comportamentul consumatorului de martini asti.[conspecte.md].pptx

of 14 /14
Proiect individual la Comportamentul Consumatorului Eleva: Levinta Luminita Grupa: MKL 133

Embed Size (px)

Transcript of comportamentul consumatorului de martini asti.[conspecte.md].pptx

Zaharul Domnita

Proiect individualla Comportamentul Consumatorului Eleva: Levinta Luminita Grupa: MKL 133 Profesor: Chiriac Lilia

Spumantul Martini AstiPrezentarea produsului;Scurt istoric;Date statistice;Referinte la profilul demografic si social al consumatorului vizat, precum si la particularitatile psihologice ale acestuia;Principalele nevoi si motive ce genereaza consumul acestui produs;Situatiile in care este consumat produsul si elementele situationale ce influienteaza consumul acestui produs;Stilul de viata al consumatorilor produsului respectiv. Atributele proeminente urmarite de consumatorii acestui tip de produs.Imaginile utilizate de producatorii acestui produs in spoturile publicitare, emotiile pe care tind sa le provoace si convingerile ce vor sa le formeze.Prezentarea produsuluiASPECT: Placut stralucitor, de un galben pal cu inflexiuni verzui, efervescent. MIROS: Extrem de puternic, plin de prospetime, floral si fructat (soc, mere verzi, pere, caise), cu accente de citrice. GUST: Gustul lejer, foarte proaspat, aproape crocant ca perceptie, puternic fructat (intens de grapefruit si lamaie, si subtil de caise si mere verzi), de o foarte buna aciditate, o mica corpolenta, cu un gust final ce lasa o senzatie placuta de fructe zaharisite. ASOCIERE CULINARA: De consumat doar foarte, foarte rece in sezonul cald, sau servit ca aperitiv inainte de masa, si chiar langa preparatele antreu din fructe de mare (sepia, raci, creveti jumbo, midii in vin alb) pregatite cu sosuri / salsa dulcege pe baza de fructe exotice, sau cu preparate fel principal din carne de peste slab gatita pe grill, garnisita cu legume sote si aceleasi tipuri de sosuri / salsa dulci. TEMPERATURA DE SERVIRE: 6-10 Celsius

PRODUCATOR: Martini e Rossi, Italia. Martini Asti este produs in intregime din Moscato Bianco - o vita foarte apreciata in Italia, din zona Piedmont, acesti struguri fiind culesi doar manual. Asti Martini este un vin spumant cu un continut slab de alcool-intre 7 si 9,5 grade, cu bule fine si de lunga durata.

Scurt istoric Martini Asti a fost a 3 bautur din gama Martini, aprut n anul 1863, devenind n scurt timp unul dintre cele mai premiate vinuri spumante. O bautura foarte parfumata, cu un gust puternic fructat, de o foarte buna aciditate, o mica corpolenta, cu un gust final ce lasa o senzatie placuta de fructe zaharisite. . Cel mai mare furnizor de vinuri spumante pe piaa europeana este Italia, care i-a majorat n opt luni ale anului 2013 de dou ori livrrile, pn la 17,5 milioane de litri i ocup n prezent dou treimi din piaa europeana. Pe locul doi se afl Frana cu o cot de 15%, n scdere cu opt puncte procentuale, iar pe locul trei Ucraina cu o cot de 6,8%, n scdere cu trei puncte procentuale, comparativ cu aceeai period a anului trecut. Republica Moldova ocup locul cinci, avnd o cot de 3,8%, imediat dup Spania care deine 4,1% din piaa europeana.

Date statistice Sondajul sociologic efectuat n cadrul studiului OMS a artat c n 60% din gospodriile din Moldova se consum buturi alcoolice. Consumul de alcool n menajurile din mediul rural prevaleaz fa de cele din urban, 66% fa de 50%. Cel mai nalt nivel al consumului de buturi alcoolice este nregistrat n categoria populaiei cu vrste cuprinse ntre 20 44 ani, avnd studii medii de specialitate (coal general sau profesional), al cror nivel de venituri pe gospodrie depete valoarea de 2500 lei lunar. Conform frecvenei consumului de buturi alcoolice, s-a determinat c 25% din populaie consum alcool 1 2 ori pe lun, 24% - o dat n sptmn i 23% - mai rar dect 1 2 ori pe lun. Vinurile Spumante in Republica Moldova sunt situate pe al 4 loc in consum, dat fiind fap tul ca pe primele locuri se claseaza (berea, vodka, divinul) bauturile cu un pret mai redus.

Referinte la profilul demografic si social al consumatorului vizat, precum si la particularitatile psihologice ale acestuia.Vinul Spumant Martini Asti nu este accesibil tuturor consumatorilor, intrucat se nu se vinde pe tot teritoriul tarii. Nu este un produs de necesitate primara, utilizat doar in scopul unor evenimente. Are un pret destul de mare (190 lei sticla).Din aceste motive si din altele care ar mai putea fi enumerate, consumul acestui produs depinde de numarul populatiei, varsta, sex, mediu de trai, nivel de educatie sau de profilul social si psihologic al consumatorului.

Principalele nevoi si motive ce genereaza consumul acestui produs; Printre motivele de baz pentru consumul de spumant Martini Asti cea mai nalt pondere o ocup srbtorirea anumitor evenimente (35%), relaxare (22%), tradiii n familie (20%) i pentru c e considerat c e bine pentru sntate (19%). Totodat, circa 28% din ceteni au menionat depirea stresului printre principalele trei cauze care i determin s consume vinul spumant Martini Asti .

Raspunsul e foarte simplu! !

Acest spumant a devenit sinonim cu luxul, rafinamentul i de partid, desigur. De 150 de ani acest spumant primeste premii si titluri in cadrul Concursurilor Nationale si Internationale, ceea ce demonstreaza calitatea acestui produs si sporeste increderea consumatorilor fata de aceasta marca. La fel pretul, ambalajul comod si luxos precum si imaginea marcii ce se bazeaza pe valorile veritabile si constante a cossumatorilor moldoveni rafinati, cu un bun gust asupra stilului, toate acestea utilizate atit in publicitatile TV cit si pe panourile stradale.

De ce anume Martini Asti?

Eelementele situationale ce influienteaza consumul acestui produs.Momentul comunicarii:

1.Comunicarea personala: Spumantul Martini Asti se bucura de o reputatie buna printre consumatori si a reusit sa cucereasca increderea acestora inca din primele luni dupa lansarea pe piata noastra, datorita calitatii incontestabile.

2.Comunicarea impersonala: Pentru a mentine contactul permanent cu clientii nu se promoveaza atit de activ produsele marcii Martini e Rossi . Compania nu desfasoara actiuni de lansare a noilor oferte si promotii in magazinele din republica, dar nu renunta la publicitatea stradala, cea televizata sau din reviste.Momentul cumpararii

Spumantul Martini Asti nu e usor de gasit in magazin, intrucat e pozitionat langa alte marci scumpe precum Moet & Chandon ( care este cel mai scump vin spumant de pe piata europeana), Guinnes, Bollinger, Armand de Brignac etc.Pentru acest produs nu se organizeaza actiuni promotionale, oferte sau reduceri despre care consumatorii sa fie informati.Produsul este mereu disponibil in stoc dar nu in toate retele de magazine de la noi din tara, e greu de gasit, are un pret destul de mare si nu cred ca oricine ar fi gata pentru a cumparara un astfel de produs daca in spatele acestuia nu sta un eveniment foarte important. Doar consumatorii cu venituri relativ mari si-ar permite odata pe luna consumul acestui spumant care este extraordinar.Momentul consumului

Spumantul Martini Asti este destinat tuturor consumatorilor dornici de gratie, lux si eleganta.Printre motivele de baz cea mai nalt pondere o ocup srbtorirea anumitor evenimente relaxare i pentru c e considerat c e bine pentru sntate. Este un produs consumat rar doar de consumatorii care-si permit asa rasfat cum este: Vinul Spumant Martini Asti .Stilul de viata al consumatorilor produsului respectiv. Atributele proeminente urmarite de consumatorii acestui tip de produs. Consumul acestui produs este specific unui stil de viata anume pentru ca este utilizat de cosnumatorii cu salarii peste medii cu exceptia persoanelor carora starea de sanatate nu le permite consumul de alcool si surse financiare.

Atributele proeminente urmarite de consumatorii produselor marcii Martini e Rossi :1. Calitatea inalta2. Ambalajul comod si sigur 3. Pretul avantajos (penru persoanele care isi permit un asa rasfat) 4. Gradul redus de accesibilitate in magazinele5. Posibilitatea de a fi gasit usor (pentru consumatorii fideli) in rafturile din magazine6. Existenta unei game sortimentale largi8. Posibilitatea de a avea incredere intr-o companie lider pe piata spumantelor din Europa, cu o activitate de 150 ani.

Imaginile utilizate de producatorii acestui produs in spoturile publicitare, emotiile pe care tind sa le provoace si convingerile ce vor sa le formeze. Imaginea mrcii comerciale se bazeaz pe valorile veritabile i constante ale luxului si rafinamentului. Aceste valori sunt eterne. Ele depind in mare parte de dorintele consumatorilor. Martini e Rossi a continuat tradiia apropiind i mai mult produsele companiei de consumatorii moldoveni dornici de ceva nou. Compania desfoar aciuni de promovare la posturile TV, pe panourile stradale si in reviste. Timp de ctiva ani aceast marc a nceput s fie recunoscut i iubit de consumatori. n afar de ambalajul stilat si luxos din sticla de 0.75 litri, Martini e Rossi a lansat in aceasta iarna un nou ambalaj original de cadou cu o alta culoare, cu fulgi si jucarii de Anul Nou pe ea.