CAPITOLUL 9. Politica Comerciala

download CAPITOLUL 9. Politica Comerciala

of 21

 • date post

  08-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  0

Embed Size (px)

description

Politica Comerciala

Transcript of CAPITOLUL 9. Politica Comerciala

OBIECTUL I METODA ECONOMIEI POLITICE

18( ECONOMIE EUROPEAN

19 Politica comercial (

Dup cel de-al doilea rzboi mondial, n aezarea noii ordini generat de remprirea sferelor de influen, un rol important i-a revenit componentei economice a relaiilor internaionale, materializat pe dou direcii principale. Prima este aceea a liberalizrii fluxurile financiare n scopul asigurrii finanrii refacerii economiei dup rzboi i a crerii unui sistem monetar stabil. n acest sens s-au creat, la scar mondial Instituiile de la Bretton Woods, iar n plan regional o serie de bnci ale cror arie de aciune se ntinde n planul specific acestora.

Cea de-a doua direcie privind liberalizarea micrii bunurilor s-a realizat, n plan internaional prin intermediului GATT, respectiv OMC, iar n plan regional prin funcionarea blocurilor comerciale la scar regional sau subregional, dintre care amintim Comunitatea Economic European sau AELS-ul din spaiul european. Dezvoltarea acestor forme de integrare regional a fost posibil( datorit( prerogativelor articolului XXIV al GATT care permiteau existen(a unor excep(ii de la principiul non discrimin(rii propriu clauzei na(iunii celei mai favorizate (n forma ei necondi(ionat( (i recunoa(terea dezirabilit((ii cre(terii libert((ii comer(ului (i a integr(rii (ntre statele membre GATT prin semnatare a unor acorduri de creare a unor zone de liber schimb sau a uniunilor vamale, cu condi(ia ca ele s( se formeze treptat, s( acopere o mare parte a m(rfurilor tranzac(ionate (ntre p(r(i (i s( nu ridice bariere (n calea schimburilor comerciale cu ter(ii.

n realizarea pieei comune a Uniunii Europene i ulterior n transformarea acesteia n pia unic, rolul primordial i-a revenit politicii comerciale. Etapele de dezvoltare economic ale Uniunii sunt aezate pe etapele integrrii comerciale, deoarece aceasta este, nainte de toate, cel mai mare bloc comercial al lumii.Uniunea European a devenit cel mai important partcipant la tranzaciile comerciale pe piaa mondial. Dac n anii 90 schimburile comerciale ale UE reprezentau aproximativ 40% din totalul mondial, n ultimul deceniu, i n special dup extinderea din mai 2004 ponderea a crescut la aproape 60%.

n ciuda faptului c aplicarea unei politici comerciale comune a presupus transferul de putere de decizie i implicit un transfer de suveranitate dinspre statele membre spre Comunitate, toate statele membre semnatare ale Tratatului de la Roma au acceptat s confere competene exclusive de reprezentare Comisiei Europene. Argumentele n favoarea aplicrii unei politici comerciale comune au fost legate de:

creterea puterii de negociere pe piaa internaional a Comunitii, comparativ cu cea a fiecrui stat membru n parte. De altfel, nc din timpul Rundei Dillon a GATT-ului (1961-1962) Comunitii i-a fost recunoscut statutul de partener de negociere n numele statelor membre; reducerea efectelor de difuziune care puteau s apar din aciunile unilaterale ale statelor membre care puteau s deterioreze poziia pe piaa extern a celorlali parteneri din spaiul integrat;

meninerea integritii pieei interne prin intermediul instrumentelor de politic comercial comun, fapt care a condus la transformarea Comunitii ntr-un bloc comercial eficient.

6.1. Instrumente de politic comercialn general, n domeniul politicii comerciale se acioneaz cu ajutorul a trei categorii principale de instrumente i msuri:instrumente de protecie tarifar, instrumente de protecie netarifar i instrumente de stimulare i promovare a schimburilor economice externe.

6.1.1. Instrumente de politic comercial de natur tarifar

Parte component a politicii comerciale a unui stat, politica vamal este realizat cu ajutorul reglementrilor adoptate de ctre stat care vizeaz intrarea sau ieirea n/din ar a mrfurilor i care implic: controlul cu ocazia trecerii frontierei de stat a mrfurilor i mijloacelor de transport, ndeplinirea formalitilor vamale i plata taxelor vamale(sau impunerea vamal).

n cadrul politicii vamale, impunerea vamal a jucat i continu s joace rolul principal.Ea ndeplinete trei funciuni:

de natur fiscal (taxele vamale fiind o surs de venit la bugetul statului);

de natur protecionist (protejeaz economia naional de concurena strin);

de negociere(n sensul c statele pot negocia ntr-un cadru bilateral sau multilateral concesii vamale).

Taxele vamale sunt impozite indirecte percepute de ctre stat asupra mrfurilor atunci cnd acestea trec graniele vamale ale rii respective. Rezult c taxele vamale sunt un instrument de politic comercial de natur fiscal, constituind o surs de venit la bugetul statului, cu o inciden direct asupra preului produselor care fac obiectul comerului exterior.

Taxele vamale pot fi clasificate dup mai multe criterii:

a). Dup scopul impunerii se mpart n dou categorii: taxe vamale cu caracter fiscal i taxe vamale cu caracter protecionist. Ele se deosebesc dup nivelul impunerii; cele cu caracter fiscal au n general un nivel redus, singurul scop pentru care se percep fiind obinerea de venituri pentru bugetul statului; cele cu caracter protecionist au n general un nivel ridicat, prin intermediul lor urmrindu-se, n primul rnd, reducerea forei concureniale a mrfurilor importate i implicit protejarea pieei interne de concurena strin.

b).Dup obiectul impunerii, taxele vamale sunt de trei feluri: de import, de export i de tranzit.

Taxele vamale de import sunt cele mai frecvent folosite. Acestea se aplic asupra mrfurilor de import, obligaia de plat revenind firmelor importatoare. Au rolul de a proteja producia i consumul intern, de a diminua competitivitatea produselor strine i de a asigura venituri pentru bugetul de stat. Atunci cnd au un nivel diminuat (sau cnd lipsesc) taxele vamale de import pot determina ncurajarea unor fluxuri comerciale (cu unele ri sau la unele grupe de mrfuri). Taxele vamale de import sunt suportate de ctre consumatorul final al mrfurilor respective, pentru c - de regul - cheltuiala cu taxele vamale este inclus n preul de vnzare ctre consumatori; mai rar, i parial, taxele vamale de import sunt suportate de exportator prin reducerea voit a preului de ofert, cu scopul asigurrii meninerii competitivitii produselor proprii pe piaa respectiv, ori ca urmare a presiunilor fcute de importator.

Scopul principal al perceperii de taxe vamale de import este deci protejarea produciei indigene.

Taxele vamale de export se percep de ctre stat asupra mrfurilor indigene atunci cnd acestea sunt exportate.Nu au o larg rspndire pe plan internaional, comparativ cu cele de import, se percep la un nomenclator redus de produse i pe perioade limitate de timp. Prin intermediul lor, pe lng scopul fiscal se pot urmrii, n general, dou obiective i anume:

fie ridicarea preului la produsele respective pe piaa internaional (cu condiia ca statul respectiv s fie un exportator principal i furnizor pe piaa internaional la produsele vizate);

fie limitarea unor exporturi (de regul, produse neprelucrate materii prime industriale sau agricole, care s fie prelucrate n ar ntr-o cantitate mare i exportate apoi ca produse manufacturate) pentru a ncuraja dezvoltarea unor ramuri industriale pentru care rile respective dispun de o baz corespunztoare de materii prime.

Taxele vamale de tranzit se percep de ctre stat asupra mrfurilor care tranziteaz (traverseaz) teritoriul vamal al rii respective. Ele nu au o rspndire prea larg pe plan internaional i, de regul atunci cnd se percep, ele au un nivel sczut ntruct statele sunt interesate s ncurajeze tranzitul pe teritoriul lor, aceasta fiind o important surs de venituri (ca urmare a utilizrii cilor i mijloacelor de transport, a porturilor, a depozitelor, a antrepozitelor etc.). Scopul perceperii taxelor vamale de tranzit este pur fiscal.

c). Dup modul de percepere a taxelor vamale, acestea sunt de trei feluri: ad-valorem, specifice i mixte.Taxele vamale ad-valorem se percep asupra valorii (declarate) n vam a produselor i se stabilesc n cote procentuale care se raporteaz la valoarea vamal a mrfurilor respective (de ex. 10 % din valoarea vamal a unui automobil). Valoarea vamal este exprimat n moneda naional a rii importatoare i se calculeaz prin transformarea preului mrfii importate, exprimat ntr-o valut strin, n moneda naional. Avantajul principal al utilizrii taxelor ad valorem este determinat de faptul ca asigur o procedur de percepere foarte simpl, lista vamal putnd fi elaborat mai sintetic (pe grupe de produse). Dezavantajele acestui mod de percepere sunt determinate de influenele nefavorabile pe care le pot produce oscilaiile preurilor de pia (scderea preurilor de pe piaa internaional sau creterea celor de pe piaa intern) asupra eficacitii taxelor vamale i asupra veniturilor bugetului de stat.

Totodat exist pericolul evaziunii fiscale, prin nscrierea n Declaraia vamal a unor valori mai mici dect cele reale pentru mrfurile de import. mpotriva acestui risc se poate aplica dreptul de preemiune al statului (prim-cumprtor), sau - pentru infraciuni mai grave ori repetate - se poate proceda la confiscarea mrfurilor respective. Pentru a putea identifica practicile neloiale n domeniul stabilirii valorii n vam, organul vamal trebuie s dispun de liste de preturi (fie preuri minimale care stabilesc valoarea n vam a produsului, i care sunt fixate prin hotrri de guvern, fie liste ale preturilor efective, practicate pe principalele piee).

Taxele vamale specifice se stabilesc n sum fix pe unitate fizic de marf importat sau exportat (bucat, ton, mc, etc.) i se stabilesc sub forma unei cifre (sume) absolute n moneda rii respective (de ex. 1000 u.m. pentru o ton de gru, pentru un automobil marca Ford etc.). Modul de percepere asigur un nivel mult mai ridicat al proteciei tarifare iar eficiena taxelor nu este influ