Castelul Huniazilor

of 5 /5
Castelul Huniazilor Stroie Dan Antoniou Christos

Embed Size (px)

description

Castelul Huniazilor (referat)

Transcript of Castelul Huniazilor

Castelul Huniazilor

Stroie Dan

Antoniou Christos

Antoniou ChristosStroie Dan

Castelul Huniazilor

Castelul Hunedoarei, numit iCastelul Corvinilor, alCorvinetilorsau alHuniazilor, este cetatea medieval a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectur gotic din Romnia.Localizare

Monumentul este situat n centrul judeului Hunedoara, n partea sud-vestic a municipiului Hunedoara, pe ultimele ramificaii estice ale munilor Poiana Rusc.

Castelul atrage zeci de mii de turiti anual, avnd 71000 de vizitatori n prima jumtate din 2010.

Istorie

Castelul a fost ridicat n secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi ntrituri, pe o stnc la picioarele creia curge prul Zlati. Este o construcie impuntoare, prevzut cu turnuri, bastioane i un donjon. Acoperiurile sunt nalte i acoperite cu igl. Castelul a fost restaurat i transformat n muzeu.Cetatea a fost una dintre cele mai mari i vestite proprieti ale lui Ioan de Hunedoara. Construcia a cunoscut n timpul acestuia nsemnate transformri, servind att drept punct strategic ntrit, ct i drept reedin feudal.

Cu trecerea anilor, diverii stpni ai castelului i-au modificat nfiarea, mbogindu-l cu turnuri, sli i camere de onoare.

Galeria i donjonul, rmase neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, precum i Turnul Capistrano (dup numele unui vestit clugr de la curtea castelului), reprezint cteva dintre cele mai semnificative pri ale construciei. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare ncpere de recepii), Turnul Buzduganelor, Bastionul Alb care servea drept depozit de bucate i Sala Dietei, avnd medalioane pictate pe perei. n aripa castelului numit Matia se mai desluete destul de vag o pictur referitoare la legenda cu corbul de la care se zice c i trag numele urmaii lui Ioan de Hunedoara (Corvini).

Legende

Legenda CorbuluiPe blazonul familiei Corvinilor este inscripionat un corb care ine n cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol familiei are o legend. Mamei lui Ioan de Hunedoara, nainte ca acesta s se fi nscut, i s-a dat un inel, cu scopul de a fi recunoscut atunci cnd va crete i va merge la curtea regal.n timpul unei cltorii fcut de familia lui, poposind pentru a prnzi, inelul este uitat pe o margine a tergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de strlucirea inelului l fur, ncercnd s plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc i sgeteaz corbul, recupernd astfel inelul. Atunci cnd crete i ajunge la curtea regal, povestete aceast panie, iar regele, impresionat de aceast istorisire, decide ca simbolul familiei hunedorenilor s fie corbul cu inel de aur n cioc.De altfel, i numele familiei provine din latinescul Corvus, care nseamn Corb, o pasre care simboliza cu totul altceva n evul mediu, i anume nelepciunea i longevitatea. Legenda FntniiSe povestete despre aceast fntn c a fost spat de ctre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara i inea n castel. Ioan le promite celor trei ca i va elibera dac vor spa o fntn cu ap buna. Prizonierii, animai de sperana eliberrii, sap n stnc timp de 15 ani i la 28 de metri adncime reuesc s gseasc preioasa ap.Numai c ntre timp Ioan murise iar soia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis s nu respecte cuvntul dat de soul su i nu i elibereaz pe cei trei turci, hotrnd s fie ucii. Prizonierii, ca ultim dorin, cer permisiunea s scrie pe cheile fntnii o inscripie: Ap ai, inima n-ai, ca un repro pentru promisiunea fcut i nerespectat.De fapt, inscripia descifrat de Mihail Guboglu glsuiete astfel: Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri n cetatea de lng biseric. Caracterele vechi arabe coninute de inscripie o dateaz la mijlocul secolului al XV-lea. Poziia actual a inscripiei este pe unul dintre contraforii capelei.