afla ce simte cu adevrat; - teama de dezaprobare i respingere = subiec-tul se teme c oamenii nu l vor agrea dac i va exprima propriile idei i sentimente; - agresivitatea pasiv = subiectul i reprim sentimentele de frustrare i ostilitate, n loc s se exprime n mod deschis; - lipsa de speran = subiectul crede c a ncer-cat totul i c nimic nu a dat rezultat, ajunge la con-cluzia c situaia este ntr-adevr lipsit de speran;
 • - nivelul sczut al autonomiei = subiectul consi-der c nu are dreptul s-i exprime sentimentele sau s le cear celorlali anumite lucruri; - spontaneitatea = subiectul consider c orice modificare n stilul su personal de cunoatere, este ridicol i pare fals; - citirea gndului = subiectul crede c ceilai trebuie s tie ce simte i ce dorete el, fr a fi ne-cesar s-i exprime n mod deschis sentimentele i dorinele; - teama spre maturizare = subiectul se teme s recunoasc faptul c este suprat, deoarece nu vrea s dea nimnui satisfacia de a afla c l-a rnit, suferind n tcere; - nevoia de a rezolva problema = subiectul are un conflict cu cineva, ncearc a rezolva problema, n loc s mprteasc n mod deschis sentimentele i s asculte ceea ce simte cealalt persoan.
 • PACIENTUL

  Pentru a defini calitatea de pacient a unei per-soane, considerm c e necesar a porni de la ceea ce DEX (1975) identific a fi: - bolnav = (fiina) care sufer de o boal; (om) suferind, beteag, denumind o calitate dobndit printr-o stare, i cea de: - pacient = persoan bolnav care se gsete n tratamentul unui medic, considerat n raport cu aces-ta; persoan supus unui supliciu; victim; martir; care are rbdare; calm; rbdtor;
 • Interaciunea dintre cele dou statusuri sociale dobndite temporar de ctre o persoan, reprezint o stare evolutiv (sunt bolnav, nu m simt bine, m tratez singur i nu apelez la medic i sunt bolnav i m gsesc sub tratamentul i ngrijirea unei persoane abilitate n acest sens, un medic), i una i cealalt poate utiliza serviciile de sntate. n actul cotidian al comunitii, este folosit de cele mai multe ori n cadrul rolului social pe care l indeplinete persoana care apare n tripl ipostaz de om ce: alin suferina, vindec boala i salveaz (uneori) viaa bolnavului acesta fiind medicul ct i cea a persoanei bolnave i suferinde, identificnd bolnavul.
 • Rolul social al bolnavului a determinat apariia mai multor concepte privind raportarea acestuia la comunitate, prin rolul social nou pe care-l dobn-dete pe o perioad de timp limitat sau nu. Astfel, I.B. Iamandescu (1997), pornete de la ideea c situaia de om bolnav se carcterizeaz prin cinci trsturi principale cum ar fi: a) situaia marginal a bolnavului ntre lumea sntii i cea a bolii, negnd cnd una, cnd alta, care l fac instabil, dominat de stri conflictuale; b) starea de primejdie care planeaz asupra bolnavului i care l determin s apeleze la tehnici protectoare pentru a face faa pericolului situaiei; c) restrngerea orizontului (de preocupri, ambian); d) egocentrism; e) perspectiv temporal ndelungat a bolii.
 • Acestor delimitri le putem aduga n ideea temporalitii sau nu, a rolului de bolnav, din accepia lui Parsons T (1951) pe cele patru trsturi i anume: a) degrevarea de sarcini i responsabiliti normale n funcie de natura i gravitatea bolii; b) bolnavul nu se poate nsntoi singur, printr-un act de decizie propriu, de aceea, el nu este fcut responsabil de incapacitatea sa; c) boala trebuie considerat ca indezirabil i bolnavul trebuie s doreasc s se fac bine, aceasta fiind o legitimitate condiionat a rolului de bolnav; d) obligaia bolnavului de a cuta ajutor com-petent i de a coopera cu cei ce rspund de ngrijirile de sntate.
 • Ca o chintesena la cele enunate anterior, tipul de rol al bolnavului n comunitate depinde de o serie de factori cum ar fi: a) felul bolii (somatici, psihici); b) gravitatea bolii; c) cronicitatea bolii; d) genul de tratament: ambulator, staionar, spitalicesc.
 • Se poate ntmpla ca pacientul s ncerce s trag foloase de pe urma strii sale i s considere boala ca pe un mijloc de a scpa de responsabiliti pe care nu le poate sau nu vrea s i le asume. Medicul trebuie s pstreze n acest sens un echilibru ntre a ajuta bolnavul i a-l refuza. A-l ajuta n relaia terapeutic pentru a-i depi starea de dependen cauzat de boal i a-i refuza tenta-tiva de manipulare prin recompense viznd cereri ce nu decurg din starea de boal.
 • MEDICUL

  Ca rol social, medicul este definit prin cinci elemente, acestea fiind: 1) competena tehnic = se delimiteaz ca fiind prioritar din punct de vedere al eficienei ac-tului medical; 2) universalism = nu poate refuza bolnavii dup criterii arbitrare, el fiind medic pentru toat lu-mea, indiferent de: pozitia social, sex, ras, religia bolnavului;3) specificitatea funcional = este specializat ntr-un domeniu, bine precizat, limitat la sntate i boal, neavnd dreptul s depeasc limitele dome-niului medical;
 • 4) neutralitate afectiv = raportul cu bolnavul trebuie s fie obiectiv i nonemoional, asigurndu-i obiectivitatea, nefiind prtinitor i neconfesndu-se pacientului; 5) orientarea spre colectivitate = ideologia profesiunii medicale pune accent pe devotamentul fa de colectivitate, considernd c n medicin pro-fitul este cel mai puin cutat, medicul fiind un pro-motor al moralitii.

  MEDICUL

 • PACIENTUL COPIL

  ncadrat n aceast perioad a evoluiei sale de la natere i pn n jurul vrstei de 11 ani (apare pu-bertatea sau preadolescena), copilul manifest o a-numit atitudine n dezvoltarea i evoluia sa. Astfel, se constat ciclic momente n care: 1) are nevoie stringent de mam cu care are o legtur special de la natere i pn la un an; 2) se dezvolt ntre cei doi mam i copil- o dimensiune a compatibilitii lor, adic:a) potrivirea parental, contabilizeaz ar-monia i nelegerea prinilor cu copilul, crendu-se n timp structuri comportamentale sntoase; b) slaba potrivire parental duce la incompa-tibilitate i n timp, la dezvoltarea unei atitudini afective careniale;
 • 3) apariia n jurul primilor trei ani de via ai copilului, a strilor de ruine, autonomie, a curiozi-tii (desface, distruge jucrii); cogniiei prin lu-mea ntrebrilor de ce? ct? i a jocului ce-n multe cazuri l ajut n socializrile dar i raporturile sale la un grup social; 4) iniiativa, nevinovia ct i psihologia buzunarelor pline, apare n perioda precolaritii 3 6/7 ani unde jocul, comunicarea, independena n micare, descoperirea lumii, pun amprenta pe vrst, se recunoate ca individ separat de ceilali, ajungnd chiar a se identifica cu prinii care devinun ideal de via, de aceea acetia pot s fie, dup Iamandescu I. B. (2002): - autoritari; - hipertolerani; - indulgeni; - severi; - agresivi; - raporturile dintre ei doi fiind deosebite.
 • 5) copilria mijlocie 6/7 10/11 ani, se identific cu vrsta colar mic, unde copilul se transform n elev, timpul devine un timp pedago-gic, apar elemente ca: hrnicia, perseverena, activi-tatea variat, inferioritatea, dezvolt o anumit sensi-bilitate, este mai sigur pe el n cadrul familiei, fapt ce-i determin o conduit atipic n cazul apariiei unor disfuncionaliti, cum ar fi divorul, certurile, btile, etc. innd cont de cele menionate anterior medicul trebuie s tie c, faa de boal, Athanasiu A. (1983), copilul poate manifesta o atitudine ce de-pinde n mare msur de atitudinea prinilor; atitu-dinea de supraprotecie ca i cea pesimist este egal de duntoare, neuitnd c de obicei boala se nso-ete de o emoionalitate crescut.
 • Practic, o boal ndelungat afecteaz statusul social n grupul de copii, stnjenete dezvoltarea comportamentului social, creaz labiliti n partici-parea la joc iar legat de performanele coalre, gene-reaz sentimente de frustrare. De aceea, e necesar ca medicul s cunoasc att etapele de dezvoltare bio-psiho-sociale ale copilului, dar mai ales s dove-deasc metod n a aborda copilul, fcndu-l cooperant i reuind a realiza o anamnez eficient. Va trebui s cunoasc relaia dintre copil i p-rini vs printi i copil, s tie cum i petrece acesta timpul liber ct i cel pedagogic, dar mai ales s-l trateze pe pacient cu foarte mult responsabilitate. Astfel, medicul e necesar a aborda sub form de joc ntreaga consultatie, aceasta innd cont de vrsta pacientului, avnd grij de a nu crea stri de panic i destructurri comportamentale.
 • E indicat ca medicul n comunicarea i relaionarea sa cu copilul, Iamandescu I.B. (2002), s: a) cunoasc i s neleag dezvoltarea copilului; b) evalueze comportamentul copilului avnd n vedere c multe comportamente sunt doar inadap-tri situaionale sau manifestri normale la o anu-mit vrst (n unele cazuri nefiind justificat un consult psihiatric); c) i construiasc un set de tehnici cu ajutorul crora s poat rezolva diferite tulburri de copor-tament, innd cont ns de faptul c exist o tehinc unic, valabil pentru toi copiii i c aceste tehnici se modeleaz dup nevoile copilului i ale familiei sale.
 • n asemenea condiii, se diminueaz att atitu-dinea copilului ct i implicit a familiei fa de tot ce nseamn prevenie i intervenie medical la acest nivel, comunicarea i relaionarea medic copil vs copil medic, avnd la baz elementele de cunoa-tere, acceptare, inelegere i ajutor reciproc. De asemenea, innd cont de faptul c atitudi-nea de baz n prima faz a copilriei este jocul, medicul e necesar a porni de la acest deziderat, folosindu-l direct n comunicarea i relaionarea sa cu pacientul copil, aa nct n cabinetul su s se afle, dac nu un colior special cu jucrii, msu i scaune speciale pentru copii unde s-i desfoare consultaia, cel puin cteva jucrii ndrgite de copii pe care s le foloseasc la momentul oportun (acolo unde situaia o cere). Astfel, n timpul consultaiei aa cum aminteam anterior, copilul se poate bloca, de aceea transferul fcut pe o jucrie (pe ursule l doare tare ru gtul, ppua are mna rupt, motorul-burtic o doare pe mainu, etc.) l ajut pe medic n realizarea att a anamnezei ct i a investigaiei de specialitatea la care este supus copilul.
 • Copilul s-ar putea s nu doreasc pe moment s vorbeasc, dar s vrea s dese-neze (de aceea, cteva coli albe, creioane colorate) sau s coloreze pn-i ateapt intrarea n cabinet, n cri de colorat, fac ca medicul n cunotin de cauz, s aplice n aceste cazuri, anumite exerciii-joc de comunicare i relaionare ce-l vor ajuta mult n deblocarea unor situaii mai dificile.

  n acest caz, poate s apeleze la:

  1) cartea de vizit = l roag pe copil s-i de-seneze ce-l reprezint pe el n mod deosebit (i de acolo se poate porni discuia); 2) acesta sunt eu = o reprezentare printr-un personaj de poveste, un obiect sau o nsuire; 3) astzi m simt = un cerc ce reprezinta fa-a, copilul poate prin desenarea ochilor i gurii s transmit mesajul strii sale emoionale la momentul respectiv;
 • 4) conturul palmei = pe o foaie copilul dese-neaz conturul palmei punnd pe fiecare deget o bu-curie sau o suprare (atenie i la comunicarea non-verbal); 5) ai vorbit cu ce te doare? = este jocul prin care, medicul aflnd c-l doare burta, l roag s-o intrebe de ce (am mncat prea mult ngheat, n-am mncat, m-am lovit, am nghiit) palpnd chiar el organul sau locul respectiv; 6) cine eti tu? = medicul l ntreab dac tie cine este, rspunsul poate fi surprinztor, (carbu, main, superman, broasc, prines, uria, om ru, om bun, etc.) jocul rolului i al venirii la consult este edificator (pe main o doare burta ca..., omul ru [tata beat] m-a lovit aseara cu lingura de lemn) lasndu-l pe copil s se descarce sufletete deoarece acesta are nevoie de ajutor, nelegere i acceptare, iar empatia din partea medicului este bine venit.
 • Exist i momente n care medicul va face apel la elemente de terapie ocupaional expresia verbal povestea terapeutic, astfel nct comuni-carea cu pacientul copil i/sau cu familia acestuia, s fie benefic. Povestea terapeutic, Paca M.D. (2008), e prezent prin mesajul su specific, innd cont de particularitile de vrt ale celui cruia i se adresea-z, fcndu-l a nelege modul n care durerii, bolii i chiar a speranei poate echilibra, metaforic vorbind, acceptarea, resemnarea i n final, starea de fapt creat. n povestea terapeutic, cuvntul are putere magic acionnd ca o for a gndirii pozitive. Ea nu se citete, ci se povestete (se spune), persona-jele mprumutnd de cele mai multe ori stri i fapte din viaa celor crora se adreseaz.
 • PACIENTUL ADOLESCENT

  Perioada celor aproximativ zece ani (10/11-20 de ani) a preadolescenei i apoi adolescenei este codificat ca o etap a identitii i/sau a confuziei de rol, unde cutrile sunt cele care dau nota defini-torie timpului. Aceast perioad, Tudose Fl. (2003), este conceptualizat n termenii nevoii de a rspunde la dou sarcini majore: - transformarea dintr-o persoan dependent; - stabilirea unei identiti. n acest context cutarea de sine i permanentele ntrebri: cine sunt?, ce fac?, la cine m raportez? transform aceast perioad ntr-una n care, structurile de personalitate se bazeaz pe cogniie i comportament.
 • Fiind n cutare de rol, adolescentul se poate altura anumitor gti, crend totodat conflicte privind relaia sa cu: familia, coala i/sau societatea. Are situaii n care i manifest nonconformis-mul, sfidarea dar i teribilismul ce poate duce la consumul de alcool i/sau drog. Cu toate acestea, adolescentul se poate conforma unor standarde, reguli, dar i asumarea unor responsabiliti, acestea fiind rezultatele elementelor de flexibilitate i compatibilitate cu un nou super ego, dnd n timp, stabilitatea i coeren n cretere i dezvoltare. Este perioada n care adolescentul se crede perfect sntos, lui nu i se poate ntmpla nimic ru, apelnd doar n cazuri de for major la medic i n general la asistena medical.
 • Cu un asemenea pacient, medicul are nevoie de mult subtilitate n abordare, astfel nct, Iaman-descu I.B. (2002) interviul luat unui adolescent, trebuie s furnizeze informaii utile i reale sub aspecte ca: - realizarea unei relaii interpersonale medic- pacient, bazat pe ncredere; - tratarea cu respect, fr a fi criticat; - asigurarea din partea medicului c discuia este confidenial; - discuia s se desfoare conform vrstei i nivelului de dezvoltare cognitiv a adolescentului; - abordarea unor subiecte cu caracter intim s fie fcut cu tact i delicatee; - ascultarea activ i empatic a adolescentului; - explicarea importanei abordrii unor com-portamente sanogenetice; - flexibilitatea, simul umorului i lipsa de pre-judeci n unele situaii, favorizeaz comunicarea.
 • Pacientul adolescent pare i este destul de ambiguu n comunicarea i/sau relaionarea sa cu medicul, de aceea acesta din urm, e necesar a cu-noate i aborda situatia i din alt unghi, folosindu-se (sub o form sau alta) de cteva exerciii joc i/sau poveti terapeutice, Paca M.D. (2007), care n cadrul anamnezei i pot gsi foarte bine locul. 1) Cum te simi azi? = un gest, un cuvnt, o pantomim, pot s-i determine medicului o reacie la o conduit dat; 2) Strngerea de mn = prin acest gest de ncredere i apreciere medicul poate testa deja starea pacientului (uscat, cald, rece, transpirat, uoar, puternic, anemic, hotrt, moale, etc.); 3) Acesta sunt eu = rugat s completeze unele enunuri, urmrind modul de implicare dar i pre-zena unor elemente de autocunoatere: - mi place s... - M pricep la... - Prefer s... - Este bine cnd... - M bucur... rspunsurile privind n general gndirea pozi-tiv, dar pot fi abordate i din prisma negaiei (exp. Nu mi place s...);
 • 4) Ce fac cu valorile mele? = i se cere adoles-centului s-i construiasc o scar a valorilor sau nu, gsindu-le locul n: a) rucsac = depozit personal, locul unde mi pstrez valorile i de unde le iau cnd am nevoie de ele; b) maina de splat = obiectul cu ajutorul c-ruia cur valorile pentru a le folosi i alt dat; c) co de gunoi = recipientul unde arunc valo-rile de care nu mai am nevoie; motivaia alegerilor fcute, fiind considerat deja un pas n cunoatere. 5) Ce culoare au emoiile tale? = pornind de aici, medicul poate identifica prin culoarea aleas, starea emoional a pacientului su, la momentul special creat; 6) Naufragiul = se afl ntr-o cltorie pe mare i din cauza furtunii trebuie s prseasc urgent nava; i se cere ca naufragiat s ia un singur obiect- care i de ce? (discuia poate lmuri prin motivaia alegerii multe din tarele adolescentului n cauz).
 • Exerciiile- joc pot face uz i de creativitatea i implicarea medicului n cunoaterea pacientului-adolescent, exemplele fiind doar un nceput. n a-ceeai categorie se nscriu i povetile terapeutice menite a responsabiliza persoana n cauz (partea de teorie- aceeai ca la pacientul copil).
 • PACIENTUL ADULT

  Este perioada pe care, n literatura de specia-litate, 20-65 de ani, o gsim compartimentat sub forma: - 20 ani 25/28 ani adolescena trzie; - 28 ani 35/38 ani tineree; - 37/40 ani 65 ani maturitate, adult; iar clasificrile pot continua mult mai variat i/ sau mai sofisticat datorit faptului c aceast perioa-d i are conotaiile sale structurale evolutiv- valo-rice speciale. Astfel, predispus la schimbri aceast etap adult, oblig individul de a fi capabil s se adapteze la toate schimbrile ce pot s apar, marcnd faza de maturitate a adultului.
 • n aceast perioad se produc fenomene ca: - desvrirea statusului educaional; - realizarea unui status social; - gsirea locului i rolului social; - angajarea profesional; - apariia instituiei familiei; - apariia insatisfaciei i a omajului; - apariia copiilor i creterea acestora; - creterea rolului de printe; - prezena divorului; - stri i reacii stresante n caz de boal; - contientizarea decesului n viaa unei familii; - apariia statutului de pensionar; i lista imaginar dar plauzibil ar putea continua deoarece pentru fiecare individ n parte viaa i are prioritile ei i spectrul acceptrii sau neaccep-trii reuitei sau/i eecului, duce la apariia diferen-elor ntre concept, atitudine, conduit i comporta-ment individualizat.
 • n aceast perioad putem vorbi n cele mai multe cazuri de realizarea unei situaii stabile de rol ceea ce face ca adultul s dovedeasc n timp, capacitatea sa de a se raporta prin munc la statusul social ca parte a satisfaciei sau insatisfaciei perso-nale. Cu toate acestea, apare criza perioadei medii sau de mijloc a vieii, atunci cnd evenimentele vieii declaneaz stagnarea i adultul se simte vul-nerabil, stare ce se poate evidenia n timp, odat cu naintarea n vrst. Dac munca nnobileaz viaa de adult, dndu-i prestan, siguran, responsabilitate i valoare, mai ales n perioadele de randament maxim, n cderea brusc sau fr pregtirea psihologic special vi-znd ncetarea activitii profesionale creia i-a dedi-cat o via de om deci, apariia statusului de pen-sionar, poate crea turbulene i chiar dizarmonii des-tul de evidente, uneori accentuate, n viaa adultului.
 • Aici e momentul n care, dac vrsta i capaci-tatea fizic i psihic permit, s intervin elementele de reconversie profesional i resocializare astfel ca adultul s se detaeze de strile de izolare i ipohon- drie care pot interveni n momentele mai dificile din viaa sa. Acum este timpul ca medicul s devin un ali-at n meninerea i pstrarea sntii devenind n unele cazuri: - aliat; - sftuitor; - prieten de... sntate, caliti care-i permit s devin cu adevrat din medic de familie, membru al acesteia, acordndu-i adultului ansa de a-l menine sntos.
 • n relaia sa de comunicare cu paci-entul-adult, medicul trebuie s dea dovad de: - profesionalism; - ncredere; - responsabilitate; - respect reciproc; - acceptare; - tolerana; - credibilitate, n aa fel nct toat investigaia medical s se desfoare cu seriozitate i probitate profesional. De data aceasta medicul nu va mai face apel la exerciiu-joc sau alte elemente de poveti terapeutice pentru vrstele mai naintate, dar pentru adolescena trzie i pentru tineree unde munca este nc o necunoscut
 • PACIENTUL IN VARSTA

  Am renunat cu bun tiin la termenul de b-trn-btrnee, deoarece, n literatura de specialitate este acreditat terminologia legat de: a) vrsta cronologic = privit ca o constant, variabil, relativ egalitar pentru toate persoanele nscute la aceeai dat; b) vrsta psihologic = ca entitate general nu se refer att la complexitatea personalitii, ct la stratificarea de conduite adaptative care permit for-me ascendente de adaptare i de aport social, astfel nct, la peste 65 de ani putem vorbi des-pre nelepciunea dobndit n timp. Aa cum spunea Athanasiu A. (1983), mb-trnirea trebuie neleas ca un proces complex de involuie i restructurare, declin i compensare, eventual i de ctig, fiind considerat uneori ca o schimbare de interese, dac reprezinta expresia adaptrii la ierarhia nevoilor fundamentale.
 • Atitudinea fa de munc, dar i cea legat de propria via, face ca perioada n sine s fie pentru unii, destul de stresant. A avea sau nu o familie, a fi sau a nu fi singur, a fi snatos sau bolnav, dar mai ales, a te teme sau nu de moarte i a fi pregtit pen-tru lunga cltorie reprezinta tot attea ntrebri dar i mai multe rspunsuri pe care persoana bolna-va aflat la senectute le triete, fcnd de cele mai multe ori trimitere la un stil de via personal, crendu-se n timp biografii. Dup Iamandescu I.B. (2002), vrstnicul tr-iete un veritabil complex de inferioritate, amplificat de apropierea pensionrii sau de ieirea la pensie, ct i de anturajul su social, constnd n: - sentimentul de inutilitate social; - subapreciere personal; - pierderea sensului existenei toate regsindu-se ca modificri ale imaginii de sine.
 • Tot n aceast perioad, asistm de asemenea la tulburri cognitive i afective ce apar concretizate n: - scderea memoriei; - scderea funciilor senzorio-motorii; - probleme legate de apariia strii de depresie; elemente de anxietate; - modificri structural-comportamentale; Legat de relaia medicului cu pacientul n vrst, cel dinti are caliti umane i profesionale n vederea aprecierii corecte a strii de sntate a celui consultat. E nevoie s aprecieze modificrile psihologice ale individului, conservnd de regul, nucleul personalitii. Acest mod de a vedea bolnavul ajuns n zona senectuii, permite medicului s recunoasc elementele de baz ale personalitii bolnavului conservate sub trecerea timpului i, n acelai timp, s sesizeze eventuala apariie a unor modificri patologice n afara procentului de mbolnvire.
 • i alturi de ascultare, rbdare, ncredere i certitudine, nelegerea i respectul reciproc, dau gi-rul n comunicarea neleptului cu lumea (att me-dicul ct i pacientul n vrst), piatra de ncerca-re dovedindu-se a fi dezamorsarea similitudinii: pensionare = inutilitate, de aceea considerm c cele ce urmeaz, ajut att o parte ct i cealalt (Berne, 2002):