casa ion zidaru ion zidaru ion zidaru

download casa ion zidaru ion zidaru ion zidaru

of 6

 • date post

  10-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  227
 • download

  3

Embed Size (px)

Transcript of casa ion zidaru ion zidaru ion zidaru

 • 1

  CASA CASA CASA CASA ION ZIDARUION ZIDARUION ZIDARUION ZIDARU

  Casa Andreas Beuchel cunoscut i sub numele de casa Ioan Zidarul, din Piaa Central nr. 30, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura din Municipiul Bistria. Cladirea are o frumoasa arhitectura de

  gotic tarziu dar si cu evidente elemente de arhitectura renascentista transilvaneana timpurie, nregistrat n Lista Monumentelor Istorice 2004 ca un monument arhitectural de interes naional i universal Azi, in acest edificiu este un atractiv restaurant cu o oferta culinara specifica, iar din anul 2010 va putea oferi la etaj si spatii de cazare cu specific medieval. Intr-una din incaperile imobilului se planuieste si amenajarea unei colectii de obiecte reprezentative ale breslelor bistritene.

 • 2

  Istoria imobilului actual ncepe din secolul al XIV-lea, din perioada n care burgul bistritean primea statutul de civitas i i concepea celebra stem cu struul cu potcoav n cioc, simbol al norocului n comer, deci o etap de importante transformri ale urbei noastre. Din aceast etap frumoasa construcie se mai pstreaz un fragment de fereastr terminat n arc frnt, una dintre puinele ferestre de stil gotic pstrate n Transilvania n cadrul arhitecturii locuinei. Vechimea este atestat i de nivelul jos la care este

  amplasat aceast veche fereastr dovedind ct de mult s-a ridicat nivelul de clcare pn acum. Acest detaliu important a rmas aparent la parterul zidriei i dovedete dac vrem ntr-o form romantic, faptul c imobilul exista n vremea cnd cumnatul lui Iancu de Hunedoara, Mihail Szilaghi a intervenit n 1457 brutal mpotriva bistrienilor condui de Iacob Kretschmer, Ulrich Thumel, Demetrius Pellifex i Georg Eiben, patricieni care doreau obinerea unor liberti pentru

  oraul lor. Incendiul distruge pe lang o serie de locuine i vechea primrie cu arhiva pstrat acolo.

  Cele mai importante evenimente desfsurate n legatura cu casa cu numarul 30 din Piaa Central sunt cunoscute mai ales dup 1522 cnd imobilul se afla n proprietatea notarului Andreas Beuchel. Despre acest patrician bistriean avem informaii de la sfritul secolului al XV-lea cnd se pare c locuia pe strada Ungargasse (azi Nicolae Titulescu) n actualul imobil de la numerele 9-11. n anul 1495 Andreas Beuchel este pomenit printre studenii bistrieni de la universitatea din Cracovia, iar dup ntoarcerea acas cumpar trei imobile. Cel din Piaa Central numarul 30 i alte doua pe strzile Spitalgasse (azi Gheorghe Sincai) i Beutlergasse (azi Dornei).

 • 3

  pivnia restaurantul

  n anii urmtori Andreas Beuchel devine o

  personalitate a Bistriei fiind ales n funcia de jurat n 1523, iar n anii 1525 i 1526 jude al oraului. Aceast perioad benefic pentru proprietar se reflect i n importantul program constructiv derulat la imobilul n cauz, care era amplu renovat n preajma deceniului al doilea al secolului al XVI-lea. Astfel se modific aspectul parterului care este completat cu actualele ferestre semicirculare frumos profilate dupa moda Renaterii sau cele din zona etajului mult

  mai ample dect cele care existau n secolul al XV-lea. Interiorul amenajat cu aceast ocazie este pstrat i azi aproape n forma original, lipsesc doar piesele de mobilier care s reconstitue atmosfera epocii. Este cea mai important perioad constructiv de la acest imobil i de aceea acceptarea propunerii

 • 4

  domnului conf. dr. Gheorghe Mndrescu, ca azi imobilul s se numeasc casa Andreas Beuchel este desigur pe deplin justificat i deja pare c s-a impus printre specialitii acestui domeniu.

  n deceniul patru al secolului al XVI-lea proprietarul acestui imobil trece

  printr-o perioad nefast deoarece se amestec n conflictul dintre Petru Rares i bistrieni ceea ce i atrage antipatia concetenilor si deoarece se aliase cu voievodul Moldovei. Thomas Werner, jude al oraului n acea perioad i inamic politic al fostului jude Andreas Beuchel, i promite acestuia retragerea acuzaiilor de trdare dar, la ntoarcerea n ora acesta este arestat, iar n urma unui proces este executat n piaa public la 1531. O legend local susine c figura din piatr, cioplit n partea superioar a peretelui sudic de la absida corului Bisericii Evanghelice, l-ar reprezenta pe acest important jude al oraului.

  Dup moartea lui Andreas Beuchel, imobilul a fost vndut n 1533 de autoritile oraului, pe o sum deosebit de mare pentru acea perioad, 500 de florini, umanistului Cristian Pomarius, suma este de circa 3 ori mai mare decat o aveau alte imobile din zona. Aceast personalitate cultural a Bistriei i nu numai, a investit n renovarea construciei achiziionate, cu precdere prin reamanajarea faadei laterale de pe actuala strad Vasile Nacu. Construcia a fost n posesia sa ntre anii 1533-1538.

  Valoarea imobilului creste in anii urmatori deoarece in timpul procesului

  dintre mostenitorii familiei Beuchel si autoritatile orasului care vandusera imobilul, casa era evaluata la 800 de florini. n 1538 motenitorii lui Andreas Beuchel ctig procesul cu autoritile oraului i preiau din nou imobilul pe care l vnd ns meterului Johannes Murator. Activitatea acestui constructor-arhitect este cunoscut mai ales datorit legturilor sale cu Moldova din perioada domniei lui Petru Rares pentru care acesta trebuia s realizeze o biserica la Suceava pentru suma de 360 de florini. Bolile construciei se prbuesc nainte de vreme, iar Ioan Zidarul prsete n grab Moldova. Refugiat la Bistria acesta achiziioneaz vechea cas a lui Andreas Beuchel la care nu realizeaz modificri fundamentale deoarece n 1546 se mutase deja la Sibiu pentru c era urmrit de oamenii domnitorului moldovean.

 • 5

  La cererea moldovenilor autoritile oraului confisc imobilul care este vndut lui Paul Budaker din Bistria, dar Ioan Zidarul contest aceast decizie la autoritatea superioar din Sibiu. Procesul ajunge inclusiv la mpratul Ferdinand care la 19 martie 1556, la Pressburg decidea c proprietatea trebuie s revin lui Ioan Zidarul. Nu se tie dac aceast decizie s-a aplicat dar lungul ir de procese derulate n jurul acestui imobil i demostreaz indirect valoarea important, cel puin din punct de vedere material si indirect desigur si valoarea sa arhitecturala.

  Scurta proprietate de 8 ani pe care Ioan Zidarul a avut - o asupra acestui imobil i mai ales legturile episodice ale acestuia cu voievodul Moldovei a determinat adoptarea numelui acestuia ca nume al imobilului. Aceast soluie a fost preferat i pentru c istoriografia romneasc din deceniile de la jumatatea secolului XX agreea orice informaie legata de legturile dintre cele trei state medievale romneti i mai ales de legturile dintre Transilvania si cele ale rii Romneti i Moldovei. Actualul context economic i politic favorizeaz din plin etalarea fr prejudeci a istoriei locale i naionale ceea ce oblig la recunoaterea meritelor lui Andreas Beuchel peste cele ale lui Ioan Zidarul i acceptarea fr reineri a propunerii juste propuse de istoricului de arta conf.dr.Gheorghe Mndrescu.

  n secolele urmtoare datele despre aceast construcie nu mai sunt deosebit de interesante, iar aspectul su rmne n mare parte neschimbat, combinnd funcia de locuin la etaj cu cea de spaiu economic la parter, ca la majoritatea locuinelor bistriene din partea central a oraului.

 • 6

  ua cu ancadrament gotic, de la etajul cldirii

  n deceniul opt al secolului XX aceast locuin este restaurat de o

  echip condus de arhitecta Ana Maria Oraanu. Cu acesta ocazie se realizeaz i o serie de spturi arheologice care relev etape de existenta ale imobilului care ncep n secolul al XIII-lea, iar prin materialul descoperit se pare c la parter funcionase n acea perioad un atelier de pielrie i apoi un atelier de prelucrare a fierului. Tot cu aceast ocazie sunt puse n valoare fragmentele de secol XV i este refacut (dupa resturile de console descoperite n zid) actualul balcon de pe faada principal.

  Istoria frumoas a imobilului revenit n proprietate privat dup un lung

  ir de procese care preau s reitereze evenimentele trecutului, dar care s-au lansat dupa 1989 intre statul roman si mostenitorii de drept, din perioada interbelica a acestei locuinte au durat 15 ani.

  Azi imobilul este in proprietatea familiei unui medic bistritean care l-a cumparat in perioada interbelica si care a amenajat in spatiul de la parter un mediu propice pentru primirea turistrilor.