Cetatea Neamțului

download Cetatea Neamțului

of 14

 • date post

  23-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  79
 • download

  3

Embed Size (px)

description

Cetatea Neamțului. U.N.E.S.C.O. - PowerPoint PPT Presentation

Transcript of Cetatea Neamțului

Cetatea Neamului

Cetatea NeamuluiU.N.E.S.C.O.Cetatea Neam (cunoscut impropriu sub titulatura Cetatea Neamului) este o cetate medieval din Moldova, aflat la marginea de nord-vest a oraului Trgu Neam (n nord-estul Romniei). Ea se afl localizat pe stnca Timu de pe Culmii Pleului (numit i Dealul Cetii), la o altitudine de 480 m i la o nlime de 80 m fa de nivelul apei Neamului. De aici, strjuia valea Moldovei i a Siretului, ca i drumul care trecea peste munte n Transilvania.Cetatea Neam fcea parte din sistemul de fortificaii construit n Moldova la sfritul secolului al XIV-lea, n momentul apariiei pericolului otoman. Sistemul de fortificaii medievale cuprindea aezri fortificate (curi domneti, mnstiri cu ziduri nalte, precum i ceti de importan strategic) n scop de aprare, ntrite cu ziduri de piatr, valuri de pmnt sau avnd anuri adnci.

Cetatea Neam a fost construit n timpul domniei lui Petru I Muat (1375-1391), ea fiind menionat pentru prima dat la 2 februarie 1395, n timpul expediiei regelui Sigismund de Luxemburg al Ungariei n Moldova.Domnitorul tefan cel Mare (1457-1504) a neles cel mai bine necesitile construirii de cldiri fortificate pentru a apra Principatul Moldovei de atacurile turcilor, ttarilor, ungurilor sau polonilor. El a construit primele mnstiri fortificate din Moldova i a ntrit cetile existente. Considernd c Cetatea Neam nu este suficient ntrit pentru a rezista atacurilor inamicilor Moldovei, n rgazul dintre Btlia de la Podul nalt (ianuarie 1475) i Btlia de la Valea Alb (26 iulie 1476) el a poruncit supranlarea zidurilor cetii cu circa 6-7 m i construirea de creneluri i ferestre nguste, prin care aprtorii cetii puteau s supravegheze i s loveasc dumanii. Pe latura de nord a fortului muatin s-a construit un zid flancat de patru bastioane semicirculare cu ziduri groase i rezistente, cu nlimi variabile, de pn la 30 de metri. Acest zid a ncadrat o curte exterioar.

Dup domnia lui tefan cel Mare, o lung perioad cronicile nu menioneaz evenimente importante care s se refere la cetate, amintind doar prclabii cetii, care-i exercitau autoritatea asupra ntregului inut Neam.Dup cum menioneaz mai muli cltori apuseni n Moldova, domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) a reparat Cetatea Neamului, care "a stat muli ani prsit". Voievodul a construit pe locul paraclisului o biseric cu hramul "Sf. Nicolae", ncperile din cetate cptnd aspect de chilioare. Lucrrile au fost finalizate n anul 1646, dup cum consemneaz o pisanie n limba slavon, aflat n prezent la Mnstirea Secu.

Reabilitarean perioada 2007-2009, Cetatea Neamului a fost reabilitat cu fonduri europene prin programul Phare 2004-2006 Coeziune Economic i Social, la care s-au adugat fonduri alocate de Consiliul Judeean Neam, n parteneriat cu Consiliul Local Trgu Neam. Fondurile europene au fost majoritare, cele dou instituii nemene avnd o contribuie de 10% din valoarea lucrrilor. Studiul de fezabilitate i proiectul tehnic au fost ntocmite de ctre un colectiv condus de arhitecii Gheorghe Sion i Corneliu Constantin din cadrul Institutului Monumentelor Istorice Bucureti, iar executanii lucrrilor au fost SC Iasicon SA Iai i SC Proconsult Company SRL Pacani. Cheltuielile de reabilitare s-au ridicat la 2,5 milioane de euro. Pentru reabilitarea Cetii Neamului, Asociaia Romn a Antreprenorilor de Construcii (ARACO) a decernat societii Iasicon SA Iai "Trofeul Calitii ARACO".

S-au realizat urmtoarele lucrri: modernizarea drumului de acces pornind cu strada Stefan cel Mare, strada 1 Decembrie i terminnd cu Aleea Cettii; restaurarea ntregului ansamblu arhitectonic; iluminarea cilor de acces i a monumentului; construcia de noi cldiri care s satisfac cerinele funcionale impuse; amenajarea celor trei parcri existente n apropierea cetii; alimentarea cu ap i canalizarea.

Cetatea Neam a fost redat circuitului turistic naional i internaional la 4 iulie 2009. Au fost amenajate 21 de ncperi, printre care sala de sfat i judecat, sala armelor, nchisoarea, camera de provizii, sala de mese, paraclisul etc. n unele camere este recreat atmosfera din vremurile trecute, cnd cetatea era locuit. n ncperea ce servea ca nchisoare se afl patru manechine imaginnd rufctori, legai cu lanuri. n lunile de dup deschidere, fortreaa a fost vizitat zilnic de circa 500 de turiti, iar smbta i duminica de aproximativ 2.000.

Structurpe latura de est se aflau nchisoarea, monetria, camera de provizii i cuhnea (buctria) - la parter i demisol, "neagra temni", paraclisul "Sf. Nicolae", camer de locuit, camera prclabului i camera domnielor - la etajpe latura de vest se aflau sala armelor - la demisol i parter, sala de sfat i judecat, o sal de trecere, un iatac i o camer de tain - la etajpe latura de sud se afla un lapidarium - la demisol i parter i o teras - la etajpe latura de nord nu existau ncperi, aici aflndu-se doar zidul de incint

Momentul sosirii lui tefan cel Mare la cetate dup Btlia de la Valea Alb (1476) este prezentat de poetul Dimitrie Bolintineanu n poemul "Muma lui tefan cel Mare" (1857). Poezia ncepe cu versurile urmtoare: "Pe o stnc neagr, ntr-un vechi castel,/Unde cur-n vale un ru mititel". ntr-o noapte domnitorul bate la poarta cetii, cernd s fie primit nuntru pentru c este rnit i urmrit de turcii care i-au zdrobit oastea. Mama domnitorului, aflat n cetate, refuz s-i deschid spunndu-i strinului urmtoarele: Dac tu eti tefan cu adevrat,Apoi tu aice fr biruinNu poi ca s intri cu a mea voin.Du-te la otire ! Pentru ar mori !i-i va fi mormntul coronat cu flori !

De asemenea fost efectuate lucrari de consolidare a zidurilor si in anul 1992, in cadrul programului U.N.E.S.C.O. de restaurare si de renovare a monumentelor istorice.Cercetarile arheologice au scos la lumina urme materiale de la sfarsitul secolului al XVI-lea si monede de argint de la Petru I.Cetatea Neamtului impresioneaza si astazi prin maretia si prin trecutul sau istoric, plin de glorie si de legende.