CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

46
CONTRACT DE MUNCA nr. f2.l.~LfdL/.!~:P1.;.. 2010 LA NIVElUl RAMURII METAlURGIE FEROASA, METALURGIE NEFEROASA SI PRODUSE REFRACTARE pentru perioada 2010~. 2011 Emitent: MINISTERUL MUNCU, FAMlllEI SI PROTECTIEI SOCIAlE Publicat in: MONITORUlOFICIAl, Partea V, nr. 2010 inregistrat la Minist I. Reprezentantii patronilor: . Federa~ia PatronaU~ METALURGIA, avand reprezentativitatea constatata prin Sentinta Civila nr. 8 / 02.07.2009, pronun~ata de Tribunalul MunicipiuluiBucure~ti. 8 II. Reprezentantii salariatilor: 1. Federa~ia Sindicala a Siderurgistilor METAROM, avand reprezentativitatea constatata prin Sentin~a Civila nr. 38/18.12.2006, pronun~ata de Tribunalul Municipiului Bucure~ti; 2. Federa~ia Sindicatelor Libere din Metalurgia Feroasa si Neferoasa 5i Produse Refractare, avand reprezentativitatea constatata prin Sentin~a Civila nr. 17/09.05.2006, pronuntata de Tribunalul Municipiului Bucure~ti. 3. Federatia Sindicala "Sotidaritatea-Virgil Sahleanu" a Metalurgistitor din Romania, avand reprezentativitatea constatata prin Sentinta Civila nr. 5 / 29.06.2007 a Tribunalului Bucuresti. 4. Federatia Nationala Sindicala "Solidaritatea Metal", avand reprezentativitatea constatata prin Sentinta Civila nr. 03/22.05.2009 a Tribunalului Bucuresti. CAPITOlUl 1 Dispozitii generale Art. 1. Par~ile contractante recunosc ~i accepta pe deplin ca sunt egale ~i libere In negocierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivelul Ramurii Metalurgie Feroasa, Metalurgie Neferoasa ~i Produse Refractare pe anii 2010 - 2011 ~i se obliga sa respecte In totalitate prevederile acestuia, contractuI constituind legea parWor.

Transcript of CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Page 1: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

CONTRACT DE MUNCA nr. f2.l.~LfdL/.!~:P1.;.. 2010LANIVElUl RAMURII METAlURGIE FEROASA, METALURGIE NEFEROASA

SI PRODUSE REFRACTARE pentru perioada 2010~. 2011Emitent: MINISTERUL MUNCU, FAMlllEI SI PROTECTIEI SOCIAlEPublicat in: MONITORUlOFICIAl, Partea V, nr. 2010

inregistrat la Minist

I. Reprezentantii patronilor: .

Federa~ia PatronaU~ METALURGIA,avand reprezentativitatea constatata prinSentinta Civila nr. 8 / 02.07.2009, pronun~ata de Tribunalul MunicipiuluiBucure~ti.

8II. Reprezentantii salariatilor:1. Federa~ia Sindicala a Siderurgistilor METAROM, avand reprezentativitatea

constatata prin Sentin~a Civila nr. 38/18.12.2006, pronun~ata de TribunalulMunicipiului Bucure~ti;

2. Federa~ia Sindicatelor Libere din Metalurgia Feroasa si Neferoasa 5iProduse Refractare, avand reprezentativitatea constatata prin Sentin~a Civila nr.17/09.05.2006, pronuntata de Tribunalul Municipiului Bucure~ti.

3. Federatia Sindicala "Sotidaritatea-Virgil Sahleanu" a Metalurgistitor dinRomania, avand reprezentativitatea constatata prin Sentinta Civila nr. 5 /29.06.2007 a Tribunalului Bucuresti.

4. Federatia Nationala Sindicala "Solidaritatea Metal", avandreprezentativitatea constatata prin Sentinta Civila nr. 03/22.05.2009 a TribunaluluiBucuresti.

CAPITOlUl 1

Dispozitii generale

Art. 1. Par~ile contractante recunosc ~i accepta pe deplin ca sunt egale ~ilibere In negocierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivelul RamuriiMetalurgieFeroasa, Metalurgie Neferoasa ~i Produse Refractare pe anii 2010 - 2011 ~i se obligasa respecte In totalitate prevederileacestuia, contractuI constituind legea parWor.

Page 2: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

(2) in ceea ce prive~te conditiile specifice de munca, determinate conform legii,drepturile ~i obligatiile partilor se vor stabili prin contractele colective de munca lanivel de unitati.(3) in vedere~ negocierii contractelor colective de munca la nivelul unitatilor, partilereprezentate la negocierea prezentului contract au obligatia de a se lncuno~tinta Inscris, reciproc, despre organizatiile (unitatile) afiliate ~i care, cel putin pentruorganizatiile sindicale, au asigurata reprezentativitatea la nivel de unitate prinafilierea la 0 federatie reprezentativa la nivel de ramura, potrivit legii.

Art. 3. Prevederile prezentului contract colectiv de munca se aplica pentru totisalariatii din toate unitatile din ramura, indiferent de forma de capital social ~iconstituie baza de negociere pentru lncheierea contractelor colective de munca lanivel de grup de unitati ~ide unitate.

-Art. 4. Prezentul contract colectiv de munca are ca scop principal stabilirea

drepturilor minime ale partilor si a obligatiilor acestora cu privire la:a) lncheierea, executarea, modificarea, suspendarea ~i lncetarea contractuluiindividual de munca;b) conditiile de munca ~i protectia muncii;c) salarizarea ~i alte drepturi salariale;d) timpul de munca ~i timpul de odihna;e) masuri speciale de protectie a salariatilor ~i acordarea de facilitati acestora;f) formarea profesionala;g) drepturile ~i obligatiile sindicatelor ca organizatii ~i ca reprezentante alesalariatilor.

Art. 5. (1) Prezentul contract se lncheie pe 0 perioada de un an si isi produceefectele de la momentul inregistrarii la Ministerul Mundi.(2) Daca nici una dintre parti nu denunta contractul cu 30 de zile lnainte de expirareaperioadei pentru care a fost lncheiat, valabilitatea acestuia se prelunge~te pana lalncheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni.

-Art. 6. (1) Orice modificare a prezentului contract colectiv de munca se va

face prin acordul partilor.(2) Cererea de modificare se aduce la cuno~tinta, In scris, celeilalte parti cu cel putin30 de zile lnainte de data propusa pentru lnceperea negocierilor.(3) Partile convin ca In perioada negocierilor, atat In cazulln care se fac modificari,cat ~i In cazul denuntarii contractului, la nivelurile de negociere sa nu declan~ezegreve, iar la nivel de unitate sau grup de unitati. sa nu se efectueze concedieri dinmotive neimputabile salariatilor.

Art. 7. Suspendarea ~ilncetarea contractului colectiv de munca au loc potrivitlegii.

~

Page 3: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 9. Patronii se obliga sa asigure afi~area 1n unitate, la locurile convenite cuorganizatiile sindicale, a contractului colectiv de munca 1ncheiat, astfel 1ncatsalariatii sa ia cuno~tinta de continutul acestuia.

Art. 10. (1) Pentru rezolvarea problemelor ce apadn aplicarea prevederilorprezentului contract precum si pentru monitorizarea aplicarii lui, partile convin sainstituie 0 comisie de aplicare si monitorizare a Contractului Colectiv de Munca Unicla Nivelul Ramurii Metalurgie Feroasa, Metalurgie Neferoasa si Prod use Refractare.(2) Competenta, componenta, organizarea si functionarea comisiei prevazute laalin. (1) sunt stabilite prin regulamentul din Anexa 2 la prezentul contract.

CAPITOLUL 2

Tncheierea, executarea, modificarea, suspendarea ~i incetareacontractului individual de munca

8Art. 11. (1) incheierea contractului individual de munca se face pe baza

conditiilor stabilite de lege, cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului ~inumai pe criteriul aptitudinilor ~i al competentei profesionale.(2) La nivelul unitatii, patronul va aduce la cuno~tinta salariatilor ~i a sindicatuluiposturile disponibile ~i conditiile de ocupare a lor.(3) in cazul 1n care ocuparea unui post se face prin concurs, daca un salariat ~i 0persoana din afara unitatii obtin acelea~i rezultate, salariatul are prioritate laocuparea acelui post.(4) Se angajeaza fara concurs sau examen fo~tii salariati ai unitatii, care au fostdisponibilizati din cauza reducerii activitatii ~i se gasesc 1n ~omaj sau fara loc demunca ~i care revin pe acelea~i posturi, 1n termen de cel mult un an de la data1ncetarii contractului individual de munca, cu respectarea dispozitiilor cuprinse 1nalin. (1).

,e

Art. 12. (1) Negocierile pentru modificarea unor clauze ale contractelorindividuale de munca ale salariatilor care sunt membri ai sindicatelor afiliatefederatiilor semnatare ale prezentului contract se pot purta, la solicitareasalariatului, 1n prezenta unui reprezentant al sindicatului din care acel salariat faceparte.(2) Reprezentantul sindicatului are dreptul sa intervina 1n timpul negocierii doarpentru a semnala membrului de sindicat eventualele 1ncalcari ale dispozitiilor legale.

.

11\

Page 4: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

-

· angajarea unei persoane aflata in cautarea unui loc de munca care in term en de 5ani de la data angajarii indeplineste conitiile de pensionare pentru limita devarsta;

· ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau alorganizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

· angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;· in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor

lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv demunca incheiat la nivel de unitate.

(3) Contractele individuale de munca vor cuprinde cel putin clauzele prevazute inmodelul din Anexa nr. 3.(4) Contractele individuale de munca se incheie in scris, cate un exemplar pentrufiecare parte, prin grija celui care angajeaza.

Art. 14. (1) Contractul individual de munca se poate modifica prin acordulpartilor sau din initiativa uneia dintre parti, in cazurile prevazute de lege ~i deprezentul contract.(2) Prin exceptie, delegarea ~i deta~area se fac prin act unilateral al angajatorului, inconditiile prevazute de lege, cu drepturile prevazute de lege ~iin prezentul contract.Pe durata delegarii, respectiva detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toatecelelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.Salariatii detasati pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationalebeneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile demunca stabilite prin legea romana si/sau prin contractul colectiv de munca aplicabil,cu privire La:a) durata maxima a timpului de munca si durata minima a repausului periodic;b) durata minima a concediilor anuale platite;c) salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare;d) conditiile de punere la dispozitie a salariatilor, in special de catre intreprinderilede munca temporara;e) sanatatea si securitatea in munca;f) masurile de protectie aplicabile conditiilor de munca pentru femeile insarcinate saupentru cele care au nascut recent, precum si pentru copii si tineri;g) egalitatea de tratament dintre barbati si femei, precum si alte dispozitii in materiede nediscriminare.(3) Angajatorul poate modifica temporar locul ~i felul muncii, fara consimtamantulsalariatului, ~i in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinarasau ca masura de protectie a salariatului, in cazurile ~i in conditiile prevazute deCodul Muncii.

Art. 15. (1) Suspendarea contractului individual de munca poate interveni dedrept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti.(2) Tn cazul exercitarii unui mandat sindical remunerat de sindicate, contractulindividual de munca se suspend a de la data ~i pe perioada comunicata de catreorganizatia sindicala. Comunicarea se va face in scris angajatorului.(3) La incetarea cauzei care a determinat suspend area contractului individual demunca, salariatului i se va asigura reluarea activitatii' pe postul avut sau pe unul

~N v ",chivalent, daca postul avut a fost desfiintat.~?~ I!)dt

.:10.0 -?.>c.., 3~

~11 4-:.. ....

~0131 V IGNIS W

V11 V 1'iJ13:1 :I'

'''Ca1c1a<"\.", ~u/.'

~~\'",...\

j

Page 5: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 16. (1) Contractul individual de munca poate Inceta astfel:a) de drept;b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, In cazurile ~i In conditiilelimitativ previhute de lege.(2) In cazurile in care, la desfacerea contractului de munca, unitatea este obligata,potrivit legii, sa acorde un preaviz, durata acestuia va fi de minimum 30 de zilecalendaristice.(3) in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de laprogramul unitatii pentru a-~i cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afectezesalariul ~icelelalte drepturi. Crele absentate se pot acorda ~iprin cumul, In conditiilestabilite de patron.

8

Art. 17. Este interzisa concedierea salariatilor:a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caract~ristici genetice, varsta, apartenentanationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap,situatie sau responsabilitate familiara, apartenenta ori activitate sindicala.b) pentru exercitarea, In conditiile legii, a dreptului la greva ~i a drepturilorsindicale.

Art. 18. (1) Salariatul poate fi concediat numai In cazurile expres ~i limitativprevazute de lege, cu respectarea procedurii impuse de lege.(2) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medicalconform legii;b) pe durata concediului pentru carantina;c) pe durata In care femeia salariata este gravida, In masura In care angajatorul aluat cuno~tinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;d) pe durata concediului de maternitate;e) pe durata concediului pentru cre~terea copilului In varsta de pana la 2 ani sau, Incazul copilului cu handicap, pana la Implinirea varstei de 3 ani;f) pe durata concediului pentru Ingrijirea copilului bolnav In varsta de pana la 7 anisau, In cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la Implinireavarstei de 18 ani;g) pe durata exercitarii unei functii eligibile Intr-un organism sindical, cu exceptia

... situatiei In care concedierea este dispusa pentru 0 abatere disciplinara grava sau

.. pentruabateridisciplinarerepetate, savar~itede catre acelsalariat;h) pe durata efectuarii concediului de odihna;i) pe 0 perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada dereadaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau deconcediu legal platit pentru Ingrijirea copilului In varsta de pana la 2 ani nu vor puteafi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de CodulMuncii.(3) Decizia de desfacere a contractului individual de munca din initiativa unitatii va fitransmisa In acela~i timp salariatului ~i sindicatului.(4) a) Salariatul poate fi concediat pentru motive de necorespundere profesionala, curespectarea procedurii de evaluare prealabila, stabilita prin prezentul contractcolectiv de munca.b) Evaluarea salariatului pentru necorespundere profesionala se face

~

d

f.

e'P"

iCj

~comisie numita de catre angajator. Din comisie va face parte ~i un re ~ntant ~'''

~UIn 'ndicatului, desemnat de ac al carui membru este salariatulln

y.t I

. 0

""~'I' v~f}..

'NA 0 1J,.\ e a urglaz,»?'J., ~\\" w~

'JIo.

~ , ~ o\caIEle', ~~ ~~ . C> * * ~ ~o ?'A

~\~\s '$. ~~ U>Q If! .~,~:.:<.'.>~'~~~LURGI. ~;f> . ~ it .

,,,,, . is'~VI O","?>l. ?~ <:. rJ> :;~

j~~ ~o..

-r~\ \ 0 :.~..

":tt.~:,,1

~ ~ 0-~ 2'

0""(I)

.:n, IN'('A

~~ ~ ..\.t~ R~~ ~...

~~03~ ..,,'\

Page 6: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

c) Comisia va convoca salariatul ~iIi va comunica acestuia In scris, cu cel pu~in 15 zileInainte:

· data, ora exacta ~i locullntrunirii comisiei;

· modalitatea In care se va desfa~ura examinarea.d) Examinarea va avea ca obiect activita~ile prevazute In fi~a postului salariatului Incauza.e) In cazul introducerii de noi tehnologii, examinarea salariatului se va referi laacestea numai In masura In care salariatulln cauza a facut obiectul formariiprofesionale In respectiva materie.f) Necorespunderea profesionala poate fi sus~inuta de comisie prin dovezi deIndeplinire necorespunzatoare a sarcinilor profesionale, prin examinare scrisa, orala,practica ~i alte probe.g) In cazulln care salariatull~i pierde aptitudinile profesionale din motive medicale,angajatorulli va asigura, In limitele disponibile, un alt loc de munca. In situa~ia Incare nu dispune de astfel de posibilita~i, angajatorul va apela la autoritatea publicalocala pentru ocuparea fortei de munca, In vederea solutionarii.h) In cazulln care, In urma' examinarii, salariatul este c~nsiderat necorespunzatorprofesional de catre comisie, acesta are dreptul de a contesta hotararea comisiei Intermen de 10 zile de la comunicare.i) Dacasalariatul nu a formulat contesta~ia In termenul prevazut la alin. (h) sau dacadupa formularea contesta~iei ~i reexaminarea hotararii comisiei, aceasta estemen~inuta, angajatorul poate emite ~i comunica decizia de desfacere a contractuluiindividual de munca al salariatului, pentru motive de necorespundere profesionala.Decizia astfel emisa va con~ine rezultatul cercetarii prealabile a salariatului In cauza.

~

Art. 19. In cazul concedierii salariatului pentru motive ce nu ~in de persoanasa sau pentru inaptitudine fizica sau psihica constatata prin decizia organuluicompetent de expertiza medicala, acesta va beneficia de 0 compensa~ie care sa nufie mai mica de 3 salarii de baza plus sporurile permanente mentionate in contractulindividual de munca din luna concedierii.

CAPITOLUL 3

~ Condi~ii de mundi ~i protec~ia mundi

sa depuna eforturile necesare pentruavand drept scop ameliorarea continua a

Page 7: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

Timpul de munca afectat activitatii In comitetele de sanatate si securitate In muncase considera timp de lucru efectiv prestat si va fi prevazut In contractul colectiv demunca la nivel de unitate. Timpul afectat activitatii in comitetele de sanatate sisecuritate in munca nu va fi mai mic de 20 de ore pe luna.(5) La stabilirea masurilor vizand conditiile de munca, partile implicate vor tineseama de urmatoarele principii de baza:a) masurile preconizate sa vizeze, mai lntai, ameliorarea reala a conditiilor de munca~i numai daca acest lucru nu este posibil la un moment dat, sa s~ procedeze lacompensari bane~ti sau de alta natura;b) masurile preconizate pentru ameliorarea conditiilor de munca trebuie sa fierealizate lmpreuna cu reprezentantii sindicatelor, lncheindu-se anexe speciale lacontractele colective de munca.(6) Tn scopul prevenirii ~i diminuarii nivelului stresului la locul de munca, angajatorullmpreuna cu semnatarii contractului colectiv de munca vor depune eforturilenecesare In vederea transpunerii la nivelul unitatii a standardelor de managementpentru gestionarea stresului la locul de munca, astfel:(a) Tnceea ce prive~te continutul muncii:

· la fundamentarea normelor de munca pentru salariati se va avea In vederenumarul de ore de munca, stabilit prin lege ~i contractele colective de muncaaplicabile;

. se va urmari ca nivelul de competenta, aptitudinile ~i abilitatile salariatilor sacorespunda cerintelor locului de munca;

· conditiile locului de munca trebuie sa fie adaptate ergonomic, salariatilor;. salariatii vor fi informati ~i consultati ~i vor avea la dispozitie toate informatiile

necesare, care sa le permita sa lnteleaga care sunt responsabilitatile lor, conformfi~ei postului.

(b) Tnceea ce prive~te controlul asupra muncH efectuate:

· angajatorul va lncuraja salariatul sa-~i utilizeze capacitatile ~i initiativele la loculde munca;

. lmpreuna cu sindicatele sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, angajatorulva stabili un sistem de stimulente pentru ca salariatii sa fie motivati Inlndeplinirea cat mai buna a sarcinilor de serviciu.

(c) Tn ceea ce prive~te gestionarea activitatii la locul de munca, prin contractelecolective de munca aplicabile se vor stabili intervalele de timp ~i modalitatilepractice de informare a salariatilor privind modificarile aparute sau In curs deaparitie, legate de conditiile de munca.(d) Tn ceea ce prive~te relatiile de munca, prin grija Comitetului de Sanatate ~iSecuritate In Munca ~i a Comisiei Paritare, se vor analiza informatiile legate de relepractici la locurile de munca ~i se vor dispune masuri corective.

~

Art. 21. (1) Organizarea activitatii prin stabilirea unor structuri organizatoricerationale, repartizarea tuturor salariatilor pe locuri de munca cu precizareaatributiilor ~i raspunderilor lor, precum ~i exercitarea controlului asupra modului delndeplinire a obligatiilor de serviciu de catre salariati sunt atribute de competentaexclusiva a celor care angajeaza.(2) Cei care angajeaza au, de asemenea, In competenta, asigurarea conditiilornecesare pentru ca, In sistemul de organizare prevazuf la alineatul precedent, totisalariatii sa beneficieze efectiv, integral ~i la termenele stabilite, de drepturileprevazute In contractele colective de munca la nivel de unitate.

~110~~~ '\Ii x:.:.~;.~ .;;~..:. %u. >-

'" .;. .! r:U'!.~<E::: :..$'

J1

Page 8: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 22. (1) Patronul va asigura organizarea ra~ionala a muncii pentru fiecareloc de munca. Pe aceasta baza se stabilesc norme de munca, menite sa asigureutilizarea integrala ~ieficienta a timpului de lucru.(2) Normele de munca se elaboreaza de catre angajator cu acordul sindicatului.(3) in cazul In care normele de munca ~i, dupa caz, normativele de personal nucorespund, In sensul nefolosirii integrale a timpului de lucru, sau determina un lnaltgrad de oboseala fizica sau intelectuala, la solicitarea patronului sau a sindicatului,acestea trebuie sa fie revizuite fara ca modificarea sa conduca la diminuarealncadrarii salaria~ilor.(4) Activitatea de normare a muncii se refera la toate categoriile de salaria~i, potrivitspecificului activita~ii fiecaruia, ~ise bazeaza pe tehnicile normarii muncii; aceasta sedesfa~oara ca un proces continuu, In permanenta concordan~a cu schimbarile ce auloc In organizarea ~inivelul de dotare tehnica a muncii.(5) Sarcinile de serviciu trebuie stabilite In limitele felului muncii la care fiecaresalariat s-a obligat la lncheierea contractului individual de mundi.(6) Normele de munca se fac cunoscute salaria~ilor cu eel pu~in 5 zile lnainte deaplicare.

8 Art. 23. Pentru prelntampinarea sau lnlaturarea efectelor calamita~ilor sau aaltor cazuri de for~a majora, precum ~i In situa~ii care pericliteaza sanatatea sauvia~aunor persoane, fiecare salariat are obliga~iade a participa, indiferent de func~iesau de postul pe care-l ocupa, la executa rea oricaror lucrari ~i la luarea tuturormasurilor cerute de nevoile unitatii.,

Art. 24. Numarul de personal se va stabili In raport cu volumul activita~iidesfa~urate, cu durata timpului normal de lucru ~icu normele de munca, pentru a seevita lncarcarea excesiva cu sarcini a salariatilor.,

Art. 25. (1) in toate cazurile In care munca este efectuata lntr-un ritm impus,colectiv sau individual, In normele de munca se includ ~i timpi de refacere acapacita~ii de munca.(2) Acolo unde natura muncii 0 impune, pentru a permite utilizarea reala a timpuluide refacere a capacita~ii de munca, normativul de personal va cuprinde un numarcorespunzator de salaria~i pentru lnlocuire.

- Art. 26. Sindicatele pot prezenta observa~ii privind normele de munca ~iatribu~iile de serviciu. Patronatul va raspunde In scris observa~iilor prezentate desindicate, In termen de 10 zile.

Art. 27. (1) in cazulln care exista divergen~e cu privire la stabilirea normelorde munca sau a normativelor de personal, la cererea oricareia dintre par~i, se vaapela la 0 expertiza tehnica efectuata. de exper~i desemna~i de comun acord.Concluziile expertizei tehnice sunt obligatorii pentru par~i.(2) Cheltuielile ocazionate de solu~ionarea divergen~ei cu privire la modificareanormelor de munca sau a normativelor de personal vor fi suportate de patron, pentruprima solicitare a sindicatelor.

Page 9: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

8

Art. 29. Pentru prestarea activita~ii In Locurile de munca prevazute In art. 28,saLaria~ii au dreptuL, dupa caz, La sporuri la salariul de baza, In masura In careacestea nu sunt absorbite In salariu, La 0 durata redusa a timpuLui de Lucru, laaLimenta~ia de lntarire a organismuLui, Laechipament de protec~ie gratuit, materiaLeigienico-sanitare, concedii supLimentare precum ~i aLte facilita~i ce vor fi negociate cusindicateLe.

Art. 30. (1) Tncazulln care condi~iile de munca se normalizeaza, salaria~ii vorbeneficia, pentru refacerea capacita~ii de munca, lnca minimum doua luni, deurmatoarele drepturi avute:

a) spor pentru condi~ii grele;b) spor pentru condi~ii nocive;c) alimenta~ie de lntarire ~i protec~ie a rezisten~ei organismului.

(2) De drepturile prevazute In alin. (1) beneficiaza ~i salaria~ii care au lucrat cel pu~in~ase luni In condi~iile alin. (1) ~i l~i schimba locul de munca din motive ce nu le suntimputabile, daca drepturile de aceea~i natura la noulloc de munca sunt mai mici.

Art. 31. Tn toate cazurile In care condi~iile de munca s-au lnrauta~it,determinand reclasificarea locurilor de munca, salaria~ii vor beneficia de drepturileaferente noii clasificari lncepand cu data schimbarii condi~iilor de munca certificateprin buletine de analiza, indiferent de momentul efectuarii reclasificarii de catreorganele competente. Determinarea noxelor se va efectua In prezen~areprezentan~i lor sindicatelor.

Art. 32. Tn afara prevederilor normelor generale, republicane ~idepartamentale de protec~ie a muncii, pe care par~ile le considera ca fiind minimale~i obligatorii, In contractele colective de munca la nivel de unitate, acolo unde estecazul, vor fi incluse clauze suplimentare de punere In aplicare.

Art. 33. (1) parWe sunt de acord ca nici 0 masura de proteqie a muncii nueste eficienta, daca nu este cunoscuta, lnsu~ita ~i aplicata In mod con~tient desalaria~i.(2) Patronul va asigura, pe cheltuiala sa, cadrul organizatoric pentru instruirea,testa rea ~i perfec~ionarea profesionala a salaria~ilor, in timpul programului de lucru,cu privire la normele de sanatate si securitate in munca.Prin contractele colective de munca la nivel de unita~i se vor prevedea masurispecifice, periodicitatea, metodologia, obliga~iile ~i raspunderile, precum ~icontroalele proprii, In conformitate cu dispozi~iile Legii nr. 319/2006, reglementarileelaborate de Ministerul Muncii, familiei si Egalitatii de Sanse ~i cu normele proprii.Timpul aferent acestor activita~i, inclusiv orele de instructaj, se include In timpul demunca ~i este salarizat.(3) La angajarea unui salariat sau la schimbarea Locului de munca sau a felului muncii,acesta va fi instruit ~i testat efectiv cu privire la riscurile pe care le presupune noulsau loc de munca ~i la normele de securitate si sanatate in munca, pe care esteobli~at, In procesul muncii, sa le cunoasca ~i sa le respecte.(4) In cazurile In care In procesul muncii intervin schimbari ce impun aplicarea unornorme noi de sanatate si securitate in munca, salaria~ii' vor fi instrui~i In condi~iileprevazute la alineatul precedent.

Page 10: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 34. (1) Contravaloarea echipamentului individual de protec~ie se suportaintegral de catre patron.(2) Prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate se vor stabili parametrii demicroclimat care vor fi urmari~i la fiecare loc de munca, programe de aplicare anormelor de sanatate si securitate in munca specifice, precum ~i modalitatea decontrol privind realizarea acestora.

e

Art. 35. (1) Tnvederea men~inerii ~i a 1mbunata~irii condi~iilor de desfa~urare aactivitatii la locurile de munca, patronul va lua cel pu~in urmatoarele masuri:a) amenajarea ergonomicaa loculuide munca;b) asigurarea condi~iilor de mediu (iluminat, microclimat, zgomot, vibra~ii,temperatura, aerisire, umiditate);c) amenajarea anexelor sociale ale locurilor de munca: vestiare, bai, grupuri sanitare,sali de repaus, cantine-restaurant, puncte de distribuire a alimenta~iei speciale(lapte, sifon, slanina etc.), microcantine, ateliere pentru 1ntre~inerea ~irecondi~ionarea echipamentului individual de protec~ie;d) diminuarea pana la eliminarea treptata a emisiilor poluante.(2) Masuri concrete 1n sensul prevederilor alin. (1) se stabilesc prin contractul colectivde munca din unitate.(3) Salaria~ii sunt obliga~i sa pastreze 1n bune condi~ii amenajarile efectuate depatron, sa nu le deterioreze, sa nu le descompleteze ori sa sustraga componente aleacestora. Daca acestea se vor produce, pe baza constatarilor efectuate 1mpreuna cusindicatul, ele se vor remedia de catre patron, pe cheltuiala celor vinova~i.

Art. 36. (1) Patronul se obliga ca, la angajare ~i, ulterior, cel pu~in 0 data pean, sa organizeze examinarea medicala gratuita a salariaWor, 1n scopul de a constatadaca sunt ap~i pentru desfa~urarea activitatii 1n postul pe care ar urma sa-l ocupe saupe care II ocupa, precum ~i pentru prevenirea 1mbolnavirilor profesionale.(2) Salaria~ii sunt obliga~i sa se supuna examenelor medicale, 1n condi~iile organizariiacestora potrivit prevederilor alin. (1).(3) Tn cazul 1n care dispozi~ii legale speciale sau ale contractului colectiv de muncaprevad examinari medicale la termene mai scurte, determinate de condi~ii deosebitesau speciale de la locurile de munca, se vor aplica aceste prevederi.(4) Refuzul salariatului de a se prezenta la examinarea medicala potrivit alin. (1) ~ialin. (3) constituie abatere disciplinara.

e Art. 37. La cererea uneia dintre par~i, medicii de medicina muncii ~i inspectoriide munca vor fi consulta~i obligatoriu pentru reducerea duratei timpului de lucru ~ipentru acordarea de concedii suplimentare.

Art. 38. (1) Par~ile se obliga sa asigure un regim de protectie speciala a munciifemeilor ~i tinerilor 1n varsta de pana la 18 ani, cel pu~in la nivelul drepturilorspecifice reglementate de legisla~ia muncii ~i de prevederile prezentului contractcolectiv de munca, pe care le socotesc ca fiind minimale.(2) Alte drepturi specifice sau alte cuantumuri ale drepturilor reglementate de legislatiamuncii pot fi stabilite prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

Page 11: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

8

Art. 40. Tn cazul recomandarilor medicale, patronul va asigura trecereasalaria~ilor In alte locuri de munca ~i, dupa caz, recalificarea acestora, In func~ie deposibilitaWe fiecarei unita~i, care vor fi stabilite lmpreuna cu sindicatele.

Art. 41. (1) Angajatorii au obliga~ia sa asigure accesul salariaWor la serviciulmedical de medicina a muncii.(2) Serviciul medical de medicina a muncii poate fi un serviciu autonom organizat deangajator sau un serviciu asigurat de 0 asocia~ie patronala.

CAPITOLUL 4

Salarizarea ~ialte drepturi salariale

Art. 42. (1) Pentru munca prestata In condi~iile prevazute In contractulindividual de munca, fiecare salariat are dreptul la un salariu In bani convenit lalncheierea contractului de munca. Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile,sporurile si alte adaosuri, acolo unde acestea exista si nu sunt absorbite in salariul debaza.(2) Angajatorul se obliga sa plateasca salariul negociat prin contractul individual demunca, In condi~iile respectarii obliga~iilorlnscrise In contractul individual de munca~ia prevederilor contractului colectiv de munca la nivel de unitate.(3) Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile precum si alteadaosuri.

Art. 43. Salariul de baza se stabile~te prin negociere, pentru fiecare salariat,In raport cu complexitatea lucrarilor ce revin postului In care este lncadrat, precum ~icu calita~ile personale atestate prin acte care dovedesc absolvirea unor forme delnva~amant teoretic ~i profesional, experien~a In activita~i specifice postuluirespectiv, calita~i personale care trebuie dovedite la locul de munca ~i care suntreflectate In rezultatele muncii prestate.

Art. 44. (1) Salariul de baza minim pentru muncitorii calificati este de 750 lei,de la data de 01.07.2010.(2) Salariul de baza minim stabilit la alin. (1) va determina salariul de baza minim pecategorii profesionale, astfel cum aceste categorii sunt precizate in art. 40 (1) dinC.C.M.U.N. / 2007-2010, prin aplicarea coeficientilor minimi de ierarhizare acoloprecizati.(3) La nivelul unita~ilor beneficiare ale prezentului contract, se vor majora automatnumai salariile de baza ale salariatilor pentru care nu sunt respectate valorileminimale stabilite potrivit alin.(1) si (2) din prezentul articol.(4) Partile, prin negociere directa la nivel de unitate pot conveni si la majorareacelorlalte salarii de baza existente in unitate, potrivit libertatii contractuale.

Art. 45. (1) Salaria~ii unita~ilor trimi~i In delega~ie In ~ara sau strainatate vorbeneficia de urmatoarele drepturi:a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare ~i a' costului cazarii, potriv' pcondi~iilor stabilite prin contractele colective de munca la celelalte niveluri; ,\ ~ -41'?~

~b) diurna de deplasare, al carei cuantum se stabile~te prin negociere la nivel ~ 0ramura, grupuri de unita

. itate; nivelul minim al diurnei este eel stabil' fitalurgiazactele normative ce s ~~W/~ titu~iile publice. -» *

d/* #\,,-A

j

! II~!~\ .

./'

~¥ '\

i< ,. - ./-1-1 - ~- ~'"'~ .(/) ((::.~~~.~o~.\': ~w.,

~

"~/".J TE

Page 12: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

-

(2) Salaria~ii unitaWor trimi~i In deta~are beneficiaza de drepturile de delegareprevazute la alineatul precedent. Tncazulln care deta~area depa~e~te 30 de zileconsecutive, In locul diurnei zilnice se plate~te 0 indemniza~ie egala cu 50%dinsalariul de baza zilnic. Aceasta indemniza~ie se acorda propor~ional cu numarul dezile ce depa~e~te durata nelntrerupta de 30 de zile.(3) Persoanele deta~ate l~i men~in toate drepturile pe care le-au avut la datadeta~arii, cu excep~ia celor privind igiena ~i protec~ia muncii, chiar daca la locul demunca unde sunt deta~ate acestea nu se mai regasesc. Daca la locurile de deta~are,drepturile echivalente au niveluri mai mari sau se acorda ~i alte drepturi, persoaneledeta~ate beneficiaza de acestea, inclusiv de toate drepturile privind protec~ia ~iigiena muncii, corespunzatoare noului loc de munca.

Art. 46. (1) Includerea unor sporuri In salariul de baza nu poate duce lastabilirea unui salariu de baza astfel rezultat a carui valoare sa fie mai mica decatvaloarea sumelor pe care le-ar fi ob~inut acel salariat care a prestat aceia~i munca ~iIn acelea~i condi~ii, fara absorb~ia sporurilor respective In salariul de baza.(2) Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse Insalariul de baza.(3) Sporurile minime ce se acorda In condi~iile prezentului contract sunt:a) pentru condi~ii deosebite de munca - grele, periculoase sau penibile - 10% din

salariul de baza;b) pentru condi~ii nocive de munca - 10%din salariul minim negociat la nivel de

unitate;c) orele lucrate suplimentar peste programul normal de lucru si orele lucrate in zilele

libere se platesc efectiv; In plus, pentru orele astfel prestate se acorda si timpliber corespunzator platit, In urmatoarele 30 de zile; In situatia In care nu sepoate acorda timp liber corespunzator platit, se va acorda pentru munca prestatasuplimentar un spor de 100% din salariul de baza corespunzator timpului prestatsuplimentar;

d) pentru orele prestate in zilele declarate in Contractul Colectiv de Munca ca fiindzile de sarbatoare legala - 100%din salariul de baza corespunzator muncii prestatein aceste zile.

e) pentru exercitarea ~i a unei alte func~ii se poate acorda un spor de pana la 50%dinsalariul de baza al func~iei lnlocuite; cazurile In care se aplica aceasta prevedere~i cuantumul sporului se vor stabili prin negocieri la nivel de unitate;

f) spor de week-end, care se acorda salaria~ilor a caror program normal de lucru sepoate derula ~i In zilele de sambata ~i duminica, ~i care beneficiaza de alte zile derepaus saptamanalln cuantum de 25%din salariul de baza corespunzator timpuluiprestat sambata ~i duminica;

g) spor pentru vechime In munca, de minimum 5%pentru 3 ani vechime ~i 25%pentruo vechime mai mare de 20 de ani; intre aceste valori se vor negocia, la nivelulunitatilor, si alte transe ale sporului de vechime;

h) Spor pentru lucrulln timpul nop~ii, respectiv 25%din salariul de bazacorespunzator fiecarei ore prestate In regim de noapte;

i) Pentru munca prestata In condi~iile art. 132 alin. (4) ~i art. 133 din Codul Muncii -200%pentru fiecare ora prestata In astfel de condi~ii;

(4) Pentru alte condi~ii de munca, neprevazute In prezentul contract colectiv demunca, sporurile vor fi negociate prin contractul colectiv de munca la nivel deo, ~ P.ct J'unitate,..Prin contr~ctele colective de munca la nivel de unitati pot fi negOCi

~~~i alte

'

1>0

categom de sporun. UJMetalurgiaz~q-~\\"'NAT10~ ()

* * A$

"i"" "<";", ", %.y

4' ".....

*.

,~ti,)-~O\C

1.14<:9;",~

~.::-~" ~~"LU'G', ..~t~>\'0+.,.

9mh~

111~EA

"'1:'".~ () -1:

'T~ ~ 0 c ZJ'~ ~ .,1£.""1> ;:v <~ -1~

~ . ~ G ~»' .p. ~ ~;. ('0A~ ~ ...~\.£.~ 0 -} ~:..:!t:::rARy'~

~s... ~ f:c.. s

,..

~6''';\~ <oRO""JG:H· ,

j

Page 13: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

e

Art. 47. (1) Adaosurile la salariul de baza sunt:a) plusul de acord;b) premiile acordate din fondul de premiere, calculat Intr-o proportie de minimum1,5% ~i pana la 10 % din fondul de salarii realizat lunar si cumulat de la Inceputulanului, din care vor fi acordate si prime de Craciun, de Paste, Ziua Metalurgistului ~ide vacanta, In cuantum de cel putin 100 lei fiecare.c) alte adaosuri convenite la nivelul unitatilor.(2) Conditiile de diferentiere, de diminuare sau anulare a participarii la fondul depremiere, precum ~i perioadele la care se acorda prime, se stabilesc prin contractulcolectiv de munca la nivel de unitate.

Art. 48. (1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a luamasurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.(2) In scopul promovarii intereselor ~i apararii drepturilor salariatilor,confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz,reprezentantilor salariatilor, In stricta legatura cu interesele acestora ~i In relatia lordirecta cu angajatorul.

Art. 49. (1) Formele de organizare a muncii si de salarizare ce se pot aplicasunt urmatoarele:

a) In regie sau dupa timp;b) In acord;c) pe baza de tarife sau cote procentuale din veniturile realizate;d) alte forme specifice unitatii.

(2) Organizarea muncii si salarizarea in acord pot avea loc intr-una din urmatoareleforme:

a) acord direct;b) acord progresiv;c) acord indirect.

(3) Acordul direct, progresiv sau indirect se poate aplica individual sau colectiv.

Art. 50. Partile convin ca salariatii sa poata fi promovati in conditiile prevazutein regulamentele de promovare de la nivelul unitatii.

Art. 51. (1) Patronul va asigura conditiile necesare real izarii de catre fiecaresalariat a sarcinilor ce Ii revin In cadrul programului zilnic de munca stabilit.(2) In situatia i'n care patronul nu poate asigura, pe durata zilei de lucru, partial sau total,conditiile necesare realizarii sarcinilor de serviciu, acesta este obligat sa plateascasalariatilor salariul de baza corespunzator si sporul de vechime pentru timpul cat lucrul a fostintrerupt.(3) Salariatul este obligat ca, In perioada prevazuta la alin. (2), sa presteze alteactivitati temporare cerute de patron, ,cu conditia ca acestea sa nu depaseascacapacitatile fizice, intelectuale ~i profesionale ale salariatului.(4) In caz~ri exceptionale, cand din motive tehnice sau din alte motive, activitatea la locul demunca a fost i'ntrerupta, patronul va plati salariatilor 100%din salariul de baza avut si sporulde vechime, cu conditia ca i'ncetarea activitatii sa nu se fi produs din vina lor si daca i'n totacest timp au ramas la dispozitia societatii ~i i'n incinta acesteia, desfa~urand activitati i'nconditiile aliniatului precedent. In situatia in care salariatii vor ramane la dispozitisocietatii, dar la domiciliu, patronul va plati acestora 75%din salariu de baza avut si sp ep -4 -~vechime. '" 1'7'

~(5) In cazurile prevazute la alin. (4), salariatii beneficiaza si de cele

,

lalte drepturi - uie, . 0

de lege pentru astfel de si<.' ~ATiA _':"::::-_

UJ e*o

*urglo::

<.;" /-:::-'- '-'~

p -... i2 \ /,,/ - ...' <¥ ~

... ni,,,' // ,"\ 'T""

J "1\<:) ':1: . .,

// ..}.'1 W ¥ r

a ""\. <."\I>-lUAG/,s',>: " /;"'~

,

'~

,

A

~'" ' .~\

~-'. ~",o(' ''"':' .:?- '~ "1-~\c8 a 8 ~, ..~, < (" .j -

""u 10.:., "r "'t.-" 11

1/ - >-,~~- (9 /'", -.I ,...t-'

"<:Yo,-j ~..." ~\' \ ,(:0,-

~ ~ r,\\., '1' ,I;. ,.,. \\ ,.."

0 I ;/ra ~.." ~ 'v 11 //.~

.."'"~., '~l'>, <'\,- /.'/t ,0'

~'"

~ ~~"

;( (;~',:/.:>f

6') .p. ..."6'303:i 4- ", .

~~',..41ET~/

Page 14: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

8

(6) In cazul In care din motive obiective este necesara reducerea sau Intrerupereatemporara a activita~ii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei,unitatea cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

Art. 52. Plata salariilor se face periodic, la datele care se stabilesc princontractul colectiv de munca la nivelul unita~ii.

Art. 53. (1) Toate drepturile bane~ti cuvenite salaria~ilor se platesc Inainteaoric~ror obliga~ii bane~ti ale unita~ii.(2) In caz de faliment sau de lichidare judiciara, salaria~ii au calitatea de creditoriprivilegia~i In condi~iile legii ~i drepturile lor bane~ti constituie crean~e privilegiate,urmand sa fie platite integral, Inainte de a-~i revendica cota-parte ceilal~i creditori.

Art. 54. Patronii sunt obliga~i sa ~ina eviden~e In care sa se men~ionezeactivitatea desfa~urata In baza contractului individual de munca ~i drepturile de caresalaria~iiau beneficiat ~isa le elibereze dovezi despre acestea.

CAPITOLUL 5

Timpul de munca ~i timpul de odihna

Art. 55. (1) Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatulpresteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile siatributiile sale, conform prevederilor Contractului Colectiv de Munca aplicabil si/saulegislatiei in vigoare.(2) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore In medie pesaptamana, inclusiv orele suplimentare, media fiind calculata la 0 perioada dereferinta de 3 luni.(3) In c'azul tinerilorl'n varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6ore pe zi ~i de 30 de ore pe saptamana.(4) Programul normal de lucru poate fi acoperit de angajat prin: program fix, programin ture, program variabil inegal si program individualizat, In condi~iile legii.

Art. 56. (1) Angajatorii pot Incadra salaria~i cu program de lucru corespunzatorunei frac~iuni de norma, al caror numar normal de ore de lucru, calculatesaptamanal, sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore norm ale de lucru alunui salariat cu norma intreaga comparabil.(2) La cerere, salaria~ii cu program par~ial de lucru vor fi Incadra~i In program normal,daca exista posturi vacante ~idaca Intrunesc condi~iile ocuparii acestor posturi.

Page 15: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

8

(3) Angajatorii au obliga~iade a acorda salariatelor gravide dispensa pentruconsulta~iiprenatale In limita a maximum 16 ore pe luna, fara a le fi afectatedrepturile salariale.(4) Salariata In cauza este obligata sa prezinte adeverin~a medicala privindefectuarea controalelor pentru care s-a Invoit.(5) Procedura de aplicare a prevederilor alineatelor precedente se stabile~te princontractele colective de munca la nivel de unitate.

Art. 58. (1) Reducerea duratei timpului normal de munca ~i categoriile depersonal care beneficiaza de un astfel de program se stabilesc prin contractul colectivde munca la nivel de unitate.(2) Reducerea duratei timpului de munca in condi~iile alin. (1) nu afecteaza salariatul~ivechimea in munca aferente duratei normale a timpului de munca.(3) Salaria~ii care beneficiaza de reducerea duratei normale de lucru sub 8 ore pe zinu pot presta ore suplimentare.

Art. 59. (1) in toate cazurile In care se dovede~te ca este necesar ~i posibil,patronii ~i sindicatele vor purta negocieri pentru a fixa orare flexibile de lucru ~imodalita~i de aplicare a acestora.(2) Stabilirea orarelor flexibile de lucru nu afecteaza drepturile prevazute Incontractul colectiv de munca.

Art. 60. (1) Salaria~ii pot fi chema~i sa presteze ore suplimentare numai cuacordullor scris.(2) Prin excep~ie, nu este necesar consim~amantul salaria~ilor pentru prestareamuncii suplimentare In cazurile prevazute de art. 23 din prezentul contract colectiv,precum ~iIn cazurile prevazute de lege.

Art. 61. Munca prestata peste programul normal de lucru si considerata inconditiile legii ca fiind munca suplimentara, se compenseaza prin ore libere platite inurmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia. In cazul in care compensarea prinore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus, salariatul vabeneficia de un spor la salariul de baza corespunzator duratei suplimentare prestate,conform art. 46 din prezentul contract.

Art. 62. Durata maxima a timpului de lucru, inclusiv orele suplimentare, estede 48 de ore In medie pe saptamana, medie calculata la 0 perioada de referin~a de 6luni.

Page 16: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

-

spor beneficiaza ~i salaria~ii care lucreaza In locuri de munca cu condi~ii deosebitesau speciale, unde durata timpului de munca este mai mica de 8 ore pe zi.(4) Se considera munca desfa~urata In timpul nop~ii munca prestata In intervalulcuprins lntre 2200~i 600, cu posibilitatea abaterii In cazuri justificate cu 0 ora In plussau minus fata de aceste limite.(5) Tinerii care nu au lmplinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.(6) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza nu pot fi obligate sa prestezemunca de noapte.

Art. 64. (1) in fiecare saptamana, salariatul are dreptul, de regula, la 2 zileconsecutive de repaus.(2) in cazulln care activitatea de la locul de munca, In zilele de sambata si duminica,nu poate fi lntrerupta, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate se vorstabili conditiile In care zilele de repaus saptamanal sa fie acordate ~i In alte zile alesaptamanii. Prevederile art. 46 alin. (3) lit. f), se vor aplica In mod corespunzator.(3) in cazul unor lucrari urgente, a carer executare imediata este necesara pentruorganizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau a bunurilor angajatorului,pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru lnlaturarea efectelor pe careaceste accidente le-au predus asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii,repausul saptamanal poate fi suspend at pentru personalul necesar In vedereaexecutarii acestor lucrari.(4) Salariatii au dreptul intre doua zile de munca la un repaus care nu poate fi maimic de 12 ore consecutiv.Prin exceptie, in cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 oreintre schimburi.

Art. 65. (1) Prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura se stabilescurmatoarele zile nelucratoare:. 1 ~i 2 lanuarie;. prima ~i a doua zi de Pa~ti;. 1 Mai;. 15 august (Adormirea Maicii Domnului)/8 septembrie*;

.Ziua Metalurgistului, una din cele doua zile stabilita prin Contractul Colectiv de Munca la nivel de Unitate.

. 1 Decembrie;

. prima ~i a doua zi de Craciun;. prima si a doua zi de Rusalii.

. 2 zile pentru fiecare dintre cele doua sarbatori religioase anuale declarate astfelde cultele religioase legale, altele decat cele cre~tine, pentru persoaneleapartinand acestora, fara a mai beneficia ~i desarbatorile cre~tine.

(2) Pentru perioada 24 decembrie - 7 ianuarie, In functie de posibilita~ile concrete,fiecare unitate poate stabili, In colaborare cu sindicatul, un program special de lucru,fara ca aceasta sa fie considerata lntrerupere de activitate.

Art. 66. (1) in functie de vechimea In munca, salariatii au dreptul la unconcediu de odihna minim dupa cum urmeaza:

- pana la 5 ani vechime 21 zile- lntre 5 ~i 10 ani vechime 22 zile- lntre 10 ~i 15 ani vechime 24 zile- lntre 15 ~i 20 ani vechime 26 zile- peste 20 de ani vechime 28 zile

(2) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza In baza usau individuale stabilite ~ajator cu consultarea sin

..

~\\~i~it JII~"~

Page 17: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

I 1:"1-'1 I:"Ll:"lll..all~ILUI :>aLalla~ILUI , jJt::IILIU jJl ugr cUnanle COleCl:lVe, on cu conSUltareasalariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfar~itulanului calendaristic pentru anul urmator.(3) Tn cazul In care programarea concediilor se face frac~ionat, angajatorul esteobligat sa stabileasca programarea astfellncat fiecare salariat sa efectueze lntr-un ancalendaristic cel pu~in 15 zile lucratoare de concediu nelntrerupt.(4) Concediul de odihna se executa In fiecare an. Prin excep~ie concediul de odihna sepoate executa pana cel mai tarziu In anul urmator pentru anul anterior, In perioadasolicitata de salariat.

j

Art. 67. (1) Salaria~ii care lucreaza la locuri de munca cu condi~ii deosebitesau speciale, nevazatorii, alte persoane cu handicap ~i tinerii In varsta de pana la 18ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar In condi~iile legii.(2) Salaria~ii care l~i desfa~oara activitatea In condi~ii deosebite sau specialebeneficiaza de concedii de odihna suplimentare de minimum 3 zile pe an. Princontractul colectiv de munca la nivel de unitate se pot negocia concedii de odihnasuplimentare mai marie

e Art. 68. (1) Elementele care constituie baza de calcul pentru stabilireaindemniza~iei cuvenite salaria~ilor pentru concediul de odihna se prevad Incontractele colective de munca la nivel de unitate.(2) Indemniza~ia de concediu ~i, dupa caz, prima de vacanta se platesc la cerere,lnainte de plecarea In concediu.

Art. 69. (1) Salaria~ii au dreptulla zile libere platite In cazul unor evenimentefamiliale deosebite, stabilite conform Anexei nr. 4, acordate In momentul produceriievenimentului.(2) Prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate se pot stabili ~i alte situa~iiIn care salaria~ii beneficiaza de zile libere platite ~i numarullor.

-Art. 70. (1) Pentru rezolvarea unor situa~ii personale salaria~ii au dreptul la

concedii fara plata.(2) Durata concediului fara plata se stabile~te prin contractul colectiv de muncaaplicabil sau prin regulamentul intern.

Art. 71. In masura in care durata zilnica de lucru este mai mare de 6 ore,salariatii au dreptul la pauza de 15 minute, pauza inclusa in programul normal delucru. Salariatii care nu au implinit varstade 18 ani au dreptulla 0 pauza de masa de30 minute.

Page 18: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

~

CAPITOLUL 6

Unele masurf de prot.ectfe spedala a salarfatflor,acordarea de facUft.atf acestora

Art. 73. In cazul1n care unitatea este pusa 1n situatia de a efectua concediericolective, partile convin asupra respectarii urmatoarelor principii:a) angajatorul va pune la dispozitia sindicatului justificarea tehnico-economica 1nlegatura cu masurile privind posibilitaWe de redistribuire a personalului, modificareaprogramului de lucru, organizarea de cursuri de calificare, recalificare sau reorientareprofesionala etc.;b) justificarea tehnico-economica, 1mpreuna cu obiectiile ~i propunerile sindicatului,va fi supusa spre analiza ~i avizare consiliului de administratie sau, dupa caz, adunariigenerale;c) 1n cazul1n care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acestaare obligatia de a initia, 1n timp util ~i1n scopul ajungerii la 0 1ntelegere, 1n conditiileprevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantHsalariatilor, cu privire cel putin La:.metodele ~i mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere anumarului de salariati care vor fi concediati;

. atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale carevizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala asalariati lor concediati.

Prin'sintagma timp util se 1ntelege:- la 1ntreprinderile cu un efectiv sub 100 de salariati, cu 15 zile 1nainte de

notificarea prevazuta la art. 711 din Codul muncii, cu modi fica rile ulterioare;- la 1ntreprinderile cu 101-250 de salariati, cu 20 de zile 1nainte de notificarea

prevazuta la art. 711 din Codul muncH, cu modificarile ulterioare;- la 1ntreprinderile cu peste 250 de salariati, cu 30 de zile 1nainte de notificarea

prevazuta la art. 711 din Codul muncH, cu modificarile ulterioare.

Art. 74. In situatia 1n care desfiintarea postului nu poate fi evitata,administratia are obligatia de a comunica 1n scris fiecarui salariat:a) daca 1i ofera sau nu un alt loc de munca, ori cuprinderea 1ntr-o forma derecalificare profesionala.b) termenul de preaviz, 1n conditiile prevazute 1n prezentul contract colectiv demunca.

Art. 75. (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducereaposturilor vacante masurile vor avea 1n vedere 1n ordine:a) afectarea contractelor de munca ale persoanelor care cumuleaza doua sau maimulte functii, precum ~i a celor care cumuleaza pensia cu salariul;b) afectarea contractelor de munca ale persoanelor care 1ndeplinesc conditiile depensionare pentru limita de varsta sau pensionare anticipata, precum si alepersoanelor care indeplinesc conditii de pensionare pentru limita de varsta, inclusiv cureducerea varstei standard datorita grupelor de munca sau pentru pensionare anticipata incursul perioadei legale de somaj.(2) In aplicarea masurilor se va tine cont de criteriul competentei profesionale.

~~ ~ID~I),." 3) Pentru luarea masurii de desfacere a contractului de munca pentr cerea de~))

~\'\ '/:y) stu i vor fi avute 1nve oarele criteii minimale: ,~ P4 l' \ \

o ">~'?

~~ ,3\;:) a S."-, hc~ A.. l'

> . ~I(/. '. <j';" <1,: ~ 0

~..o'\~~F~'? ~ '1\' $~ @-/:;':i:%','>'<.'~ ~ a<:: MetalurgW. '

Z~ / "'.. ~\ ~-'

4;.t~j'X"U/~~We> * * l~hJnf/fJ11~{/

Page 19: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

a) daca masura ar putea afecta doi so~i care lucreaza In aceea~i unitate, se desfacecontractul de munca al so~ului care are venitul eel mai mic, fara ca, prin aceasta, sase poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat dereducere;b) masura sa afecteze mai lntai persoanele care nu au copii In lntre~inere;c) masura sa afecteze numai In ultimul rand femeile care au In lngrijire copii, barba~iivaduvi sau divor~a~i care au In lngrijire copii, unicii lntre~inatori de familie, precum ~isalaria~ii, barba~i sau femei, care mai au eel mult 3 ani pana la pensionare, la cererealor;d) In situa~ia men~inerii unor posturi de natura celor vizate de reducere, pe langacriteriile vizate la punctele a), b), c), se va avea In vedere ~i competen~a profesionalastabilita prin testa rea tuturor celor vizati, pe baza unor criterii convenite cu sindicatele.(4) Tncazulln care masura desfacerii ~ontractului de munca ar afecta un salariat carea urmat 0 forma de calificare sau de perfec~ionare a pregatirii profesionale ~i alncheiat cu unitatea economica un act adi~ionalla contractul de munca, prin care s-aobligat sa presteze 0 activitate lntr-o anumita perioada de timp, administra~ia nu-i vaputea pretinde acestuia despagubiri pentru perioada ramasa nelucrata pana lalndeplinirea termenului.(5) Tn ipoteza In care doua sau mai multe persoane salariate sunt In aceea~i situa~iedintre cele men~ionate la alin. (1) ~i (3), disponibilizarea se va face cu consultareasindicatelor.

Art. 76. (1) Sindicatele au dreptul sa verifice modul de aplicare a prevederilorart. 73-75, de a ac~iona pe orice cale legala sau conven~ionala pentru a asigurarespectarea lor.(2) Eventualele contesta~ii ale salaria~ilor propu~i a fi disponibiliza~i vor fi analizatelmpreuna cu reprezentan~ii sindicatelor.

Art. 77. Unitatea care l~i extinde sau l~i reia activitatea lntr-o perioada de 12luni de la luarea masurilor de desfacere a contractului de munca, pentru motiveleprevazute la art. 73, are obliga~ia sa lncuno~tin~eze, In scris, despre aceastaorganiza~iile sindicale ~i sa faca publica masura prin presa. Unitatea este obligata sareangajeze salaria~ii carora li s-a desfacut contractul de munca pentru motiveleprevazute la art. 73, care au pregatirea ~i competen~a necesare pentru ocupareaposturilor vacante ~i care s-au prezentat In termen de 15 zile de la data apari~ieianun~ului .

Art. 78. Salaria~ii care se pensioneaza pentru limita de varsta primesc 0indemniza~ie egala cu eel pu~in doua salarii de baza avute In luna pensionarii.

Art. 79. Tnafara de ajutoarele legale la care au dreptul, salaria~ii vorbeneficia ~i de urmatoarele ajutoare, suportate din fondurile proprii ale unita~ii:a) eel pu~in un salariu mediu negociat pe unitate pentru na~terea fiecarui copil,acordat mamei (In cazul cand aceasta nu este salariata se acorda tatalui), calitatedovedita cu certificatul de na~tere;b) eel pu~in un salariu mediu negociat pe unitate pentru decesul so~ului (so~iei) sau alunei rude de gradull a salariatului, aflata In lntre~inere;.

'(svo4' c) eel pu~in doua salarii medii pe unitate, In cazul decesului salariatului;/ ~ :;i>,y-») trei salarii medii pe unitate, In cazul In care a suferit accidente de munca cut~~

~,,-l validitate de gradull sau II;'to ~ C eel pu~insase salarii medii pe unitate, In caz de accident de rtt:~ In legatura~

.~

;:,f!J/ munca, cauzand decesul salariatului. ~'?o'~

',r~,\\"~ca~ q(\ ~~\\~NAT~ 19 :Meta\urgioZ \

<;,«J ~~

uJ **)I.,

! ,,'*">.,L~~rtU~G/.r;:\.~. ~I J/()101t1

Page 20: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 80. Tn cazullmbolnavirilor profesionale, al accidentelor de munca sau Inlegatura cu munca, salariatii In cauza vor fi trimi~i la tratamente medicale In unitatispecializate din tara sau, dupa caz, cu recomandarea comisiilor de expertiza despecialitate ~i cu avizul organelor de resort, In strainatate, costul fiind suportatintegral de unitate, In limita fondului social.

8

Art. 81. (1) Daca salariatul se afla In incapacitate temporara de munca,survenita ca urmare a unui accident de munca sau In legatura cu munca, ori acontractarii unei boli profesionale, patronul va plati acestuia, pe toata perioadaincapacitatii, 0 compensatie egala cu diferenta dintre salariul de baza plus sporurilecu caracter permanent avute la data ivirii incapacitatii ~i indemnizatia pentruincapacitate temporara de munca, In masura In care acestea nu au fost acoperite prinasigurarea de accidente de munca ~i boli profesionale.(2) Acordarea compensatiei prevazute la alineatul precedent nu Inlatura ~i nici nuInlocuie~te dreptullegalla despagubiri al salariatului In cauza, In conditiile prevazutede lege.(3) Angajatorul are obligatia sa asigure toti salariatii pentru risc de accidente demunca ~i boli profesionale, In conditiile legii.

Art. 82. Contravaloarea biletelor acordate salariatilor trimi~i In statiuni pentrutratarea unor boli profesionale se suporta integral de unitatea In cauza, inclusivcostul transportului CFR, clasa a II-a, sau, acolo unde nu este posibil, pentrutransportul auto, In comun, In masura In care acestea nu au fost acoperite prinasigurarea de accidente de munca ~i boli profesionale.

Art. 83. Salariatii unitatilor trimi~i In delegatie In tara vor beneficia deurmatoarele drepturi:a) decontarea cheltuielilor de transport ~i a costului cazarii, potrivit conditiilorstabilite prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate;b) diurna minima de deplasare va fi la nivelul celei stabilite pentru institutiilepublice; prin contracte colective de munca la nivel de unitate se pot stabili diurnemai mari.

8Art. 84. Salariatii unitatilor trimi~i In deta~are beneficiaza de decontarea

cheltuielilor de transport ~i cazare, precum ~i, dupa caz, de 0 indemnizatie dedeta~are, stabilita In conditiile legii sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art. 85. Persoanele deta~ate I~i mentin toate drepturile pe care le-au avut ladata deta~arii, cu exceptia celor privind igiena ~i protectia muncii, chiar daca la loculde munca unde sunt deta~ate acestea nu se mai regasesc. Daca la locurile de deta~aredrepturile echivalente au niveluri mai mari sau se acorda ~i alte drepturi, persoaneledeta~ate beneficiaza de acestea, inclusiv toate drepturile privind protectia ~i igienamuncii, corespunzatoare noului loc de munca.

Page 21: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 87. (1) Tnafara concediului legal platit pentru sarcina ~i lehuzie, de 126zile, salariatele pot beneficia de un concediu pentru lngrijirea copiilor In varsta depana la doi ani, in conditiile legii.(2) Perioada concediului pentru lngrijirea copilului In varsta de pana la doi aniconstituie vechime In munca.(3) Pe perioada In care salariata se afla In concediul prevazut la alin. 1, nu i se vaputea desface contractul de munca, iar In postul sau nu vor putea fi angajate altepersoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.(4) De dreptulla concediu pentru cre~terea copilului In varsta de pana la 2 ani poatebeneficia optional oricare dintre parinti, In conditiile legii.(5) Tn afara 'concediului legal pentru tngrijirea copiilor In varsta de pana la doi ani,salariata mama poate beneficia de lnca un an concediu fara plata.

Art. 88. Salariata care renunta la concediul legal pentru lngrijirea copilului Invarsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului delucru cu 2 ore pe zi, fara sa fie afectate salariul de baza si vechimea In munca.

Art. 89. Prevederile art. 86-87 sunt aplicabile la na~terea fiecarui copil.

e Art. 90. Salariatele gravide ~i cele care alapteaza vor beneficia de toatemasurile de protectie prevazute de lege.

8

Art. 91. (1) La nivelul unitatii se va constitui un fond social, la nivelul coteimaxime prevazute de lege, fond care va fi utilizat pentru scopurile ~i activitatile carepermit deductibilitatea acestor cheltuieli, conform legii.(2) Modul de utilizare a fondului social pentru destinatiile prevazute la alin. (1), precumsi cotele pentru acoperirea unor cheltuieli, se stabilesc de catre administratie, cuacordul sindicatului, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate.

CAPITOlUl 7

Formarea profesionala, economica, sociala ~i sindicala

Art. 92. (1) Partile lnteleg:a) prin termenul de formare profesionala - orice procedura prin care 0 persoanadobande~te 0 calificare atestata printr-un certificat sau 0 diploma, eliberate conformlegii;b) prin termenul de formare profesionala continua - procedura prin care 0 persoana,avand deja 0 calificare ori 0 profesie, dobande~te noi competente cognitive ~ifunctionale (deprinderi);c) prin comitete sectoriale de formare profesionala - structuri de dialog socialautonom, care dezvolta, actualizeaza ~i valideaza calificarile din ramura metalurgie(2) Formarea profesionala ~i formarea profesionala continua cuprind si teme dindomeniul relatiilor de munca.(3) Partile c~nvin asupra necesitatii ~i obligativitatiiperfectionarii profesionale atuturor categoriilor de salariati, inclusiv a membrilor de sindicat ale~i In organele deconducere ale sindicatelor, cu suportarea cheltuielilor aferente de

vajator.

(4) Partile semnatare convin sa se preocupe pentru lnfiintarea C.

~t~lblP ftorialeparitare), care ar urm v . v urmatoarel tributii: ~. ~'t-\~ ~

~"t\"T/ON. <C \o\ut9'

~,?,~~ia:..., {'to"P::'~:'~:"":'"

~ ~:e ... ... 4; ,I

i<. ~ :/

..;::....<A ~.:.::~.~.>

Page 22: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

u

a. participarea la armonizarea politicilor privind formarea, evaluarea ~icertificarea fortei de munca din domeniu;

b. implicarea In elaborarea reglementarilor legale privind ocupatiile/calificarilespecifice domeniului;

c. sprijinirea implementarii sistemului national de formare, evaluare ~i certificarebazat pe competente;

d. definirea competentelor pentru fiecare ocupatiel calificare din domeniu;e. validarea standardelor ocupationale de pregatire profesionala;f. elaborarea, validarea programelor cadru de formare bazate pe competente

profesionale;g. elaborarea I validarea instrumentelor de evaluare.

(5) Partile semnatare convin sa acorde lntregul sprijin solicitat de catre C.N.F.PA. caautoritate nationala a calificarilor - pentru elaborarea sistemului de standardeocupationale, bazat pe competente si a calificarilor care vor fi validate si introduse InRegistrul national al calificarilor.(6) Formarea profesionala a lucratorilor se organizeaza pentru ocupatii, meserii,specialitati si profesii - numite la modul general "ocupatii" - cuprinseIn "ClasificareaOcupatiilor din Romania" - C.O.R, pe baza "standardelor ocupationale" si aclasificarilor elaborate de comitetele sectoriale.

~

G

Art. 93. (1) La lncheierea contractelor colective de munca la nivel de unitati,pentru partea privind formarea profesionala se va tine seama eel putin deurmatoarele:

a) identificarea posturilor pentru care este necesara formarea profesionala,caile de realizare; adaptarea programului anual ~i controlul aplicarii acestuiase vor face de comun acord de catre sindicat si patron; cheltuielile pentruactivitatea de formare profesionala a salariatilor se suporta de unitati;b) sindicatul va participa, prin lmputernicitii sai, la orice forma de examinareorganizata In vederea absolvirii unui curs de formare profesionala In cadrulunitatii;c) In cazulln care unitatea urmeaza sa-~i schimbe partial sau total profilul deactivitate, patronul va informa si va consulta sindicatul cu eel putin 2 lunilnainte de aplicarea masurii ~i va oferi propriilor salariati posibilitatea de a secalifica sau recalifica, lnainte de a apela la angajari de forta de munca dinafara;d) In cazulln care un salariat identifica un curs de formare profesionala pe carear dori sa-l urmeze, organizat de un tert, patronul va analiza cererea lmpreunacu sindicatul, ramanand la aprecierea patronului daca si In ce conditii vasuporta contravaloarea cursului.

(2) Salariatii care au lncheiat acte aditionale la contractul individual de munca ~i aubeneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile,cu scoaterea integrala din activitate, daca parasesc unitatea din motive imputabilelor lnainte de lmplinirea unui termen de 3 ani de la data absolvirii cursurilor, suntobligati sa suporte cheltuielile ocazionate de aceasta, cu exceptia cazurilor prevazutede art. 81 (3) din C.C.M.U.N., proportional cu perioada nelucrata din perioadastabilita conform actului aditionalla contractul individual de munca.(3) Salariatii mai au dreptulla 30 de zile de concediu fara plata, acordat 0 singuradata, pentru pregatirea ~i sustinerea examenului de absolvire In lnvatamantulsuperior.

I/f

'/.,~~",+;~~j. .~,~..."" ~~-

Page 23: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

(2) In cazul in care pregatirea profesionala impusa de angajator se desfa~oara intimpul programului de lucru, salaria~ii vor beneficia de drepturile corespunzatoareprevazute de Codul muncii.(3) In cazulin care pregatirea profesionala impusa de angajator se desfa~oara in afaraprogramului de lucru, timpul afectat instruirii profesionale se plate~te cu salariul debaza orar corespunzator.(4) Neparticiparea culpabila a salaria~ilor la cursurile de pregatire profesionalaconstituie abatere disciplinara ~i atrage sanc~ionarea salariatului vinovat.

CAPITOLUl 8

DrepturHe sindicatelor ca organizatii ~i reprezentante ale salariatilor

8

Art. 95. (1) Par~ile contractante recunosc, pentru fiecare dintre ele si pentrusalariat in general, libertatea de opinie, exercitata in condi~iile legii ~i se obliga sa seabtina de la orice ingerin~a in aspectele ce tin de prerogativele celeilalte parti.(2) Patronul va adopta 0 pozi~ie neutra ~i impartiala fa~a de organiza~iile sindicale ~ifata de reprezentantii acestora din unita~i.

Art. 96. Par~ile se obliga sa respecte ~i sa puna in practica dispozi~iile legaleprivind stabilirea cadrului general de informare ~i consultare a lucratorilor.

e

Art. 97. (1) Angajatorii au obliga~ia de a invita delega~ii ale~i ai organiza~iilorsindicale reprezentative sa participe in consiliile de administratie la discutareaproblemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau' sportiv. In cazulsocietatilor cu administrator unic, acesta va avea cel putin 0 intrevedere pe luna cureprezentantii sindicatelor.(2) Incuno~dn~area reprezentan~ilor sindicali se va face in scris, cu cel putin 72 de oreinainte de ~edin~a. Reprezentan~ilor sindicali li se va comunica in scris ordinea de zi ~ili se va asigura accesul la documentele privind problemele profesionale, economice,sociale sau culturale puse in discutie.(3) In scopul apararii drepturilor '~i promovarii intereselor profesionale, economice,sociale, culturale sau sportive ale membrilor, organiza~iile sindicale reprezentativevor primi de la angajatori sau de la organizatiile acestora informatiile necesare pentrunegocierea contractelor colective de munca, sau, dupa caz, pentru incheiereaacordurilor privind raporturile de serviciu, in condi~iile legii, precum ~i cele privindconstituirea ~i folosirea fondurilor destinate imbunata~irii condi~iilor la locul demunca, protec~iei muncii ~i utilita~ilor sociale, asigurarilor ~i protectiei sociale.(4) Hotararile Consiliului de Administra~ie sau ale altor organe asimilate acestora,privitoare la probleme de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv,vor fi comunicate in scris organiza~iilor sindicale, in termen de 48 de ore de ladesfa~urarea ~edintei.

j

11

Page 24: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 99. (1) Reprezentan~ii ale~i ai organiza~iilor sindicale reprezentative carelucreaza nemijlocit In unitate In calitate de salaria~i au dreptul la reducereaprogramului lunar de lucru cu 3 - 5 zile platite pentru activita~i sindicale fara a li sediminua drepturile salariale care li soar fi cuvenit In condi~ii normale.(2) Numarul de zile cumulate pe an ~i numarul celor care pot beneficia de acestea sestabilesc prin contractul colectiv de munca de la nivelul unita~ii.(3) Facand aplicarea dispozi~iilor alin. (1) ~i (2), se poate asigura scoaterea dinproduc~ie a liderilor sindicali, care astfel vor cumula dreptul la timp liber platitafectat activita~ilor sindicale la care erau lndritui~i ale~ii In organele de conducereale sindicatului, In functie de numarul de salariati reprezentati.(4) Tnunita~ile In care ~xista mai multe sindicat~ reprezentative, norma de timp liberacordat pentru activitate sindicala, se va lmpar~i propor~ional lntre sindicatelereprezentative, In func~ie de numarul de membri ai fiecarei organiza~ii.

---

u

Art. 100. (1) Fara a fi afectataactivitatea de produc~ie, unitatea asigurascoaterea din produc~ie a salaria~ilor, cu pastrarea drepturilor salariale, pe perioadacat ace~tia participa ca delega~i la congrese, seminarii sau conferin~e, In interesulunitatii sau al sindicatelor.(2) L~ nivelul unita~ii, partenerii sociali vor stabili numarul celor care vor participa laac~iunile nominalizate la alin. (1), precum ~i sectoarele din care ace~tia provin.(3) In cazul in care activitatile prevazute la alin. (1) se desfasoara in alta localitate,fara a afecta activitatea de productie, salariatii vor beneficia - cu aprobareaconducerii societatii - de drepturile de delegare/detasare, conform celor stabilite deLLM. la nivel de unitate.

Art. 101. Pentru negocierea ~i gestionarea In condi~ii de pace sociala aContractului Colectiv de munca la nivel de Ramura, federatiile semnatare a,

prezentului contract vor gestiona un fond la care unita~ile beneficiare ale prezentuluicontract vor contribui anual cu 0 suma egala cu echivalentul In lei a cate un dolarpentru fiecare salariat.

o

Art. 102. (1) Patronul va asigura gratuit pentru activita~ile sindicale spa~iuladecvat, mobilier, rechizite, precum si accesul la mijloacele de transport,comunica~ii ~i aparatura tehnica necesara, In condi~iile stabilite prin contractulcolectiv de munca la nivel de unitate.(2) Baza materiala cu destina~ie cultural-sportivasi turistica, proprietatea unita~ilororiproprietatea sindicatelor din unitatile respective, va putea fi folosita, fara plata, pentruactivita~iorganizate de sindicate sau de patronat, In condi~iileprevazute In contractul colectivde munca la nivel de unitate.

Art. 103. (1) Tn perioada de valabilitate a prezentului contract, federa~iilesindicale semnatare vor asigura pregatirea pentru ac~iuni sindicale ~i rela~ii de muncaa unui numar de cel mult 250 membri de sindicat pe an, pe 0 durata de pana la 15 zilecalendaristice / cursant.(2) Patronul va permite salariatilor sa urmeze cursurile de pregatire prevazute laalin. (1), in condi~iile stabilite prin contractele colective de munca lncheiate lacelelalte niveluri.

vi

I' ~ ~~ ,~. ~~:~ "~>~

Page 25: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

efectua ~i deducerea fiscaUi a cotiza~iei din venitul lunar al membrului de sindicat,conform prevederilor legale.(2) Re~inerea ~i deducerea fiscala a cotiza~iei se fac pe baza cererii organiza~ieisindicale, la care se ata~eaza lista membrilor de sindicat ~i semnatura acestora deacceptare a re~inerii. Lista lnaintata angajatorului va fi actualizata ori de cate orieste nevoie, de catre sindicat .(3) Daca un salariat se regase~te pe lista mai multor sindicate, pana la lamurireasitua~iei de catre sindicatele implicate, angajatorul va suspend a re~inerea cotiza~ieipe ~tatul de plata pentru acel salariat .-

~Art. 105. Se interzice concedierea sau modificarea contractelor individuale de

munca ale salaria~ilor pentru motive ce privesc activitatea sindicala.

Art. 106. Tntimpul mandatului ~i ulterior lncetarii acestuia timp de trei ani,membrii de sindicat ale~i In organele de conducere ale sindicatelor beneficiaza deprotec~ie, In condi~iile legii.

Art. 107. (1) Administra~iarlUva angaja salaria~i permanen~i, temporari sau cuprogram par~ial In perioada grevei, pe locurile de munca ale salariati[or afla~i In

~ greva.(2) Tn situatia declansarii grevei, potrivit legii, organizatiile sindicale si conducereaunitatii au obligatia ca pe durata acestora sa protejeze patrimoniul unitatii si saasigure functionarea nelntrerupta a utilajelor si instalatiilor tehnologice, a caroroprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau sanatatea oamenilor ori ar puteacauza pagube.

Art. 108. Patronii si sindicatele l~i vor comunica reciproc si In timp utilhotararile lor privind toate problemele importante din domeniul rela~iilor de munca.

\10

Art. 109. (1) Federa~iile sindicale recunosc dreptul patronilor de a stabili, Incondi~iile legii, raspunderea disciplinara sau patrimoniala a salaria~ilor care se facvinova~i de lncalcarea normelor de disciplina a muncii sau care aduc prejudiciiunitatii.(2) P~tronii ~i sindicatele se recunosc ca parteneri sociali permanen~i. Par~ile convinsa faca eforturi In vederea promovarii unui climat normal de munca In unita~i, curespectarea prevederilor legii, a contractelor colective de munca la toate nivelurile ~iale regulamentului intern, precum ~i a drepturilor ~i intereselor ambelor par~i.(3) Pentru crearea si mentinerea unui mediu de lucru care sa lncurajeze respectareademnitatii fiecarei persoane, prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate vorfi stabilite proceduri de solutionare pe cale amiabila a plangerilor individuale alesalariatilor, inclusiv a celor privind cazurile de violenta sau hartuire sexuala, Incompletarea celor prevazute de lege.(4) Definitia hartuirii sexuale este cea reglementata de lege.(5) Plangerile salariatilor In justitie nu pot constitui motiv de desfacere a contractuluiindividual de munca.(6) In situatiile in care apar divergente in legatura cu executarea prevederilorcontractelor colective, unitatile si sindicatele, vor incerca solutionarea acestora maiintai in Comisiile paritare la nivel de unitate, iar pentru rezolvarea problemelorramase in divergenta se vor putea adresa ComisieiParitare la niv '" amura.(7) Cu ocazia negocierilor colective, partile pot apela la exper .,~

p;C\l'<Py," 0\\~

0=:Meta\urg\a z\11(>* * .tJ t L

~~ ~ ff;;yU/0

~' '...... ...............-

Page 26: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

-...,

.

i

v

G

Art. 11O. Organiza~iile sindicale nu vor organiza ac~iuni de for~a pentruschimbarea administra~iei societa~ii comerciale (manager, director, administratorunic etc.).

CAPITOlUl 9

Alte prevederi privind drepturile 5i obligatiHe partHor

Art. 111. Salaria~ii au obliga~ia de a respecta disciplina tehnologica, ordinea sidisciplina la locul de munca, de a lndeplini In mod corespunzator toate sarcinile deserviciu ce le revin potrivit legii, contractul colectiv de munca ~i contractul individualde munca, regulamentul de organizare ~i func~ionare a unita~ii, regulamentul deordine interioara, precum ~i dispozi~iile organelor de conducere referitoare ladesfa~urarea activita~ii din unitate.

Art. 112. (1) Obliga~iile generale ale salaria~ilor sunt urmatoarele:a) respectarea cu stricte~e a programului de lucru si folosirea integrala si eficienta atimpului de munca, pentru executarea lntocmai si la timp a sarcinilor de serviciu ce lerevin;b) lnsu~irea ~i respectarea procesului tehnologic si de munca stabilit, aplicarea custricte~e a normelor ~i instruqiunilor referitoare la desfa~urarea rela~iilor de munca;c) respectarea si aplicarea normelor de munca ~i a prescrip~iilor de calitate stabilite;d) utilizarea ma~inilor, a utilajelor ~i instala~iilor lncredin~ate, potrivit parametrilorde func~ionare din documenta~ia tehnica ~iIn condi~ii de deplina siguran~a;e) utilizarea materiilor prime, a materialelor, combustibililor si energiei, valorificareaeficienta a acestora, recuperarea tuturor resurselor materiale si energeticerefolosibile;f) lnsu~irea ~i respectarea lntocmai a normelor de protec~ie a muncii, precum ~i acelor privind folosirea echipamentului individual de protec~ie, a normelor deprevenire a incendiilor sau a oricaror situa~ii care ar pune In primejdie cladirile,instala~iile unita~ii sau via~a, integritatea corporala ori sanatatea unor persoane;g) cunoa~terea caracteristicilor constructive ~i func~ionale ale instala~iilor, utilajelor,ma~inilor, aparatelor cu regim de lucru continuu sau cu grad ridicat de pericol,lncredin~ate In exploatare sau lntre~inere, respectarea riguroasa a normelor tehnice deexploatare ~ilntre~inere, asigurarea supravegherii permanente a acestor utilaje, precumsi evitarea oricaror avarii sau lntreruperi accidentale;h) sa nu paraseasca locul de munca, lasand fara supraveghere instala~iile, utilajelesau ma~inile la care lucreaza, sa nu introduca si sa nu consume In unitate bauturialcoolice, sa nu introduca materiale ori prod use care ar putea provoca incendii sauexplozii; sa anun~e ~eful ierarhic, In caz de neprezentare a schimbului In unitatHe acaror activitate este organizata In schimburi si sa nu paraseasca schimbul pana candnu se iau masurile ce se impun;i) respectarea consumului normat de materii prime, materiale, combustibili sienergie, luarea masurilor necesare pentru evitarea rislpei de orice fel, lnlatura.r:ea.-_...oricarei neglijente In pastrarea si administrarea bunurilor; t-

t>A rj) apararea patrimoniului unita~ii, prevenirea si co ~§. rageri 'si a .po

degradarilor bunurilor unita ~ "0~->

~1- ~ 'o\ut9\OZ.~ :lION

.l;. ~ d- 4.. ~ ...,e ~":'\C3\A

.

a Si ':'., ,,..~t>- J/ ,-< ~

~~ ~ {5

!u1 .,.", ,.. i

.~u ~ \;S ~ - ...J. ;;

~ (>

7-4,

~"'

~ . <? \Y~ _ rc.j~

~l3':: .::i:"":::':<:;, S ~ "0.::: :I.Itr . , UJ"

, 26 ~ I /"\- u.. , Yo J",,'~.

CI) (\I

iJ'1 \\.~. '" """ . ~ q. >!>~"-0(')1 '" "i I '\\(,

.~- 'i<W..-":..~_~..;;;,',i.;i,~

Page 27: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

a)

b)

c)

d)

e)

f)

~g)

h)

i)

k) respectarea normelor de comportare In cadrul rela~iilor de serviciu, asigurarea unuiclimat de colaborare si lntrajutorare cu to~i membrii colectivului de munca sicombaterea unor manifestari necorespunzatoare privind disciplina de la locul demunca;l) respectarea regulilor de acces In locurile de munca unde intrarea este permisanumai In anumite condi~ii;m) lnsu~irea ~i respectarea dispozi~iilor legale privind pastrarea secretului de stat ~i acelor referitoare la documentele, datele sau informa~iile care nu sunt destinatepublicita~ii ;n) perfec~ionarea pregatirii profesionale si de specialitate, largirea orizontului decunoa~tere, manifestarea con~tiin~ei profesionale ~i a competen~ei In munca;0) men~inerea ordinii ~i a cura~eniei la locul de munca;p) ln~tiin~area de lndata a ~efului ierarhic superior despre existenta unor nereguli,abateri, greuta~i sau lipsuri In activitatea locului de munca, de natura sa aducaprejudicii materiale, propunerea de masuri pentru prevenirea unor asemenea situa~ii.q) orice alte obliga~ii stabilite de lege, de regulamentul intern sau de contractelecolective de munca aplicabile.(2) Nerespectarea obliga~iilor de la alin. (1) constituie abatere disciplinara ~idetermina aplicarea masurilor disciplinare prevazute de lege.8

Art. 113. Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor careprivesc desfasurarea relatiilor de munca;sa asigure permanent conditiile tehnice 5i organizatorice avute in vedere laelaborarea normelor de munca si conditii corespunzatoare de munca;sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractulcolectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii;periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectivde munca aplicabil;sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor inprivinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si intereseleacestora;sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si saretina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiilelegii;sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa operezeinregistrarile prevazute de lege;sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat asolicitantului;sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

11\

Page 28: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 114. (1) Pe baza prevederilor prezentului contract colectiv de munca, lanivelul societatilor comerciale se poate lncheia un singur contract colectiv de munca,aplicabil tuturor salariatilor.(2) Contractele colective de munca la nivel de grup de unitati sau de unitati nu vorputea prevedea drepturi sub limitele stabilite de prezentul contract colectiv demunca.(3) Drepturile salariatilor stabilite In prezentul contract colectiv de munca nu pot sareprezinte cauza reducerii altor drepturi colective sau individuale care au foststabilite prin contracte colective de munca lncheiate la nivel inferior lnaintealncheierii contractului la nivel de ramura, atata vreme cat clauzele acelor contractemai sunt In vigoare.(4) Tn situatiile In care, In privinta drepturilor ce decurg din prezentul contractcolectiv de munca intervin reglementari legale de modificare, acestea vor face parte,de drept, din contract.(5) Dupa lncheierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivelul Ramurii MetalurgieFeroasa, Metalurgie Neferoasa si Produse Refractare, drepturile mai favorabilesalariatilor vor fi minime.(6) Tmputernicitii organelor de conducere a organizatiilor patron ale si sindicalesemnatare vor verifica, la sesizarea uneia dintre parti, modulln care sunt respectatedrepturile salariatilor prevazute In contractul colectiv de munca; angajatorii vorasigura intrarea acestora In unitate, In conformitate cu regulamentul intern, ~iprotectia In unitate.

a. Regulamentul intern se intocmeste conform legii.b. In vederea discutatarii si solutionarii conflictelor de munca, reprezentantiiforurilor superioare ale organizatiilor sindicale vor avea acces in interiorulunitati lor.

CAPITOLUL 10

Dispozitii finale

8

j

Art. 115. (1) Drepturile prevazute In contractele individuale de munca nu potfi sub nivelul celor stabilite prin contractul colectiv de munca.(2) Prevederile contractelor individuale de munca existente la data intrarii In vigoarea prezentului contract colectiv de munca vor fi puse de acord cu prevederile acestuia.~

Art. 116. (1) Tncazulln care unitatea l~i transmite, In tot sau In parte,patrimoniul catre un cesionar, acesta va prelua ~i drepturile, ~i obligatiile prevazuteIn contractul colectiv de munca In vigoare, de la nivelul unitatii.(2) Partile se vor informa reciproc in conditiile legii, in timp util, cu privire lasituatiile reglementate de alin. (1).

Page 29: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

~

CAPITOlUl10

Dispozitii finale

Art. 114. (1) Pe baza prevederilor prezentului contract colectiv de munca, lanivelul societa~ilor comerciale se poate 'incheia un singur contract colectiv de munca,aplicabil tuturor salaria~ilor.(2) Contractele colective de munca la nivel de grup de unita~i sau de unita~i nu vorputea prevedea drepturi sub limitele stabilite de prezentul contract colectiv demunca.(3) Drepturile salaria~ilor stabilite 'in prezentul contract colectiv de munca nu pot sareprezinte cauza reducerii altor drepturi colective sau individuale care au foststabilite prin contracte colective de munca 'incheiate la nivel inferior 'inaintea'incheierii contractului la nivel de ramura, atata vreme cat clauzele ace lor contractemai sunt'in vigoare.(4) Tn situa~iile 'in care, 'in privin~a drepturilor ce decurg din prezentul contractcolectiv de munca intervin reglementari legale de modificare, acestea vor face parte,de drept, din contract.(5) Dupa'incheierea Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivelul RamuriiMetalurgieFeroasa, Metalurgie Neferoasa si Produse Refractare, drepturile mai favorabilesalariatilor vor fi minime.(6) Tmputernici~ii organelor de conducere a organiza~iilor patronale si sindicalesemnatare vor verifica, la sesizarea uneia dintre par~i, modul'in care sunt respectatedrepturile salaria~ilor prevazute 'in contractul colectiv de munca; angajatorii vorasigura intrarea acestora 'in unitate, 'in conformitate cu regulamentul intern, ~iprotec~ia 'in unitate.

a. Regulamentul intern se intocmeste conform legii.b. In vederea discutatarii si solutionarii conflictelor de munca, reprezentantiiforurilor superioare ale organizatiilor sindicale vor avea acces in interiorulunitatilor.

Art. 115. (1) Drepturile prevazute 'in contractele individuale de munca nu potfi sub nivelul celor stabilite prin contractul colectiv de munca.(2) Prevederile contractelor individuale de munca existente la data intrarii 'in vigoarea prezentului contract colectiv de munca vor fi puse de acord cu prevederile acestuia.

Art. 116. (1) Tncazul'in care unitatea 'i~itransmite, 'in tot sau 'in parte,patrimoniul catre un cesionar, acesta va prelua ~i drepturile, ~i obliga~iile prevazute'in contractul colectiv de munca 'in vigoare, de la nivelul unita~ii.(2) Partile se vor informa reciproc in conditiile legii, in timp util, cu privire lasituatiile reglementate de alin. (1).

Page 30: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

Art. 117. (1) Prezentul contract colectiv de munca l~i produce efectelelncepand cu data lnregistrarii lui de catre una dintre parti, In conditiile legii.(2) Unitatile pentru care se aplica prevederile prezentului contract colectiv de muncala nivelul ramurii metalurgie feroasa, metalurgie neferoasa si prod use refractare suntcele prevazute In Anexa nr. 1.(3) Drepturile prevazute In prezentul contract colectiv de munca sunt consideratemini me, de la nivelul carora lncepe negocierea contractelor colective de munca lanivel de grupuri de unitati si unitati.(4) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.

Art. 118. (1) Anexele nr. 1-4 fac parte integranta din prezentul contractcolectiv de munca.(2) Prezentul contract de munca la nivelul ramurii metalurgie a fost semnat azi,12.05.2010, In Bucuresti, In opt exemplare originale, cate unul pentru fiecareorganizatie semnatara, iar celelalte pentru lnregistrarea la Ministerul Muncii, Familieisi Protectiei Sociale ~i pentru publicarea In Monitorul Oficial al Romaniei.

8-

8 COMISIA DE NEGOCIERE,

Nelu RADU

Ion lOAN

Constantin 4'LFlorinISAC

C\-«~ t1J:J~~'0\

~-..\

/" \",' \..IJ ,'1 ,~;C(.."'0, v (I.),:)

, ,,

'I~'/,-&

~'i'_ ,\

i' l,

r v. "V, ,ill./I~ -;:: f;

,

\1 ",It, v , ,', I,\ '~Q.::; ,:!r /\ .J...:I

'r'll

\ ~

...J ;'

.;\ ",1,{y/\~,..,

"v-..,.""":':' '- <..'1

:.:::::-:.:..-

~

Page 31: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

ANEXA 1

LlSTAunitatilor in care se aplica prevederile prezentului contract de

muncala nivelul ramurii metalurgie feroasa, metalurgie neferoasa si

produse refractare, conform prevederilor art. 13 din Legea nr.130/1996, republicata

Denumirea societatiic 3 S Rom Srlc Ab Steel SrlAbrazivul ClujAbrom Barladc Adorian 2000 Srlc Aei Alex Com Srlc AksoyCompany Srlc Al Mina Com Srlc Alba Aliaje Srlc Alba Aluminiu Srlc Albina Carpatica Srlc Aleo Metal System Srlc Al-Dalacief Srlc Alform Srlc Allmetal Prodimex SrlAlmet Navodaric Almecom 1994 Srlc Almecom 2000 Srlc Alprom S.A.c Alro S.A.c Alu Metall Guss Srlc Aluco Systems Srlc Alum S.A.c Alumil Extrusion Srlc Aluminium Construct Service Srlc AlumpenImpexSrl .

c Aluset Romania Srl~mpelum Sa

...s'40~<k 1-

~o~,,>~ ~KY: Ih/\ DI '\""GJ.\ 30~t-"';..~

~v/.>C>,»%

->' ".S'~,'~VI

Judetu IBuzauGorjCluj

VasluiGalatiNeamt

DoljBucuresti

AlbaAlba

PrahovaBucuresti

OltOlt

BucurestiConstantaBucurestiBucuresti

OltOlt

TimisBucuresti

TuleeaPrahova

GorjDimbovita

IlfovAlba

Page 32: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

o Af<IO sA[J Anca Industries Srl[J Andu Srl[J Annido Srl[J Arcelormittal Galati S.A.ArcelorMittal Hunedoara S.A[J Arcelormittal Tubular Products Galati S.A.ArcelorMittal Tubular Products Roman S.A[J Arcelormittal Tubular Products lasi S.A.ArcelorMittal Construct Bucuresti[J Ar'!entina Import-Export Srl[J Ar'!irec Prod Srl[J Artur Srl[J Attr - Industries Srl[J Aur Di Prest Srl[J Aurum Srl[J Axa Orte Construct Srl[J B.S.K. Impex S.A. Miercurea-Ciuc Sucursala Gheor'!heni[J Bal Rom Metal Srl[J Batas ImQex Srl

[J Baugeris Srl

[J Becotek Metal SrlBega Real Pleasa[J Bernel Srl[J Besta Micromet Srl[J Biaflor Prodcom Srl[J Biak Srl[J Bi-Al Aluminiu Srl

[J Bijuteria Gabriel'S Srl[J Birza & Boariu Societate In Nume Colectiv[J Blanka Bijuterie Comimpex Srl[J Bocelli Srl[J Bo'!dan Boniplast S & M Societate In Nume Colectiv[J Bromocast Srl[J Bucin S.A.[J Bucium Srl[J Bumerang Prof SrlCablul romanesc Ploiesti[J Cami N.lmpex SrlCrabochim Cluj[J Carina & Marcel Serv Com Srl

31

~

1iJ...~

J' \~ . ,..1~'

0>".0::. .",.,...

.:Jf3 8M

\Q. ~~ ~/I) ~'f'I . . ~!T~.TE~~~ ..,~=-.:::-.

HunedoaraOlt

SibiuGalati

HunedoaraGalatiNeamt

lasiIlfov

ConstantaBucuresti

GalatiBucuresti

HunedoaraMehedinti

ArgesHarghitaBucurestiConstantaBistrita-NasaudBrasov

PrahovaSibiu

BucurestiMures

PrahovaIlfov

Caras-Severin

SibiuClujDoljOlt

BihorHarghita

BacauBuzau

PrahovaBucuresti

ClujHunedoara

Page 33: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

- .- I. i

u

Iv

c Casa Cazaeului A~roturism SrlCasirom TurdaCerntrade Oradeac Centro Turn SrlCentrul de eereetare si proieetare si produetie refraetare Albaluliac Centurion Industries SrlCepronef Baia MareCesal Oradeac Chimsulfat Srlc Cilindrul S.A. Calanc Cital Cmm Oemc Cnr Wire Exim Srlc Com Meeanofue Srlc Comat Invest Ar~es Srlc Combinatul De Utilai Greu Sac Cometex S.A.c Comiza & Co Soeietate In Nume Coleetiv

c Comsirmaplas Srl

c Coral Prodeomserv Srlc Cord S.A.c Corus Consultin~ Romania Srlc Crinul Alb Srlc Cubi Metal SrlCuprom BueurestiCuprom Bueuresti - sueursala Baia Mare (Phoenix)Cuprom Bueuresti - sueursala Zalau (Elcond)c DMM Impex Srlc Dalleor Srl

c Dan Steel Group Beclean S.A. (Promet)

c

c

c

c

c

c

c

c

c

c

32

BueurestiClujBihor

Prahova

Alba

BueurestiMaramures

BihorMaramuresHunedoara

GorjBueuresti

lasiArgesCluj

PrahovaSibiu

Bistrita-Nasaud

IlfovBuzau

BueurestiOlt

MuresBueuresti

MaramuresSalajCluj

BotosaniBistrita-Nasaud

Satu MareCluj

BrailaTimisBrasovBrasov

BueurestiBueuresti

lasiPrahova

u

...;;.&~~,.Je';'O~'- --

Page 34: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

a bo~AlA#4 .sA.Ductil BuzauDuctilSteel Buzau[J EdyCom92 Srl[J Elcond S.A.[J Eldocom Srl[J Electrical Mas Srl[J Electro Calla tis SrlElectrocarbon Slatina[J Elis S.A. Hunedoara[J Elj Piese Turnate Srl[J Elmet Srl[J Elnav S.A.[J Elprotom SrlElsidTitu[J Ely-Con Srl[J Enterprise Srl[J Epsilon Impex Trade SrlErdemir Targoviste[J Euralum Srl[J EurexAlimentare S.A.[J Euro Calas Srl[J Euro Commerce Continental SrlEurosteel Bucuresti (Helitube)[J Eutectic Serv Srl[J Expert Clean Srl[J Expert Material International, Consultin~, Know-How,Import - Export Srl[J Expert-MaterialsLicente Prod. En~ineerin~Import-ExportSrl[J Fabmet Srl[J Fabrimixt Srl[J Falcon Srl[J FalromSrlFareb Brasov[J FashionR&~SrlFeral S.R.L.[J Feroemail S.A.[J FevaAluminiumSrl[J Fili~ran Srl[J Fivex Petrol S.A.[J Flori Le~umicola Srl

Fonderie Gdc Srl"c;~oil;?fIk. .y1-

J.o~ ~\Y ~i'\ { / -J/ ,., ~'Q:~~ ~Q> . HII I.Jlt/. '\:t'O, 33J.\Y~v >

~c>'Q.~\>"~.

co,lal'

BuzauBuzau

BucurestiSalajSibiu

BrasovConstanta

OltHunedoaraBucuresti

BuzauGalati

OltDambovita

BacauBucurestiBucuresti

DambovitaBihorIlfovAlba

BucurestiBucuresti

Brailalasi

Bucuresti

Bucuresti

GalatiPrahovaGiurgiu

ClujBrasov

MaramuresTulceaPrahova

MaramuresTimisGorjSibiuCluj

Page 35: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

c Fontal Srl Prahovac Fontal Srl Buzauc FontcomSrl Buzauc Fontex S.A. Gorjc Fontip Srl Bihor- c FrancisztiSrl Arad- c Galfinband S.A. Galatic GallervAlessandriaSrl Brasovc GecomarTerm Srl Constantac Gefo EximSrl Aradc General Metal EximSrl Dimbovitac Geteor Srl Clujc Gilmet Srl Dolj

Vc Gold Recoverv Srl Hunedoarac Gold Ring Srl Dimbovitac Gold Stvl Teh Srl Vasluic Golden RingSrl lalomitac Graminer Srl Oltc Grantmetal S.A. Bucurestic Greta Product Srl lasic Grivita S.A. Bucurestic Hefaistos Com Srl Bacauc Hefaistos Prodex Srl Bucurestic Helios S.A. (Alesd) BihorHoeganaes Corporation Europe (Ductillron Power Buzau) Buzauc lak Srl SuceavaICEM(Institutul de cercetari metalurgice) Bucuresti BucurestiIMNR (Institutul national de cercetare dezvoltare pentru

BucurestiI

metale neferoase si rare)V c Inconel 94 Prodimpex Srl Bucuresti

c Indcop S.A. Satu Marec Ing Invest Srl Galatic Inter Trans Daniel Srl Dimbovitac International Industrial Representationc Intfor S.A. GalatiIPROLAM(Institutul de proiectari pentru sectii si uzine de

Bucurestilaminare) BucurestiIPRONEFBucuresti Bucurestic Italrom Steel Srl Clujc Ivakit Srl Bucurestic Jewel Palace International Srl Bucurestic KaufeshoQ Srl Vrancea

/~~!~o..~ ~.n34

Page 36: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

[] KovaroxSrl Brasov

j

[] Lamdro S.A. Drobeta Turnu-Severin MehedintiLaminate Bucuresti (Sucursala Focsani) Vrancea[] Laminorul S.A. Dimbovita[] Laminorul S.A. Satu Mare[] Laminorul S.A. Braila[] Laromet S.A. Bucuresti[] LaucorSrl Maramures[] Laurex Prod Srl Buzau[] Lemtrans International Prod Com S.A. Bucuresti[] Lo~isticAnd Inte~ral Services Galati Srl Bucuresti[] Lomond Continental Castings Srl Brasov[] Luci & Ramo Srl Buzau[] Luminita Com Srl Dolj[] Maco-Gino Srl Constanta[] Madania Company Srl Mures[] Mal-Product Srl Harghita[] ManherzSrl Satu Mare[] Maz Import Export Srl Cluj[] Mechel Campia Turzii S.A. Cluj[] Mechel Targoviste S.A. Dimbovita[] Meta Com Tur Srl Vrancea[] MetacaldSrl Buzau[] MetacsSrl Bucuresti[] Metal 2000 Srl Prahova[] Metal Adion Srl Buzau[] Metal Alov Srl Bacau[] Metal Cast Srl Brasov[] Metal Fashion Srl Bihor[] Metal Gear Sa Bucuresti[] Metal Prod Srl Alba[] Metal Star 2006 Srl Hunedoara[] Metal Star Srl Harghita[] MetalbandSrl Braila[] Metalicplas Impex Srl Dej Bistrita

Nasaud[] Metalnef 2000 Srl ~~,\\'" NAJ:1o';:",

Bucuresti<::J«; '1<;.\[]Metalo-Nica Srl

0~~\ Vilcea*

.."....'.".,.,'.,\"".,'Z'

[] Metalprod Srl en ."','(, ""':'J'., <,?

I: Brasov! 0 ~.1£l.'

\ ""{';"'\.........' .)0..',~ ...... ~-I[] MetalsilSrl \,;::) '.' Brasov\~~ .

[] Metaltech Productie Srl "<"'.~\\Bistrita-Nasaud

&.p~35

Page 37: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

~... .~

~

''!:;',:;.:.:..<:::::: 1:i"'"

.".:». .

~o .':'.'~.. l",. ".'.

..,,:.,::. ",.

~u2.&c.&<I'oF":'"

.

~.

~'�.. '~RITAi~~~.~

GorJ --~Buzau

Harghita

VilceaHunedoaraBucurestiPrahova

BucurestiSibiuSibiuBihor

OltCaras-

SeverinTeleormanConstantaBucurestiBucuresti

MuresBucurestiBucuresti

MuresIlfovIlfov

BucurestiIlfov

PrahovaCluj

Caras-Severin

BucurestiVilcea

GiurgiuArgesMures

DimbovitaHarghita

BrasovAlbaCluj

Bucuresti

Page 38: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

o PIJ. 014 E. r 5. Ac Perla Topaz Prest Srlc Phoenix - Prod Srlc Phoenix Sac Piciu S.N.C.c Pierrepi Pressofusioni Srlc Piese Turnate Sac Platinum Srlc PreciziaMetal 2008Srlc Premet Srlc Prestige AnneChemicalsCosmeticProducts ImpexSrlPrysmian cabluri si sisteme Slatinac Procardia Srlc Procon Srlc Prod Al Trans Ns Srlc Prodcom Service Srlc Proex Grup SrlProfiland S.R.L.c Prometeu Prodimpex Srlc Promixt S.A.c Prosidex Rom Srlc Prosint Srlc Radal Srlc Rafo Aluminium Srlc Rai Trans Srlc Raimet Prod Srlc Real Bucov Sac Refarom S.A.c Refrabaz S.A.

Refractara Baru Marec Regia Autonoma Pentru Activitati Nucleare Rac Remevon Srlc Remus SrlRepublica BucurestiResial Alba luliac Reut S.A.c Ro Emmpi Srlc Roalstar Srlc Rolpast Srlc Rom Ital Turnatorie Sibiu Srlc RomarLuxEximSrlc Romeo Metal GruQ Srl

37

MehedintiMaramures

ArgesIlfovAlbaDoljArad

GalatiBihorSibiu

ConstantaBucuresti

Page 39: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

D Romplumb S.A. Baia Mare MaramuresD Romsteel Trade B 2006 Srl ArgesD Romtas Industries Ar'!esiss Srl ArgesD Roxandy Gold Silver Srl BueurestiD Rrb Metal Srl SueeavaD Rubin Srl Satu MareD Ruxir Gold Srl BueurestiD S.c. Corti Srl Satu MareD S.c. Metalurgiea Transilvana Aiud AiudD S.c. SILCOTUBS.A.Zalau (si Punet de lueru Calarasi) ZalauD s.c. TEFS.R.L.Bueuresti (si Punet de lueru Simeria) BueurestiD SarcliGroupSrl BueurestiSarme si eabluri Harsova Constanta

e D SaruTrans Srl OltD Se BotoranMbImpexSne VilceaD Se ElvaImpexSrl PrahovaD Se RialenImpexSrl PrahovaD SeonefehimSrl VilceaD Semifabrieate S.A. BrasovD SeptimiusSever DesignSrl BueurestiD ServMotorsSrl BueurestiD Sider Srl VileeaSiderea CalarasiD SidergieProd CompanySrl SibiuSidermet Calan HunedoaraD SiderurgieaSrl MaramuresD SigilromCompanySrl Bueuresti

D Silver-NutuSrl Bistrita-

8Nasaud

D Simexim 93 Srl BuzauD Sinter RefS.A.Azuga PrahovaD Sitindustrie RomaniaSa AlbaSNC Lavalin / Ipromet Bueuresti IlfovD Sometra Sa CopsaMica SibiuSoree CristianSoveeord International Slatina (fostul Cepral Slatina) OltD Star Comserv Srl ~N~LA:S:--, HunedoaraD Stefi Si Andi Impex Srl II ~'I- ' 14'"

/ $' ,,-<'!1"!j)(.;(~ Bueuresti

D Stiallndustries Srl II~ O)~i'1. '>~ Constantac Stin Com Srl

~"-,u... ~--:'!....... ,

\ * g,'::"', ?:;/ Prahova\ 'Po .;'i!i/

~>~/!) ii~, ,/ ."',- 'c-' Sala]

Page 40: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

o f>ItTc.JRkl sA-c Super YildizSrlc Suprem Mixt Sac T.M.K.-Artrom S.A. Slatina

c T.M.K.-Resita S.A.

48

c Tecnicum Prod Srlc Tefarom Srlc Tehnotur Srlc Teluria Srlc Teona Prodimpex Srlc Termo MinSac Terra Industrial Techn Sac ToolsCad ProductionSrlc Topmetal SrlTubinox Bucurestic Tourin~ Tradin~ Srlc Trans HighTechnology Srlc Triavic ImpexSrlTremag Tulceac Tud RealisSrlc Tur Font Design Srlc Turbo S.A.c Turnatoria Carpati Srlc Turnatoria Centrala Orion S.A.c Turnatoria Mixta Srlc Turnatoria1 S.A.c Turnatoriile Hener Srlc Turnef Srlc Turnomex Srlc Turnsev Sac U G M P Inox Srlc Unimet Productie Metalur~ica SrlUnirea Targu Jiuc Usirom Invest SrlUzinsider Engineering Galati (Institutul dec:ercetare siproiectare pentru produse plate din otel si acoperiri metalice)c Valdiane2 ImpexSrl ~;;LAc Ve~de &:C~ Societate In Nume C~lectiV)$~'t- 41149

"c Vomea Socletate In Nume Colectlv(~ ..~t\. Jt

c Vulturul S.A. Comarnic \~\ *.c Windsor Srl

c Zimtub S.A.

8

39

rJS.

'~\'i .,~.., );.\\

@.

...:: *j

4/6c< ~.

:,:.,:.-.:::,.:,.:::'" ~~.

l;Po ~~:"~(~RIT~~~'

Constanta... ,...,

lasiOlt

CarasSeverinCovasnaMuresSalaj

BucurestiBucuresti

DoljDimbovita

MuresBrasovIlfovDolj

BucurestiSalaj

TulceaPrahova

OltCalarasi

ClujPrahovaCalarasi

HunedoaraHunedoara

BacaulasiDoljCluj

BucurestiGorj

Hunedoara

Galati

BucurestiCluj

TeleormanPrahovaTimis

Teleorman

Page 41: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

c>TEf;. H EX Sk-

c Zirkonia Srlc Zirom S.A.c Zolida Prod Com Srl

ALURGIA

~~ ~

.

:.: ....

.

.

.

..

.

.

.

.....

.

.:f.

.~

:-

~

I

,If _ "JQ~ ,:',::)Q ,z,. .~~

~<t/ ~Y'.~.'/

BrasovGiurgiuMures

Din Dartea SINDICATEL

FEDERATIA SINDICALA ASIDERUGISTILOR META ROM'

FEDERATIA SINDIC'ALA

SOLIDARITATEA - VIRGIL

SAHLEANU A MET ALURGIS'

DIN ROMANIA

F.S.L. METALURNEFEROASA

Page 42: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

8

ANEXA 2REGULAMENTUL

de organizare si functionare a comisiei paritare la nivelulramurii metalurgie feroasa, metalurgie neferoasa ~iproduse refractare

1. Comisia paritara La niveL de ramura va fi compusa din cate 3 (trei) reprezentantititulari si 2 (doi) supleanti ai fiecarei parti.

Din partea patronatului comisia este formata din:A. Membri

· lonel Bors

· Magda Volonciu

· Vasile ParpalaB. Supleanti

· Mircea lelciu

· Valeri HamzaDin partea sindicatelor comisia este formata din:A. Membri

· Mircea Scintei - presedinte, F.S.S. METAROM;

· Gheorghe Sora - presedinte, Federatia Nationala Solidaritatea Metal;· RusAlexandru- primvicepresedinte, F.S.S. METAROM;

B. Supleanti

· Vaidos Petru - vicepresedinte, F.S.S. METAROM;;

· Pascu loan - vicepresedinte, F.S.S. METAROM;

2. Comisia se va intruni la cererea oricareia dintre parti, in termen de maximum 5zile lucratoare de la formularea cererii, si va putea delibera, in prezenta a 3 membridin fiecare parte.3. Comisiava fi prezidata, prin rotatie, de cate un reprezentant aLfiecarei parti, aLesin sedinta respectiva.4. In cazul in care partile hotarasc prin consens modificarea unuia sau mai multearticole din contract, vor convoca comisiile de negociere pentru ratificarea acestormodificari.5. Secretariatul comisiei va fi asigurat paritar.

Din partea SINDICATELOR,.,.,.f!

FEDERATIA SINDICALA A 4 Q).

SIDERUGISTILOR MET AROM

F.N.S. SOLIDARITATEA META

~~

,>fFEDERATIA SINDICALA \tS'o(

SOLIDARITATEA - VIRGIL SAHLE '-,

METALURGISTILOR DIN ROMANIA

41

Page 43: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

8

8

ANEXA 3CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA

Incheiat si inregistrat sub numarul _' in registrul general de evidenta a salariatilor

A. Partile contractuluiAngajator - persoana juridica: , cu sediul/domiciliul in ,

inregistrata la registrul comertului/autoritatile administratiei publice din _ sub nr. _,cod fiscal _, telefon _, reprezentata legal prin _, in cali tate de _,

siSalariatul/salariata _, domiciliat/domiciliata in localitatea , str.. nr. _. judetul . posesor/posesoare alia buletinului/cartii de

identitate/pasaportului seria _, nr. , eliberat/eliberata de , la data de, CNP , permis de munca seria _, nr. din data

,am incheiat prezentul contract individual de munca in urmatoarele conditii asupra

carora am convenit :B. Obiectul contractului:C. Durata contractului:a) nedeterminata, salariatul/salariata _ urmand sa inceapa activitatea la data,b) determinata, de _ luni, pe perioada cuprinsa intre data de si data de

D. Locul de munca1. Activitatea se desfa~oara la2. In lipsa unui loc de munca fix salariatul isi va desfasura activitatea astfel:

E. Felul munciiFunqia/meseria , conform Clasificarii ocupatiilor din Romania.F. Atributiile postuluiAtributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractu I individual de

munca.G. Conditii de munca1. Activitatea se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii nr.31/1991.2. Activitatea prestata se desfasoara in conditii normale/deosebite/speciale de

munca, potrivit Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurarisociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

H. Durata muncii1. 0 norma intreaga, durata timpului de lucru fiind de _ ore/zi, _ ore/saptamana.a) Repartizarea programului de munca se face dupa cum urmeaza: ( ore

zil ore noapte/inegal).b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului

intern/contractului colectiv de munca aplicabil.2. 0 fractiune de norma de _ ore/zi (cel putin 2 ore/zi),

oreIsaptamana.a) Repartizarea programului de lucru se face dupa cum urmeaza: _ (ore/zi,

ore Inoapte).b) Programul de lucru se poate modifica in conditiile regulamentului

intern/contractului colectiv de munca aplicabil.c) Nu se vor efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau

pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii linor accidente sau inlaturariiconsecintelor acestora.

I. ConcediulDurata concediului anual de odihna este de _ zile lucratoare, in raport cu durata

muncii (normaintreaga, fractiune de norma). p ,

De asemenea, beneficiaza de un concediu suplimentar de \ ~ ~ l'

\~~'-~ ::. 0'4: . ~--:'-<,~ UJMetalurglaz

""

;.,:.,.:: . . .. . '~\" ",.. * of. A

~ v ~ .'. \ ~

~

it:

"''. ~ <4"~.. . ~ .'.' I .

t

./ /::::: '

I.-

~. ..'

~~

Page 44: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

'8

8

J. Salariul:1. Salariul de baza lunar brut: lei.2. Alte elemente constitutive:a) sporuri :b) indemnizatiic) alte adaosuri _3. Orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in

care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sause platesc cu un spor la salariu, conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legiinr.53/2003 - Codul muncii.

4. Data/datele la care se pIateste salariul este/sunt_K. Drepturi si obliRatii ale partilor privind securitatea si sanatatea in munca:a) echipament individual de protectie_b) echipament individual de lucruc) materiale igienico - sanitared) alimentatie de protectie_e) alte drepturi si obligatii privind sanatatea si securitatea in munca

L. Alte clauze:a) perioada de proba este de ;b) perioada de preaviz in cazul concedierii este de _ zile lucratoare, conform Legii

nr. 53/2003 - Codul Muncii sau contractului colectiv de munca;c) perioada de preaviz in cazul demisiei este de _ zile calendaristice, conform Legii

nr.5312003 - Codul muncii sau contractului colectiv de munca;d) in cazul in care salariatul urmeaza sa-si desfasoare activitatea in strainatate,

informatiile prevazute in art.18 alin.1 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii se vor regasi si incontractul individual de munca;

e) alte clauze:M. Drepturi si oblieatii eenerale ale partilor:1. Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi :a) dreptulla salarizare pentru munca depusa;b) dreptulla repaus zilnic si saptamanal;c) dreptulla concediu de odihna anual;d) dreptulla egalitate de sanse si de tratament;e) dreptulla securitate si sanatate in munca;f) dreptulla formare profesionala, in conditiile actelor aditionale.

2. Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii :a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii

revin conform fisei postului;b) obligatia de a respecta disciplina muncii;c) obligatia de fidelitate fata de angajator in executa rea obligatiilor de serviciu;d) obligatia de a respecta masurile de securitate si sanatate a muncii in unitate;e) obligatia da a respecta secretul de serviciu.

3. Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi :a) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;b) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu;c) sa constate savarsirea abaterilor disciplinare si sa aplice sanctiunile

corespunzatoa re, potrivit legii, contractului colectiv de munca aplicabil si regulamentuluiintern.

4. Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii :a) sa acorde salariatului toate drepturile ce decurg .din contractele individual EfI..P ;If>

munca din contractul colectiv de munca aplicabil si din lege; v''1''b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in ve PeM8talu . 0

elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca; ~ * ';9'a;-ic) sa informeze salariatul asupra conditiilor de munca si asupra elementelo re ... '" '

privesc desfasurarea reIatiilor de munca; ~ ,

~~$NAT

r)~~ \ir

~

Page 45: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

d) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat asolicitantului.

N. Dispozitii finale.Prevederile prezentului contract individual de munca se completeaza cu dispozitiile

Legii nr.53/2003 - Codul muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil incheiat lanivelul angajatorului/grupului de angajatori/ramurii/national, inregistrat sub nr. _/la Directia generala de munca si solidaritate sociala a judetului ImunicipiuluiBucure~ti/MinisterulMuncii,Solidaritatii Sociale ~iFamiliei.

Orice modificare privind clauzele contractuale in timpul executarii contractuluiindividual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, conform dispozitiilorlegale.

Prezentul contract individual de munca s-a incheiat in doua exemplare, cate unulpentru fiecare parte.

O. Conflictele in le~atura cu incheierea. executarea. modificarea. suspendarea sauincetarea prezentului contract individual de munca sunt solutionate de instantajudecatoreasca competenta material si teritorial. potrivit le~ii.

ANGAJATOR SALARIA T

8 REPREZENTANT LEGAL

Pe data de prezentul contract inceteaza in temeiul art. _ din Legeanr.53/2003 - Codul muncii, in urma indeplinirii procedurii legale.

ANGAJATOR,

8

FEDERATIA SINDICALA A ~,'t-SIDERUGISTILOR METAROM/~

~QUJ

F.N.S. SOLIDARITATEA ME

FEDERATIA SINDICALA .SOLIDARITATEA - VIRGIL SAHL

METALURGISTILOR DIN ROMANIA

44

Page 46: CCM 314 - 2010 Ramura Metalurgie Feroasa, Neferoasa 2010

ANEXA <4

SITUA TilLEin care se acorda zile libere platite

1. Casatoria civila a salariatului - 5 zile;2. Casatoria unui copil - 2 zile;3. Casatoria parintilor, a fratelui, a surorii - 1 zi;4. Decesul sotului (sotiei), copilului, al parintilor, socrilor - 3 zile;5. Decesul bunicilor, al fratilor, surorilor - 2 zile;6. Nasterea unui copil - 5 zile, plus

inca 10 zile daca a urmat un curs de puericultura, conform Legii Concediului Paternal;7. La schimbarea locului de munca in alta localitate, in cadrul

8 aceleiasi unitati, cu mutarea domiciliului - 5 zile;

FEDERATIA PATRONALA M

t'"'

FEDERATIA SINDICALA ASIDERUGISTILOR METAROM II

IIi!F.N.S. SOLIDARITATEA ME

/FEDERATIA SINDICALASOLIDARITATEA - VIRGIL SAMETALURGISTILOR DIN ROMAe

45 f{~/

ifwYUIU