Chimie farmaceutica an III.doc

Click here to load reader

 • date post

  18-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  128
 • download

  14

Embed Size (px)

Transcript of Chimie farmaceutica an III.doc

COALA ROMN DE AFACERI

COALA ROMN DE AFACERI

COALA POSTLICEAL DE AFACERI

SPECIALIZAREA: ASISTENT MEDICAL DE FARMACIE

Modulul VICHIMIA COMPUILOR CU ACIUNI FIZIOLOGICE DIVERSE

Profesor: LUP MARIA

Curriculum aprobat prin OMEdC nr. 5042/2005

Alba Iulia2008

Norme de protecie a muncii n laboratorul de chimie

Protecia muncii are ca scop asigurarea celor mai bune condiii de munc, prevenirea accidentelor i mbolnvirilor. n conformitate cu legislaia de sntate i securitate n munc elevii trebuie s-i formeze deprinderile necesare executrii corecte a oricror activiti, pentru deplina securitate.

Pentru aceasta este necesar respectarea cu strictee de ctre elevi a normelor de protecie a muncii, la efecturarea tuturor experimentelor.

1. Laboratorul este un loc special amenajat pentru aciviti serioase i meticuloase. Aa c trebuie s ai n vedere securitatea colegilor ti.

2. Orice accident trebuie anunat profesorului.

3. Fiecare experiment se efectueaz numai dac este precizat de profesor.

4. Trebuie s urmezi ntocmai instruciunile primite de la profesor.

5. Usensilele de laborator trebuie s fie curate la nceperea lucrului.

6. Se efectueaz lucrrile practice numai dup ce ai citit instruciunile prevzute de fia de lucru pe care o primei cu cel puin o zi nainte de a efectua lucrarea propriu-zis.

7. Foloseti numai substane i ustensile permise de fia de lucru.

8. Substanele i ustensilele de pe masa de lucru a profesorului nu se ating.

9. Manifest o permanent atenie la transvazarea substanelor dintr-o sticl n alta.Spal imediat cu ap poriunile de piele care au venit n contact cu substane chimice.

10. nclzirea unei eprubete se face cu mult atenie aa nct s nu priveti direct n vasul cu reactivi.

11. nclzete un reactiv n eprubet de la partea superioar n jos, pentru ca vaporii din partea superioar s nu se reverse.

12. Verific mirosul gazelor degajate fluturnd mna dinspre prob spre tine i mirosind cu atenie.

13. nainte de folodsirea substanelor inflamabile orice surs de cldur trebuie ndeprtat.

14. Diluarea acizilor concentrai se face adugnd acidul n picturi n ap (agitnd continuu) i nu apa n acid (acidul sare n afara vasului i poate ajunge n ochi i pe esturi).

15. Soluiile corosive (acizi, baze, brom, iod, etc)se mnuiesc cu mare atenie.

16. Reactivii nu se toarn niciodat napoi n sticla cu reactiv, i nu se schimb dopurile sticlelor. Dopul nu se las pe mas n timpul activitii experimentale.

17. Nu se atinge direct cu mna sticlria care a fost n contact direct cu focul, ci se las s se rceasc.

18. Courile sunt numai pentru hrtie. Probele, deeurile solide i sticlria se strng n recipiente speciale.

19. Dup terminarea lucrului masa de laborator va fi curat.20. Substanele nu se gust.

21. Cnd lucrezi: poart halat, strnge-i prul, ndeprteaz bijuteriile care te pot deranja n timpul activitii, poart ochelari de protecie sau folosete ecran de protecie n cazul experimentelor cu substane agresive.22. Pregtete substanele, aparatele i ustensilele necesare activitii i apoi ncepe lucrul.

23. Pentru substanele solide folosete spatule i pensete, iar pentru cele lichide: eprubete, pipete, pahare, flacoane.

24. Substanele chimice se pstreaz n recipieni speciali pe care se aplic etichete cu: formula chimic, denumirea substanei n limba roman i D.C.I., masa molecular, cantitatea, data transvazri, lotul din care provine, data ambalrii, data expirrii, indicaii speciale: otrav, toxic,inflamabil, etc.25. Orice activitate de laborator se v-a efectrua pe baza unei fie de lucru individuale sau de grup.

26. Sursele de cldur nu se vor lsa aprinse la plecarea din laborator.

27. Sube se volatilizeaz uor se pstreaz n vase bine nchise mai precis parafinate n vecintatea dopului.

28. Aezarea substanelor chimice n dulapuri nchise se face ordonat pe cationi i alfabetic: metal, oxid hidroxid, sare,iar substanele organice se vor aeza pe funciuni. Pe ua dulapului va fi pus lista cu substanele existente.

29. Se lucreaz cu cantiti mici de reactivi i cu soluii diluate, iar cu substanele solide se va lucra cu cantiti strict necesare.

30. Acizii se vor folosii n soluii diluate, n afara cazurilor n carew se indic concentraia.

31. Reactivul se adaug n eprubet, n pictur astfel nct volumul total s nu depeasc jumtate din volumul eprubetei.32. Pentru a mirosi substanele, se ndeprteaz vaporii cu mna nspre nas, fr a se inspira puternic, deoarece aciunea multor substane este toxic chiar dac aceasta nu se manifest imediat.

33. Substanele toxice(mercurul, srurile de mercur, clorura de bariu, etc), substane foarte corosive(acidul sulfuric, acidul clorhidric), uor inflamabile sau care se pot autoaprinde(sodiu, potasiu, fosfor), se depoziteaz n dulapuri metalice ermetic nchise i ncuiate.34. Soluiile srurilor mercuroase se pstreaz n prezena mercurului.

35. Metalele alcaline se pstreaz sub petrol, cele alcalino-pmntoase n glicerin, iar fosforul alb n ap.

36. Hrtiile pe care se usuc fosforul se vor arde, iar cele pe care sau tiat i ters metalele alcaline se vor umezi cu Ap, pn la consumarea total a metalului.37. Nu se vor pstra n acelai loc aciz cu hidroxidul de amoniu, acidul azotic, acidul clorhidric.

38. Substane ca apa de clor i bromul se vor pstra n ni.

39. Acidul azotic, premanganatul de potasiu, srurile mercuroase, iodura de potasiu, apa oxigenat se pstreaaz n sticle de culoare nchis i departe de surse de cldur.

40. Transvazarea lichidelor se face numai prin plnie41. Acidul percloric, cloratul de potasiu, nitrobenzenul, acetilura de argint nu se vor tritura(mojara).

42. La pregtirea amestecurilor oxidante se frmieaz oxidanii n stare pur, n doze mici ntr-un mojar absolut curat, amestecarea oxidanilor cu alte substanefrmiate nu se face niciodat prin frecare n mojar, ci prin sgitarea intr-un balon sau prin amestecarea cu o spatul pe hrtie velin.

43. Eprubeta cu substan uscat care se supune nclzirii se va ine cu un clete de lemn sau de hrtie n funcie de temperatura la care se poate face nclzirea, nclinat (nu spre cel care lucreaz sau spre vecin), se va nclzii treptat pe toat lungimea ocupat de substan, agitnd-o permanent. Celelalte vase de sticl nu se nclzesc direct pe flacr, ci numai pe sit de aybest, dup ce se constat c pereii exteriori sunt uscai44. Baloanele i celelalte vase de sticl n care se afl lichide fierbini nu se pun direct pe mas, ci pe o plac de aybest, sau un alt material termoizolant, iar paharele mici cu lichid, se ridic numai cu ambele mini.

45. Prinderea n stativ a baloanelor, refrigerentelor, biuretelor se face cu ajutorul clemelor prevzute cu aprtori de plut sau cauciuc.

46. Introducerea unui tub de sticl ntr-un dop de plut sau de cauciuc se face inndu-se tubul cu mna nfurat ntr-o estur de pnz uscat ct mai aproape de captul de introdus, fr a fora.

47. RNILE PROVOCATE PRIN TIETURI DE STICL, METAL SE DEZINFECTEAZ CU AP OXIGENAT, se aplic un pansament steril cu rivanol.48. Arsurile termice nu se spal cu ap, ci se ung cu miere sau glicerin.

Asemenea unui compus chimic, cunoaterea tiinific se purific prin recristalizare

I.M.Ziman

GENERALITI

Stabilitatea medicamentelor din punct de vedere chimicMedicamentele trebuie s prezinte:

1. Stabilitate fizic, adic s-i menin proprietile fizice iniiale i forma farmaceutic.

2. Stabilitate chimic- meninerea integritii chimice a fiecrui component, n special a coninutului de substan activ.

3. Stabilitate microbiologic- meninerea stabilitii (rezistena) la dezvoltarea microorganismelor n condiii determinate.

Scopul medicamentului este de a avea efect terapeutic ct mai repede dup administrare.

Aadar stabilitatea medicamentul nu trebuie s: modifice stabilitatea nici a substanei active i nici a substanelor auxiliare pe toat durata valabilitii medicamentului afecteze viteza de eliberare a substanei active se administreze n cazul n care mai puin de 10% din substana activ s-a eliberat sau au aprut ageni toxiciCum se determin stabilitatea chimic?Se examineaz procesele chimice care au loc pe parcursul stocriisub aciune factorilor atmosferici: umiditate, oxigen, lumin,temperatur, .a. pentru a se evita modificarea activitii terapeutice.

Ce se nelege prin expresii de genul:

-la rece temperaturi 2-8oC-la loc rcoros temperaturi de 8-15oC

-la temperatura camerei temperaturi de 15-25oC.

Exemple de degradri chimice care vor genera produi toxici sunt reaciile de: hidroliz, oxidare, fotoliz, decarboxilare,izomerizare, etc.

De pild substanele organice ce conin grupri ester: aspirin, alcalozii, nitroglicerina, lactona (policarpina, spironolactona), amidele, lactamele (penicilinele, cefalosporinele), imidele (gluteinimidele), fenileterii (codeina, propanololul) se descompun prin hidroliz. Pentru a ntrzia acest proces se alege valoarea optim de pH la includerea substanelor uor hidrolizabile n micele sau complexarea acestora, ori prin uscarea cu spray.

Reaciile de oxidare au loc la tioeteri (fenotiazine), acizi carboxilici (acizi grai), cetone (hidrocortizon, predinisolon), fenol (morfin), nitrii (amilnitrit), etc.

Fotoliza este un proces de oxidare catalizat de lumin (menadione, fenotiazine, pirazolone nitroprusiat de natriu). Pentru a evita acest proces se face o condiionare adecvat n recipiente de sticl colorat, introduse n cutii de carton sau blistere din mase plastice colorate n brun i respectiv confecionate din aluminiu.

Observaie obligatoriu etichetele au menionate pe ele condiiile de stabilitate conform I.C.H. (Conferina Internaional pentru Armonizarea cerinelor tehnice n vederea nregistrrii Produselor farmaceutice pentru uz uman.)