Comparatii Valutare - Euro - Dolar American - Yen Japonez - Yuan Chinez

download Comparatii Valutare - Euro - Dolar American - Yen Japonez - Yuan Chinez

of 21

Embed Size (px)

description

Comparatii Valutare - Euro - Dolar American - Yen Japonez - Yuan Chinez

Transcript of Comparatii Valutare - Euro - Dolar American - Yen Japonez - Yuan Chinez

Comparatii Valutare - Euro Dolar American Yen Japonez Yuan Chinez

Euro Dolar american Yen japonez Yuan chinez.

Comparaii internaionale

CUPRINS

INTRODUCERE

1. Istoria i evoluia Dolarului american: pag. 42. Istoria i evoluia Euro: pag. 63. Istoria i evoluia Yen-ului japonez: pag. 85. Caracteristicile principalilor actori din Economia Mondial. Comparaii valutare: pag. 106. Concluzii: pag. 21BIBLIOGRAFIE

INTRODUCEREn dezbaterile economice internaionale, un subiect tot mai frecvent abordat este fenomenul tripolarizrii economiei internaionale ca sistem de relaii economice ntre state. Timp de decenii, Dolarul american a servit ca principal moned de schimb n lume, dar n prezent i imparte acest rol cu celelalte opiuni n materie de monede: Euro i Yen-ul japonezVoi continua prin a prezenta o scurt istorie a apariiei acestor monede, prin a observa importana utilizrii lor i prin a a analiza principalii actori de pe scena economica.1. Istoria i evoluia Dolarului american

Chiar dac acum este un brand american, la nivel mondial dolarul nu i are originile n Lumea Nou de descoperit de Columb, ci n Imperiul Roman.

O sucursal de exploatare minier din munii Boemiei producea foarte mult argint, astfel nct a devenit principala surs de materie prim pentru fabricarea monedelor puse n circulaie n ntregul Imperiu Roman. Mina se afla ntr-o zon numit Joachimsthal, nume dat apoi monedelor: Joachimstalers. De-a lungul timpului, numele monedelor s-a schimbat n talers, varianta mai scurt a Joachimstalers, apoi au ajuns s se pronune dollars.

n prezent Dolarul american este unitatea monetar a Statelor Unite ale Americii. Este abreviat n mod normal folosind simbolul $USD sau US$. Dolarul a fost adoptat de ctre Congresul Confederaiilor Statelor Unite pe data de 6 iulie 1785. Este divizat n 100 de ceni. Datorit mecanismului rezultat n 1944 n urma acordurilor de la Bretton Woods, monedele celor mai multor ri erau legate ntre ele prin intermediul paritilor lor fa de dolarul SUA. Cele 45 de naiuni au czut de acord asupra unui sistem monetar postbelic de monede convertibile cu rate de schimb fixe care puteau fi ajustate n comparaie cu dolarul american.

n 1945 SUA era principalul productor global de produse, avnd o economie puin afectat de distrugerile rzboiului. De asemenea, deinea 26 miliarde dolari-aur dintr-o rezerv total mondial de 33 miliarde dolari-aur. De aceea, moneda SUA dolarul a fost desemnat ca moneda de referin a noului sistem monetar internaional, convertibil n aur la o valoare de 35 $/uncie.

Fiecare moned naional avea o rat de schimb fix n dolari ce putea fluctua ntr-o marj de 1% fa de rata iniial. Pentru a menine ratele de schimb stabile statele puteau interveni pe piaa monetar internaional cumprnd sau vnznd moned proprie dup caz.

Dolarul a devenit moneda n care se pstrau rezervele internaionale. ncrederea n dolar era maxim. Totui, odat cu refacerea de dup rzboi, sistemul de rate de schimb fixe a nceput s dea semne de oboseal. Eforturile de a menine o paritate a monedei care s reflecte valoarea real a rezervei de aur au fost n cele din urm sortite eecului deoarece valoarea tranzaciilor financiare mondiale era mult mai mare dect rezerva de aur a Bncilor Centrale. 15 august 1971 este o zi istoric n acest sens. Richard Nixon preedintele SUA a anunat c sistemul monetar convenit la Bretton Woods nu mai este viabil, deci dolarul american nu va mai avea acoperire real n aur. Aceast decizie este o decizie fundamental pentru mediul economic mondial actual.

De atunci, dolarul american este o moned bazat strict pe ncredere, a crei valoare este determinat de cererea i oferta provenit din fluxurile comerciale ale statelor lumii cu SUA i de investiiile strine n economia american. Practic, este un castel din cri de joc, care se poate drma n orice moment.Principalul atu al SUA, dup aceast decizie este faptul c puteau cumpra orice bunuri sau servicii tranzacionabile n dolari, doar prin simpla operaiune de tiprit bani. Nu era neaprat nevoie ca acele sume s aib acoperire real sau nu, atta timp ct lumea avea ncredere n dolarul american.Pericolul cel mare pentru viitorul monedei americane vine din partea valutei Uniunii Europene sau a unei poteniale monede unice asiatice.

2. Istoria i evoluia Euro

Euro (ISO EUR, cu simbolul ) este moneda oficial a 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Numele Euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995, iar moneda nsi a intrat pe pieele internaionale la 1 ianuarie 1999, nlocuind aa-numita unitate monetar european (ECU), iar la 1 ianuarie 2002 a fost introdus n circulaie nlocuind, n cele din urm, monedele naionale din Zona euro. Simbolul euro a fost inspirat de litera greceasc epsilon, ca o reflectare a faptului c Grecia este leagnul civilizaiei europene. E este i prima liter din cuvntul Europa. Cele dou linii orizontale paralele, puternic marcate intenioneaz s simbolizeze stabilitatea valutei.

Abrevierea oficial a euro EUR, a fost nregistrat la Organizaia Internaional pentru Standardizare (ISO).Un euro este subdivizat n 100 de ceni numii i centime n rile vorbitoare de limbi romanice sau lept n Grecia.

La sfritul anului 2010, proporia euro n cazul rezervelor valutare globale era de 26,3% cu o valoare de aproximativ 5.120 miliarde de dolari, fiind a doua moned de rezerv a lumii dup dolar.

n prezent statele membre participante la euro sunt: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Frana, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia i Spania. Aceste ri sunt numite frecvent Zona euro sau Euroland. Andorra, Monaco, San Marino i Vatican folosesc moneda euro, dei nu fac parte din Zona euro i nici nu sunt membri ai UE. Dintre acestea, Monaco, San Marino i Vatican i-au creat propriile monede, cu propriile simboluri naionale pe spate. Aceste ri folosesc euro datorit unor nelegeri cu statele membre UE (Italia n cazul principatului San Marino i al oraului Vatican i Frana n cazul principatului Monaco), aprobate de ctre Consiliul Uniunii Europene.

Muntenegru i Kosovo, care au folosit drept moned marca german au adoptat moneda euro, dei spre deosebire de cele trei state de mai sus, nu au intrat n nicio nelegere legal explicit cu UE care s le permit acest lucru.

Alte locuri n care se folosete euro sunt Departamentele Franceze de peste mri: Guiana Francez, Runion, Sfntul Pierre i Miquelon, Guadeloupe, Martinica, Sfntul Bartolomeu, Sfntul Martin, Mayotte i insule Clipperton i Teritoriile Australe i Antarctice Franceze; Regiunile autonome portugheze Azore i Madeira, precum i Insulele Canare (care aparin de Spania).

rile care au avut moneda naional fix n raport cu marca german (de ex. Bulgaria i Estonia) i-au fixat i ele ratele de schimb n raport cu euro.

ncepnd cu data de 2 februarie 2002, litasul lituanian (LTL) a intrat n ERM II, rata de schimb fiindu-i fixat n raport cu euro, n locul dolarului american.

Danemarca i Regatul Unit au obinut o derogare, nefiind obligate s adopte moneda euro. Suedia nu are nicio derogare n acest sens, dar totui a decis n 1997 s nu se alture Zonei euro, aa c nu a fcut niciun efort spre a ndeplini criteriul necesar de a avea o rat stabil de schimb. Aici s-a organizat un referendum pe tema monedei unice europene, la 14 septembrie 2003, participanii votnd mpotriva adoptrii euro, cu 56,1% voturi contra i numai 41,8% voturi pentru. Aceast decizie a fost luat pentru o perioad de minimum cinci ani.

n Danemarca un referendum pe tema aderrii la Zona euro a avut loc la 28 septembrie 2000, rezultnd un procent de 53,2% mpotriva aderrii.

n iunie 2010 cererea Estoniei de a adopta moneda euro n mod oficial a fost aprobat, astfel nct la 1 ianuarie 2011 Estonia a devenit a 17-a ar participant la Zona euro.Estimrile arat c moneda euro este folosit zilnic de aproximativ 327 de milioane de europeni.

3. Istoria i evoluia Yen-ului japonezYen-ul (, pronunat en, uneori yen) este moneda naional a Japoniei. Codul ISO 4217 pentru yen este JPY i 392. Simbolul latinizat este .

Yen-ul a fost introdus de ctre guvernul Meiji n anul 1870. n era Edo era un sistem complicat bazat pe moneda mon. O lege din 1871 a decis folosirea unui sistem zecimal al yen-ului (1 yen = 100 sen = 1000 rin). Valoarea legal a fost determinat drept 0,78 uncii troyes (24,26 g) de argint, sau 1,5 g de aur pur. n anul 2007 aceeai cantitate de argint avea o valoare de circa 825,1 yeni, iar aurul o valoare de 3.829,6 yeni. Sen-ii i rin-ii au fost scoi din circulaie n 1953.n secolul XX, yen-ul s-a confruntat cu cteva obstacole serioase. Dup 1932 Japonia a fost cuprins o criz economic ce a "nghiit" tnra moned japonez, transformand-o dintr-o moned rotund de aur ntr-o hrtie ieftin.

n 1933 Japonia a abandonat etalonul aur (etalonul aur nsemna c fiecare moned naional nu era dect un nume pentru o anumit cantitate precis de aur).

ase ani mai trziu, moneda naional a Japoniei se reorientase complet ctre dolarul american, iar cnd prea c nimic ru nu s-ar mai putea ntmpla a izbucnit rzboiul mondial.

n perioada 1940 - 1945 yen-ul i-a pierdut rapid din valoare i era n pragul morii. La vremea respectiv, pentru un dolar american se pltea ntre 50i 900 de yeni, n funcie de provincie.

n 1953, ns, i-a fost atribuit statutul de moned internaional. Yen-ul a crescut i a condus la o cretere brusc a preului mrfurilor pe piaa local. Preurile de pe piaa mondial a schimburilor de bunuri din Japonia au devenit exorbitante, iar produsele lor nu mai erau accesibile.

Valoarea yen-ului a nceput s creasc de la sfritul secolului, iar din 2002 economia japonez a fost n cretere.

n 2011, n ciuda catastrofei din martie, a interveniilor Bncii Centrale i a deficitului imens, de circa 200% din PIB, valuta anului a fost yen-ul japonez, piaa japonez fiind privit drept una mai puin riscant dect cea american sau european. Ca urmare a aciunilor de finanare intern a datoriilor i repatrierii capitalului dup dezastrul natural, cererea pentru yeni a crescut.4. Caracteristicile principalilor actori din Economia Mondial. Comparaii valutareEuro este moneda a 17 ri, fiind folosit ca mijloc legal de plat, din motive practice i de o serie de alte ri, cum ar fi statele vecine sau fostele colonii. De aceea nu este nimic surprinztor c Euro a devenit rapid a doua moned internaional, ca importan, dup dolarul american, iar n unele privine de exemplu numerarul aflat n circulaie a reuit s ajung chiar pe primul loc i a depit moneda american.Zona Euro se afl imediat dup SUA n ceea ce privete ponderea n PIB-ul mondial, ns se afl naintea acesteia i a Japoniei, n ceea ce privete deschiderea comercial, mrimea populaiei i ponderea deinut n exporturile mondiale.Conform statisticilor Bncii Centrale Europene, Euro se afl pe locul doi n utilizrile internaionale dup dolar. Acest fapt se datoreaz i motenirii de ctre Euro a unoroperaiuni anterioare, n Ecu, precum i a operaiunilor externe ale monedelornaionale ale rilor participante la Uniunea Monetar European.Rolul Euro ca moned internaional este focalizat n mod natural ntr-o arie geografica adiacent Zonei Euro, dar se extinde treptat n ntreaga lume avnd n vedere c economia acestei zone este sensibil egal cu cea a Statelor Unite ale Americii, iar ambele joac un rol important n comerul internaional al marilor economii emergente (China, Rusia, India), ceea ce conduce la creterea continu a volumului de contracte denominate n Euro.n ceea ce privete Dolarul american, acesta a reprezentat timp de decenii principala moned de schimb din lume, dar va trebui, n curnd, s mpart acest rol, comenteaz cei de la The Wall Street Journal. Este important msura n care piaa rmne centrat pe dolar. n total 85% dintre tranzaciile valutare la nivel mondial sunt negociate din alte monede n dolari. Organizaia rilor Exportatoare de Petrol (OPEC) afieaz preul petrolului n dolari, iar mai mult de 60% din rezervele valutare ale bncilor centrale i guvernamentale sunt n dolari.Dolarul nu este doar moneda Americi, ci a lumii. Dar cu att mai uimitor este c domnia dolarului se poate apropia de sfrit. Probabil c n urmtorii 10 ani se va observa o schimbare profund, spre o lume n care mai multe valute vor fi n competiie pentru dominarea pieelor.Ce s-ar putea schimba?! n primul rnd este vorba de schimbrile tehnologice care submineaz monopolul dolarului.

Nu cu mult timp n urma, ar fi existat doar o singur moned de schimb internaional. Acum aproape toat lumea poart dispozitive portabile care pot fi utilizate pentru a compara preurile n monede diferite, n timp real. n al doilea rnd, dolarul este pe cale de a avea rivali reali n sfera internaional pentru prima dat n 50 de ani. Vor fi, n curand, dou alternative viabile sub forma de euro i de yuani, moneda chinezeasc.

China se misc rapid pe piaa internaional. n anul 2012 s-a nregistrat o cretere de patru ori a depozitelor bancare n yuani n Hong Kong. 70.000 de companii chineze fac schimburile valutare n yuani. Zeci de companii strine au emis obligaiuni n yuani la Hong Kong.

n 2011, conform Bank for International Settlements, proporia tranzaciilor valutare mondiale se prezenta astfel: 84,9% dolari, 39,1% euro, 19% yeni, 12,9% lire sterline, 7,6% dolari australieni, 6,4% franci elveieni, cu precizarea c acest top arta schimburile valutare n proporie de 200%, n loc de 100%, datorit faptului c tranzaciile fiecrei afaceri se nregistra n ambele monede de schimb.

n ceea ce privete rolul Japoniei n cadrul comunitii internaionale, acest poate fi definit cu ajutorul expresiei colaborare internaional. Explicaia se regsete n faptul c Japonia este o naiune prin excelen orientat spre comer, iar pacea mondial i stabilitatea sunt fundamentale propriei sale prosperiti.Politica economic guvernului japonez i a diferitelor companii s-a manifestat n mod deosebit prin extinderea i diversificarea produselor industriale exportate n schimbul asigurrii de materii prime. Pe aceast cale Japonia i-a asigurat, pe de o parte, o continuactivitate economic,iar pe de alt parte i-a asigurat o balan comercial cu un surplus financiar enorm.Cursul teribil ascendent al yen-ului care a debutat la mijlocul anului 2007 a avut la baza implozia spectaculoas a operaiunilor speculative tip "carry trade" i reechilibrarea dobnzilor de referin la nivel global.La nceputul anului 2011 aprecierea yen-ului s-a confruntat simultan cu o criza economica i cu instabilitatea politic. Economia nipona a suferit n ultimul trimestru al anului 2010 o contracie sever de 12,7% (cea mai important a perioadei care a trecut de la criza petrolului din 1974), n timp ce exporturile s-au prbuit cu 45,7%, un declin record. Totui Yen-ul s-a dovedit cea mai puternic moned din 2013, apreciindu-se fa de euro cu procentul de 10,34%, potrivit unei analize a X-Trade Brokers.

Dup ce n prima jumtate a lui 2013, yen-ul japonez a pierduse cotinuu n faa monedei europene, n cea de-a doua jumtate a anului, yen-ul s-a apreciat extrem de mult, crescnd cu 17,32% i recupernd scderile din prima parte a anului.Analitii se ateapt ca yen-ul s se aprecieze ca o moned sigur de refugiu."ntr-o lume de rscumprare a datoriilor i de incertitudine, yen-ul japonez, cu al su excedent de cont curent consistent nc din 1998, ar trebui s beneficieze de fluxurile de repatriere. Acest lucru va dura pana n 2014", se arat n raportul Morgan Stanley. Ei cred c incertitudinea economic care planeaz deasupra Europei i care amenin c se va rspndi n ntreaga lume schimb raporturile de valoare ntre monedele naionale, iar n viitor moneda euro i va pierde brusc valoarea pe fondul recesiunii europene, iar investitorii vor pune n balan yen-ul japonez i dolarul american .Iat cum arat distribuirea monedelor n cadrul rezervelor valutare (Tabelele nr. 1, 2 i 3):

Tabel nr. 1 REZERVE DE VALUT I AUR LA DATA DE 31 DECEMBRIE 2013Nr. crt.araRezerva de valut i aur (USD)

1.China3,236,000,000,000

2.Japonia1,063,000,000,000

3.Elveia270,300,000,000

4.Germania216,500,000,000

5.Statele Unite ale Americii132,400,000,000

6.Polonia116,900,000,000

7.Turcia96,050,000,000

8.Anglia82,410,000,000

9.Emiratele Arabe Unite55,290,000,000

10.Norvegia52,800,000,000

11.Ungaria48,830,000,000

12.Romnia48,420,000,000

13.Suedia48,300,000,000

14.Olanda46,240,000,000

15.Australia43,300,000,000

16.Belgia26,810,000,000

17.Portugalia21,000,000,000

18.Grecia6,370,000,000

19.Republica Moldova1,970,000,000

Sursa: Central Intelligence Agency (CIA) The World Factbook Tabel nr. 2 PONDEREA USD N REZERVELE INTERNAIONALE ALE RILOR200220032004200520062007200820092010*

USD66,5%65,8%65,9%66,4%65,7%64,1%64,1%62,2%61,7%

Euro24,2%25,3%24,9%24,3%25,2%26,3%26,4%27,3%27,4%

Lira sterlina2,9%2,6%3,3%3,6%4,2%4,7%4,0%4,3%4,1%

Yen Japonez4,5%4,1%3,9%3,7%3,2%2,9%3,1%3,0%3,4%

Franc elvetian0,4%0,2%0,1%0,1%0,2%0,2%0,1%0,1%0,1%

Alte monede1,4%1,9%1,8%1,9%1,5%1,8%2,2%3,1%3,3%

TOTAL (valoare absoluta)9.034.03611.027.14813.824.87516.452.82919.486.69224.536.94329.605.02630.773.79525.695.667

Tabel nr. 3 COMPOZIIA REZERVELOR N VALUT (COEFER)

Din punct de vedere istoric, numai monedele foarte lichide, stabile i care sunt acceptate ca modalitate de plat ntr-o larg arie economic au potenialul de a deveni monede importante n care se menin i se pstreaz rezervele valutare .

Conform datelor prezentate n Tabelul nr. 2 se poate observa c supremaia este nc deinut de ctre dolarul american. De la momentul implementarii Euro, ponderea dolarului n rezervele internaionale a sczut de la 70.9% n anul 1999, la 61.7% n anul 2010 i acest lucru s-a ntamplat i n anul 2011, conform declaraiilor FMI. n schimb ponderea Euro n rezervele internaionale a crescut de la 17.9% n anul 1999 la 27.4% n anul 2010. Trecerea de la dolar la euro s-a petrecut n urma crizei economice din SUA i a continuat prin criza creditelor care a fost mai pronunat n rndul pieelor emergente.Cu o pondere de 61,7% din totalul activelor de rezerv la sfritul anului 2010, dolarul era prima vauta de rezerv pe plan mondial, urmat apoi de euro i de lira sterlin. Yen-ul japonez se situa pe cea de-a patra poziie, ntr-o cretere continu.

Creterea ponderii euro n totalul rezervelor valutare internaionale se explic prin adoptarea unor serii de reglementri adoptate de ri precum China, Coreea de Nord, Pakistan i Rusia pentru creterea ponderii n euro a rezervelor lor oficiale. Iranul, de exemplu, este una dintre rile care a anunat c euro a depit ca pondere dolarul n rezervele bncii sale centrale, care se ridica la circa 100 de miliarde de dolari.n perioada de hegemonie indiscutabil a dolarului, dup rzboi SUA deineau cam 50% din produsul intern brut mondial. n anii 90, acest procent a sczut pn la 25%. Aprecierile i deprecierile dolarului i-au costat destul de mult pe japonezi i pe ali deintori de active denominate n dolari. Datoria extern net de 4400 de miliarde de dolari a SUA, care este nc n cretere a zdruncinat ncrederea n dolar ca valut de rezerv. Deci se trece la o mprire a puterii cu euro i cu yen-ul.

Economia SUA a sczut de la un vrf de 32,2% din PIB-ul mondial n 2001 la 23,7% n prezent. Totui, dup cum am mai afirmat, dolarul american rmne n prezent cea mai important valut n care se constitue rezervele valutare oficiale ale diferitelor ri ale lumii. ns se anun schimbri majore care vor duce la sfritul erei monedei americane.Cu toate c s-a pstrat tcerea asupra acestui fapt, unele dintre cele mai puternice economii din lume discut despre modul n care se pot ndeprta de dependena de dolar atunci cand fac tranzacii internaionale. De asemenea, unele dintre cele mai mari state petroliere au nceput s vnd iei n alte valute dect dolarul american, ceea ce reprezint o mare ameninare pentru sistemul petrodolar, care funcioneaz de aproape patru decenii. O mare parte din acest fenomen este alimentat de China, a doua mare putere economic din lume, care o va ntrece pe cea american n anul 2016.

Principalele motive pentru care dominaia dolarului va disprea: China i Japonia renun la dolar n cadrul tranzaciilor bilaterale n urma cu cateva luni, China si Japonia au ncheiat o nelegere n urma creia vor promova utilizarea propriilor monede n cadrul tranzaciilor dintre cele dou ri.Statele BRICS plnuiesc s fac acelai lucrurile BRICS (Brazilia, Rusia, India, China i Africa de Sud) vor semna o nelegere asemntoare cu cea dintre China i Japonia. Astfel, dolarul nu va mai fi folosit nici n cadrul tranzaciilor dintre aceste state.Angajamentul monetar dintre Rusia i ChinaRusia i China utilizeaz de peste un an propriile monede n cadrul schimburilor comerciale. Cresterea nevoii de valut chinezeasc n AfricaCel mai mare partener al Africii nu este SUA, ci China, stat care caut s-i creasc n mod agresiv gradul de utilizare a propriei monede pe acest continent.Iat o comparaie ntre ponderea rezervelor n valut a dou ri: Romnia i Brazilia (Tabelul nr. 4): Tabel nr. 4 PONDEREA REZERVELOR N VALUT ROMNIA-BRAZILIAUSD(%)EUR(%)JPY(%)GBP(%)CHF(%)CAD(%)SEK(%)

Romania18,65750,42,13,70,070,03

Brazilia7118,48,50,50,90,60,1

Sursa: IMF, Currency Composition of Official Foreign Exchange Reservesn Romnia cea mai mare pondere este deinut de ctre euro, iar n Brazilia de ctre dolar. Acest lucru se datoreaz i ariei geografice i de inflen, n care se afl fiecare ar.

La 31 martie 2012, rezervele valutare la Banca Naional a Romniei se situau la nivelul de 34604 milioane euro, fa de 33387 milioane euro la 29 februarie 2012. Rezerva de aur s-a meninut la 103,7 tone. n condiiile evoluiilor preurilor internaionale, valoarea acesteia s-a situat la 4153 milioane euro. Rezervele internaionale ale Romniei (valute plus aur) la 31 martie 2012 au fost de 38757 milioane euro, fa de 37822 milioane euro la 29 februarie 2012. Plile scadente n luna aprilie 2012 n contul datoriei publice denominate n valut, directe sau garantate de Ministerul Finanelor Publice, nsumeaz 196,8 milioane euro.

Voi prezenta i utilizarea monedelor pe piaa valutar internaional (Tabelul nr. 5):

Tabelul nr. 5 UTILIZAREA PE PIAA VALUTAR INERNAIONALMoneda19982001200420072010

Dolar (%)43,444,94442,842,4

Euro,,,18,918,718,519,6

Yen japonez10,811,710,48,69,5

Lira sterlina5,56,58,27,46,4

Dolar australian1,52,133,33,8

Franc elvetian3,6333,43,2

Sursa: BIS, Report on global foreign exchange market activity in 2010Se observ c dolarul american a fost ntr-o continu retragere lenta de la cota sa de vrf de 44.9% (anul 2001). Imediat dup introducerea euro ponderea acestuia a nceput s scad. De acest declin a benficiat moneda euro, a crei pondere a crescut pn la aproape 20% din totatul schimburilor valutare. Cu toate c ponderea yen-ului japonez a crescut n anul 2010 cu aproximativ un punct procentual, aceasta nu a reusit s atinga maximul din 2001.

Analiznd geografic repartizarea acestor tranzacii bncile din Marea Britanie (370 miliarde $) au realizat cea mai mare parte, urmate de cele din SUA (159 miliarde), Japonia (62miliarde) i Singapore (57miliarde). n perioada 1999-2009 se observ n graficul de mai jos c proporiile creditelor transfrontaliere nu au suferit modificri semnificative. Ponderea cea mai mare este reprezentat de Dolar, urmat de Euro i Yen.Figura nr. 1 Grafic credite trasfrontaliere

Sursa: ECB. The international role of the Euro, Aprilie 2010 Gaficele pentru depozite sunt asemanatoare celor pentru mprumuturi i se pstreaza proporiile monedelor. Valoarea cea mai mare a datoriei publice externe i este atribuit SUA. Datoria nu const n sume lichide mprumutate, ci s-a creat n urma emiterii de certificate de trezorerie, ce au fost cumprate de alte ri. Sumele cele mai mari datorate sunt ctre China, Japonia, Brazilia, Marea Britanie. SUA are datorii ctre Japonia n valoare de 883,6 miliarde de dolari, ponderea n datoria extern total fiind de 20,2%. Datoria ctre Japonia reprezinta peste o cincime din totalul datoriei SUA.n ceea ce privete tranzacionarea perechilor de valute USD/EUR (28%) este de departe perechea dominant, urmat de USD/JPY(14%) i USD/GBP (9%).

Clasificare valutelor:

1. Majore: USD/EUR, USD/JPZ, USD/GBP, USD/CHF etc.2. Cros Cursuri: pe de o parte paritile ce conin yen-ul japonez cum sunt EUR/JPY, GBP/JPZ, CHF/JPY etc, dar i combinaii ale celorlalte valute EUR/GBP, GBP/CHF, EUR/CHF etc.Perechile valutare majore sunt cele mai tranzactionate i implicit cele mai lichide. Fiind raportate la dolar, moneda de rezerv global au o evoluie asemntoare, fiind preferate de nceptori datorit costurilor de tranzacionare minime (spread), a volatilitii mai sczute i a influenei directe a factorilor fundamentali, n special din SUA.Figura nr. 2 Grafic curs EURO/USD (perioada 04.2009-04.2012)Sursa: http://www.cotatii-valutare.ro/cotatie/eurusd-euro-/-usdFigura nr. 3 Grafic curs USD/JPY

Sursa: http://www.exchangerates.org.uk/USD-JPY-exchange-rate-history.htmlFigura nr. 4 Grafic curs USD/GBP

Sursa: http://www.exchangerates.org.uk/USD-GBP-exchange-rate-history.htmlPerechea EUR/JPY (Figura nr. 5) deine doar 3% din totatul perechilor de valute utilizate la nivel mondial. Noutatea statisticilor din anul 2010 a fost introducerea n clasament a unor noi perechi de monede reprezentnd schimbul ntre dolarul american i monede asiatice (won sud corean, rupia indian).

Figura nr. 5 Grafic curs EUR/JPY

Sursa: http://www.exchangerates.org.uk/EUR-JPY-exchange-rate-history.htmlFigura nr. 6 Cotaiile principalelor perechi valutare 20.04.2012, ora 20:09

Sursa: http://bulbrokers.com/ro/online-trade/La data de 20 aprilie 2012 1 EURO=1.3169 USD, 1 USD=81,7056 JPY(100), 1USD=0,6244GBP, 1EURO=106,9200 JPY(100), 1 USD=6,3038CNY.n anul 2008 Euro s-a apreciat foarte mult. De exemplul, n iulie 2008 1 EURO=1.5770 USD, 1 EURO=168,45 JPY(100). Figura nr. 7 Grafic curs USD/CHY

Sursa: www.xe.comUnii economiti privesc cu mare atenie spre yua-nul chinez din ce n ce mai mult. Piaa valutar internaional duce lipsa unei monede stabile ca yua-nul n portofoliul su. Politica conservatoare a Bncii Chinei comparativ cu politicile permisive ale Bancii Centrale Europene, FED, Banca Angliei i a Bncii Japoniei ar putea face din yuan, unul din cele mai atractive instrumente de pe piaa forex, declar analistul financiar, Oleg Zolotco, aceeai prere regsindu-se i n declaraiile directorului general al FMI, Christine Lagarde.

5. ConcluziiPutem afirma c structura financiar internaional este bazat pe trei monede concurente Euro, Dolarul i Yen-ul japonez completate de cteva monede regionale care servesc nevoilor unor arii mai restrnse. Dac va fi bine gestionat acest sistem va putea s raspund nevoilor de dezvoltare a economiei globale pentru multe decenii. Este ns cert faptul c vor fi n continuare presiuni pentru urmtoarea etap: adoptarea unei monede internaionale.

Nu cu mult timp n urm Dolarul deinea supremaia ca moned de schimb internaional. Totui, n zilele noastre, folosirea Euro i a Yen-ului japonez ncepe s reduc din proporia n care se utiliza Dolarul. Moneda Euro este din ce n ce mai utilizat n cazul emisiunii de titluri de datorie public i titluri de datorie pentru ntreprinderi. La sfritul anului 2006, euro reprezenta aproximativ o treime din volumul total de datorii de pe piaa internaional, iar dolarul american 44%.Bncile mondiale acord mprumuturi semnificative denominate n euro n toat lumea.

Mai multe ri sunt ancorate la Euro, decat la Dolar, potrivit rezultatelor cercetrii facut de David Cobham de la Universitatea Heriot-Watt.Ancore stabile pentru dolar Acestea intr n doua categorii: ri mici din emisfera vestica i ri din Orientul Mijlociu. Principalele excepii sunt China, Malaezia i (n categoria ancorelor slabe) India, Mexic si Vietnam.

Ancore stabile pentru euro Acestea se mpart n trei grupuri: membrii UE, alte ri europene din apropierea UE i rile din CFA (zona francului african). Exceptiile sunt Noua Zeelanda i rile din Zona Monetar Comuna din Sudul Africii (ancore slabe).

O concluzie secundara a cercetarii a fost c rile ancorate la Dolar sunt mai dispuse s-i schimbe politica dect cele ancorate la Euro. Situaia actual din prezent este mult mai convenabil pentru bncile i companiile europene i japoneze, care pot s fac mai multe afaceri internaionale n monedele proprii.

BIBLIOGRAFIE Christian N. Chabot, Euro, moneda europeana, Editura Teora, Bucuresti, 2000

Ion Ignat, Uniunea Europeana. De la Piata Comuna la moneda unica, Editura Economica, Bucuresti, 2002

Mariana Negrus, Ramona Toma, Spre o noua arhitectur monetar-financiar internaional, Editura Universitii Lucian Blaga, Sibiu, 2005 Conjunctura economiei mondiale 2010 Institutul de economie mondiala, 2010 www.imf.org www.ecb.int http://ro.wikipedia.org/ www.bis.org http://www.exchangerates.org.uk/ http://www.cotatii-valutare.ro/ www.xe.com http://bulbrokers.com/ro/online-trade/ https://www.cia.gov/