Catedra militarƒ

download Catedra militarƒ

of 35

 • date post

  17-Feb-2016
 • Category

  Documents

 • view

  278
 • download

  6

Embed Size (px)

description

Conspect

Transcript of Catedra militarƒ

Substanata toxica principala este IPERITA. Este un lichid galbui sau brun inchis cu miros de usturoi sau de mustar. Se dizolva bine in solventi organici si rau in apa. Ingheata la t = -14 C.Starea de lupta principala a iperitei este starea de picaturi lichid sau de aerosol. Poate sa formeze concentrari periculoase de vapori. In concditii de lupta, iperita poate fi intrebuintata de artilerie, de aviaie, cu ajutorul bombelor i aparatelor de pulverizare. Vatamarea personalului se obine prin infectarea stratului de aer de la suprafata pamantului cu vapori si aerosoli de iperita si prin infectarea cu picaturi de iperita a portiunilor descoperite de piele, imbracamintei, echipamentului, armamentului si tehnicii militare i a sectoarelor de teren. Adncimea de propagare a vaporilor de iperit constituie de la 1 pn la 20 km pentru sectoarele de teren descoperit. Ea poate sa infecteze terenul vara pe un termen de pn la 2 zile, iarna pn la 2-3 sptmni. Tehnica infectata cu iperita prezinta pericol pentur personalul neprotejat cu mijloace de protecie i trebuie supusa degazrii.Prezena vaporilor vaporilor de iperita se determina cu ajutorului tubuorului indicator (un inel galben) cu aparatele de cercetare chimic VPHR (sau PPHR). Protecia mpotriva iperitei masca antigaz i complectul militar de protecie, precum si armamentul si tehncia militara, adaposturile amenajate cu instalatie de filtro-ventilatie. Iperita are o perioada latenta de aciune 2 - 8 ore. n momentul contactului cu iperita, excitaia pielii si efectul dureros lipsesc. Infectarea pielii incepe cu roseata care apare peste 2 6 ore. Peste o zi, pe locul rosetii apar besici marunte, umplute cu lichid galben. Peste 2-3 zile ele plesnesc si se formeaza o ulceratie ce nu se vindeca timp de 20-30 zile. La infectarea ochilor apare senzatia de nisip in ochi lacrimarea, apoi roseata ochilor, insotita de secretie purulenta. Ptrunderea in ochi a picaturilor de iperita poate provoca orbireaPrimul ajutor:Picaturile de pe piele trebuie degazate imediat cu ajutorul pachetului antichimic individual (PAI). Ochii si nasul se spala bine, gura si faringele se clatesc cu solutie de 2% de bicarbonat de sodiu, sau cu apa curata. In caz de intoxicare cu apa sau cu alimente infectate, se provoaca vomitare iar pe urma se intreduce un fel de terci preparat in proportie de 25g de carbune activat la 100ml de apa.

Substantele toxice cu actiune otravitoare generalaNimerind in orgaism, ele deregleaza transmiterea oxigenului din sange la tesuturi, ele sunt reprezentate prin cianura de hidrogen AC sau clor-cian.

Substanele toxice cu aciune sufocantDin acest grupa de substante toxice face parte ostghenul, o substana toxica de rezerva. Starea de lupta vapori.

Substanele toxice cu aciune psiho-chimicIn prezent armatele mltor armate au in dotare substana toxica psiho-chimica BZ.Este fara miros, alba, nu se dizolv in apa. Starea de lupta principala aerosolul. BZ infecteaza organismul prin inhalarea aerosolului infectat. Actiunea lui incepe sa se manifeste peste 0.5 3 ore. Daca actioneaza concetratii mici, survine somnolenta, si reducerea capacitatii de lupta. In concentratii mari, apare tahicardia, xerodermia, medriaza si reducerea capacitatii de lupta. In urmatoarele 8 ore survine intepenirea si starea de inhibitie verbala. Apoi urmeaza o perioada de excitatie ce dureaza pana la 4 zile. Si dupa aceasta se incepe revenire la stare normala. Prezenta lui BZ in atmosfera se detecteaza cu aparatele de cercetare chimica VPHR si PPHR.Protectia impotriva BZ: masca antigaz si adapaosturile cu filtro-venitilatie.

Substantele toxice cu actiune iritanta (CS si CR)

Arma bacteorologica (biologica) reprezinta niste munitii speciale si aparate de lupta cu mijloace de transportare, echipate cu mijloace bacteriene (biologice). In calitate de mijloace bacteriene, pot fi intrebuintate: 1. Pentru vatamarea oamenilor:a) Agentii patogeni bacteriologici ai bolilor: burceoloza, antrax si holerab) Agentii patogeni virotici ai bolilor: variola, febra galbena, incefalomie, c) Agentii patogeni ai richetiozilor: tifos exantematic, febra australianad) Agentii patogeni ai bolilor micotice

Mijloacele incendiare si protecia mpotriva acestoraSubstante incendiare si mijloace de intrebuintare in lupta acestora. Arma incendiara este destinata pentru vatamarea personalului, distrugerea si deteorarea armamentului si tehnici militare, lucrarilor si altor obiecte. Din substantele incendiare moderne, fac parte: amesticurile incendiare pe baza de produse petroliere, amestorile incendiare metalizate, termitul si compozitiile de termit, fosforul alb, electronul si altele. Cea mai mare raspandire dintre substantele incendiare pe baza de produse petroliere o are napalmul. El poseda capacitatea de a se inflama usor si a dezvolta o temperatura de pana la 1200 C. Durata arderii 5-10 minute. Cel mai eficient napalmul BCompozitiile cu termit amestec purverulent presat de obicei de aluminiu si oxizi de fier. Termitul arznd se nclzete pana la 3000 C si arde fara acces la oxigen.Fosforul alb substanta solida, asemanatoarea cu ceara. Are capacitate de a se autoinflama, intrand in contatc cu oxigenul. T = 900 1200 C. Din mijloacele de intrebuintare fac parte: 1. bombele de aviatie cu napalm, 2. casetele incendiare 3. munitii incendiare de artilerie4. aruncatoarele de flacari 5. aruncatoarele de grenade incendiare.

Protectia:1. amenajarea terenului cu lucrari de fortificatie.2. Folosirea proprietatilor de protectie si de mascare ale terenului3. Masurie preventive antiincendiare4. Folosirea mijloacelor individuale de protectie5. Lucrarile de salvare

Mjloacele de protectie individuala si colectivaMjloacele de protectie individuala sunt destinate pentru protectia impotriva patrunderii in interiorul oragnismului pe invelisurile cutanate si echipament a substantelore toxice, radioactive si bacteriologice. In cazul intrebuintarii de catre inamic, a armei nucleara, chimice si bacteriologice. La Mjloacele de protectie individuala se atribuie: Mjloacele de protectie a organelor respiratorii si mijloacele de protectie a pielii. Mjloacele de protectie a organelor respiratorii sunt mastile antigaz filtrante, izolante si respiratoarele. Mastile antigaz filtrante se intrebuinteaza pentru protectia impotriva patrunderii in organele respiratorii, pe ochi si fa a substantelor toxice, radioactive si subst bacteriologice.

Masca antigaz filtranta consta dintr-o cutie filtranta si partea faciala (cagula), sac port masca, peliculile de antiaburire sau creioane speciale. Cutia filtranta serveste pentru filtrarea aerului inspirat de impuritatile nocive. Ea este inzestrata cu filtru de fum, capabil sa retina praful radioactiv,ceuri de substanta toxica, aerosoli bacterieni (biologice), precum si cu carbune abcsorbant, material de filtrare, ce retine vaporii gazelor subst toxice.Partea faciala este destinata protectia ochilor si fetii omului impotriva patrunderii subst toxice, radioactive si aerosolii bacterieni si aducerea aerului purificat la aparatul respirator. Partea facila consta din cagula cu vizoare, blocul subapelor si tubul de legatura. Cagula mastilor antigaz sunt 5-43 marimi in dependenta de modelul cagulei. Mastile antigaz izolante (IP-4, IP-46 terestre, si IP-5, IP-46M sub apa) mijloace speciale de protectie a cailor respiratorii de praful radioactiv si de pulbere, precum si in cazul actiunilor in norul repetat de substanta bacteriene.Respiratorul reprezinta o semimasca cu subape de expiratie si inspiratie, cordele de prins pe cap si un dispozitiv de strangere pe nas. 3 marimi.

Mjloacele de protectie a pielii:1. Complectul militar de protectie (CMP)2. Imbracaminte de protectie speciala3. Imbracaminte impregnataCMP, mpreuna cu masca antigaz se foloseste de catre efectivul tutoror genurilor de arme si trupelor speciale. In componenta complectului militar de protectie intra:1. Mantaua de protectie (poate fi folosita pt protctie de emisiunea de lumina si de amestecurile incendiare). 5 marimi2. Ciorapii de protectie. 3 marimi3. Manusile de protectie.

Mjloacele de protectie colectiva obiectivele si lucrarile de fortificatie mobile care dispun de utilaj special si permit personalului sa se afle sau sa actioneze in ele fara intrebuintarea mjloacelor de protectie individuala.Obiective mobile sunt tancurile, masinele de lupta pt infanterie, automobilele de lupta cu caroserii, furgoanele si alte, care au o camera ermetica si instaltie de filtro-ventilatie.

Agregatele de filtro-ventilatie pt lucrarile de foritificatie:Agregatul de filtro-ventilaie FVA-100/50 este destinat pentru amenajarea punctelor de comanda si a celor medicale precum si a adaposturilor pentru 20+ persoane.Agregatul de filtro-ventilaie FVA-50/25 este destinat pt amenajarea adaposturilor pt personal.Instalatiile de filtro-ventilaie pt obiectivele mobile FVU-15, FVU-7.5

Aparatele de cercetare de radiatie si chimica.DP-5, DP-5B destinat pentru masurarea nivelurilor de radiatie gama si de contaminare radioactiva a diferitor suprafete. Permite detectarea radiatiei beta. Din complectul aparatului DP-5B fac parte:1. Masuratorul puterii dozei in cutie2. 2 curele reglabile de purtat3. O tija prelungitoare4. Un difuzor de tensiune pt racordarea aparatului la sursa exterioara de curent continuu cu tensiunea de 12-24 V5. O casca telefonica6. Un complect de piese de schimb7. Altele

Caracteristica domeniului de msurare a aparatului DP-5VSubdomeniuPoziia maneleiCadranulUnitate de msurIntervalul de msurare

12000 200R/h5 200

1X10000 5mR/h500 5000

1X1000 5mR/h50 500

1X100 5mR/h5 50

1X10 5mR/h0,5 5

1X0,10 5mR/h0,05 0,5

DP-22V masoara doza de expunere a radiaiei gama.DP-22V: Dispozitiv de ncrcare 50 msurtoare de doze DKP-50

Aparatul de cercetare chimica VPHR:Este destinat pentru derminarea in aer, in teeren, pe armament si tehnicamili