Catalin Ivan - newsletter februarie 2011

12
Cătălin Ivan a organizat la Bruxelles evenimentul ”Iași – Oraş al Creativităţii”

description

Catalin Ivan - newsletter februarie 2011

Transcript of Catalin Ivan - newsletter februarie 2011

Cătălin Ivan a organizat la Bruxelles evenimentul

”Iași – Oraş al Creativităţii”

Timp de câteva zile, toți cei care au trecut pragul Parlamentului European au putut admira expoziția ”Iași – City of Creativity” (”Iași – oraș al creativității”). Europarlamentarul Cătălin Ivan, cel mai fervent susținător al candidaturii Iașului la statutul de Capitală Culturală Europeană, a organizat, chiar în holul Parlamentului European, o expoziție de promovare a culturii și a potențialului creativ al municipiului Iași. Aceasta a adunat mai multe personalități din Iași, precum poetul Nichita Danilov sau istoricul Florin Cântic, dar și oficiali din Parlamentul European.

"Cred că reușim să câștigăm tot mai mulți suporteri în Parlamentul European, este

foarte important în lupta noastră cu Clujul și Timișoara, pentru ca atunci când se va

discuta despre capitala culturală pentru România, Iașul să plece dintr-o poziție

avantajată. Iași – oraș al creativității își propune să transforme municipiul nostru,

dintr-un oraș al trecutului, cramponat în realizările înaintașilor, într-un oraș al

viitorului, cu soluții atât pentru problemele ieșenilor, cât și ale românilor și

europenilor. Trebuie să respectam trecutul Iașului, să ne mândrim cu el, dar trebuie

să privim și spre viitor", a afirmat Cătălin Ivan.

În deschiderea expoziției a luat cuvântul și Maria Badia, vicepreședintele grupului

socialiștilor din PE și membru al Comisiei de Cultură și Educație, din cadrul

Parlamentului European, care a lăudat acest prim demers de promovare : "Consider că

o astfel de inițiativă este foarte bună, deoarece contribuie la construirea Uniunii

Europene, ajutându-ne să descoperim ceea ce ne deosebește din punct de vedere

cultural și lingvistic. Nu cunosc prea multe lucruri despre Iași, îmi pare rău, dar mi-ar

plăcea să vizitez acest oraș, pentru că ascunde atâtea secrete și atât de multe lucruri

interesante".

Istoricul Florin Cântic, care a avut o contribuție însemnată la organizarea evenimentului,

a declarat: "Ar trebui să avem oameni din autoritățile locale și din clasa politică, care

să fie mai pragmatici, în sensul unei viziuni strategice pe termen lung, ar trebui <<să

scoatem cearșafurile>> de pe monumente și să facem monumentele ca atare să existe

și, nu în ultimul rând, ar trebui o finanțare inteligentă pentru cultură și pentru

industrii creative".

Unul dintre cel mai mari puncte de atracție a fost dat de prezența inedită la acest

eveniment a artistului plastic Felix Aftene. Artistul a improvizat în holul Parlamentului

European un mini

atelier, publicul

putând astfel să

urmărească, în timp

real, cum prinde

contur noua sa

lucrare, intitulată

sugestiv "Răpirea

Europei". ”Aceasta

reprezintă cam

ceea ce am vrea noi

să facem, să

cucerim inima

Europei, astfel încât

Iașul să devină mai

cunoscut, pentru a

putea obține niște

fonduri pentru proiecte culturale. Suntem, totuși, un oraș mic, la marginea Europei, și

trebuie să fim foarte conștienți că nu e ușor", a afirmat artistul ieșean.

Comisia de Control Bugetar a Parlamentului European (CONT) a adoptat în unanimitate Raportul privind ”Protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene” (PIF) pentru anul 2009, material elaborat și prezentat comisiei de europarlamentarul social-democrat, Cătălin Ivan. Raportul analizează în detaliu cum se alcătuiesc resursele financiare ale Uniunii, cum sunt cheltuite fondurile europene, cât dintre acestea sunt afectate de iregularități, cât dintre aceste iregularități sunt suspectate de fraudă. O arie importantă acoperită de raport este cea a recuperării baniilor alocați în mod eronat sau ilegal.

Cătălin Ivan a realizat analiza anului 2009, întrucât acesta este ultimul an pentru care sunt disponibile toate cifrele statistice și contabile. ”Raportul PIF devine unul de maximă importanță, mai ales în această perioadă de criză economică. În condițiile în care nu mai poți cere bani suplimentari de la statele membre - ba chiar sunt state care nu ar mai plăti nimic Uniunii, dacă s-ar putea - este foarte important să-ți eficientizezi la maxim resursele și cheltuielile. Sunt încântat că nu au fost absolut deloc probleme, că toate grupurile politice mari au votat lista așa cum am propus-o și că lucrurile arată foarte bine pentru votul din Plen”, a declarat Cătălin Ivan.

Principala problemă pusă în evidență de către europarlamentarul Cătălin Ivan a fost că statisticile Uniunii Europene privind erorile și cazurile de fraudă sunt bazate pe comunicările făcute de către statele membre. Astfel raportările statelor membre pot fi foarte diferite de la un stat la altul, în funcție de sistemele interne de control. Un alt element îngrijorător reliefat de raportul lui Cătălin Ivan este rata extrem de scăzută a recuperărilor fondurilor afectate de nereguli în domeniul agriculturii, unde, în 2009, a fost recuperat doar un procent de 42% din suma totală de 1266 milioane de euro.

Comisia Europeană a adoptat noua Comunicare "Tratatul de la Lisabona și Sportul -Dezvoltarea Dimensiunii Europene în Sport", menită să pună bazele unor noi idei, care vor armoniza implementarea Tratatului de la Lisabona în domeniul sportului, contribuind astfel la atingerea obiectivelor Europa 2020. În acest context, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a fost desemnat raportor pentru noua Strategie Europeană pentru Sport, din partea grupului socialiștilor europeni (S&D).

Acțiunile propuse fac referire la rolul sportului în societate, dimensiunea sa economică și organizarea lui. Acestea acoperă incluziunea socială, educația și antrenamentul în sport, consolidarea sănătății prin activitatea fizică, lupta anti-doping, violența și intoleranța, finanțarea continuă a sportului, regulile statelor membre ale UE în privința sportului și suportul acestuia, dezvoltarea regională și rata de angajare, o bună guvernare în domeniul sportului, natura sa specifică, libertatea de mișcare și naționalitatea în sport, transferul de reguli, integritatea competițiilor sportive și dialogul social.

Articolul 165 din Tratatul de la Lisabona atribuie Uniunii Europene competențe suplementare în domeniul sportului. Este stipulat faptul că acțiunea Uniunii are scopul de a dezvolta o dimensiune Europeană în sport, prin promovarea corectitudinii și deschiderea în cadrul competițiilor sportive, precum și cooperarea între organele responsabile în acest domeniu, prin protecția integrității fizice și morale a sportivilor, în special a celor tineri. Prin promovarea problemelor referitoare la sportul european, se menționează faptul că trebuie luată în considerare natura specifică a sportului, structura sa bazată pe activitatea voluntară și funcțiile sale sociale și educaționale.

Cătălin Ivan, a organizat la Parlamentul European o întâlnire pentru promovarea potențialului de dezvoltare al municipiului Iași, cu tema ”Creative Industries - Building Cultural Bridges” (”Industrii creative – Construind legături culturale”). La eveniment au luat parte Adriana Țicău, europarlamentar PSD, Hannu Takkula, europarlamentar ALDE (delegația finlandeză), Santiago Fisas, europarlamentar PPE (delegația spaniolă), Maria Iglesias și Philippe Kern de la KEA, firmă de consultanță specializată în industriile creative, culturale şi sportive. De asemenea, au mai participat și personalități din Iași, implicate în domenii legate de tema abordată, precum Alexander Rubel, directorul institutului Goethe din Iași, Jose-Maria Queiros, directorul Centrului Cultural Francez Iași, George Onofrei, redactor-șef la Suplimentul de cultură, Nicoleta Irimia, centre manager al British Council Iași.

Printre temele abordate la întâlnire s-au numărat: potențialul de dezoltare al Iașului și șansa de a deveni Capitală Culturală Europeană, accesul la fondurile europene, oportunitățile oferite tinerilor scriitori și încurajarea proiectelor private. De asemenea, s-a discutat despre potenţialul sectorului de industrii creative și culturale (ICC) ale Iaşului, precum și nevoia unei analize precise care să vizeze ICC, în vederea creării unor rețele care să ofere inovației un mediu cât mai prielnic. Uniunea

Europeană a recunoscut recent şi a insistat asupra rolului important al ICC pentru inovarea şi dezvoltarea regională, precum şi pentru competitivitatea europeană, în ansamblu.

O altă concluzie importantă, desprinsă în urma discuțiilor, se referă la patrimoniul rural al regiunii și dimensiunea sa religioasă, Iașul fiind un important centru de pelerinaj. Aceste atribute pot duce la dezvoltarea unei forme alternative de turism, cu un potențial prea puțin exploatat în prezent. S-a discutat, de asemenea, despre posibilitatea dezvoltării unor colaborări cu alte orașe, care sunt centre de pelerinaj pentru alte confesiuni, precum celebrul oraș spaniol Santiago de Compostela.

Cătălin Ivan a fost ales liderul delegației PSD în Parlamentul European. Liderul de grup are misiunea de a coordona activitatea delegației, de a se asigura că acțiunile acesteia sunt eficiente, în concordanță cu ceea ce se întâmplă în România și că, nu în ultimul rând, obiectivele României, în viziunea PSD, sunt atinse.

”Este o muncă puțin vizibilă, însă presupune un consum foarte mare de energie, timp și nervi. Pe de altă parte, presupune și anumite abilități de comunicare și negociere absolut necesare, mai ales în acest an în care se vor negocia toate funcțiile din Parlamentul European. Una peste alta, eu sunt convins că va fi o experiență personală foarte utilă, din care voi ieși mai bine pregatit pentru luptele care urmează și pentru cariera politică pe care mi-o doresc cât mai plină de realizări. Ar fi cumplit să nu pot spune, după ani de politică, ce am făcut pentru cei care au avut încredere în mine la un anumit moment dat.”, a declarat Ivan. Partidul Social Democrat este formațiunea politică din România cu cei mai mulţi parlamentari europeni, în număr de 12, cu unul mai mult decât delegaţia PDL și cu 5 mai mulți decât delegația PNL.

Cătălin Ivan l-a acuzat pe Primul Ministru, Emil Boc, că vrea să transfere Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) în subordinea sa directă, cu scopul unei mai bune poziţionări în cadrul alegerilor interne din PDL, care vor fi organizate în luna mai.

”Cred că este evident pentru toată lumea că, prin acest anunţ legat de ACIS, domnul Boc şi-a început campania electorală internă pentru şefia PDL, arătând tuturor că, în curând, el va fi deţinătorul puşculiţei cu bani europeni pentru clientela portocalie. Fac un apel pe această cale şi îi cer premierului să nu amestece ACIS în lupta internă din PDL şi să se preocupe mai degrabă de creşterea reală a gradului de absorbţie a fondurilor europene”, a declarat Cătălin Ivan. Parlamentarul european a avertizat că, în ciuda discursului public, actuala Putere nu are niciun interes ca banii europeni să ajungă altundeva decât la clientela de partid, dând ca exemplu cazul blocajului de fonduri de la Ministerul de Finanţe.

„De trei luni de zile, zeci de ONG-uri, care au câştigat proiecte cu finanţare europeană, au acum activitatea blocată tocmai de către Ministerul de Finanţe, care, voit sau nu, întârzie să plătească partea sa de contribuţie. Este inadmisibil ca tocmai Guvernul să fie cel care blochează accesul la finanţare europeană. În felul acesta ne vom trezi că, în curând, eligibilitatea proiectelor europene va fi condiţionată de posesia unui carnet de membru PDL”, a arătat Ivan.

Cătălin Ivan, care este şi membru în Comisia de control Bugetar a Parlamentului European, a reamintit faptul că, potrivit Raportului pe anul 2009 al Comisiei Europene cu privire la protecţia intereselor financiare ale UE şi combaterea fraudei, în România şi Bulgaria au avut loc 81% din totalul cazurilor de fraudă cu fonduri de preaderare din 2009, acoperind o proporţie de 93% din totalul sumei fraudate. „Toate aceste nereguli, precum şi deturnarea fondurilor europene spre firme apropiate de partidul de guvernare, vor fi sancţionate de către Comisia Europeană, iar, dacă suspiciunile se confirmă, România riscă nu doar să nu mai primească finanţare, ci chiar să fie amendată. Altfel spus, tot românii de rând vor trebui să plătească pentru hoţia actualilor guvernanţi!”, a mai subliniat deputatul european.

În contextul evenimentelor recente care au avut în centru instituţia vamală, Cătălin Ivan l-a acuzat pe Gheorghe Flutur că pare mai preocupat de protejarea PDL în scandalul vămilor decât de atragerea fondurilor europene destinate comunelor afectate de inundatii în 2010. Ivan a atras atenția că România riscă să piardă 25 de milioane de euro destinați oamenilor afectați de inundații. ”Nu l-am mai văzut niciodată pe domnul Flutur atât de agitat ca acum, să iasă toată ziua pe la televizor, să se scuze și să acuze, să ne explice că el nu știe nimic despre corupția din vămi și că alții sunt de vină. Oare de ce nu este la fel de agitat și când vine vorba despre cei 25 de milioane de euro care riscă să nu mai ajungă la sinistrați? Pentru acei bani de ce nu se luptă cu aceeași înverșunare? Răspunsul e simplu: nu rentează! Banii murdari din vămi se duc direct la partid, pe când fondurile europene ar trebui împărțite și cu oamenii afectați de inundații. Nu vreau să sar la concluzii pripite, dar informațiile apărute în presa ultimelor săptămâni mă fac să cred că Gheorghe Flutur pare mai preocupat de absorbția banilor murdari din vămi decât de absorbția fondurilor europene pentru sinistrații suceveni”, a declarat Ivan. Europarlamentarul PSD a explicat că, în urma inundaţiilor din 2010, României i-au fost alocate 25 de milioane de euro din Fondul de Solidaritate. Până acum, acest mecanism a funcţionat prin contribuţiile suplimentare din partea statelor membre. În prezent, guvernul Marii Britanii şi cel al Olandei doresc să blocheze acest mecanism şi cer ca banii să fie obţinuţi prin realocări în interiorul Bugetului UE pe 2011. Acest lucru face ca cele 25 de milioane de euro mobilizate din Fondul de Solidaritate al UE pentru România să nu poată fi folosite pentru sprijinirea oamenilor afectaţi de inundaţii.

Social-democratul consideră că toate eforturile preşedintelui CJ Suceava ar fi trebuit să se concentreze pe deblocarea mecanismului birocratic de alocare a banilor UE. „Este strigător la cer că, în loc să se zbată ca acele zeci de milioane de euro să ajungă de urgență la oamenii afectați de inundații, guvernanții noștri se luptă unii cu alții pentru controlul banilor murdari din vămi”, a afirmat Ivan. Acesta a ținut să mai precizeze că de vină pentru această situație ar fi și politica externă dezastroasă dusă de Traian Băsescu pe zona instituţională de la Bruxelles, cât şi pe cea diplomatică de la Londra şi Amsterdam.

Vorbind despre alianţele de vot în cadrul Parlamentului European, Cătălin Ivan i-a atras atenţia lui Cristian Diaconescu că se face vinovat de ignoranță atunci când spune că, la nivelul Parlamentului European ar exista o preocupare față de alianța dintre PSD și PNL. „Domnul Diaconescu este ultima persoană în măsură să ne dea lecții de doctrină politică, nu doar pentru că în PSD este văzut ca un trădător, dar mai ales pentru că este lider onorific al unui partid-butaforie, care și-a trecut în statut faptul că se poate renunța la propriile convingeri în scopul susținerii guvernării. Este neașteptat ca un om care se laudă cu experiența sa politică și diplomatică, precum și cu studiile sale, să nu știe modul în care funcționează Parlamentul European și modul în care colaborează familiile politice europene. Care mai este diferența între Cristian Diaconescu și Traian Igaș, care și-a luat bacalaureatul la 24 de ani, dacă nu știe cum votează liberalii și socialiștii în Parlamentul European? Este ignoranță sau rea-voință în aceste declarații? Și, dacă este vorba de ignoranță, cum ne-a reprezentat până acum Cristian Diaconescu în funcția de ministru de externe?”, a declarat Cătălin Ivan. Europarlamentarul PSD mai susține că Diaconescu se află într-o gravă eroare atunci când spune că la nivelul Parlamentului European, un vot comun al liberalilor și socialiștilor ar fi o premieră istorică. ”Este destul de rușinos că domnul Cristian Diaconescu, prin asemenea declarații, demonstrează că nu cunoaște realitatea europeană, lucru extrem de grav pentru cineva care vrea să-i ia locul domnului Baconschi și să redevină ministru de Externe.”, a afirmat Cătălin Ivan, adăugând că îi recomandă liderului onorific al UNPR să consulte cel mai recent studiu VoteWatch.eu, care prezintă o situație detaliată a modului în care au colaborat marile grupuri politice din PE, din 2009 până în prezent. Aici se vede clar modul în care, în Parlamentul European, e respectat dialogul între familiile politice și cum, pentru proiecte de interes public, se trece peste distincțiile ideologice. ”Domnul Diaconescu a ajuns să gândească doar în paradigma lui Traian Băsescu, o paradigmă a dezbinarii și a lipsei de dialog politic, fără să știe că, de exemplu, la nivelul PE, se constată o tendință de creștere a coeziunii dintre marile formațiuni politice, trecându-se de multe ori peste liniile partidelor naționale. În plus, din 2009 și până în prezent, cea mai frecvent întâlnită coaliție de vot a fost între S&D (social-democrații) și ALDE (liberalii), împotriva PPE”, a mai arătat Ivan.

Un fapt grav, despre care în România nu se vorbeşte aproape deloc: aşa cum a atras atenţia Cătălin Ivan, din cauza României, Comisia Europeană riscă să nu obţină descărcarea bugetară pe anul 2009, fapt care ar produce un blocaj politic major la Bruxelles, cu anumite consecinţe diplomatice pentru ţara noastră.

Raportorul german, Jorgo Chatzimarkakis, membru al grupului ALDE, a avertizat că, în cazul în care un set de şase cereri nu sunt îndeplinite, Parlamentul European va amâna descărcarea de gestiune pe 2009 a Comisiei Europene, din luna mai până în luna octombrie. Chatzimarkakis a explicat că această decizie s-ar justifica prin gestionarea defectoasă şi chiar frauduloasă a banilor europeni de către unele ţări membre, in special România, Bulgaria sau Grecia. „La Bruxelles, România este privită tot mai mult ca o ameninţare la adresa Uniunii Europene, iar aceste semnale par să vină din toate părţile. Din cauza incompetenţei, dar şi a hoţiilor actualilor guvernanţi din state ca Romania, în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor europene, Comisia Europeană este ameninţată că nu va obţine descărcarea bugetară pe anul 2009. În tot acest timp, Traian Băsescu stă la şuete cu Spâni şi Vişani, sau se ceartă cu Blaga şi alţii. A devenit destul de clar faptul că Băsescu nu e doar groparul României, ci şi al Uniunii Europene!”, a declarat Cătălin Ivan.

Social-democratul a subliniat că o posibilă amânare a descărcării bugetare ar echivala cu un vot de blam împotriva Comisiei Europene, un fapt fără precedent şi care, într-un scenariu extrem, ar putea duce chiar la „căderea” Comisiei. „Să nu ne mirăm dacă România va fi dată afară pe uşa din spate a Uniunii Europene, asta dacă ţinem seama de faptul că, sub Guvernul Boc, am devenit nu doar o gaură neagră pentru fondurile europene, ci chiar o ameninţare la adresa instituţiilor UE! Eu unul m-am săturat ca, de fiecare dată când se vorbeşte de copilul rău al UE, să se arate cu degetul înspre România!”, a afirmat Ivan.