Cele Trei Crisuri, Martie-Aprilie 1940

download Cele Trei Crisuri, Martie-Aprilie 1940

If you can't read please download the document

 • date post

  06-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Cele Trei Crisuri, Martie-Aprilie 1940

Transcript of Cele Trei Crisuri, Martie-Aprilie 1940

 • Muzeul de art naional Prof. Dr. N. Minovici

  Piol. unit'. Dr. N Minovici

  C77u trecut trei decenii de cnd a luat c

  ^ ' - fiin una dintre cele mai valoroase instituii de sprijin obtesc, creia, n legtur cu rapidele ei mijloace de manifestare, i s'a dat denumirea de Salvarea". Instinctul de ajutorare a semenilor n caz de primejdie, trebuia s gseasc formula menit s dea un aspect de nalt civilizaie i acestei laturi a organismului social nglobat n structura Statului romnesc.

  Iniiator i vajnic ndrumtor al acestei valoroase instituii de asisten social, a fost i este d D-r N. Minovici, ale crui preioase documentri n orice domeniu, strns legate de existena ei, au dus la rezultatele de azi.

  Ajutor de urgen n cazuri de a c c idente , a fost apelul cruia i s'a rspuns cu sinceritate i devotament, ntr'o vreme cnd se simia lipsa uneia dintre

  Palatul *Salvrei>

  cele mai utile instituii de asistent tiinific i cretin, insui regele Carol I, la scurt vreme dup nfiinare, a socotit vrednic s aprecieze cu nflcrare meritele iniiatorului, sprijinind nceputurile acestei reale manifestri pe trm practic i de neasemuit folos social i naional.

  Dictonul latin: Hstes in pugna, dum vulnerati fratres , In urma attor ncercri zadarnice, i gsea nfiriparea prin strduinele slujitorilor tiinei. Nenumrate cazuri de intervenie, cari trec anual de treizeci de mii, sunt astzi grabnic repartizate dup natura accidentelor, prin mijloace neasemuit de rapide salvndu-se viaa n deosebi a marei mulimi supus necontenit ntmplrilor.

  Prin organizaia sa de transport, nzestrat cu un mare numr de automobile, .Salvarea" poate interveni astzi cu folos n orice mprejurare. Att n rzboi ct i n timp de pace, ea nseamn pentru organizaia social a vremei noastre un puternic fundament de vitalitate sortit s apere nu numai individul, dar i s o cietatea nsi.

 • H H B F F I F F L JELE T R E I CRIUR1 B ^ K ^ H ' ^

  Salonul. Vedere deoe teras-

  nsui d. b-r N. Minovici del rani, d-sa cercetnd cu rvn comorile de art naional din cari n'a neles s colecioneze dect aceia ce pstra temeinic specificul unei creaii pur romneti.

  Biserica din interiorul vilei adpostete de-asemeni lucruri de nepreuit valoare. Uile mprteti, originale, i trag obria dintr'un vechi lca de nchinciune din cetatea domneasc a Trgovitei. Pstreaz nc n alctuirea lor urmele de iatagan din vremea stpnirii turceti sau arsurile pricinuite de flacra care avea menirea s pustiasc altarul.

  Alte odoare bisericeti, alese crest-

  Biserica din interiorul Vilei

  turi n lemn, de-abia se mai in de v e chime, prfuite de carii ce i-au fcut cuib ntr'insele, pe lng attea obiecte de art religioas cari ar putea figura cu cinste chiar i n muzeul ntocmit cu adnca pricepere de d. Prof. Brtulescu.

  Colecionar atent i ndrgostit de farmecul originalitii, d. D-r N. Minovici n'a uitat nici raritatea cuielor ce se bteau n lemn nroite n foc ca s nu se sparg scndura peste care urma s se atearn zugrveala. Iubitorii de art popular, venii de pretutindeni, cercetnd cu ndelunga rbdare, dar i cu sincer admiraie, acest muzeu pstrtor de a-leas bogie, i-au desvluit marea dorin de-a avea n muzeele lor o camer romneasca de acest gen, n care s figureze tot ce s'a putut coleciona mai de pre i mai rar din manifestrile artistice ale ranului nostru.

  Actul de fundare, n care se vd oglindite gndurile de-acum trei decenii i jumtate ale doftorului" Minovici, nchide in interiorul muzeului urmtorul cuprins:

  Din ceiace agomsit-am cu meteugul doftoricesc in oraul Bucureti, eu doftorul Nicolae Minovici zidit-am cminul meu la poarta oraului, pe drumul ce duce la oraul Ploetilor, prin calea de preumblare a bucuretenilor.

  Aci, peste drum de pdurea Bneasa i aproape de locul unde tncuratu-s'au caii in fiecare an, pus-am piatra de temelie a casei unde vrut-am s m odihnesc n linite i departe de sgomotul Capitalei.

  Fcut-am acest pergament in a 20-a zi a lunei Aprilie, anul dup Christos 1905.

  In amintirea acestei zile isclitu-l-au to(i cei de fa prieteni".

  Prin arhitectura ei, vila -r N. Minovici e o minune, iat prin splendida ei perspectiv, un cuib de neasemuit pstrare a nsingurrilor, n cadrul bogiei de verdea. Un muzeu unic, de o valoare inedit, dac inem seam c d-sa a cultivat, cu elan patriotic, manifestrile de art pur romneasc, cum n'a fcut-o nimeni altul.

  Stema pe care o poart vila, nfieaz un stup de albine n activitate, aureolat de razele soarelui pe care artistul 1-a bnuit ca mprindu-i rsfrngerile din

  spatele lui, acolo unde st scris dictonul latin: Labor improbus omnia vincit. Nu se putea face o alegere mai plin de nelepciune, innd seam de nsufleirea cu care d. D-r N. Minovici a realizat aceasta oper druit Municipiului Bucureti, sub primariatul D-lui Iulian Peter. Astzi, cnd prin munc se ncearc o ci mai rodnic apropiere de folosul obtesc, nchegarea unei opere menit s oglindeasc sensul i nsemntatea tradiiei, rmne cu att mai vrednic de admiraie, tiut fiind c la temelia ei dinuiete lumina unui suflet de-o rar simire.

  'Cele Trei Crisuri>

  Alt aspect al Bisericei.

  BCU Cluj / Central University Library Cluj