Cle sapte minuni ale antichitatii

of 10 /10
PIRAMIDA LUI KHEOPS LOCUL SI ANUL APARITIEI Piramida lui Kheops este cea mai eche di!tre toate mo!ume!tele a!ti apro"imati di! a!ul #$$% &'Hr' si este locali(ata pe Platoul Gizeh in apropierea orasului Cairo in Egipt. DESCRIERE A fost construita din piatra si aea la &!ceput )*+ m ,a(i )-. m/ &! ț latura de ##1 m ' 2iecare 3loc de piatr0 , di! cele dou0 milioa!e &! ș # to!e' Piramida a 5ost co!struita de 5arao!ul Khu5u di! a I67a Di!as morma!t' Nu se stie !ici a(i cu preci(ie modul i! care a 5ost co!str Potriit lui Herodot8 co!struc ia ei ar 5i durat peste dou0(eci de a! i la ea ar 5i lucrat )%%'%% ț ș oame!i' 9!t4i a 5ost pre:0tit locul de amplasare i au 5ost tra!sportate 3locurile de pia ș era 5olosit u! proiect pe!tru e"teriorul piramidei8 o le5uire ce a disp0rut de7a lu!:ul tim ș De i &!c0 !u se tie e"act cum au 5ost a e(ate 3locurile de piatr08 au e"is ș ș ș di! aceste teorii se re5er0 la co!struirea u!ei rampe drepte sau &! s ț m0sur0 ce se ridica piramida' Aceast0 ramp08 &m3r0cat0 cu !oroi i ap08 u ura tra!sportarea ș ș 3locurilor &mpi!se ,sau trase/ la locul lor' O alt0 teorie su:erea(0 la locul lor 5olosi!d p4r:hii lu!:i' Pe latura di!spre !ord se a5la i!trarea' I! piramida au 5ost desc :alerii si :auri de aerisire' Camera mortuara a 5arao!ului se a5la ch piramidei si este accesi3ila !umai di! =Marea ?alerie> i! care se a< Peretii acestei camere su!t co!struiti di! :ra!it rosu8 iar pietrele i!cat !u i!tra pri!tre ele !ici macar o carte de <oc' I! piramida a m

Embed Size (px)

description

istorie

Transcript of Cle sapte minuni ale antichitatii

PIRAMIDA LUI KHEOPS

LOCUL SI ANUL APARITIEI Piramida lui Kheops este cea mai veche dintre toate monumentele antichitatii datand aproximativ din anul 2550 .Hr. si este localizata pe Platoul Gizeh in apropierea orasului Cairo in Egipt.

DESCRIERE A fost construita din piatra si avea la nceput 146 m (azi 138 m) nlime si latura de 227 m . Fiecare bloc de piatr ( din cele dou milioane n total ) cntrete mai mult de 2 tone. Piramida a fost construita de faraonul Khufu din a IV-a Dinastie pentru a-i servi drept mormant. Nu se stie nici azi cu precizie modul in care a fost construita existand mai multe teorii. Potrivit lui Herodot, construcia ei ar fi durat peste douzeci de ani i la ea ar fi lucrat 100.000 de oameni. nti a fost pregtit locul de amplasare i au fost transportate blocurile de piatr. Atunci era folosit un proiect pentru exteriorul piramidei, o lefuire ce a disprut de-a lungul timpului. Dei nc nu se tie exact cum au fost aezate blocurile de piatr, au existat mai mult teorii: una din aceste teorii se refer la construirea unei rampe drepte sau n spiral, ce era nlat pe msur ce se ridica piramida. Aceast ramp, mbrcat cu noroi i ap, uura transportarea blocurilor mpinse (sau trase) la locul lor. O alt teorie sugereaz c blocurile de piatr erau puse la locul lor folosind prghii lungi. Pe latura dinspre nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in inima piramidei si este accesibila numai din Marea Galerie in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere sunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.

PREZENT Astzi, Marea Piramid este inclus, mpreun cu celelalte piramide i cu Sfinxul, n regiunea turistic a Platoului Gizeh. De asemenea, n zona aceasta se afl muzeul ce gzduiete misterioasa Barc Solar, descoperit abia n 1954, lng partea de sud a piramidei. Aceast barc se presupune c a purtat corpul lui Khufu n ultima sa cltorie, nainte de a fi nmormntat n piramid. Se poate de asemenea s fi servit i ca mijloc de transport n viaa de apoi, conform credinelor antice egiptene.

GRADINILE SUSPENDATE ALE SEMIRAMIDEI

LOCUL SI ANUL APARITIEI Gradinile suspendate ale Semiramidei sau Gradinile suspendate din Babilon au fost construite pe malul fluviului Eufrat ,in Babilon, Mesopotamia(Orientul Apropiat, care n prezent ine parial de Irak, parial de Siria de est i parial de Turcia de sud) in anul 600 i.Hr..

DESCRIERE Gradinile au fost construite de catre regele Nabucodonosor al II- lea(605-562 .Hr. ) pentru una din soiile sale, Amytis sau Amuhea. Dupa o veche legenda greceasca se pare ca sunt mult mai vechi fiind construite de regele Ninus(intemeietorul oraselor Babilon si Ninive) pentru sotia sa Semiramida. Cea mai completa descriere a acestor gradini apartine lui Diodor din Sicilia (care probabil s-a inspirat din alte scrieri mai vechi). Gradinile se compuneau din terase etajate n amfiteatru, cu o latur de aprox. 123 m. Terasele erau susinute de ziduri de piatr, construite la o distan de trei metri unele de altele. Spaiile dintre ziduri era acoperit cu boli realizate din blocuri de piatr. Pe aceste blocuri era aezat un strat de trestie , deasupra trestiei urma un dublu rnd de crmizi arse, legate ntre ele cu mortar de ipsos , acoperite cu foi de plumb, pentru a desvri izolarea hidrofug. Peste foile de plumb era un strat de pmnt, de grosime suficient pentru ca s poat prinde rdcinile celor mai mari arbori. Diodor spune: "...Terasele erau pline de plante de toate felurile, n stare s ncnte vederea prin mrimea i frumuseea lor". n grosimea teraselor erau amenajate galerii i camere, care primeau lumina lateral, pe o singur latur, n aa fel nct galeriile i camerele de la un anumit nivel aveau n fa privelitea unei grdini, care se rezema pe terasele nivelului inferior. Uriaele grdini ocupau o suprafa de 15000 m.Pentru stropitul grdinilor se foloseau maini hidraulice, care urcau apa din Eufrat la diferitele niveluri. Pe sub rdcinile plantelor erau o serie de canale, care umezeau nencetat pmntul. PREZENT Astazi este un desert in locul frumoaselor gradini care se pare ca au fost distruse de un cutremur sau de catre persi in momentul cuceririi Babilonului.

TEMPLUL ZEITEI ARTEMIS DIN EFESLOCUL SI ANUL APARITIEI

Templul zeitei Artemis sau Templul Dianei a fost construit in jurul anului 550 i.Hr in Efes, pe teritoriul imperiului babilonian(la 50 km de orasul Izmir in Turcia). Templul a fost construit in 120 de ani

DESCRIAERE A fost un templu construit in cinstea zeitei Artemis, zeita vanatorii, fertilitatii si a naturii.. Cldirea a fost lat de 51 m i de 105 m lungime. 127 de coloane de 18 m nlime susineau acoperiul. Vestita statuie a Artemisei avea 2m si se se afla in sanctuarul interior al templului. Unii scriitori antici au declarat ca acesta era facuta din lemn negru, in parte poleit cu aur, dar capul, bratele, mainile si picioarele fiind descoperite. Altii, ca de pilda logofatul orasului din zilele lui Pavel (Faptele Apostolilor 19,35), pretindea ca ea cazuse din cer, din care motiv unii invatati considera ca ea era facuta dintr-un meteor negru. Oricare ar fi fost materialul, statuia era un simbol al fertilitatii si din aceasta cauza corpul era acoperit cu multe mamele. Multi regi si oameni bogati donasera acestui templu lucrari de arta, ca daruri prin juruinta. Acolo avea loc multe serbari legate de cultul Dianei. Cea mai spectaculoasa dintre aceste sarbatori dura cateva zile, avand loc in luna Artemisios (martie-aprilie), care era dedicata Artemisei. Templul mai era cunoscut si ca un loc unde refugiatii politici primeau azil, un privilegiu foarte apreciat in antichitate. Mai mult chiar, una din bancile cele mai bogate si cele mai iscusit conduse ale antichitatii era administrata de catre preotii acestui templu. Rezultatul era ca mari sume de bani erau adapostite in ascunzatorile lui. La 22 iulie 356 I.Hr templul arde intr-un incendiu, se pare pus la cale de un locuitor Herostratus cu intentia de a ramane celebru. Legenda spune ca in aceeasi noapte s-a nascut Alexandru cel Mare care ulterior a ajutat la reconstructia templului. Templul este ars definitiv de goti in anul 262 d.Hr.

PREZENT Efesul este o ruina.STATUIA LUI ZEUS DIN OLYMPIA

LOCUL SI ANUL APARITIEIStatuia lui Zeus a fost creata in jurul anului 435 i.Hr de catre sculptorul Phidas in orasul Olympia, Grecia.Olympia era asezata in partea de vest a Peloponezului, la confluenta raului Alfeu cu raul Cladeos, la 10 km de marea Ionica si la poalele muntelui Cronion. La origine Olympia era un centru religios apoi faima sa a crescut prin Jocurile Olimpice, la care s-a adugat importana politic a sanctuarului; a devenit cu timpul un centru diplomatic, n care se hotra uneori soarta statelor greceti.DESCRIERE Ca urmare a victoriei grecilor asupra persilor s-a hotarat construirea unui templu inchinat lui Zeus. Templul a fost construit in Altis . Altis era o zona sacra unde s-au construit si Telecoleonul (locuintele preotilor), Pyrtaneul(locul in care era adapostit focul sacru) Stadionul cu o capacitate de 45 000 spectatori. Hipodromul si Buleuterionul(sediul senatului olimpic). Templul lui Zeus a fost construit de arhitectul Libon originar din Elida(Peloponez)i a fost terminat n anul457 .Ch. Templul a fost realizat n ordinul "doric peripter hexastil", cu ase coloane n faada principal i cte treisprezece coloane pe faadele laterale, cu dimensiuni de 67,12 m lungime, 27,68 m lime i 20,25 m nlime total, pn la partea superioar a frotonului (conform descrierii istoricului Pausanias). Templul era acoperit cu plci de marmura de Naxos, frontonul de est, n loc de acrotera (mic piedestal servind ca suport statuielor, vaselor i altor ornamente), purta o Victorie (zeita greaca cunoscuta ca mediator intre zei si muritori)aurit. Decoraia sculptural a celor dou frontoane, executate se pare de Paeonios i Alcamenes, a fcut faima acestui templu. Interiorul era mprit n trei zone: de la intrare pn la doua coloan era un spaiu liber, urma un spaiu nchis pn la cincea coloan, cu o balustrad de marmor; de la a cincea coloan pn la peretele de vest, era aezat statuia lui Zeus aezat pe un soclu din marmur albastr de Eleusis. Dupa cum reiese din scrierile lui Pausanis statuia a fost realizata de Phidas, un sculptor atenian foarte cunoscut in acele vremuri. Statuia lui Zeus a fost executat n tehnica chryselephantina, din lemn mbrcat n foi de aur i cu plci de fildes. Avea nlimea de aprox.12 m, iar soclul nu depea 14 m, nfindu-l pe Zeus aezat pe un tron cu un sptar nalt, bogat decorat. n mna dreapt inea o Victorie, lucrat n filde i aur, capul era ncununat cu ramuri de maslin. n mna stng, Zeus inea un sceptru pe care sttea un vultur de aur. O mantie i cdea de pe umeri peste torsul gol i-i acoperea picioarele. Prile corpului neacoperite erau de filde, picioarele erau rezemate pe un taburet, susinut n cele patru coluri de sfincsi de aur. Tronul era bogat decorat, policrom, cu abanos,bronz, filde, aur, pietre preioase i picturi. Sub sfincii care susineau braele tronului erau basoreliefuri care-i nfiau pe Apollo si Artemis omornd copiii Niobei, pe traverse erau reprezentate lupte ale lui Heracles i ale lui Tezeu cu amazoanele, pe soclu, Afrodita ieea din spuma mrii. n faa statuii exista un bazin care coninea uleiul necesar ntreinerii, avnd n acelai timp i rolul unei enorme oglinzi n care se reflecta statuia. In fata statuii era montata o draperie de purpura care era indepartata la solemnitati, momente in care putea fii admirata si de public.

PREZENT Se presupune c statuia ar fi fost distrus o dat cu incendierea templului n anul 408 d.Hr. Dup unii cercettori, ea ar fi fost dus la Constantinopol, unde ar fi fost distrus de un incendiu n anul 475d.Hr. Sapaturile arheologice au scos la iveala un mare numr de edificii i ansambluri, precum i un numr impresionant de obiecte, monede, inscripii, obiecte de ceramica. Cu aceast ocazie, s-au descoperit i numeroase fragmente ale templului lui Zeus precum i soclul statuiei.

Moneda de bronz ce reprezinta Statuia lui Zeus.A mai fost descoperita o pictura murala la Eleusis in care este redata statuia.

MAUSOLEUL DIN HALICARNAS

DATA SI LOCUL CONSTRUCTIEI Mausoleul din Halicarnas a fost ridicat din ordinul guvernatorului provinciei Caria ,Mausol ,fiind terminat in 351 i.Hr. A fost construit in provincia Halicarnas(Bodrum , Turcia).DESCRIERE Zona in care s-a ridicat acest monument fusese cucerita de persi care, datorita vastului lor imperiu nu reusau sa se ocupe indeaproape de fiecare teritoriu cucerit asa ca numeau guvernatori (satrapi)care sa administreze provinciile. . ncepnd din anul 377 .Hr., satrapul Mausol guverna Caria, regiunea de coast, din sud-vestul Asiei Mici. Tatl sau, satrapul Hekatominos, contribuise la nflorirea economic a portului Halicarnas. Mausol a continuat extinderea acestei capitale de provincie. De asemenea, s-a ngrijit s lase motenire oraului un monument nepieritor, n amintirea tatlui su i a sa, pe locurile unde ei au funcionat ca guvernatori. Nu a apucat sa vada constructia, acesta fiind terminata dupa moartea sa. Mausoleul a fost opera arhitectilor greci Phiteos i Satyros i a sculptorilor Scopas i Timhoteos. . Pe un soclu nalt, cu cinci trepte, cu dimensiunile de 39 m lungime i 33 m lime, se gasea un suport lung de 33 m, lat de 27 m i nalt de 22 m. Pe acesta se nla templul funerar propriu-zis, susinut de 39 de coloane, avnd 39 m fiecare (singura parte ce amintea arhitectura greaca tradiional). Imediat deasupra acoperiului se mai inla o piramida cu 24 de trepte, pe al crei vrf trunchiat era aezat cvadriga. Cu o nlime total de 49 m, mausoleul ar fi putut echivala n zilele noastre cu o cldire cu 16 etaje. Marii cuceritori (cum ar fi Alexandru cel Mare) au tratat monumentul cu respect.PREZENT In secolul al XII-lea d.Hr., un puternic cutremur a distrus monumentul, resturile sale putand fi vazute azi la 1 km de Bodrum(muzeu in aer liber).

COLOSUL DIN RHODOSDATA SI LOCUL CONSTRUCTIEI Colosul din Rhodos a fost construit intre anii 351i.Hr-282 i. Hr in insula greceasca Rhodos.DESCRIERE Statuia il reprezinte pe zeul grec al Soarelui, Helios i msura ntre 32 i 36 de m . Locuitorii insulei au vrut astfel sa aduca un omagiu zeului care ii protejase in timpul asediului prin care macedonenii voiau ca ei sa rupa alianta cu Ptolemeu al Egiptului. Construcia s-ar fi realizat n 12 ani i ar fi fost finalizat n anul 282 .H. Dup unii, strjuia intrarea n portul din insul insa dupa descoperiri mai recente se pare ca era amplasat la intrarea in Castelul Templierilor. Statuia era construit din bronz i ntrit ulterior cu fier i piatr iar soclul pe care era amplasata avea 15 m. Se spune c au fost folosite 15 tone de bronz i 9 tone de fier, ns calculele arat c aceste cantiti au fost chiar mai mari.. Teoria c acest colos sttea cu cte un picior pe fiecare mal al portului este doar o legend, pentru c n nici o scriere nu se specific acest lucru. Chares din Lindos, un sculptor de pe aceast insul, a fost angajat pentru construcia statuii. Aceasta ar fi strjuit intrarea n port timp de 56 de ani. Cnd soarele rsrea dimineaa, se reflecta n suprafaa de bronz i fcea ca figura zeului s strluceasc. n 225 .H., n urma unui cutremur, i s-a rupt un picior. Dup ce arabii au cucerit insula n anul 653, statuia a fost vndut de ctre acetia unui evreu din Siria, care a crat-o pe 900 de cmile, dup cum spune legenda. PREZENT Din vechiul oras mai sunt putine urme.

FARUL DIN ALEXANDRIA

DATA SIO LOCUL CONSTRUCTIEI Farul din Alexandria a fost construit in secolul al III-lea i.Hr pe insula Pharos aflata langa orasul antic Alexandria (Egipt).DESCRIERE n anul 290 .Hr. regele Egiptului Ptolemeu I Soter a nceput construcia farului, care a fost terminat dup moartea lui de ctre fiul su, Ptolemeu al II-lea. A fost realizat dup concepia architectului Sostratus(grec). Farul avea o nlime ntre 115 i 135 de metri i a fost pentru mult timp cea mai mare cldire fcut de om.A fost construit din blocuri uriae de marmura alb i avea trei niveluri separate. Baza farului avea o form ptrat i era nalt de 55.9 m. n mijloc seciunea farului era de form octogonal, era gol pe dinuntru i avea o nlime de 30 de metri. Din interior ieeau flcri care nu se stingeau niciodat, luminnd att noaptea ct i ziua i fcnd vizibil drumul spre port. Partea de sus avea o form de cerc i era nalt de 7 metri. Se spunea c flacra se vedea de la 50-60 km deprtare.Deasupra farului era o statuie. Nu se tie sigur dac era statuia lui Poseidon, Zeus sau Helios. Farul nu a fost construit doar pentru a-i proteja pe marinarii aflati in largul coastelor Alexandriei, ci si ca mijloc de propaganda, monumentul fiind un simbol al orasului. Se presupune ca raza sa de vizibilitate era de aproximativ 50 de km. 50 de incaperi erau destinate pentru personalul de intretinere si pentru depozitarea combustibilului. Camerele pentru depozitarea combustibilului erau amenajate in jurul unei rampe interioare suficient de larga pentru a permite trecerea animalelor de povara incarcate cu combustibilul aferent si care avea acces la o terasa inconjurata de patru tritoni sufland in cornuri. Etajul al II-lea era de forma octogonala si masura 34 metri inaltime si 18,30 metri largime, fiind prevazut cu o scara interioara care urca la cel de-al III-lea etaj. Acesta era de forma rotunda si avea 9 metri inaltime, fiind prevazut cu o scara cu 180 trepte.Farul a fost distrus inainte de 1494 d.Hr. in doua cutremure puternice.PREZENTInformatii despre cum arata farul avem din scrierile calatorului arab Habou-Haggahg Al Andaloussi . In 1994 niste scafandri au gasit ruinele farului in apropiere de Alexandria.