ȘCOALA GIMNAZIALA SPULBER

of 29 /29
PREZENTARE

Embed Size (px)

description

ȘCOALA GIMNAZIALA SPULBER. PREZENTARE. Vedere generală- comuna Spulber. ʺ A instrui pe tineri cum se cuvine nu consta in a le vari in cap o multime de cuvinte, fraze, expresiuni si opiniuni din diferiti autori, ci a le deschide calea cum sa priceapa lucrurile.. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of ȘCOALA GIMNAZIALA SPULBER

 • PREZENTARE

 • Vedere general- comuna Spulber

 • A instrui pe tineri cum se cuvine nu consta in a le vari in cap o multime de cuvinte, fraze, expresiuni si opiniuni din diferiti autori, ci a le deschide calea cum sa priceapa lucrurile..Omul nu poate deveni om decat daca este educat.COMENIUS

 • Comuna Spulber, localitate de munte din "ara Vrancei" este aezat pe cursul superior al rului Zbala, ntr-un cadru natural inedit, cu o mare ncrctur istoric. Comuna Spulber este strbtut de D.J. 205 A.n comuna Spulber sunt un numr de 3 grdinie, 4 coli cu clasele I-IV i o coal gimnazial cu clasele I-VIII. Satul Spulber este atestat documentar din anul 1734 , dar dup legend a fost ntemeiat de urmaii lui Spulber, unul din cei 7 feciori ai Vrncioaiei, otean de-al lui tefan cel Mare. n anul 1968 comuna Spulber a fost desfiinat fr a se ine cont de voina locuitorilor i a trecut n componena comunei Paltin, renfiinarea acesteia realizndu-se pe data de 2 mai 2005.Comuna Spulber are n componen 8 sate: Spulber, ipu, Pvlari, Carocheti-Corbia, Morreti, Tojanii de Sus, Tojanii de Jos i Spulber Vale. Are o suprafa de 4450 ha din care aproximativ 1200 ha reprezint terenuri agricole i ocupate de construcii iar restul suprafee mpdurite, puni i fnee naturale.

 • LOCALIZARE GEOGRAFIC, DEZVOLTARE ECONOMIC I SOCIAL Comuna Spulber este strbtut de DJ. 205 A la 79 km de Focani. Altitudinea este cuprins ntre 369 m (albia Zbalei) i 1259 m, dar majoritatea reliefului se afl la altitudini mai mari de 600 m. Are un sol srac dar frumusei naturale deosebite i aproape deloc fructificate.Comuna Spulber are un numr de 1467 locuitori, 796 femei, 671 brbai, 463 gospodrii, de religie cretin-ortodox.Obiectivele principale de pe raza comunei Spulber sunt: Primria Spulber, Cminul Cultural Spulber, coala Spulber, Biserica Ortodox Sfntul Nicolae, un punct sanitar, o farmacie i cinci magazine mixte. Profilul economic de baz al localitii l reprezint agricultura, creterea animalelor i industria mic. Terenul slab productiv este propice pentru cultura pomilor fructiferi, fnea, pajiti i puni. Nu exist livezi compacte iar specia cea mai frecvent este prunul. Dintre animale se cresc oile i vacile n sistem gospodresc. Aceast srcie de resurse ar putea fi suplinit de turismul rural datorit cadrului natural inedit i comercializarea surplusului din gospodrie (fructe, carne, lapte, ou) ca produse ecologice. Sunt cteva societi comerciale care se ocup cu exploatarea lemnului sau comer i asociaii familiale cu principal form de activitate comerul i mica industrie.

 • Foto- 2009Foto- 2013

 • COALA GIMNAZIAL SPULBER este coal coordonatoare avnd n subordine i celelalte uniti de pe raza comunei. Localul are 5 sli de clas, construit n 1965 i reabilitat n perioada 2010-2012. La 1 septembrie 2007 s-a dat n folosin un nou local cu dou sli de clas, n care nva elevii din ciclul primar. La COALA GIMNAZIAL SPULBER nva un numr de 29 elevi la clasele I-IV sub ndrumarea a 2 nvtori calificai i 66 elevi la clasele V-VIII. Se lucreaz ntr-un singur schimb. La clasele V-VIII vin i copii de la colile cu clasele I-IV din satele Spulber Vale, ipu, Carocheti, Pvlari, care au de parcurs o distan de 4- 12 km. coala nu are cabinete specializate de biologie, de limba romn, de matematic i de istorie dar n fiecare sal este asigurat un minim necesar pentru buna desfurare a activitilor. n cldirea nou a fost amenajat o sal pentru bibliotec cu un numr de aproximativ 3 200 de cri iar ntr-o sal de clas este nfiinat laborator de informatic cu toate dotrile necesare.Aspecte din slile de clas

 • Imagini- bibliotec i Laboratorul de informatic

 • RESURSE UMANE Din trei posturi de educatoare 2 sunt cu personal didactic calificat i titular: MCIUC SINICA-gr. I, DRGAN MASRIANA- gr. II, i o educatoare suplinitor-calificat COCIOAB PETRUA- gr. definitiv. Ca nvtori- din 7 posturi- 4 nvtori titulari gr. I MCIUC CULAI, MCIUC ALIN MARIAN, RUSU NICUA, PALADE COSTIC i un titular cu gr definitiv DRGAN MRIUA. Aceti nvtori au studii superioare i sunt profesori nvmnt primar. La coala primar Carocheti mai funcioneaz un prof inv primar debutant TOFAN IONICA iar la coala ipu un institutor cu grad definitiv TUDOSE IULIANA CAMELIA.La nvmntul gimnazial ncadrarea este urmtoarea: titulari: limba romn- MCIUC LUCIAN-gr. I, matematic- CHIRIAC DANIELA- gr. II, istorie-geografie- CREU GHEORGHIE-gr I; suplinitori calificai: limba francez- TODERIC SIMONA - gr def, muzic- GHIORGHI SIMONA - gr def, educaie fizic MCIUC DANA - gr def, educaie tehnologic- NISTOR DOREL- gr def, religie- preot MCIUC IULIAN- GEORGE; limba englez- NISTOR OANA-suplinitor n curs de calificare.

 • Populaie colar

  Diagram1

  Spulber Vale10Spulber Vale

  2524Carocheti

  1111Pvlari

  ipu4ipu

  252966

  prescolari

  elevi- primar

  elevi- gimnazial

  Foaie1

  prescolarielevi- primarelevi- gimnazial

  Spulber Vale10

  Carocheti2524

  Pvlari1111

  ipu4

  Spulber252966

  Pentru a redimensiona intervalul de date al diagramei, glisai colul din dreapta jos al intervalului.

 • Cadre didacticeTotalDin careRepartizare pe grade didacticeTitulariSuplini-toriDef.Gr. IIGr. IEducatori321111nvtori75224Profesori939412

 • Grdinia Spulber i desfoar activitatea ntr-o sal a Cminului Cultural Spulber, n condiii improprii desfurrii unei activiti eficiente i cu o baz material srac. n luna mai 2007 am primit aprobarea pentru construirea unui local de grdini, au fost fcute proiectele i din anul 2008 a nceput construcia noii cldiri pe care sperm s o finalizm pn la 31 august 2013.n anul colar 2012/2013 sunt nscrii 25 de precolari, n grupa pregtitoare fiind 6 copii. Activitatea este coordonat de doamna Mciuc Sinica, educatoare calificat, gradul I i peste 31 de ani vechime n nvmnt.

  GRDINIA CU PROGRAM NORMAL SPULBER

 • COALA PRIMAR SPULBER- VALEcoala primar Spulber Vale este situat n satul Spulber Vale din comuna Spulber.Localul colii a fost reparat n anul 1936 i se compune dintr-o sal de clas, o cancelarie, un hol i 3 ncperi cu destinaie iniial de locuin pentru nvtor. Vechimea unitii colare este mult mai mare, din informaiile furnizate de btrnii satului aceasta s-ar situa cam n a doua jumtate a secolului XIX.

  n anul colar 2012/2013 la coal sunt nscrii 10 elevi n clasele I-IV, cursurile se desfoar n condiii de predare simultan patru clase, sub ndrumarea doamnei Rusu Nicua, nvtoare calificat, cu gradul didactic I i o vechime n nvmnt de peste 21 de ani . n cadrul colii nu exist grdini. La aceast coal vin i copiii din satele Tojanii de Sus, Tojanii de Jos i Morreti, avnd de parcurs distane de 4 5 km pn la coal.

  Accesul spre unitatea colar se realizeaz de la drumul judeean cu trecere peste rul Zbala pe o punte cu ufe. coala este situat n apropierea bisericii.

 • COALA PRIMAR CAROCHETI- CORBIAcoala primar Carocheti-Corbia este situat n satul Carocheti din comuna Spulber, n apropierea drumului judeean.Localul colii a fost construit n anul 1974 i se compune din 2 sli de clas, 1 sal pentru laboratorul de informatic, o cancelarie i un hol.n anul colar 2012/2013 la coal sunt nscrii 24 elevi n clasele I-IV, activitatea se desfoar n condiii de predare cu clase simultane astfel: clasele II-IV sub ndrumarea domnului nvtor Palade Costic i clasa pregtitoare, clasele I-III sub ndrumarea doamnei nvtoare Tofan Ionica. n cadrul colii funcioneaz i o grup mixt de grdini cu un numr de 25 de precolari ndrumai de doamna Drgan Mariana, educatoare calificat, titular, cu gradul didactic I, i o vechime n nvmnt de peste 18 ani.

 • COALA PRIMAR IPUcoala primar ipu este situat n satul ipu din comuna SpulberLocalul colii a fost construit n anul 1938 i se compune dintr-o sal de clas, un laborator de informatic, o cancelarie i un hol.n anul colar 2012/2013 la coal sunt nscrii 4 elevi care nva n condiii de predare simultan trei clase, sub ndrumarea doamnei Tudose Iuliana, institutor, cu gradul didactic definitiv . n cadrul colii nu exist grdini, aceasta fiind desfiinat n anul 2008 datorit numrului mic de copii.Accesul spre unitatea colar se realizeaz de la drumul judeean pe drumul comunal DC 105 aproximativ 5 km.

 • COALA PRIMAR PVLARIcoala primar Pvlari este situat n satul Pvlari din comuna Spulber. Localul colii este ntr-o cas confiscat n anul 1950 i se compune dintr-o sal de clas i o grdini. Intrarea se face direct de afar, fr a exista un hol de acces. n luna august 2007 s-a primit aprobarea pentru construcia unui nou local de coal, a fost ntocmit studiul de fezabilitate i proiectarea, urmnd a se primi aprobarea pentru construcia colii.

  n anul colar 2012/2013 la coal sunt nscrii 11 elevi n clasele I-IV, activitatea se desfoar n condiii de predare simultan cu trei clase, sub ndrumarea doamnei Drgan Mriua, nvtoare calificat, debutant dar cu o vechime n nvmnt de peste 16 ani. n cadrul colii exist o grdini cu program normal, frecventat de 11 precolari ndrumai i educai de domnioara Cocioab Petrua, educatoare calificat, gradul didactic II i o vechime de peste 10 ani n nvmnt.

 • SCOPURI/ INTE STRATEGICETransmiterea unui volum suficient de cunotine care s le asigure elevilor obinerea de performane n concordan cu cerinele programelor colare Cultivarea la elevi a deprinderilor practice legate de meseriile locale i integrarea lor ntr-un sistem concurenial socio- economic Dezvoltarea la elevi a competenelor de comunicare i generalizare la informaie prin metode moderne Educaia pentru sntate , mediu, civic i n spiritul moralei cretine.

 • Colectivul didactic este n mare parte acelai an de an, este unit n rezolvarea problemelor colii, este receptiv la nou, se integreaz sensului i coninutului reformei. Atmosfera din coal este favorabil desfurrii activitilor instructiv-educative, cadrele au o conduit corespunztoare.Relaiile dintre cadrele didactice sunt de colaborare, amiabile. Cadrele necalificate i stagiare se bucur de sprijinul celor cu mai mult experien.Comportamentul elevilor din coala noastr este n limitele normale. Nu am avut cazuri de delincven juvenil.Activiti extradidactice cu elevii:Excursii tematice, drumeii;ntreceri sportive ntre clase i coli;Participarea la competiii folclorice cu formaia de buciumai i grupul vocal;Serbri artistice cu diferite ocazii;Expoziii de desene, lucru de mn etc.

 • Foto- activiti extracolare

 • Cercuri tematice

  Din 2006 s-a nfiinat cercul de confecionare de buciume n cadrul cruia sub ndrumarea meterului popular Cristea Tulache elevii au nvat meteugul prelucrrii lemnului.

 • Elevii particip la numeroase activiti extracolare att la nivel local ct i n afara localitii, formaia de buciumai fiind o adevrat emblem a comunei.

 • PUNCTE TARIcoala este aezat ntr-o zon turistic bun Disponibilitatea elevilor pentru meserii locale Frecvena colar bun ( nu am nregistrat cazuri de abandon colar) ncadrarea pe posturi bun: 19 cadre didactice, din care doar unul n curs de calificare Colaborarea foarte bun cu administraia local, Poliia Colaborarea foarte bun cu familiile elevilor Starea disciplinar i civic foarte bun Educaia sanitar bunPUNCTE SLABEPotenialul turistic nevalorificat Potenialul folcloric i etnografic slab valorificat Lipsa terenurilor de joac i sportive, sala de sport Lipsa apei curente Migraia tinerilor din localitate Rezultate colare mediocre Material didactic deficitar i nvechit Biblioteca colar improprie

 • OPORTUNITI- exist posibilitatea informrii cadrelor didactice prin cursuri variate organizate de C.C.D. n vederea aplicrii C.D.. - curriculum-ul la decizia colii permite valorificarea calitilor individuale - oferta colii se vrea atrgtoare pentru elevi ca acetia s fie motivai n a nva i a frecventa cursurile - numrul de ntalniri i activiti comune ale cadrelor didactice n afara orelor de curs favorizeaz mprtirea experienei, o comunicare mai bun - varietatea cursurilor de formare i perfecionare organizate de C.C.D., proiecte MECTS -aplicarea noului sistem de finanare i administrare a unitilor de nvmant -parteneriatele cu comunitatea local, -posibila participare a prinilor la activitile de ntreinere a colii - disponibilitatea i responsabilitatea unor instituii publice de a veni n sprijinul colii (Poliie, Biseric, Primrie, instituii culturale)

 • AMENINRI -scderea prestigiului profesiei didactice -educaia nu mai e privit ca un mijloc de promovare social - scderea numrului de copii datorit scderii natalitii i al nivelului de trai al prinilor - criza de timp a unor prini, nivelul sczut de educaie sau conservatorismul unor prini, destrmarea unor familii sau indiferena prinilor, determin o slab pregtire i supraveghere a elevilor - instabilitate legislativ, economic, social - degradarea spaiilor colare i imposibilitatea efecturii de reparaii - uzura moral a echipamentelor IT - migrarea prinilor elevilor n alte ri la lucru - timpul liber limitat al prinilor conduce la slaba implicare n activitile colii

 • Pe urmele strmoilor

 • CARAVANA IT&SCIENCE

 • Rezultate colareRezultatele admiterii la liceu - an colar 2011-2012

  Diagram1

  2

  5

  4

  10

  medii 9.00-10

  Rezultate admitere liceu-an colar 2011-2012

  Foaie1

  Rezultate admitere liceu-an colar 2011-2012

  medii 5.00-5.992

  medii 6.00-6.995

  medii 7.00-7.994

  medii 8.00-8.9910

  medii 9.00-10

  Pentru a redimensiona intervalul de date al diagramei, glisai colul din dreapta jos al intervalului.

 • Participarea la diverse concursuri a fost i ea ncununat cu o serie de rezultate frumoase:La olimpiada de Limba romna faza judeean dou meniuniLa concursul interjudeean de folclor La porile dorului, Brila- premiul al doilea la seciunea ansamblu coral i premiul I la interpretareLa concursul Muguri vrnceni - meniune la seciunea interpretare Elevele Crlioru Roxana,i Mciuc Mdlina au participat la emisiuni televizate la Antena 1Rezultatele admiterii la liceu - an colar 2011-2012 nscrierea elevilor la licee n 2012

  Medii 5.00-5.99Medii 6.00-6.99Medii 7.00-7.99Medii 8.00-8.99Medii 9.00-10254103

  Colegiul Naional UnireaLiceul Pedagogic Spiru Haret Liceul de Muzic i Arte PlasticeLiceul cu program sportivGrupul colar Transpor-tuir AutoGrupul colar de Industrie UoarColegiul Thnic Edmond NicolauGrupul colar Simion Mehedini Vidra11122148

 • STATUTUL UNITII COLARE N CADRUL COMUNITII

  Acest statut este dat de nivelul de pregtire al elevilor prin munca susinut a cadrelor didactice, de competena i moralitatea cadrelor didactice. Druirea cu care muncesc, exigena, spiritul de cooperare cu prinii i cu ceilali ceteni, implicarea cadrelor n rezolvarea problemelor comunitii au condus la creterea ncrederii tuturor locuitorilor n coal i n oamenii ei.