Civica Final

of 12 /12
1.Persoana si exercitarea calitatii de cetatean.Normative si legea. 2.Notiuni generale despre procesul penal.Drepturile si obligatiunile persoanelor implicate in procesul penal.Instantele de judeacata care le examineaza. 3.Notiunea de contraventie administrativa de infractiuni. Sanctiuni aplicate pentru savirsirea contraventiilor administrate.

Embed Size (px)

description

Educatia civica

Transcript of Civica Final

persoana si exercitarea calitatii de cetatean.normative si legea 2.notiuni generale despre procesul penal.drepturile si obligatiunile persoanelor implicate in procesul penal.instantele de judeacata care le examineaza.notiunea de contraventie administrativa de infractiuni,sanctiuni aplicate pentru savirsirea contraventiilor administrate

1.Persoana si exercitarea calitatii de cetatean.Normative si legea.2.Notiuni generale despre procesul penal.Drepturile si obligatiunile persoanelor implicate in procesul penal.Instantele de judeacata care le examineaza.3.Notiunea de contraventie administrativa de infractiuni. Sanctiuni aplicate pentru savirsirea contraventiilor administrate.

1.Persoana si exercitarea calitatii de cetatean. Calitatea de cetean apersoanei fizice exprimrelaiile permanente social-economice, politice i juridice dintre persoana fizici stat, dovedind apartenena sa la stati atribuind persoanei fizice posibilitatea de a fi titularul tuturor drepturilor i responsabilitilor reglementate de constituei legile organice ale statului.T. H. Marshal, n cartea sa Cetenia i clasa social, iden-tifictrei componente ale ceteniei: componenta civil,care include drepturile referitoare la libertatea individual;componenta politic, care vizeaz dreptul la participare nexersarea puterii politice ideavotaia fialesnnsttuii parlamentare;componenta social care se refer la drepturile la unstandard decent de via i accesulegal la educae,sntate,locuin un vent mnm.

A fi cetean nu nseamn numai a avea un act de identitate respectiv. Cetena pre-vede loialitatei devotament fa de statul su.Pentru Republica Moldova, calitateade ce-tean este definit n dou acte legislative: ConstituiaRepublicii Moldova din9.07.1994(titlul II. Drepturile, libertile i ndatoririle fundamentale ale cetenilor) Legea cete-niei Republicii Moldovadin 6 iunie 2000. Cetenii Republicii Moldova beneficiaz de unir de drepturii liberti, printre care:dreptul la vot ialegeri libere, corecte i democrati-ce, dreptul la via i la integritate fizic i psihic, laaprare, inviolabilitatea domiciliului,liber circulaie, dreptulla educaie, la informaie, la munc,la proprietate i via privat,libertatea exprimrii opiniei, religiei, contiinei, ntrunirilor a.

Odat cudrepturileilibertilegarantate de Constitua rii, ceteniimaiauresposabiliti importante care trebuie ndeplinite: devotamentul fa de ar, aprarea Patriei,contribuia financiar prin plata impozitelor i taxelor, protecia mediului nconurtor amonumentelor publice.Astfel, putem meniona c exercitarea calitii de cetean variazde la accentul pus pe drepturile i obligaiile cetenilor, la valenele patriotice compe-tenele unuibun cetean

Notiuni generale despre procesul penal.Procesul penal este n primul rnd o aciune dinamic, evolutiv, care se manifest foarte complex. n cadrul lui au loc un ir de activiti, aciuni mai restrnse ( ex. mprirea procesului n mai multe faze i etape ). Fiecare dintre ele are menirea s propulseze procesul penal spre atingerea scopului su.

Clasificare:a)inculpat cel care este adus in fata instantei sa raspunda penal pentru infractiunea comisa si civil de pagubele pe care le-a produs prin acea infractiune.b)Partea vatamata victima infractiunii care actioneaza in vederea sanctionarii penale a inculpatului.c)Partea civila persoana prejudiciata prin infractiune, care pretinde repararea pagubei provocata de inculpat.d)Partea responsabila civilmente este chemata sa raspunda fata de partea civila impreuna cu inculpatul pentru paguba ce i s-a produs acesteia.

Prile n procesul penal sunt: persoanele fizice sau juridice care au drepturi i obligaii provenite din coninutul raporturilor juridice de procedur penal ( bnuitul, nvinuitul, partea vtmat, partea civila etc. ). Ali subieci sunt persoanele care favorizeaz desfurarea procesului penal ( martor, expert, specialistul, interpretul etc. ).

Scopul procesului penal este protejarea persoanei, societii i statului de infraciuni, precum i de aciuni abuzive din partea organelor judiciare legate de cercetarea infraciunilor presupuse sau comise, astfel ntruct orice persoan care a svrit o infraciune s fie pedepsit conform vinoviei sale i nici o persoan nevinovat s nu fie tras la rspundere penal i condamnat.[1]

Drepturile si obligatiile persoanelor implicate in procesul penal.Drepturi:Orice parte are dreptul sa fie asistata de aparator, n tot cursul procesului penal; Aparatorul partii vatamate, al partii civile si al partii responsabile civilmente are dreptul sa asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala. Acesta poate formula cereri si depune memorii;n cursul procesului penal, partile pot propune probe si pot cere administrarea lor.Cererea pentru administrarea unei probe nu poate fi respinsa, daca proba este concludenta si utila; Orice persoana poate face plngere mpotriva masurilor si actelor de urmarire penala, daca prin acestea s-a adus o vatamare intereselor sale legitime.

Obligatii:Plngerea sau denuntul trebuie sa faca referire la fapte reale (nvinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plngere este la rndul ei infractiune); Persoana chemata ca martor este obligata sa se nfatiseze la locul, ziua si ora aratate n citatie.Obligatiile organelor de urmarire penala: *Sa efectueze urmarirea penala numai potrivit dispozitiilor prevazute de lege; *Sa strnga probele necesare pentru aflarea adevarului si pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele, n vederea justei solutionari a acesteia; *Sa adune probele att n favoarea, ct si n defavoarea nvinuitului sau inculpatului; *Sa garanteze dreptul la aparare pentru toate partile (persoanele) implicate n procesul penal; *Sa asigure partilor deplina exercitare a drepturilor procesuale n conditiile prevazute de lege;*Sa nu ntrebuinteze violente, amenintari ori alte mijloace de constrngere, precum si promisiuni sau ndemnuri, n scopul de a se obtine probe; *Sa cheme, spre a fi ascultate, persoana care a suferit o vatamare prin infractiune, precum si persoana responsabila civilmente; *Sa rezolve plngerea mpotriva masurilor si actelor de urmarire penala n termen de cel mult 20 de zile de la primire si sa comunice de ndata persoanei care a facut plngerea modul n care a fost rezolvata.

Notiunea de contraventie administrativa de infractiuni. Contravenie administrativ - se consider fapta (aciunea sau inaciunea) ilicit ce atenteaz la personalitate, la drepturile ila interesele legitime ale persoanelor fizice i juridice, la proprietate, la ornduirea de stat i la ordinea public, precum i altefapte ilicite pentru care legislaia prevede rspundere administrativ.Rspunderea administrativ pentru contraveniile prevzute de prezentul Cod apare, dac prim caracterul lor acestecontraveniinu atragdup sine, n conformitate cu legislaia n vigoare,rspunderea penal.

Sanctiuni aplicate pentru savirsirea contraventiilor administrate.Sanciunea administrativ este o msur de rspundere i se aplic n scopul educrii persoanei, care a comis o contravenie administrativ, n spiritul respectrii legilor, precum i n scopul de a se preveni comiterea unor noi contravenii att de ctre contravenientulnsui, ct i de alte persoane.

Felurile sanciunilor administrativePentru comiterea contraveniilor administrative potfi aplicate urmtoarele sanciuni administrative:1) avertismentul;2) amenda;3) ridicarea contra echivalent a obiectului, care a constituit instrumentul comiterii sau obiectivul nemijlocit al contraveniei administrative;4) confiscarea obiectului, care a constituit instrumentul comiterii sauobiectivul nemijlocit al contraveniei administrative;5) privarea de dreptul special, acordat ceteanului respectiv (de dreptul de a conduce mijloacele de transport, de dreptul de vntoare);6) privarea de dreptul de a deine anumite funcii sau de a exercita anumite activiti;7) arestul administrativ;8) expulzarea.

Realizat de: Rusu Maria Grupa 33