Clasificarea Sumara a Navei

download Clasificarea Sumara a Navei

of 13

 • date post

  07-Aug-2015
 • Category

  Documents

 • view

  130
 • download

  9

Embed Size (px)

Transcript of Clasificarea Sumara a Navei

TEORIA, CONSTRUCIA I VITALITATEA NAVEI CURSUL 21.2. CLASIFICAREA SUMAR A NAVELOR - CONTINUARE II. Nave maritime de transport mrfuri specializate II.1 NAVE PORT CONTAINERE (engl. Containerships) sunt nave specializate destinate transportului de containere. Portcontainerele se clasific dup cum urmeaz: 1. Portcontainer tip celular- cele mai ntlnite n practic; containerele nu necesit manevre de deplasare dup ce au fost coborte n cal. Astfel, magaziile sunt prevzute cu ghidaje verticale din bare de oel pentru poziionarea containerelor, fr ca acestea s se nepeneasc, i suficient de sigure pentru a preveni fenomenul de alunecare n cazul schimbrii asietei (shifting).

Sursa: www.maersksealand.com Figura 1.6. Vedere general a unei nave portcontainer

2. Semi portcontainere, ce pot transporta containere dar i marf vrac sau alte tipuri de mrfuri generale. 3. Portcontainere pariale, care au o mare poriune din spaiul de depozitare dedicat transportului de containere iar restul spaiului destinat altor tipuri de mrfuri, ce pot fi ncrcate n maniera tipic navelor RO/RO. 4. Nave cu capacitate limitat de transport containere proiectate iniial pentru transportul altor tipuri de marf dect containerele, ns au fost echipate n timp i cu mijloace de amarare specifice containerelor. Caracteristicile generale ale navelor portcontainere sunt urmtoarele: DW = 10.000....50.000 tdw, la viteze economice de 20....30 Nd; Tranzitul de containere se execut la terminale specializate, iar mijloacele de manipulare sunt la cheu: macarale de cheu cu consol, macarale portal. Majoritatea navelor portcontainer au magaziile de marf dispuse n prova castelului, astfel nct puntea de navigaie, compartimentul maini sunt n pupa sau ntr-o poziie apropiat de pupa (1/3 de la perpendiculara pupa);

Dintre avantajele containerizrii mrfii amintim:

Conf.dr.ing. Laureniu Chiotoroiu

1

-

Reducerea semnificativ a timpului de operare i mna de lucru necesar, n special la navele portcontainer de tip celular; Mrfurile containerizate permit transportul intermodal al mrfurilor cu timp minim alocat transferului de marf; Spre deosebire de marfa n vrac, marfa containerizat, dac este bine amarat n interiorul containerelor la punctul de origine, este puin probabil s se deterioreze pe durata tranzitului; De vreme ce containerele pot fi nchise ermetic i sigilate la punctul de origine, acest tip de marf face mai puin subiectul litigiilor; Containerele pstreaz marfa n interior ferit de intemperii, astfel nct capacitatea de ncrcare a navei poate fi mrit prin aezarea unui numr nsemnat de containere pe puntea principal.

Deoarece puntea trebuie s fie deschis, gurile de magazie sunt foarte mari. Dup ce magaziile sunt ncrcate cu containere, capacele gurilor de magazii sunt nchise, peste acestea fiind aezate alte containere care, prin capacitatea de ncrcare ctigat, compenseaz de fapt utilizarea ineficient a volumului interior. Asta pentru c, prin forma paralelipipedic a containerelor nu pot fi umplute spaiile curbate de lng bordaj. II.2. NAVE RO-RO (engl. Roll-on/Roll-off ships) sunt nave specializate destinate transportului de vehicule rutiere, pe roi sau enile, cu ncrcare-descrcare pe orizontal. n trecut erau cunoscute sub numele trailerships.

Figura 1.7. Vedere general a unui RO/RO ferry cu ramp prova

Dintre caracteristicile navelor RO/RO pot fi amintite:

Capacitatea de ncrcare variaz n limita DW = 4.000....30.000 tdw, la viteze economice de 18....24 Nd. Fac parte din grupa navelor cu un timp extrem de redus de staionare n porturi pentru operaiuni de ncrcare-descrcare; Au de obicei mai multe puni, distana ntre acestea fiind dat de gabaritul vehiculelor transportate; Datorit spaiilor neocupate din magazii i volumului specific mare al vehiculelor, navele RO/RO au raporturi ntre dimensiuni diferite de cele uzuale n cazul celorlalte nave comerciale, astfel: B/T mare (bun stabilitate i micri de ruliu dure la pescaje reduse) i H/T mare (capacitate mare de ncrcare i bord liber mare); Prezint un sistem de ventilaie eficient i fiabil instalat n magaziile de marf pentru nlturarea noxelor produse de vehicule pe durata operaiunilor de ncrcaredescrcare; Pentru a reduce volumul de spaiu pentru marf care se pierde, multe din navele RO/RO moderne folosesc crucioare pe roi care manevreaz containerele ncrcate,2

Conf.dr.ing. Laureniu Chiotoroiu

n locul camioanelor obinuite de pe navele trailership convenionale. Pentru operaiunile de ncrcare-descrcare, navele RO/RO sunt dotate cu rampe articulate de nav care se sprijin cu captul liber de cheu, dispuse la prova (etrava este rabatabil), la pupa sau lateral pe bordaj; Rampele sunt reglabile astfel nct nava poate opera la diverse niveluri ale mareei. n plus, sunt prevzute la interior cu rampe fixe i lifturi pentru deplasarea vehiculelor pe vertical;

Rampele unei nave RO/RO tipice sunt proiectate s serveasc tuturor punilor navei. n caz contrar, navele RO/RO devin nave hibride sau combinate, proiectate cu un design particular, la comand. Din aceast categorie fac parte navele: Pure Car Carriers (PCC) sau simplu Car Carriers; RO-PAX i CON-RO. 1. NAVELE CAR CARRIER sau PCC (Pure Car Carrier) sunt nave RO/RO specializate, cu un aspect diferit de cele convenionale, cu form paralelipipedic ntins pe toat lungimea navei i de lime egal cu cea a navei.

Boris Paulien

Team Shiplovers.de Figura 1.9. Ramp lateral PCC

Figura 1.8. Vedere general a unei nave PCC

Ca trsturi caracteristice, navele de tip Car Carriers au o ramp la pupa i una lateral pentru ncrcarea simultan a autovehiculelor i n plus un sistem automatizat performant de prevenire i stingere a incendiilor.

Sursa: www.solentwaters.co.uk Figura 1.10. Vedere axonometric a unei nave Car carrier

Capacitatea de transport a acestor nave este de ordinul miilor de autovehicule, putnd ajunge la 8.000 buc. transportate. Rutele de transport ale acestor tipuri de nave leag SUA de Europa i Asia, fiind de fapt un angrenaj esenial n procesul de producie i comercializare al industriei de automobile. Evoluia recent a acestor nave a condus la un nou design un anumit numr de puni proiectat i adaptat diferitelor nlimi ale autovehiculelor transportate navele PCTC (Pure Car and Truck Carriers).

Conf.dr.ing. Laureniu Chiotoroiu

3

2. NAVELE RO-PAX - sunt nave RO/RO specializate de mare vitez, destinate transportului pe distane scurte att al vehiculelor rutiere ct i al unui numr redus de pasageri. Caracteristicile principale sunt urmtoarele:

Posed spaiu att pentru amplasarea cabinelor de pasageri, dar mai ales pentru serviciile adiionale oferite acestora: restaurante, baruri, cinema, cazinouri, mall-uri etc.; Sunt nave de mare vitez (de obicei peste 25 noduri); Au forma carenei fin, asemntoare celor militare, pentru a dezvolta viteze mari n condiiile unei rezistene de val sczute.

Sursa: www.solentwaters.co.uk Figura 1.11. Vedere axonometric a unei nave Ro-Pax

3. NAVELE CON-RO I CON-BULK Navele Con-Ro sunt un hibrid ntre navele RO/RO i portcontainere. Acest tip de nave folosete zona interioar de sub puntea principal pentru depozitarea vehiculelor pe puni tip Ro/Ro, iar pe puntea superioar sunt stocate containerele.

Sursa: www.solentwaters.co.uk Figura 1.12. Vedere axonometric a unei nave Con-Ro

Configuraia unei astfel de nave prezint o larg varietate din punctul de vedere al poziionrii i tipurilor de rampe, dar n general toate posed rampe i lifturi ce permit mrfii s fie ncrcat de ctre mijloacele de transport de lng nav. Spre deosebire de navele portbarje ce pot ncrca sau descrca lepurile la deprtare de facilitile portuare, diguri de larg sau rad, navele RO/RO trebuie s acosteze la dane specializate.

Conf.dr.ing. Laureniu Chiotoroiu

4

II.3. NAVE PORT BARJE (engl. Barge Carriers) sunt nave specializate destinate transportului de lepuri sau barje purtate, i eventual al containerelor. Portbarjele se clasific n 3 categorii, dup tipul de ncrcare/descrcare al mrfii: 1. NAVE LASH (engl. Lighter Aboard Ship) ncrcarea se face cu ajutorul unei macarale mobile. 2. NAVE SeaBee (engl. Sea Barge) ncrcarea se face cu ajutorul unui elevator. 3. NAVE BACO (engl. Barge Container ship) ncrcarea se face prin inundarea compartimentului rezervat depozitrii i mpingerea barjelor pe suprafaa apei n interior. Caracteristici generale ale navelor portbarje:

n general deadweight-ul acestor nave se ncadreaz n gama DW = 25.000....50.000 tdw, la viteze economice de 18....25 Nd; Pot avea de la 2 4 puni.

Barjele sunt descrcate de pe nava mam n ap sau invers. Acest tip de nave au timp redus de staionare n porturi, iar una din principalele caracteristici se refer la separarea fizic dintre nav i magaziile de marf, fiecare din acestea putnd s pluteasc i s fie manevrate de ctre remorchere sau mpingtoare att n zona portuar ct i pe rutele fluviale navigabile. Sistemul de transport opereaz n mod similar ca n cazul portcontainerelor (aici, marfa este stocat n lepuri specializate cu dimensiuni standardizate). Staionarea de scurt durat n porturi sau avanporturi se datoreaz att manevrei unui numr relativ mic de barje sau lepuri, dar i faptului c acest tip de nav nu necesit docuri, dane sau instalaii de ncrcare-descrcare speciale din partea portului. De aici, barjele sau lepurile sunt remorcate sau mpinse pn la destinaie. 1. Nave n sistem LASH - o macara portal mobil (de 500 tone) asigur manipularea lepurilor, care sunt ridicate prin pupa pn la nivelul punii principale i deplasate apoi cu ajutorul unei platforme pn n dreptul magaziilor n care se depoziteaz. Barjele suplimentare sunt aezate pe punte, deasupra capacelor gurilor de magazie. Fiecare barj sau lep poate ncrca pn la 370 tone de marf. Navele LASH au diverse mrimi, cea mai mare avnd o capacitate maxim de 89 de barje. Aceste nave sunt relativ mari, ajung pn