Comert International

download Comert International

of 34

 • date post

  22-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  21
 • download

  1

Embed Size (px)

description

curs

Transcript of Comert International

8

COMERUL INTERNAIONAL

Comerul internaional reprezint totalitatea schimburilor de bunuri i servicii dintre dou sau mai multe state, pe zone geografice.Nu se poate vorbi de o determinare strict ntre comerul internaional i comerul mondial. n general se folosete termenul de comer internaional si nu cel de comer mondial, termen ce exist de mai mult timp.Cnd se are n vedere comerul unei ari atunci se vorbete de comer exterior. Comerul exterior este parte integrant a comerului internaional i include exportul, importul, reexportul i tranzitul.Exportul reprezint activitatea desfurat de persoanele autorizate de a vinde bunuri i servicii n alte ri.Importul este reprezentat de activitatea desfurat de persoanele autorizate pentru cumprarea de bunuri i servicii din diverse ri pentru ara creia i aparin importatorii.Reexportul este activitatea desfurata de persoanele autorizate de a cumpra mrfuri din unele ri i a le revinde n altele. Cnd aceast activitate se practic raional i pe scar larg, ea poate fi o surs important de profit i constituie un mijloc de dezvoltare a comerului internaional.Tranzitul reprezint activitatea desfurat de persoanele autorizate pentru transportarea mrfurilor strine pe teritoriul naional, dar i n activitatea de depozitare temporar a acestor mrfuri n condiii de securitate, fiind considerat un comer invizibil.Pentru dezvoltarea comerului exterior este important dezvoltarea de bunuri i servicii i, deci, politica economic a unui stat prin care se urmrete liberalizarea i sprijinirea tranzaciilor comerciale externe.

POLITICA IMPORTULUI I POLITICA EXPORTULUI

POLITICA IMPORTULUI

Dezvoltarea unei politici de import este necesar pentru dezvoltarea economic a unei ri. Argumentele ce susin acest lucru sunt urmtoarele:1. Asigur completarea unei economii naionale cu bunuri i servicii externe de care are nevoie. Producia oricrui stat, indiferent de gradul de dezvoltare i dotare cu resurse, nu poate s satisfac integral cu bunuri i servicii necesitile de consum ale economiei respective, necesiti care s corespund nivelului progresului etapei respective. O condiie esenial pentru dezvoltarea economic a unei ri este i aceea de a completa necesitile de producie i servicii ale economiei rii respective cu bunuri i servicii din afar granielor.2. Fiecare ar trebuie s aib rspunsul la ntrebarea: Ce trebuie adus din import ?. Structura importului fiecrui stat este determinat absolut de: gradul de dezvoltare al acestuia: potenialul su industrial i agricol; profilul profesiilor populaiei active i de nivelul tehnico-tiinific al acestor profesii; bogiile naturale de care dispun; condiiile de clim i sol; gradul de integrare n diviziunea mondial a muncii; politica economic extern pe care o promoveaz statul respectiv.

Ideal ar fi s se importe:

1. bunuri ce nu se produc n economia respectiv;2. bunuri ce se produc n economia respectiv, dar n cantiti insuficiente;3. bunuri ce se produc n economia respectiv, dar cu parametrii tehnico-calitativi deosebii;4. bunuri ce nu intr pe teritoriul naional, dar care se consum de ctre persoanele fizice i cele juridice naionale ce se afl n strinatate;5. bunuri destinate reexportului cu sau fr intrare pe teritoriul naional;6. diferite servicii prestate fie pe teritoriul naional, fie n afara acestuia.

Din prima categorie de bunuri fac parte: materiile prime, materialele, mainile, echipamentele industriale, produsele finite i semifinite necesare unor sectoare ale economiei naionale.n cea de-a doua categorie se ncadreaz bunurile produse n capaciti foarte reduse sau cele pentru care nu exist condiii de producie. Specific pentru ara noastr, ce are resurse variate i destule, dar nu suficiente, n aceast categorie de bunuri intr: crbunii, gazele naturale, petrolul, grul, porumbul.Bunurile din cea de-a treia categorie sunt bunurile ce dau importului un caracter pozitiv pentru c n ara importatoare se realizeaz o concuren ce-i stimuleaz pe productorii interni.n a patra categorie intr serviciile ce dau natere la importul invizibil: transferurile valutare, consumurile diferitelor delegaii sportive, economice, culturale.Reexportul a cptat proporii deosebite i pentru c asigur o dezvoltare a produciei, a relaiilor economice internaionale, duce la creterea veniturilor importului specializat. Astfel, au fost create numeroase firme specializate n operaii de import n vederea reexportului.Pentru reexport se import bunuri ce pot fi pstrate i conservate n depozite corespunztoare pe perioade ndelungate i care sunt vndute n perioade optime din puctul de vedere al conjuncturii economice (cnd exist o cerere mare). Pentru reexport se mai creaz situaii de pstrare i conservare atunci cnd exist producii excedentare fa de cererea existent, acestea crendu-se pe riscul intermediarului exportator.De asemenea se mai import pentru reexport i o serie de bunuri ce au o prelucrare inferioar i care necesit un proces de mbuntiri pentru reexport (le nnobileaza valoarea).Regulile de reexport se respect, n special, n cazul zonelor libere, motiv ce a dus i la dezvoltarea volumului reexportului (cu foarte muli intermediari).n concluzie, importul pentru reexport implic cheltuieli i eforturi mari, precum i un risc comercial al revnzrii.n ultima categorie se nscriu: serviciile de transport, serviciile bancare, cele potale, de telecomunicaii, de asisten tehnic, juridic, serviciile medicale, de colarizare, lucrrile n diverse sectoare.

EFECTELE POZITIVE ALE ACTIVITII DE IMPORT

Importul o activitate care are importan pentru participarea unei ri la diviziunea mondial a muncii i, n consecin, contribuie la dezvoltarea economiei naionale.Exportul se face n scopul adunrii de bani strini (devize) necesari pentru plata importurilor.Efectele pozitive ale activitii de import sunt:1. activeaz exporturile - ca o regul general, se constat c promovarea exportului oricrei ri poate fi stimulat de promovarea importurilor n ara respectiv. n special rile n curs de dezvoltare (cu rezerve modeste de aur i devize) practic o politic de echilibrare a balanei lor comerciale pe ri, dar i pe ansamblul comerului lor exterior;2. asigur economisirea de munc vie (social). n general, orice ar urmrete s dezvolte o activitate de import rentabil, aceasta trebuind s urmareasc s importe orice bun sau serviciu pe care poate s l realizeze i n ar, dar acest lucru s duc i la o economie de munc social, altfel importurile nu se justific dect dac au la baz alte motive, cum ar fi situaia n care capacitatea de producie a bunului respectiv este ncrcat, iar satisfacerea nu poate fi amnat.n general, o ar trebuie s urmareasc, cel puin la nivel macroeconomic, ca pierderea de munc social la export s fie compensat de economia de munca social la import.3. contribuie la dezvoltarea economiilor naionale prin: accelerarea procesului de investiii; se urmrete s se importe tehnic i tehnologie de nalt calitate; permite aprovizionarea cu materii prime i materiale; asigur completarea necesarului de bunuri de consum pentru piaa intern n vederea completrii produciei interne i pentru diversificarea gamei de bunuri de consum n cadrul politicii generale de cretere a nivelului civilizaiei.n concluzie, trebuie reinut faptul c este necesar s se urmreasc optimizarea importului. Principala cale de optimizare este aceea a necesitii diversificrii surselor de aprovizionare.n general, orice importator dorete s promoveze o politic comercial corect (echilibrat) i atunci urmreste s-i diversifice sursele de aprovizionare cu bunuri i servicii din afar. Aceast diversificare i ofer avantaje certe, cum ar fi: i reduce gradul de dependen de un furnizor sau de un grup redus de furnizori; i lrgete spaiul de micare n negocierea contractelor de import; i asigur creterea gradul de dependen, de siguran n aprovizionarea n flux continuu; duce la evitarea dereglrilor de ritm, n afara celor determinate de cauze de for major; participarea la construirea de obiective industriale pentru extragerea si prelucrarea materiilor prime; dezvoltarea importurilor de completare, mai ales n domeniile industriale. Importul de completare este foarte important i se face, de obicei, n baza unor contracte de cooperare, i dac se reuete realizarea lui nseamn c ara respectiv nu mai este n stare s i asigure anumite capaciti de dezvoltare.Aceast diversificare trebuie i ea s aib anumite limite pentru c un grad prea mare de diversificare duce la creterea costurilor.

POLITICA EXPORTULUI

Exportul este necesar pentru c orice ar trebuie s-i realizeze mijloacele de plat necesare pentru efectuarea importului.Exportul reprezint efortul, iar importul este rezulatul efortului.Preocuparea pentru achiziionarea de mijloace de plat strine prin care un stat s-i poat realiza importul l determin pe acesta, de mai multe ori, s sprijine intens promovarea i stimularea exportului.Exportul se realizeaz prin diverse ci care in de politica comercial a statului respectiv.Una din problemele eseniale care face obiectul preocuprilor pentru export const n a nu exporta bunuri i servici necesare economiei naionale, n afara imprejurrilor de excepie, cnd trebuie s fie sacrificate anumite necesiti interne. Acest sacrificiu trebuie facut, ns, ntr-o ordine selectiv i doar n scopul achiziionrii de mijjloace de plat care s permit realizarea importurilor ce sunt vitale economiei naionale.Prin export se ocrotete producia proprie, fr a se afecta relaiile economice internaionale prin introducerea unor bariere tarifare i netarifare la import.Exportul este i o surs de venit, pentru c la baza oricrui export se afl interesul pentru obinerea de venituri att din partea productorilor, ct i din partea comercianilor care, dac gsesc o posibilitate de a-i valorifica produsele, le ndreapt spre export.Prin export crete gradul de ocupare a forei de munc naional pentru c una din problemele importante ale fiecrui stat, indiferent de nivelul acestuia de orientare politic sau social, este integrarea i utilizarea forei de munc naion