Cargo&Bus Ianuarie 2014

76
20 lei 01 Anul XVIII (212) IANUARIE 2014 600 de camioane DAF pentru Waberer’s PAG. 34 Renault Trucks a livrat primul camion din gama T PAG. 30 Volvo creşte siguranţa pe drumurile de iarnă PAG. 26 Noua generaţie Actros a ajuns la borna 30.000 PAG. 24 2014 cu accize sau fără? La o cafea cu... Alin Raicu, marketing manager Continental România PAG. 18

description

 

Transcript of Cargo&Bus Ianuarie 2014

Page 1: Cargo&Bus Ianuarie 2014

20lei01

Anul XVIII (212)

IANUARIE 2014

660000 ddee ccaammiiooaannee DDAAFFppeennttrruu WWaabbeerreerr’’ss

PAG. 34

RReennaauulltt TTrruucckkss aa lliivvrraattpprriimmuull ccaammiioonn ddiinn ggaammaa TT

PAG. 30

VVoollvvoo ccrreeşşttee ssiigguurraannţţaa ppee ddrruummuurriillee ddee iiaarrnnăă

PAG. 26

NNoouuaa ggeenneerraaţţiiee AAccttrrooss aaaajjuunnss llaa bboorrnnaa 3300..000000

PAG. 24

2014 cu accize sau fără?

LLaa oo ccaaffeeaa ccuu......AAlliinn RRaaiiccuu,, mmaarrkkeettiinngg mmaannaaggeerr CCoonnttiinneennttaall RRoommâânniiaa

PPAAGG.. 1188

Page 2: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 3: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 4: Cargo&Bus Ianuarie 2014

Da, te uită cum ninge ianuarie!Cu măriri, cu scumpiri, cu căderi.Am uitat cu totul de aşteptareafulgilor de nea pe care îiîntâmpinăm mereu cu zâmbetul pebuze. Aşteptăm măririle şi căderile!Fără zâmbete, fără bucuriadansului fulgilor de nea şi doar curesemnarea unei aşteptărianunţate de măriri, de căderi, trăimun alt ianuarie, al altui an, dar cuaceleaşi caracteristici.

Deşi ar fi trebuit să învăţăm dingreşelile anilor trecuţi, deşi ar fitrebuit să asimilăm lecţiile pe carepretindem că le-am învăţat deja,noi insistăm să uităm. Repetămaceleaşi greşeli şi parcă, ca unfăcut, istoria se repetă. Fiecareînceput de an, fiecare ianuarieaduce cu el biruri şi mai mari şi mai

împovărătoare. Apariţia de noi taxealături de creşterea celor existenteface ca această lună să rămână înaceleaşi tipare ale fiecărui începutde an, luna cu cea mai marepresiune şi fără pic de relaxare. Şidacă aşa se arată această primălună, aşa pare să fie tot acest an.Un an greu, trist şi parcă mai haoticdecât cei pe care i-am parcurs deja.Lipsa unei strategii pe termen lungşi fără să se urmăreascăîmbunătăţirea soluţiilor existente adus la refacerea completă a”planului de afaceri”.

Şi totuşi, să continuăm săînvăţăm din trecut, să nemobilizăm să ne planificăm viitorulşi cel mai important să trăim înprezent, să trăim un ianuariesuperb!

Te uită cumninge ianuarie…

MMaarraa ȘȘTTAAUUBB

EDITORIAL

Page 5: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 6: Cargo&Bus Ianuarie 2014

GREVA TRANSPORTATORILOR: ÎNTRE PROTESTE ŞI DEZBINARE

TEHNOLOGIE20

14

COMPETIŢIE37

42 SEMIREMORCI50

De la 1 ianuarie intră în vigoare maimulte modificări ale Codului Fiscal, carevizează, printre altele, impozitul peprofit, cel pe venit, TVA la achiziţiile înleasing, accizele etc. Contribuabilii potopta pentru un an fiscal corespunzătorunui exerciţiu financiar contabil.

La finalul lunii noiembrie, Krone aprimit distincţia ”European TransportPrize for Sustainability 2014”,acordată la categoria ”vehiculefrigorifice” pentru remorca Cool Linercu tehnologie de recuperare aenergiei la frânare.

REDACŢIAStr. Calafat, nr. 61, sector 2,

020347 - Bucureşti, România

Tel.: + 4 021 211 37 43Tel./Fax: +4 021 211 37 73

E-mail: [email protected]

Membru ACEISSN 1453-4568

Revista Cargo & Busmembru al juriului internaţional

organizator al concursului

SC CARGO Magazin SRLCapital social: 12.000 leiR.C. nr. J40/10523/1996

C.I.F. RO 9029965

DIRECTOR EXECUTIVMara Ştaub

[email protected] ŞEF

Alexandru [email protected]

REDACTORIIonuţ Păduraru

[email protected] FrâncuTiti Leonard

Robert PredescuLiviu AvramDinu Ştefan

MARKETING/PUBLICITATECătălin Borza

[email protected] Carina Patraulea

[email protected]

Victor [email protected]

ECONOMISTCrina Portaru

DISTRIBUŢE ŞI ABONAMENTEIonel Petre

[email protected]

Tiraj10.000 ex.

Revista Cargo & Busorganizator al concursului

Protestul din decembrie al transportatorilor nu a rămas fără rezultate,ministrul Ramona Mănescu fiind nevoit să facă unele concesii. Maiimportante decât concesiile au fost celelalte concluzii care s-au desprins dineveniment.

Echipa Southern Stars de la centruldin Sydney a câştigat titlul de ceamai bună echipă de service Scaniadin lume. Câştigătorii au învinsechipele din Noua Zeelandă şiFinlanda în finala Scania TopTeam 2013.

LEGISLAŢIE

TÜV a certificat faptul că modelul IvecoStralis Hi-Way Euro VI permite o reducerea consumului de carburant de 2,33%faţă de versiunea precedentă Euro V,graţie optimizării aerodinamice a noiicabine şi mai ales a sistemului unicHI-eSCR de reducere selectivă catalitică.

Page 7: Cargo&Bus Ianuarie 2014

69

SUMAR

Primele zile ale noului an aduc şi prima mare provocare în lumea curselor decamioane. În perioada 5-18 ianuarie se va desfăşura ediţia cu numărul 35 aRaliului Dakar, care va străbate din nou trei ţări din America de Sud:Argentina, Bolivia şi Chile.

COMPETIȚIE: ANUL ÎNCEPE CU DAKAR 2014 45

DRIVE-TEST 66 TEHNOLOGIE 68

LANSARE

La început de iarnă, Mercedes-Benz aprezentat pentru prima dată publicului

noul Sprinter 4x4, singurul van de pânăla 5 tone cu tracţiune integrală din

fabrică. Lansarea a avut loc întrecătoarea Timmelsjoch din Munţii Alpi,

la o altitudine de aproximativ 2500 m.

71

Multipremiat cu aur, inginerul CorneliuBirtok-Băneasă semnează cel mai recent

interviu Mercedes-Benz: Ghidul Excelenţei.Experimentele şi performanţele

inventatorului l-au poziţionat în topulcelor mai recunoscuţi români în

domeniul inventicii auto.

ACHIZIȚIE 58

În decembrie au ajuns la Bucureştiprimele două garnituri noi de metrou

produse de compania spaniolăConstrucciones y Auxiliar de FerrocarrilesSA, din cele 16 contractate de Metrorex.

Luna aceasta vor sosi încă două garniturifabricate în Spania, în timp ce următoarele

12 vor fi montate la Atelierul CFR Griviţa.

COMANDĂ 61

Compania Scania a fost aleasă cafurnizor al unei flote de 77 de autobuze

Euro 6 pentru reţeaua ACTION(Australian Capital Territory Internal

Omnibus Network). ACTION este primuloperator de transport în comun din

Australia care adoptă tehnologia Euro 6.

Robust, fiabil, atrăgător. Aşa poţi descrie,în câteva cuvinte, noul Sandero Stepway.

Cei de la Dacia au reuşit încă o dată săofere un produs cu un raport calitate-

preţ-spaţiu imbatabil pe piaţa europeană.Preţul începe de la 10.800 euro pentru

versiunea pe benzină.

EVENIMENT 60

TEHNOLOGIE

Compania germană Elektro Ullmann aachiziţionat în vara trecută două modeleMercedes-Benz Vito E-CELL. Ele sunt înoperare din august, fiecare parcurgândpână acum peste 2.500 km. Mulţumiţi,

reprezentanţii companiei au comandat dejaîncă un model electric.

7

Brandul Setra stârneşte un interesdeosebit cu gama actuală de produse.

Peste 2.500 de vizitatori au participat la”Setra Show 2013”, cu 400 mai mulţi

decât anul trecut. În cadrul evenimentuluide la Centrul pentru Clienţi din Neu-Ulm au

fost prezentate numeroase premiere.

Page 8: Cargo&Bus Ianuarie 2014

Ultima lună a anului a debutat cuameninţările transportatorilor de marfădin România că vor trage camioanelepe dreapta. Sătui să tot aştepterespectarea angajamentelor MinisteruluiTransporturilor în ceea ce priveşteîmbunătăţirea contextului legislativ încare îşi desfăşoară activitatea, dar înspecial de introducerea accizei de 7eurocenţi+TVA la carburanţi şi deamenzile mari percepute de cătreISCTR, transportatorii din toată ţara audeclanşat greva generală în dimineaţazilei de 9 decembrie. Aceştia au adusca argument că, la un camion sub şaptetone, care înregistrează 150.000 dekilometri parcurşi anual, noua acciză vaduce la o creştere cu 2.700 de euro pean la factura de alimentare cucombustibil. Mai exact, o firmă care arezece camioane va trebui să plăteascăîn plus 27.000 de euro anual. „Astaînseamnă că se închid afaceriletransportatorilor din cauza costurilorprea mari”, au precizat unii dintreparticipanţii la protest. Strânşi cu uşa,guvernanţii au decis ca introducereaaccizei să fie amânată cu cel puţin treiluni, până la 31 martie 2014, atât înprivinţa motorinei, cât şi a benzinei. CumGuvernul intenţiona să foloseascăsumele colectate din noua taxă „pentrua construi cu prioritate autostrăzi înafara fluxurilor şi coridoarelor detransport comercial”, ar trebui să neaşteptăm ca de azi înainte să nu maiavem atât de multe autostrăzi.

Tot luna trecută, autorităţile s-aujucat de-a deschiderea centurii

Caransebeş. CNADNR plănuise săinaugureze acest tronson pe 15decembrie, după care a anunţat căoperaţiunea va fi posibilă abia în aprilie2014 (din cauza unor noi intervenţii lalucrările de reparaţii ale unui viaduct),însă, în cele din urmă, a tăiat panglicaacestei variante de ocolire aMunicipiului Caransebeş pe 20decembrie. A fost, putem spune, uncadou de Crăciun pentru transportatoriicare, la trecerea prin Caransebeş,trebuiau să plătească o taxă de tranzit.Printre veştile bune ale finalului de ans-au numărat şi lansarea noului Sprinter4x4, dar şi faptul că vânzările deautomobile noi Dacia în UniuneaEuropeană au crescut cu 31,1% în lunanoiembrie, iar cota de piaţă a companieia urcat la 2,6%.

Şi ca în orice sfârşit de an, cu unochi râdem, cu altul plângem. Parteabună este că s-a deschis traficul rutierpe Autostrada Orăştie-Sibiu, Loturile I,II şi IV, însumând aproximativ 70 dekilometri, după un proiect finanţat deUniunea Europeană în procent de 85%şi de Guvernul României în proporţie de15%. Cea proastă este că la nici trei zilede la festivităţile obişnuite cu prilejulunor astfel de inaugurări, drumarii auuitat să împrăştie material antiderapantpe cea mai nouă autostradă şi astfels-a produs un accident în lanţ,consecinţele fiind 31 de autovehiculeavariate şi patru oameni răniţi.Sancţiunile nu ţin de cald nimănui, lafel nici promisiunile că acest an va fimult mai bun decât cel abia încheiat.

Decembrie,cu bune şi rele

AAlleexxaannddrruu TTRRAACCIIUUCC

SINTEZA LUNII

Page 9: Cargo&Bus Ianuarie 2014

FLASH

9

Pentru prima oară după 1989, Ministerul Transporturilor adat emoţii transportatorilor rutieri şi în ce priveşte autorizaţiileCEMT, procedura de alocare fiind demarată abia în decembrie,faţă de luna noiembrie în anii trecuţi.

Partea bună este că în urma demersurilor întreprinse dereprezentanţii MT la Forumul Internaţional de Transport, numărulautorizaţiilor aferente anului 2014 a crescut la 1.680, faţă de1.010 autorizaţii în 2013. O altă noutate este că, începând cu2014, ţara noastră nu mai acordă autorizaţii CEMT pentru

vehiculele Euro III.Astfel, în 2014, România dispune

de 183 de autorizaţii CEMT ”de bază”,dintre care 96 sunt fără restricţii peAustria, 90 pe Grecia, 55 pe Italia, 155pe Ungaria şi 67 pe Federaţia Rusă.Contingentul de bază se traduce într-un număr total de 1.680 de autorizaţiiCEMT alocate ţării noastre, dintre care190 sunt Euro IV sigur şi 1.490 suntEuro 5 sigur.

Calculul numărului de autorizaţiinerestricţionate pentru relaţia Italia, Ungaria şi Federaţia Rusăs-a făcut prin aplicarea procentului de conversie stabilit pentruautorizaţiile CEMT valabile pentru vehicule ”EURO IV sigur” (18%)şi „EURO V sigur” (82%), la numărul autorizaţiilor „de bază” pentrurelaţiile respective, la care se aplică coeficienţii de conversiespecifici pentru anul 2014: x6 pentru ”EURO IV sigur” şi x10pentru ”EURO V sigur”. Pentru Austria şi Italia, coeficienţii suntx4 pentru ”EURO IV sigur”, respectiv x 6 pentru ”EURO V sigur”.Se estimează un raport de 1,2-1,3 vehicule la un CEMT.

Mai multe autorizații CEMTîn 2014

Guvernul a amânat, prin intermediul unei Ordonanţe deUrgenţă, termenul de introducere a accizei de 7 eurocenţi pelitrul de carburant, ca urmare a negocierilor dintre preşedinteleTraian Băsescu şi premierul Victor Ponta privind promulgareaProiectului de Buget pentru 2014. Astfel, introducerea taxei

suplimenatre va fiamânată cel puţin cu treiluni, până la 31 martie2014. Taxa fusesepropusă de Guvern caurmare a negocierilor cuFMI, însă preşedinteleTraian Băsescu a anunţatulterior că nu vapromulga bugetul dacănoua acciză va fimenţinută. Ca urmare agrevei transportatorilorde luna trecută, Ponta apropus în primă fazăamânarea cu trei luni adatei de majorare aaccizei la motorină şiaplicarea acesteia doarla benzină, pentru caapoi să accepteamânarea şi la benzină.

Acciza de 7 eurocenți pe litrulde carburant, amânată 3 luni

Începând din această lună, transportatorii de marfă cuvehicule de peste 7,5 tone care aleg să tranziteze Timişoara,deşi au la dispoziţie rute ocolitoare, vor plăti câte 200 de leipentru fiecare traversare. Sunt exceptaţi de la plată cei caretrec prin oraş şi nu au variantă de ocolire şi cei care transportămarfă chiar în Timişoara. În schimb, tranzitarea fără dovada plăţiitaxei, care trebuie să conţină numărul de înmatriculare alvehiculului şi perioada pentru care a fost achitată, se pedepseştecu o amendă de 2.500 de lei. Taxa se achită online, pe site-ulwww.dfmt.ro. Ruta taxată este: str. Gheorghe Adam (de laintersecţia cu Calea Dorobanţilor) – str. Avram Imbroane – str.Aristide Demetriade – str. Divizia 9 Cavalerie – str. Amurguluişi retur. Ruta ocolitoare (fără taxă) este: Calea Dorobanţilor (dela intersectia cu str. Gh. Adam) – DN 6km 550+060 – centurade nord – Calea Aradului (până la intersecţia cu str. Amurgului)şi retur.

Din acest an se plătește o taxăde tranzitare a Timișoarei

Page 10: Cargo&Bus Ianuarie 2014

FLASH

10 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

Wim Bosman România, una dintre cele mai importantecompanii de logistică, transporturi şi comisionare vamală dela noi din ţară, a înregistrat la finalul lunii septembrie 2013o cifră de afaceri de 8 milioaneeuro, în creştere cu 20% faţă decea de 6,6 milioane euroînregistrată în perioada similarăa anului trecut. În 2013, WimBosman a deschis şi o nouă liniede grupaj internaţional, pe rutaPolonia-România. Cu plecăribisăptămânale din şi către celedouă hub-uri, Katowice şi Cluj,compania reuşeşte săcompleteze liniile de grupajexistente deja, din Olanda,Belgia, Italia, Franţa şi MareaBritanie.

Până la finalul anului, Wim Bosman estimează o cifră deafaceri de peste 10 milioane euro, cu 20% mai mare faţă decea din 2012. Datorită flexibilităţii şi capacităţii de adaptarea serviciilor în funcţie de nevoile punctuale ale clienţilor, Wim

Bosman va asigura în continuare, după o istorie de trei ani,servicii complete de logistică clientului Samsung în România.Compania va interveni pe parcursul întregului flux de operaţiuni

logistice pentru produse albe Samsung pentrupieţele din România şi Bulgaria, de latransportul containerizat pe ruta Constanţa-Ploieşti, la îndeplinirea formalităţilor vamale,depozitare, gestiunea stocului dar şi serviciicu valoare adăugată – etichetare, reambalareşi distribuţia către clienţii finali Samsung.

”Wim Bosman are deja o istorie de trei anicu Samsung, timp în care am demonstrat căflexibilitatea, încrederea, adaptabilitatea şicalitatea sunt ingredientele cele mai bunepentru un client care pune performanţa peprimul loc. Considerăm că serviciile de ocalitate ireproşabilă furnizate de-a lungulcolaborării anterioare, dar şi efortul susţinut

de a optimiza costurile clientului au condus la câştigarealicitaţiei şi începerea unei noi perioade de parteneriat WimBosman - Samsung”, a declarat Emil Ion, Managing DirectorWim Bosman România.

Whiteland a sărbătorit în decembrie 20 de ani de activitateîn România. De-a lungul timpului, compania a crescut de laprimul depozit din Bucureşti în 1993, la al doilea, deschis laBraşov în 1995, astăzi ajungând la 12 depozite: două platformelogistice regionale la Bucureşti şi Timişoara, plus alte 10 depoziteîn oraşele principale. Cu un număr de 300 angajaţi şi o flotă depeste 100 de autovehicule cu temperatură controlată, dotate cutermodiagramă şi GPS, se realizează lunar peste 40.000 livrări.Whiteland oferă servicii integrate de logistică: transportinternaţional şi naţional, warehousing, distribuţie la nivel naţionalşi european, precum şi servicii cu valoare adăugată. Companiautilizează sisteme informatice de profil, dezvoltate special pentruspecificul activităţii logistice (ERP, WMS,TMS), este certificată ISO22.000 şi a avut o cifră de afaceri de 6,9 milioane euro în 2012.

Whiteland a sărbătorit 20 de anide activitate în România

Wim Bosman anunţă afacerimai mari şi noi parteneriate

Gebruder Weiss pune accent pe comunicareatransparentă şi eficientă cu partenerii, clienţii, potenţialiiclienţi şi angajaţii săi, inclusiv în mediul online. În acest scop,începând cu luna decembrie, compania a relansat website-ul într-un nou format, ce poate fi vizualizat la adresa gw-world.ro. Conţinutul site-ului este bine structurat, informaţiilefiind grupate în categorii precum transport rutier, aerian şimaritim, soluţii logistice şi soluţii specializate, în cadrul căroravizitatorii vor descoperi serviciile premium puse la dispoziţiede cel mai vechi operator de transport şi logistică din Austria.Prezentă în România încă din anul 1994, sub denumirea deCargolog, Gebruder Weiss oferă soluţii integrate de logisticăprecum şi o gamă completă de servicii de transport terestru(internaţional sau domestic, în regim de grupaj, camioanecomplete sau parţiale), aerian şi maritim.

Compania Gebruder Weissși-a relansat pagina web

Page 11: Cargo&Bus Ianuarie 2014

FLASH

11

Luna trecută, Ministerul Transporturilor a afişat variantafinală a proiectului de modificare a OG 27/2011, care repunepe tapet obligativitatea licenţierii vehiculelor pentru transportmarfă între 2,4 şi 3,5 tone şi a celor pentru transport persoanede 8+1 locuri, prevăzută iniţial prin OUG 11/2013.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2014, conducătoriiauto ai vehiculelor rutiere a căror masă maximă autorizată,inclusiv cea a remorcii/semiremorcii, este cuprinsă între 2,4tone şi 3,5 tone, utilizate la efectuarea transportului contra costsau în cont propriu de mărfuri, de persoane sau de vehiculerutiere defecte sau avariate, trebuie să fie titulari ai unuicertificat de competenţă profesională, obţinut şi eliberat înconformitate cu reglementările în vigoare.

De asemenea, pentru a avea acces la transportul rutierîn cont propriu cu categoriile de vehiculele menţionate maisus, întreprinderile au obligaţia de a îndeplini prevederileprezentului ordin până la data de 1 aprilie 2014.

Pentru a efectua transport contra cost de mărfuri cu astfelde vehicule, întreprinderea autorizată sau operatorul detransport rutier trebuie să deţină la bordul vehiculului copiaconformă a autorizaţiei pentru transportul rutier naţional contra

cost/copia conformă a licenţei comunitare valabilă pentrutransportul rutier naţional contra cost şi avizul de însoţire amărfii sau un document echivalent acestuia. La bordulvehiculului trebuie să se mai afle certificatul de competenţăprofesională a conducătorului auto valabil pentru tipul detransport efectuat, contractul de închiriere/leasing, în originalsau în copie conformă cu originalul, în cazul în care vehicululeste deţinut în baza unui contract de închiriere sau de leasing,şi legitimaţia de serviciu valabilă a conducătorului auto.

Nou proiect privindlicențierea dubițelor

Surpriză mare pentru transportatori la finalul lunii trecute. Ladata de 20 decembrie s-a reluat circulaţia vehiculelor de peste 3,5tone pe segmentul cuprins între km 0+320 – km 9+158 al Varianteide Ocolire a Municipiului Caransebeş, după aproximativ 7 luni delucrări la viaductul de la Valea Mică. Surpriza a constat nu îndepăşirea cu doar 5 zile a ultimului termen înaintat de constructori,ci de infirmarea unui comunicat al CNADNR postat la 13 decembrie,potrivit căruia circulaţia urma să rămână închisă până la 15 aprilie2014, deşi presa locală anunţa terminarea lucrărilor. Centura deocolire a municipiului Caransebeş a fost inaugurată oficial în 22decembrie 2011 şi închisă în luna mai 2013, după depistarea unorprobleme la viaductul de la Valea Mică, care nu mai permiteaucirculaţia maşinilor. Iniţial, s-a estimat că reparaţiile vor dura cel multpână la sfârşitul lunii iulie, însă problemele au persistat, din nefericirepentru transportatorii nevoiţi să plătească o taxă de traversare amunicipiului.

S-a redeschis Centura Caransebeș

Page 12: Cargo&Bus Ianuarie 2014

REGLEMENTĂRI

12 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

UUnniiuunneeaa NNaaţţiioonnaallăă aa TTrraannssppoorrttaattoorriilloorr RRuuttiieerrii ddiinnRRoommâânniiaa ((UUNNTTRRRR)) ssoolliicciittăă aannuullaarreeaa cceerriinnţţeeii aabbuuzziivvee ddeeeecchhiippaarree ccuu ppllăăccuuţţee ccuu ddiimmeennssiiuunniillee şşii mmaasseellee mmaaxxiimmeeaauuttoorriizzaattee aallee vveehhiiccuulluulluuii ddiinn lleeggiissllaaţţiiaa rroommâânneeaassccăă..PPrriinnttrr--uunn ddooccuummeenntt ooffiicciiaall,, UUnniiuunneeaa sseemmnnaalleeaazzăăîînnggrriijjoorraarreeaa aassoocciiaaţţiieeii ffaaţţăă ddee aaccttuuaalleellee pprraaccttiicciilleeggiissllaattiivvee ddiinn ddoommeenniiuull ttrraannssppoorrttuurriilloorr rruuttiieerree,, pprriinnccaarree ttrraannssppoorrttaattoorriiii rroommâânnii ssuunntt,, ddiinn nnoouu,, ddiissccrriimmiinnaaţţiillaa eeii aaccaassăă..

În luna decembrie au avut loc la sediul MinisteruluiTransporturilor două şedinţe care au reunit membrii grupuluide lucru de la nivelul Comisiei de Dialog Social privind problemeletransportatorilor. La unul dintresubiectele puse în discuţie, privindproiectul de modificare al Ordinului980/2011, reprezentanţii UNTRR şi-aumenţinut poziţia şi au făcut presiunipentru anularea obligaţiei de montare aplăcuţelor cu mase şi dimensiuni,aducând toate argumentele necesare,aşa cum au fost prezentate atât în cadrulşedinţelor ale Comisiilor de Dialog Social,cât şi în intervenţiile Uniunii adresateautorităţilor.

Anterior acestor discuţii, UNTRR aprotestat oficial: ”Semnalăm îngrijorareaasociaţiei noastre faţă de actualele practici legislative dindomeniul transporturilor rutiere, prin care transportatorii românisunt, din nou, discriminaţi acasă. Trebuie ştiut că nu existăplăcuţe în nici un alt stat membru UE! Trebuie ştiut că nu a fostcontrolat şi nici amendat vreun transportator român în UE pentrulipsa plăcuţei! Trebuie ştiut că toate vehiculele au din fabricaţieplăcuţe montate de producători! Doar că pentru autorităţile dinRomânia sunt bune doar plăcuţele inventate în România, bazatepe măsurătorile RAR, fabricanţii nefiind credibili! Trebuie ştiutfaptul că România este încă stat membru al Uniunii Europene!Ceea ce face Ministerul Transporturilor este o invenţieromânească 110%”.

Potrivit UNTRR, Ministerul Transporturilor este campion laambiguităţi şi aduce câteva argumente în acest sens:

► lipsa plăcuţelor conform H.G. 69/2012 se sancţioneazăcu amendă de la 8.000 lei la 12.000 lei, nefiind suficient de

clar dacă pentru un tractor cu semiremorcă se aplică de douăori;

► Regulamentul 1071/2009 stipulează ”crearea uneipieţe interne a transportului rutier, caracterizată prin condiţiiloiale de concurenţă”, cunoscându-se faptul că nu există astfelde plăcuţe în nici un stat membru UE, controlul vehiculelorînmatriculate în alte state este imprecis, având în vedere că HG69/2012 trebuie să se aplice nediscriminatoriu tuturortransportatorilor indiferent de naţionalitate. În consecinţă,transportatorii români sunt, din nou, discriminaţi acasă faţă detransportatorii străini care efectuează operaţiuni pe teritoriulRomâniei;

► Comisia Europeană menţionează în răspunsul cătreIRU, la solicitarea UNTRR, că nici un stat membru nu are dreptulde a impune două modalităţi de îndeplinire a cerinţelor uneidirective în acelaşi timp! Modificarea modului de îndeplinire a

cerinţelor unei directive implică în modobligatoriu anularea modului precedentîn care aceste cerinţe erau îndeplinite.Iar introducerea plăcuţelor implicărenunţarea la Cartea de Identitate aVehiculului;

► Introducerea plăcuţelor nuelimină controlul, această obligaţiesuplimentară pentru transportatorii rutierieste justificată de autorităţile române cafiind un proces în scopul facilităriicontrolului vehiculelor în trafic. De fapt,soluţia reală ar fi o mai bună şcolarizarea inspectorilor care efectuează controlul.

UNTRR a solicitat Ministerului Transporturilor să precizezece a menţionat România la modul de îndeplinire a cerinţelordirective 96/53, însă nu a primit nici un răspuns la întrebareaasta de şase luni de zile! ”Am primit doar generalităţi şipromisiuni că se vor revedea procedurile, amenzile etc, nimic,nimic, nimic aplicat! Dacă nimeni nu ştie nimic în MinisterulTransporturilor, de ce aplicaţi după ureche cerinţe aberante?Având în vedere abordarea total opusă spiritului şi doctrinelorliberale, de ce nu cereţi bani direct de la transportatori fără săîi mai deranjaţi?”, mai precizează UNTRR. Reprezentanţiitransportatorilor roagă autorităţile române să realizezedemersurile necesare în vederea anulării cerinţei de echiparecu plăcuţe cu dimensiunile şi masele maxime autorizate alevehiculului din legislaţia românească şi solicită menţinereadocumentului unic aşa cum a fost inclus în legislaţia din 2007,anul în care România a devenit ţară membră.

UNTRR: ”Transportatorii românisunt din noudiscriminaţi laei acasă”

Page 13: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 14: Cargo&Bus Ianuarie 2014

14 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

PROTEST

Arc peste timp

PPrrootteessttuull ddiinn ddeecceemmbbrriiee aall ttrraannssppoorrttaattoorriilloorr nnuu aa rrăămmaassffăărrăă rreezzuullttaattee,, MMiinniissttrruull RRaammoonnaa MMăănneessccuu ffiiiinndd nneevvooiittăăssăă ffaaccăă uunneellee ccoonncceessiiii.. MMaaii iimmppoorrttaannttee ddeeccââttccoonncceessiiiillee aauu ffoosstt cceelleellaallttee ccoonncclluuzziiii ccaarree ss--aauu ddeesspprriinnssddiinn eevveenniimmeenntt..

Precedenta negociere a transportatorilor de pe poziţii deforţă cu Relu Fenechiu nu poate fi considerată un reper. Nus-a finalizat o acţiune de protest şi s-au obţinut doar promisiuni.Este adevărat, promisiunile au fost făcute în scris, într-unprotocol.

Un reper mai important al dialogului cu MinisterulTransporturilor poate fi rememorat de cei mai vechi întransporturi. Cu mai mulţi ani în urmă, transportatorii au iniţiato mişcare de protest, dar au realizat şi ceva mult mai important:unitatea. La acea dată, principalele organizaţii aletransportatorilor au realizat o structură fără personalitatejuridică însă care putea transmite un mesaj unitar. Acest mesaj

a fost transmis, iar politicul a avut doarun succes parţial în a sparge unitateacelor care protestau. Modalitatea princare a făcut-o a fost relativ simplă: asolicitat ca structura unitară atransportatorilor să trimită la discuţii doartrei reprezentanţi. Iar asta a fost oproblemă, pentru că se adunaseră maimulte organizaţii care aveau şi mai mulţilideri implicaţi.

În luna mai a anului 2010, realizamun articol despre organizaţiiletransportatorilor, în care câteva pasajesunt potrivite pentru a fi reluate şi astăzi:”Istoria mişcării patronale şi sindicale areacum mai puţină importanţă decâtimplicaţiile funcţionării ei. Un tabloupatronal-sindical atât de colorat este înavantajul Ministerului Transporturilor.Atunci când anumite iniţiative legislativetrebuie trecute, deşi nu întrunesc acordul

unor membri ai comisiei,intervine partea numeroasă acomisiei care poate să nu fieinteresată de subiect, darcontează la vot. Aşa că sunt şimodificări legislative trecute princomisie care nu au fost în acordcu reprezentanţiitransportatorilor care chiarcontau”.

În conformitate cuinformaţiile de la MTI pentru2010, confederaţiile patronalereprezentative la nivel naţionalcare participau la Comisia deDialog Social din transporturi erau:

► Confederaţia Patronală din Industria României(CONPIROM)

► Consiliul Naţional al Patronilor din România(CoNPR)

► Patronatul Naţional Român (PNR)► Uniunea Naţională a Industriaşilor din România

(UGIR)► Uniunea Naţională a Industriaşilor din România

– 1903 (UGIR-1903)► Confederaţia Naţională a Patronatului Român

(CNPR)► Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private

Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR)► Uniunea Naţională a Patronatului Român

(UNPR)► Patronatul Român (PR)

Page 15: Cargo&Bus Ianuarie 2014

15

PROTEST

► Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii(ARACO)

► Confederaţia Patronală a Industriei Serviciilor şiComerţului din România (CPISC)

► Confederaţia Patronală Concordia► Uniunea Naţională a Patronatelor cu Capital Privat din

România (UNPCPR)De asemenea, confederaţiile sindicale reprezentative la

nivel naţional care participau la Comisia de Dialog Social -MTI sunt:

► Blocul Naţional Sindical (BNS)► Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNS Cartel Alfa)► Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din

România (CNSLR Frăţia)► Confederaţia Sindicatelor Democratice din România

(CSDR)► Confederaţia Sindicală Naţională Meridian (CNS

Meridian).

Înainte de discuţiile cu ministrul Ramona Mănescu a avutloc protestul iniţiat de Confederaţia Naţională Rutieră.Materializarea acestui protestanunţat a pus presiune peMinisterul Transporturilor, care areacţionat doar după declanşarealui. Reacţia ministrului nu a fost peplacul iniţiatorilor deşi poate ficonsiderată normală: a chemat ladiscuţii mai multe organizaţii. Estenormală pentru că asemeneanegocieri nu au loc prea des, iaratunci când se întâmplă, oficialii ardori ca rezultatul să fie agreat de cât mai mulţi reprezentanţiai transportatorilor. Poate fi suspectată de a fi manevră politicăpentru că este o strategie veche de când lumea, aceea de adezbina adversarul.

Page 16: Cargo&Bus Ianuarie 2014

16 CARGO�BUS www.cargomagazin.comm01/2014

PROTEST

Revendicările nu puteau să dezbine organizaţiiletransportatorilor pentru că toţi luptă pentru mai bine. Structuraşedinţei sau aşteptările diferite ale organizaţiilor au putut însăsă ducă la dezbinare. Ca în multe alte cazuri, antipatiilepersonale pot conduce la divergenţe nedorite.

Ședințele

În data de 11 decembrie a avut loc o primă şedinţă întrereprezentanţii transportatorilor şi cei ai guvernului. Despredoamna ministru se ştia că este la Bruxelles, aşa că lucrurilenu se anunţau prea bune. Un alt element pesimist a fost lipsadoamnei Lizeta Volcinski, pe motive medicale, dar nefiindscutită de alte interpretări şi scenarii cu iz politic. Au răspunsinvitaţiei UNTRR, ARTRI, COTAR, FNPTRR şi FNPTR. CNR şiFORT nu au participat deşi au fost invitaţi, acuzându-l indirectpe Ministrul Mănescu de denaturarea sensului întâlnirii prininvitarea unor organizaţii fără activitate reală şi reprezentativă.

În luările de poziţie din acea zi,Augustin Hagiu prezentanemulţumirile organizaţiilor pe carele reprezintă referitor la activitatealegală şi reprezentativitatea slabă aCOTAR, FNPTRR şi FNPTR. Printreargumente se numărau bilanţurinedepuse, angajaţi legali inexistenţişi reprezentativitate moştenită dinvremuri mai tulburi. Ca iniţiator alprotestelor de pe centurile marilororaşe, CNR a dorit să fie mai multdecât unul dintre participanţii la şedinţa ministerului. Refuzulde a participa la şedinţă poate fi interpretat ca o tactică pentruobţinerea unui rezultat de imagine mai bun, în completarearezultatului de fond.

În lipsa reprezentanţilor CNR, reprezentanţii unora dintrecelelalte patronate au avut o atitudine critică la adresa luiHagiu, acuzând chiar o poziţionare incertă a acestuia, prinaceea că ar lucra într-o instituţie susţinută din bani publici întimpul în care este cel mai vocal contestatar al Ministerului.

Pe de altă parte, în ciuda unor eforturi de a asiguraprezenţa tuturor instituţiilor subordonate ministerului,reprezentanţii direcţi ai acestuia au lăsat impresia că în liniaa doua a conducerii au ajuns oameni politici cu insuficientă

experienţă în transporturi. În consecinţă,capacitatea acestora de convingere nu a pututsă se aibă efectul necesar. În această primă zi,a luat o poziţie categorică şi dură UNTRR, maiales că întâlnirea venea după protocolul ratatcu Fenechiu şi după o perioadă decorespondenţă activă pe teme punctuale cumar fi amenzile, plăcuţele şi accizele la carburanţi.

Cel mai slab rezultat al şedinţei esteimaginea de dezbinare a reprezentanţilortransportatorilor.

Şedinţa de consultare a fost reluată în datade 13 decembrie, cu participarea CNR. Laaceastă întâlnire au participat din parteaMinisterului Transporturilor Manuel Donescu şiNicu Buică – ambii secretari de stat, GeorgeAdrian Dincă – Director General RAR, Sorin IonelGhiţă - Director Adjunct la Direcţia Generală deTransporturi Terestre, Adriana Kalapis – Consilier

al Ministrului Transporturilor, Sorin Supuran – Director ARR,Bogdan Barboi - ARR, Anghel Gheorghe MT-DR şi MariusLunganu - ISCTR.

Din partea transportatorilor au participat următoareleasociaţii şi patronate: din partea UNTRR Constantin Isac –vicepreşedinte, dar şi Cristina Iordache şi Lorena Sandu –ambii consilieri juridici, Eugen Costan şi Vasile Ştefănescu -COTAR, Ilie Cobrescu - PR-FNPTRR, Ion Comuşi - UGIR–FNPTR,Constantin Ghinea - ARTRI, Grigore Mircea - CEPISC, iar dinpartea CNR - Doru Marian Crăc – vicepreşedinte, Adrian Pop– vicepreşedinte şi Mayer Siegfried – secretar general.

Revendicări și rezultate

Pe ordinea de zi au fost aceleaşi subiecte, adică propuneride modificare a următoarelor proiecte de acte normative: HG69/2012, Proiectul de modificare al ordinului 980/2011,

Ordinul 733/2013 - privind şcolile de şoferi.Organizaţiile au mai avut şi alte revendicăriindividuale, dar acesta este nucleuldiscuţiilor avute.

Ministerul Transporturilor a formulat unproiect de reducere a cuantumului amenzilor,a anunţat că are în vedere o soluţierezonabilă la problema plăcuţelor şi a iniţiatun proiect pentru Ordinul 733.

Cuantumul amenzilor prezentate deMinisterul Transporturilor este: pentrusancţiuni foarte grave amenzile vor fi

cuprinse între 9.000 şi 12.000 lei, pentru sancţiuni graveamenzile vor fi cuprinse între 4.000 şi 6.000 lei, iar pentrusancţiuni minore amenzile vor fi cuprinse între 500 şi 2.000lei. Înainte de a face aprecieri cu privire la nivelul lor, trebuiesă acceptăm că reperele le obţinem doar prin comparaţia cuvecinii noştri şi prin referinţa la nivelul salariului mediu.

Rezultatul nu a mulţumit pe toată lumea. UNTRR a acuzatfaptul că propunerile venite din partea reprezentanţilorministerului nu au fost prezentate decât verbal în cadrulşedinţei, fără a se distribui participanţilor un document oficial.Aşa că a votat împotrivă, în primul rând pentru că acest niveleste considerat a fi încă prea mare. Organizaţia a fost rezervatăşi în legătură cu celelalte propuneri ale ministerului. Pentru

Page 17: Cargo&Bus Ianuarie 2014

17

PROTEST

Amenzi România Ungaria

Euro Euro

Efectuarea transportului rutier sau a activităţilor conexe transportului rutier ffăărrăăaa ddeeţţiinnee licenţă de transport, licenţă comunitară, certificat de transport în contpropriu, licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier, licenţă de traseu,autorizaţie de transport internaţional şi/sau documentul de transport specific tipuluide transport efectuat ori transportul rutier contra cost de persoane prin serviciiregulate efectuat în alte zile şi la alte ore decât cele înscrise în graficul de circulaţie,după caz

3076-3956 2640

Nerespectarea de către operatorul de transport rutier a obligaţiilor prevăzute la art.12 alin. (2) şi/sau (3) şi la art. 17 alin. (2) din Regulamentul (CE) nr. 1.073/2009,referitoare la completarea foii de parcurs

1758-2657 165

Nerespectarea de către întreprinderea de transport rutier în cont propriu/operatorulde transport rutier a obligaţiei de a nu permite plecarea în cursă a vehiculelor rutierecare au tahograful sau limitatorul de viteză defect, nesigilat sau fără suficiente foi deînregistrare pentru efectuarea întregului parcurs al transportului;

3076-3956 990

Efectuarea transportului rutier sau a activităţilor conexe transportului rutier fără adeţine licenţă de transport, licenţă comunitară, certificat de transport în cont propriu,licenţă pentru activităţi conexe transportului rutier, licenţă de traseu, autorizaţie detransport internaţional şi/sau documentul de transport specific tipului de transportefectuat ori transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate efectuat înalte zile şi la alte ore decât cele înscrise în graficul de circulaţie, după caz

3076-3956 2640

Nerespectarea de către întreprinderea de transport rutier în cont propriu/operatorulde transport rutier a obligaţiei de a efectua transportul rutier de mărfuri asigurând unsistem de fixare a încărcăturii conform reglementărilor în vigoare;

1758-2657 2640

Nerespectarea de către întreprinderea de transport rutier în cont propriu/operatorulde transport rutier a obligaţiei de a efectua transportul rutier de mărfuri numai dupăce s-a asigurat că ambalajul mărfurilor este destul de rezistent pentru siguranţatransportului

1758-2657 1980

Efectuarea transportului rutier de mărfuri cu depăşirea cu până la 20% a maseitotale maxime autorizate pentru vehiculele cu o încărcătură utilă admisibilă care depăşeşte12 tone sau cu până la 25% a masei totale maxime autorizate pentru vehicule cu oîncărcătură utilă admisibilă care nu depăşeşte 12 tone

1758-2657 660

că nu a fost distribuit Proiectul de modificare a Ordinului733/2013 aflat pe ordinea de zi în cadrul şedinţei,reprezentanţii UNTRR s-au abţinut de la votul final, urmând

ca în momentul în care se va pune la dispoziţieProiectul de act normativ să îşi exprime punctulde vedere în scris. Deşi a fost o şedinţă dictată deevenimentele de protest, nu au lipsit trimiterile laComisia de Dialog Social care trebuie să validezeasemenea decizii.

Participarea Ramonei Mănescu la o emisiuneimportantă, după negocierile ministerului cutransportatorii, poate fi doar o coincidenţă saupoate fi rezultatul acestor tensiuni sau alsubiectelor rămase de clarificat, pentru care,deocamdată, doar a realizat o amânare: accize,programul de autostrăzi, starea drumurilor sau

subiectele din celelalte moduri de transport.

Comparaţie cu Ungaria în privinţa câtorva amenzi

RRoobbeerrtt PPRREEDDEESSCCUU

Page 18: Cargo&Bus Ianuarie 2014

18 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

LA O CAFEA CU...

Alin Raicu: ”Continental pregăteștelansarea Generației 3 de anvelopede camion”

PPee ffiinnaall ddee aann aamm aavvuutt ppllăăcceerreeaa uunnuuiiddiiaalloogg ccuu AAlliinn RRaaiiccuu,, mmaarrkkeettiinnggmmaannaaggeerr CCoonnttiinneennttaall RRoommâânniiaa,, ddeesspprreeiinnvveessttiiţţiiiillee ccoommppaanniieeii ggeerrmmaannee,,pprroobblleemmeellee ccuu ccaarree aacceeaassttaa sseeccoonnffrruunnttăă ppee ppiiaaţţaa llooccaallăă,, sseeggmmeennttuullaannvveellooppeelloorr rreeşşaappaattee,, ddaarr şşii ppllaannuurriilleeCCoonnttiinneennttaall ppeennttrruu aacceesstt aann şşiiuurrmmăăttoorriiii..

CCuumm aapprreecciiaaţţii nniivveelluull llaa ccaarree ss--aa ssiittuuaattppiiaaţţaa llooccaallăă ddee aannvveellooppee ddee ccaammiioonn îînn aacceessttaann??

Chiar dacă piaţa anvelopelor noi decamioane şi autobuze a înregistrat o scădereîn primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară alui 2012, această diferenţă s-a recuperat în timp, mai ales îna doua parte a anului. Apreciem astfel că, per total, piaţa vaînregistra la sfârşitul lui 2013 aproximativ acelaşi volum ca şianul trecut.

PPrriinn ccee ssee ccaarraacctteerriizzeeaazzăă aannvveellooppeellee CCoonnttiinneennttaall şşii ccaarreessuunntt uullttiimmeellee mmooddeellee ddee aannvveellooppee llaannssaattee ppee ppllaann llooccaall??

La dezvoltarea noilor game de anvelope Continental seau în vedere, în principal, performanţele pe care anvelopelele oferă flotelor de transport marfă sau persoane. Considerămîn primul rând rezistenţa scăzută la rulare şi, deci, implicit

economia de carburant, siguranţa în trafic, randamentulkilometric sporit şi durabilitatea anvelopelor. Acestea au fostcerinţele cheie care au stat la baza dezvoltării Generaţiei 3de anvelope de camion Continental, a cărei lansare a avut locla mijlocul anului trecut mai întâi prin noua gamă de anvelopepentru autobuze şi autocare. În acest an, Continental va lansa

pe piaţă anvelopele de Generaţie 3 destinate celui maiimportant segment şi anume celui de transport mărfuri, urmatîn 2015 de anvelopele pentru construcţii şi şantiere, iar în2016 de anvelopele speciale de iarnă.

NNee ppuutteeţţii ssppuunnee llaa ccee ssuummăă ssee rriiddiiccăă iinnvveessttiiţţiiiillee ffăăccuutteeppâânnăă îînn pprreezzeenntt ddee CCoonnttiinneennttaall îînn RRoommâânniiaa??

Continental este unul din principalii producători deanvelope la nivel mondial, cu peste 42.000 de angajaţi îndivizia de anvelope, care a atins vânzări de 9,7 mld. euro în2012. Astăzi, divizia are 22 de unităţi de producţie şi dezvoltarela nivel mondial. Gama largăde produse şi investiţiileconstante în cercetare şidezvoltare aduc o contribuţiemajoră pentru o mobilitateefectivă şi eficientă din punctde vedere ecologic. Până lasfârşitul anului 2012,Continental a investit peste700 de milioane de euro înactivităţile din România.Toate cele cinci diviziiContinental suntreprezentate în România.Continental deţine şapteunităţi de producţie şi treicentre de cercetare şi de dezvoltate în Timişoara, Sibiu, Carei,Nădab, Braşov şi Iaşi. Continental este partener al unui joint-venture în Slatina şi al unui centru de distribuţie al anvelopelorpentru Europa de Est, în Săcălaz. Continental are în prezentcirca 12.000 de angajaţi în România. Nu în ultimul rând, ţinsă precizez că Divizia de Anvelope a Continental este sponsoroficial al Cupei DFB din Germania, a 2014 FIFA World Cup dinBrazilia şi a UEFA EURO 2016 din Franţa.

Page 19: Cargo&Bus Ianuarie 2014

19

LA O CAFEA CU...

CCee ttiippuurrii ddee aannvveellooppee pprreeffeerrăă ttrraannssppoorrttaattoorriiii rroommâânnii??Anvelopele din gama de buget sunt utilizate, în principal,

de flotele care îşi desfăşoară activitatea de transport numaipe drumurile din ţara noastră; în schimb, flotele ce îşidesfăşoară activitatea în principalîn ţările UE continuă să optezepentru anvelope Premium.

RReeffeerriittoorr llaa aannvveellooppeelleerreeşşaappaattee,, ccuumm ssee ddeezzvvoollttăă ppiiaaţţaallooccaallăă îînn aacceesstt ddoommeenniiuu??

În acest segment părerilesunt împărţite : o parte dinutilizatori sunt adepţii utilizăriianvelopelor reşapate având învedere mai ales considerentelede natură financiară, pe când oaltă parte, destul de importantă,sunt cei care s-au convins decalităţile anvelopelor noi Premium şi care sunt foarte mulţumiţide investiţie: se investeşte mai mult la început, dar profitulvine pe parcursul utilizării anvelopelor.

CCaarree eessttee cceeaa mmaaii mmaarree pprroobblleemmăă ccuu ccaarreevvăă ccoonnffrruunnttaaţţii ppee ppiiaaţţaa nnooaassttrrăă??

Cele mai mari dificultăţi constau înproblemele de stabilitate financiară ale flotelorde transport care sunt beneficiarele anvelopelorde camioane.

CCuumm ccrreeddeeţţii ccăă vvaa eevvoolluuaa ppiiaaţţaa aannvveellooppeelloorrîînn 22001144??

Acest aspect nu este uşor de prognozat,nivelul pieţei fiind strâns legat de dezvoltareagenerală a economiei, deci vorbim aici deanvelope pentru transportul de marfă şipersoane, dar şi de dezvoltarea sectoruluiconstrucţiilor şi al infrastructurii, deci implicit deanvelopele de construcţii. Aşa cum am precizatmai devreme, s-a înregistrat o creştere moderată

a pieţei în ultimele luni ale anului şi consider că aceasta vacontinua şi în 2014.

CCaarree ssuunntt ppllaannuurriillee ddee iinnvveessttiiţţiiii,, llaa nniivveelluull ccoommppaanniieeii,,ppeennttrruu uurrmmăăttooaarreeaa ppeerriiooaaddăă??

Pe lângă lansarea integrală a Generaţiei3 de anvelope Continental pentru camioaneşi autobuze, în scurt timp Continental va punela dispoziţia flotelor de transport şi alte

produse şi servicii. Un exemplu în acest sens îl constituieoferirea către acestea a dispozitivului de monitorizare apresiunii ContiPressureCheck, care montat în fiecare anvelopăa camionului comunică electronic cu un display aflat la bordşi astfel şoferul este informat în permanenţă despre presiuneaşi temperatura din fiecare anvelopă. Orice pierdere a presiuniieste alertată imediat şoferului atât acustic şi vizual şi astfelse evită accidentele, timpii pierduţi cu pana de cauciuc, uzuraexcesivă a anvelopei şi nu în ultimul rând risipa de carburantdeterminată de subpresiunea în roţi.

ÎÎnn ffiinnaall,, uunn ssffaatt ppeennttrruu ttrraannssppoorrttaattoorriiii rroommâânnii??Alegerea anvelopelor trebuie făcută funcţie de aplicaţia

unde sunt utilizate, iar achiziţia anvelopelor să nu se facădoar având preţul ca unic criteriu de decizie. Anvelopele dingama premium aduc beneficii majore în timp, atât economiceprin economia de carburant înregistrată, randamentulkilometric sporit şi durabilitate, cât şi prin prisma siguranţeitransportului de mărfuri şi persoane.

IIoonnuuţţ PPĂĂDDUURRAARRUUAAlleexxaannddrruu TTRRAACCIIUUCC

Page 20: Cargo&Bus Ianuarie 2014

20 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

TÜVcertificăreducerea

de consum pentru IvecoStralis Hi-Way Euro VI

TEHNOLOGIE

TTÜÜVV,, uunnuull ddiinnttrree cceeii mmaaii iimmppoorrttaannţţiiccoonnssuullttaannţţii iinnddeeppeennddeennţţii îînnddoommeenniiuull tteehhnnoollooggiieeii ddiinn EEuurrooppaa,, aacceerrttiiffiiccaatt ffaappttuull ccăă mmooddeelluull IIvveeccooSSttrraalliiss HHii--WWaayy EEuurroo VVII ppeerrmmiittee oorreedduucceerree aa ccoonnssuummuulluuii ddeeccaarrbbuurraanntt ddee 22,,3333%% ffaaţţăă ddeevveerrssiiuunneeaa pprreecceeddeennttăă EEuurroo VV,,ggrraaţţiiee ooppttiimmiizzăărriiii aaeerrooddiinnaammiiccee aannooiiii ccaabbiinnee şşii mmaaii aalleess aa ssiisstteemmuulluuiiHHII--eeSSCCRR ddee rreedduucceerree sseelleeccttiivvăăccaattaalliittiiccăă,, ppaatteennttaatt ddee FFPPTTIInndduussttrriiaall..

Acest rezultat este unul extrem deimportant, care se traduce în viaţa realăîn economii pentru clienţi, dar şi oconfirmare a faptului că Iveco Stralis este un produs cu ovaloare adăugată înaltă şi echipat cu cele mai avansatetehnologii. În concluzie, Iveco Stralis este o soluţie excelentăpentru industria de transport.

Graţie eficienţei foarte mari a motoarelor, dar şi asistemului HI-eSCR, patentat şiprodus de FPT Industrial, nouagamă Stralis îndeplineşte limitelestricte stabilite de standardul EuroVI fără a folosi un sistem EGR derecirculare a gazelor deeşapament. De aici reiesnumeroase avantaje pentru clienţiiIveco, precum reducerea greutăţiiansamblului motor, un consum decarburant scăzut şi o durabilitatecrescută.

În testele organizate de TÜV au fost folosite două vehiculeîn versiuni Ecostralis: un cap tractor din noua generaţie Stralis

Hi-Way, echipat cu un motor Cursor 11 Euro VI de 460 CP, şiun vehicul similar din generaţia precedentă, dotat cu un motorCursor 10 Euro V de 460 CP.

”Această certificare este un alt rezultat important al munciiconstante depuse de Iveco pentru reducerea consumului de

carburant. Acest angajament al noastru i-a permisîn trecut modelului EcoStralis Euro V să obţină ocertificare TÜV pentru o reducere a consumului de7,32% în comparaţie cu un model standard”, adeclarat Lorenzo Sistino, preşedintele branduluiIveco.

Lansat anul trecut, la începutul lunii iulie,camionul de cursă lungă Iveco Stralis Hi-Way aprimit la scurt timp premiul ”International Truck ofthe Year 2013”. Conform regulilor ITOY, acestpremiu se acordă camioanelor care şi-au adus ceamai mare contribuţie la eficientizarea transportului

rutier, din considerente precum consumul de combustibil,siguranţă, manevrabilitate, confort şi emisii scăzute.

Page 21: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 22: Cargo&Bus Ianuarie 2014

22 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

Iveco Eurocargotrece la Euro VI

LANSARE

LLaa ssffâârrşşiittuull lluunniiii nnooiieemmbbrriiee,, IIvveeccoo aa pprreezzeennttaatt nnoouullEEuurrooccaarrggoo EEuurroo VVII,, ccaammiioonnuull vveerrssaattiill ddiinn sseeggmmeennttuullmmeeddiiuu ccee ssee ppooaattee aaddaappttaa oorriiccăărreeii aapplliiccaaţţiiii ddeettrraannssppoorrtt.. CCaa şşii îînn ccaazzuull ccaammiiooaanneelloorr IIvveeccoo ppeennttrruuddiissttaannţţee lluunnggii ssaauu ccoonnssttrruuccţţiiii,, EEuurrooccaarrggoo EEuurroo VVII sseebbaazzeeaazzăă ppee tteehhnnoollooggiiaa HHII--eeSSCCRR,, ccaarree rreedduuccee eemmiissiiiilleeffăărrăă nneevvooiiee ddee EEGGRR..

Noua gamă include modele echipate cu noul motor Tector5, în variante de 160, 190 şi 210 CP, şi cu motorul Tector 7,în versiuni de 220, 250, 280 şi 320 CP. Tector 5 este un motorîn 4 cilindri, cu o capacitate de 4,5 litri, a cărui putere a crescutcu 13%, ajungând la 210 CP. De asemenea, motorul Tector7, de 6,7 litri, în 6 cilindri, are acum o putere mai mare cu

7%, până la 320 CP.Eurocargo Euro VI oferă şi cea mai extinsă gamă de

transmisii din sector, cu şase cutii manuale ZF (cu 5,6 sau 9viteze), patru cutii automate Eurotronic ZF (cu 6 sau 12 viteze)şi trei transmisii automatizate Allison cu 5 viteze. Dintre acestearemarcăm transmisia automată Eurotronic cu 12 viteze carepoate însoţi motorul Tector 7 în toate variantele între 12 şi 19tone. De asemenea, transmisia automatizată Allison cuconvertor de cuplu este disponibilă pentru întreaga gamă 4x2şi oferă un confort maxim în aplicaţiile urbane, unde suntefectuate aproximativ 1.200 de schimbări de trepte de vitezăpe zi.

Introducerea acestor caracteristici a avut efecte pozitiveasupra Costului Total de Proprietate, scopul principal al luiIveco în proiectarea noului Eurocargo Euro VI. Tehnologia HI-eSCR permite obţinerea unor performanţe superioare înaplicaţiile interurbane, dar şi o reducere a consumului de 2%.Mai mult, trecerea de la motorul Euro V de 6 cilindri şi 220CP la motorul Euro VI de 4 cilindri şi 210 CP aduce o reducerea consumului de 4,5%. În plus, intervalele de service au fostajustate pentru a garanta cea mai mare perioadă defuncţionare posibilă, menţinând nivelul de siguranţă şireducând perioadele de imobilizare a vehiculelor. Deasemenea, deoarece calitatea materialelor folosite a fostîmbunătăţită, Eurocargo Euro VI promite o valoare mai marede revânzare.

Page 23: Cargo&Bus Ianuarie 2014

23

Graţie unor criterii precum puterea,sarcina utilă şi complexitatea gamei demotoare şi transmisii, noul Eurocargorămâne un lider în segmentulcamioanelor versatile de tonaj mediu.Vehiculul este capabil să facă faţă tuturoraplicaţiilor principale din segment, de ladistribuţie la transport frigorific, de laconstrucţii la servicii municipale şi de lastingerea incendiilor la colectareadeşeurilor.

Structura de oţel cu profil ”C” înpărţile laterale permite montarea unor suprastructuri mailungi, între 4.265 şi 10.175 mm. Camionul este uşor de condusîn toate momentele. În oraşe îşi demonstreazămanevrabilitatea excelentă datorită cabinei de 2,1 metri lăţime,a unghiului de bracare de 52 de grade şi a diametrului debracare de sub 11 metri pentru varianta cu ampatament de2.790 mm. Iar pe autostradă, la viteze mari, camionul rămânestabil şi sigur la manevrele efectuate în ultimul moment.Structura robustă şi echipamentele de siguranţă fac acestvehicul potrivit şi pentru utilizarea pe drumuri grele sau încondiţii extreme.

Cabina noului Eurocargo este simplă, toate comenzilefiind intuitive şi la îndemână. Acestea sunt organizate logic şipoziţionate în faţa şoferului, în zona volanului. Panoul deinstrumente a fost redesenat şi poate afişa toate informaţiileprivind călătoria, monitorizând parametri precum nivelul decarburant, presiunea în anvelope, consumul mediu şiinstantaneu, intervalele de service, timpul de călătorie şi vitezamedie. Gama de cabine începe cu Day Cab, potrivită pentruaplicaţii de distribuţe şi trasee scurte. Sleeper Cab vine îndouă variante, cu plafon normal sau înalt, destinate traseelorlungi, care necesită staţionări peste noapte, fiind echipate cuunul sau două paturi şi opţiunea montării unui frigider. Deasemenea, există şi o cabină dublă ce poate găzdui, pe lângăşofer, un echipaj de şase persoane.

Eurocargo este şi o dovadă a angajamentului Iveco pentrusiguranţa vehiculelor comerciale. În ce priveşte siguranţapasivă, noile cabine oferă o protecţie efectivă în caz de impact.Pentru siguranţa activă, compania a echipat vehiculul cu celemai bune frâne din segment. Iar mediul de lucru plăcut reduce

oboseala şi stresul şoferilor şi devineun factor de prevenţie aaccidentelor. La siguranţă contribuieşi ultima generaţie de sistemeelectronice, inclusiv noul sistem decontrol al stabilităţii EVSC, disponibilopţional pentru modelele între 6 şi10 tone şi în standard la cele între12 şi 19 tone.

Sistemul EVSC se activează încaz de supravirare, subvirare sau laschimbări bruşte de direcţie: laprimul semn de derapaj, sistemulEVSC ajustează puterea motoruluişi frânează individual roţile cuintensitatea necesară pentru

stabilizarea vehiculului.Sistemul EVSC este disponibilopţional şi cu funcţia Hill Holderde asistenţă la plecarea dinrampă. Eurocargo Euro VIdispune şi de un nou dispozitivhands-free, legat de noul radiocu Bluetooth, compatibil cu iPodşi iPhone.

Eurocargo foloseştesuspensii parabolice ranforsate,semieliptice şi pneumatice,precum şi suspensii cu aer (cudouă perne pentru variantele dela 6 la 14 tone şi patru perne

pentru cele între 15 şi 18 tone) cu ECAS (Electronically-ControlledAir Suspension), sistem ce îmbunătăţeşte confortul la rulare.

Întrega gamă Eurocargo, cu motoare Tector 5 şi Tector 7,dispune în standard de frână de motor. Toate versiunile 4x2au discuri de frână pe ambele axe. Sistemul de frânare estehydro-pneumatic pentru gama de 6-10 tone şi completpneumatic pentru camioanele de 11-19 tone.

Punctul forte al camionelor de tonaj mediu esteversatilitatea, iar noul Eurocargo este perfect pentru oriceconfiguraţe: colectoare de deşeuri, basculante, furgon frigorific,remorcă basculabilă pe 3 părţi, cisterne, furgonete pentrumărfuri generale, obloane liftabile, versiuni pentru pompieri,mici compactoare sau măturători. De asemenea, gama vastăde cutii de viteze îi permite vehiculului să se adapteze la oriceprovocare profesională sau orice tip de drum. Ampatamentulmai scurt, tipic în acest segment, este foarte apreciat decarosieri, care pot folosi modelul Eurocargo ca bază pentru omultitudine de misiuni.

LANSARE

Page 24: Cargo&Bus Ianuarie 2014

24 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

DDee llaa llaannssaarreeaa ssaa,, llaa ssffâârrşşiittuull lluuii 22001111,, aapprrooxxiimmaattiivv3300..000000 ddee uunniittăăţţii ddiinn nnoouuaa ggeenneerraaţţiiee MMeerrcceeddeess--BBeennzzAAccttrrooss aauu ffoosstt lliivvrraattee ooppeerraattoorriilloorr ddee ttrraannssppoorrtteeuurrooppeennii.. UUnneellee ccaammiiooaannee aauu ddeeppăăşşiitt cchhiiaarr şşii 660000..000000ddee kkiilloommeettrrii ppaarrccuurrşşii,, iiaarr rreezzuullttaatteellee oobbţţiinnuuttee îînn cceepprriivveeşşttee ccoonnssuummuull ddee ccoommbbuussttiibbiill şşii ccoossttuull ttoottaall ddeepprroopprriieettaattee ssttaabbiilleesscc nnooii rreeccoorrdduurrii..

Chiar şi pentru variantele Euro VI, în ciuda măsurilorsofisticate de reducere a emisiilor, consumul a scăzut cuaproximativ 4,5%, după cum s-a demonstrat în timpul ”RecordRun”, un test supervizat de DEKRA. Mai mult, clienţii din 12ţări europene au raportat, în cadrul unui sondaj, o reducere aconsumului situată între 5 şi 15%, în funcţie de naturaaplicaţiilor, în favoarea camioanelor Euro VI. La acestea seadaugă şi o reducere importantă a consumului de AdBlue, depână la 40%.

Rezultatele sunt concludente, având în vedere că pedrumurile europene circulă în prezent peste 11.000 decamioane Actros Euro VI. Proporţa în comenzi a modelelor EuroVI a crescut constant, ajungând până la 80% în Germania înultimele 9 luni. ”Am ales Euro VI conştienţi că aceasta este ceamai avansată tehnologie de construcţie a motoarelor existentăîn prezent. Folosim camioane Euro VI din 2012. În privinţa

consumului, aşteptările noastre au fost depăşite. Noile camioaneActros au un cosum mai mic cu aproximativ 8% faţă de vecheageneraţie. În plus, cabinele noilor camioane Actros satisfac maibine cerinţele şoferilor”, a declarat Rüdiger Elflein, şefulcompaniei germane Elflein Spedition & Transport GmbH.

Un alt pas în eficientizarea consumului a fostfăcut prin introducerea sistemului PredictivePowertrain Control (PPC), care poate aducereduceri de până la 5%. În prezent, unul dintrei camioane comandate în Germaniabeneficiază de PPC. În privinţa siguranţei,noul Actros beneficiază de mulţi ”îngeripăzitori”, începând de la Proximity ControlAssist, Stability Control Assist şi Lane KeepingAssist, până la Active Brake Assist 3. Împreunăcu fostul model, în prezent există 38.000 decamioane Actros echipate cu Active Brake Assist, în timp cesistemele Lane Keeping Assist şi Stability Control Assistdepăşesc fiecare 60.000 de unităţi. Rata de comandă apachetelor Economy este şi mai mare, de aproximativ 40%.Pachetul Economy Classic conţine sistemul de monitorizare apresiunii din anvelope, deflectoare de aer pentru cabină şipanouri laterale aerodinamice. Iar pachetul Economy Top conţineşi eficientul retader cu apă.

Cabina noului Actros este disponibilă la lăţimi de 2,3 şi2,5 metri, cu 4 înălţimi şi o lungime standard de 2,3 metri.Cinci din cele şapte versiuni de cabină au podea plată. Cabinelebeneficiază de dotări de lux, precum scaunul cu masaj pentruşofer. Opţional este disponibil şi conceptul de cabină SoloStar,cu dimensiuni generoase ale spaţiului de odihnă.

Iar dezvoltarea noului Actros continuă. Din luna octombrieeste disponibil un nou sistem de afişaj al timpilor de condusşi de odihnă, pe baza informaţiilor primite de la tahografuldigital de ultimă generaţie.

Cu o cotă de piaţă de 23% în Europa, Mercedes-BenzActros este lider în segmentul camioanelor grele, de peste 16tone. Modelul ocupă poziţia de top şi în sub-segmentulautotractoarelor heavy-duty, cu o cotă de piaţă de 20,5%.Datorită cererii mari, fabrica din Wörth a introdus schimburisuplimentare, inclusiv sâmbăta.

PREZENTARE

Noua generaţie Actros a ajuns la borna 30.000

Page 25: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 26: Cargo&Bus Ianuarie 2014

26 CARGO�BUS 01/2014 www.cargomagazin.comm

PREZENTARE

Volvo Trucks îmbunătăţeştesiguranţa pe drumurile de iarnă

DDrruummuurriillee ddee iiaarrnnăă şşii ccoobboorrâârreeaa ppaanntteelloorr ssuunntt ppeennttrruuaauuttooccaammiiooaanneellee ccuu rreemmoorrccăă oo pprroovvooccaarree,, cchhiiaarr şşii îînnccaazzuull cceelloorr mmaaii bbuunnii şşooffeerrii.. EExxiissttăă îînnttoottddeeaauunnaa rriissccuullddee ppiieerrddeerree aa ssttaabbiilliittăăţţiiii şşii,, îînn cceell mmaaii rrăăuu sscceennaarriiuu,, ddeeddeerraappaajj aa rreemmoorrcciiii.. VVoollvvoo TTrruucckkss aa ddeezzvvoollttaatt oo ssoolluuţţiieeccaarree mmăărreeşşttee sseemmnniiffiiccaattiivv ssiigguurraannţţaa.. „„CChhiiaarr ddaaccăăşşooffeerruull rreeuuşşeeşşttee îînn ffiinnaall ssăă ccoonnttrroolleezzee ssiittuuaaţţiiaa,, eesstteeeexxttrreemm ddee nneeppllăăccuutt,, aattââtt ppeennttrruu aacceessttaa ccââtt şşii ppeennttrruucceeiillaallţţii ppaarrttiicciippaannţţii llaa ttrraaffiicc,, aattuunnccii ccâânndd uunnaauuttoovveehhiiccuull îîşşii sscchhiimmbbăă bbrruusscc ddiirreeccţţiiaa ddee mmeerrss îînnppaannttăă””,, aa ddeeccllaarraatt MMaattss SSaabbeellssttrröömm,, ssppeecciiaalliissttssiisstteemmee ddee ffrrâânnaarree îînn ccaaddrruull VVoollvvoo TTrruucckkss..

Pentru a minimiza riscurile în astfel de situaţii şi a reducepotenţialele accidente, compania a creat frâna antiforfecare,un sistem care frânează automat remorca îndreptândansamblul tractor-remorcă pe porţiunile alunecoase alepantei. „Autocamioanele sunt implicate în aproximativ 15%din totalul de 30.000 de accidente cu consecinţe grave careau loc anual în Europa, cu o tendinţă de scădere uşoară.Cu sisteme de frânare eficiente, sisteme de control astabilităţii şi de avertizare în caz de coliziune, ajutăm dejaşoferii să evite situaţiile riscante cauzate de condiţiile detrafic dificile. Frâna antiforfecare este un alt important pasîn angajamentul nostru pe termen lung de a creşte siguranţaîn trafic şi de a micşora numărul de accidente în care suntimplicate autocamioanele”, a declarat Carl Johan Almqvist,

Director Trafic şi Siguranţa Produselor în cadrul VolvoTrucks.

Frâna antiforfecare vine în completareaprogramului electronic de stabilitate (ESP), un alt sistempe care Volvo Trucks l-a introdus în premieră mondialăîn industria de camioane. În timp ce sistemul ESP oferămaximum de eficienţă la viteze ridicate, frânaantiforfecare acţionează doar la viteze de sub 40 km/h.Ambele sisteme contribuie la îmbunătăţirea stabilităţiişi a direcţiei. „Am putea considera frâna antiforfecareun fel de ESP pentru viteze mici. Atunci cândautovehiculul se apropie de o pantă, şoferul activeazămanual sistemul. La ridicarea piciorului de peacceleraţie, frânele de pe remorcă acţionează automat,într-un mod pulsat, până la baza pantei, când vitezapoate fi crescută din nou”, a adăugat Mats Sabelström.

Frâna antiforfecare a fost introdusă în 2012 perigidele Volvo FH cu remorcă, iar în 2013 pe rigidul

Volvo FM cu remorcă. În 2014 aceasta va fi disponibilă şipentru tractoarele Volvo FH şi FM pentru semiremorcă.„Şoferii care au testat frâna antiforfecare au fost foarteimpresionaţi. Având în vedere că vom introduce acest sistemşi pe tractoarele cu semiremorcă, tot mai mulţi şoferi vorputea negocia coborârile dificile, în acelaşi timp, mai simpluşi mai sigur”, a adăugat Carl Johan Almqvist.

Conform datelor furnizate de echipa de cercetare aaccidentelor Volvo Trucks, specializată în studiul siguranţeiîn trafic, aproximativ 60 dintre accidentele de anul trecutdin Suedia în care au fost implicate autocamioane ar fi pututfi evitate cu ajutorul frânei antiforfecare.

Date despre frâna antiforfecare► Creşte siguranţa pe drumurile în pantă, în special

pe cele alunecoase sau cele în curbă;► Activează frânarea remorcii în mod pulsat;► Ţine remorca în linie cu tractorul; manevrarea

direcţiei devine mai uşoară, se reduce riscul forfecăriicombinaţiei;

► Acţionează la viteze sub 40 km/h;► A fost introdusă în 2012 pe autocamioanele Volvo

FH, iar în 2013 pe Volvo FM. În 2014 ea va fi disponibilăşi pentru modelele tractor/semiremorcă.

Page 27: Cargo&Bus Ianuarie 2014

OOddaattăă ccuu uullttiimmaa rreeccllaammăă,, ””TThhee EEppiicc SSpplliitt””,, VVoollvvooTTrruucckkss ddeemmoonnssttrreeaazzăă ccăă oo aabboorrddaarree nneeccoonnvveennţţiioonnaallăăddee mmaarrkkeettiinngg BB22BB ffuunnccţţiioonneeaazzăă.. RReeccllaammaa ss--aarrăăssppâânnddiitt îînn ttooaattăă lluummeeaa şşii eessttee ddeejjaa,, dduuppăă ddooaarr ppaattrruussăăppttăămmâânnii,, cceeaa mmaaii vviizziioonnaattăă rreeccllaammăă aauuttoo ddiinn iissttoorriiaaYYoouuttuubbee..

Încă de la lansarea ”The Epic Split” pe canalul Youtube,în data de 14 noiembrie 2013, reclama a acumulat peste59 milioane de vizualizări. S-a răspândit pe reţelelesociale şi canalele de ştiri, fiind subiectul a mii dediscuţii şi chiar devenind un fenomen în sine,imspirând crearea a numeroase reinterpretăriproprii, atât din partea publicului, cât şi acelebrităţilor. ”Reacţia a fost copleşitoare. Sigur,speram să aibă succes, dar nu ne-am aşteptat săfie atât de mare sau să se întâmple atât de repede.Până la urmă, «The Epic Split» este o reclamă pentruautocamioane”, a spus Per Nilsson, Director PRVolvo Trucks.

Mai inteligent, în loc de mai costisitor

Începând cu toamna anului 2012, Volvo Trucks a lansatşase filme de divertisment pentru a prezenta inovaţiile incluseîn cele cinci noi camioane lansate în aceeaşi perioadă. Deexemplu, ”The Epic Split” scoate în evidenţă precizia şistabilitatea Direcţiei Dinamice Volvo. De asemenea, estefilmul cu cel mai mare succes de până acum. ”Reuşita esteîn principal un rezultat al angajamentului publicului. Noi nuputem cheltui mai mult decât o fac competitorii noştri. În

schimb, trebuie să facem lucrurile mai inteligent. Strategianoastră de comunicare rezultă din această abordare”, aadăugat Per Nilsson.

Promovarea de tip B2C pentru un produs B2B

Strategia de comunicare în sine este parte dintr-oschimbare importantă a modului în care VolvoTrucks îşi promovează produsele către un publicmai larg. Simplu spus, este vorba de a folosi ocomunicare tipică pentru produse de larg consumpentru a promova un produs pentru afaceri.”Strategia noastră de marketing se bazează pefaptul că şi în B2B deciziile sunt luate de cătrepersoanele fizice. Camioanele de astăzi suntmaşini ce înglobează tehnologie de vârf fiindconcepute pentru a uşura munca şoferului, pentrua-l proteja pe el, dar şi încărcătura şi împrejurimile,şi să fie cât mai profitabile posibil. Dar, pentruşoferi şi transportatori nu numai aceşti factori

afectează alegerile lor, de asemenea şi imaginea camionuluipe care-l conduc este importantă”, a afirmat Per Nilsson.

Eficienţa costurilor

Abordările de marketing care au un impact asupratuturor, vor ajunge, de asemenea, la mai mulţi şoferi decamion şi transportatori. Acestea rezonează cu Volvo Trucksşi funcţionează. ”Clienţii noştri fac referire la aceste reclame.

Dar se merge chiar mai departe -transportatorii care folosesc camioanelenoastre au primit de la clienţii lor -comentarii despre aceste filme”, amenţionat Per Nilsson. ”Ambiţia noastrăeste ca interacţiunea pe care filmul astimulat-o să ducă la creşterea notorietăţiişi a cererii pentru camioanele noastre.Printr-o investiţie media relativ mică, amprimit un răspuns uriaş. Strategia noastrăs-a dovedit a fi un mod inteligent şi o calefoarte eficientă de a comunica folosindnoul peisaj mass-media”.

STRATEGIE

27

Marketingul viral, succesextraordinar pentru Volvo Trucks

Succes în cifre

”The Epic Split” nu a devenit doar reclama auto cea mai vizionată peYoutube vreodată. Rezultatele, după primele patru săptămâni, pot fi măsurateîn cifre pe mai multe paliere.

”The Epic Split” şi povestea din spatele acestui film au obţinut:► Peste 6 milioane de distribuiri pe reţele sociale;► Peste 10 milioane de afişări pe Google.com;► Acoperire extinsă în mass-media din întreaga lume: reclama a făcut

subiectul a aproximativ 20.000 de editoriale online până acum;► O valoare mass-media estimată la 70 milioane euro.

Page 28: Cargo&Bus Ianuarie 2014

Premii pentru DaimlerFleetBoard şi Fuso CanterEco Hybrid

CARGO�BUS www.cargomagazin.comm01/201428

PREZENTARE

DDaaiimmlleerr aa oobbţţiinnuutt ddoouuăă ddiissttiinnccţţiiii llaa ggaallaa””EEuurrooppeeaann TTrraannssppoorrtt SSuussttaaiinnaabbiilliittyy PPrriizzee22001144””,, oorrggaanniizzaattăă oo ddaattăă llaa ddooii aannii ddeeppuubblliiccaaţţiiaa ggeerrmmaannăă ””TTrraannssppoorrtt””.. FFuussoo CCaanntteerrEEccoo HHyybbrriidd eessttee cceell mmaaii ssuusstteennaabbiill vveehhiiccuullccoommeerrcciiaall ddiinn ccaatteeggoorriiaa ””CCaammiiooaannee ddeeddiissttrriibbuuţţiiee ssuubb 1122 ttoonnee””,, îînn ttiimmpp ccee DDaaiimmlleerrFFlleeeettBBooaarrdd aa ooccuuppaatt pprriimmuull lloocc îînn ccaatteeggoorriiaa””SSiisstteemmee ddee mmaannaaggeemmeenntt aall ttrraannssppoorrttuulluuii””..

Un juriu de specialişti a evaluat concurenţii,grupaţi în 15 categorii, din punct de vedere aleconomiei, ecologiei şi responsabilităţii sociale. Încategoria ”Camioane de distribuţie sub 12 tone” s-a impus Fuso Canter Eco Hybrid, primul camionhibrid produs în serie în clasa sa în Europa. Camionulse bazează pe o arhitectură paralel hibridă, cu un motor electricadiţional poziţionat între ambreiaj şi transmisie, dezvoltat deDaimler Trucks la centrul său specializat din Japonia. Motorulelectric este alimentat de baterii litiu-ion, carese reîncarcă atunci când sunt folosite frânele.Canter Eco Hybrid porneşte în modul electric,folosit până la o viteză de aproximativ 10 km/h,după care intră în funcţiune motorul diesel. Înfuncţie de necesităţi, motorul electric poatesprijini şi motorul diesel în timpul accelerărilor,chiar şi la viteze mai mari. Un sistem start-stop opreşte motorul diesel în timpulstaţionărilor, fapt ce reduce şi mai multconsumul de carburant, dar şi emisiilepoluante.

”Suntem extrem de încântaţi de primirea

acestui premiu, care întăreşte părerea mea, conform căreiaaceste concepte hibrid inovative şi economice devin din ce înce mai răspândite şi mai acceptate în Europa. Acest lucru nu

vine ca o surpriză, deoarece avem dejaaproximativ 2.000 de unităţi Canter Hybridvândute clienţilor din întreaga lume”, adeclarat Pius Dettling, şef de vânzări şimarketing Fuso în Europa, cu ocaziaceremoniei de la Munchen.

Juriul a apreciat şi sistemul DaimlerFleetBoard pentru serviciul său de consultanţă.Numeroase companii de transport folosescFleetBoard Consultants pentru a integra unsistem telematic şi de management altransportului în sistemul IT existent deja.Rezultă astfel un proces stabil şi operaţiunide transport îmbunătăţite. Şoferii de camionau perioade de staţionare semnificativ redusela încărcare şi descărcare, mulţumită, deexemplu, terminalului mobil”DispoPilot.mobile” de scanare a încărcăturii.”Consultanţii FleetBoard sfătuiesc şi sprijină

companiile de transport pentru a-şi optimiza procesele logisticede zi cu zi. Clienţii noştri pot, de exemplu, să reducă semnificativrata erorilor la încărcare şi să aibă un control neîntrerupt allanţului logistic folosind propriul sistem IT”, a declarat PascalWeiss, şef de vânzări Daimler FleetBoard GmbH. În plus,FleetBoard aduce o contribuţie şi la scăderea consumului decarburant cu până la 10%, precum şi o uzură mai redusă avehiculului printr-un stil de condus economic.

Page 29: Cargo&Bus Ianuarie 2014

29

FLASHTEHNOLOGIE

Eurodeputata Adriana Ţicău susţinesistemele inteligente de transport

DDeeppuuttaattaa eeuurrooppeeaannăă AAddrriiaannaaŢŢiiccăăuu aa ppaarrttiicciippaatt lluunnaa ttrreeccuuttăă,,aallăăttuurrii ddee ccoommiissaarruull ppeennttrruuttrraannssppoorrttuurrii,, SSiiiimm KKaallllaass,, llaacceeaa ddee aa ppaattrraa ccoonnffeerriinnţţaa””DDeeccllaannşşaarreeaa iimmpplleemmeennttăărriiiiSSiisstteemmeelloorr IInntteelliiggeennttee ddeettrraannssppoorrtt””,, oorrggaanniizzaattăă ddeeCCoommiissiiaa EEuurrooppeeaannăă..

Conferinţa a fost deschisă de către Siim Kallas,vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar responsabilpentru transport şi Silvia-Adriana Ţicău, vicepreşedinta Comisieipentru transport şi turism din Parlamentul European, împreunăcu reprezentanţi ai Preşedinţiei lituaniene a Consiliului UniuniiEuropene şi ai Comitetului Economic şi Social European. Cuaceastă ocazie, Adriana Ţicău a declarat următoarele:”Competitivitatea Uniunii Europene depinde de asigurareaunui transport trans-european sigur şi eco-eficient, iar pentru

acesta Uniunea şi statelemembre trebuie săinvestească în sistemeinteligente de transport. Fiecă vorbim de sistemul e-Callcare permite accesareaautomată a sistemului 112în caz de accident, detahografele inteligente, decolectarea electronică ataxelor pentru autostrăzi, desistemele ce vor permitecomunicarea între vehiculesau între vehicule şiinfrastructura de transportsau de sistemele Galileo şiEGNOS, sistemele inteligente

de transport contribuie la o mai bună gestionare a traficului,la reducerea consumului de carburanţi şi a poluării şi, nuîn ultimul rând, la siguranţatraficului rutier. Salut adoptareaRegulamentului privindreţelele trans-europene detransport TEN-T prinintermediul căruia, sistemeleinteligente de transport pentrusectorul rutier vor fi finanţate în proporţie de 20% dinfonduri europene”. Cei peste 400 de participanţi au avutocazia unui schimb de opinii cu privire la diverse acţiunişi iniţiative în domeniul Sistemelor Inteligente de Transport(STI). Europarlamentarul român a fost raportor din parteagrupului S&D din PE privind Directiva 2010/40 şi Planul

de Acţiuni STI.În 2010 a fost adoptată Directiva

2010/40/UE privind cadrul pentru implementareasistemelor de transport inteligente în domeniultransportului rutier şi pentru interfeţele cu altemoduri de transport si Planul de Acţiuni pentruSTI. STI pot contribui în mod semnificativ la un sistemde transport mai curat, mai sigur şi mai eficient.STI combină telecomunicaţiile, electronica şitehnologiile informaţiei cu ingineria în domeniultransporturilor, în vederea planificării, proiectării,

operării, întreţinerii şi gestionării sistemelor de transport. Înunele state membre, aplicaţii naţionale ale tehnologiilor STIsunt deja implementate în sectorul transportului rutier. Cutoate acestea, implementarea rămâne fragmentară şinecoordonată şi nu poate asigura continuitatea geografică aserviciilor STI în întreaga Uniune şi la frontierele sale externe.

Directiva 2010/40 stabileşte patru domenii principalede dezvoltare şi implementare a STI şi în cadrul acestora şaseacţiuni prioritare pentru elaborarea şi utilizarea de specificaţiişi standarde: (a) furnizarea lanivelul UE a unor servicii deinformare cu privire la călătoriilemultimodale; (b) furnizarea lanivelul UE a unor servicii deinformare în timp real cu privirela trafic; (c) datele şi procedurilepentru furnizarea cătreutilizatori, în mod gratuit, atuncicând este posibil, a unorinformaţii minime universale înmaterie de trafic, referitoare lasiguranţa rutieră; (d) furnizarea în mod armonizat a unui sistemeCall interoperabil la nivelul UE; (e) furnizarea unor servicii deinformare referitoare la spaţii de parcare sigure pentrucamioane şi vehicule comerciale; (f) furnizarea unor serviciide rezervare de spaţii de parcare sigure pentru camioane şivehicule comerciale.

Page 30: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201430

EVENIMENT

Renault Trucks a livratprimul camion din gama T

LLaa mmaaii ppuuţţiinn ddee oo jjuummăăttaattee ddee aann ddee llaapprreezzeennttaarreeaa nnooiiii ggaammee ddeessttiinnaatteettrraannssppoorrttuurriilloorr ppee ddiissttaannţţee lluunnggii,, RReennaauullttTTrruucckkss aa lliivvrraatt pprriimmeellee vveehhiiccuullee cclliieennţţiilloorr ddiinnEEuurrooppaa.. PPrriimmeellee ppaattrruu mmooddeellee RReennaauullttTTrruucckkss TT mmeerrgg îînn FFrraannţţaa,, llaa ccoommppaanniiaa SSTTAAFF..

Cele patru vehicule sunt echipate cu cabineHigh Sleeper cu podea plată şi motoare DTI 13Euro 6 de 520 CP. În plus, camioanele dispun decele mai moderne accesorii gândite să ofereşoferilor cel mai ridicat nivel de confort, siguranţăşi bunăstare la bord. Vehiculele au fost predateîntr-o ceremonie oficială desfăşurată, la 20noiembrie, la standul producătorului de la expoziţiainternaţională Solutrans 2013. În cadrul acesteia,Bruno Blin, preşedintele Renault Trucks, şi Marc Martinez,directorul general al Renault Trucks Franţa, i-a înmânat cheilelui Kara Mendjel, preşedinte şi CEO al companiei STAF.

”Gama Renault Truck T îndeplineşte nevoile transportuluifrigorific pentru distribuţia din sectorul retail, în special întermeni de fiabilitate. În plus, cabina extrem de spaţioasăle permite şoferilor mei să lucreze în condiţii optime”, adeclarat Kara Mendjel cu această ocazie.

”Kara Mendjel a făcut această comandă de patrucamioane Renault Trucks T înainte de a conduce un astfelde model. Este o dovadă maximă de încredere din parteasa şi Renault Trucks va demonstra că merită din plin aceastăîncredere”, a subliniat şi Bruno Blin. De asemenea, MarcMartinez a reliefat excelenta relaţie pe care Renault Truckso are cu STAF şi preşedintele ei: ”Kara Mendjel este un clientfidel, iar relaţia dintre companiile noastre este puternică şide durată. Este un client intransigent când vine vorba decalitatea vehiculelor şi mereu vrea ce e mai bun pentru şoferiisăi. Modelul Renault Trucks T cu cabină cu podea plată şipachetul Confort pe care l-a ales se va ridica, sunt sigur, lacele mai înalte aşteptări”.

Cu sediul lângă Paris şi cel mai mare transportator dinregiunea Ile-de-France, STAF este o afacere de familie fondatăîn 1969, compania fiind specializată în transportul deproduse alimentare sub temperatură controlată pentruhipermaketuri. Compania are peste 520 de angajaţi şioperează o flotă de peste 450 de autovehicule, mareamajoritate modele produse de Renault Trucks.

Page 31: Cargo&Bus Ianuarie 2014

31

TEHNOLOGIE

DDaattoorriittăă nnooiilloorr iinnssttrruummeennttee pprrooiieeccttaattee ssppeecciiaall ppeennttrruuccoonnssttrruuccttoorriiii ddee ssuupprraassttrruuccttuurrii,, aa aabboorrddăărriiii mmoodduullaarreeaa şşaassiiuulluuii şşii aa pprreeggăăttiirriilloorr ffăăccuuttee ppeennttrruu nnuummeerrooaasseeccoonnffiigguurraaţţiiii,, vveehhiiccuulleellee ddiinn nnooiillee ggaammee RReennaauulltt ppoottaadduuccee rreedduucceerrii aallee ttiimmppuulluuii nneecceessaarr ccaarroossăărriiii ccuu ppâânnăăllaa 2200%%..

Renault Trucks şi-a propus odată cu lansarea noilorgame să facă din camioane adevărate centre de profit. Deaceea şi-a optimizat toate serviciile, de la designulcamioanelor până la post-vânzare, pentru a le aduce clienţiloro fiabilitate sporită şi o mai mare profitabilitate. Pe parcursuldezvoltării unităţii şasiu-cabină, Renault Trucks s-a asiguratcă aceasta poate fi combinată cu cea mai largă gamă de

suprastructuri posibil şi că acestea se pot monta pe şasiucât mai uşor cu putinţă.

Încă din faza de proiectare, Renault Trucks a dezvoltato arhitectură care a luat în calcul problemele constructorilorde suprastructuri. Aceştia pot consulta de asemenea portaluldedicat de pe site-ul renault-trucks.com. Cu ajutorul unuinumăr de identificare, carosierii pot obţine detalii despreşasiu, ghidul de montare a suprastructurilor, programul defabricaţie şi livrare, precum şi actele necesare omologării.Carosierii pot accesa online şi modulul e-learning, pentru a

se familiariza cu noile game şi cu posibilităţile demontare a suprastructurilor. În total, aceste serviciipot aduce reduceri ale timpului necesar carosăriicu până la 20%, oferă companiilor specializate unmai mare grad de independenţă şi reduc riscurilede apariţie a greşelilor.

Vehiculele din Gama D (Distribuţie) vin cu opregătire pentru montarea suprastructurilor specificenumeroaselor activităţi din segment, precum distribuţie,protecţie a mediului, vehicule de intervenţii sau pompieri.Dintre acestea enumerăm pregătirea pentru montarea unuioblon ridicător, a unei cisterne sau a echipamentelor necesaretransportului frigorific sau cu temperatură controlată.

Cât priveşte gamele C şi K (Construcţii şi ConstrucţiiGrele), acestea au un şasiu pe care se pot monta betoniere,basculante, macarale cu platformă sau pompe de beton.Montarea suprastructurilor este uşurată de discurile de frână,montate în standard în Gama C şi opţional în gama K.

Şasiul poate fi comandat cu o largă gamă deampatamente, cu praguri de creştere de 200 sau 400 mmpentru seriile C şi K şi de 300 mm pentru gama D. Acestfapt reduce sau chiar elimină nevoia carosierilor de a scurta

lonjeroanele, din moment ce lungimea modelelor din gameleT, C şi K poate fi predeterminată cu o depăşire de maxim 50mm, uşurând montarea suprastructurilor în partea din spate.

De asemenea, pentru a creşte flexibilitatea modulară amodelelor, Renault Trucks poate monta rezervoarele decarburant de pe gamele C şi K la două înălţimi diferite, oferindşi două tipuri de materiale pentru acestea: oţel pentru oelasticitate mai mare şi aluminiu pentru creşterea sarciniiutile. În plus, la gamele C, K şi D, rezervoarele pot fi montate,la alegere, pe partea stângă sau dreaptă.

Noua gamăRenault, mai ușor de carosat

Page 32: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201432

INFRASTRUCTURĂ

Noua strategie de dezvoltarea reţelei de autostrăzi

GGuuvveerrnnuull aa pprreezzeennttaatt lluunnaa ttrreeccuuttăăssttrraatteeggiiaa ddee ddeezzvvoollttaarree aa rreeţţeelleeii ddeeaauuttoossttrrăăzzii 22001144--22001188.. PPrreemmiieerruull aapprrooppuuss cchhiiaarr eellaabboorraarreeaa uunnuuii pprrooiieecctt ddeelleeggee pprriinn ccaarree vviiiittooaarreellee gguuvveerrnnee ssăă ffiieeoobblliiggaattee ssăă ccoonnttiinnuuee pprrooiieecctteelleeîînncceeppuuttee.. ””SSttrraatteeggiiaa eessttee rreeaalliissttăă şşiibbaazzaattăă ppee bbaannii ppee ccaarree îîii aavveemm şşii ppeelluuccrruurrii ppee ccaarree llee ppuutteemm ffaaccee,, nnuu ppeeppoovveeşşttii nneemmuurriittooaarree””,, aa ddaatt aassiigguurrăărriiVViiccttoorr PPoonnttaa..

Primul ministru Victor Ponta a prezentatParlamentului strategia naţională pentruconstrucţia de autostrăzi până în 2018. PotrivitPremierului, este o diferenţă uriaşă faţă dealte strategii: ”Nu toată lumea este fericită cătrece autostrada peste tot, cei care ne criticăcel mai tare sunt cei care ani de zile au făcut 40 km, 9 kmde autostradă pe an, dar această strategie are o uriaşădiferenţă faţă de restul strategiilor: este realistă şi bazatăpe bani pe care îi avem şi pe lucruri pe care le putem face,nu pe poveşti nemuritoare, în specialde la cei care au făcut 9 km pe an şiacum ne spun nouă cum ar trebui săfacem mai bine”. Totodată, a susţinut căţara noastră va avea în 2018 toateprovinciile istorice legate printr-o reţeade autostrăzi. Proiectul Guvernului sebazează pe accelerarea proiectelorîncepute, demararea de noi proiecte dinfonduri europene şi cointeresareapartenerilor privaţi în finanţareaautostrăzilor. Victor Ponta a mai spuscă anual va fi alocată construcţiei de autostrăzi o sumăcuprinsă între 750 de milioane şi un miliard de euro,Parlamentul şi Guvernul urmând să decidă în fiecare an înce direcţie alocă această resursă suplimentară.

Scoaterea autostrăzii Piteşti - Sibiu de pe hartaproiectelor prioritare până în 2018 a fost cea mai

controversată mişcare. Printre contestatari se află, pe bunădreptate, cel mai mare exportator român – Uzina Dacia dela Mioveni. Surse din cadrul acesteia au afirmat în presă cădecizia de a demara proiectul autostrăzii Comarnic-Braşovşi de a amâna cu aproape zece ani construcţia celei dintre

Piteşti şi Sibiu afecteazăcompetitivitatea economică a României.Lipsa unei autostrăzi pe Valea Oltuluiîntre Piteşti şi Sibiu costă uzina Daciaanual peste 10 milioane de euro, încondiţiile în care costul pe fiecaremaşină transportată la export creştecu 60 de euro pe unitate. Potrivit unorcalcule făcute ţinând cont de vitezamedie comercială pe Valea Oltului (37km/h), dacă ar fi autostradă, indiferentde traseu, camioanele ar putea circula

cu 60-80 km/h, înregistrând o economie de timp şi de bani.

Autostrada Sibiu - Orăştie, deschisă pe treitronsoane

Circulaţia pe autostrada Sibiu - Orăştie a fost deschisă

Page 33: Cargo&Bus Ianuarie 2014

33

FLASHINFRASTRUCTURĂ

luna trecută, mai exact pe trei dintre cele patru loturi careo formează, respectiv tronsoanele 1, 2 şi 4, care totalizează70 km. După cum se ştie, lotul unu al autostrăzii se întindepe 24 km între localităţile Vinţişoara (judeţul Alba) şi Orăştie(judeţul Hunedoara), iar al doilea lot se întinde între Vinţişoaraşi Cunţa (judeţul Alba). Lotulpatru are o lungime de 16,2km, de la Sălişte la capătulcenturii ocolitoare amunicipiului Sibiu, o partedin valoarea contractuluifiind din finanţareeuropeană. Lotul al treilea alautostrăzii se întinde întreSălişte (judeţul Sibiu) şi Cunţa, având puţin peste 21 km. Dincauza alunecărilor de teren din zonă, lucrarea nu estefinalizată odată cu celelalte trei loturi, termenul de execuţiefiind sfârşitul anului viitor. De notat că lucrările la autostradaSibiu - Orăştie au debutat în octombrie 2011, în prezenţa

premierului de la acea vreme, Emil Boc, dar şi a fostuluiministru Anca Boagiu.

În așteptarea chinezilor

La finele lunii noiembrie, Ministerul Transporturilor apropus delegaţiei chineze, prezentă la Bucureşti în cadrulForumului Economic şi Comercial China - Europa Centrală,o serie de proiecte de dezvoltare a infrastructurii, pe careRomânia intenţionează să le dezvolte prin parteneriatepublice private (PPP), concesiuni, finanţări sau alte formeprevăzute de legislaţia în vigoare. Aceste parteneriate vorfi făcute în acord cu legislaţia naţională şi europeană înmaterie de achiziţie privind atribuirea contractelor de achiziţiepublică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şia contractelor de concesiune de servicii. Potrivit discuţiilor,în perioada următoare vor avea loc discuţii detaliate în carese vor stabili proiectele prioritare, dar şi metodologia delucru.

Sălciile energetice, plantate împotriva viscoluluipe drumuri judeţene

Autorităţile din Arad au dezvăluit luna trecută că s-auplantat sălcii energetice pe o distanţă de 20 km, pe margineadrumului judeţean Semlac-Şeitin-Nădlac, scopul fiind atâtcrearea unei ”perdele” de protecţie împotriva zăpezii viscolite.Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Arad, Nicolae Ioţcu,aceasta este o premieră naţională, investiţia care se ridică la500.000 de lei urmând a fi amortizată după prima recoltare,în 2016. ”Creşterea salciei energetice are loc într-un ritm foarterapid, ceea ce o face profitabilă. De la butaşii plataţi acum, decirca 25 cm, planta va ajunge la o înălţime de aproximativşapte metri în doi ani, când va fi recoltată. Din calculele făcutereiese că din prima recoltă ne putem amortiza investiţia”, adeclarat Nicolae Ioţcu. Conform acestuia, drumurile pe care vorfi plantate cu prioritate sălcii energetice sunt Arad-Şiria, Arad-Frumuşeni-Lipova şi Sâmbăteni-Ghioroc. Reprezentanţii CJ Aradau afirmat, totodată, că salciile energetice cresc sub formă detufe, iar eventualul impact al unei maşini nu conduce laconsecinţe atât de grave precum în cazul impactului cu trunchiulunui copac.

Autostrada ecologică, ”la pachet” cu treipasaje pentru urși

Prima autostradă ecologică din România, întreLugoj şi Deva, urmează să se construiască în vestulţării. Ecologiştii s-au declarat supăraţi că proiectulblochează migraţia urşilor bruni între Munţii Banatuluişi Munţii Apuseni. Deoarece au ameninţat că se vorplânge la Comisia Europeană, autorităţile au găsit ocale de mijloc: se vor construi trei pasaje care să lepermită urşilor să traverseze autostrada în condiţiide siguranţă. În caz că nu o făceau, statul românputea fi raportat la Comisia Europeană, riscând astfelsă piardă fondurile necesare pentru construcţiadrumului. Totuşi, deocamdată nu există unangajament scris al oficialilor în această privinţă,activiştii de mediu ameninţând cu o nouă plângerecătre CE, însă situaţia s-ar putea remedia curând.Potrivit datelor oficiale, construcţia tronsonului 2 deautostradă, între Lugoj şi Deva, costă circa 140 demilioane de euro, o bună parte din aceşti baniprovenind din fonduri europene.

Page 34: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201434

COMANDĂ

660000 ddee ccaammiiooaannee DDAAFF ppeennttrruu WWaabbeerreerr’’ss

WWaabbeerreerr’’ss IInntteerrnnaattiioonnaall,, uunnaa ddiinnttrree cceellee mmaaii mmaarriiccoommppaanniiii ddee ttrraannssppoorrtt rruuttiieerr ddee mmăărrffuurrii ddiinn EEuurrooppaa,, aaccoommaannddaatt 660000 ddee aauuttoottrraaccttooaarree DDAAFF îînn ccaaddrruull uunnuuiivvaasstt pprrooggrraamm ddee rreeîînnnnooiirree aa ffllootteeii..

Primul lot, de 250 de vehicule, a fost livrat oficial laînceputul lunii trecute, la sediul central al DAF de la Eindhoven.În cadrul ceremoniei, preşedintele şi CEO-ul companiei detransport, Gyorgy Waberer, a primit o cheie simbolică din partea

lui Ron Bonsen, membru în consiliul de conducere al DAFresponsabil pentru marketing şi vânzări.

Waberer’s International operează peste 3.000 de camioaneproprii, din care peste 30% aparţin mărcii DAF. ”Am ales DAFdatorită fiabilităţii vehiculelor, a calităţii înalte a produsului, acosturilor reduse de întreţinere şi a cabinelor spaţioase şiconfortabile, foarte importante în domeniul transportului pedistanţe lungi. De asemenea, valoarea stabilă de revânzare acamioanelor DAF a fost un factor decisiv în continuarea relaţiilorcu acest producător. Această comandă va include şi capultractor DAF cu numărul 2.000 livrat către noi de la lansareaacestei afaceri”, a declarat Gyorgy Waberer cu această ocazie.

Comanda plasată constă în 150 de camioane DAF CFpentru transport pe distanţe medii şi 450 de modele DAF XFpentru transporturi lungi. Dintre acestea, o treime sunt modeleEuro 6 care vor fi livrate în prima partea a anului 2014. Restul

vehiculelor sunt echipate cu motoare ce îndeplinesc standardelede emisii Euro 5 şi EEV. De asemenea, camioanele îndeplinesccele mai înalte standarde în ce priveşte confortul şi siguranţa,fiind echipate cu sisteme precum cel de avertizare la părăsireabenzii de rulare. ”Pentru a avea succes pe piaţa internaţionalătrebuie să le oferim clienţilor noştri o încredere maximă asupralivrărilor, la cele mai bune preţuri. Pentru a atinge cele maieconomice operaţiuni posibil, flota noastră are o vechime mediede doar doi ani. O flotă tânără şi modernă este instrumentulprin care încercăm să ne extindem prezenţa în Europa de Vest.În acest an ne aşteptăm la o creştere de două cifre a vânzărilor”,a mai spus Gyorgy Waberer.

”Această comandă venită din partea unuia dintre cei maimari şi profesionişti operatori de transport din Europa este orecunoaştere pentru compania şi dealerii noştri. De asemenea,este o recunoaştere a relaţiei lungi şi pline de succes dintrecele două companii. Waberer’s îşi îmbunătăţeşte constanteficienţa operaţiunilor şi suntem foarte mândri să fim cel maiimportant furnizor de autotractoare pentru această companie”,a declarat şi Ron Bonsen.

Waberer's International este cea mai importantă companiede logistică din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cei maimari specialişti FTL din Europa. Anual, flota sa parcurgeaproximativ 400 de milioane de kilometri, efectuând aproximativ1,2 milioane de expediţii de marfă. Serviciile companiei acoperătot segmentul de logistică, de la transport rutier şi depozitarepână la repararea vehiculelor. Compania are subsidiare înPolonia, Germania, România şi Slovacia.

Page 35: Cargo&Bus Ianuarie 2014

35

PREZENTARE

EVW Holding a început producțiade anvelope reșapate la Gilău

PPee mmăăssuurrăă ccee ppiiaaţţaa ddee ttrraannssppoorrtt eessttee mmaarrccaattăă ddee ooccăăuuttaarree ccoonnttiinnuuăă ddee ssoolluuţţiiii ppeennttrruu rreedduucceerreeaa ccoossttuurriilloorr,,EEVVWW HHoollddiinngg aa ddeecciiss ssăă iinnvveesstteeaassccăă îînnttrr--oo uunniittaattee ddeepprroodduuccţţiiee aa aannvveellooppeelloorr rreeşşaappaattee,, llooccaalliizzaattăă llaa sseeddiiuullpprriinncciippaall aall ccoommppaanniieeii ddiinn GGiillăăuu..

Investiţia vine în concordaţă cu dorinţa EVW Holding de a-şi extinde portofoliul de servicii cu onouă soluţie, destinată companiilorde transport din România şistrăinătate. ”Decizia de a investi într-o unitate de reşapare aanvelopelor a fost luată datorită cereriiîn creştere de pe piaţă. Este momentulideal pentru o astfel de investiţie,deoarece toată lumea caută soluţiipentru optimizarea costurilor. Vomdemonstra că putem oferi astfel desoluţii pentru transportatorii români,la standarde înalte de calitate. Prima flotă din ţară care va fiechipată cu anvelope reşapate Bandag produse de EVWTIRESeste Logistic Van Wijk, una dintre cele mai mari companii detransport din România”, a declarat Gabriel Mereuţă, DirectorNaţional de Vânzări Anvelope.

Fabrica de anvelope reşapate utilizează cele mai modernetehnologii Bandag şi a început deja producţia în iulie 2013.Bandag a oferit echipamentele de ultimă generaţie, disponibileîn Europa doar la Gilău şi Bruxelles, la Centrul de ExcelenţăBandag. Fabrica are o suprafaţă de 1.400 de metri pătraţi,inclusiv zona de stocare a anvelopelor. Investiţia totală a depăşit1,3 milioane de euro, cea mai mare parte în echipamente.

Investiţia în construcţie va fi amortizată în 15 ani, iarechipamentul în 7.

Fabrica utilizează doar tehnologie Bandag by Bridgestonede reşapare la rece şi produce anvelope de toate mărimile şipentru toate vehiculele comerciale de peste 3,5 tone. În primulan vor fi produse 4.000 de anvelope reşapate, iar capacitateamaximă poate ajunge la 16.000 de unităţi. În funcţie de cerereade anvelope reşapate de pe piaţă, capacitatea de producţie

poate fi extinsă, fiind luată în calculpentru viitor posibilitatea de export.Noile anvelope Bandag vor fidistribuite prin reţeaua naţională EVW.

Unitatea de producţie esterezultatul unui parteneriat între EVWHolding, Bandag şi Bridgestone.”Bandag este un lider global înanvelope reşapate, iar Bridgestoneeste un partener foarte important şiunul dintre cei mai mari furnizori deanvelope pentru camioane în

România – motive puternice pentru a avea o reţetă de succes”,a mai spus Gabriel Mereuţă.

Următorul pas – monitorizarea flotelor

Serviciile de monitorizare a anvelopelor flotelor vor ducetransportatorii români la următorul nivel în ce priveşte eficienţaîn transport. EVWTIRES va furniza clienţilor rapoarte specialeprivind performanţa anvelopelor. Parteneriatul cu clienţii vagaranta o înlocuire la timp a anvelopelor, evitând pierderea decarcase din cauza utilizării excesive sau improprii. Iar cel maimare avantaj este ”a doua viaţă” a anvelopei, prin reşapare.

Page 36: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201436

ANALIZĂ

MMaaii mmuullttee mmooddeellee MMAANN aauu ffoossttllăăuuddaattee îînn rraappoorrttuull ppee 22001133 ppeennttrruuvveehhiiccuullee ccoommeerrcciiaallee ppuubblliiccaatt ddeeAAggeennţţiiaa GGeerrmmaannăă ddee IInnssppeeccţţiiee TTeehhnniiccăăTTÜÜVV.. CCaammiiooaanneellee MMAANN ss--aauu ccllaassaattîînnaaiinntteeaa ccoommppeettiittoorriilloorr llaa ttooaatteeccaatteeggoorriiiillee ddee vveecchhiimmee,, aavvâânndd cceell mmaaiimmaarree pprroocceennttaajj ddee ttrreecceerree aaiinnssppeeccţţiiiilloorr tteehhnniiccee aannuuaallee ffăărrăă nniiccii oopprroobblleemmăă..

Acest raport întăreşte poziţia de lider aMAN în ce priveşte fiabilitatea. În 2013, 82%dintre camioanele MAN vechi de un an nu auavut absolut nici un defect, faţă de 78% în2012. Numărul camioanelor mai vechi careau trecut inspecţia tehnică fără nici un defecta fost de asemenea peste medie. Potrivit Raportului TÜV,acest lucru se datorează tehnologiei MAN, precizând că”motoarele, punţile şi şasiurile sunt solide şi bine proiectate”.

Pe întregul tuturor categoriile de vârstă, 65% dintrecamioane au trecut inspecţia generală fără nici un defect, cuaproximativ 3,5 procente mai bine decât celelalte mărci. Înplus, 95% dintre camioanele MAN vechi de un an au trecutinspecţia obligatorie fără nici un defect important. Lacamioanele de 5 ani, acest procentaj a rămas foarte înalt, de82%, din nou consistent peste media competitorilor.

În ce priveşte segmentul heavy-duty, camioanele s-au

dovedit nu doar fiabile, ci şi foarte bine întreţinute. Acestaeste un semn că operatorii de transport preferă servicii dementenanţă profesioniste, care să le asigure o perioadă dedisponibilitate cât mai mare, eliminând vizitele neprevăzuteîn service cauzate de neglijarea întreţinerii vehiculelor. Astfel,TÜV certifică faptul că transportatorii merită să investeascăîn contracte de service şi întreţinere.

Raportul este realizat de TÜV în cooperare cu publicaţiagermană de specialitate Verkehrsrundschau, după analizarezultatelor de la inspecţiile tehnice anuale ale vehiculelor cuvechimi între 1 şi 5 ani.

MAN, lider în Raportul TÜV 2013

Primele camioane de pompieri Euro 6ÎÎnncceeppâânndd ddiinn ttooaammnnaa ttrreeccuuttăă,, MMAANN eessttee pprriimmuullpprroodduuccăăttoorr ddee vveehhiiccuullee ccoommeerrcciiaallee ccaappaabbiill ssăă ooffeerreebbrriiggăăzziilloorr ddee ppoommppiieerrii şşaassiiuurrii ppeennttrruu vveehhiiccuullee ddeeuurrggeennţţăă ccaarree îînnddeepplliinneesscc ssttaannddaarrddee ddee eemmiissiiii îînncceeppâânnddddee llaa EEuurroo 33 ppâânnăă llaa EEuurroo 66..

Primele companii producătoare de camioane de pompieriau ales şasiurile MAN pentru primele versiuni Euro 6 de pepiaţă.

Astfel, compania austriacă Rosenbauer a construit uncamion plecând de la un model MAN TGM 18.340 4x4 BB,iar cea germană Ziegler a les un MAN TGM 13.290 4x4 BL.

Introducerea standardului Euro 6 aduce noi provocăripentru constructorii de suprastructuri, care trebuie să ia încalcul spaţiul adiţional necesar pentru unele componente,precum sistemul de evacuare sau rezervorul de AdBlue, maimari decât cele folosite la camioanele Euro 5.

Chiar şi pentru aceste vehicule de urgenţă, clienţii auoptat pentru cabina standard pentru echipaj produsă de MAN.Programul special de schimbare a treptelor de viteză pentrutransmisia automată MAN TipMatic, introdusă la începutul lui2013 pentru motorizările Euro 5, este disponibil acum şipentru versiunile Euro 6. Acest program este caracterizat deacceleraţii mai rapide şi o strategie specială de retrogradarea treptelor de viteză în cazurile de urgenţă.

Page 37: Cargo&Bus Ianuarie 2014

37

COMPETIȚIE

Australia a câştigat ScaniaTop Team 2013

EEcchhiippaa SSoouutthheerrnn SSttaarrss ddee llaa cceennttrruullddiinn SSyyddnneeyy ((AAuussttrraalliiaa)) aa ccââşşttiiggaattttiittlluull ddee cceeaa mmaaii bbuunnăă eecchhiippăă ddeesseerrvviiccee SSccaanniiaa ddiinn lluummee..CCââşşttiiggăăttoorriiii aauu îînnvviinnss eecchhiippeellee ddiinnNNoouuaa ZZeeeellaannddăă şşii FFiinnllaannddaa îînn ffiinnaallaammoonnddiiaallăă aa ccoommppeettiiţţiieeii SSccaanniiaa TTooppTTeeaamm 22001133..

La sfârşitul lunii noiembrie, cele maibune 10 echipe de service Scania dinlume au participat la marea finală de laSödertalje (Suedia). Echipele din Australia,Finlanda şi Noua Zeelandă au obţinut celemai mari punctaje în semifinale şi s-aucalificat în runda finală, unde echipaSouthern Stars din Australia s-a impus.Finala a fost urmărită de peste 400 despectatori, inclusiv semifinaliştii dinArgentina, Austria, Germania, Italia, Peru,Slovacia şi Elveţia.

Echipa din Australia a fost încoronatăcâştigătoare, dar proprietarii de camioaneScania din toată lumea ştiu că se pot bazape tehnicieni de service foarte pricepuţi.”Pe măsură ce tot mai multe ţări se alăturăconcursului Scania Top Team, orele depregătire s-au înmulţit. Ca rezultat,organizaţia se dezvoltă, iar eficienţa şiprofesionalismul echipelor de service cresc”, a declarat HaraldCederberg, Director Tehnic responsabil cu instruirea laAcademia Scania.

Acesta a mai evidenţiat faptul că echipele participanteîn finală au început să lucreze într-un mod mult mai organizatdecât înainte de concurs. ”Echipele au devenit din ce în cemai bune de-a lungul anilor. Am încoronat câştigătorii pentruanul 2013, dar Top Team este un proces continuu deîmbunătăţire a atelierelor de service la nivel global”, a mai spusCederberg.

Scania Top Team a debutat în 1989, ca un concursnaţional în Suedia, evoluând de-a lungul anilor până la

evenimentul internaţional din acest moment. În 2013 auparticipat la concurs peste 8.000 de tehnicieni de service şiexperţi în piese de schimb din peste 63 de ţări. De altfel,ediţia din 2013, a noua a Scania Top Team, a fost şi cea maimare de până acum.

Pe lângă concursul în sine, Scania Top Team este folosităpentru a îmbunătăţi metodele de lucru din atelierele Scania.Aceste metode moderne au ca rezultat un personal mai motivatşi mai eficient, ducând la creşterea profesionalismului şi acalificării în activitatea de service. În consecinţă, va creştecalitatea lucrărilor efectuate în atelierele Scania din toatălumea.

Page 38: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201438

CCoonnttiinneennttaall îîşşii eexxttiinnddee ooffeerrttaa ccuuCCoonnttiiTTrreeaaddTTMM,, bbaannddaa ddee rruullaarreeCCoonnttiinneennttaall ddee pprriimmăă ccllaassăă,,ppeennttrruu rreeşşaappaarreeaa llaa rreeccee..””EExxttiinnddeemm sseemmnniiffiiccaattiivv ggaammaaCCoonnttiiTTrreeaaddTTMM ppeennttrruu ppaarrtteenneerriiiinnooşşttrrii.. OOffeerriimm îînn ttoottaall zzeecceeaarrttiiccoollee nnooii ppeennttrruu ddiiffeerriitteesseeggmmeennttee şşii ccllaassee ddeeaauuttoouuttiilliittaarree””,, aa eexxpplliiccaattCChhrriissttiiaann SSaassss,, ddiirreeccttoorruull uunniittăăţţiiiiddee aaffaacceerrii RReeşşaappaarree AAnnvveellooppeeppeennttrruu CCaammiiooaannee,, EEMMEEAA ((EEuurrooppaa,, OOrriieennttuull MMiijjlloocciiuu,,AAffrriiccaa))..

Profilul de anvelope de tracţiune Continental LDR 1+ cueticheta M+S este disponibil imediat pentru partenerii dereşapare Continental din domeniul transportului urban şiregional, ca alternativă economică pentru camioanele de tonajmic şi mediu în segmentul anvelopelor de transport, prezentândcinci dimensiuni noi: 205/75 R 17,5; 215/75 R 17,5; 225/75R 17,5; 235/75 R 17,5; 245/70 R 17,5.

Pentru anvelopele de iarnă la care se foloseşteprocesul de reşapare la rece, Continental oferă profilulde tracţiune HDW 2 Scandinavia cu eticheta M+S,disponibil în dimensiunea 315/80 R 22,5 şi profilelede anvelope de iarnă HTW 2 în dimensiunile 385/65R 22,5 şi 385/55 R 22,5 pentru remorci şi semiremorci.

În plus, există benzi de rulare pentru HTL 1 EcoPlus în dimensiunile 385/65 R 22,5 şi 385/55 R 22,5pentru anvelopele de remorci reeşapate la rece.

Toate benzile de rulare ContiTread™ suntproiectate optim pentru utilizarea împreună cuarmăturile Continental şi oferă, de asemenea, rezultatefoarte bune pe armăturile altor producători de top.ContiTread™ face parte din conceptul modular ContiLifeCycle,prin care Continental le furnizează clienţilor soluţii de serviceeconomice pe toată durata de viaţă a anvelopelor, de la anvelopenoi la recanelare, aranjarea armăturii şi până la reşapare.

Divizia de Anvelope a sărbătorit Ziua Mondialăa Calităţii

Continental a participat pe data de 14 noiembrie la ZiuaMondială a Calităţii, coordonată de ONU. În 16 unităţi ale Divizieide Anvelope Continental răspândite pe Glob, angajaţii au

organizat evenimente şi activităţi pentru a aduce calitatea înatenţia publică. Sub sloganul ”Eforturi continue pentru calitatede primă clasă”, angajaţii Continental au analizat în detaliu ceînseamnă calitatea şi cum pot participa activ la susţinerea şichiar la îmbunătăţirea standardelor de înaltă calitate. ”Satisfacţiaclienţilor prin calitate de primă clasă este esenţială pentru noi,astfel încât să ne putem realiza obiectivele de creştere şi decreare a unui plus de valoare, pe care ni le-am stabilit în cadrulViziunii 2025. Printr-o calitate excelentă a produselor, a serviciilorşi a aprovizionării, ne asigurăm reputaţia de partener deîncredere pentru clienţii din toată lumea”, a afirmat Claus

Petschick, Director de Management alCalităţii la Divizia de Anvelope Continental.Prin Viziunea 2025, Continental punebazele unei creşteri durabile în anii careurmează. Până în 2016, Continental vainvesti peste un miliard de euro pentruextinderea fabricilor de anvelope în toatălumea.

Pentru a susţine calitatea de primăclasă a produselor şi a proceselor,implicarea şi conştientizarea tuturorangajaţilor sunt considerate esenţiale.”Calitatea de primă clasă a produselor

poate fi obţinută doar prin excelenţă în toate activităţile şiprocesele de producţie. Acesta este segmentul în care echipanoastră se departajează vizibil. Angajamentul şi determinarealor reprezintă un factor important pentru traseul pe care îl vomurma în vederea realizării Viziunii 2025”, a adăugat JensSchöning, Directorul de Management al Calităţii la Divizia deAnvelope pentru Autoutilitare Continental. Prin activităţileorganizate în locaţiile participante la Ziua Mondială a Calităţii,Continental a dorit să sublinieze faptul că asigurarea calităţiireprezintă nu numai responsabilitatea principală a tuturor, ciface parte integrantă din succesul corporaţiei.

ANVELOPE

Noua bandă de rulareContiTreadTM de primăclasă

Page 39: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 40: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201440

GGooooddyyeeaarr DDuunnlloopp ssaalluuttăă uunn nnoouu sseett ddee pprrooppuunneerriillaannssaattee ddee UUnniiuunneeaa EEuurrooppeeaannăă îînn vveeddeerreeaa sscchhiimmbbăărriiiipprreevveeddeerriilloorr lleeggiissllaattiivvee ccaarree vviizzeeaazzăă ddiimmeennssiiuunniilleeccaammiiooaanneelloorr,, îînn aaccoorrdd ccuu oo sseerriiee ddee mmoottiivvaaţţiiii lleeggaattee ddeeuunn nniivveell ccââtt mmaaii rriiddiiccaatt aall pprrootteeccţţiieeii mmeeddiiuulluuii şşii aallssiigguurraannţţeeii rruuttiieerree,, şşii ssuubblliinniiaazzăă rroolluull ppee ccaarree îîll jjooaaccăăaannvveellooppeellee îînn aattiinnggeerreeaa aacceessttoorr oobbiieeccttiivvee..

Comisia Europeană a înaintat un proiect de lege care,dacă va fi adoptat, va oferi mai multă libertate cu privire ladimensiunile vehiculelor. În cazul adoptăriisale, acest set de măsuri poate conduce laapariţia, până în 2018, a unei noi generaţiide vehicule proiectate pentru drumurileeuropene. Goodyear Dunlop încurajeazăadoptarea acestor schimbări propuse defactorii de decizie şi legiuitori ai UE.

Deşi propunerile legislative se adreseazăvehiculelor transportatoare de bunuri grele, este importantde reţinut faptul că anvelopele joacă un rol esenţial pentruconfiguraţia şi performanţa tuturor tipurilor de vehicule.Anvelopele constituie singurul punct de contact dintre vehiculşii carosabil, de unde rezultă relevanţa lor pentru siguranţă.Legat de protecţia mediului, o rezistenţă la rulare redusă ducela reducerea consumul de carburant şi de emisii de CO2. Maimult decât atât, dimensiunile anvelopelor şi capacitatealor maximă de încărcare afectează atât capacitatea deîncărcare a vehicului cât şi înălţimea totală a acestuia.Aceasta permite o mai mare flexibilitate în proiectareavehiculului şi conferă o capacitatea de încărcare maimare. Regulile curente care stabilesc specificaţiile pentruvehiculele transportatoare de bunuri grele datează din1996 (Direcţia 96/53/CE), iar propunerile de actualizarea acestora iau în considerare dezvoltări tehnologice careau avut loc de atunci şi până în prezent.

Un alt proiect de amendament iniţiat de ComisiaEuropeană vizează creşterea cantităţii maxime premisede greutatea vehiculului. Acesta are scopul de a optimizautilizarea bateriilor solicitate pentru sistemele depropulsive alternative precum cele utilizate pentruvehiculele hibride şi cele comerciale electrice. Sistemelede cântărire la bord relaţionate cu tahograful digital saucu staţiiile de greutate în mişcare amplasate pe drumurile

principale vor permite un control mai bun algreutăţii vehiculelor.

Vicepreşedintele Comisiei Europene şiComisar pentru Transporturi, Siim Kallas, a oferitîn iunie 2012 o informare cu privire la condiţiileîn care vehiculele mai lungi pot trece graniţa.Comisia a clarificat faptul că autorizareavehiculelor mai lungi e de competenţa statelormembre. Cu alte cuvinte, nici o ţară membră nueste obligată să permită accesul unor camioane

mai lungi, transportatoare de bunuri grele, pe drumurile sale.În orice caz, camioanele mai lungi trebuie acceptate în ţărileînvecinate, transportarea transfrontalieră între astfel de ţăritrebuie permisă. Aceasta a fost până acum practica în vigoare,dar noul tip de informare este inclusă în propuneri.

Propunerile mai sus menţionate trebuie să fie adoptatede Parlamentul European şi de ţările membre înainte de adeveni lege. Noile camioane ce vor fi construit conform acestorpropuneri, în cazul în care ele vor fi adoptate, se aşteaptă săfie disponibile pe piaţă în intervalul 2018-2020.

Comisia Europeană estimează cămăsurile prevăzute prin intermediulacestor propuneri va duce la oeconomie de aproximativ 5.000 de europe an în termeni de costuri la carburantpentru un camion tipic de transport pedistanţă lungă ce acoperă anual100.000 km. Aceasta repezintă, în alţi

termeni, o reducere de 7 până la 10% a emisiilor cu efect deseră sau cu până la 7,8 tone de dioxid de carbon. Comisiacrede totodată că îmbunătăţirile propuse în ceea ce priveştelărgirea câmpului vizual al şoferului, în măsura în care acesteavor fi permise, va ajuta la salvarea vieţii a 300 până la 500de oameni aflaţi în trafic anual, incluzând aici atât pietoni câtşi ciclişti.

ANVELOPE

Goodyear Dunlop încurajează noileiniţiative UE

Aerodinamica, subiectul cheie în cadrulGoodyear Dunlop Fleet Symposium

Goodyear Dunlop s-a angajat deja într-o serie de discuţii culegiuitorii, încurajând deja de ceva vreme anumite schimbăritehnice pe acest subiect. Printre aceste schimbări se numără şiabilitatea de a îmbunătăţi capacitatea aerodinamică şi altetrăsături legate de creşterea sigurnaţei, a economiilor şicaracterului eco de pe acest segment de vehicule. Beneficiile cepot rezulta din posibile îmbunătăţiri aduse aerodinamicii vehiculelorau fost deja subliniate în 2012, în cadrul evenimentului anualGoodyear Dunlop Fleet Symposium, ”Driving fuel efficiency inEurope’s road freight transport”, care a avut loc la Bruxelles. Cuacea ocazie, Goodyear Dunlop a lansat calculatorul său onlinededicat operatorilor de flote pentru a optimiza consumul decarburant pentru vehiculele pe care le deţin.

Page 41: Cargo&Bus Ianuarie 2014

41

ANVELOPE

DAF folosește Goodyear KMAX șiFUELMAX ca echipare originală

DDAAFF eessttee pprriimmuull pprroodduuccăăttoorr ddee ccaammiiooaannee ccaarreevvaa ooffeerrii aannvveellooppeellee GGooooddyyeeaarr KKMMAAXX şşII FFUUEELLMMAAXXccaa eecchhiippaarree oorriiggiinnaallăă ssttaannddaarrdd cclliieennţţiilloorr ssăăii..NNooiillee aannvveellooppee ssuunntt lliivvrraattee ppeennttrruu eecchhiippaarreeaannooiilloorr mmooddeellee aallee ccoommppaanneeii,, CCFF şşii LLFF,, pprreeccuumm şşiiggaammeeii ppiilloott XXFF,, îînncceeppâânndd ccuu lluunnaa ddeecceemmbbrriiee22001133..

Gamele KMAX şi FUELMAX au fost introduse pepiaţă în luna septembrie. Anvelopa KMAX, aşa cum indicăşi numele ei, a fost dezvoltată în vederea creşteriiperformanţei kilometrajului, fără a compromite alte criteriide performanţă, precum eficienţa consumului decarburant şi tracţiunea. În mod similar, gama GoodyearFUELMAX este adresată operatorilor care vizeazăoptimizarea eficienţei consumului de carburant,combinată cu o performanţă adecvată a kilometrajului.

DAF XF este primul model pe care compania l-aintrodus în cadrul gamei Euro 6 şi a fost optimizat pentruun consum scăzut de carburant şi pentru eficienţăecologică. Prin generaţia anterioară de anvelope cu care a fostechipat acest tip de camion, Goodyear Marathon+, au fost dejapuse la dispoziţie modelele cele mai eficiente pentru consumulde carburant, iar noile tipuri de anvelope vor extinde beneficiileoferite anterior.

Gamele DAF CF şi LF Euro 6 au fost dezvoltate pentruversatilitatea lor şi sunt disponibile într-o paletă largă de versiunicare acoperă complet întreg spectrul de aplicaţii. Cumpărătoriiacestor modele vor putea alege cele mai potrivite anvelopeGoodyear, care să răspundă în cel mai înalt grad solicitărilor

operaţionale particulare pe care le efectuează.”Suntem încântaţi că DAF a ales noile noastre anvelope

KMAX şi FUELMAX pentru cele mai noi modelele de camioanale sale”, a declarat Boris Stevanovic, Director de MarketingAnvelope de Camion, în cadrul Goodyear Dunlop Tires Europa.”Avem o colaborare îndelungată cu DAF, am lucrat împreunăcu ei mulţi ani la rând pentru a dezvolta produse care să creascăperformanţa vehiculelor. Folosirea anvelopelor KMAX şi FUELMAXca echipare originală presupune faptul că operatorii careachiziţionează acestecamioane pot beneficia deînalte performanţe lanivelul kilometrajului,precum şi de un consumscăzut de carburant,facilitate de echiparea cuaceste anvelope. Un altavantaj va consta înperformanţa anvelopelorîn condiţii de iarnă oferităde versiunea lor proiectatăpentru puntea motoare,aceste anvelope fiind totodată aprobate ca anvelope de iarnăşi marcate cu însemnele 3PMSF (simbolurile munte cu treipiscuri şi fulg de nea), indicând faptul că ele îndeplinesc cerinţeleaferente celor mai severe condiţii de drum pe vreme de iarnă”.

Începând cu luna decembrie, anvelopele sunt livrate prinunitatea de producţie a Goodyear din Luxemburg (LuxembourgMounting Center - LMC), deja montate şi oferite prin linia deproducţie în conformitate cu exigenţele legate de timpul delivrare. Unitatea de producţie a Goodyear LMC a fost înfiinţatăacum 11 ani şi echipează producători din întreaga Europă cuaproximativ 8000 de anvelope pe zi.

������� ��� ������������ �������� � ���� ����� ���������� �������� �������� �� ������������������ ��� �������� � ����� ������� ����

����������� ����������������

Page 42: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201442

LEGISLAȚIE

DDee llaa 11 iiaannuuaarriiee iinnttrrăă îînn vviiggooaarree mmaaiimmuullttee mmooddiiffiiccăărrii aallee CCoodduulluuii FFiissccaall,,ccaarree vviizzeeaazzăă,, pprriinnttrree aalltteellee,, iimmppoozziittuullppee pprrooffiitt,, cceell ppee vveenniitt,, TTVVAA llaaaacchhiizziiţţiiiillee îînn lleeaassiinngg,, aacccciizzeellee,,iimmppoozziitteellee,, ttaaxxeellee llooccaallee eettcc..

IIMMPPOOZZIITT PPEE PPRROOFFIITT.. Contribuabilii potopta pentru un an fiscal corespunzător unuiexerciţiu financiar contabil, diferit de anulcalendaristic. În acest sens sunt introdusenoi reglementări privind obligaţiile dedeclarare şi plata trimestrială/anuală aimpozitului pe profit, atât pentru sistemulgeneral, cât şi în cazul sistemului de plătianticipate.

Următoarele venituri vor fi considerateneimpozabile la calculul impozitului pe profitla nivelul unei persoane juridice române,dacă aceasta deţine pe o perioadăneîntreruptă de cel puţin un an minimum10% din capitalul social al persoanei juridicela care deţine participaţii:

((ii)) Venituri din dividende primite de la:► persoana juridică română sau străină, situată într-un

stat membru UE;► persoana juridică situată într-un stat terţ (care nu este

membru UE) cu care România are încheiată o convenţie deevitare a dublei impuneri (”CEDI”);

((iiii)) Câştigurile de capital realizate din vânzarea/cesionareatitlurilor de participare deţinute la o persoană juridică românăsau străină, situată într-un stat cu care România are încheiatăo CEDI;

((iiiiii)) Veniturile obţinute din lichidarea unei alte persoanejuridice română sau străină, situata într-un stat cu care

România are încheiată o CEDI.Condiţia de deţinere de minim 10% din capitalul social

pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin un an se va aplica şiîn cazul scutirii impozitării la sursă a dividendelor plătite întrepersoane juridice române.

Cheltuielile cu sponsorizările care nu sunt scăzute dinimpozitul pe profit vor putea fi reportate în următorii 7 aniconsecutivi.

Sunt introduse noi reguli privind posibilitatea şi condiţiilede reportare a dreptului de deducere pentru cheltuielile cudobânzile şi pierderile nete din diferenţe de curs valutar, însituaţii precum fuziuni/divizări, la nivelul societăţilor cedenteşi beneficiare (ex. proporţional cu activele şi pasivele

transferate, potrivit proiectului de fuziune/divizare).Sunt reglementate posibilitatea şi condiţiile

prin care persoanele juridice din state membreUE/Spaţiul Economic European ce desfăşoarăactivitate printr-un sediu permanent în România săbeneficieze de avantajul creditului fiscal extern pentruveniturile impozitate în străinătate.

IIMMPPOOZZIITTUULL PPEE VVEENNIITT.. Se confirmă în mod expresposibilitatea deducerii din venitul brut a contribuţiilorsociale obligatorii plătite, în România sau înstrăinătate, în conformitate cu prevederileinstrumentelor juridice internaţionale la care Româniaeste parte (regulamentele europene sauconvenţiile/acordurile bilaterale în domeniu).

Alinierea bazei impozabile a persoanele fizicerezidente într-un stat UE / SEE care obţin venituriimpozabile din România, prin permiterea aceloraşideduceri fiscale acordate contribuabililor români

De la 1 ianuarie 2014Noi modificări ale Codului Fiscal

Page 43: Cargo&Bus Ianuarie 2014

43

LEGISLAȚIE

(dacă nu beneficiază deja de deduceri similareîn statul de rezidenţă).Dacă în cadrul uneiverificări fiscale se constată nedepunereadeclaraţiei anuale de impozit pe venit, termenulscadent pentru obligaţiile de plată stabilite înurma inspecţei se consideră a fi termenul-limităprevăzut pentru emiterea deciziilor anuale deimpunere, stabilit prin ordin al ANAF.

Se clarifică permiterea deduceriicontribuţiilor de asigurări sociale de sănătatedin veniturile anuale realizate din cedareafolosinţei bunurilor, indiferent de metoda dedeclarare.

IImmppoozziitt ppee vveenniittuurriillee mmiiccrrooiinnttrreepprriinnddeerriilloorr..Impozitul se va aplica şi persoanelor juridice cerealizează venituri din management şi consultanţă în proporţiede maxim 20% din total venituri. Mai mult, este reglementatăobligaţia ieşirii din acest sistem, dacă ponderea de 20% estedepăşită pentru aceste tipuri de venituri. Baza impozabilă semodifică prin eliminarea şi adăugarea unor noi tipuri de venituri(ex. reducerile comerciale acordate ulterior facturării etc.).

IIMMPPOOZZIITT CCUU RREEŢŢIINNEERREE LLAA SSUURRSSĂĂ.. Condiţia deţinerii unei

participaţii de minimum 10%, pentru o perioadă neîntreruptăde cel puţin un an, va fi aplicabilă pentru scutirea de impozitulcu reţinere la sursa pe dividendele plătite de către o persoanăjuridică română sau de către o societate cu sediul social înRomânia către un străin având rezidenţă într-un stat membruUE.

TVA

LLeeaassiinngg.. Baza de impozitare nu cuprinde costul asigurăriibunului care face obiectul unui contract de leasing, atuncicând locatorul recuperează costul exact al asigurării de lautilizator. În acest caz se va aplica structura de decontareplăţi în numele clientului.

Considerăm că implementarea acestei modificări caurmare a deciziei Curţii Europene de Justiţie în cazul C-224/11BGZ Leasing sp. z.o.o. este eronată.

AAjjuussttaarreeaa bbaazzeeii ddee iimmppoozziittaarree aa TTVVAA. Baza de impozitarese ajustează în cazul contractelor desfiinţate, fiind înlocuitănoţiunea de contracte anulate. În acest mod, se extinde ariade situaţii în care contribuabilul are dreptul să ajusteze bazade impozitare a TVA.

AAjjuussttaarreeaa ddeedduucceerriiii iinniiţţiiaallee aa TTVVAA.. Este eliminată obligaţiade a ajusta TVA pentru bunuri furate, pierdute sau distruseatât timp cât acestea pot fi demonstrate sau confirmate în mod

corespunzător (furtul trebuie dovedit prin acte oficiale emisede organele judiciare). Pe lângă introducerea referinţei cătrebunuri furate, sunt eliminate situaţiile de calamităţi sau cauzede forţă majoră. Această modificare are în vedere alinierea laprevederile Directivei de TVA. De asemenea, este eliminatăreferinţa către dreptul de a nu ajusta TVA dedusă în cazulbunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, al activelorcorporale fixe casate, al perisabilităţilor şi al pierderilor

tehnologice. Rămâne de clarificat măsura în care s-a dorit includerea celor de mai sus în categoriabunurilor distruse, reglementate conform primuluiparagraf. Se clarifică faptul că, în cazul bunurilor decapital folosite pentru alte scopuri decât pentruactivităţile economice, nu trebuie ajustat dreptul dededucere a TVA dacă iniţial acesta a fost subiectullimitării de 50%.

SSccuuttiirreeaa ppeennttrruu ccoommppaanniiiillee nneerreezziiddeennttee.. Se vaaplica scutirea de TVA în cazul achiziţiilor intra-comunitare realizate de nerezidenţi nestabiliţi înRomânia, dacă efectuează operaţiuni care dau dreptde deducere a TVA.

SSccuuttiirreeaa ddee TTVVAA ppeennttrruu nnaavvee aattrriibbuuiittee nnaavviiggaaţţiieeii îînn llaarrgguullmmăărriiii.. Modificările urmăresc alinierea prevederilor legislaţieinaţionale cu legislaţia aplicabilă la nivelul Uniunii Europene.Astfel, în definirea situaţiilor în care se aplica scutirea de TVA,noţiunea de transport internaţional de persoane şi bunuri afost înlocuită cu transportul de călători/bunuri efectuate cuplată. De asemenea, activităţile economice sunt precizateacum în mod distinct ca activităţi comerciale, industriale saude pescuit.

RRaammbbuurrssaarreeaa ddee TTVVAA aaccoorrddaattăă ppeerrssooaanneelloorr iimmppoozzaabbiilleenneerreezziiddeennttee.. A fost eliminată prevederea potrivit căreiarambursarea de TVA acordată persoanelor impozabilenestabilite în România se acordă doar în situaţiile în care taxacare a fost efectiv achitată furnizorului.

OObblliiggaaţţiiaa ddee îînnrreeggiissttrraarree îînn ssccooppuurrii ddee TTVVAA.. A fost introdusăobligaţia de înregistrare acontribuabililor care ausediul activităţii înRomânia şi caredesfăşoară activităţi denatură financiar-bancarăscutite de TVA, dacăbeneficiarul acestora estestabilit în afaraComunităţii sau dacă

Page 44: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201444

LEGISLAȚIE

serviciile sunt în legătură cu bunuri care vor fi exportate.AAcccciizzee.. Se introduce în mod explicit interdicţia de a

comercializa ţigarete către persoane fizice la un preţ mai micdecât preţul de vânzare cu amănuntul declarat şi contravenţiaaferentă. Se subliniază faptul că valoarea garanţiei constituitede antrepozitarii autorizaţi sau destinatarii autorizaţi poate firedusă la cerere, iar în cazul antrepozitarilor autorizaţi nivelulgaranţiei reduse nu poate fi mai mic decât nivelul garanţieiminime. Se interzice practicarea vânzării cu prime, pentruprodusele accizabile supuse regimului de marcare prin timbresau banderole (tutun prelucrat, alcool şi băuturi alcoolice).Vânzările cu preţ redus sunt permise doar în anumite condiţiipentru aceste produse. De asemenea, a fost introdusă şicontravenţia aferentă nerespectării celor menţionate mai sus.Se stabileşte un nou mod de calcul a valorii accizelor în lei,în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit pentru unan este mai mic decât cel aferent anului precedent. Potrivitacestei metode, cursul aplicabil pentru anul 2014 este de4,738 lei/euro, cu 4,77% mai mare decât în 2013.

Nivelul accizelor pentru următoarele produse va fi de:► benzină cu plumb – 637,91 euro/tonă (aproximativ

16% creştere);► benzină fără plumb – 557,91 euro/tonă (aproximativ

19% creştere);► motorină – 473,85 euro/tonă (aproximativ 21%

creştere);► petrolul lampant (kerosen), utilizat drept combustibil

pentru motor – 557,39 euro/tonă (aproximativ 18% creştere).Impozite şi taxe locale. Posibilitatea declarării valorii impozabilea clădirii pe baza raportului de evaluare emis de un evaluatorautorizat este extinsă tuturor persoanelor juridice care aplicăstandardele internaţionale de raportare financiară şi aleg cametodă de evaluare ulterioară modelul bazat pe cost.

Impozit pe construcţii – impozit nou introdus

Persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilorpublice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare,

asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fărăscop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare;Persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prinintermediul unui sediu permanent în România;

Persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţatepotrivit legislaţiei europene. Utilizatorii în cadrul contractelorde leasing financiar şi locatorii în cadrul contractului de leasingoperaţional.

CCaatteeggoorriiii ddee ccoonnssttrruuccţţiiii.. Construcţii prevăzute în grupa 1din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale defuncţionare a mijloacelor fixe (”Catalog”), cu excepţia clădirilorpentru care se datorează impozit pe clădiri.

MMooddaalliittaattee ddee ccaallccuull.. Cota de impozitare este de 1,5% şise aplică asupra valorii construcţilor mai sus menţionateexistente în patrimoniul contribuabililor la data de 31decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în solduldebitor al conturilor, din care se scade:

((ii)) valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor dereconstruire, modernizare etc., pentru care se datoreazăimpozit pe clădiri;

((iiii)) valoarea construcţiilor şi a lucrărilor de reconstruire,modernizare etc. aflate sau care urmează să fie trecute înproprietatea statului sau a unităţilor administrativ teritoriale;

((iiiiii)) valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. ”Terasepe arabil, plantaţii pomicole şi viticole” din Catalog.

OObblliiggaaţţiiii ddeeccllaarraattiivvee şşii ddee ppllaattăă.. Contribuabilii sunt obligaţisă calculeze şi să declare impozitul pe construcţii, până ladata de 25 mai inclusiv, a anului pentru care se datoreazăimpozitul.Plata impozitului se face în două rate egale, pânăla data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv. Prevederi specificese aplică în cazul contribuabililor nou înfiinţaţi sau careîncetează să existe în cursul anului.

MMooddiiffiiccăărrii aadduussee rreeddeevveennţţeelloorr pprreevvăăzzuuttee îînn LLeeggeeaa mmiinneelloorrnnrr.. 8855//22000033.. Se majorează cota redevenţelor cu 25% faţă decotele în vigoare, excepţie făcând exploatarea metalelor nobile,aici creşterea fiind de 50%.

AAvv.. MMaarriiuuss VViicceennţţiiuu CCOOLLTTUUCC –Fondator Casa de avocatură Coltuc

Page 45: Cargo&Bus Ianuarie 2014

45

Av. Marius Vicenţiu COLTUC –Fondator Casa de avocatură Coltuc

COMPETIȚIE

Anul începe cu Dakar 2014

PPrriimmeellee zziillee aallee nnoouulluuiiaann aadduucc şşii pprriimmaa mmaarreepprroovvooccaarree îînn lluummeeaaccuurrsseelloorr ddee ccaammiiooaannee..ÎÎnn ppeerriiooaaddaa 55--1188iiaannuuaarriiee ssee vvaaddeessffăăşşuurraa eeddiiţţiiaa ccuunnuummăărruull 3355 aa RRaalliiuulluuiiDDaakkaarr,, ccaarree vvaassttrrăăbbaattee ddiinn nnoouu ttrreeiiţţăărrii ddiinn AAmmeerriiccaa ddeeSSuudd:: AArrggeennttiinnaa,, BBoolliivviiaaşşii CChhiillee..

O noutate a acestei ediţii va fi diferenţierea sporită dintretraseele pentru cele patru categorii de vehicule intrate înconcurs (maşini, camioane, motociclete şi quaduri), măsurăgândită a spori siguranţa competitorilor şi a spectatorilor.Astfel, cinci probe speciale vor avea rute complet separatepentru primele două categorii faţă de celelalte două, peste40% din lungimea totală urmând a se alerga pe trasee diferite.În termeni sportivi, acest lucru are un dublu avantaj:motocicletele şi quadurile vor aborda trasee mai tehnice, pe

rute mai înguste, iar pe de altă parte nu vor mai lăsa urmedupă care să se ghideze liderii clasamentelor la maşini.În termeni de siguranţă, separarea rutelor elimină situaţiilede depăşire periculoasă, mai ales că etapele vizate suntplasate în prima parte a competiţiei, când sunt mai multevehicule pe traseu.

În ce priveşte întrecerea camioanelor, toţi concurenţiiclasaţi în primele 10 locuri la ediţia trecută şi-au anunţatprezenţa şi la Dakar 2014. În total, lista include 71 deechipaje, care vor lua startul pe 17 camioane MAN, 11GINAF, câte opt Tatra, DAF şi Mercedes, cinci Kamaz, patruIveco, trei Renault, trei MAZ şi câte două modele HINO şiLIAZ.

Favorite par a fi din nou camioanele Kamaz, care s-auimpus în 10 dintre ultimele 13 ediţii. Anul trecut, echipa

Kamaz a ocupat întreg podiumul, prin echipajele conduse deEduard Nikolaev, Ayrat Mardeev şi Andrey Karginov, piloţi carevor lua startul şi la această ediţie. Principalul contracandidatal ruşilor va fi din nou olandezul Gerard de Rooy şi al său

Iveco Powerstar, câştigătorul din 2012 şi marele ghinionistdin 2013, când se putea impune lejer dacă nu pierdea aproape

o oră şi jumătate în etapa anoua. Iveco mai mizează peolandezul Hans Stacey (locul2 la general în 2012),spaniolul Pep Vila şifrancezul Jo Adua.Camioanele Iveco vor fiechipate cu motoare Cursor13 ce dezvoltă 900 CP şi uncuplu maxim de 3.800 Nmla 1.100 rpm.

DDAAKKAARR 22001144EEttaappaaDDaattaa PPlleeccaarree--SSoossiirree LLeeggăăttuurrăă ((kkmm)) CCrroonnoommeettrraatt ((kkmm)) TToottaall ((kkmm))1 05.01 Rosario – San Luis 629 180 8092 06.01 San Luis – San Rafael 365 400 7653 07.01 San Rafael – San Juan 295 301 5964 08.01 San Juan – Chilecito 211 657 8685 09.01 Chilecito – Tucuman 384 527 9116 10.01 Tucuman – Salta 394 156 5507 12.01 Salta – Salta 230 525 7558 13.01 Salta – Calama 510 302 8129 14.01 Calama – Iquique 29 422 45110 15.01 Iquique – Antofagasta 58 631 68911 16.01 Antofagasta – El Salvador 144 605 74912 17.01 El Salvador – La Serena 349 350 69913 18.01 La Serena – Valparaíso 378 157 535

TToottaall 33..997766 55..221122 99..118888

Page 46: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201446

TAHOGRAFE

Soluții pentru a-i ajutape șoferi să respectetimpii de conducere

CCee aaccttiivviittăăţţii ttrreebbuuiiee ssăă eeffeeccttuueezzee uunn ccoonndduuccăăttoorr aauuttooddiinn ccaaddrruull ccoommppaanniiiilloorr ddee ttrraannssppoorrtt mmaarrffăă ssaauuppeerrssooaannee îînnttrr--oo zzii oobbiişşnnuuiittăă ddee lluuccrruu??

Probabil îşi începe activitatea prin revizuirea planuluipentru ziua curentă, ceea ce include o pregătire sau analizăa cursei, a descărcărilor, se gândeşte cum să procedeze încazul în care timpii de conducere şi de pauză obligatorii ar firespectaţi la limită. Probabil verifică vehiculul sau ansamblulde vehicul (remorcă/semiremorcă) dacă din punct de vederetehnic acestea corespund, dacă sistemul de iluminare estefuncţional, starea roţilor, starea generală a vehiculului, scurgerisau orice altă anomalie care ar putea influenţa siguranţarutieră. Dacă toate sunt la locul lor, îşi va îndrepta atenţiacătre un pas următor, respectiv planificarea traseului la un nivelmai detaliat. Pe urmă va trebui să se gândească şi la nivelulde carburant, taxe de drum, autorizaţii de acces precum şimulte alte lucruri care trebuie să fie îndeplinite pentru caactivitatea de transport să fie cât mai fiabilă şi eficientă.

Majoritatea activităţilor amintite anterior şi nu numai, pot

deveni o rutină după o perioadă, dar există totuşi subiectecare se prezintă diferit la fiecare traseu, astfel dorim săscoatem în evidenţă timpii de conducere şi de odihnă, caretrebuie să fie respectaţi în totalitate, indiferent de dateleproblemei care se schimbă zilnic. Totodată, importanţa acestuiaspect se reflectă şi prin faptul că nerespectarea acestoraîncă reprezintă motivul principal pentru care se aplică unnumăr mare de sancţiuni în trafic de către organele de control. Considerăm că ar putea veni în ajutorul conducătorilor autoca într-un mod automat să fie evaluate, prezentate şi apoirecomandate sau indicate pauzele care trebuie efectuate,timpul de conducere de care mai pot beneficia conducătoriiauto până la următoarea pauză, totodată să indice duratapauzei pe care trebuie să o efectueze, prelungiri disponibilede durate de conducere, reduceri disponibile ale duratelor deodihnă zilnică, compensări ale pauzelor din săptămânaanterioară şi toate acestea în timp real.

În zilele noastre, acum când tot mai mulţi pun accentulpe fiabilitate şi eficienţă, când resursele sunt mai limitate şiorice risipă poate avea un efect negativ grav asuprasupravieţuirii pe piaţă, când se încearcă tot mai intens să se

Page 47: Cargo&Bus Ianuarie 2014

economisească, este important ca să se poată beneficia şiexploata la maxim inclusiv de pe urma timpilor de conducereşi de odihnă legali.

Cum să profităm şi să exploatăm la maximprin utilizarea noilor tahografe?

Aşa cum am tratat mai pe larg în articolul din apariţiadin luna anterioară (decembrie 2013) a prezentei publicaţii,există noi prevederi în reglementările europene în vigoare princare tahografele digitale contorizează deplasarea într-un modmai favorabil în ceea ce priveşte activităţile conducătorilor

auto. Reamintim Regulamentul UE1266/2009 care a adus schimbăriimportante în domeniul tahografelor, cumar fi redefinirea minutului calendaristic,ceea ce a schimbat modul de înregistrarea activităţilor de conducere şi de pauză aconducătorilor auto. Această reglementareprevede ca toate tahografele fabricate dupădata de 01.10.2011 să înregistrezeactivitate de conducere doar dacă aceastaeste de durată majoritară în cadrulminutului calendaristic respectiv. Astfel,activităţile de conducere şi de pauză aconducătorilor auto sunt înregistrate într-un mod mai optimizat, fapt prin care se potobţine economii de timpi de conducere,adică conducătorii auto ar putea conducemai mult respectând regulamentele învigoare privind timpii de conducere. Pe baza

unor calcule statistice s-a constatat că vehiculele care suntdotate cu aceste sisteme noi de tahografe digitale pot beneficiade un timp de aproximativ 45 de minute în plus în cadrul celor9 ore permise de conducere.

Spre exemplu, dacă două vehicule perfect identice maipuţin din punct de vedere al dotării cu tahografe, vehiculul Adotat cu tahograf de generaţie mai veche, vehiculul B dotatcu tahograf din generaţia nouă conform Regulamentului UE1266/2009, presupunând că istoricul timpilor de conducereeste identic la ambele vehicule şi la ambii conducători auto,parcurg în paralel o cursă de transport efectuând aceleaşi

TAHOGRAFE

Page 48: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201448

TAHOGRAFE

PPaauull PPEEPPEELLAA -- Trainer & Autorizări TLV, Fomco Prodimpex SRL

manevre, aceleaşi opriri/staţionări. Se va constata că vehicululB, dotat cu tahograf de generaţie mai nouă, va avea înregistraremai puţină de activitate de conducere decât vehiculul A cutahograf mai vechi.

Pe de altă parte, există şi tahografe digitale cu o funcţiespecială denumită DDS ”Driver Decision Support” (interpretaredin limba engleză – Asistarea Deciziilor Conducătorilor Auto)care pot evalua, afişa în timp real şi în mod automat,informaţii cu privire la activitatea conducătorilor auto.Această funcţie DDS se compune din mai multeelemente, cum ar fi:

► un contor de timp pentru vizualizarea timpuluide conducere rămas (imaginea alăturată), care indicăactivitatea curentă (1), timpul maxim rămas dinactivitatea curentă (2) pentru a rămâne în legalitate,activitatea care trebuie să urmeze prezentei activităţi(3), durata activităţii care trebuie să urmeze (4).

► un contor de timp pentru vizualizarea timpuluide odihnă rămas (imaginea alăturată), care indicăactivitatea curentă a conducătorului auto – odihnă(1), timp de odihnă rămas până când va fi disponibilmai mult timp de conducere (2), activitatea curentăa conducătorului auto – echipaj - (3), timp de

conducere disponibil după această pauză/odihnă (4).Prin funcţia DDS, conducătorii auto nu mai sunt nevoiţi

să investească aceeaşi cantitate de atenţie pentru a respectaprevederile Regulamentului UE 566/2006 privind timpii deconducere şi odihnă, deoarece tahograful digital de ultimăgeneraţie analizează şi în acelaşi timp indică ceea ce trebuiesă efectueze conducătorul/conducătorii auto pentru a rămâne

în legalitate şi pentru a evita orice avertisment sau sancţiuneaplicabilă în legatură cu acestea de către organele de controlabilitate. Astfel, conducătorii auto vor deveni mai relaxaţi şiîşi vor putea îndrepta atenţia în alte direcţii importantedeoarece vor obţine controlul total. Acest fapt va avea un efectpozitiv în profesionalismul şi în calitatea prestărilor de cătrecompania de transport.

Pentru a veni în întâmpinarea conducătorilor auto, aufost concepute aplicaţii pentru telefoanele mobile Smartphone(imaginea alăturată) prin care se poate obţine o extindere aecranului tahografului, prin care toate activităţile în ceea cepriveşte timpii de conducere şi odihnă sunt însumaţi, evaluaţi,analizaţi precum şi afişaţi pe o interfaţă mult mai prietenoasăpe ecranele telefoanelor mobile.

Cert este faptul că regulamentele care stabilesc timpiide conducere şi de odihnă, prezintă o dificultate în înţelegereaacestora de către conducătorii auto şi nu numai. Ca urmare,din această cauză un număr semnificativ de conducători autoevită să conducă astfel încât să se folosească la maxim detimpul permis de conducere, influenţând astfel negativ duratade efectuare a cursei de transport, ceea ce are evident, unefect negativ în profitul companiilor de transport şi a caselorde expediţii. Sub nici o formă nu trebuie încălcate prevederileregulamentelor, odată cu depăşirea timpilor de conducere şinici motivarea conducătorilor în funcţie de numărul curselorşi distanţele parcurse în cadrul acestora, dar este foarteimportant ca să se poată beneficia la maxim de ceea ce estepermis prin regulament.

Considerăm că există suficiente posibilităţi din punct devedere al sistemelor de înregistrare, care puse în aplicare arputea optimiza serviciile de transport rutier.

Page 49: Cargo&Bus Ianuarie 2014

49

Paul PEPELA - Trainer & Autorizări TLV, Fomco Prodimpex SRL

Comma Oil îndeamnăatelierele auto să promovezeservice-ul pentru iarnă

CCoommmmaa OOiill,, lliiddeerruull bbrriittaanniicc--bbrraazziilliiaann îînn uulleeiiuurrii ddeemmaaşşiinnăă şşii ssuubbssttaannţţee cchhiimmiiccee ppeennttrruu îînnttrreeţţiinneerreeaaaauuttoovveehhiiccuulleelloorr şşii aa vveehhiiccuulleelloorr ccoommeerrcciiaallee,,aatteennţţiioonneeaazzăă aassuupprraa iimmppoorrttaannţţeeii pprreeggăăttiirriiii vveehhiiccuulleelloorrppeennttrruu iiaarrnnăă..

Comma subliniază importanţa asigurăriiproduselor de întreţinere corecte, în funcţie de modelulde autovehicul, oferind în acest sens un ghid onlinecuprinzător care permite identificarea celor maipotrivite produse pentru un anumit tip de maşină. Aşacum a afirmat recent BASF, colosul german al industrieichimice, nu există pe piaţă un lichid de răcire universal, caresă aibă aprobări oficiale din partea producătorilor. În schimb,există trei tehnologii de antigel foarte diferite - cu silicat,

tehnologie cu acid organic (OAT) şi cu acid organic silicat (Si-OAT).

Acestea acţionează în moduri foarte diferite pentru aproteja contra coroziunii şi eroziunii şi este esenţial să nu fieamestecate, deoarece pot deteriora vehiculul respectiv.Sistemul de căutare a produselor de la Comma le permitetehnicienilor să selecteze produsul Xstream® cel mai potrivit,prin introducerea numărului de înmatriculare sau a mărcii şimodelului vehiculului pe CommaOil.com.

Mike Bewsey, purtătorul de cuvânt al Comma,explică tendinţa şi subliniază importanţa service-ului pentru iarnă: ”Antigelul tradiţional, de largconsum, nu mai corespunde criteriilor stricte cevizează vehicule moderne. În România, în ultimii15 ani au fost înmatriculate peste trei milioanede autoturisme noi şi second hand, ceea ceînseamnă că atelierele auto au o piaţă diversificatăpentru a furniza produsele corecte şi specificeproducătorului. Atelierele auto trebuie să depunăeforturi pentru a le comunica clienţilor avantajeleservice-ului de iarnă pentru siguranţa vehicululuişi pentru a preveni posibilele avarii provocate de

condiţiile meteo nefavorabile. Atelierele ar trebui să ofere celpuţin verificări şi înlocuiri sau completări gratuite, când estecazul”.

A fost anunțată gama de produse listate în TecDoc

Comma Oil a anunţat recent gamade produse listate în TecDoc, cea maimare resursă online de informaţiidespre componente pentru piaţa auto

secundară din Europa.Gamele complete de Performance Motor Oils,

uleiuri pentru atelier X-Flow, uleiuri pentru cutii de viteze şitransmisii, lichide de răcire şi de frână Comma sunt listate înTecDoc, asta după ce începând cu luna iulie a anului trecut

informaţiile sunt accesibile şi pe DVD-ul trimestrial alTecDoc.

”Selectarea precisă şi rapidă a produsului reprezintăo problemă vitală pentru piaţa auto secundară. Încondiţiile în care tehnologia vehiculelor devine tot maicomplexă, cerinţele de garanţie sunt din ce în ce maistricte iar parcurile auto se maturizează, creştenecesitatea de a identifica produsul potrivit pentrufiecare vehicul”, a afirmat Mike Bewsey, Sales &Marketing Director laComma. ”Având în vedereacest lucru, îmi face plăcere

să anunţ că din acest momentComma va furniza date pentruTecDoc, ceea ce înseamnă cădistribuitorii şi atelierele dinîntreaga Europa vor avea accesliber la toate datele aplicaţiilorComma pentru vehicule depasageri şi comerciale”, a adăugatBewsey.

FLASHPREZENTARE

Page 50: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201450

SEMIREMORCI

LLaa ffiinnaalluull lluunniiii nnooiieemmbbrriiee,, KKrroonnee aa pprriimmiitt ddiissttiinnccţţiiaa””EEuurrooppeeaann TTrraannssppoorrtt PPrriizzee ffoorr SSuussttaaiinnaabbiilliittyy 22001144””,,aaccoorrddaattăă llaa ccaatteeggoorriiaa ””vveehhiiccuullee ffrriiggoorriiffiiccee”” ppeennttrruurreemmoorrccaa CCooooll LLiinneerr ccuu tteehhnnoollooggiiee ddee rreeccuuppeerraarree aaeenneerrggiieeii llaa ffrrâânnaarree..

Premiul a fost ridicat de Frank Albers, directorul de vânzărial Krone. ”Eficienţa şi sustenabilitatea sunt două subiecte pecare ne concentrăm cu precădere. Inovaţia referitoare laaerodinamică, recuperare şi telematică utilizează numeroasemijloace de a reduce semnificativ timpul şi consumul deenergie necesareconstrucţiei remorcilor.Lucrăm intensiv la acesteprobleme şi suntemîncântaţi că abordareanoastră a fost răsplătităcu acest premiu desustenabilitate”, adeclarat Frank Albers cuaceastă ocazie.

Modelul Cool Linercare a câştigat acestpremiu îi permite luiKrone să cercetezemăsura în care energiarecuperată la frânarepoate fi convertită înenergie electrică şi folosită ulterior, în timpul operării, de cătrecomponentele consumatoare ale remorcii. Ca parte aproiectului de cercetare a fost construită o remorcă frigorificăprototip care foloseşte acest principiu de recuperare. Cu unsistem de frânare clasic, energia cinetică a vehiculului este

transformată în momentulfrânării în căldură, care apoi sepierde în atmosferă. Principiulregenerativ sau de recuperarea energiei la frânare este diferitşi poate fi folosit în viitor pentrua alimenta mecanismul derefrigerare folosit de remorcileKrone Cool Liner. Astfel, o partedin energia eliberată cândfrânele remorcii sunt apăsateeste capturată cu ajutorul unorgeneratoare aflate în punţi şi

convertită în energie electrică.În afară de Bernard Krone, în acest proiect de cercetare

mai sunt implicate Universitatea Tehnică Braunschweig şicompanii precum Gigant, Krebs und Aulich, NavCert şi WiTechEngineering.

Premiu de sustenabilitatepentru Krone

În luna noiembrie, compania de transport VTL şiproducătorul şi distribuitorul de băuturi WeserGold au primit

40 de remorci noi KroneDry Liner, respectiv 20de modele Krone ProfiLiner. ”Protejareamediului este foarteimportantă pentru noi,de aceea ne instruimşoferii în mod constantşi cercetăm cum putemfolosi cele mai moderne

tehnologii pentru a reduce emisiile când achiziţionămvehicule noi. Remorcile Krone cu pachetul aerodinamic sunt

o foarte bună soluţie în acest sens”, a declarat AndreasJäschke, director general al VTL. ”În urmă cu 10 ani amdezvoltat, împreună cuKrone, sistemul deprotecţie a încărcăturiipentru Profi Liner, pentrua putea transporta atâtbăuturi, cât şi mărfurigenerale. Krone este unproducător apropiat declient, iar când ne-amextins numărul deremorci, decizia era deja luată”, a spus şi Lars Carious,managerul de flotă al WeserGold.

Livrări importante pe final de an

Page 51: Cargo&Bus Ianuarie 2014

51

FLASHSEMIREMORCI

LLaa IIAAAA 22001122,, CCIIMMCC SSiillvveerrggrreeeenn pprreezzeennttaa ppuubblliiccuulluuii uunnccoonncceepptt ddee sseemmiirreemmoorrccăă nneeuuttrrăă ddiinn ppuunncctt ddee vveeddeerreecclliimmaattiicc,, oo pprreemmiieerrăă îînn iissttoorriiaa vveehhiiccuulleelloorr ccoommeerrcciiaallee..MMooddeelluull CCuurrttaaiinn SSGG0033 aa pprriimmiitt rreecceenntt PPrreemmiiuullEEuurrooppeeaann ddee TTrraannssppoorrtt ppeennttrruu SSuusstteennaabbiilliittaattee 22001144 llaaccaatteeggoorriiaa sseemmiirreemmoorrccii ppllaattffoorrmmăă..

Curtain SG03 este prima semiremorcă pentru care s-acalculat aşa zisa ”amprentă de carbon”, pentru care se iauîn calcul emisiile de CO2 produse în timpul fabricării

materialelor, a procesului de asamblare şi aoperaţiunilor logistice.

Pentru fiecare unitate care iese de pe liniade asamblare, CIMC Silvergreen compenseazăîntreaga cantitate de gaze emisă prin susţinereaunor proiecte de mediu certificate în Germania,Kenia şi China.

Cei 7 experţi care au făcut parte din juriu auapreciat contribuţia ecologică a modelului şiangajamentul social al companiei. ”Suntemîncântaţi să primim acest premiu important. Esteo recunoaştere a eforturilor noastre, dar şi omotivaţie suplimentară de a continua strategia

campaniei de a obţine o eficienţă economică şi ecologică înindustria de transport”, a declarat după primirea premiuluiStefan Oberdörfer, membru în consiliul de conducere al CIMCSilvergreen.

Din octombrie 2013, CIMC Silvergreen are şi un al doileaprodus neutru din punct de vedere climatic: şasiul pentrucontainere Chassis SC03. ”Lucrăm în continuare pentru agaranta că toate produsele pe care le oferim vor fi neutre dinpunct de vedere climatic, astfel încât clienţii noştri vor puteainclude această contribuţie importantă în strategia lor logisticăprivind protecţia mediului”, a explicat Oberdörfer.

CIMC Silvergreen, eficiențăecologică

Kögel, certificare pentru industria farmaceuticăSSeemmiirreemmoorrcciillee KKööggeell CCooooll şşii KKööggeell CCooooll –– PPuurrFFeerrrroo aauupprriimmiitt rreecceenntt cceerrttiiffiiccaarreeaa ccăă rreessppeeccttăă ssttaannddaarrddeelleeffaarrmmaacceeuuttiiccee ccoonnffoorrmm GGDDPP 22001133,, ffiiiinndd iiddeeaallee ppeennttrruuttrraannssppoorrttuull pprroodduusseelloorr mmeeddiicciinnaallee.. CCeerrttiiffiiccaarreeaa aa ffoosstteeffeeccttuuaattăă ddee pphhaaRRmmaaKK--BBeerraattuunngg UUGG,, uunn ffuurrnniizzoorriinnddeeppeennddeenntt ddee sseerrvviicciiii ddee ccoonnssuullttaannţţăă şşii iinnssttrruuiirree îînnddoommeenniiuull ffaarrmmaacceeuuttiicc..

Când vine vorba de transportul medicamentelor, infuziilor,vaccinurilor şi a instrumentelor medicale, industriafarmaceutică pretinde condiţii optime şi dovada clară a unuilanţ de răcire fără întreruperi. Pentru transportul acestormărfuri, care valorează în general câteva sute de mii de euro,se aplică legi şi regulamente foarte precise privind temperatura.Pentru a îndeplini aceste cerinţe stricte, semiremorcilefrigorifice pot fi echipate cu sistemul Kögel Telematics şi cusisteme puternice de răcire. Sistemul telematic asigurădocumentarea continuă a lanţului frigorific, graţie funcţieiintegrate de memorare şi a transmisiei directe de date cătreun portal internet specializat.

Mai mulţi senzori de temperatură calibraţi special acoperăîntreaga plajă de temperaturi, de la -25 la +25 de gradeCelsius, în interiorul compartimentului frigorific. Certificarea

farmaceutică îndeplineşte toate cerinţele pe care producătorulvehiculului trebuie să le respecte în ceea ce priveştesemiremorcile frigorifice. Ea include certificarea instalaţiei(IQ) şi operaţională (OQ), în timp ce calificativul de performanţă(PQ) trebuie înmânat de loc de către client. În acel momenteste analizat întregul proces logistic, de la depozitare până laclientul final.

Page 52: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201452

SEMIREMORCI

ÎÎnn cciiuuddaa uunneeii pprriimmee jjuummăăttăăţţii ddee aann mmaaii ssllaabbee,,SScchhwwaarrzzmmüülllleerr eessttiimmeeaazzăă ccăă vvaa rreeaalliizzaa îînn 22001133 oo cciiffrrăăddee aaffaacceerrii ddee 224400 ddee mmiilliiooaannee ddee eeuurroo,, îînn ccrreeşştteerree ccuu55%% ffaaţţăă ddee 22001122.. PPrroodduuccăăttoorruull ddee vveehhiiccuullee ccoommeerrcciiaalleeddiinn nnoorrdduull AAuussttrriieeii ppllăănnuuiieeşşttee ppeennttrruu 22001144 oo ssttrraatteeggiieeddee eexxppaannssiiuunnee,, pprriinn rreessuurrssee pprroopprriiii..

Acest anunţ a fost făcut, la finalul lunii octombrie, decătre CEO al Grupului Schwarzmüller, Jan Willem Jongert, lasediul din Freinberg. Acesta a subliniat că există o perioadăde relaxare în domeniul vehiculelor comerciale, iar în cazul încare mediul actual pozitiv se va menţine, Schwarzmüllermizează pe o rată de creştere mai mare anul viitor.

Această evoluţie a cifrei de afaceri este rezultatulnumărului excelent de comenzi primite. Din iunie, GrupulSchwarzmüller înregistrează un interes crescând din parteaclienţilor şi o mărire a cererii. Pe unele pieţe cheie s-au pututextinde cotele de piaţă, această evoluţie fiind rezultatul uneimari flexibilităţi şi a unei înalte performanţe ale produselor.

În momentul de faţă selivrează două comenzimari la firme austriece detransport şi expediţie.”Reprezentanţii noştri devânzări captează din noutot mai multă atenţie cuprivire la una din temelenoastre centrale: şi anumecă oferim pentru fiecare

domeniu de utilizare o sarcină utilă mai mare decâtconcurenţa”, a subliniat Jongert. Datorită acestei situaţiipozitive, capacităţile de producţie au fost crescute de-a lungulverii.

Această evoluţie contribuie la susţinerea stabilităţiiveniturilor corporaţiei, a explicat CFO Thomas Lindinger. Dupăscăderea vânzărilor cu 54% în anii 2009 şi 2010, datorităcrizei economice, managementulstrict al costurilor a condus dinnou în 2011 la un rezultat pozitivla nivel de concern. Exerciţiulfinanciar 2012, cu o cifră deafaceri consolidată de 230milioane de euro şi o pierdere deaproximativ 6 milioane de euro,a fost marcat de efecte unice şide startul unor investiţii viitoare.”Cu un capital propriu de maimult de 50 de procente, GrupulSchwarzmüller este pregătitexcepţional din punct de vedere financiar pentru creştere”, aadăugat Lindinger.

Primele investiții în îmbunătățirea performanței

Olandezul, care din iunie este primul CEO curesponsabilitate unică la Schwarzmüller, a cunoscut în luniletrecute în toate locaţiile şi reprezentanţele grupului potenţialulportofoliului de produse şi competenţele angajaţilor. El doreştesă utilizeze ambele puncte pentru a creşte mai departeperformanţa firmei Schwarzmüller. Primele investiţii în acestsens au fost deja făcute. De exemplu în fabrica centrală dinFreinberg s-a creat un sistem de rutare pentru îmbunătăţirealogisticii interioare. În plus, flota de vehicule de închiriat esteîn continuă creştere, pentru a profita de trendul ”Foloseşteîn loc să cumperi”.

Extinderea plănuită pentru 2014

În 2014, Jongert va continua să extindă constantactivităţile de vânzări în pieţele cheie. O posibilă extindere

geografică se va face în cea mai mareparte cu resurse proprii, dar în anumitezone se ia în considerare şi colaborareacu parteneri. Creşterea cererii, combinatăcu creşterea cerinţelor clienţilor, a forţatSchwarzmüller să eficientizeze maiprofund procesele de producţie. O scurtarea timpilor nu se face însă în detrimentulcalităţii mărcii Schwarzmüller. Jongertdoreşte să concentreze, printre altele,resursele şi know-how-ul pentru diferitelesegmente de produse. ”2014 ar puteaaduce acea dinamică de care are

neapărată nevoie branşa. Noi suntem oricum foarte binepregătiţi pentru aceasta”, a afirmat Jongert.

Schwarzmüller, creşterede 5% în 2013

Page 53: Cargo&Bus Ianuarie 2014

53

FLASHLOGISTICĂ

TTNNTT RRoommâânniiaa eessttee ppeepprriimmaa ppoozziiţţiiee îînnccllaassaammeenntteellee CCaammeerreeiiddee CCoommeerrţţ şşii IInndduussttrriiee aaRRoommâânniieeii şşii,, ttoottooddaattăă,, aallCCaammeerreeii ddee CCoommeerrţţ şşiiIInndduussttrriiee aa MMuunniicciippiiuulluuiiBBuuccuurreeşşttii,, ffiiiinndd ttoottooddaattăăîînnttrree ccoommppaanniiiillee ddee eelliittăăllaauurreeaattee aallee TTrrooffeeuulluuii ddeeEExxcceelleennţţăă,, ppeennttrruu ppeerrffoorrmmaannţţeellee ddiinn uullttiimmiiii cciinnccii aannii..

Pe parcursul lunii trecute, TNT Express România a primittrei distincţii importante, acordate de Camerele locale de Comerţşi Industrie, ca o recunoaştere a performanţelor financiare şioperaţionale susţinute, performanţe confirmate a fi la nivelulcel mai ridicat al industriei. TNT a fost nominalizată pe primapoziţie, în cadrul pieţei de curierat, corespunzător domeniuluisau de activitate, precum şi dimensiunii şi performanţelorfinanciare, în clasamentele anuale pentru 2012, întocmite deCamera de Comerţ şi Industrie a României, precum şi în cel alinstituţiei similare din Bucureşti, care gestionează una dintrecele mai competitive zone comerciale şi industriale, la nivel

naţional. TNT a primit astfel două premii I, în cadrul

galelor aniversare organizate de cele douăorganizaţii, în prezenţa unor personalităţi, acelor mai importante companii româneşti şia unor actuali şi potenţiali investitori. Totodată,Camera de Comerţ şi Industrie a MunicipiuluiBucureşti a acordat TNT România Trofeul deExcelenţă, confimând performanţelefinanciare remarcabile, obţinute constant, de-a lungul ultimilor cinci ani.

Bogdan Enache, Country General Manager TNT Româniaa declarat: ”Distincţiile obţinute reflectă eforturile susţinute aleechipei noastre pentru a asigura cele mai bune servicii decurierat companiilor dinRomânia. Pentru a sprijnidezvoltarea accelerată apartenerilor noştri, amîntreprins demersuri constantepentru a obţine performanţeoperaţionale de top, extinzândpermanent acoperireareţelelor noastre naţionale şi internaţionale integrate, contribuindla creşterea satisfacţiei clienţilor”.

În ultimii doi ani, brandul ”Hennes&Mauritz” (H&M) şi-a extins activitateaîn Bulgaria şi a solicitat serviciile logistice de depozitare, transport şivaloare adaugată filialei DB Schenker Bulgaria. 50 de angajaţi aicompaniei se ocupă de încărcarea, descărcarea, sortarea şi împachetareaarticolelor vestimentare. DB Schenker asigură stocul magazinelor H&Mîn maxim 24 de ore, datorită sistemului său logistic, orientat spre client,şi reţelei interne bine dezvoltate în Bulgaria. De asemenea, punctele detransbordare din Salonic şi Atena sunt aprovizionate cu articole H&M.Pentru noul client a fost amenajat un depozit de 7.000 de metri pătraţiîn sectorul Iliensko din Sofia, de unde sunt livrate articole vestimentarecătre 10 magazine din Bulgaria şi 27 din Grecia.

GEFCO Polonia a deschis recent o nouăplatformă logistică în Rzeszów, în sud-estul ţării.”Centrul Rzeszów va deservi în principal sectorulindustrial, însă flexibilitatea noastră ne permite săoferim servicii şi altor clienţi din alte sectoare”, aexplicat Marcin Trautman, Manager al centruluiRzeszów. Deschiderea acestei noi platforme vapermite GEFCO să îşi consolideze reţeaua dedistribuţie din Polonia şi să reducă timpii de parcurspentru majoritatea rutelor interne de transport la 24de ore. Aceasta vacontribui şi ladezvoltarea reţeleiinternaţionale GEFCOîn Europa de sud şi deest. ”Planul nostrueste să deschidem, înviitorul apropiat,legături de la centrulRzeszów cătreUcraina, Slovacia, România şi Turcia”, a adăugatTrautman. În plus, GEFCO Republica Cehă îşi extindereţeaua cu deschiderea unui nou depozit în Ostrava,Moravia de Nord. Acest centru va fi dedicatactivităţilor Overland şi Overseas.

Un nou client pentru DB Schenker GEFCO îşi extinde reţeauaîn Polonia şi Cehia

TNT România, premiată deCamera de Comerț și Industrie

Page 54: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201454

LOGISTICĂ

Kuehne+Nagel a primitpremiul Green Supply Chain

LLaa ggaallaa ddee ddeecceerrnnaarree aapprreemmiiiilloorr SSuuppppllyy CChhaaiinn AAssiiaa22001133,, oorrggaanniizzaattăă îînn HHoonngg KKoonngg,,KKuueehhnnee++NNaaggeell aa pprriimmiitt ppeennttrruuaa ddoouuaa ooaarrăă pprreemmiiuull GGrreeeennSSuuppppllyy CChhaaiinn.. AAssttaa dduuppăă cceeccoommppaanniiaa aa iimmpplleemmeennttaatt ooppoolliittiiccăă sseevveerrăă ddee pprrootteeccţţiiee aammeeddiiuulluuii ccee ttrreebbuuiiee rreessppeeccttaattăăddee--aa lluunngguull îînnttrreegguulluuii pprroocceessllooggiissttiicc ddeessffăăşşuurraatt ppee ttooaatteettiippuurriillee ddee ttrraannssppoorrtt..

Un început al iniţiativelor desustenabilitate ale companiei îlreprezintă punerea în aplicare la nivelmondial a unui program eficient de management a emisiilorde carbon, program care setează targeturi anuale de emisiişi se focusează pe minimalizarea consumului de resursenaturale. ”Acest premiu demonstrează rolul de lider al

Kuehne+Nagel în efortul de a reduce emisiile cuefect de seră. Noi rămânem în continuare

dedicaţi obiectivului nostru strategic dedezvoltare şi furnizare de soluţii pentrulanţul de aprovizionare cu un impact câtmai scăzut asupra mediului înconjurător”,a declarat Alfred Hofmann, preşedinte al

Kuehne+Nagel South Asia Pacific. Numărulîn creştere al locaţiilor din această zonă au

fost certificate în conformitate cu standardele ISO14001. Alături de clienţi şi parteneri de afaceri, Kuehne+Nageleste hotărât să dezvolte soluţii inovatoare care să ducă lareducerea sau neutralizarea emisiilor cu efect de seră. Lanivel global, aproximativ 500 de experţi special instruiţi suntresponsabili pentru punerea în aplicare a politicilor de mediu,gestionarea corectă şi evaluarea datelor colectate de sistemeleIT dezvoltate de Kuehne+Nagel. Organizat anual de SupplyChain Asia, principalul eveniment al industriei recunoaşte şipremiază cei mai importanţi reprezentanţi şi prestatori deservicii logistice pentru excelenţă şi competenţă în transporturişi lanţuri de aprovizionare din Asia.

Operațiuni extinse în Atlanta

Kuehne+Nagel a găzduit la finele lunii noiembrieceremonia de deschidere a noului centru logistic în Atlanta.Evenimentul a inclus un tur ghidat al operaţiunilor, evidenţiindavantajele şi caracteristicile noului spaţiu. Datorită reţeleiintermodale extinse şi a conexiunii internaţionale, locaţia dinAtlanta serveşte drept o poartă de legătură pentru logisticaglobală integrată a companiei. ”De peste 25 de ani, Atlantaa fost sediul regional pentru sud-est şi suntem mândri de

noua noastră organizare”, a spusJohn Hextall, Preşedinte şi CEOpentru Kuehne+Nagel în America deNord. ”Scopul, construcţia a236.000 metri pătraţi de birouri şicentre logistice, este parte aangajamentului nostru de a oferiservicii logistice dintre cele maiavansate şi de înaltă calitate.Depozitul ne dă posibilitatea de aoferi clienţilor noştri mai mult suportîn ceea ce priveşte distribuţia mărfiiîn SUA şi în întreaga lume”.Noua clădire permite îmbunătăţireaserviciilor aeriene, rutiere, maritime,feroviare, de depozitare şi distribuţie

ale lui Kuehne+Nagel. În particular, fabrica din Atlanta are ozonă cu securitate maximă unde se depozitează marfă devaloare mare şi echipament special de gestionare a produseloragabaritice, precum maşini sau motoare de avion. Acesteinvestiţii demonstrează angajamentul continuu al companieipentru a depăşi nevoile clienţilor.

Markus Blanka-Graff, în poziția de CFO

Consiliul de Administraţie al Kuehne+Nagel InternationalAG a anunţat numirea lui Markus Blanka-Graff în poziţia deCFO. Decizia a fost luată la o reuniune a consiliului din datade 29 noiembrie, numirea intrând în vigoare de la 1 iulie 2014,

dată la care predecesorul său, Gerard vanKesteren, se va retrage după 25 de ani

de activitate în cadrul companiei. KarlGernandt, Preşedinte al Consiliuluide Administraţie al Kuehne+NagelInternational AG, a declarat: ”Sunt

încântat de această decizie. Nu doarcă Markus Blanka-Graff aduce un

palmares excelent în domeniul şi expertizafinanciară pentru noul său rol în calitate de CFO şi membrual Consiliului de Administraţie Kuehne+Nagel, dar, deasemenea, datorită anilor de experienţă în gestionarea uneistrategii transmise de un manager în cadrul companieireprezintă un fond care va sprijini în mod substanţial larealizarea obiectivelor noastre corporative. Bazându-se peexperienţa sa în toate domeniile şi asupra tuturor proceselorlegate de control şi finanţe, îi va permite lui Markus Blanka-Graff să contribuie semnificativ şi pozitiv la creşterearandamentului potenţial, precum şi să protejeze standardelenoastre pe viitor în acest domeniu”.

Markus Blanka-Graff a deţinut, în ultimii 17 ani, diversefuncţii în managementul financiar în Asia, Europa şi Americade Nord, iar la nivel corporativ a acumulat o experienţăimportantă în management.

Page 55: Cargo&Bus Ianuarie 2014

55

FLASHLOGISTICĂ

Grupul Grampet a participatîn premieră la Logitrans 2013

GGrraammppeett LLooggiissttiiccss aa ppaarrttiicciippaatt,, îînnppeerriiooaaddaa 2211--2233 nnooiieemmbbrriiee 22001133,, llaa cceeaaddee aa şşaapptteeaa eeddiiţţiiee aa TTâârrgguulluuii ddee TTrraannssppoorrttşşii LLooggiissttiiccăă –– LLooggiittrraannss IIssttaannbbuull 22001133..

La această ediţie a târgului au participatpeste 200 de firme şi organizaţii din 21 ţări,printre care, alături de ţara gazdă, Germania,Italia, Austria, Letonia, Slovenia, Grecia, România,Elveţia, Bulgaria, Franţa, Georgia, Lituania, Belgiaşi Ucraina. În acelaşi timp, Germania, Italia,Letonia şi Austria au fost prezente şi cu pavilioanenaţionale. Târgul a beneficiat de aproape 12.000de vizitatori, cu 15% mai mulţi decât la ediţiaprecedentă.

Grupul Grampet a participat în premieră laaceastă ediţie a Logitrans Istanbul, în perspectivaapropiatei liberalizări a pieţei transporturilorferoviare de mărfuri din Turcia, preconizată pentru a douajumătate a anului 2014 şi acompaniată de un program deinvestiţii în sectorul feroviar de circa 50 miliarde de dolari,lansat de guvernul turc pentru perioada 2013-2023. Acestprogram vizează, alături de investiţiile în traficul de călători,construirea a 4.000 de kilometri de căi ferate convenţionalepentru traficul de mărfuri, asigurarea accesului feroviar cătretoate zonele industriale şi porturile Turciei, dezvoltarea uneireţele de 19 terminale logistice intermodale şi stimulareainvestiţiilor private în material rulant şi infrastructură.

Alături de Grampet Logistics au fost prezente la Istanbulşi alte firme ale Grupului Grampet: Bulgarian Railway Company,Eurorail Serbia şi Rolling Stock Company ITC. ReprezentanţiiGrampet Logistics şi cei ai celorlalte companii ale grupului auavut contacte cu reprezentanţii a 40 de firme din domeniiletransportului şi logisticii, cu care au discutat oportunităţile dea dezvolta proiecte comune în domeniile transportului feroviarşi al furnizării de material rulant pentru sectorul feroviar dinTurcia. Prezenţa Grupului Grampet la Logistrans Istanbul 2013a fost remarcată şi de reprezentanţii Rail Turkey, portalul despecialitate din Turcia.

FM Logistic este ”Cel Mai Bun Furnizor Logistic Pentru Retaileri”

ÎÎnn ccaaddrruull cceelleeii ddee--aa 1111--aa eeddiiţţiiii aa SSuummmmiittuulluuii 33PPLL,, ccaarreess--aa ţţiinnuutt îînn ddaattaa ddee 1133 nnooiieemmbbrriiee,, îînn HHootteelluullSStteeiiggeennbbeerrggeerr ddiinn AAmmsstteerrddaamm,, FFMM LLooggiissttiicc aa ffoossttddeesseemmnnaattăă ””CCeell MMaaii BBuunn FFuurrnniizzoorr 33PPLL PPeennttrruu RReettaaiilleerrii””ddee ccăăttrree ccoommppaanniiiillee ddiinn aacceesstt sseeccttoorr ddee aaccttiivviittaattee..

Obiectivul acestui eveniment organizat anual de cătreEyefortransport este promovarea furnizorilor logistici pentruexcelenţă operaţională şi valoarea adăugată a serviciilor oferite.FM Logistic a fost premiată la secţiunea ”Retail Supply Chain”,pe baza votului unui juriu format din reprezentanţii a 17sectoare de activitate, astfel că producătorii şi retaileriieuropeni au desemnat FM Logistic ca fiind cel mai bun furnizorlogistic al retailerilor. ”Acest premiu ne onorează. Să fim aleşicel mai bun 3PL la categoria Retail Supply Chain este dovadaîncrederii pe care clienţii ne-o acordă, reprezintă apreciereaserviciilor cu un înalt nivel de calitate şi aflate într-un procesde îmbunătăţire continuă”, a declarat Jean-Christophe Machet,CEO FM Logistic. FM Logistic este partenerul logistic dereferinţă al producătorilor şi retailer-ilor, responsabil cuoptimizarea lanţului global de aprovizionare. FM Logisticoperează în şase sectoare principale (alimentar, cosmetic,farmaceutic, hi-tech, industria bunurilor de uz casnic şi îngrijirepersonală şi retail), având o vastă experienţă de peste 45 deani, peste 17.300 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 887milioane euro înregistrată la 31 martie 2013.

Page 56: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201456

CURIERAT

FFAANN CCoouurriieerr,, ccoommppaanniiee ccuu ccaappiittaall pprriivvaatt iinntteeggrraallrroommâânneesscc,, îîşşii ccoonnssoolliiddeeaazzăă ppeennttrruu aall şşaapptteelleeaa aannccoonnsseeccuuttiivv ppoozziiţţiiaa ddee lliiddeerr aall ppiieeţţeeii llooccaallee ddee ccuurriieerraattccuu aaffaacceerrii ccee ddeeppăăşşeesscc uunn ssffeerrtt ddee mmiilliiaarrdd ddee lleeii..

FAN Courier a înregistrat după primele zece luni aleanului afaceri de 225 milioane de RON şi estimează că vaîncheia anul financiar 2013 cu o cifră de afaceri de 275milioane RON (61,6 milioane euro), în creştere cu 16 procentefaţă de anul anterior. Creşterea înregistrată în primele 10 luniale anului este de 14%, iarconform estimărilor, până la finalulanului creşterea va ajunge la 16%.

O crestere de 10 procenteeste luata în considerare şi pentrudezvoltarea business-ului în 2014,într-un scenariu optimist carepresupune o stabilizare a monedeinaţionale şi reducerea impactuluinegativ generat de creşterea costurilor de transport. ”În 2013ne-a fost confirmat faptul că cel mai mare trafic seînregistrează constant în lunile noiembrie şi decembrie alefiecărui an. Black Friday şi comenziledin preajma Crăciunului sunt înmedie cu 20-25% mai mari faţă deo lună obişnuită. Ca să puteţi face odiferenţă, noiembrie 2012 a generatpentru FAN Courier o creştere de 30-40% a volumului de marfă faţă deo zi obişnuită, în timp ce anul acestacreşterile generate de Black Fridayau fost cu 60% mai mari decât anultrecut”, a declarat Felix Pătrăşcanu,Managing Director al FAN Courier.

”În 2013 ne-am continuatintenţiile de consolidare şi extinderea activităţilor cu valoare adăugatăpentru clienţi. Am reuşit să fim mairapizi, mai eficienţi şi ne-am adaptatcu uşurinţă cerinţelor pieţei, mai alescând vorbim de mediul online, ţinândcont de faptul că în viitorul foarte

apropiat curieratul rapid va deveni curierat foarte rapid. Aminvestit în echipamente şi tehnologie de ultimă generaţie, amcreat parteneriate care să aducă valoare adăugată şi ne dorimsă fim din ce în ce mai aproape de clienţii noştri. Valoareainvestiţiilor din acest an a atins 7 milioane de euro, deşibugetul initial a fost de 4,5 milioane. Dacă ne uităm la cifrelede final, putem să spunem că suntem mulţumiţi de deciziileşi acţiunile noastre din 2013”, a afirmat şi Adrian Mihai,Business Development Manager.

FAN Courier a extins gama de servicii de curierat rapidExpress Loco la nivel naţional şi a lansat serviciul Collect Pointîn 153 de staţii OMV. Investiţiile efectuate în cei 15 ani de

activitate sunt de aproximativ 50 milioane de euro. Deasemenea, Neculai Mihai, General Manager FAN Courier, aadăugat: ”Putem vorbi despre un 2013 provocator, inprevizibilşi dificil de gestionat. Experienţa a fost cea care şi-a spuscuvântul, în ceea ce ne priveşte, ajutându-ne să luăm aceledecizii care să ne protejeze business-ul, având mereu în minteclientul. Fluctuaţiile monedei naţionale în raport cu monedaunică şi evoluţia preţului la carburanţi au fost principaleleprovocări şi am încercat să facem tot posibilul să nu nedezamăgim clienţii. Conform rezultatelor, se pare că am reuşit”.

FAN Courier estimează o cifrăde afaceri în creștere cu 16%

Studiu GfK: 64% dintre români şi-au ales ”furnizorul preferat”

Studiul ”Evaluarea performanţelor companiilor de curierat rapid” realizat decompania de cercetare de piaţă GfK România, în perioada octombrie-noiembrie2013, pe un eşantion reprezentativ de 401 de respondenti, a evidenţiat faptul că79% dintre companiile care utilizează servicii de curierat accesează serviciile FANCourier. Pentru 55% dintre companiile care lucrează cu firme de curierat, FANCourier este primul furnizor care le vine în minte, iar 92% dintre companii suntsatisfăcute de serviciile liderului de piaţă. În 2013, 79% dintre clienţii care au apelatla serviciile FAN Courier au devenit clienţi constanţi ai companiei, iar 64% dintreei îl declară furnizorul preferat pentru servicii de curierat.

Studiul arată că în 2014 piaţa de curierat va fi marcată de două tendinţeprincipale: platforme de servicii integrate care ajută tot mai mult firmele săexternalizeze logistica legată de expediere şi cursa pentru deservirea comerţuluionline. FAN Courier şi-a adaptat deja oferta nevoilor pieţei, prin dezvoltarea şiextinderea serviciilor Express Loco şi Collect Point, dar şi prin lansarea unei aplicaţiipentru smartphone şi tablete.

Page 57: Cargo&Bus Ianuarie 2014

BUS

Page 58: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201458

Primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, a anunţatla începutul lunii trecute că preţul biletelor RATB ar puteacreşte în 2014, dar numai după ce va avea convingerea căoficialii Regiei vor folosi judicios banii încasaţi. Edilul arecunoscut că RATB se află într-o situaţie financiară dificilă,cazuată de foştii directori ai Regiei. ”S-au făcut cheltuieli dinacestea cu toptanul şi din subvenţii şi nu au ştiut decât săceara. Ba 120 de milioane, ba 200 de milioane, la un momentdat veniseră cu o cifră aberantă de 900 de milioane de lei.Au luat din banii de salarii ai oamenilor, mă refer la cota cetrebuie plătită la ANAF, pe care nu au plătit-o niciodată, şi aufăcut cumpărături. Să răspundă, e penal. Nu eliberăm nici unfel de ban decât în momentul când am certitudinea că pot să-i şi recuperez de undeva”, a spus Oprescu.

FLASH

Trenurile noi de metrouCAF au ajuns la Bucureşti

Luna trecută au ajuns laBucureşti primele două garniturinoi de metrou produse decompania spaniolă Construccionesy Auxiliar de Ferrocarriles SA (CAF),din cele 16 contractate deMetrorex. Cel mai târziu în ianuarie2014 vor sosi şi următoarele douăgarnituri fabricate în Spania, în timpce următoarele 12 vor fi montatela Atelierul CFR Griviţa.

Se estimează că noile trenurivor fi puse în circulaţie până în lunamai, după finalizarea testelor detip, obţinerea Agrementului Tehnicde la Autoritatea Feroviară Română(AFER) şi efectuarea probelor deanduranţă în circulaţie normală fără călători (20.000 km).

Noile garnituri CAF sunt compuse din câte şase vagoaneunite prin burduf, au sisteme de tracţiune şi de frânarecontrolate cu microprocesor, caroserie din oţel inoxidabil,sistem îmbunătăţit de bare de sprijin pentru călători, uşi

culisante cu autoblocare şiprotec/ie la prindereapersoanelor între uşi. Trenurile au114 metri lungime, o capacitatede 1.202 de pasageri şi patrumotoare care pot dezvolta o vitezăde 80 km/h. Metrorex aachiziţionat pentru aceste trenurişi 16 seturi de sisteme deprotecţie şi conducere automatăde la Bombardier.

Noile trenuri de metrou aucâte două locuri specialamenajate pentru persoanele cumobilitate redusă, un sistemperformant de informare acălătorilor (indicatoare frontale şi

laterale pentru vizualizarea direcţiei de mers a trenului),semnalizări suplimentare acustice şi video pentru accesulîn/din trenuri, locuri special amenajate pentru transportulbicicletelor în interiorul vagoanelor, ventilaţie forţată, dar şigeamuri rabatabile.

Preţul biletelor RATB ar putea fimajorat în acest an

Două troleibuze noi înCluj-Napoca, din decembrie

Un autobuz electric va fi testat în perioada următoare,Începând de luna trecută, două troleibuze noi, în valoare de1,9 milioane de lei fiecare, circulă pe străzile din Cluj-Napoca.Vehiculele produse de Astra Bus sunt dotate cu platformămobilă pentru accesul cu cărucioare, camere de luat vederi,sistem GPS, sistem de climatizare şi de încălzire. Garanţiatroleibuzelor este de 2 ani, iar durata de viaţă a acestoraeste estimată la 15 ani. Primăria Cluj a semnat anul trecutun contract pentru achiziţionarea a 10 troleibuze noi, dincare 5 au intrat în operare în vară, două au fost livrate îndecembrie, ultimele 3 urmând a sosi în ianuarie 2014. Deasemenea, primarul Emil Boc a mai anunţat că în 2014 vorfi cumpărate mai multe autobuze moderne, precum şi câtevaautobuze electrice din fonduri elveţiene.

Page 59: Cargo&Bus Ianuarie 2014

59

Testele de teren efectuate în Goteborg au demonstrat căautobuzele Volvo plug-in hybrid au un consum de carburantredus cu peste 80% şi unul de energie mai mic cu peste 60%faţă de un vehicul diesel convenţional.

Aceste performanţe sunt superioare celor anticipate deoficialii Volvo la începutul testului. ”Hibridul plug-in consumăsub 11 litri de carburant la fiecare 100 km, cu 81% mai puţindecât un autobuz echivalent diesel”, spune Johan Hellsing,

manager de proiect al testelor de teren la VolvoBuses. În plus, cifrele pentru consumul total deenergie, incluzând motorina şi electricitatea,sunt mai mici cu 61% faţă de un autobuz dieselEuro 5.

Testele de la Goteborg au început în iunie2013 şi au inclus trei autobuze Volvo plug-inhybrid, a căror baterii se încarcă la capetele delinie. În acest fel, autobuzele pot parcurgeaproape toată ruta în modul electric, cu reduceriimportante ale emisiilor şi a consumului deenergie, dar şi cu un plus în ce priveşte confortulpasagerilor şi al şoferului. Testele au însumatpeste 10.000 de ore de operare şi vor continua

şi în 2014. În plus, un proiect demo şi mai mare, cu încă optautobuze hibrid plug-in, va demara în acest an la Stockholm.Un număr de oreşe europene şi-au arătat deja interesul pentrutehnologia plug-in hibrid oferită de Volvo, iar municipalităţiledin Hamburg şi Luxemburg au semnat deja contracte pentrulivrarea unor astfel de vehicule în 2014 şi 2015. Volvo Busesintenţionează să înceapă producţia de serie au autobuzelorplug-in hibrid până la sfârşitul anului 2015.

Record de consum cu autobuzeleVolvo plug-in hybrid

FLASH

CFR Călători estimează că va înregistra în 2013 pierderide 395 milioane lei, de 2,5 ori mai reduse faţă de rezultatulnegativ de 992 milioane lei înregistrat în 2012, iar bugetulpropus de Consiliul de Administraţie pentru acest an nu prevedepierderi. ”În anul 2012, CFR Călători a înregistrat o pierdereîn sumă de 992 milioane lei. Pentru anul 2013, CFR Călătoriare aprobat un buget de venituri şi cheltuieli cu o pierdere de400 milioane lei. Estimăm realizarea unei execuţii bugetarepentru 2013 cu o reducere a pierderii până la 395 milioanelei. Pentru anul 2014, Consiliul de Administraţie a elaborat şipropus un buget echilibrat, fără pierderi, conform prevederilordin Planul de Administrare şi Planul de Management”, se aratăîntr-un raport al CFR Călători.

CFR Călători planifică un bugetfără pierderi în 2014

Mai mulți călători peaeroporturile din București

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB),administratorul celor două aeroporturi din Capitală, aînregistrat în noiembrie un număr de 566.011 pasageri, încreştere cu 5,2% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Înperioada ianuarie – noiembrie 2013, pe cele douăaeroporturi bucureştene – Aeroportul Internaţional HenriCoandă şi Aeroportul Internaţional Băneasa Aurel Vlaicu –s-a înregistrat un trafic total de 7,08 milioane pasageri şi88.805 de mişcări aeronave comerciale (aterizări şi decolări).Compania a înregistrat în primele 11 luni venituri totale de593 milioane lei, în creştere cu 7,2% faţă de aceeaşiperioadă a anului 2012, iar profitul brut s-a ridicat la 90milioane lei, de aproape patru ori mai mare decât cel bugetatpentru întregul an 2013. Veniturile totale ale CNAB pentruanul 2013 sunt estimate la 650 milioane lei.

Page 60: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201460

EVENIMENT

Setra Show 2013 a atraspeste 2500 de vizitatori

BBrraanndduull SSeettrraa ssttâârrnneeşşttee uunn iinntteerreess ddeeoosseebbiitt ccuu ggaammaaaaccttuuaallăă ddee pprroodduussee.. LLaa mmiijjllooccuull lluunniiii nnooiieemmbbrriiee,, ppeessttee22..550000 ddee vviizziittaattoorrii aauu ppaarrttiicciippaatt llaa ””SSeettrraa SShhooww 22001133””,,ccuu 440000 mmaaii mmuullţţii ddeeccââtt aannuull ttrreeccuutt..

În cadrul evenimentului desfăşurat la Centrul pentruClienţi din Neu-Ulm au fost prezentate numeroase premiere.Vizitatorii din 20 de ţări europene şi SUA au putut vedea pentruprima oară noul autobuz interurban Setra ”UL business”, carecompletează gama MultiClass 400. Vehiculul este configuratspecial pentru reducerea costurilor de operare pe ruteleinterurbane, rute şcolare sau curse ocazionale de transfer.

Pe lângă modelul S 416 UL business, celelalte noutăţi s-au numit S 515 HDH şi S 516 HDH din gama Setra TopClass,prezentate în premieră mondială cu doar câteva săptămâniînainte, în Belgia. În plus, brandul Daimler a prezentatautobuzul cu etaj S 431 DT cu motor Euro VI din gama TopClass400, un model S 516 HD din noua serie ComfortClass 500,un autocar S 515 HD cu podea plată şi o aşezare a scaunelor

2+1 şi un model S 415 H din gama Setra MultiClass 400,caracterizat de o parte frontală înclinată.

Dar Setra Show nu a fost doar un prilej de prezentare aproduselor. Pe durata celor două zile ale evenimentului, unnumăr de 7 vehicule din gamele TopClass 500, ComfortClass500 şi UL au fost disponibile pentru teste. Din program au făcutparte şi demonstraţii live cu sistemul îmbunătăţit de frânarede urgenţă ”Active Brake Assist 2”, dar şi tururi ale fabricii.Pentru Till Oberwörder, director general de marketing, vânzărişi after-sales al Daimler Buses, creşterea numărului de vizitatoriarată că Setra Show a devenit o întâlnire populară în sectorulinternaţional de autobuze şi autocare. ”Suntem foarte mândrică atât de mulţi clienţi şi prieteni ai familiei Setra au acceptatîncă o dată invitaţia noastră. Acest interes imens este oexpresie a recunoaşterii de care se bucură autobuzele şiautocarele Setra în toată Europa”, a spus Oberwörder.

Setra Show a fost şi un prilej de discuţii de specialitateîntre echipa de vânzări a Setra şi vizitatori, care au fost informaţidespre cele mai noi pachete de produse şi tendinţe depersonalul mărcilor Omniplus, BusStore şi MB-Bank.

Page 61: Cargo&Bus Ianuarie 2014

61

PREZENTARE

Autobuze MAN la Tallinn

MMAANN aa lliivvrraatt rreecceenntt 2200 ddee aauuttoobbuuzzee ssoolloo MMAANN LLiioonn''ssCCiittyy LLEE şşii 2200 ddee aauuttoobbuuzzee aarrttiiccuullaattee LLiioonn''ss CCiittyy GGLL ccăăttrreeooppeerraattoorruull ddee ttrraannssppoorrtt ppuubblliicc ddiinn ccaappiittaallaa EEssttoonniieeii,,TTaalllliinnnnaa LLiinnnnaattrraannssppoorrddii AASS ((TTLLTT))..

După această livrare, flota TLT a ajuns la aproximativ420 de autobuze. Serviciile de reparaţii şi întreţinere vor fioferite tot de MAN, prin intermediul unui concept de servicece asigură timpi reduşi de livrare pentru piese de schimb, dar

şi o perioadă de imobilizare mai mică.Autobuzele solo MAN Lion's City comandate

au o lungime totală de 12 metri şi intrare joasă.Vehiculele sunt echipate cu motoare de 290 CPce respectă standardul de emisii EEV şi au ocapacitate de 85 de pasageri. Modelul MANLion's City GL are o lungime de 18,75 metri,podea joasă şi motor EEV de 320 CP.Autobuzele articulate au o capacitate de 166de pasageri, accesul acestora fiind uşurat decele patru uşi duble.Toate autobuzele sunt echipate cu geamuriduble şi un pachet de încălzire specific pentruclima din ţările nordice. Graţie rampei pentruscaune rulante şi a funcţiei de aplecare la

bordură, autobuzele MAN oferă un nivel înalt de confort şipersoanelor cu probleme de mobilitate. Şoferul beneficiază deun spaţiu ergonomic şi un scaun foarte comod cu suspensiicu aer.

Aceasta este a doua comandă majoră primită de laTallinna Linnatranspordi AS în ultimii doi ani. Oficialii TLT s-audeclarat foarte satisfăcuţi de calitate şi de fiabilitateavehiculelor, precum şi de consumul scăzut de carburant alacestora.

Scania Euro 6 ajunge și în AustraliaCCoommppaanniiaa SSccaanniiaa aa ffoosstt aalleeaassăă ccaa ffuurrnniizzoorr aalluunneeii fflloottee ddee 7777 ddee aauuttoobbuuzzee EEuurroo 66 ppeennttrruurreeţţeeaauuaa AACCTTIIOONN ((AAuussttrraalliiaann CCaappiittaall TTeerrrriittoorryyIInntteerrnnaall OOmmnniibbuuss NNeettwwoorrkk)).. AACCTTIIOONN eessttee pprriimmuullooppeerraattoorr ddee ttrraannssppoorrtt îînn ccoommuunn ddiinn AAuussttrraalliiaaccaarree aaddooppttăă tteehhnnoollooggiiaa EEuurroo 66..

”ACTION a decis să fie un pionier un domeniulautobuzelor din Australia şi să introducă în avanstehnologia Euro 6 în flota sa. Faptul că Guvernul FederalAustralian nu a anunţat încă o dată pentru introducereaobligatorie a standardului de emisii Euro 6 subliniazăacţiunea progresivă a acestui operator”, a declarat TrevorO’Brien, director naţional de vânzări autobuze al ScaniaAustralia.

Cele 77 de autobuze au două axe şi motor de 9litri şi vor fi livrate în prima parte a anului 2014.Autobuzele urbane au 12,5 metri lungime şi vor fiechipate cu caroserii specifice Australiei de Custom, unconstructor local de autobuze. Vehiculele vor avea 48 de locuripe scaun şi alte 18 în picioare.

”Autobuzele sunt curate, eficiente din punct de vedereal consumului şi, cel mai important, produc foarte puţine emisiipoluante. Ele vor ajuta la menţinerea unui aer curat şi vorreduce poluarea. ACTION este primul operator de autobuze dinAustralia care va utiliza aceste vehicule ecologice. Este o mică

parte din efortul de a face din Canberra un lider în domeniulsănătăţii şi al protejării mediului înconjurător”, a declarat şiun reprezentant al municipalităţii oraşului Canberra.

ACTION a mai achiziţionat de curând 33 de autobuzearticulate Scania, care se alătură celor 26 de autobuze Scaniade 14,5 metri lungime şi celor 54 de autobuze Scania CNGprezente deja în flota sa.

Page 62: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201462

ANVELOPE

Grupul Căilor Ferate Germanefoloseşte anvelope Continentalpentru autobuze

CCoonnttiinneennttaall aa pprriimmiitt oo ccoommaannddăă iimmppoorrttaannttăă,, îînn ccaalliittaatteeddee ffuurrnniizzoorr ddee aannvveellooppee ppeennttrruu aauuttoobbuuzzee,, lliivvrraarreeaa cceelloorraapprrooaappee 1177..000000 aannvveellooppee uurrmmâânndd aa ssee vvaa ffaaccee ccăăttrreeGGrruuppuull CCăăiilloorr FFeerraattee GGeerrmmaannee RReeggiioo şşii AArrrriivvaa.. PPeennttrruuaauuttoobbuuzzeellee ddiinn ttrraaffiiccuull rreeggiioonnaall ssee vvoorr uuttiilliizzaa CCoonnttiiCCiittyyPPlluuss HHAA33 şşii CCoonnttii CCooaacchh HHAA33,, îînn ttiimmpp cceeaauuttoobbuuzzeellee ddiinn ttrraaffiiccuull oorrăăşşeenneesscc vvoorr ffii eecchhiippaattee ccuuaannvveellooppee CCoonnttii UUrrbbaann HHAA33,, ccuu ppeerreeţţii llaatteerraallii rraannffoorrssaaţţii..

Pentru prima dată, în cadrul unei licitaţii EU, Căile FerateGermane (DB) cumulează şi acordă necesarul de anvelopede autobuz pentru Filialele Căilor Ferate Germane Regio şi Arrivadin diverse ţări europene. Continental a convins printr-un pachet economic complet şi orientat către client şi aprimit comandă pentru un contract de circa patru milioane euro. Un alt motiv important pentru decizia în favoareaproducătorului de anvelope din Hanovra este echipa KeyAccount, care asigură asistenţă pentru societăţile individualede autobuze Regio în Germania şi pentru Grupul Căilor FerateGermane Arriva din Italia, Portugalia, Ungaria şi RepublicaCehă.

Pentru autobuzele din traficul regional se vor utiliza ContiCityPlus HA3 295/80 R 22.5, dezvoltată special în acest scop,şi Conti Coach HA3 cu dimensiunile 295/80 R 22.5 şi 315/80R 22. Autobuzele din traficul orăşenesc vor fi echipate cuanvelope Conti Urban HA3, cu pereţi laterali ranforsaţi, cudimensiunile 275/70 R 22.5, ca o soluţie completă deanvelope.

Grupul Regio şi Arriva echipează complet cu anvelopenoi şi utilizează în consecinţă managementul carcaselor dinportofoliul de servicii Continental. În acest caz, după primulciclu de uzură, anvelopele se introduc în sistemul Continentalpentru reciclare şi după o verificare amănunţită, elementelecorespunzătoare sunt utilizate pentru reşapare. Aceastacontribuie decisiv la rentabilitatea economică a societăţilorde autobuze şi totodată potenţează scopul ecologic pentru omai bună utilizare a resurselor la Căile Ferate Germane.

Flota de autobuze DB Regio include aproape 5.000 deautobuze proprii într-o reţea de 22 de societăţi de transportşi peste 70 de participaţii la societăţi şi uniuni de transportdin Germania.

În anul 2012 au fost transportaţi peste 750 milioane decălători şi parcurşi peste 600 milioane de kilometri. Arriva DBeste filiala Căilor Ferate Germane pentru transportul regionaldin străinătate şi oferă transporturi pe cale ferată şi cuautobuzul în 15 ţări europene. Cu cei peste 46.000 de angajaţişi o cifră de afaceri de 3,75 miliarde euro (2012), societateaeste unul din furnizorii majori de mobilitate din traficul regionaleuropean. Arriva Căile Ferate Germane cuprinde trei divizii:

autobuze UK, trenuri UK şi Europa continentală. Cu produsele sale din domeniul sistemelor de frânare,

sistemelor şi componentelor de propulsie şi de rulare,instrumentare, soluţii infotainment, sisteme electronice pentruautovehicule, anvelope şi produse tehnice din elastomeri,Continental contribuie considerabil la siguranţa de rulare şiprotecţia mediului. În plus, Continental este un partenercompetent în comunicarea auto interconectată. Actualmente,Continental are circa 175.000 de angajaţi în 46 de ţări.

Divizia Anvelope dispune în prezent de peste 22 de locaţiide producţie şi dezvoltare în întreaga lume. Gama variată deproduse şi investiţiile continue în cercetare şi dezvoltarecontribuie semnificativ la o mobilitate eficientă din punct devedere ecologic. Divizia de afaceri vehicule comerciale esteunul din cei mai mari producători, la nivel mondial, de anvelopepentru camioane şi autobuze şi oferă de asemenea o gamăcompletă de produs

Conti�CityPlus,�speciali stu l�pentrutraficul�regional�de� persoane

Page 63: Cargo&Bus Ianuarie 2014

EEEEXXXXTTTTRRRRAAAA

Page 64: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201464

Winter Corporate Games, festivalulsporturilor de iarnă pentru firme şi corporaţii,care are loc în peste 20 de tări de pe cele 5continente, a ajuns la a doua ediţie în România.Opel rămâne partenerul competiţiei cu careîmpărtăşeşte valori precum sportivitate, eficienţăşi fair-play.

”Noul Opel Insignia, maşina oficială aCorporate Games, este prin excelenţă un modelpentru zona de business”, a declarat CristianMilea, Opel Country Director România. ”Dincolode aspectul elegant, noua generaţie oferă soluţiilede conectivitate necesare desfăşurării activităţii,aducând în plus mobilitatea pe care munca labirou nu o poate oferi”, a explicat el alegereanoului Insignia.

Între 7 şi 9 februarie 2014, Opel va fi prezent la PoianaBraşov pentru ediţia de iarnă a competiţiei sportive, punândla dispoziţia participanţilor cele mai recente modele, printrecare şi, bineînţeles, noul Opel Insignia. În iarna anului viitor,corporatiştii vor putea alege să participe la şapte sporturi:schi, snowboard, volei pe zapadă, tir în poligonul de biatlon,tenis de masă, bowling sau biliard, în timp ce gama Opel

prezentă la eveniment va fi accesibilă concurenţilor interesaţisă experimenteze cele mai noi modele ale brandului.

Ediţia de vară a Corporate Games, a cărei ceremonie depremiere a avut loc într-un showroom Opel din Bucureşti, s-adesfăşurat în capitală între 6 şi 9 iunie 2013. Aceasta a reunitnu mai puţin de 1.864 participanţi din 52 de companii, cares-au confruntat la 16 sporturi, în 120 de evenimente.

Vacanță activă prin ”Fotbalpentru Companii”

Autostopul, interzis prin lege

Un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de MinisterulTransporturilor prevede, nici mai mult, nici mai puţin, căşoferii care transportă persoane ”la ocazie”, fără autorizaţie,riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 lei. Totodată,conform proiectului, de aceste amenzi sunt pasibile şipersoanele fizice sau juridice care efectuează transportpublic de persoane cu un autoturism, fără respectareaprevederilor articolului 7, care prevede că transportul înregim de taxi sau de închiriere se poate executa numai cuautorizaţie. Potrivit legii, serviciile de transport public localîn regim de taxi sau în regim de închiriere fac parte din sferaserviciilor comunitare de utilitate publică, se desfăşoară subcontrolul, conducerea sau coordonarea autorităţiloradministraţiei publice locale şi se efectuează numai de cătretransportatori autorizaţi.

FLASH

Noul Insignia, maşina oficialăWinter Corporate Games

Pauza competiţională din cadrul campionatului defotbal pe teren redus ”Liga Companiilor”, dedicată celorimplicate entităţi juridice în fenomenul sportul pentruangajaţi, va fi una activă pentru cei aproape 500 fotbaliştiamatori. Luna ianuarie din 2014 va programa meciuri dinturneul de pregătire ”Cupa Companiilor”, la care vor aveaacces în primă fază echipe debutante. Astfel, RaiffaisenBank, Rompetrol, KPMG, Winner, UPC România, Army-MApN, Baroul Bucureşti şi Al Padrino sunt câteva din numelecare tatonează condiţiile oferite la Arena Alexandreea ClubBucureşti cu sprijinul AFAN, Cumpăna şi Lotto. Informaţiidetaliate se pot consulta de pe site-ul oficial alevenimentului – LigaCompaniilor.ro.

Page 65: Cargo&Bus Ianuarie 2014

65

Cele mai multe sisteme de asistenţă de înaltăperformanţă utilizează un senzor radar pentru a monitorizamediul din jurul autovehiculului. Avantajul acestor senzorieste acela că pot măsura extrem de precis distanţa şi vitezaautovehiculelor din faţă. Bosch a dezvoltatun nou senzor radar cu rază lungă deacţiune. Ca şi predecesorii săi, acestautilizează banda de frecvenţă de 77 GHz.Este, de asemenea, mai puternic, maicompact şi mai rentabil decâtpredecesorul său direct. ”Noul senzorradar poate detecta chiar mai repedeobstacolele şi autovehiculele care seinterpun. Acest lucru înseamnă că funcţiilede siguranţă, precum frânarea automatăde urgenţă, pot fi activate mai devreme”,a afirmat Gerhard Steiger, preşedintelediviziei Sisteme de Control al Şasiului. Apatra generaţie de senzori radar cu razălungă de acţiune (LRR4), va intra în producţia de serie înanul 2014.

Cea mai importantă noutate tehnică în ceea ce priveşte

noul senzor LRR4 este numărul de raze radar utilizate. Caşi la modelul anterior, este generat un grup de patru razeîn partea din faţă. Radarul poate detecta alte autovehiculela o distanţă de aproximativ 250 m. Acest lucru permite

utilizarea tempomatului adaptiv ACCla viteze mai mari de 160 km/h,putând compensa diferenţe mari deviteză fără a fi necesară intervenţiaşoferului. Două raze radarsuplimentare extind unghiul deacoperire la 40 de grade – cu zecegrade mai mult decât predecesorulsău. Astfel, autovehiculele care seinterpun pot fi detectate mai devremeşi ACC poate reacţiona mai rapid.Avantajul pentru şoferi este acela căsituaţiile critice, în special în traficulurban, sunt detectate şi identificateîn mod clar mai repede. Frânarea

automată de urgenţă poate fi declanşată mai devreme, ceeace înseamnă că accidentele pot fi evitate complet sau poatefi atenuată gravitatea acestora.

A fost dezvoltat un nou senzorradar cu rază lungă de acţiune

Pirelli a sărbătorit a 50-a edițiea celebrului calendar

Publicat prima dată în anul 1964, Calendarul Pirellişi-a sărbătorit cea de-a 50-a aniversare şi în Bucureşti,în cadrul unui eveniment desfăşurat la Ambasada Italiei,în prezenţa Ambasadorului Italiei, Excelenţa Sa DiegoBrasioli, a reprezentanţilor la vârf ai Pirelli România, apartenerilor de afaceri şi clienţilor companiei. Pentru amarca această aniversare importantă, Pirelli a hotărâtsă nu realizeze un Calendar 2014, ci să lansezeCalendarul Pirelli 1986 creat de Helmut Newton şi carenu a fost publicat, fiind păstrat până în prezent ascunsîn arhiva companiei. Lucrarea laborioasă de reconstrucţiedesfăşurată de Pirelli Foundation a contribuit la realizareaacestui proiect. După aproape 30 de ani, acest calendar,care valorifică o coincidenţă norocoasă, faptul că anii1986 şi 2014 au date identice, a văzut lumina tiparuluişi a făcut parte din cadrul evenimentelor dedicateaniversării.

SEQR, soluţia care permite plata cu smartphone-urile înmagazine, restaurante şi în mediul online, este disponibilă dela finele anului trecut în toată reţeaua de staţii de servicii şidistribuţie carburanţi Agip aparţinând Eni România. Disponibilăgratuit pentru iPhone şi Android pe App Store şi Google Play,aplicaţia conectează contul bancar al clientului cu casa demarcat sau cu platforma online de plată a comercianţilor prinintermediul unui cod QR. SEQR este cea mai sigură soluţie depe piaţă deoarece nu transferă niciodată informaţii confidenţialeîntre client şi comerciant. Dar cum funcţionează SEQR: 1.scanează codul QR afişat la casa de marcat sau pe site-ul decumpărături online; 2. aprobă tranzacţia introducând codulPIN; 3. vizualizează chitanţa. Toate chitanţele şi istoricul plăţilorsunt salvate digital pe telefonul mobil.

Soluţia de plată cu telefonul mobil,disponibilă de luna trecută

FLASH

Page 66: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201466

DRIVE TEST

Povestea continuă cunoul Sandero Stepway

RRoobbuusstt,, ffiiaabbiill,, aattrrăăggăăttoorr.. AAşşaa ppooţţiiddeessccrriiee,, îînn ccââtteevvaa ccuuvviinnttee,, nnoouullSSaannddeerroo SStteeppwwaayy.. CCeeii ddee llaa DDaacciiaa aauurreeuuşşiitt îînnccăă oo ddaattăă ssăă ooffeerree uunn pprroodduussccuu uunn rraappoorrtt ccaalliittaattee--pprreeţţ--ssppaaţţiiuuiimmbbaattaabbiill ppee ppiiaaţţaa eeuurrooppeeaannăă..

Suntem familiarizaţi cu stilul simplistabordat de Renault pentru Dacia, dar e plăcutsă vezi că, de la o generaţie la alta, lucrurilese îmbunătăţesc vizibil. Cele mai recentemodele ale mărcii româneşti dispun astfel deechipamente precum sistemul de navigaţie şidivertisment Media Nav sau cruise control, lapreţuri foarte decente. Şi din punct de vedereestetic, noul Sandero Stepway este mult maibine poziţionat în segmentul cross-over, foartela modă în Europa ultimilor ani. Noul Stepwayvine astfel cu o parte frontală complet nouă,mai agresivă, protecţii suplimentare,ornamente pentru proiectoarele de ceaţă, pasaje ale roţilorlărgite, bare de pavilion longitudinale.

De remarcat la acest capitol şi jantele de 16 inci, desprecare la prima vedere poţi să juri că sunt din aliaj. La o

examinare mai atentă vei descoperi până unde a ajunsingeniozitatea designerilor: jantele sunt din tablă decupată şi

”îmbrăcate” cu capace din plastic argintii. Cam dinorice unghi te-ai uita la maşina aceasta, trebuie sărecunoşti că arată mai mult decât bine, fapt ce ar trebuisă pună pe gânduri rivalii din segment. Dovadă şi datelede vânzări ale Dacia, marca din Europa cu cea maiconsistentă creştere în 2013. Cert e că, mai ales înversiunea de culoare pe care o avea şi maşina de test,mulţi vor spune că noul Stepway este cel mai frumosmodel fabricat de Dacia până acum.

Interiorul nu se lasă mai prejos şi păstrează liniamodernă de la exterior, făcând în acelaşi timp uncompromis între echipamentele moderne şi păstrareaunui nivel decent al costurilor. Pe de o parte, avemparte de echipamete moderne precum sistemulmultimedia Media Nav, integrat în bord, dar şi limitator/regulator de viteză. Pe de altă parte, sistemul de aerul

condiţionat este manual, claxonul a rămas pe maneta desemnalizare, iar comanda geamurilor pe consola centrală. Ca

Page 67: Cargo&Bus Ianuarie 2014

67

DRIVE TEST

plusuri putem menţiona şi noile spaţii de depozitare, aflateatât deasupra planşei de bord, cât şi în portierele spate. Peansamblu, noile echipamente şi finisajele parcă ceva maibune faţă de generaţia precedentă aduc interiorului un aerproaspăt. Scaunele sunt şi ele o idee mai confortabile, iarmaterialele folosite sunt, în stilul consacrat al Dacia, simpleşi uşor de întreţinut.

Garda la sol este mai mare decât a unui Sandero normalşi trece de 20 cm, astfel că acest model poate aborda lejeratât bordurilor din mediul urban, cât şi drumurile maiaccidentate la ieşirile în natură. Nu trebuie totuşi exagerat,având în vedere că nu avem de-a face cu un model 4x4. Înrest, ţinuta de drum este excelentă, indiferent de suprafaţade rulare, fie că vorbim de autostradă sau drumuri mai puţinbătătorite. Iar ruliul, deşi prezent în viraje, nu atinge valoriîngrijorătoare, deşi garda la sol este înaltă.

Maşina de test era echipată cu deja bine cunoscutulmotor 1.5 dCI de 90 CP ce dezvoltă un cuplu maxim mai multdecât decent de 220 Nm la numai 1750 rpm. Cu aceastămotorizare, noul Sandero Stepway sprintează până la 100km/h în mai puţin de 12 secunde şi ajunge la o viteză maximăde 167 km/h. Motorul diesel este cuplat la o cutie de viteze

cu 5 rapoarte care răspunde foarte bine şi nu îţi dă bătăi decap. Inevitabil ajungem şi la capitolul consum. Unul redus, ce

se poate obţine fără prea mult stres, indiferent de stilul decondus abordat. După efectuarea testului, care acuprins deplasări în Bucureşti şi în jurul Capitalei,inclusiv pe A1 şi A2, dar şi un scurt drum de ţară,consumul mediu s-a oprit la 5,3 litri la 100 km. Îngama Stepway mai este prezent şi un motor pe benzină,noul 0.9 TCe de 90 CP, care promite un consum mediude 5,4 l/100 km. Orice variantă alegi, Stepway confirmăşi el metoda mai bună de insonorizare folosită la noilemodele Dacia.

La capitolul utilitate, noul Sandero Stepway vinecu un volum al portbagajului de 320 litri, una dintrecele mai mari valori din segment. Iar bancheta spaterabatabilă şi fracţională 1/3 - 2/3 permite obţinereaunui spaţiu de încărcare şi mai generos.

Preţul pentru Sandero Stepway începe de la10.800 euro pentru versiunea pe benzină, iar diesel-ul testat costă 12.200 euro (TVA inclus). Un preţinteresant pentru ceea ce oferă noul Sandero Stepway.

Caracteristici tehnice

SSAANNDDEERROO SSTTEEPPWWAAYY 11..55 ddCCii 9900CCPP

CCoommbbuussttiibbiill:: dieselMMoottoorr ttiipp // cciilliinnddrrii: linie / 4CCiilliinnddrreeee (cmc): 1461PPuutteerree mmaaxxiimmăă (CP / rpm): 90 / 3750CCuupplluu mmaaxxiimm (Nm / rpm): 220 / 1750CCuuttiiee ddee vviitteezzee: manuală, 5+1VViitteezzăă mmaaxxiimmăă (km/h): 167AAcccceelleerraaţţiiee 00--110000 kkmm//hh (s): 11,8LLuunnggiimmee (mm): 4080LLăăţţiimmee (mm): 1757ÎÎnnăăllţţiimmee (mm): 1618GGrreeuuttaattee (kg): 1158AAmmppaattaammeenntt (mm): 2589VVoolluumm rreezzeerrvvoorr (litri): 50VVoolluumm ppoorrttbbaaggaajj (litri): 320

CCăăttăălliinn GGAAŢŢĂĂ--BBOORRZZAA

Page 68: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201468

TEHNOLOGIE

Vito E-CELL, succes în practicăCCoommppaanniiaa ggeerrmmaannăă EElleekkttrroo UUllllmmaannnn aa aacchhiizziiţţiioonnaatt îînnvvaarraa ttrreeccuuttăă ddoouuăă mmooddeellee MMeerrcceeddeess--BBeennzz VViittoo EE--CCEELLLL..MMuullţţuummiiţţii ddee ffuunnccţţiioonnaarreeaa cceellee ddoouuăă ffuurrggoonneettee,,rreepprreezzeennttaannţţiiii ccoommppaanniieeii aauu ccoommaannddaatt ddeejjaa îînnccăă uunnmmooddeell eelleeccttrriicc..

Electricianul Reiner Ullmann din Freiburg este unsusţinător al mobilităţii electrice. În urmă cu şase luni, în flotade aproximativ 15 vehicule a firmei şi-au făcut loc şi douăfurgonete Mercedes-Benz Vito E-CELL. ”Experienţa a fost pede-a întregul pozitivă. Mobilitatea electrică mă fascinează”, aspus Reiner Ullmann. După doar trei luni de conducere a luiVito E-CELL, acesta a mai comandat un nou model electric,un smart fortwo.

Cele două modele Vito E-CELL sunt în operare din lunaaugust, fiecare parcurgând până acum peste 2.500 km. Elestrăbat zilnic între 20 şi 50 de kilometri, în timp ce viziteazătrei sau patru şantiere de construcţii. În compartimentul demarfă s-a organizat o unitate cu rafturi care adăposteştesculele şi materialele necesare. În funcţie de distanţa pe careo are de străbătut vehiculul şi nivelul de încărcare a bateriei,cele două furgonete sunt încărcate fie în timpul nopţii, fie întimpul operaţiunilor de peste zi. Staţiile de încărcare au fostinstalate imediat lângă intrarea în sediul companiei.

Decizia de a introduce modele electrice în flota companieia fost luată după doar două zile de teste cu Vito E-CELL. ”Esteo încântare să conduci această maşină şi oricine a condusun vehicul electric ştie asta. Îmi place să merg în linişte prinzonele pentru pietoni, iar performanţele dinamice sunt

excelente. Plus că, electrician fiind, abia aşteptam să aflu maimult despre această tehnologie şi în special de partea deîncărcare”, spune Ullmann.

Compania Elektro Ullmann are 25 de angajaţi şi o afacerecât mai ecologică posibil. De exemplu, la birouri nu se foloseştehârtie: toate documentele sunt administrate digital, iarcomenzile sunt primite de angajaţi pe smartphone, prin email.De altfel, întreaga zonă Freiburg are un apetit deosebit pentruvehicule electrice. În afară de cele două modele Vito E-CELLachiziţionate de Elektro Ullmann, dealerul local a maicomercializat 50 de unităţi smart fortwo electric, douăcamioane Atego Hybrid, nouă autoturisme A-Class E-CELL şidouă B-Class F-CELL.

Ullmann foloseşte cele două vehicule şi ca un spaţiupentru reclamă, clienţii fiind curioşi să afle mai mult desprevehiculele electrice. În plus, el a făcut un curs de specializareşi a obţinut calificările de ”Expert în mobilitate electrică” şi”Specialist în infrastrutura de încărcare a vehiculelor electrice”,putând instala staţii de încărcare. ”Este un domeniu interesantîn care doresc să îmi extind activitatea”, mai spune omul deafaceri.

Câştigător a numeroase premii internaţionale, Vito E-CELL este primul van 100% electric produs în serie. Motorulsău electric generează o putere de 60 kW şi un cuplu de 280Nm, ambele disponibile imediat după pornire. Bateria litiu-ionare o capacitate de 36 kWh şi este instalată sub spaţiul demarfă, care rămâne la aceleaşi dimensiuni ca un Vitoconvenţional, putând transporta sarcini de până la 850 kg.Viteza maximă este limitată la 89 km/h, iar autonomiacalculată în ciclul NEDC este de 130 km.

Page 69: Cargo&Bus Ianuarie 2014

69

LLaa îînncceeppuutt ddee iiaarrnnăă,, MMeerrcceeddeess--BBeennzz aa pprreezzeennttaatt ppeennttrruupprriimmaa ddaattăă ppuubblliiccuulluuii nnoouull SSpprriinntteerr 44xx44,, ssiinngguurruull vvaannddee ppâânnăă llaa 55 ttoonnee ccuu ttrraaccţţiiuunnee iinntteeggrraallăă ddiinn ffaabbrriiccăă..LLaannssaarreeaa aa aavvuutt lloocc îînnttrreeccăăttooaarreeaa TTiimmmmeellssjjoocchhddiinn MMuunnţţiiii AAllppii,, llaa ooaallttiittuuddiinnee ddee aapprrooxxiimmaattiivv22550000 ddee mmeettrrii şşii llaa --1155ggrraaddee CCeellssiiuuss..

Totul pentru a demonstracă Sprinter merge mei departeşi când condiţiile devin critice,varianta 4x4 asigurând tracţiune suplimentară oricând estenevoie. În variante crewbus sau minibus, Sprinter 4x4 esteastfel capabil să transporte turiştii în staţiunile acoperitede zăpadă. De asemenea, varianta furgon este un partenerde încredere în zonele cu aderenţă precară, transportândîn siguranţă mărfuri grele. Iar variantele pickup nu vor aveaprobleme cu noroiul de pe şantiere.

Sprinter 4x4 beneficiază de un sistem de tracţiuneintegrală ce poate fi activat la o simplă apăsare de buton,cuplul fiind atunci distribuit într-un raport de 35-65% întrepuntea faţă şi puntea spate. În acest moment îşi intră în rolşi sistemul electronic de tracţiune 4ETS. Practic, şoferultrebuie doar să utilizeze cu atenţie acceleraţia şi direcţia, iartehnologia face restul. Sistemul Adaptive ESP, prezent în

standard, este activat în permanenţă când funcţioneazătracţiunea integrală, această combinaţie fiind disponibilă înacest segment doar pe Sprinter.

Opţional, noul Sprinter 4x4 poate fi echipat şi cu reductor,care creşte capacităţile de trecere pe terenuri dificile. Cândşoferul apasă acest buton, raportul de transmisie este reduscu un factor de 1,42 sau 42%, iar puterea de tractare creştecorespunzător. O altă opţiune pentru Sprinter 4x4 este noulsistem DSR (Downhill Speed Regulation), care asigură că oviteză preselectată este menţinută la coborârea pantelor.

Deşi Sprinter 4x4 nu este un vehicul pentru off-road,caroseria sa este mai ridicată, faţă de modelul standard,cu 110 mm în partea din faţă şi cu 80 mm în spate. Deasemenea, în funcţie de varianta de motorizare, abilitatea

de urcare a rampelor este cu până la 20% mai mare decât aunui Sprinter 4x2. Sistemul de tracţune integrală adaugă

aproximativ 120 kg la greutateavehiculului, cu efect minimasupra sarcinii utile. Deasemenea, consumul decarburant rămâne şi el foartescăzut, cu doar 0,4-0,8 litri înplus la 100 km faţă de unSprinter 4x2. De exemplu,Sprinter 313 BlueTec 4x4 areun consum mixt de doar 8,3

l/100 km în ciclul NEDC.Noul Sprinter 4x4 dispune de trei motorizări diesel

Euro VI. Motorul de 2,15 litri în patru cilindri are douăversiuni de putere, de 129 şi 163 CP. Cea mai puternicăvariantă este cea de 190 CP, furnizaţi de motorul de 3litri în 6 cilindri. Noul Sprinter 4x4 este şi unul dintre celemai sigure vehicule din segment, cu sisteme precumCollision Prevention Assist, Blind Spot Assist, HighbeamAssist şi Lane Keeping Assist, în timp ce Crosswind Assistva fi introdus mai târziu pe parcursul acestui an.

NNoouull SSpprriinntteerr 44xx44

LANSARE

Page 70: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201470

TEHNOLOGIE

Inginerii clujeni folosesc cu succescelemai noi tehnologii Bosch

AAllăăttuurrii ddee aallttee ddoommeenniiii ddee cceerrcceettaarree şşii ddeezzvvoollttaarree,,BBoosscchh aa îînncceeppuutt llaa CClluujj aaccttiivviittăăţţiillee ddee cceerrcceettaarree şşiiddeezzvvoollttaarree lleeggaattee ddee ssiisstteemmeellee ddee aassiisstteennţţăă ppeennttrruuccoonndduuccăăttoorriiii aauuttoo ((DDAASS -- DDrriivveerr AAssssiissttaannccee SSyysstteemmss))..ÎÎnn 22001144,, iinnggiinneerriiii rroommâânnii ssee vvoorr aaxxaa ppee ddeezzvvoollttaarreeaauunnoorr aallggoorriittmmii ddee pprroocceessaarree aa iimmaaggiinniilloorr şşii ddee vviizziiuunneeaarrttiiffiicciiaallăă,, ffoolloossiinndd cceellee mmaaii nnooii tteehhnnoollooggiiii bbaazzaattee ppeeiimmaaggiinnii sstteerreeoo..

Toate aceste proiecte se desfăşoară în strânsăcolaborare cu echipele de cercetători Bosch din Germaniacare au dezvoltat camera stereo. Concernul german vacontinua procesul de angajare pentru divizia de cercetareşi în anul 2014, căutând ingineri şi absolvenţi românitalentaţi, care au cunoştinţe avansate de algoritmică şi deprocesare a imaginilor. ”Tehnologia stereo deschideperspective noi pentru sistemele de siguranţă pe bază devideo”, a afirmat Gerhard Steiger, preşedinteledepartamentului Chassis Systems Control al companieiBosch. Datorită vizualizării stereo, se poate măsura distanţapână la obiecte exclusiv pe baza semnalului video. Folosindaceste măsurători, Bosch dezvoltă funcţionalităţi care fiepreiau controlul maşinii pentru scurt timp (de exemplu,frânarea sau ocolirea automată a obstacolelor care aparbrusc), fie ghidează autovehiculul printr-un pasaj îngust dedrum aflat în construcţie.

Noua cameră stereo Bosch, la care lucrează şicercetătorii din Cluj, furnizează informaţii care cresc siguranţaîn trafic prin eliminarea sau minimizarea efectelor coliziunilordintre vehicule, cu pietonisau cu biciclişti, la vitezede până la 80 de kilometripe oră. Astfel, camerastereo Bosch devine obază pentru creştereasiguranţei în traficulurban. Cu o cameră mono,se pot detecta obiectele,dar nu se poate estima cuprecizie distanţa până laacestea. Cu o camerăstereo se poate implementa funcţionalitatea de frânareautomată de urgenţă, deoarece din imaginile stereo se poatedetecta distanţa până la un obstacol şi se poate estimatraiectoria acestuia. În cazul în care un accident nu poate fievitat, viteza de impact şi, prin urmare, gradul de severitateal accidentului sunt diminuate semnificativ. Mai mult, celelaltesisteme electronice din maşină sunt notificate şi astfel airbag-ul şi dispozitivele de pretensionare din centurile de siguranţăse declanşează într-un mod optim.

Camera video stereo poate oferi şi funcţionalităţile pecare le oferă o cameră mono, cum ar fi: detecteazăindicatoare de circulaţie, ajută conducătorul la încadrarea

pe banda de circulaţie şi ajustează faza lungă în funcţie devehiculele aflate în faţă şi de traficul din sens opus.

Cercetătorii Bosch au creat cea mai micăcameră stereo din industria auto

Inginerii Bosch au integrat unitatea de control şi deprocesare a imaginilor direct în carcasa camerei, obţinândastfel un sistem deosebit de compact. Cu o distanţă întrecele două camere de doar 12 centimetri, care este distanţadintre axele optice al obiectivului, Bosch oferă probabil celmai mic sistem video stereo din industria auto. Producătoriiauto pot astfel integra camera stereo foarte uşor înautovehicule. Cei doi senzori de imagine cu tehnologie CMOS(Complementary Metal Oxide Semiconductor) au o rezoluţie

de câte 1.2 megapixeli fiecare. Având o lentilă deînaltă calitate, camera vizualizează un unghi de 25de grade pe verticală şi de 45 de grade pe orizontalăşi oferă o adâncime de măsurare de până la 50 demetri.

Cresc cerințele pentru siguranța în trafic

Impulsuri adiţionale pentru pătrunderea pe piaţăa sistemelor de asistenţă a conducătorilor auto (DAS)apar datorită standardelor de siguranţă tot mai ridicatesolicitate de Comisia Europeană şi de organizaţia de

protecţie a consumatorilor EuroNCAP. Se estimează că pentrua obţine calificarea cea mai bună, cea de 5 stele, până în2014, noile modele de autovehicule vor trebui echipate înmare măsură cu sistemele de asistenţă a conducătorilorauto.

Un accent este pus pe sistemele de frânare automatăde urgenţă (AEB – Automatic Emergency Breaking). Steigereste convins că ”noua noastră cameră stereo cu unitate deprocesare integrată combină funcţiile camerei mono cuavantajele tehnologiei stereo. Aceasta permite atingereacerinţelor crescute de siguranţă într-un mod compact şieficient din punct de vedere al costurilor”.

Page 71: Cargo&Bus Ianuarie 2014

71

FLASHTEHNOLOGIE

MMuullttiipprreemmiiaatt ccuu aauurr llaa ssaallooaanneellee iinntteerrnnaaţţiioonnaallee ddeeiinnvveennttiiccăă,, iinnggiinneerruull CCoorrnneelliiuu BBiirrttookk--BBăănneeaassăăsseemmnneeaazzăă cceell mmaaii rreecceenntt iinntteerrvviiuu MMeerrcceeddeess--BBeennzz::GGhhiidduull EExxcceelleennţţeeii.. EExxppeerriimmeenntteellee şşii ppeerrffoorrmmaannţţeelleeiinnvveennttaattoorruulluuii ll--aauu ppoozziiţţiioonnaatt îînn ttooppuull cceelloorr mmaaiirreeccuunnoossccuuţţii rroommâânnii îînn ddoommeenniiuull iinnvveennttiicciiii aauuttoo..

Inventatorul Corneliu Birtok-Băneasă a fost invitat decătre Mercedes-Benz România să răspundă provocării unuiinterviu despre excelenţă, inspiraţie şi inovaţie pentruplatforma online Ghidul Excelenţei. Corneliu Birtok-Băneasăeste laureat internaţional, recunoscut pentru crearea şiomologarea prototipului filtrului de aer supraaspirant inversat,care are performanţa de a reduce consumul de carburant cupână la 15%. Întrebat cum ar defini excelenţa în viziunea şidin experienţa sa, inventatorul a declarat că excelenţasimbolizează ”emblema originalităţii, designul performanţeişi perfecţiunea creaţiei. Pe scurt, puterea minţii creative”.

Birtok-Băneasă mărturiseşte că un rol important înformarea valorilor şi standardelor sale a venit din parteafamiliei, care l-a încurajat de la bun început, în toate eforturileşi experimentele întreprinse de-a lungul carierei. În şcoalaprofesională, a găsit sprijinul şi îndrumarea necesară şi înpersoana maestrului său, care ”şi-a dat toată silinţa să ajungunde trebuie din punct de vedere profesional”. Mai mult,declară el, o inspiraţie semnificativă i-a fost insuflată de ”marilegenii ale lumii auto, Benz şi Daimler”.

Pe parcursul carierei sale,Corneliu a avut parte demomente care l-au stimulatsă continue cercetarea şitestarea produselordezvoltate, convins fiind deimpactul benefic alproiectelor sale. Un primastfel de moment a fostcrearea primului filtrusupraaspirant, în anul 2000.Al doilea momentsemnificativ a fostparticiparea la primul salonde inventică pentru tineret,în anul 2007. Corneliudeclară că participarea ladiverse simpozioaneştiinţifice şi saloane deinventică naţionale şiinternaţionale i-a adusrecunoaştere şi l-a încurajat

să performeze şi să aducă noi contribuţii lumii auto. De altfel,punctul culminant în cariera excepţională a inginerului româna fost obţinerea premiului pentru cel mai bun inventator alsalonului de la Moscova, în 2010.

Invenţia sa, filtrul de aer supraaspirant, vine ca un răspunsla nevoile societăţii contemporane şi tratează o problemătehnică şi economică, deopotrivă. Pe lângă reducerea costurilordirecte de combustibil, care, pentru o industrie a transporturilorîn Uniunea Europeană pot însemna miliarde de euro anual,filtrele de aer supraaspirante sunt prietenoase cu mediulînconjurător. La fiecare 100 km parcurşi, datorită reduceriiconsumului, aerul este maicurat cu 2-5 kg de emisii deCO2 şi alte gaze nocive, unlucru vital, care adaugăvaloare socială invenţieitehnice a ingineruluihunedorean. Birtok-Băneasăse bucură de recunoaştereinternaţională prinparticiparea la saloanele deinventică din întreaga lume, printre care Inventika, Proinvent,Bruxelles, Geneva, Moscova, Zagreb şi Kuweit, în cadrul căroraa obţinut numeroase premii şi medalii: 14 medalii de aur, treimedalii de argint şi două medalii de bronz.

La întrebarea lansată de Mercedes-Benz, în cadrulinterviului - cărei personalităţi ar desemna Corneliu un premiude excelenţă - acesta a răspuns cu convingere că un asemeneapremiu ar merge către marele inventator român, Justin Capră,pe care îl consideră ”un model pentru multe generaţii” şi carea inventat primul rucsac zburător, un aparat individual de zbor.Invenţia sa nu a ajuns însă să fie şi brevetată.

Corneliu Birtok-Băneasă, care se ghidează după motto-ul ”Fiţi încăpăţânaţi şi urmaţi-vă visul!”, susţine că locul undea cunoscut un nivel înalt de excelenţă este Salonul de laGeneva, ”un salon cu tradiţie”. De asemenea, el este un maresusţinător al românilor, despre care declară că ”au descoperito stare de excelenţă continuă, de-a lungul timpului, în domeniiprecum sport, informatică, matematică şi multe altele”.

Corneliu Birtok-Băneasă, despreexcelenţă, ambiţie şi pasiuneapentru inovaţie

������ ������� ������� ����������� ������ ���� �������������������� ���������������� � �� ������� ���������� � ������������

Page 72: Cargo&Bus Ianuarie 2014

CARGO�BU S www.cargomagazin.comm01/201472

OPINIA CITITORULUI

O flotă sănătoasăAAttuunnccii ccâânndd ssppuuii ccuuvvâânnttuull fflloottăă,, mmuullttăă lluummee sseeggâânnddeeşşttee llaa uunn nnuummăărr mmaaii mmaarree ssaauu mmaaii mmiicc ddeeeennttiittăăţţii mmoottoorriizzaattee ccaarree aappaarrţţiinn uunneeii aannuummiitteerraammuurrii ddiinn ddoommeenniiuull ttrraannssppoorrttuurriilloorr,, ffiiee eell nnaavvaall,,aaeerriiaann,, ffeerroovviiaarr ssaauu rruuttiieerr ddee mmăărrffuurrii.. MMăă vvooii oopprriiîînn cceellee ccee uurrmmeeaazzăă aassuupprraa ffllootteelloorr ddee ccaammiiooaannee..

Flota nu reprezintă numai cantitatea (numărul) decamioane pe care o societate îl posedă, acest cuvântavând sub aripa sa mult mai multe componente, de lacompanie la companie, dar sunt unele generale carear trebui să le posede fiecare societate de transport.

În primul rând trebuie să fie împărţită în două maricategorii: flota activa şi flota inactivă. Cea activă trebuie săconţină următoarea structură: numărul de camioane ceîndeplinesc condiţiile tehnice pentru a efectua transport demărfuri, numărul de şoferi ce sunt la dispoziţie pentru a fidistribuiţi pe camioane, biroul de înmatriculări/radieri, biroulprimiri deconturi, biroul calcule consum diesel, biroul deinstruire şoferi. Flota inactivă are în componenţă camioanelecare au fost scoase din uz, fie din motive tehnice, fie din altemotive, pe care nu se mai contează în vederea efectuăriitransportului de mărfuri. Le voi lua însă pe rând, încercândsă explic pe scurt cu ce ar trebui să se ocupe fiecare.

Numărul de camioane – acesta poate să difere de la oîntreprindere la alta, în funcţie de bugetul şi capacitatea demărfuri ce o are de transportat. În general, calculul număruluide camioane nu ar trebui să fie făcut pe cantitatea de mărfurice sunt la un moment dat de transportat. Mai bine un calculmai atent pentru o flotă cu un număr de camioane mai redusdecât cantitatea de mărfuri. Oscilaţiile de pe piaţa de bunurisunt destul de ridicate, încât o previzionare neatentă poatesă ducă la o lipsă de activitate pentru un număr de camioanedin parcul total.

Şoferii – despre această categorie am mai discutat şiîntr-un articol precedent. Ideea de bază este ca necesarul(numărul) de şoferi trebuie să fie întotdeauna mai maredecât numărul decamioane, acest lucru fiindo lege în transport. Statutulde şofer rezervă ar trebuisă existe normal în oricecompanie, însă limitat la unanumit număr, în funcţie debuget şi număr decamioane.

Biroul de înmatriculări- are un caracter deosebitprin prisma faptului că întreaga activitate de transport asocietăţii este direct legată de calitatea muncii ce sedesfăşoară aici. Inspecţiile tehnice, agreerile vamale, normelede poluare (documentele AE3 sau AE5), radierile, noilemăsurători care sunt cerute de către RAR şi multe altele,aparţin de acest birou. De obicei, persoana/persoanele care

sunt însărcinate să se ocupe de aceste formalităţi aucalificarea de conducător activitate de transport (saumanager de transport cum mai spun unii) emisă de cătreAutoritatea Rutieră Română.

Biroul de primiri deconturi – locul unde şoferul vine săjustifice banii luaţi ca şi avans înainte de plecarea încursă/sau începutul lunii. Totodată, aici se calculeazăkilometrii de pe foile de parcurs, diurnele şoferilor sau, dela caz la caz, orele suplimentare ale acestora.

Biroul calcule consum Diesel – desfăşoară o activitatefoarte importantă, având în vedere că din totalul costurilorde transport, motorina reprezintă un procentaj foarte ridicat.Acurateţea acestor indicatori sunt vitali pentru o imagineclară a costurilor cu carburantul dintr-o companie detransport. Având în vedere toate aceste lucruri, legat de acestbirou trebuie să existe obligatoriu un instructor care să expliceşoferilor stilul de condus defensiv (nu agresiv) împreună cuo cât mai bună prevenţie în trafic.

Biroul instruire şoferi (sau training) - a apărut în ultimiiani, ca şi rezultat al concurenţei tot mai mari dintretransportatori, dar în egală măsură şi a dorinţei de a reducecât mai mult costurile. Orice manager din transport a ajunssă cunoască costurile cu care o companie se întreţine, costurifără de care nu poate supravieţui. La fel de bine se cunoscamenzile din ce în ce mai mari din trafic, depăşirile degreutate din vămi, neasigurarea mărfii conform cerinţelor

etc. Din acest motiv, tot mai multe companii şi-auînfiinţat aceste birouri sau subdepartamente pentrua reduce pe cât se poate mai mult cheltuielile.

Am menţionat mai sus şi despre a douacategorie, şi anume flota inactivă. Ea nu trebuie săfie inactivă pentru că societatea nu dispune deşoferi, ci condiţiile tehnice nu mai garanteazăsiguranţa şi securitatea şoferului, mărfii şi acelorlalţi participanţi la trafic. De cele mai multeori, după ce au fost retrase din uz, camioanele sedau la casat (dacă sunt foarte vechi), înapoi la

dealer (prin buy-back) sau sunt oferite spre vânzare. Toate cele spuse mai sus au fost expuse doar pentru a

avea o imagine de ansamblu al unui departament - Flota.Bineînţeles că în practică se merge până la cel mai micdetaliu pentru ca randamentul să fie cât mai mare.

AAlleexxaannddrruu BBOORRZZAA -- Oradea

Page 73: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 74: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 75: Cargo&Bus Ianuarie 2014
Page 76: Cargo&Bus Ianuarie 2014