Cercul profesorilor de fizicƒ 26 mai 2011

download Cercul profesorilor de fizicƒ 26 mai 2011

of 28

 • date post

  29-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  216
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of Cercul profesorilor de fizicƒ 26 mai 2011

 • CERCUL PEDAGOGIC AL PROFESORILOR DE FIZIC-GIMNAZIU, ZONA RDUI, 26 MAI 2011

 • Motto: Niciun om nu se ntrete citind un tratat de gimnastic, ci fcnd exerciii; niciun om nu se nva a judeca citind judeci scrise de alii, ci judecnd singur i dndu-i seama de natura lucrurilorMihai EminescuReferat cu tema: Abordarea interdisciplinar a noiunilor de fizic, chimie, biologie

  Prof. Magdalena, COSOVANU, Grupul colar Vasile Gherasim Marginea

 • http://www.dailymotion.com/video/xia72k_de-la-bloc-la-iurta_lifestyle

  Toate companiile te fac s te gndeti numai la locul de munc. Viaa ta personal nu mai exist! .

 • De multe ori, pretenia de interdisciplinaritate a unor cursuri nu e altceva dect pretenie, n vreme ce deschiderea interdisciplinar a altora din simplul fapt c e veche de cteva decenii (de ex., istoria literar care ntlnete istoria sistemelor politice) trece drept o banalitate de bun-sim. Being interdisciplinary is so very hard to do(A fi interdisciplinar e foarte greu), din principiu. ... Interdisciplinaritatea nu e o cale simpl pentru nimeni ... Nu cumva riscm s confundmmultitasking-ul (cu care ne obinuiesc ultimele evoluii tehnologice) cu interdisciplinaritatea pierdut i, mai periculos, modelul Wikipedia cu spiritul enciclopedic? Cum spuneam, nu am rspunsuri, am numai ntrebri.

 • Integrarea intradisciplinar vizeaz organizarea i predarea unor coninuturi interdependente aparinnd aceluiai domeniu de studiu, n vederea rezolvrii unei probleme, studierii unei teme sau dezvoltrii unor abiliti. Aceast modalitate de abordare a coninuturilor ofer agenilor educaionali parcurgerea rapid a unui volum de cunotine ns dintr-o singur direcie.Interdisciplinaritatea presupune abordarea coninuturilor complexe avnd ca scop formarea unei imagini unitare asupra unei anumite problematici. Ea vizeaz relaiile, n special de metodologie care se stabilesc ntre discipline diferite, sau mai bine zis transferul metodelor dintr-o disciplin ntr-alta. De exemplu, cooperarea dintre medicin, fizic nuclear i chimie a condus la apariia unor tratamente aplicate persoanelor bolnave de cancer cum sunt radioterapia i chimioterapia.

 • Cunotine sau competene?

  Documentele curriculare pun n centrul demersului didactic necesitatea formrii la elevi a unor competene, ce permit realizarea transferului i utilizarea cunotinelor i a deprinderilor dobndite prin nvare, n situaii noi i n contexte pragmatice. De ce este nevoie de aceast nou paradigm a nvrii? De ce nu ne putem mulumi cu elevi care tiu bine ceea ce le-a predat profesorul? S analizm urmtoarele teste TIMSS i rezultatele lor (bibliografie: Didactica ariilor curriculare):

 • J11. Un patrulater trebuie s fie paralelogram dac are:A) o pereche de laturi alturate congruente;B) o pereche de laturi paralele;C) o diagonal ca ax de simetrie;D) doua unghiuri alturate congruente;E) doua perechi de laturi paralele.

  O15. Dac un atom neutru pierde un electron, ce se formeaz?A) Un gaz;B) Un ion;C) Un acid;D) O molecul.

 • Care dintre msuri este cea mai apropiat de lungimea creionului?9cm; B)10,5 cm; C)12 cm; D)13,5 cm.

  N9. Filtrarea, folosind echipamentul artat n imagine, poate fi folosit pentru separarea cror substane?A) O soluie de sulfat de cupru i ap;B) O soluie de clorur de sodiu i ap;C) Un amestec de noroi i ap;D) Un amestec de nisip i rumegu.

 • Abstract sau cotidian?

  Peste 75% dintre profesorii de matematic sau de tiine din Romnia consider c este foarte important ca elevii s poat aplica cunotinele tiinifice n viaa de zi cu zi. Dincolo de acest deziderat, practica didactic este orientat spre un anumit tip de aplicaii, nu totdeauna conectate cu realitatea cotidian.

 • L1. Diagramelenfieaz o baromogen suspendatn centrul su. Asupraei acioneaz doufore n acelai plan.Fiecare for arevaloarea de 10 N. nce caz se produce unefect de rotaie abarei?

 • L4. Maina A i maina B sunt folosite fiecare pentru a pompa ap dintr-un ru. Tabelul arat volumul de ap pe care fiecare main l-a scos ntr-o or i ct benzin a folosit fiecare dintre ele.

  Care dintre maini este mai eficient n transformarea energiei rezultate din arderea benzinei, n lucru mecanic? Rspuns:................

  b) Explic rezultatul.

 • Algoritmic sau creativ-investigativ?

  Profilul de formare al absolventului de nvmnt obligatoriu presupune formarea la elev a capacitii de a demonstra gndire creativ, prin utilizarea unor strategii proprii de rezolvare de probleme, prin elaborarea unor modele de aciune i de luare de decizii adecvate, prin formarea i utilizarea unor deprinderi de judecat critic i prin folosirea unor tehnici variate de argumentare.Cum se reflect aceste deziderate n practica didactic? Sunt facilitate, n activitatea la clas, exprimarea unor puncte de vedere proprii, realizarea schimbului de idei, argumentarea i cooperarea ntre elevi, care conduc la formarea unei gndiri creative?

 • L17. Gsete valoarea lui x, dac 12x 10 = 6x + 32.

  R11. Cte triunghiuri dreptunghice, de dimensiunea celui haurat n figur, sunt necesare pentru a cuprinde exact ntreaga suprafa a dreptunghiului?

 • Riguros sau estimativ?

  De multe ori, se folosete termenul de tiine exacte, atunci cnd se vorbete despre matematic, fizic, chimie sau biologie. Exactitatea se refer la faptul c rezultatul unui experiment sau al unei probleme este acelai, independent de momentul n care se realizeaz experimentul (cu respectarea condiiilor de lucru!), sau de metoda de rezolvare a problemei. De aceea, ca profesori, solicitm, de regul, elevilor notri argumentri complete i demonstraii riguroase. Viaa cotidian ne arat ns c este nevoie i de formarea unui alt tip de competene, ce permit alegerea rapid a unor decizii, cu aceleai anse de succes ca i deciziile luate dup efectuarea unor calcule complete. De exemplu, atunci cnd intr ntr-un magazin, un cumprtor nu face dect s estimeze valoarea mrfurilor pe care vrea s le cumpere, deoarece un calcul exact al acesteia poate s fie complicat. De asemenea, un conductor auto estimeaz cantitatea de benzin pe care o mai are n rezervor, pentru a ti dac este nevoie s alimenteze maina. Sunt suficient exersate aceste competene n coal?

 • I8. O dreapt trece prin punctele de coordonate (3;2) i (4;4). Care dintre punctele urmtoare se afl pe aceast dreapt?(1;1); B) (2;4); C) (5;6); D) (6;3); E) (6;5).

  P13. ntr-o parcare sunt 68 de rnduri de maini. Fiecare rnd cuprinde 92 de maini. Care dintre rspunsurile de mai jos reprezint estimarea cea mai apropiat de numrul total de maini din parcare?A) 60 x 90= 5400;B) 60 x 100 = 6000;C) 70 x 90 = 6300;D) 70 x 100 = 7000.

 • Structurat sau nestructurat?

  Modul n care sunt propuse problemele influeneaz rezolvarea acestora. Este perceput ca fiind mai uoar o problem formulat deja ntr-un limbaj n care datele i cerina sunt explicit formulate. n viaa cotidian ns, situaiile-problem pe care oamenii trebuie s le rezolve apar formulate altfel dect exprimrile uzuale din coal. De aceea, atunci cnd trebuie s aplice ceea ce au nvat, muli absolveni nu se pot descurca, inclusiv n situaii dintre cele mai simple. Aceasta i pentru c, n aceste cazuri, este nevoie de construirea unui model.

 • V2. Urmtoarele dou reclame au aprut ntr-un ziar din ara n care unitatea monetar este zed.

  Dac o instituie e interesat n a nchiria 110 m2 pentru un an, n care dintre cldirile A sau B ar trebui s nchirieze spaiu, pentru a plti cel mai mic pre? Explic modul de calcul.

 • n urma studiilor TIMSS, s-a ajuns la concluzia c performanele elevilor la matematic i tiine sunt influenate esenial de urmtorii factori:

  Matematic Operaia matematic cerut Complexitatea mulimii de numere implicate Natura situaiei problemtiine Profunzimea cunotinelor dintr-o anumit zon a coninuturilor Nivelul de nelegere i folosire a limbajului specific Contextul problemei (progresia de la concret la abstract) Nivelul deprinderilor investigative Complexitatea diagramelor, graficelor, tabelelor, informaiilor contextuale folosite Complexitatea rspunsurilor scrise

 • Ponderea experimentuluiDin punctul de vedere al activitilor de nvare desfurate la clas de profesorii romni, pe baza raportrilor (declaraiilor) acestora, la matematic ne situm pe locul 5 n lume, iar la tiine pe locul 10, relativ la accentul pus pe rezolvarea de probleme i dezvoltarea gndirii matematice/tiinifice. S comparm acestea cu faptul c la tiine, discipline prin excelen experimentale, doar 5% dintre elevi la biologie, 16% dintre elevi la orele de chimie, 21% dintre elevi la orele de fizic particip 25% din timp la activiti experimentale i investigative n mod direct sau prin observare.

 • Regndirea formrii iniialeCorelarea acestor constatri cu lipsa de ncredere a profesorilor n instruirea dobndit pentru a preda teme legate de natura tiinei, cu rezultatele elevilor romni locul 29 la itemii care vizau aceast problematic, precum i cu accentul prioritar pus pe rezolvarea de probleme cantitative n detrimentul observrii/investigrii fenomenului fizic/chimic/biologic genereaz o concluzie clar bazat pe rezultatele unui eantion naional privind necesitatea regndirii formrii iniiale i continue a profesorilor care predau disciplinele din aria curricular Matematic i tiine ale naturii.

 • Analiza strii de spiritAbordarea interdisciplinar a noiunilor de fizic, chimie i biologie se poate realiza ncepnd de la simplele exerciii de spargere a gheii printr-o analiz atent a strii de spirit a elevilor. S presupunem c elevii sunt obosii atunci cnd am ajuns n sala de clas. Aceast observaie ne poate ajuta s deschidem o discuie scurt pe teme legate de: modaliti de nlturare a oboselii, cum facem fa efortului psihic, necesitatea aerisirii slii de clas, importana consumului de ap, rolul servirii micului dejun etc. Dac nu putem s oferim soluii la aceste