Carti de Anteprenor

download Carti de Anteprenor

of 95

 • date post

  26-Dec-2015
 • Category

  Documents

 • view

  49
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Carti de Anteprenor

Categoria IV Evaluarea ntreprinderilor1. Evaluarea economic si financiar a unei ntreprinderi se face pe baza:a) bilantului contabil;b) bilantului economic;c) bilantului resurselor si destinatiilor acestora.

Raspuns b)

2. Care din urmtoarele categorii de factori fac necesar pozitionarea sistematic a ntreprinderii pe piat:a) factori legati de existenta preturilor libere;b) inflatia;c) politicile de restructurare.

Raspuns a)

3. Cum se reevalueaz stocurile de materii prime din ntreprinderea supus evalurii, pe baz de expertiz si diagnostic:a) aplicnd una din metodele FIFO sau LIFO;b) n functie de raportul de schimb leu/dolar;c) la preturile zilei sau, dac intrrile sunt mai rare, la media preturilor de achizitie din cea mai recent perioad.

Raspuns c)

4. Ce relatie exist ntre rata de actualizare si riscul de tar:a) cu ct riscul de tar e mai mare, cu att rata de actualizare e mai mare;b) corectarea tuturor distorsiunilor dintre valoarea contabil si valoarea economic a bunurilor;c) corectarea valorii contabile cu inflatia si cu influentele din modificarea raportului de schimb leu/dolar.b) cu ct riscul de tar e mai mic, cu att rata de actualizare e mai mare;c) cu ct riscul de tar e mai mare, cu att rata de actualizare e mai mic.

Raspuns a)

5. Ce relatie exist ntre valoarea ntreprinderii si rata de actualizare:a) direct proportional;b) invers proportional;c) depinde de numrul si mrimea riscurilor.Raspuns b)

6. Estimarea de ctre experti a unor rate de actualizare diferite poate avea ca explicatie:a) o perceptie diferit despre riscuri;b) nivel diferit de informare si documentare;c) nu este posibil o astfel de situatie.

Raspuns a)

7. Insuficienta de amortizare a imobilizrilor dintr-o ntreprindere (amortizarea scriptic este inferioar amortizrii tehnicoeconomice) influenteaz artificial valoarea patrimoniului ntreprinderii n sensul:a) micsorrii;b) majorrii;c) nu are nicio influent.

Raspuns b)

8. Cnd se doreste determinarea valorii actuale a bunurilor dintr-o ntreprindere, se urmreste:a) actualizarea valorii bunurilor la inflatie;b) corectarea tuturor distorsiunilor dintre valoarea contabil si valoarea economic a bunurilor;c) corectarea valorii contabile cu inflatia si cu influentele din modificarea raportului de schimb leu/dolar.

Raspuns b)

9. Evaluarea economic si financiar a unei ntreprinderi poate fi efectuat:a) numai cnd e prevzut prin acte normative;b) sistematic, pentru o bun gestiune a afacerii;c) dac normele contabile permit aceasta.

Raspuns b)

10. Atunci cnd se determin fluxul de trezorerie, n vederea evalurii unei ntreprinderi, profitul net se corecteaz cu:a) cheltuielile nedeductibile, necesarul de fond de rulment si investitia de mentinere;b) amortismentele, variatia necesarului de fond de rulment si investitia de mentinere;c) investitia de mentinere, amortismentele si necesarul de fond de rulment.

Raspuns b)

11. Cresterea necesarului de fond de rulment (NFR) influenteaz valoarea ntreprinderii, n sensul:a) reducerii, deoarece se reduce fluxul de trezorerie;b) reducerii, deoarece creste fluxul de trezorerie;c) cresterii, deoarece creste necesarul de resurse.

Raspuns a)

12. Care este valoarea patrimonial de baz a unei ntreprinderi care prezint urmtorul bilant economic: imobilizri 60.000; capital social 70.000; obligatii 640.000; creante 400.000; stocuri 300.000; diferente din reevaluare 50.000; profit 10.000; rezerve 10.000; disponibilitti 20.000:a) 140.000;b) 150.000;c) 780.000.

Raspuns a)

13. Cte variante teoretice sunt pentru determinarea capacittii beneficiare a unei ntreprinderi n ce priveste perioada de referint:a) 2;b) 3;c) 4.

Raspuns c)

14. Evalurile pot fi:a) evaluri contabile, evaluri administrative si evaluri bazate pe expertiz si diagnostic;b) evaluri contabile si evaluri economice;c) evaluri pe baz de acte normative.

Raspuns a)

15. Obiectivul evalurii economice si financiare l reprezint:a) determinarea valorii patrimoniale si a valorii prin rentabilitate a ntreprinderilor;b) determinarea valorii de piat a bunurilor si ntreprinderilor;c) reevaluarea bunurilor din ntreprindere, n vederea aducerii la inflatie.

Raspuns b)

16. Care este diferenta dintre uzura scriptic si uzura fizic a unei cldiri:a) nu este nicio diferent;b) uzura scriptic este durata de recuperare a investitiei, iar cea fizic este durata de viat;c) apreciere economic a vietii unei cldiri.

Raspuns b)

17. La ce se foloseste reevaluarea mijloacelor fixe:a) s schimbe valorile mijloacelor fixe din bilantul contabil;b) s reactualizeze valoarea patrimonial pentru privatizare, asociere etc.;c) s stabileasc valorile reale de impozitare.

Raspuns b)

18. Care sunt metodele de piat de evaluare a terenurilor folosind chiria si informatiile de tranzactionare:a) metoda rentei de baz si a capitalizrii rentei de baz;b) metoda comparatiei directe;c) doar metoda rentei de baz.

Raspuns a)

19. Capacitatea beneficiar se refer la:a) beneficiul realizat n trecut;b) un beneficiu viitor;c) beneficiul realizat de ntreprindere la data analizei.

Raspuns b)

20. Activul net corectat prin metoda aditiv se determin dup formula:a) capitaluri permanente +/ diferentele din reevaluare;b) capitaluri proprii +/ diferentele din reevaluare;c) activul reevaluat corijat +/ total datorii.

Raspuns b)

21. Activul net corectat, prin metoda substractiv, se determin dup formula:a) capitaluri proprii +/ diferentele din reevaluare;b) activul reevaluat corijat total datorii;c) activul reevaluat corijat obligatiile financiare.

Raspuns b)

22. Care dintre urmtoarele elemente pot constitui niveluri ale ratei de capitalizare?a) dobnda la mprumutul de stat;b) rata de remunerare a activelor fixe;c) dobnda bancar.

Raspuns a)

23. Rata de actualizare este:a) un element al pietei financiare;b) un element al pietei de bunuri si servicii;c) dobnda la mprumutul de stat.

Raspuns a)

24. Care este valoarea patrimonial de baz a unei ntreprinderi sau a unui activ:a) activul net contabil;b) activul net corijat (corectat);c) activul net reevaluat.

Raspuns b)

25. Sinteza diagnosticelor functiilor ntreprinderilor reprezint:a) o metod de cunoastere a rentabilittii;b) o modalitate de determinare a profitului net;c) o centralizare a concluziilor privind diagnosticele functiilor ntreprinderii la un moment dat.

Raspuns c)

26. Diagnosticul functiei organizrii, conducerii si gestionrii personalului urmreste examinarea:a) structurii ntreprinderii;b) absenteismului;c) resurselor umane ale ntreprinderii.

Raspuns a)

27. Obiectivul diagnosticului functiei organizrii, conducerii si gestionrii personalului are drept scop:a) ncadrarea ntreprinderii (mic, mijlocie, mare);b) analiza structurii umane si a capacittii sale de a contribui la realizarea obiectivelor si functiilor ntreprinderii;c) stabilirea calittii conducerii si a salariatilor ntreprinderii.

Raspuns b)

28. Obiectivul diagnosticului organizrii, conducerii si gestionrii personalului are drept scop:a) ncadrarea ntreprinderii (mic, mijlocie, mare);b) analiza structurii umane si a capacittii sale de a-si da concursul la realizarea activittilor ntreprinderii;c) stabilirea organigramei ntreprinderii.

Raspuns b)

29. Obiectivul diagnosticului tehnic, tehnologic si de exploatare, n cadrul evalurii ntreprinderii, are drept scop:a) stabilirea gradului de uzur si a valorii mijloacelor fixe;b) necesitatea de restructurare a ntreprinderii;c) aprecierea n ce msur mijloacele de productie material rspund nevoilor actuale sau viitoare ale ntreprinderii sau ale achizitorului (cumprtorului) ei potential.

Raspuns c)

30. Diagnosticul functiei comerciale se afl n relatie de interdependent cu diagnosticul:a) functiei de organizare, conducere si gestionare a personalului;b) functiei de exploatare;c) tuturor functiilor ntreprinderii.

Raspuns c)

31. Diagnosticul comercial urmreste determinarea:a) raporturilor dintre ntreprindere si mediul su exterior socialeconomic;b) pietei si a locului ocupat de ntreprindere pe aceast piat;c) nivelul calitativ al produselor si serviciilor sau al lucrrilor executate de ntreprindere.

Raspuns b)

32. Goodwill-ul reprezint:a) fondul comercial al ntreprinderii;b) un plus de valoare recunoscut ntreprinderii cu ocazia unei transmiteri care are ca surs elementele intangibile ale acesteia;c) un plus de valoare nregistrat n bilant care corespunde fondului comercial al ntreprinderii.

Raspuns b)

33. Evaluarea economic si financiar a ntreprinderii se face pe baza:a) unui act normativ;b) unei expertize si diagnostic;c) bilantului contabil al ntreprinderii.

Raspuns b)

34. Elementele de calcul pentru a evalua o ntreprindere prin rentabilitate sunt:a) profitul din bilant, rata de actualizare si perioada de referint;b) capacitatea beneficiar, rata de actualizare si perioada de referint;c) capacitatea beneficiar, rata inflatiei, rata de actualizare si perioada de referint.

Raspuns b)

35. Goodwill-ul unei ntreprinderi se gseste nregistrat n bilantul ntreprinderii la nchiderea exercitiului:a) da;b) nu;c) da, ca fond comercial.

Raspuns b)

36. Elementele intangibile influenteaz valoarea ntreprinderii:a) patrimonial;b) prin rentabilitate;c) nu influenteaz.

Raspuns b)

37. Bilantul contabil serveste ca baz de date pentru stabilirea:a) activului net contabil;b) rezultatului net contabil;c) conturilor de regularizare.

Raspuns a sau b

38. Modalitatea de prezentare a conturilor de venituri si cheltuieli n contul de profit si pierdere se face:a) dup regulile de deductibilitate fiscal;b) dup natura veniturilor si