COMANDA A3213213TESTAT #8

download COMANDA A3213213TESTAT #8

of 31

 • date post

  18-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  4
 • download

  0

Embed Size (px)

description

dasdsa dsa das f asf safsa

Transcript of COMANDA A3213213TESTAT #8

Colegiul Economic Dimitrie Cantemir SV

Colegiul Economic Dimitrie Cantemir SV

Studiu comparativ privind asigurarea casco la mijloacele de transportProfesor ndrumtor: Lazareanu Elena

Absolvent: Placinta Mariana Georgiana2015CuprinsArgument.........................................................................................................................................4Competente dobandite.....................................................................................................................5Cap.I. Conceptul de asigurare..........................................................................................................61.1 Consideraii generale asupra asigurrii......................................................................................6Cap.II.Asigurarea facultativa-CASCO..........................................................................................11Cap.III.Elementele contrctului de asigurare facultativa a mijoacelor de transport........................13Cap.IV.Excluderi generale.............................................................................................................23Cap.V.Limite teritoriale.................................................................................................................24Cap.VI. Studiu comparativ privind avantajele asig Casco ...........................................................25Concluzii........................................................................................................................................27Bibliografie....................................................................................................................................28Motto

New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa lucreze la o asemenea inaltime, riscand sa faca un plonjon mortal si sa-si lase familia in mizerie; fara asigurari, nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de cladiri, pe care un singur muc de tigara le-ar putea transforma in scrum; fara asigurari, nimeni nu ar circula cu automobilul pe strazi.

Chiar cu un Ford, un bun sofer este constient de faptul ca in fiecare clipa risca sa dea peste un pieton.Henry FORDArgumentAsigurarile au origini vechi in istorie, insa forma de asigurare cea mai apropiata de cea actuala o are ca initiator pe imparatul roman Claudius. Acesta, dorind sa incurajeze importul de grau, a declarat ca toate pagubele pe care le inregistrau importatorii de grau, vor fi suportate de catre el.

Egiptienii sunt cei care au au creat un fond comun de asigurare (de protectie), din care se acopereau pierderile suferite de mestesugarii care cotizau la formarea fondului.

Atat grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit, cat si ideea de a suporta in comun pagubele produse a determinat aparitia asigurarilor.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea cresterea importantei Londrei ca si centru comercial a dus de asemenea la aparitia unei cereri reale pentru asigurare (mai precis de asigurare maritima). La finalul anilor 1680, Edward Lloyd a deschis o cafenea care nu peste mult timp a devenit cel mai popular local printre proprietarii de nave, negutatori si capitanii de nave, si, automat, o importanta sursa de informatii in domeniu. Acesta era locul principal de intalnire dintre partile care doreau sa-si asigure navele si cele care erau dispuse sa subscrie riscurile aferente.

Astazi Lloyds of London reprezinta, ca structura, liderul pietei de asigurari maritime si alte tipuri specializate, insa activitatea este destul de diferita fata de segmentul asigurarilor mai comune. Asigurarea, asa cum este perceputa in zilele noastre are ca izvor de aparitie marele incediu din Londra din anul 1666, cand au fost distruse 13.200 de case. In urma acestui dezastru, Nicholas Barbon a deschis primul birou pentru asigurarea cladirilor. In anul 1680, englezul a infiintat prima companie de asigurari de incendii din Anglia, denumita The Fire Office.

In Statele Unite, prima companie de asigurari a demarat activitatea tot prin incheierea asigurarilor pentru incendii, cu sediul in Charles Town (orasul Charleston de astazi, Carolina de Sud), in anul 1732. Benjamin Franklin a contribuit la popularizarea si standardizarea practicilor de asigurare, in special pentru asigurarile impotriva incendiilor. In anul 1752, a fondat Philadelphia Contributionship for the Insurance of Houses from Loss by Fire, prima companie care colecta contributii in vederea prevenirii incendiilor. Aceasta organizatie nu numai ca lansa avertizari in cazul unelor incendii, dar, de asemenea, putea refuza asigurarea anumitor cladiri unde riscul de incediu era mult prea mare, ca de exemplu, in cazul caselor de lemn.

Concluzia este aceea ca ideea de asigurare este intemeiata pe formarea si mentinerea unui fond comun de asigurare (protectie) de catre persoane (denumite asigurati), amenintate de aceleasi riscuri, fond din care se vor acoperi eventualele prejudicii produse bunurilor asiguratilor.

Acest fond este administrat de catre o persoana juridica specializata in operatiuni de asigurare, numita societate de asigurare.

Competente dobandite acordarea de asistenta privind managementul de risc, evaluarea si rezolvarea daunelor; acordarea de consultanta privind asigurarile; administrarea portofoliului de clienti; alegerea ofertei optime; comunicarea cu institutii implicate in activitatea de asigurari; culegerea datelor si informatiilor; plasarea programului de asigurare; prelucrarea datelor si a informatiilor; promovarea imaginii societatii si a produselor si serviciilor oferite; stabilirea profiluilui de risc al clientuluiCap.I. Conceptul de asigurare

Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit. Asigurarea exprima in principal o protectie financiara pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.

Asigurarea este cea mai reusita forma a prevederii, desfasurandu-se in mod profesional cu participarea companiilor de asigurare, intr-un mediu legislativ specific, pe piata concurentiala a asigurarilor.

Asigurarea se bazeaza pe principiul mutualitatii, in care se creaza fondul de asigurare prin sumele cu care contribuie fiecare asigurat astfel compensandu-se pagubele ce s-au produs la unii. Asigurarea are rolul de a oferi securitate si astfel temerile asiguratului se reduc.

Prin dezvoltarea tot mai accentuata a riscurilor se prevede si dezvoltarea stricta a activitatii de asigurare.

Problemele asigurarii sunt abordate sub aspect juridic, economic sau financiar.1.1 Consideraii generale asupra asigurrii

Aspectul juridic al asigurarilor este dat in primul rand de contractul de asigurare care constituie legea partilor sau legea propriu-zisa, prin care asiguratul se obliga sa plateasca societatii de asigurare o prima, iar in cazul in care se produce riscul, asiguratorul trebuie sa plateasca beneficiarului, care poate fi asiguratul sau o terta persoana, o despagubire, conform unor limite stabilite anterior.

Pentru respectarea dispozitiilor legii s-a infiintat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, autoritate administrativa cu urmatoarele atributii:

elaborarea sau avizarea proiectelor de acte normative, care privesc domeniul de asigurari sau care au implicatii asupra acestui domeniu, precum si avizarea actelor administrative individuale, daca au legatura cu activitatea de asigurari ;

supravegherea situatiei financiare a asiguratorilor, in vederea protejarii intereselor asiguratilor prin controale asupra activitatii asiguratorilor;

luarea masurilor necesare pentru ca activitatea de asigurare sa fie gestionata cu respectarea normelor prudentiale specifice;

participarea ca membru la asociatiile internationale ale autoritatilor de supraveghere in asigurari si reprezentarea Romaniei la conferinte si la intalniri international referitoare la supravegherea in asigurari;

aprobarea transferului de portofoliu;

indeplinirea altor atributii prevazute in lege.

Contractul de asigurare este reglementat de Legea nr 136/1995, conform careia trebuie sa se intocmeasca obligatoriu in forma scrisa si sa aiba urmatoarele elemente:

denumirea, domiciliul sau sediul persoanelor contractante;

obiectul asigurarii: bunuri, persoane sau raspundere civila;

riscurile ce se asigura;

momentul inceperii si cel al incetarii raspunderii asiguratorului;

primele de asigurare;

sumele asigurate;

alte elemente precum fransiza

Codul Civil Roman prezinta urmatoarele conditii de validitate a contracului de asigurare conform art. 948:

partile sa aiba capacitatea de a se contracta;

consimtamantul acestora sa fie valabil;

sa aiba un obiect determinat sau determinabil;

cauza contractului sa fie licita.

Contractul de asigurare are urmatoarele caracteristici:

Este un contract consensual, adica se incheie numai prin consimtamantul partilor. Acest contract este valabil din momentul in care asiguratul si asiguratorul si-au exprimat acordul de vointa cu privire la continut. Forma scrisa ceruta de legiuitor este din dorinta de a proteja interesele asiguratilor si pe cele ale tertilor.

Este un contract sinalagmatic, atat asiguratorul cat si asiguratul isi asuma oligatiile, astfel: asiguratul se obliga sa plateasca primele de asigurare iar asiguratorul sa plateasca indemnizatia in cazul producerii riscului. Contractul este valabil numai in masura in care asiguratul isi indeplineste obligatiile in caz con