Comoara Copilăriei

of 30 /30

Embed Size (px)

description

Citește primul număr al revistei Grădiniței Tesori, "Comoara Copilăriei".

Transcript of Comoara Copilăriei

Page 1: Comoara Copilăriei
Page 2: Comoara Copilăriei

2

Redacția

Coordonator: Dir. Cătălina Rusu

Autori: Prof. inv. Prescolar Sorina Manoliu, Psh. Irina Rusu

Editor: Ioana Nichifor

Design: Adrian Mironescu

Ilustrații: Cosmin Sandu

Page 3: Comoara Copilăriei

1

ISTORIA ÎNCEPE ACUM

Perspectivele stabilității

PRIETENUL GRĂDINIȚEI

Copil competent, deci adaptat

GRUPELE MONTESSORI

GRUPA MICĂ MONTESSORI Copii și activități Interviu cu pedagogii grupei GRUPA MIJLOCIE MONTESSORI Copii și activități Interviu cu pedagogii grupei

MONTESSORI DE BUZUNAR

Montessori la mine acasă Activități Montessori în vacanța de iarnă

HAZLII DE LA COPII

2

4

5

15

25

27

CUPRINS

Page 4: Comoara Copilăriei

2

Mă numesc Cătălina Rusu sunt profesor de Limba Engleză și directorul Grădiniței TESORI. Caracteristicile mele sunt tenacitatea, profesionalismul și calitatea actului educațional oferit. Cred în corectitudine și inovație iar acestea sunt doar câteva dintre trăsăturile care m-au făcut să mă regăsesc în normele și valorile Grădiniței TESORI.

Henry Ford spunea: “calitate înseamnă să muncești bine, atunci când nu te supraveghează nimeni”. În Grădinița TESORI echipa este formată din oameni pasionați care sunt ghidați în activitatea lor de dorința de a oferi un act educațional de calitate prin metoda Montessori.

Revista “Comoara copilariei”, reprezintă un plus de energie oferit activităților pe care ni le propunem de aici înainte pentru a ne menține standardele și pentru a facilita comunicarea dintre părinți, copii și cadre didactice. “Comoara copilăriei”, va apărea în două momente esențiale, pline de însemnătate din an…de Crăciun și de Paști.

Dedicăm această revistă în primul rând copiilor, care reprezintă principalii noștri parteneri educaționali și părinților. Ea reprezintă de asemenea un tribut adus metodei Montessori fără de care Grădinița TESORI, nu ar putea avea principiile către care să aspire.

Suntem prima grădiniță din Iași care implementează și

promovează cât mai multe principii Montessori. Gândindu-mă la viitor îmi doresc ca filosofia Montessori să devină un model de viață pentru copiii Grădiniței TESORI. Ne dorim să fim printre grădinițele Montessori de elită din țară și să concretizăm tradiția acestei metode, în personalități ce ar putea reprezenta repere pozitive ale lumii de mai târziu.

Împreună cu echipa Grădiniței TESORI vă dorim un an plin de realizări și înțelepciune.

Dir.Prof. Cătălina Rusu

ISTORIA ÎNCEPE ACUM

Page 5: Comoara Copilăriei

3

Perspectivele stabilității Pornim pe drumul filosofiei Montessori din nevoia de autentic, de regăsire a simțămintelor firești, rătăcite într-o lume comercială care-și extinde tendințele până în educația copiilor. Am ales camarazi de încredere în călătoria noastră – educatori dedicați și dornici de a le împărtăși copiilor tainele spiritului Montessori, credință care stă la baza Grădiniței TESORI și care se concretizează permanent într-un cadru educațional de calitate.

Copiii vor experimenta în fiecare zi, mediul atent pregătit conform principiilor Montessori îmbinat cu cel tradițional. Grupele grădiniței noastre vor regăsi ariile “Viață practică” şi “Senzorială”, ale căror materiale vor viza dezvoltarea independenței, dezvoltarea puterii de concentrare şi a mobilității. Posibilitatea rafinării simțurilor (auditiv, vizual, tactil, gustativ) le va oferi copiilor ocazia de a cunoaşte lumea în care se dezvoltă, într-o manieră cât mai completă cu putință.

Mariana Uliță, fondator și director educativ Montessori School of Bucharest, spunea într-un interviu “educația Montessori este pentru orice copil, însă nu pentru orice părinte”. Din momentul în care a intrat în Grădinița TESORI

care este în plin proces de facilitare completă a mediului Montessori, copilul simte acest mediu că pe o lume a lui, toate materialele îi sunt accesibile, nu depinde de adult, are voie să greşească şi nu va fi apostrofat pentru acest lucru, are ocazia să descopere puterea de concentrare de care este capabil şi nimeni nu-l va întrerupe. Naturalețea mediului îl cucereşte pe copil, însă este greu înțeleasă uneori de mintea complicată a adulților. Noi fiind cei care influențăm copilul şi uneori îi blocăm modul de înțelegere a lumii.

Nu putem creşte în locul copilului, iar un copil venit din mediul tradițional în mediul montessorian se va autodescoperi, pentru că cei din jurul lui îi vor respecta evoluția individuală şi nu va avea o concurență mai mare decât propria-i persoană. În Gradinița TESORI va avea posibilitatea și mediul necesar în care să se creeze, să se descopere, i se va oferi libertate şi independență.

Putem oferi libertate copilului doar dacă avem un mediu atent pregătit, care să-i ofere siguranță și care să răspundă nevoilor sale în dezvoltare. El va fi ghidat în acest mediu de către pedagogi care au o imensă dragoste fața de copil și o experiență relevantă, care îi face capabili de a răspunde nevoilor sale. Copilul va simți că totul în Gradinița TESORI este despre el, că implicarea sa este importantă şi pentru el, dar şi pentru ceilalți, deoarece face parte dintr-o comunitate unde sprijinul este reciproc.

Page 6: Comoara Copilăriei

4

Copil competent, deci adaptat!Am auzit pentru prima oară despre Maria Montessori, încă din anii studenției, la cursul de pedagogie. Mi s-a părut atunci o metodă foarte interesantă, extrem de bine documentată, despre care întotdeauna mi-am dorit să știu mai multe. Am fost fascinată întotdeauna de sistemele de educare alternative, flexibile, care sunt pregătite să ajute copiii să se dezvolte natural, în loc să stopeze acest proces, prin metode mai puțin prietenoase, în care frica este pe primul loc.

Și cum realitatea se construiește prin intermediul minții, am ajuns peste ani să colaborez cu Grădinița TESORI și să am oportunitatea de a trăi printre copiii montessorieni.

Ceea ce mi-a atras cel mai tare atenția este faptul că modelul pedagogic Montessori plasează copilul în centru, dezvoltând prin intermediul teoriei sale, competențe ca autonomie, responsabilitate, creativitate și echilibru emoțional. Dezvoltându-și aceste competențe, copilul devine propria sa călăuză interioară, fiind permanent în contact cu nevoile lui și ale celorlați.

Cercetările ne arată astăzi că, departe de a fi de modă veche și depășită, pedagogia Montessori este acum recunoscută de educatorii, psihologii și neurologii din întreaga lume. Accentul pus pe învățarea holistică, importanța structurii, motivația intrinsecă, sociabilitate și inteligență emotională au fost toate idei înainte de timpul lor.

Consider că atunci când învățarea este privită din mai multe perspective, copilul are șansa de a-și construi modele interioare de învățare, care-i vor servi de-a lungul întregii sale vieți, fiind un beneficiu adus dezvoltării sale.

Relația copil-educator este caldă și bazată pe motivația încurajării. Copii vin cu drag la Grădinița TESORI, deoarece învățătura este îmbinată armonios cu utilul și practicul, care conturează în viitorul adult normele și valorile naturale de funcționare ale fiiniței umane.

Din punctul meu de vedere, metoda Montessori este una construită în trecut, pentru prezent și mai ales, înspre viitor, indiferent de cum va arăta aceasta pentru copiii noștri. Prin intermediul acesteia, ne putem bucura de copii competenți, deci adaptați.

Psiholog Irina Rusu

PRIETENUL GRĂDINIȚEI:

Page 7: Comoara Copilăriei

5

GRUPA MICĂ MONTESSORI

INTERVIU CU PEDAGOGII

Cum este să fii educator la grupa mică a Grădiniței TESORI? Ce satisfacții ai?Th. Andreea Uța: În Grădința TESORI, percepem copilaria ca pe un univers al bucuriei și al revelației. La Grupa Mică, treptat lacrimile firești de la început ale copiilor, se transformă în zâmbete. La sfârșitul unei astfel de zile, copilul a mai facut un „pas” spre integrarea în grupă, iar eu mă simt mulțumită și împlinită.Consider că profesia de educator are o frumusețe și o noblețe pe care le dobândește din privirile voioase ale copiilor. Când reușesc să văd bucuria pe chipul unui copil care a descoperit ceva nou, neașteptat, nebănuit, atunci vine și satisfacția mea ca pedagog.

Cum te percep copiii, cum crezi că ești văzută de către ei?Th. A.U: După ce am trecut de micul lor test(părinții știu la ce mă refer), după ce m-au acceptat, simt că uneori mă percep ca pe o a doua mamă, însă de cele mai multe ori mă percep ca pe un ghid, îmi caută privirea pentru a le confirma acțiunile și gesturile. Eu în schimb, de la ei învăț ca cerul poate fi verde iar o

GRUPELE MONTESSORI:

Page 8: Comoara Copilăriei

6

broscuță poate fi portocalie și astfel, imi pot permite să mă las purtată de imaginația lor.

Ce ți-ai dori să aduci nou la grupă și cum?Th. A. U: Grupa mică este ca un stup de albinuțe mereu în cautarea iubirii și a protecției. Îmi doresc să le pot crea în grupă mediul potrivit pentru a învăța să relaționeze pozitiv cu ceilalți,, să fie independenți și fără rețineri în a se exprima, să recunoască frumosul și să-i protejeze pe cei de lângă ei.

Ce-ți place la metoda Montessori? De ce crezi în această metodă?Th. Ionela Luciu: Îmi place metoda Montessori pentru că plasează copilul în centru. Accentul cade pe ritmul său unic. Acestă metodă dă credit copilului, considerându-l apt să facă singur alegeri. Sunt convinsă că toti copiii au capacitatea de a învăța descoperind. Metoda Montessori crează mediul propice acestei descoperiri firești, oferind materialele și libertatea de a învăța fără constrângeri. De asemenea, evaluarea este riguroasă, educatorul, copilul și părintele știu exact unde se află copilul în fiecare moment, fără însă a pune etichete, fără a

ierarhiza. În acest fel atenția copilului este centrată pe acumularea logică și de plăcere.

Ce întâmplări, momente frumoase, gesturi, cuvinte s-au petrecut la grupă, care ți-au rămas aproape de suflet și nu ai avut când să le împărtășești cu părinții?

Th. I. L.: Deși îi cunosc de puțin timp pe copii, mi-aș dori mult ca părinții să poată trăi alături de noi, la grupă, emoțiile pe care le traiește fiecare copil. Puterea cu care își exprimă dorințele, vehemența cu care își cer drepturile, curajul cu care își susțin punctul de vedere. Mi-aș dori mult ca părinții să poată vedea odată cu noi, educatorii grupei mici, în acești copii adultii minunați care vor deveni: puternici și hotărâți, apți să argumenteze și să-și susțină punctul de vedere. Mi-ar plăcea ca părinții să poată observa afecțiunea pe care o exprimă fața de ceilalți copii din grupă.

Page 9: Comoara Copilăriei

7

Alexandru este un copil care explorează mediul mai tot timpul. Preferă

activitățile în aer liber şi cele practice. Este cel mai mic copil al grupei, iar

colegii îi poartă de grijă, îl sfătuiesc și îl ajută când are nevoie.

Alexandru

Page 10: Comoara Copilăriei

8

Dacă vreti sa vedeti de un copil cu multă răbdare si îndemânare va invităm

la noi în grupă, v-o prezentăm pe Alicia! Este o fetiță plină de energie dar și foarte sensibilă. Îi place să picteze , să cânte şi să construiască folosind piese

mici si multă imaginație.

Alicia

Page 11: Comoara Copilăriei

9

Este un copil hotărât, îi plac jocurile de construcții dar si cele de mișcare, este prietenos şi curios să cunoască cât mai multe lucruri. Iubește mașinile și este

nedespărțit de ele.

Bogdan

Page 12: Comoara Copilăriei

10

Dacă veniți în grupa noastră si veți vedea un copil care mereu este în căutarea a ceva nou să ştiți ca acel copil este Horia. Este un băiat jucăuş, vesel, mereu pus pe acțiune,

plin de energie si bucurie. Preferă activitățile artistice si pe cele matematice

Horia

Page 13: Comoara Copilăriei

11

Este atăt de atentă și concentrată pe tot ce e în jur. Serioasă, Ioana cooperează excelent în activități, respectă întocmai sarcinile date,

este prietenoasă dar îşi analizează foarte atent partenerul de joacă. Își ascultă cu

răbdare colegii, așteptând cu respect rândul ei la dialog.

Ioana

Page 14: Comoara Copilăriei

12

Când ne paşeşte cineva pragul grupei, ea este cea care întâmpină musafirii şi le prezintă grupa. Este un copil cu o mare deschidere spre memorarea poeziilor,

le ascultă cu mult drag şi le recită cu un farmec aparte. Îi place să facă surprize copiilor din grupă şi să le ofere câte un

pupic în semn de prietenie.

Laura

Page 15: Comoara Copilăriei

13

Grijulie, ca o surioară mai mare, își ajută colegii cu rabdare. Activitățile de pictură și desen scot la iveală înclinațiile ei artistice.

Miriam

Page 16: Comoara Copilăriei

14

Plin de energie , Valentin este un băiețel care preferă jocurile de mișcare.

Socializează cu colegii, imediat găseşte un joc cu care să- i cucerească și să-i invite în trenulețul veseliei. De asemenea, îi place

să construiască si să ia parte la activitățile artistice.

Valentin

Page 17: Comoara Copilăriei

15

GRUPA MIJLOCIE MONTESSORI

INTERVIU CU PEDAGOGII

Cum este să fii educator la grupa mijlocie a Grădiniței Tesori? Ce satisfacții ai?Th. Andreea Rotariu : Privindu-i pe copiii din grupă, sunt mândră că îi vad cum cresc, că sunt mai înțelepți, mai prietenoşi, mai plini de iubire. Simt că am crescut şi învățat odată cu ei. Au existat şi momente în care mă simțeam în impas, dar privindu-i am înțeles că ei merită toată străduința mea, aşa că mi-am adunat puterile şi am învățat să mă autodepăşesc, să mă perfecționez şi să dăruiesc totul în meseria mea. Pupicii, îmbrățişările şi declarațiile de felul ,,te iubesc teacher,, sunt printre lucrurile care îmi dovedesc că relația noastră la grupă este una frumoasă și valoroasă.

Cum te percep copiii, cum crezi că ești văzută de catre ei?Th. A.R: Cred că mă percep ca pe o persoană dragă, care timp de 8 ore pe zi le este alaturi. Avem încredere unii în alții și ne suntem alături când dorim ceva, când suntem trişti sau veseli. Suntem prieteni, ne spunem bucuriile, dorințele, supărările, aşteptările. Când greşim, căutăm să conştientizăm ce am făcut, ne cerem iertare apoi încercăm să îndreptăm greşeala.

GRUPELE MONTESSORI:

Page 18: Comoara Copilăriei

16

Ce ți-ai dori să aduci nou la grupă și cum?Th. A.R: Ca principal scop, avem centrarea activităților pe fiecare copil în parte, stimularea unui mediu propice dezvoltării individualității sub toate aspectele. Punem accentul pe socializarea şi interacțiunea copiilor, iar ca scop de viitor ar fi un număr mai mare de activități împreună cu cei de le Grupa mică. Din experiența activităților desfăşurate până acum, copiii nu numai că au colaborat foarte frumos împreună ci i-au și înconjurat pe cei mici cu o grijă aparte, aproape frățească.

Ce-ți place la metoda Montessori? De ce crezi în această metodă?Th. Iulia Modoranu: Unul dintre aspectele care mă fascinează la metoda Montessori este acela că mediul şi metoda în sine încurajează explorarea şi autodisciplina. Adultul-educator are un rol nonintervenționist în clasă, el doar observă şi ghidează copiii, fără să folosească prea multe cuvinte. Cred în această metodă pentru că avem nevoie să ne întoarcem, cu ajutorul unui alt fel de educație oferită copiilor, la bucuria trăirii acestei minuni care se numeşte viață. Atunci când observi un copil de 4-5 ani că își transformă jocul în responsabilitate exagerată, fiindcă are multe de făcut la grădiniță într-un ritm alert, impus de adulți, imi dau seama că

pur şi simplu nu mai avem voie să continuăm aşa. Ceea ce ne dorim toți pentru copii este ca ei să capete abilitățile necesare pentru a se ajuta singuri în orice context de viață, bucurându-se, simțindu-se împliniți, nu să devină nişte “recipiente” ce acumulează informații iar apoi nu știu cum să le folosească.

Ce întâmplări, momente frumoase, gesturi, cuvinte s-au petrecut la grupă, care ție ți-au rămas aproape de suflet şi nu ai avut când să le împărtăşeşti cu părinții?Th. I. M: În după-amiezile în care stăm împreună cu colegii de la grupa mică, am observat cum copiii din grupa mijlocie s-au transformat într-un soi de mentori-protectori pentru cei mici. Prin urmare, au conştientizat singuri că pot deveni modelele celor mai mici, deci că e nevoie să se comporte în consecință: să fie mai răbdători, să le explice regulile jocului pe îndelete, să îi ia de mână delicat şi să-şi ceară scuze pe un ton blând. Nu a fost nevoie să le spună nimeni toate astea, ei au intuit singuri, iar asta m-a impresionat.Un alt moment frumos a fost acela în care toți copiii grupei se jucau de-a familia, stabilindu-se o armonie extraordinară între ei. Erau atât de captivați de joc, încât radiau de bucurie: bucuria de a participa la joc și de a fi pentru câteva monente adulți.

Page 19: Comoara Copilăriei

17

Poate ați văzut vreun castel sau un orăşel frumos construit la noi în grupă… Talentata

autoare este Iris! Ea iubeşte să se joace cu păpuşile de teatru, astfel împreună cu prietenii ei, pune în scenă poveşti iar când acestea se termină, inventează altele noi,

mai interesante!

Iris

Page 20: Comoara Copilăriei

18

Îl cunoaşteți pe peştişorul nostru Nemo? Acesta este foarte fericit, deoarece are o bună prietenă care îi poartă de grijă!

Este vorba despre Lara, care iubeşte mult animalele. Pe cele de acasă (un cățel şi un iepuraş) le îngrijeşte zi de zi. Larei îi place

mult să picteze, folosește în operele ei culori vesele. De asemenea îi plac poveştile, în

special “Scufița Roşie” şi “Capra cu trei iezi”.

Lara

Page 21: Comoara Copilăriei

19

Dacă se strică ceva în grupă, știm cui putem cere ajutorul, iscusitului nostru meșter! Jucăria lui preferată - trusa de

scule, de aşteptat! Curios, dornic să afle şi să împărtăşească toate noutățile, mereu

va avea ceva de completat sau o întrebare de adresat! Este fascinat de trusa medicală și expert în a construi puzzle-uri cu mare

rapiditate!

Luca

Page 22: Comoara Copilăriei

20

Dacă v-ați simți trişti, ați fi norocoşi să o întâlniți pe Maia. Ea, cu energia,

creativitatea şi bucuria ei, cu siguranță vă va stârni zâmbetul! Iubeşte să intre în pielea

personajelor preferate. Maia desenează, cântă şi dansează cu multă bucurie, fiind fascinată de desenele animate “Monster High”, despre care ne povesteşte şi nouă

adesea!

Maia

Page 23: Comoara Copilăriei

21

Dacă vedeți un joc grozav la noi în grupă, cel mai probabil el a fost propus de Maya.

Ea iubeşte dansul, îi place să cânte, să picteze, să deseneze şi să facă fotografii

minunate. Și-ar dori un aparat de fotografiat adevărat, nu unul de jucărie! Probabil în curând vom participa la o expoziție de

fotografii făcute de Maya!

Maya

Page 24: Comoara Copilăriei

22

Este un băiețel cu ochii mari, frumoşi şi visători căruia îi place să-şi facă prieteni! Are un frățior mai mic pe care îl iubește foarte mult! Este foarte curios, îi place să experimenteze și este foarte atras

de instrumentele muzicale! Are o voce melodioasă cu care ne încântă în

fiecare zi!

Mihnea

Page 25: Comoara Copilăriei

23

Cu toții am văzut cel puțin un film cu maşini din viitor… Roman este atât de

creativ, încât a construit alte maşini, mult mai grozave, cu ajutorul pieselor de

construcții. Prietenos şi afectuos, Roman este mereu în căutare de prieteni cu

care să se joace. Iubeşte să facă surprize celor din jurul lui, pregătindu-le adesea

felicitări mamei şi lui tati.

Roman

Page 26: Comoara Copilăriei

24

O fetiță curajoasă și inimoasă, care oferă multă iubire şi prietenie celor din jur! Dacă

cineva este trist sau bolnav, prima persoană care-i sare în ajutor este Teodora. Cu un pupic şi o îmbrățişare, poate să alunge norii durerii şi să redea zâmbetul celor trişti din preajmă. Iubește momentul în

care le face surprize plăcute celor dragi! Îi place să coloreze și să picteze. Jucăria ei preferată este trusa medicală, cu care îşi

însănătoșește păpuşile!

Teodora

Page 27: Comoara Copilăriei

25

Montessori la mine acasă

După cum susținea chiar Maria Montessori, ceea ce a creat ea nu este o metodă, ci o filozofie, care duce la un mod de viață bazat pe o serie de principii foarte bine definite. Aceste principii pot fi aplicate şi acasă, de orice părinte care îşi doreşte acest lucru.

Din moment ce considerăm că un mediu pregătit, cum este grădinița este necesar pentru dezvoltarea naturală a copilului, să încercăm ca şi acasă să respectăm acest principiu. Puteți oferi un mediu organizat astfel încât copilul să se simtă cu adevărat parte din familie, ceea ce îl va face şi responsabil. Baia, dormitorul, bucătăria trebuie să fie accesibile copilului, pentru a putea avea singur acces către lucrurile care i-ar putea trebui la un moment dat. Este necesar ca acesta să fie implicat în activitățile zilnice din viața de familie, acestă implicare îi oferă bucuria de face împreună cu părinții “treburi de oameni mari”: puteți găti masa împreună, aratați-i cum sa aranjeze masa, aranjați camera împreună cu el, la fel și hainele în dulap.

Oferirea posibilității de a alege activitățile şi obiectele cu

care se înconjoară, este un principiu foarte important în Montessori. Această capacitate este în formare la copii şi poate fi încurajată şi acasă. De exemplu îi puteți oferi copilului posibilitatea să aleagă între două obiecte de îmbrăcăminte, în loc să alegeți voi pentu el. Copilul simte importanța care i se oferă prin acest gest şi nu a obiectelor între care alege. Oferiți-i posibilitatea de a alege între un număr restrâns de variante, de obicei nu mai mult de două. Ca părinți, trebuie să gestionați cu responsabilitate alegerea oferită, cum oferiți şi mai ales când.

MONTESSORI DE BUZUNAR

Page 28: Comoara Copilăriei

26

Activități Montessori în vacanța de iarnă

Implicați-vă copilul în curațenia de Crăciun.

Pregătiți împreună prăjiturile pentru

Crăciun dar și curațați împreună

locul unde ați lucrat.

Aranjați împreună masa festivă dar

implicați copilul și în debarasarea ei.

Pregătiți împreună ornamente creative.

Construiți împreună un om de zăpadă.

Ornați și strângeți bradul împreună.

Page 29: Comoara Copilăriei

27

Cu siguranță în mediul de acasă ați fost surprinsi de câte o replică amuzantă a copilului dumneavoastră. Ne-am propus să nu permitem să pierdeți momentele frumoase ce se petrec zi de zi în cadrul grădiniței.

Educatoarea : Cum îl cheamă pe tatăl tău?

Copilul : Tata.

Educatoarea: Ai scos limba, nu e frumos!

Copilul: Nu am scos-o, a ieșit singură.

Vizită la cabinetul stomatologic.

Dupa consult, concluzia copiilor: “Asta da doctorie!”

HAZLII DE LA COPII

Page 30: Comoara Copilăriei