calitati manageri

download calitati manageri

of 20

 • date post

  15-Nov-2015
 • Category

  Documents

 • view

  37
 • download

  4

Embed Size (px)

description

.........................

Transcript of calitati manageri

Creearea conducerii s-a impus din necesitatea coordonarii si dirijarii eforturilor colectivitatilor umane pentru realizarea unor obiective comune

Calitatile unui bun

managerCuprins

Consideratii generale ..............................................................................................2

Cerinte solicitate managerului ...............................................................................

2

Tipuri de manageri si stiluri de management .......................................................3

Rolul managerilor in cadrul organizatiei .............................................................4

Calitatile unui bun manager .................................................................................4

Abilitatile necesare unui manager .........................................................................7

Calitatile unui manager excelent ...........................................................................9

Profilul managerului secolului XXI ......................................................................10

Ai calitati de manager ? ........................................................................................12

Schema profilului psihosocioprofesional al unui manager ................................. 13

Sase sfaturi pentru a deveni un manager mai bun ...............................................14

Bibliografie ............................................................................................................... 15

Consideratii generaleManagementul, nefiind o colectie de retete, de sabloane obligatoriu de aplicat, presupune capacitatate de discernamant, pricepere si talent din partea managerilor pentru a folosi cele mai adecvate metode si procedee, in functie de imprejurarile concrete. Datorita acestui fapt managementul este considerat deopotriva, o arta si o stiinta.

Creearea conducerii s-a impus din necesitatea coordonarii si dirijarii eforturilor colectivitatilor umane pentru realizarea unor obiective comune.

Activitatea e conducere se defineste ca o activitate complexa ce are drept scop eficientizarea eforturilor oamenilor in procesul muncii. Exercitarea procesului de conducere presupune existenta unor persoane care efectueaza activitati specifice procesului de mamagement, aceste persoane fiind denumite, manageri.

Exista opinii diferite in ceea ce priveste definirea managerului (cadru de conducere ).

P. Druker The Practice of Management arata ca managerul este elementul dinamic datator de viata al oricarei afaceri. Rolul lui este sa fie eficient. Managerii trebuie sa fie cunoscuti, respectati si acceptati, rolul lor este:

sa stabileasca obiective

organizeaza motiveaza si comunica stabileste standarde si evalueaza dezvolta potentialul oamenilor

Managerii trebuie sa fie constienti de faptul ca ei sunt modele de roluri pentru succesul firmei. Ph. Crosby arata ca, managerii trebuie sa-i invete pe oameni, sa-i conduca, sa-i ajute, sa le ofere instrumente de munca. Toate acestea insa isi pierd semnificatia daca angajatii (clientii interni), clientii (externi) si furnizorii simt ca managerii nu fac ce spun.

P.Bolinet sustine ca un conducator este o persoana care-si obtine rezultatele prin altii.

Cerinte solicitate managerului

Se considera ca managerul unei intreprinderi este persoana care actioneaza pentru transformarea sarcinilor in actiuni concrete, pentru folosirea eficienta a resurselor intreprinderii si cresterea profitului, pentru mobilizarea salariatilor in procesul muncii si motivarea acestora.

Exista doua categorii de cerinte solicitate managerului.1. Cerinte referitoare la personalitate Personalitatea este o rezultanta a patru factori:

constitutia si temperamentul subiectului; mediul fizic (climat, hrana); mediul social (tara, familie, educatie); obiceiurile si deprinderile castigate sub efectul influentelor precedente (mod de viata, igiena alimentara);

Personalitatea comporta doua laturi.

a. Latura instrumentala data de aptitudini care sunt la randul lor de doua feluri:

aptitudini legate de meseria de baza care, in cazul existentei lor, asigura dobandirea competentei profesionale;

aptitudini in desfasurarea muncii de conducere: flerul, intuitia, spontaneitatea, capacitatea de comunicare, de a lua decizii, abilitatea de a dirija oamenii, dorinta de a conduce.

b. Latura actionala data de:

temperament si resursele energetice;

Aceste elemente tin de sanatatea, vigoarea, indemanarea, energia, echilibrul, stapanirea de sine a managerului, impuse de necesitatea animarii subordonatilor in procesul muncii si mentinerii unui climat de munca destins.

caracter

Acesta reprezinta modul de manifestare a personalitatii in relatiile omului cu mediul si cu sine, mod reglat de normele sociale ale comportarii in cadrul sistemelor social istorice.

2. Cerinte referitoare la calitatile intelectuale Astfel sunt: inteligenta, capacitatea de a recunoaste, accepta si aplica noul, capacitatea de a gandi clar, memoria, imaginatia, capacitatea de previziune, gandirea practica (pentru rezolvarea problemelor curente), gandirea teoretica pentru generalizare si abstractizare.

Observatie Practica managementului a demonstrat ca, pe langa trasaturile de caracter pozitive innascute si potentialul intelectual ridicat, eficienta managerului depinde de cunostintele privind principiile, metodele si tehnicile de management care se dobandesc prin invatare.

Tipuri de manageri si stiluri de managementIn abordarea tipului de manager, se considera ca punctul de plecare il constituie tipologia general umana.

Dupa elvetianul Carl Jung, se disting doua tipuri umane:

a. extravertitii persoane deschise lumii exterioare, impetuoase, exteriorizate, la care predomina tendintele obiective;

b. introvertitii persoane interiorizate, adancite in propria lor lume, meditative, rezervate, la care predomina tendintele subiective;

Aceasta polarizare a tipurilor umane este diversificata prin tipuri intermediare. Se pot preciza in acest sens urmatoarele tipuri umane:

a. Echilibratii persoane meditative dar energice, adaptabile dar cu rezerve, deschisi lumii exterioare, cenzurate insa de filtrul introspectiei . Echilibratii constituie prototipul conducatorului.

b. Compensatii persoane la care tipurile extravertit si introvertit coexista doar temporar, alternand cu o anumita periodicitate. Pesoanele din aceasta categorie acumuleaza fapte, observatii, mediteaza asupra lor, trag concluzii si le verifica. Reprezinta tipul creatorilor.

Tipul uman al managerilor se manifesta in mod cotidian prin stilul de management.

Deosebim astfel:

a. stilul democrat participativ la care se constata: preocuparea pentru realizarea obiectivelor firmei fara a neglija problemele subordonatilor, usurinta in stabilirea si mentinerea contactelor umane, delegarea larga a autoritatii, responsabilitate, tact, bunavointa, atasament;

b. stilul autocrat reprezinta negativul stilului anterior: lipsa consultarii, plasarea in prim plan a autoritatii formale, lipsa de incredere in subordonati, lipsa delegarii, control si indrumare excesive;

c. stilul participativ autoritar, destul de frecvent intalnit, prezinta caracteristici aflate la jumatatea intervalului limitelor prezentate.

Rolul managerilor in cadrul organizatiei

Referitor la rolul managerilor in cadrul organizatiei, putem aminti studiul aprofundat a lui H. Mintzberg, asupra comportamentului managerial, in care a dezvoltat teoria celor 10 roluri manageriale, dupa cum urmeaza:

Roluri interpersonale:

figura reprezentativa;

lider;

legatura.

Roluri informationale:

monitor;

difuzor;

purtator de cuvant.

Roluri decizionale:

antreprenor;

factor de solutionare a conflictelor;

factor de alocare a resurselor;

negociator.

Aceste 10 roluri inseamna in opinia lui H. Mintzberg toate activitatile manageriale, iar fiecare activitate poate fi realizata folosind unul sau mai multe roluri. El considera de asemenea ca rolurile unui manager sunt in mare parte predeterminate de natura pozitiei manageriale.

Calitatile unui bun managerPentru a fi un bun manager, indiferent de domeniul in care profesezi, nu este suficient sa iti duci la bun sfarsit sarcinile zilnice si sa pui in practica toate cunostintele profesionale pe care le-ai dobandit. In afara acestor lucruri trebuie sa dai dovada de anumite calitati. Aceste aptitudini, asa cum ai fi tentata sa crezi, nu este nevoie sa le ai din nastere, ci le poti deprinde pe masura ce avansezi si acumulezi experienta. Ca manager, trebuie sa indeplinesti anumite obiective care tin atat de tine, cat si de cei aflati in subordinea ta: sa castigi increderea diversilor parteneri cu care compania ta colaboreaza;

sa contribui la crearea fidelitatii propriilor tai subalterni; sa mentii motivatia membrilor echipei pe care o conduci;

sa ameliorezi comunicarea in interiorul companiei prin rezolvarea deficientelor cu care

se confrunta diferite departamente ale firmei si sa-ti aduci o contribuitie eficienta in rezolvarea acestor probleme; sa identifici corect problemele de care echipa, sau chiar compania, se pot lovi la un

moment dat si sa gasesti cele mai bune solutii pentru rezolvarea acestora.

Pentru a atinge toate aceste obiective, pentru a face fata cu succes diverselor probleme ce apar in activitatea de zi cu zi a companiei, ca manager, trebuie sa dai dovada de anumite calitati fie ele native ori dobandite:

sociabilitatea: trebuie sa poti stabili cu usurinta conta