Calcul tabelar

download Calcul tabelar

of 158

Embed Size (px)

Transcript of Calcul tabelar

 1. 1. 1 Calcul tabelar-Excel 2003 ECDL-Modulul 4 CalculCalcul tabelartabelar--Excel 2003Excel 2003 ECDLECDL--Modulul 4Modulul 4 PermisulPermisul European deEuropean de ConducereConducere aa ComputeruluiComputerului
 2. 2. 2 Cuprins: Lectia 1 Utilizarea aplicatiei Excel................................................5 1. 1 Deschiderea aplicatiei Excel....................................................6 1. 2 Crearea unui registru de calcul nou si salvarea acestuia.....................8 1. 3 Deschiderea unui registru de calcul existent si salvarea acestuia.........11 1. 4 Deschiderea mai multor registre de calcul...................................15 1. 5 Salvarea registrelor de calcul sub alt nume, in alt loc sau in alt format.15 1. 6 Inchiderea registrului..........................................................18 1. 7 Obtinerea ajutorului functia Help...........................................19 1. 8 Inchiderea aplicatiei Excel....................................................20 1. 9 Functia de modificare a dimensiunii de vizualizare a paginii pe ecran.....21 1.10 Modificarea barei de instrumente...........................................22 1.11 Exercitii.......................................................................25
 3. 3. 3 Cuprins: Lectia 2 Lucrul cu celule............................................26 2. 1 Introducerea datelor, textului intr-o celula...................26 2. 2 Selectarea celulelor, coloanelor si randurilor..................29 2. 3 Copierea, stergerea si mutarea textului sau a datelor.......32 2. 4 Gasire si inlocuire................................................42 2. 5 Moduri de lucru cu randuri si coloane..........................49 2. 6 Fixarea pe ecran a randurilor si coloanelor....................59 2. 7 Exercitii...........................................................61 Lectia 3 Foile de calcul..............................................62 3. 1. Lucrul cu foile de calcul.........................................62 3. 2. Exercitii..........................................................65 Lectia 4 Formule si functii..........................................66 4. 1. Formule aritmetice..............................................66 4. 2. Referintele celulelor............................................69 4. 3. Lucrul cu functii................................................79 4. 4. Exercitii.........................................................89
 4. 4. 4 Cuprins: Lectia 5 Formatare....................................90 5. 1. Formatarea numerelor/datelor...................90 5. 2. Formatare text....................................93 5. 3. Borduri si alinieri..................................97 5. 4. Exercitii...........................................101 Lectia 6 Grafice.......................................102 6. 1. Utilizarea graficelor si diagramelor.............102 6. 2. Exercitii...........................................122 Lectia 7 Imprimarea foilor de calcul................123 7. 1. Setarea paginii...................................123 7. 2. Imprimarea fisierului............................131 7. 3. Exercitii..........................................133 Simulari.................................................134
 5. 5. 5 Lectia 1 Utilizarea aplicatiei Excel Microsoft Excel este un program care organizeaza si gestioneaza date organizate matriceal in linii si coloane. Scopul declarat al acestuia este de a tine la un loc datele dumneavoastra pentru a putea efectua calcule asupra lor si de a le aranja in asa fel incat sa capete un inteles. Operatiile care se pot efectua : * calcule utilizand formule simple sau complexe; * formatare si protejare spatiu de lucru ; * portabilitatea informatiilor continute in diferite foi de calcul adica schimbul de informatii intre aplicatii de acelasi tip sau de tipuri diferite ; * reprezentari grafice a datelor numerice * exploatare si interogare baze de date.
 6. 6. 6 1.1 Deschiderea aplicatiei Aplicatia de calcul tabelar se poate deschide in mai multe moduri : Din meniul Start Programs Microsoft Office Microsoft Office2003
 7. 7. 7 Daca exista o pictograma pe ecran sub care scrie Microsoft Excel se poate porni aplicatia printr-un dublu clik pe aceasta iconita.
 8. 8. 8 1.2. Crearea unui registru de calcul nou si salvarea acestuia; Un registru de calcul este un fisier in care se pot stoca si prelucra date. Un registru poate contine mai multe foi de calcul care pot fi organizate in mai multe moduri. Crearea unui registru de calcul nou se poate face in mai multe moduri: Din meniul File -> New Tastand: Ctrl-N Din bara de instrumente standard apasand pe simbolul:
 9. 9. 9 Daca avem fereastra Explorer deschisa -> clic dreapta in directorul in care dorim sa salvam registrul si apoi alegem optiunea: New -> Microsoft Excel Worksheet.
 10. 10. 10 Salvarea registrului se face: din meniul File -> Save Tastand: Ctrl-S Din bara de instrumente standard apasand pe simbolul:
 11. 11. 11 1.3. Deschiderea unui registru de calcul existent si salvarea acestuia; Deschiderea unui registru de calcul existent se poate face in mai multe moduri: Daca aplicatia Excel este deschisa alegem meniul File -> Open sau Tastam: Ctrl-O sau Din bara de instrumente standard apasam pe simbolul:
 12. 12. 12 Daca avem deschisa fereastra Explorer atunci registrul se poate deschide facand dublu clic pe numele fisierului. Prin meniul Start, in documentele recente: In partea de jos a meniului File exista, in ordinea folosirii, ultimele fisiere accesate (aproximativ 4-5 fisiere). Faceti clic pe cel pe care doriti sa-l deschideti.
 13. 13. 13 Dupa deschiderea unui registru de calcul este afisata fereastra de aplicatii Microsoft Excel care este formata din: Bara de titlu cuprinde: -denumirea programului (Microsoft Excel) -numele documentului (Book 2) -butoanele pentru optiunile de marire/micsorare ale ferestrei si butonul de iesire din aplicatie Barele de instrumente Panoul de activitati Bara de stare Bara pentru formule Barele de instrumente Foaia de lucru
 14. 14. 14 Salvarea unui registru de calcul se poate face in urmatoarele moduri: Din meniul File -> Save Tastand: Ctrl-S Din bara de instrumente standard apasand pe simbolul:
 15. 15. 15 1.4. Deschiderea mai multor registre de calcul; Este posibil sa avem mai multe registre de calcul deschise simultan. Ele se deschid prin aceleasi procedee prezentate anterior. Ele apar pe ecran suprapuse si sunt semnalate pe bara de jos a ecranului (Taskbar). 1.5. Salvarea registrelor de calcul sub alt nume, in alt loc sau in alt format; Din meniul File -> Save As
 16. 16. 16 Pe ecran apare caseta de dialog Save As in care stabilim: - tipul documentului - numele lui - calea locul unde va fi salvat . Calea unde va fi salvat registrul. Numele sub care va fi salvat registrul Tipul ales pentru registru
 17. 17. 17 Salvarea in format Web se poate face in doua moduri: - din meniul File -> Save as Web Page - din meniul File -> Save As in caseta de dialog alegem tipul Web Page
 18. 18. 18 1.6. Inchiderea registrului; Putem inchide registrul de calcul fara a inchide aplicatia Excel (pentru a putea sa o utilizam in continuare) astfel: Din meniul File -> Close Sau apasam pe butonul existent in coltul din dreapta sus.
 19. 19. 19 1.7. Obtinerea ajutorului functia Help (Ajutor); Ajutorul poate fi activat apasand tasta din imagine: Pe ecran apare fereastra Assistance (Ajutor Excel). Pentru a gasi informatiile dorite introducem in campul Search for (Cautare pentru) ceea ce dorim sa cautam, apoi, apasam butonul Search (Pornire cautare) (butonul verde din partea dreapta a campului Search for (Cautare pentru)).
 20. 20. 20 Asistentul se mai poate activa si prin apasarea tastei F1. Pentru a inchide asistentul mouse clic stanga pe butonul Close din partea dreapta a ferestrei. 1.8. Inchiderea aplicatiei Excel; Din meniul File (Fisier) -> Exit (Iesire) Clic pe butonul din dreapta sus a ferestrei.
 21. 21. 21 Din meniul View (Vizualizare) -> Zoom (Panoramare) se deschide fereastra de dialog Zoom(Panoramare) in care putem opta pentru dimensiunile oferite automat sau cele stabilite de noi. 1.9. Functia de modificare a dimensiunii de vizualizare a paginii pe ecran; IMPORTANT: Modificarile asupra dimensiunii de vizualizare nu au efect asupra marimii reale a paginii si a caracterelor.
 22. 22. 22 1.10. Modificarea barei de instrumente; Mediul Excel are la dispozitie mai multe bare cu meniuri. - Bara cu meniul principal Modul de afisare al aceastei bare nu poate fi modificat Bara contine meniul principal de comenzi. - Barele cu instrumente Aceste bare contin o multime de functii oferite de mediul Excel.
 23. 23. 23 Pictogramele prin care sunt accesate functiile pot fi adaugate sau sterse din barele de instrumente in functie de necesitatile utilizatorului. Adaugarea sau stergerea in/din bare se executa asfel: Din meniul View (Vizualizare) -> Toolbars (Bare de instrumente) prin simpla apasare a mouse-ului se pot activa sau inactiva barele de instrumente oferite de mediul Excel. Toate barele active sunt marcate cu bifa. Pentru a le dezactiva trebuie apasat mouse clic dreapta pe numele lor.
 24. 24. 24 Pot fi modificate anumite optiuni predefinite ale aplicatiei Excel ca de exemplu: numele utilizatorului, directorul implicit in care vor fi salvate documentele si alte optiuni. Aceasta se relizeaza prin meniul: Tools (Instrumente) -> functia Options (Optiuni) In meniul User Name (Nume utilizator) puteti modifica numele utilizatorului In meniul Default file location (Amplasare implicita fisier) introduceti calea implicita in care doriti sa salvati fisierele. In fereastra de dialog care se deschide putem modifica optiunile in functie de necesitati.
 25. 25. 25 1.11 Exercitii: 1. Deschideti aplicatia de calcul t