Caiet Simpozion

of 28 /28
SIMPOZIONUL NAŢIONAL „ACCIDENTUL RUTIER ŞI IMPLICAŢIILE SALE SOCIO-ECONOMICE” CLUBUL DIPLOMATIC BUCUREŞTI – 7 APRILIE 2010 CUVÂNT INAUGURAL Constantin NICULESCU, Preşedintele ACR Onorată asistenţă, Hristos a Înviat! Ne aflăm doar la o lună distanţă de un punct de referinţă din istoria siguranţei rutiere mondiale. La 2 martie 2010 Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a lansat „DECENIUL MONDIAL PENTRU SIGURANŢA RUTIERĂ 2011-2020”. Simpozionul de astăzi, intitulat semnificativ „Accidentul rutier şi implicaţiile sale socio-economice”, organizat de Automobil Clubul Român şi Fundaţia „Civilizaţia Rutieră”, se instituie ca o premieră în România, la acţiunea de cea mai largă anvergură lansată de ONU pe plan mondial. Organizaţia Naţiunilor Unite are în vedere reducerea cu 50% a accidentelor rutiere în acest DECENIU, ceea ce echivalează pe plan mondial, cu cinci milioane de vieţi salvate. Cred că nu surprinde pe nimeni faptul că ACR, ca una din cele mai reprezentative organizaţii neguvernamentale, lansează în România prima acţiune a Deceniului Mondial, lansat de ONU! ACR a fost prima instituţie din România care a semnat CHARTA EUROPEANĂ A SIGURANŢEI RUTIERE la Bruxelles, în martie 2007. ACR a primit, din partea Comisiei Europene, în noiembrie 2007, Premiul de Excelenţă în Securitate Rutieră, prima de această anvergură înregistrată de o instituţie naţională până la acea dată, după aderarea României la această organizaţie continentală. Este semnificativ, pe acest plan, şi faptul că Automobil Clubul Român a aniversat, la 5 aprilie, 106 ani de existenţă. Să-i dorim „ani mulţi de aici înainte!” Audienţa deosebită de care se bucură Simpozionul de astăzi este, aşadar, deosebit de relevantă. Doresc să salut, prezenţa Poliţiei Române, prin distinsul Inspector General Adjunct, domnul Comisar de Poliţie Lucian Ioan Muntean; nu pot să nu remarc, aici, în mod oficial, că în istoria ACR de 106 ani, colaborarea sa cu Poliţia Română, care, iată, a împlinit, de ziua sa oficială, 188 de ani de existenţă, a fost întotdeauna benefică. Astăzi, două instituţii seculare, şi-au dat din nou mâna, în lansarea în România, a Deceniului ONU pentru Siguranţă Rutieră. Salut cu multă căldură, prezenţa la Simpozion a reprezentanţilor oficiali ai ONU în România, de la „Centrul de Informare ONU de la Bucureşti”, a reprezentantului Registrului Auto Român, al Autorităţii Rutiere Române, ai Asociaţiei Naţionale a Victimelor Accidentelor Rutiere, ai UNIAR, ai Asociaţiei Naţionale a Detectivilor. Salutăm pe toţi cei prezenţi, şi, nu în ultimul rând, ai tuturor filialelor teritoriale ale ACR. Le adresăm, cu respect şi căldură, tuturor celor prezenţi, un BUN VENIT! 1

Embed Size (px)

Transcript of Caiet Simpozion

 • SIMPOZIONUL NAIONAL ACCIDENTUL RUTIER I IMPLICAIILE SALE SOCIO-ECONOMICE

  CLUBUL DIPLOMATIC BUCURETI 7 APRILIE 2010

  CUVNT INAUGURAL Constantin NICULESCU, Preedintele ACR

  Onorat asisten, Hristos a nviat! Ne aflm doar la o lun distan de un punct de referin din istoria siguranei rutiere

  mondiale. La 2 martie 2010 Adunarea General a Organizaiei Naiunilor Unite a lansat DECENIUL MONDIAL PENTRU SIGURANA RUTIER 2011-2020.

  Simpozionul de astzi, intitulat semnificativ Accidentul rutier i implicaiile sale socio-economice, organizat de Automobil Clubul Romn i Fundaia Civilizaia Rutier, se instituie ca o premier n Romnia, la aciunea de cea mai larg anvergur lansat de ONU pe plan mondial. Organizaia Naiunilor Unite are n vedere reducerea cu 50% a accidentelor rutiere n acest DECENIU, ceea ce echivaleaz pe plan mondial, cu cinci milioane de viei salvate.

  Cred c nu surprinde pe nimeni faptul c ACR, ca una din cele mai reprezentative organizaii neguvernamentale, lanseaz n Romnia prima aciune a Deceniului Mondial, lansat de ONU! ACR a fost prima instituie din Romnia care a semnat CHARTA EUROPEAN A SIGURANEI RUTIERE la Bruxelles, n martie 2007. ACR a primit, din partea Comisiei Europene, n noiembrie 2007, Premiul de Excelen n Securitate Rutier, prima de aceast anvergur nregistrat de o instituie naional pn la acea dat, dup aderarea Romniei la aceast organizaie continental.

  Este semnificativ, pe acest plan, i faptul c Automobil Clubul Romn a aniversat, la 5 aprilie, 106 ani de existen. S-i dorim ani muli de aici nainte!

  Audiena deosebit de care se bucur Simpozionul de astzi este, aadar, deosebit de relevant. Doresc s salut, prezena Poliiei Romne, prin distinsul Inspector General Adjunct, domnul Comisar de Poliie Lucian Ioan Muntean; nu pot s nu remarc, aici, n mod oficial, c n istoria ACR de 106 ani, colaborarea sa cu Poliia Romn, care, iat, a mplinit, de ziua sa oficial, 188 de ani de existen, a fost ntotdeauna benefic. Astzi, dou instituii seculare, i-au dat din nou mna, n lansarea n Romnia, a Deceniului ONU pentru Siguran Rutier.

  Salut cu mult cldur, prezena la Simpozion a reprezentanilor oficiali ai ONU n Romnia, de la Centrul de Informare ONU de la Bucureti, a reprezentantului Registrului Auto Romn, al Autoritii Rutiere Romne, ai Asociaiei Naionale a Victimelor Accidentelor Rutiere, ai UNIAR, ai Asociaiei Naionale a Detectivilor. Salutm pe toi cei prezeni, i, nu n ultimul rnd, ai tuturor filialelor teritoriale ale ACR. Le adresm, cu respect i cldur, tuturor celor prezeni, un BUN VENIT!

  1

 • Aa cum putem afirma c Simpozionul Naional se desfoar cu gndul la mesajul sfnt al Patelui, al nvierii Domnului Iisus Hristos, la care am participat acum trei zile, c suntem toi egali n faa marii opere pe care suntem chemai s-o nfptuim, la solicitarea ONU, pentru transformarea OSELEI din Romnia, ntr-un mediu de Civilizaie. Dorim s ncheiem Simpozionul cu o REZOLUIE pe care s-o adresm instituiilor Statului, Guvernului i celorlali factori cu responsabiliti n nfptuirea imperativelor Deceniului Mondial al Siguranei Rutiere.

  Prezentarea electronic a Domnului Constantin Niculescu, Preedintele ACR, n

  cadrul Simpozionului:

  2

 • 3

 • 4

 • 5

 • 6

 • 7

 • 8

 • Lucian Ioan Muntean Comisar de Poliie, Adjunct al Inspectorului General al Poliiei Romne

  Vreau, naintea nceperii discursului meu, s transmit Automobil Clubului Romn La muli ani i multe realizri. Este o onoare pentru mine s reprezint Poliia Romn la acest eveniment, respectiv la Simpozionul Naional Accidentul rutier i implicaiile sale socio-economice. Amplificarea fenomenului accidentului rutier n ultimele decenii, la nivel mondial, a fost determinat de trecerea autoturismului de la nivel de hobby la strict necesitate, fapt ce a impus organismelor internaionale acordarea unei atenii speciale elementelor ce contribuie la securitatea deplasrii pe drumurile publice. n raportul Secretarului General al ONU, de la finele anului 2009, n partea ce privete sigurana rutier se meniona meninerea ratei ridicate a victimizrii prin accidente de circulaie, anual, la nivel global, circa 1.000.000 de persoane pierzndu-i viaa sau suferind vtmri corporale grave. De asemenea, se reiterau costurile sociale incomensurabile generate de accidentele de circulaie, pornind de la estimrile Bncii Mondiale, potrivit crora, costul social al pierderii unei viei omeneti este de

  9

 • 130.000 de dolari, respectiv pentru refacerea unei persoane vtmate corporal grav de 13.000 de dolari. n ceea ce privete Europa, Secretarul General al ONU, remarca nendeplinirea obiectivului privind reducerea cu 50% a numrului persoanelor decedate n perioada 2000 2010 prevzut n capitolul Transporturi Rutiere al Chartei Albe a Comisiei Europene asupra politicilor comunitilor europene n transporturi.

  Nendeplinirea la nivel European a obiectivului propus, precum i recrudescena fenomenului rutier, n special pentru rile noi, ntrate n Uniunea European, a impus reconsiderarea elementelor strategiei continentale pentru reducerea victimizrii prin accidente de circulaie. Astfel, prin proclamaia adoptat la finele Conferinei Globale asupra siguranei rutiere din 19-20 noiembrie 2009 de la Moscova, i prin Rezoluia Adunrii Generale ONU din 2 martie 2010, perioada 2011-2020 a fost declarata Deceniul Siguranei Rutiere, urmnd s se adopte programe proprii de reducerea victimizrii din accidentele rutiere.

  Cu privire la iniiativele n domeniul preveniei rutiere, n perioada scurs de la nceputul anului, avand n vedere ngrijorarea manifestat pentru creterea alarmant a numrului tinerilor decedai n accidentele rutiere, sub egida ONU a fost ncheiat acordul ntre Federaia de Baschet din Turcia i Federaia Internaional de Baschet Amator, prin care competiiile sportive de ramur se vor desfura sub sloganul Joac i respect regulile de circulaie, sportivii fiind cooptai n promovarea siguranei rutiere. De asemenea FIBA va realiza un spot video cu tematic rutier ce va fi difuzat pe parcursul Campionatului Mondial de Baschet ce se va desfura n perioada august-septembrie 2010, n Turcia. La finele competiiei urmeaz s fie adoptat o declaraie comun privind sigurana rutier, care va fi semnat de ctre toi sportivii.

  Ct privete prevenia rutier n statele n curs de dezvoltare, cu ocazia Conferinei Mondiale pentru Implementarea Siguranei Rutiere, ce s-a desfurat n perioada 21-22 ianuarie 2010, la Calcuta, un aspect demn de reinut l-a constituit implementarea educaiei rutiere ca disciplin n programa de nvmnt. Programele au fost monitorizate de Institutul de Educaie Rutier, organism al Comisiei Economice Europa-ONU.

  Am s v prezint cteva date statistice vis-a-vis de accidentele rutiere n Romnia. Comparativ cu anul 2008, n 2009 s-au nregistrat 9.992 de accidente grave. Pentru prima data n ultimii 5 ani, n scdere cu 4,67%, soldate cu 2792 de persoane decedate i 8903 rnii grav. Apreciind evoluiile indicatorilor dinamici din anul 2005: +2,1% accidente, +7,67% persoane decedate, +2,05% vtmai corporal. n 2006, o scadere de 0,6%, n 2007 o cretere de 18% a accidentelor i 8,25% a persoanelor decedate, n 2008 am avut o cretere de 25,1% a accidentelor rutiere i cu 9,4% cretere a persoanelor decedate. Reducerile nregistrate n anul 2009 la toi indicatorii, reprezint diminuarea pentru prima dat n ultimii 5 ani a riscului rutier. Acest trend descresctor se menine i n primul trimestru al anului 2010. nregistrm o scdere a numrului de accidente grave cu 14,72%, a persoanelor decedate cu 14.17% i a celor rnii grav cu 14,9%.

  Apreciind nc o data valoarea Simpozionului Naional, iniiat de ctre Automobil Clubul Romn, doresc s reiterez sprijinul pe care Poliia Romn l va acorda oricrei manifestri menite s contribuie la sporirea siguranei rutiere.

  V mulumesc!

  10

 • Cristina Blan, Director al Centrului de Informare al Organizaiei Naiunilor Unite n Romnia Buna ziua!

  Nu am prins din pcate, i mi cer scuze pentru acest lucru, cuvntrile anterioare, dar pentru a cunoate starea de spirit prezent la Simpozion, a vrea s v rog s ridicai mna toi cei care ai fost implicat ntr-un accident rutier. Exist i persoane care au fost victime ale unui accident rutier? Avei n faa dumneavoastr o victim a unui accident rutier. Eram copil i traversam pe trecerea de pietoni. Am fost lovit de o persoan foarte important la vremea respectiva. Era director, atunci, la ITB. Acea persoan a fugit de la locul accidentului. Nu am stat dect 3 zile n spital, ca s nu creey probleme celui vinovat, sunt acum bine, mersi, mai departe triesc i nu am nici un fel de probleme. Vd aici, c astzi discutm despre implicaiile socio-economice ale accidentelor rutiere. n 2007, Banca Mondial a estimat, ca valoare economic a accidentelor rutiere 1,2 miliarde de euro pentru Romnia. Problema cea mai grea este cum msurm dimensiunea social sau psiho-social a accidentelor rutiere. Cum msurm trauma pe care o suport un om, care a fost victima unui accident rutier, care are tij n mn, n picior, care vrea s plece din ar, trece printr-o poart la aeroport, iar poarta respectiv ncepe s piuie. Acel moment l pu , pentru c toat lumea se uit s vad ce se ntmpl pe acel om s-i aduc aminte de trauma prin care msurm aceast traum? Conform acestui raport de care am fpentru Romnia, numrul total al accidentelor care s-a te ecese, a fost 29.832. Numrul deceselor produse de accidentele de mfericire pentru Romnia, accidentele produs ru c ne place comparaia cu Bulgaria, rata la vecinii no12%.

  Diminea m uitam la televizor, la tiri, orat un nou proiect de lege privind msurarea agresivitii sau pedepsirea ofatului agresiv n trafic. Una din problemele poliiei rutiere a fost definirea termenului de agresivitate. Din cte tiu, exist un filtru dac cineva vrea s-i dobndeasc un permis auto, iar acest filtru se cheam testul psihologic. Probabil c la testul psihologic ar trebui introdus o nou prob de msurare a agresivitii. i atunci nu ar mai fi nici un fel de problem. Tot la tiri am auzit un diplomat strin acreditat n Romnia de patru ani c n acest timp nu a putut conduce niciodat. Nu a putut, din cauza noastr, a colegilor de trafic. i atunci cum msurm aceast agresivitate care depete i partea social i partea economic i, cred, partea de diplomaie.

  Ca reprezentant al Centrului de Informare al Organizaiei Naiunilor Unite doresc succes total Simpozionului de astzi, care are misiunea de a promova n Romnia, Deceniul Siguranei Rutiere lansat de ONU pentru 2011-2020.

  V mulumesc mult! V doresc o zi ct mai sntoas a Sntii i ca disear, la tirile de la ora 5, fie la tirile de la ora 7, s nu vedem nimic legat de accidente de main.

  Mulumesc!

  ne n dificultate n situaia respectiv, dar n acelai timp, l oblig

  a trecut atunci cand a trit accidentul rutier. Cumcut amintire, anul 2007,

  rminat cu victime, dar fara dain a fost de 2712. Din

  e de alcool au fost, ca rat de 1,5%. i, penttri a fost 4,5 %, iar n Ungaria undeva de

  i auzeam c Poliia Rutier a elab

  11

 • MIHAIL GLEANU Medic primar, Membru al Comitetului Executiv al ACR

  NERVOZITATEA LA VOLAN ARE CONSECINE NEFASTE Despre consecinele grave ale strii de nervozitate la volan se pot scrie tomuri ntregi de ctre psihologi i, de ce nu, de ctre psihiatri. Dintre acestea se detaeaz cu siguran, accidentele grave soldate cu mori i rnii grav. O mare parte ar putea fi evitate printr-un sever autocontrol. Dar putem noi avea acest control n traficul de zi cu zi? Voi ncerca s abordez, mai n glum mai n serios, innd cont i de caracterul festiv al zilei de azi, cteva aspecte care, sper, s nu ne ntristeze prea tare. ncep prin a relua o tem dezvoltat ntr-un numr relativ recent al revistei Autoturism: Grupele sanguine i atitudinea la volan (Multumiri D-lui Valentin Brad). n acel material se sublinia faptul c majoritatea conductorilor auto din Romnia aparine grupei A. Comportamentul lor este apreciat ca sportiv, dar nu rare ori se vrea justiiar, devenind impulsiv, chiar temerar agresiv. Ar fi interesant de a cunoate ci dintre oferii care ne depesc incorect ( cand suntem oprii la stop sau mergem cu vitez redus n coloan din cauza unor condiii de trafic) vor justifica atitudinea lor prin apartenena la grupa sanguin A. De fapt, ei reuesc s ridice gradul de nervozitate al participanilor la trafic, vinovai c respect legea! i crete astfel i pericolul de accidente. Dac ai proasta inspiraie (i ocazia) de a-i ateniona asupra ilegalitii comise, vei avea parte de cuvinte nu tocmai reverenioase (din cele netolerate de C.N.A.) asociate cu gesturile obscene bine-cunoscute. n acest caz am dori s avem de-a face cu oferi din grupa 0. Ei sunt considerai ca fiind mai prudeni, cu o conducere preventiv. Dar nu toi. O parte sunt excesiv de ntreprinztori , mai ales pentru a-i atinge scopul, ncercnd s profite de ambiguitile legii circulaiei la care apeleaz n atare situaii. Aici a putea ncadra i nstruniciile unor ageni de circulaie. Nu par a fi avantajai nici cei cu grupa sanguin B. Acetia au mai totdeuna un comportament de ef care se enerveaz cu uurin. De aceea m refer mai bine la grupa AB: sunt considerai cei mai stpni pe reaciile lor nervoase i acioneaz corespunztor n situaii dificile. Sunt ins, cei mai guralivi la volan: vorbesc cu cei din habitaclu, vorbesc la telefon (fr hands-free), sau chiar i singuri. Cu toate acestea sunt considerai cei mai nzestrai i indicai ca instructori. Evident, aceste predispoziii statistic admise nu se regsesc rigid, n comportamentul tuturor conductorilor auto. Cele mai multe din neajunsurile semnalate provin din lipsuri gave de educaie. Este cu att mai grav cu ct n aceast categorie se regsesc foarte muli (foarte) tineri. Este, fr discuie ,o mare resonsabilitate din partea printelui furnizor de cai putere n educaia copiilor oferi. Este normal s fie ngrijorai de consecinele unui accident n care este implicat unul sau mai muli membri ai familiei, dar este i mai ngrijortoare lipsa de educaie civic a copiilor productori de accidente. Iat de ce cred cu trie n puterea educ ili din acest sensibil domeniu de activitate s eles faptul c ntr-o democraie consolidat, real ii celui de lng tine.

  aiei i i convoc pe toi factorii responsab dea dovad de contiin, s fac n

  , libertatea ta se oprete la grania libert

  12

 • Aici am putea vorbi i despre moralitate n raport cu legea. Nu ntotdeauna legea poate ine loc i regulilor de bun sim. i totui, acestea stau mrturie gradului de civilizaie al unei societi. M voi opri asupra unor situaii mai frecvent ntlnite. Vei fi fost si D-vs. n situaia n care, ntorcndu-v obosit acas, dup o zi grea i lung de munc vei fi gsit n locul n care parcai obinuit, un automobil strin. Proprietarul, de multe ori cunosctor al obinuinelor din zon, nu a nclcat nici o lege. V-a creat, cu bun tiin, o stare de discomfort accentuat. n aceeai situaie se regsesc i unele firme cu sediul (neoficial!) pe strdue rezideniale pe care le blocheaz cu propriile autovehicule , fcndu-le improprii att circulaiei auto ct i pietonale. Aici se pare c exist i o oarecare nclcare a legislaiei. Dar cine s i bat capul i s sancioneze o att de minor nclcare a legii? mi vei rspunde ca este de datoria primriilor. Or se tie c orice primrie care se respect este mai curnd interesat de imobiliare, de borduri, de asfaltri i reasfaltri, mult mai rentabile dect confortul ceteanului pltitor de taxe, care locuiete n arealul pe care cu onor l gospodrete. Vreau s fiu bine-neles: nu neg importana unui carosabil impecabil, dar nu beneficiem de el nici n orae nici n afara lor . i aa se mai adaug un nou factor de stres care contribuie la ridicarea gradului de nervozitate n traficul cotidian. Fa de cele relatate mai sus, foarte probabil nesemnificative i nerelevante pentru unii, cred c o atitudine de non combat nu este benefic (nici mcar n fotbalul dintr-o anumita liga). De aceea cred c se pot lua unele msuri fr costuri suplimentare, fr eforturi legislative noi ( Doamne ferete!) n acest sens A.C.R., deintor al Premiului de Excelen al Comisiei Europene pentru sigurana circulaiei, semnatar al Chartei Europene a Siguranei Rutiere, va insista n msura atributelor sale de O.N.G., n vederea creterii responsabilizrii instructorilor din colile de oferi, mai ales cele proprii, n asigurarea corectitudinii obinerii licenei de conducere auto. Va continua demersurile sale n aprarea drepturilor membrilor si i a tuturor conductorilor auto de a circula n deplin siguran pe drumuri demne de apartenen Romniei la Uniunea European. Vom pune la dispoziia organelor ndrituite s asigure tot confortul n traficul orenesc sau pe osele, experiena noastr n domeniu, acumulat n cei peste 100 de ani de existen.

  Lucian Dini Comisar ef, Director Direcia Poliiei Rutiere Buna ziua tuturor! Hristos a nviat! Nu am luat cu mine nici un document i doresc s m adresez dumneavoastr direct.

  n primul rnd doresc s transmit La muli ani ACR!. Unul din organismele, n care n anul 2000, l-am prezentat ca fiind organismul unic n Romnia care elibereaz Permisul Internaional de Conducere la nivelul Romniei.

  A vrea s m refer, foarte pe scurt, n timpul pe care l avem la dispoziie, despre ce este de fcut. A vrea s atrag atenia cu privire la cteva aspecte care in de ce nseamn sigurana rutier. Domnul Adjunct al Inspectorului General al Poliiei Romne, Domnul Munteanu, v prezenta mai devreme o evoluie a dinamicii accidentelor rutiere n 2009 i prima parte a anului 2010. n primul i n primul rnd am urmrit cteva paliere, sau am vrut s atingem cteva. Primul este cel al educaiei. Trebuie s nelegem odat pentru totdeauna c n Romnia nu exist educaie rutier. S-a pierdut. ncepnd cu anul 1998 ceva s-a

  13

 • ntmplat, nici eu nu pot s-mi explic, dei eram n aceast structur de poliie rutier. Uitai-v la categoriile de vrst i observai ce reacii pot s aib, plecnd i de la violenele din ultima perioad. nceputul anului 2009 a nsemnat pentru mine o lupt extraordinar pentru a atrage Societatea Civil n a face ceva n ceea ce nseamn educaie rutier. Pentru c a lsa numai pe Poliia Rutier s aplice sanciuni, fr s ai n spate o Societate Civil care s te susin n acest demers este foarte greu. Fiecare dintre dumneavoastr, acas, n familie, n puinul timp pe care l avei, putei s promovai i aceast idee. Eu cred c a venit vremea n care Romnia ar trebui s-i schimbe un pic concepia. Numai prin modificri legislative sau impunere de lege, este foarte greu i acestea nu au un efect imediat. Efectul se va vedea n ani, aa cum i educaia rutier s-a distrus n ultimii 10 ani. i am ajuns la acest nivel. Noi va trebui s recldim tot ce nseamn educaie rutier. A dori, pe aceast cale, s v cer sprijinul n repromovarea educaiei rutiere, i avei aici n sal unul dintre marii specialiti ai Direciei Poliiei Rutiere, care a promovat patrulele colare de circulaie. Avem copiii n sal i mare lucru ar fi dac am putea s promovm aceste patrule colare de circulaie. Aducei-v aminte, cei care ai prins aa ceva, ce impact aveau ele la un moment dat, ncepnd de la copil pn la printe. De asemenea, ncercm s promovm caravanele colare, care nu nseamn altceva dect educaie rutier n mediul rural. Acolo unde tii foarte bine c avem probleme, acolo unde infrastructura rutier nu are prevzute i trotuare, poate i capacitatea de a percepe educaia rutier de ctre locuitori, n mod izolat reprezint o cauz a accidentelor. Numai mpreun putem s facem educaie rutier pentru a cuprinde comuniti ct mai mari. Noi am vrea ca, ncepnd cu acest an, odat cu 1 septembrie, la nceperea anului colar, s putem creea aceste patrule colare de circulaie n fiecare coal.

  V spuneam de eforturile pe care le-am fcut: Campanii mpreun cu ACR, campanii cu organisme nonguvernamentale. Fiecare campanie a fost doar o pictur, dar totui am ajuns la un nivel la care nu putem s spunem c am tins un nivel de civilizaie eficient. Suntem departe. Suntem departe chiar i de vecinii notri. Acetia au o alt mentalitate, un alt mod de abordare. Un alt palier pe care am acionat, i mi pare bine c sunt reprezentani prezeni aici din Ministerul Transporturilor i Infrastructurii, (i v transmit scuzele Domnului Secretar de Stat Pistru, pentru imposibilitatea de a participa la acest Simpozion deosebit de important, plecnd de la sarcina pe care o are, ingrat, de a media ntre Guvern i Transportatori), pentru c o problem deosebit de important este infrastructura. O s v explice domniile lor cum este cu infrastructura, cu starea tehnic, cu respectarea timpilor de conducere i odihn. Au fost, deci, aciuni ale Poliiei Romane cu structurile din Ministerul Transporturilor i Infrastructurii. Am ncercat o pictur n ocean. Gndii-v c sunt aciuni Internaionale, europene, la care noi trebuie s participm ca ar afiliat. Dar rezultatele noastre sunt departe de ceea ce se ntmpl n afar, i nu cred c trebuie s v mai dau exemple despre ce nseamn circulaie n exteriorul granielor Romniei i ce se ntmpl n Romnia.

  Un alt palier a fost cel viznd impunerea legii. Anul trecut i anul acesta am ncercat o alt variant de aciuni. Am scos dintr-un jude efectivele de poliie rutier locale i am adus efectivele din alte judee. Care a fost efectul? Exemplu: 23 de cazuri depistate de conducere sub influena narcoticelor, 1789 de dosare ntocmite pentru conducere sub influena alcoolului de ctre femei. Da, aa este! Aproape 700.000 de sanciuni aplicate pentru viteze cu mult peste 150 km/h.

  Se fcea referire la un moment dat, la Simpozion, de instructorii ACR ai colii de oferi. ntr-adevr! S tii c mna se vede. Una este cnd l iei pe unul de la aib i s-l pui s fie instructor auto, mai mult dect att, i profesor de legislaie, i altceva este cnd ai un om pregtit. Cu care ACR-ul se vede imediat. De ce attea accidente? Pi uitai-v c numai ieri au fost 3 mori n Spania dintre cetenii romni. S v aduc aminte anul trecut: n zona Szeged n Ungaria s-au nregistrat 25 de mori, ceea ce nu se mai ntmplase n ultimii 25 de ani, n accidente rutiere produse de romni. Uitai-v n Italia. Accidentele majore comise pe

  14

 • autostrad sunt comise de romni. Dei Convenia Circulaiei Rutiere, n anexele ei, i chiar i n Directiva nr. 91/439, se precizeaz c pregtirea oferilor este interzis pe autostrzi, Direcia Regim Permise i nmatricularea Vehiculelor a introdus, totui, n nomenclatorul de examen intrarea i ieirea de pe autostrad. Gndii-v ce ar nsemna s se circule pe autostrad cu 150 km/h (nu cu 130 km/h ct este regulamentar) i s ntlneti un autovehicul de coal care nu are voie s circule cu vitez mare pentru c nu are cum sub supravegherea instructorului. i de aici urmeaz totul! Gndii-v pe drumurile naionale, i avem aici i un reprezentant al unei structuri teritoriale de poliie rutier, respectiv din judeul Giurgiu, s-l ntrebai cte accidente sunt pe tronsonul Bucureti-Giurgiu, tronson reabilitat, pus la punct, cte accidente sunt pe fondul vitezei excesive, ieire n decor sau, mai ru dect att, ciocniri frontale.

  Ce-i de fcut? Fiecare dintre cei care suntem aici n sal putem s facem ceva. Fiecare putem s promovm, la nivel local, la nivel de coal, la nivel de familie, educaia rutier. Este foarte greu! M angajez s fac coalizarea tuturor factorilor, att ct voi putea, dar fr sprijinul dumneavoastr mi este imposibil.

  V mulumesc!

  Maria BUMBARU Preedintele Asociaiei Naionale a Detectivilor din Romnia

  DETECTIVISTICA I ACCIDENTUL RUTIER

  Onorat asisten, V mulumesc pentru invitaia de a participa la acest Simpozion organizat de

  Automobil Clubul Romn, la care, constat cu plcere, sunt prezente personaliti marcante ale vieii social-economice, cu responsabiliti n prevenirea tragediilor de pe osea. Desigur, unii se pot ntreba ce legtur exist ntre detectivistic i accidentul rutier, mai ales c doar n ultimii ani a fost readus n actualitate problematica detectivistic, care timp de o jumtate de secol a fost eliminat din Romnia de puterea comunist.

  Cred c Sherlock Holmes, figur legendar n detectivistic, a crui statuie troneaz n piaa central din Edinburg, nu a asociat aceast profesie att de complex cu accidentul rutier, pentru c oseaua nu era dominat pe vremea aceea de automobile. Romnia a avut la rndul ei precursori proemineni n acest domeniu, care au czut n desuetudine n perioada comunist de formare a omului multilateral dezvoltat. ns astzi detectivistica a fost aezat pe soclul ce i se cuvine i n Romnia, dup modelele oferite de istoria noastr interbelic, precum i dup paradigma oferit de Frana, Italia, Spania sau Statele Unite.

  n Romnia a fost reluat tradiia detectivistic, prin Legea 329 din 2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular. i putem spune, fr s ne simim stnjenii c, astzi, nu exist domeniu economic, social, familial, care s nu fie slujit de importantul corp de detectivi care, iat, a ajuns s se grupeze n agenii proprii, n toate judeele rii. Suntem solicitai n permanen s desluim, cu instrumentele specifice detectivisticii, profunzimea cazurilor de conflicte socio-umane, labirintele att de ntortocheate ale relaiilor alterate de interese obscure, egoiste, meschine, mercantile, scoase la suprafa din mocirla care nc mai exist astzi n relaiile care se ndeprteaz de principiile cretine.

  15

 • Accidentul rutier mbrac, mai ales n ultimii ani, cnd numrul autovehiculelor a ajuns la peste 5 milioane n 2010 fa de numai 1 milion n urm cu 20 de ani, cnd numrul conductorilor auto a ajuns la peste 6 milioane, fa de 1 milion i ceva la nceputul anilor 90, forme att de diverse i greu de ptruns n stabilirea vinoviilor. Aa cum este greu s deslueti vinoviile escaladate pe osea cnd traficul de influen, cnd corupia, cnd tupeul i grandomania bareaz calea adevrului i dreptii, inclusiv n justiie. Noua metod instituit de poliie n soluionare accidentelor uoare, fr victime, pe cale amiabil, i face greu locul cuvenit, fiind substituit de nelegeri obscure. i, de ce s nu recunoatem, faptul c n prezent, din numrul mare de amenzi date celor certai cu legea circulaiei, un procent de sub 30% sunt sancionai n instan, iar diferena scap basma curat. Aici este spaiul n care detectivistica i poate spune cuvntul, ndeosebi n stabilirea adevratului vinovat de accidentul grav soldat, din pcate, cu trecerea n nefiina a unora dintre semenii notri. Tocmai de aceea ne-am preocupat n ultimii ani de perfecionarea instrumentelor proprii detectivisticii, n expertizarea unor accidente rutiere, i, n primul rnd, prin antrenarea de colaboratori cu specialiti conexe domeniului rutier.

  Dar, nu cred c ne putem declara nvingtori, Campania lansat de Organizaia Naiunilor Unite, privind reducerea cu 50% a accidentelor rutiere nseamn, ntr-o msur considerabil, coroborarea tuturor factorilor din societatea noastr, sociologi, ingineri auto, psihologi, medici, pentru cel mai important lucru de prevenie: descurajarea tendinelor agresive din osea, generatoare de mari accidente. Poate nu considerai ca o prioritate pe care noi, cei care conducem acest domeniu, o considerm un imperativ iminent, adic faptul de a pregti pe noii detectivi care s activeze n anii care vin pe cile rutiere, unde se ntmpl marile tragedii. Suntem angrenai acum n gsirea resurselor organizaionale i financiare pentru organizarea de cursuri colare de specialitate n detectivistic, nc din primii ani de coal, i de ce nu, chiar printr-o selecie de copii super dotai, inclusiv cu capaciti extrasenzoriale. Complexitatea crescnd a cazuisticii accidentului rutier, prin implicarea de automobile inteligente, presupune detectivi capabili s ptrund aceast complexitate pentru stabilirea adevrului. i, n acest punct al interesului nostru, lansez o provocare pentru toate instituiile care ne pot ajuta, i inclusiv pentru Automobil Clubul Romn, n vederea sprijinirii noastre, nu doar financiare, ci, n primul rnd logistice.

  Nu pot uita faptul c Organizaia Naiunilor Unite ne atrage atenia asupra realitii crude c, dac nu se acioneaz pentru descurajarea accidentului rutier, numrul victimelor se va dubla pn n anul 2020. Iat de ce credem c generaia de mine a detectivilor particulari trebuie s fie n msur s rspund provocrilor noului deceniu, s poat discerne adevrul de minciun i s ajute justiia n demersurile sale de impunere a legii. Sunt sigur c perspectiva implicrii detectivisticii n desluirea accidentelor rutiere nu va fi doar o iluzie, ci va deveni o profesiune de credin pentru aceast att de frumoas component a societii romneti.

  Virgil VochinGeneral n Rezerv, Preedintele Asociaiei Victimelor Accidentelor de Circulaie

  V spun i eu, tuturor, Hristos a nviat! Mulumesc ACR-ului pentru invitaie, felicitri pentru aniversare, felicitri pentru tot ce a fcut ACR-ul pn acum.

  M bucur c sunt ntr-o asemenea ambian i sunt convins c de aici ncolo vom face mai mult dect pn acum. l asigur pe prietenul meu Lucian, de ceea ce i dorea. i dorea

  ,

  16

 • foarte mult ca Societatea Civil s vin alturi de Poliia Rutier. Iat c fac, la ceea ce am fcut pn acum, zic c mai fac i altceva, adaug i altceva din ceea ce a spus i domnul Gabra. Ai neles, probabil, c ncerc, la rugmintea colegilor din cadrul Asociaiei Victimelor Accidentelor Rutiere sa-i ajut, ajutndu-ne pe toi, ajutnd Direcia Poliiei Rutiere, ca mpreun s facem acel pas la care ne gndim de atta i atta timp. Care este acel pas? Educaia, domnilor i doamnelor. Educaia este, dup prerea mea, totul! Prevenia, educaia rutier. i de aici ar trebui s plecm. n acest sens, vreau s v spun c, la sfritul lunii mai (27-29 mai), n Romnia va avea loc un eveniment, dup prerea mea, rar ntlnit, unic chiar. Prevenia Rutier Internaional organizeaz un forum regional n ara noastr pentru prima oar. nc un pas pentru a ncerca s facem ceva pentru noi, pentru a nva de la cei care vor fi prezeni la acest Forum Internaional, Forum Internaional care este organizat de Asociaia Victimelor Accidentelor Rutiere, dar n nici un caz fr dumneavoastr, cei prezeni aici n sal, care, dup acum suntei invitaii mei. Am s v mulumesc dac o s ajutai aceast Asociaie care este constituit din civa oameni cu suflet, asociaie care nu are fonduri, care nu tiu cum se va descurca n ceea ce privete organizarea acestui Forum Internaional de Prevenie Rutier, domnule Dini, la sfritul lunii mai. O parte din Societatea Civil este alturi de Poliia Rutier.

  Trebuie s plecm, cum spuneam mai nainte, de la educaie, pentru c altfel nu se mai poate. Tema la care m-am gndit, i o s v dau acum o tem de gndire, despre ce nsemn a 6-a parte. Aceasta este tema Forumului Internaional de la Bucureti. Ce nseamn a 6-a parte? V las s v gndii. Tema am lansat-o demult: agresivitatea i nesigurana. Iat provocrile traficului rutier din Romnia. Agresivitate...parc pur i simplu au auzit aceti agresivi ai drumurilor noastre, ce avei de gnd s facem ca s ne dea subiecte ct mai multe. n ultima vreme, aceast agresivitate pune foarte mult lume pe gnduri. Nesigurana, numai vorbim. neleg c sunt domni de la Ministerul Transporturilor i Infrastructurii. Era doamna, ieri, de la CNADNR, doamna Tiron, pe care o cunosc foarte bine, ntr-o impostur de-a dreptul nici jalnic, nici penibil, ci uor jenant...mi dai voie... sunt totui un domn. Domnul Berceanu a trimis-o acolo? M ntreb. Domnul Berceanu vrea s rmn fr dnsa?

  Stteam ieri i m uitam, tiu ce nseamn televiziune. n afar de mine, de la TVR mai este cineva, aici la acest Simpozion? Domnilor, aici suntem! Post naional de televiziune. Nu mai este pe canalul 1 o emisiune. Era aia pe care o fceam eu. Mi s-a spus c trebuie s vin cu bani. V rog, eu frumos, ajutai-m! Sau s ne ajutm mpreun s facem o emisiune. M ntristez, schimb tonul, schimb conversaia dar nu am ncotro. Eram aa de bine dispus cnd l-am vzut pe prietenul meu Lucian, care era foarte bucuros de reducerile accidentelor i a consecinelor acestora pe anul trecut. Ceea ce face poliia rutier, face aproape de una singur. Spunei-mi, astzi, ce televiziune i ajut? Pentru c acele emisiuni nu sunt de educaie, nu sunt de prevenie. Sunt emisiuni comerciale. Rating domnilor! Domnule Vochin, dvs. nu traii n lumea asta? tiu foarte bine! Dar educaie chiar nu mai exist? i revenind la ceea ce spuneam, tema acestui Forum Internaional a Preveniei Rutiere Internaionale va fi educaia. Educaia n colile de oferi, domnilor, i nu v mai ludai cu instructorii. Nu ai ACR-ului, vorbesc n general! Pentru c de aici pleac tot rul. Ei sunt formatorii celor agresivi de pe drumurile publice, ei sunt formatorii celor care nu-i ofer nici cea mai mic siguran. tii c Romnia este prima n ceea ce privete raportul ntre agresivitate i gravitatea accidentelor rutiere? Este prima la gradul de severitate a accidentelor rutiere. De ce? Sunt mori i rnii cu nemiluita! Drumurile noastre, 90% din ele, sun cu dou benzi dute-vino, i ne ntlnim unii cu ceilali. Nu sunt autostrzi, nu exist posibilitatea evitrii acestui impact frontal nimicitor, i de aici tragediile i nenorocirile. Nu se mai poate! CNADNR-ul trebuie s fac ceva, Ministerul Transporturilor i Infrastructurii trebuie s gndeasc altceva, domnilor. Trebuie s aib acolo oameni specialiti tineri, care s vin cu idei, cu proiecte. La un moment dat, domnul Berceanu, se plngea c nu a gsit

  17

 • un proiect la minister pentru a atrage bani de la Uniunea European. O fi gsit pn acum? S ne gndim noi ceilali ce vom face, cum vom face! Nu vedei c pe osele este un rzboi? Este un rzboi al unora mpotriva celorlali. De ce s moar oameni nevinovai? Au disprut peste 60.000 de romni n accidentele de circulaie de dup Revoluie. Facem atta caz... s nu dau exemple aici pentru c tiu ce nseamn televiziune, tiu ce nseamn spectacol, cum tiu ce nseamn rating. Te foreaz s ai rating, s ai audien, s-i vin sponsori, altfel i iese emisiunea. Dar la o emisiune de genul sta nu se gndete nimeni.

  Reinei cele dou sintagme: agresivitate i nesiguran. A 6-a parte? Nu am rspuns nici unuia dintre dumneavoastr.

  Domnilor, cam a 6-a parte din via ne-o petrecem pe drumul public. Poate s-a gndit cineva sau nu. Cam asta este realitatea. Cum? n aceast atmosfer, nconjurai, de la cei doi poli. Agresivitate intr-o parte i nesigurana n cealalt parte. Noi suntem la mijloc. Anul trecut, Organizaia Mondial a Sntii, ntr-un raport al Statusului Siguranei Rutiere Mondiale, arta urmtorul lucru: 1,3 milioane mor n accidentele rutiere, aa cum a spus i Domnul Preedinte Niculescu. 90% dintre aceti mori sunt n rile slab dezvoltate i medii dezvoltate. Atenie: 70% dintre acetia sunt utilizatorii vulnerabili, iar aceste ri dein doar 48% din autovehicule. Ce nseamn utilizatorii vulnerabili? Nu pasagerii din maini. Pietonii, biciclitii, motociclitii. Domnule Lucian, cam unde suntem noi? Nu neaprat numrul mare de maini nseamn i tragedii pe osele. Nu domnilor! Maina performant i oferul performant nseamn civilizaie. Guvernele nu iau n calcul nevoile acestor utilizatori. Trebuie s ne lum adio de la ceea ce trebuiau s fac pn acum autoritile. i nici nu au de gnd s o fac!

  Domnilor, la vrsta mea am vzut multe! De 20 de ani tot sper, dar nu mai pot. Am sperat degeaba s vd i eu autostrad n Romnia ca n Germania. Poate nu chiar ca n Germania, dar... Cine se intereseaz de romnii de pe oselele din Europa? Cine se ocup de acetia? Guvernele nu iau n calcul nevoile acestor utilizatori vulnerabili. Nici nu le tiu, nici nu le iau n calcul, nici nu-i intereseaz! Aici suntem, domnilor, i repet ceea ce am spus la nceput: trebuie s pornim de la educaie, prevenie, aceste dou noiuni. Aveam manuale pentru clasele 1-4, pentru clasele 5-8, aveam pentru licee, aveam pentru studeni manual de educaie rutier. N-o s v vin s credei domnilor, dar aveam manual de educaie rutier pentru profesori. Domnul Niculescu, domnul Gabra tiu. Dar cui folosesc?

  M gndeam Domnule Preedinte Niculescu, aa cum ai anticipat, s transmitem un mesaj, s transmitem un apel, nu tiu... Dumneavoastr am neles c avei o moiune. Foarte bine v-ai gndit i s vedem ce rspuns vom avea de la aceast moiune ctre autoriti. Domnul Comisar ef Lucian Dini ar trebui s se uite bine n aceast sal s vad ci prieteni va avea de acum ncolo.

  V mulumesc i tot ce v dorii!

  Daniela DOBRIL, Director Licene ARR din cadrul Ministerului Transporturilor i Infrastructurii

  Bun ziua! Am mari emoii! M-am hotrt s v spun o prere personal despre siguran rutier i

  despre toat experiena mea de 5 ani de zile n Autoritatea Rutier Romn. Vorbeam mai devreme, i nu a vrea s m repet, despre educaie. i o s v dau un

  exemplu. Am fost la un studiu de experien n Anglia, despre ce nseamn educaia n Uniunea European, n general. La noi, dup cum tii, pregtirea n vederea obinerii

  18

 • permisului de conducere este obligatorie, trebuie s urmm curs de pregtire teoretic, un curs de pregtire practic. i cu toate astea cei mai muli elevi nu merg la cursuri aproape deloc. Suntem obligai s ntocmim legislaia, n aa fel nct s obligm cursanii, s ne luptm pentru drepturile persoanelor care nu vor, sub nici un aspect s-i valorifice, pn la urm, banii. Pltesc un curs, i cu toatea astea, nu vor dect s afle cnd este examenul, cnd termin i cnd pot obine permisul de conducere. Att! n Anglia lucrurile stau altfel. Dei nu exist obligativitatea urmrii unor cursuri pentru pregtire teoretic i nici practic, vei rmne surprini c 95% din cei care merg la examen, n vederea dobndirii permisului de conducere, urmeaz cursuri de pregtire cu oameni specializai, respectiv instructori de conducere auto. Cam aa stau lucrurile n Uniunea European, iar n Romnia i obligm pe toi cursanii s mearg la cursuri i, cu toate astea, la toate colile de conductori auto, slile sunt goale. Mergem, facem controale (m ocup de aceast activitate i de aceea am vrut s v vorbesc despre instructori i colile de conductori auto, pentru ca s-a spus mai devreme c ei sunt la baza celor care ajung s fac masacre pe osele). Numai cu ajutorul dumneavoastr i al unei educaii, probabil c educaia i sigurana rutier ar trebui introdus clar n nvmnt. Fr o educaie nu vom ajunge s cretem nivelul n Romnia.

  V pot spune c am participat, acum vreo 3 ani de zile, la un Simpozion, tot pe siguran rutier, unde toate rile participante (20-30 ri), prezentau realizrile lor pe domeniul siguranei rutiere. Am rmas surprins c Romnia nu a avut niciodat reprezentativitate i c nu a avut nici o campanie din partea autoritilor, exact cum se ntmpla cea de astzi, organizat de Automobil Clubul Romn. O s ncerc s v spun acum ce este de fcut? Sau ce facem noi ca Autoritate Rutier Romn? Nu tiu dac tii foarte muli, n anul 2010 a aprut o ordonan care modific o lege privind auditul de siguran rutier. Ceva ce nu a existat n Romnia. Exist o directiv n sensul sta, am reuit ntr-un final s ne aliniem i s implementm aceast directiv printr-o legislaie naional i ncercm, n cadrul Autoritii Rutiere, s nfiinm o astfel de direcie de siguran rutier, care, n principiu, v-a audita i se va ocupa de organizarea auditului de siguran rutier. Ce nseamn asta? Vor fi verificate strile drumurilor atunci cand sunt accidente, proiectele de construie a drumurilor locale, naionale, judeene, etc,. Dup un accident grav vor fi fcute analize, s vedem care sunt deficienele drumului, ce a cauzat sau ce ar putea cauza alte accidente.

  Nu a vrea s mai intru n multe detalii. V mulumesc mult (v spun c nc am emoii)! Sper s facem ct mai multe campanii alturi de dumneavoastr!

  Dr. Ilie GABRA Director, Direcia Organizare a ACR

  CORUPIA I TRAFICUL DE INFLUEN VECTORI AI ACCIDENTULUI RUTIER

  Optica prin care mi-am propus abordarea problematicii accidentului rutier este atipic, poate chiar o premier. Pentru c omul este o valoare social, este bunul fundamental al unui popor. i intervenia Organizaiei Naiunilor Unite confirm acest fapt,

  19

 • dac a declarat un deceniu mondial consacrat salvrii a 5 milioane de oameni de la moarte pe osea i a 50 de milioane de oameni de la o infirmitate pe via.

  i cred c nici un cuvnt din registrul nostru verbal nu este prea dur cnd trebuie s condamnm cauzele care conduc la o distrugere n mas a vieii n Romnia. La noi mor pe osea, n medie pe an, 3000 de oameni; La noi au murit pe osea, n 20 de ani, 60.000 de oameni. Este, suntei de acord, cred, una din cele mai condamnabile pli ale TRANZIIEI. n Romnia, precum se vede din statistici, ne-am obinuit cu moartea pe osea. Nu ne mai mic, nu ne mai cutremur acest, putem s-i spunem, GENOCID, care se repet, zi de zi, sptmn de sptmn, an de an.

  Am ajuns s judecm doar statistici, i nu inegalitatea tragic de destin a oamenilor care dispar dintre noi. Trebuie s discutm aici valorile umane i anti-valorile umane, adic valorile negative ale accidentului rutier. S vorbim de CRIMINAL i de VICTIM, chiar dac fiecruia i punem o cruce la cpti. Este absurd un asemenea verdict?

  Cauzele accidentelor rutiere sunt multe. ns finalul este unul: MOARTEA. De aceea procedez, succint, la o analiz nu statistic, ci epistemologic, a cauzelor. Am ajuns astfel, la una din multiplele cauze. Nu OSEAUA, Nu AUTOMOBILUL defect tehnic, sau insuficient de inteligent ca s evite impactul mortal. Nu OMUL pctos n violena sa pe osea. Ci un concept, care le transcende pe toate: CORUPIA I TRAFICUL DE INFLUEN. Desigur, v surprinde raionamentul din acest context.

  n Romnia, corupia are istorie veche: de la per, Pag, ciubuc, la darea de mit, luarea de mit, la celebrul trafic de influen. Acest vector, exprimndu-m n viziune global, a trecut, din Evul Mediu romnesc, prin Capitalism i Socialism, i a nflorit n perioada Tranziiei la cote fr precedent. i iat speele, vis-a-vis de accidentul rutier, prezentate punctual: 1. Se modernizeaz infrastructura: ctig licitaia algoritmic nu ntotdeauna drumarii profesioniti, ci unii care repanseaz ciorapi, ca pe aeroportul de la vestul rii. Nu se face bitum de calitate, ci unul cu ct mai mul nisip sau material reciclabil, dei se ncaseaz bani pentru calitate european. Se ajunge, astfel, la ara cu cel mai mare numr de gropi pe cap de locuitor, n spaiul destinat circulaiei autovehiculelor. 2. Din licitaiile pentru construcia de indicatoare rutiere, ctig o firm condus de un fabricant de covrigi (metaforic vorbind). Aa se face c oselele noastre nu au indicatoare rutiere, i se multiplic traseele i punctele criminogene. i cele implantate nu sunt ntreinute; dau vegetaiile peste ele. 3. Din miile de coli de oferi, acreditate unele pe sprncean, enorm de multe mimeaz o instruire de calitate. n loc de 30 de ore de legislaie rutier se fac 10 sau nici att, prin complicitatea instructor-elev, din lips de timp. n loc de 30 de ore de practica conducerii automobilului, se fac, prin complicitatea instructor-elev, doar cteva, din lips de timp. n loc de semntur pe documentele dosarului de examinare, se pune degetul din lips de timp pentru a face coal. Se iau examene de oferi pe band rulant, ntr-o zi, la toate categoriile auto, din lips de timp. 4. n cazul sanciunilor aplicate de poliie pentru nclcarea legii de circulaie, 70% se ctig de vinovatul de la volan prin achitri n justiie. 5. La expertiza unui automobil i conductor auto implicai n accident mortal, uneori sau poate adeseori, vinovat este scos ngerul pzitor care era, n acel moment, ntr-un concediu dat de Sf. Petru. 6. Vorbitul la telefon, purtarea centurii de siguran i altele asemenea, cnd sunt la volan, nu reprezint reguli pentru oferii detepi. Apropos: am rmas uimit la auzul unei istorioare cnd o f de la volan nu a auzit de prioritatea de dreapta.

  Iat, domnilor, cteva spee care conduc n Romnia la 3000 de victime pe osea. Dar ce legtur au acestea cu CORUPIA? Zu: nu ntindei coarda prea tare, cci poate deveni bumerang.

  20

 • mi permit s dau o bibliografie celui care m contrazice. S citeasc cartea lui tefan Zeletin, un mare economist i scriitor romn, carte cu un nume semnificativ DIN ARA MGARILOR, aprut n 1925, adic n perioada unei tranziii interbelice de cel mai nalt ctig social pentru Romnia. El se referea, ntr-un limbaj metaforic de excepie, la baciul practicat n ara mgarilor, adic la fenomenul de corupie, de trafic de influen, exprimndu-ne n accepiunea de astzi. n ara mgarilor toi dau pag, de la cel mai prlit mgrel pn la cel mai mbuibat mgroi. Se nelege c baciul trebuie s fie cu att mai gras, cu ct mgarul cel primete e mai mare. Pe un mgroi nu-l poi ndulci dect cu sute de mii, dac nu chiar mai mult; Se fac laude prin pres cci mgarii au pres mgreasc. Astfel furtul a ajuns aici o adevrat virtuozitate i cel mai ndemnatic n acest meteug se bucur totodat i de cea mai mare cinste ntre mgari; firete, mai pe dindoaselea proslvesc i cte-o mgri nenceput care atinge inima unui mgroi. i, continu autorul: n aceast ar, adic a mgarilor, ploconul are cinstea unei datine naionale, la care patrupedele in cu o sfinenie de care n-ar prea destoinic.

  Onorat Asisten, n final, reproduc ideea din prima fraz a acestei alocuiuni, adic ideea unei

  abordri atipice a problematicii, n tipologia lor complex, ale accidentului rutier. Citeam nu de mult o extraordinar carte, purtnd titlul Anatomia suferinei, care ndemna la un protocol al suferinelor neamului omenesc. Se considera o trud zadarnic, avnd n vedere tririle nbuite ale fiinei umane, freamtul nvalnic al revoltei, ptimirea nemngiat i lacrimile necate de nepsarea celor chemai s fac dreptate, ale celor tari ce se contrapun celor slabi, ale celor nvini de nedreptate i de prtinirea judecii.

  Dac am putea decripta fragmentele de istorie a celor peste 60.000 de decese, pe oselele din Romnia, n cele dou decenii ale tranziiei neterminate, ajungem la conceptul latin HOMO NECANS, adic omul care ucide, n slbticia oselelor din ara noastr.

  Vei putea spune c suferina este universal, de vreme ce se moare pe toate oselele din lume, fapt evaluat de Organizaia Naiunilor Unite, inclusiv prin lansarea Campaniei Mondiale pentru Sigurana Rutier. Da! Adevrat! ns peste 90% din accidentelor din osea se consum n rile slab dezvoltate i doar sub 10% n rile ce se definesc prin sintagma ri civilizate. n Romnia, n medie, anual, li se ntrerupe viaa n accidentele rutiere, aa cum mai afirmam mai sus, la cel puin 3000 de suflete umane. i, dac transpunem epistemologic sintagma Dreptului Roman SUBLATA CAUSAM TOLLITUR EFFECTUS, adic suprimnd cauza dispare efectul ajungem la esena fenomenului romnesc decriptat metaforic de scriitorul tefan Reletin. n rile civilizate rutier s-au construit autostrzi i alte meridiane rutiere moderne, s-a investit n promovarea valorilor civilizaiei rutiere, s-a instituit statul de drept i n sancionarea autorilor crimelor rezultate n accidentul rutier. ns n Romnia a crescut de peste cinci ori densitatea auto pe osele, dar drumurile au rmas, cu mici excepii, aceleai. A rmas, totodat, cultura samavolniciei pe osea, mentalitatea forei i violenei n trafic. Au fost demitizate valorile supreme, morale i juridice, ale romnilor de dreptate i adevr, s-a impus frdelegea n judecile de valoare, n sancionarea actorilor carnagiului de pe osea. Se consum energie maxim pentru incriminarea victimei i scoaterea basma curat a lui HOMO NECANS, adic a omului care ucide. i se pune n micare un ntreg arsenal al corupiei i traficului de influen ca simboluri ale rului, ale dezintegrrii fiinei noastre, simboluri malefice pentru identitatea milenar a poporului romn.

  21

 • Ioana LISNIC, Coordonatorul Laboratorului de Educaie Rutier, coala Nr. 1, Baloteti

  Doamnelor i Domnilor, n fiecare zi pe mapamond, i pierd viaa 2000 de copii, iar 15% din numrul total al

  accidentelor rutiere sunt cele n care sunt implicai copii. Am nceput cu acest bilan tragic pentru a trage un semnal de alarm i pentru a spune: STOP ACCIDENTELOR RUTIERE! am scris i pe tricouri acest mesaj. Am avut elevi care au sfrit tragic, dramatic, lovii de maini. Nu vreau s se mai repete!

  Una din elevele mele a scris ntr-o poezie urmtoarele dou versuri: Un surs de primvar

  Este drumul ctre coal Simbolistica acestor versuri este superb, dar dac ne referim la sensul propriu al

  cuvntului, drumul ctre coal poate fi periculos pentru copiii care nu cunosc regulile de circulaie. La coala nr. 1 Baloteti, judeul Ilfov, lucrurile s-au schimbat; n anul 2000 ACR a nfiinat primul Laborator colar de Educaie Rutier din ar, care funcioneaz i astzi la Baloteti. coala este situat la intersecia cu DN1 drum cu trafic deosebit de intens. Era necesar s se intensifice leciile de educaie rutier, iar de lucrul acesta m-am ocupat, cu sprijinul permanent al oamenilor cu suflet mare, pentru copii, din cadrul Automobil Clubului Romn, precum i al reprezentanilor poliiei rutiere Ilfov i I.G.P. Leciile de educaie rutier sunt o adevrat provocare pentru copii, acetia devenind, de multe ori, poliiti atunci cnd ne jucm, pietoni, oferi sau bicicliti de-adevratelea, n poligonul colii. Dincolo de aspectul de joc, noi urmrim obiective importante, iar scopul major este Protejarea vieii copiilor. De zece ani, de cnd funcioneaz Laboratorul de Educaie Rutier, numrul accidentelor n care sunt implicai copii, n zona colii noastre, s-a redus considerabil, aproape 100% - i ne mndrim cu asta. Laboratorul nostru de circulaie i-a fcut treaba bine.

  tim cu toii c educaia, n sens larg, nseamn pregtirea pentru via a copiilor, iar una dintre ramurile educaiei este, i nu trebuie s o neglijm, educaia rutier.

  Dragi asculttori, dragi copii! Drumul ctre coal este un DRUM CU PRIORITATE. Trebuie doar s-i acordm

  respectul cuvenit!

  Comisar ef Marian POPESCU, eful Serviciului Circulaiei din IPJ Giurgiu

  ELIMINAREA PUNCTELOR NEGRE: Un scop major

  Onorat asisten, Am primit cu interes invitaia de a participa la acest Simpozion Naional, care

  inaugureaz un amplu program menit s susin Campania Mondial privind sigurana rutier lansat de Organizaia Naiunilor Unite la nceputul lunii martie 2010. i am chibzuit ndelung asupra unei abordri pragmatice privind realizarea dezideratului formulat n faa ntregii lumi, acela de a se reduce cu 50% accidentele rutiere n deceniul 2011 2020.

  22

 • Desigur, problemele sunt multe i complexe, care condiioneaz accidentul rutier, i poliia rutier de la Giurgiu este contient de rspunderile ce i revin. Dar acum nu vreau s m refer la acest program de perspectiv, ci doar la o experien pe care am trit-o n octombrie 2008, n cadrul unui experiment realizat cu sprijinul Autoritii Naionale de Drumuri i Autostrzi, al Companiei VESTA Investment i Automobil Clubului Romn.

  Este vorba de lichidarea unui punct criminogen care ne-a dat mare btaie de cap ani de-a rndul. Acest punct criminogen se afla n zona Daia-Frteti, pe DN 5, ntre Bucureti i Giurgiu. Numai n perioada 2007 i primele 8 luni din 2008 s-au produs, n acest punct negru, 26 de accidente rutiere soldate cu 19 mori, 16 rnii grav i cu imense pagube materiale i suferine umane.

  n situaia unor asemenea tragedii, care pe bun dreptate au indus sintagma de Zona plngerii la Daia-Frteti, am demarat o ampl aciune de amenajare rutier complex, menit s duc la lichidarea acestui punct negru. Cu sprijinul financiar al primriilor Daia i Frteti, aceast zon criminogen a fost echipat dup standarde europene, adic cu indicatoare de limitare a vitezei, benzi rezonatoare, stlpi lamelari, butoni reflectorizani i alte dotri specifice.

  Aceast lucrare complex a fost inaugurat ntr-un mod specific, printr-un memorial automobilistic Bucureti Giurgiu, organizat de Filiala ACR Giurgiu la care au participat 28 de echipaje, piloi i copiloi, din judeele Arge, Buzu, Dmbovia, Prahova, precum i 4 echipaje ale Clubului Automobilistic din Bulgaria. Nu au lipsit nici copiii de la Laboratoarele colare de Educaie Rutier din unitile de nvmnt ale Municipiului Giurgiu i de la coala General nr. 1 din Baloteti. Sunt emoionat s constat c, astzi, sunt prezeni, aici de fa, o parte din copiii acestui Laborator de la Baloteti.

  Amenajarea acestei zone criminogene cu ntreaga logistic de prevenie rutier s-a soldat cu rezultate deosebite. n perioada de timp ce s-a scurs din septembrie 2008 i pn astzi, nu s-au mai nregistrat accidente cu urmri fatale. n zona Daia nu a mai avut loc nici un accident, iar n zona Frteti s-a ntmplat un singur accident cu rniri uoare. Un lucru deosebit care ne-a impresionat a fost acela c foarte muli conductori auto din judeul Giurgiu i din cei care se deplaseaz curent n ara vecin, Bulgaria, au salutat iniiativa eliminrii condiiilor favorizante accidentului rutier.

  Aceast lucrare de mare interes umanitar nu a fost doar o raritate. O lucrare similar s-a realizat, n acelai an, n judeul Sibiu, zona Tlmaciu, de asemenea, de ctre poliia rutier din jude i Filiala ACR. Din informaiile date de colegul meu din acest jude rezult c, amenajarea n scop preventiv a punctului negru Tlmaciu, a condus la reducerea accidentelor rutiere cu 50%, dar cel mai important ctig rezid n reducerea accidentelor auto cu consecine grave.

  Cred c, plecnd de la aceste dou exemple, care ne stau la ndemn, putem stabili ca o strategie necesar pentru Deceniul Mondial al Siguranei Rutiere 2011 2020 amenajarea unui numr ct mai mare de puncte cu risc sporit de accident rutier pentru lichidarea aa-ziselor puncte negre. Aceasta ar fi una din soluii de mare succes pentru reducerea cu 50% a accidentelor rutiere n Romnia. Propunem ca aceste amenajri s fie sprijinite financiar, n primul rnd de societile de asigurri din Romnia, ntr-o solidaritate investiional, pentru c acestea pltesc, an de an, daune impresionante cauzate de accidentele rutiere. De asemenea, cred ca i-ar putea aduce contribuia necesar primriile care gzduiesc astfel de puncte negre. Ar putea fi totodat alocate sume nsemnate acestui scop din fondurile acumulate prin taxele de drumuri, ale cror destinaie prezint nc multe necunoscute.

  Nici un efort nu poate fi prea mare cnd se afl n joc viaa semenilor notri. Te cutremuri n faa statisticii ultimilor dou decenii, aflnd c peste 60.000 de suflete au pltit cu viaa datorit accidentelor rutiere din Romnia. Oare putem s acceptm fatalitatea care ne pndete zi de zi dac nu intervenim pe toate planurile pentru prevenirea accidentelor

  23

 • rutiere? i aceasta nu se vrea o ntrebare retoric. Credem c numai declararea inteniilor factorilor cu responsabiliti n prevenia rutier nu este suficient. Imperativul Deceniului Mondial al Siguranei Rutiere este s trecem de la declaraii la fapte prin asigurarea fondurilor necesare realizrii unui program amplu pentru salvarea vieilor tuturor participanilor la trafic.

  Valerica GVAN Director al Filialei Judeene ACR Constana

  Accidentele de circulaie constituie o problem social major n ntreaga lume.

  Chiar dac nu este tragic, fiecare accident devine mcar traumatic pentru persoanele implicate, iar pierderile pe care le nregistreaz societatea sunt imense. Dei suferina celor implicai n accidente nu poate fi cuantificat, datele statisticile evideniaz cantitativ pierderile economice i furnizeaz o imagine asupra numrului de victime.

  "Omul de la volan" a ajuns punct de interferen i "obiect de studiu". Motivele sunt constituite de implicaia sa direct, n cotidianul socio-economic general, precum i, din pcate, de creterea numrului de accidente, urmate de pierderi economice, de infirmitate sau pierderi de viei omeneti. Acest ultim aspect, n special prin tragismul dimensiunilor sale, precum i datorit, caracterului su irecuperabil, a reinut in mod deosebit atenia. Istoric vorbind, accidentele, aa zise de circulaie rutier, sunt menionate din cele mai vechi timpuri, de pe vremea carelor romane, a trsurilor cu cai, sau, mai aproape, de la nceputurile erei automobilistice (prima curs automobilistic -Frana 1884).

  Studiile intreprinse att la noi ct i in strintate incrimineaz factorul uman in producerea a circa 80-90% din accidentele de circulaie, factorilor tehnici sau rutieri revenindu-le doar 10 -20% din cazuri.

  Principalele cauze generatoare de accidente rutiere le constituie indisciplina pietonal, neatenia n conducere i, dup cum rezult din analizele efectuate, oboseala i adormirea la volan; de asemenea, folosirea telefonului mobil in trafic este una din principalele cauze ale accidentelor rutiere. Studiile internaionale arat c oferii care vorbesc la telefon in timp ce conduc sunt mai periculoi dect cei care au consumat alcool.

  Literatura de specialitate menioneaz faptul c ntr-un minut, un conductor auto care ruleaz n condiii medii de viteza si trafic rutier, ia aproximativ 80 de decizii si executa 60 de aciuni. Fiabilitatea sistemului om - maina - mediu (respectiv ofer - autovehicul - mediu rutier), depinde de fiabilitatea fiecrui element component in parte, pe primul loc situndu-se omul de la volan, cu defectele si calitile sale. Un autovehicul cu parametri tehnici ridicai d rezultate diferite in funcie de persoana care il folosete i ntreine. "Psihologia conductorului de autovehicule" a aprut ca o ramur a psihologiei aplicate, fiind ncadrat psihologiei muncii. Diversificarea permanenta a tipurilor de autovehicule, perfecionarea, modernizarea si adoptarea continua de noi soluii tehnico-economice, impun elaborarea de noi probe de investigare, readaptarea celor clasice la noile condiii, cercetri aplicative eficiente. n ncercarea de a stabili modurile de a reduce erorile comise de participanii la trafic, specialitii au abordat o gam larg de teme. S-a fcut distincia dintre performana conductorului auto, care reflect ceea ce acesta poate s fac, i comportamentul acestuia, respectiv ceea ce acesta face i care poate fi puternic determinat social i cultural. Eforturile psihologilor s-au concentrat n principal pe explicarea diferenelor individuale predispozante spre accident, utiliznd concepte, modele teoretice i metode de cercetare mprumutate din psihometrie, psihologie cognitiv.

  24

 • La noi pe litoral, n sezonul estival 2009, din informaiile primite de la Poliia Rutier Constana, pentru combaterea evenimentelor rutiere, au fost aplicate de ctre lucrtorii de poliie rutier 31.037 sanciuni contravenionale n valoare de 2.420.705 lei, s-au reinut 1.623 de permise de conducere i au fost retrase 856 de certificate de nmatriculare.

  De asemenea, au fost constatate 258 de infraciuni: 253 la regimul circulaiei: 5 de alt natur.

  Pe fondul creterii accentuate a valorilor de trafic i a reaciilor letargice ale administratorilor de drum, poliitii rutieri au acionat cu responsabilitate i profesionalism, nefiind nregistrate plngeri ale cetenilor privind modul de aciune sau comportamentul acestora. Dinamica accidentelor rutiere Prezena continu i activ a lucrtorilor de poliie rutier n trafic, activitile de prevenie desfurate de acetia ntr-un ritm constant, buna comunicare existent ntre cadrele de poliie rutier i participanii la trafic i modul de organizare i coordonare a dispozitivelor de poliie rutier, au avut ca rezultat diminuarea numrului de accidente rutiere nregistrate n perioada analizat comparativ cu anul 2008, astfel:

  Indicatori 2008 2009 (+/-) Accidente grave 85 67 -18

  Persoane decedate 30 30 0 Persoane ranite grav 83 47 -36

  Alte activiti pe lng activitile desfurate n vederea asigurrii climatului de siguran a traficului rutier pe drumurile publice din judeul Constana, cadrele de poliie rutier au fost angrenate i n alte activiti, respectiv: -dirijarea traficului rutier; -participarea la misiuni prilejuite de vizite ale oficialitilor ori alte misiuni de nsoire; -activiti pe linia restriciei de tonaj; -activiti pe linia educaiei rutiere i n colaborare cu mass-media; -activiti pe linia asigurrii fluenei traficului rutier cu ocazia evenimentelor cultural-sportive; -activiti desfurate n colaborare cu alte structuri ale M.A.I. Dezvoltarea turismului de week-end pe litoralul romnesc i chiar a turismului zilnic a determinat luarea unor msuri pentru fluidizarea traficului rutier, respectiv crearea mai multor posturi fixe n care au fost angrenai i lucrtori detaai.

  n toate aceste ecuaii cu necunoscute i necunoscute valorice se regsete i la Filiala ACR Constana, care a statornicit o cooperare constant cu Poliia Rutier, cu Inspectoratul colar, cu muli ali factori cu funcii educative n traficul rutier. Mai ales n sezonul estival, cnd milioane de oameni, din ar i strintate, se mut temporar n locaiile de pe litoral. Noi, la filiala ACR, ne-am angajat n formarea culturii rutiere n cadrul Concursului Educaia Rutier Educaie pentru Via, ca i n cadrul unor laboratoare colare de educaie rutier. ns dup acest Simpozion plecm acas cu tolba plin de idei, care, sperm, s le transformm n aciuni eficiente pentru salvarea vieilor de pe osea.

  25

 • Ionic Berbecel, INGINER EXPERT TEHNIC Onorata ASISTENTA,

  Simpozionul de astazi este bine venit si se inscrie in primele manifestari dedicate Deceniului Mondial al Sigurantei Rutiere , privind circulatia pe drumurile publice , ca fiind o activitate complexa cu adanci implicatii in viata oamenilor .

  Din pacate , nu s-au creat toate conditiile si nici macar nu se intrevad asemenea intentii , pentru desfasurarea fluenta si in siguranta a traficului , ritmul si proportiile in care evolueaza circulatia rutiera , pe de o parte , si comportamentul precar a unor participanti la trafic.

  Ne infioram cand statisticile ne spun ca In fiecare an, aproximativ 1,2 milioane de oameni mor, in lume, in urma accidentelor rutiere. Principala cauza de deces in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 5 si 29 de ani sunt accidentele de masina, iar aproape jumatate dintre cei care mor in astfel dtragedii sunt pietoni, biciclisti sau motociclisti. Aproximativ 50 de milioane de oameni sunt raniti in astfel de accidente, mai arata raportul, iar multi dintre acestia raman cu infirmitati permanente. Cum noi,prin scolile de conducatori auto, suntem furnizori de conducatori auto pe drumurile publice trebuie sa ne propunem sa pregatim acesti conducatori sub deviza Nici un accident de circulatie comis de absolventii scolilor ACR. Aceasta ar insemna ca ACR-ul, prin scolile sale,sa nu faca parte dintre cei care ridica costul accidentelor rutiere din Romania la aproximativ 4,1 miliarde de dolari,sau la cele peste 2.794 de decese cauzate de accidente rutiere, provocate in Romania .Ca in tara noastra se produc cele mai grave accidente rutiere din Europa, este o realitate.Numai anul trecut au murit peste 2.000 de oameni in accidente rutiere, dintre care 400 au fost copii sau adolescenti, iar alti zeci de mii de oameni au ramas infirmi . Potrivit unor studii, accidentele rutiere reprezinta cauza mortalitatii numarul unu pentru tinerii intre 16 si 24ani , in tara noastra. In alta ordine de idei , vreau sa ma refer in cateva cuvinte , la consecintele pe care le implica un accident de circulatie in ceea ce priveste OMUL ca factor INTEGRATOR AL SISTEMULUI ERGONOMIC OM VEHICUL MEDIU DE DEPLASARE .

  Factorul uman trebuie privit in perspectiva locului si rolului hotarator detinut de el in interrelatiile pe care le stabileste cu factorul tehnic si mediul de deplasare . Abordata astfel , circulatia rutiera se dovedeste a fi un adevarat sistem cu caracter social-economic .

  In cadrul accidentului rutier , intre conducatorul auto si celelalte elemente aflate in miscare pe drum si nu numai , se inchide un circuit informational , caracterizat prin comunicatii bi si multilaterale cu caracter reversibil . Pe baza acestora fiecare conducator auto analizeaza si decide intr-un timp scurt , motiv pentru care conducatorului auto ( factorului uman ) i se atribuie cea mai mare parte din totalul accidentelor de circulatie ; In acest cadru , doresc sa ma refer in continuare la cele mai importante si actuale aspecte privind analizarea accidentelor de circulatie , pe baza unor criterii stintifice si date despre influenta interactiunii pneu cale asupra sigurantei in mers a autovehiculelor ; parametri maneabilitatii si stabilitatii , de demarare si franare ; influenta caracteristicilor conducatorului auto si a sistemului de franare asupra spatiului de oprire , factori de o deosebita importanta in evaluarea corecta a cauzelor ce au generat evenimentul rutier analizat .

  Ca specialist , ( inginer auto din 1983, si din 1990 expert tehnic ) , pot sa va spun ca in peste cateva sute de lucrari pe care le-am efectuat , am incercat sa dau un caracter

  26

 • 27

  practic acestora, in sensul posibilitatilor de intelegere privind modalitatile concrete de efectuare a analizei cauzelor care au generat accidentul rutier , precum calculul corect si modul corect in care se impun a fi furnizate si interpretate aceste date . Astfel , intocmirea corecta a raportului de expertiza impune si sinceritatea partilor implicate, prin : modul corect in care trebuie sa-si redea punctul de vedere in fata organelor de cercetare ; asumarea partii de vinovatie si intelegerea gravitatii accidentului in care au fost implicati .nu totdeauna mortul este vinovat , cum nici conducatorul auto nu este totdeauna vinovat

  In concluzie , expertiza tehnica auto este o lucrare de un inalt nivel tehnic si stiintific , in care se exprima clar si motivat punctul de vedere al expertului , fara influente generate de obligatii materiale sau morale .

  Din pacate , si in acest domeniu s-au strecurat neprofesionisti , care pentru mita cea de toate zilele pateaza breasla expertilor tehnici . Conform principiului invata din greselile altora si mai putin din ale tale o lucrare de expertiza tehnica auto , trbuie sa devina o sursa de informare privind incalcarile si neregulile care genereaza accidente de circulatie , sa contribuie la dezvoltarea conduitei preventive a conducatorilor auto , sa evidentieze unele deficiente din domeniul functionarii , exploatarii si intretinerii mijloacelor de transport .

  Revenind la inceputul cuvantului meu , consider ca trebuie cu totii sa contribuim ca scopul simpozionului de astazi, sa fie acela de a limita la minim evenimentele rutiere mai ales pe cele cu victime cu adanci implicatii in viata oamenilor .

  Va multumesc!

  REZOLUIA adoptat de ctre participanii Simpozionului Naional

  ACCIDENTUL RUTIER I IMPLICAIILE SALE SOCIO-ECONOMICE, rostit de Preedintele Automobil Clubului Romn,

  Domnul Constantin NICULESCU:

  REZOLUIE

  Participanii la Simpozionul Naional Accidentul Rutier i implicaiile sale socio-economice, consacrat marcrii n Romnia a manifestaiilor care vor avea loc n cadrul Deceniului Mondial al Siguranei Rutiere, proclamat la data de 2 martie 2010 de ctre Adunarea General a ONU, ntrunii astzi 7 aprilie 2010 n saloanele Clubului Diplomatic Bucureti se adreseaz tuturor structurilor Statului Romn: Preedinte, Parlament, Guvern, precum i ntregii societi romneti pentru a solicita msuri eficiente n scopul diminurii accidentelor rutiere i a urmrilor acestora.

  Solicitm ca i Romnia s se alture efortului mondial pentru creterea msurilor de securitate rutier care s contribuie la diminuarea accidentelor rutiere astfel:

  1. Considerm c infrastructura rutier a Romniei este n cea mai grea suferin prin lipsa cilor rutiere adecvate autovehiculelor prezentului. Lipsa autostrzilor ca mijloace rapide, dar mult mai sigure, nu poate fi nlocuit cu osele naionale care la fiecare 10-20 km parcurg traseul printr-o localitate.

  2. Considerm c actuala dotare tehnic a parcului auto naional depete cu mult posibilitile educaionale colective ale oferilor i construirea unor

 • 28

  poligoane multifuncionale pentru training i atestare periodic este impus de viat.

  3. Numrul mare de pierderi de viei omeneti, ndeosebi n rndul copiilor, credem c reclam msuri de instruire nc de pe bncile colilor primare a elevilor n domeniul circulaiei rutiere.

  4. Reanalizarea normelor legale de circulaie rutier se impune, mai ales n domeniul educaiei continue a tuturor participanilor la traficul rutier.

  5. Analizarea msurilor de securitate rutier ntr-un Consiliu Naional de Securitate Rutiera care s poat adopta i msuri de politic general i de perspectiv cu participarea societii civile.

  6. Acordarea unei atenii deosebite din partea autoritilor guvernamentale i locale la semnalizarea rutier, cu scopul atragerii suplimentare a ateniei oferilor n locurile criminogene deja cunoscute.

  7. Instituirea cazierului accidentologic al oferului pentru ca n final acei recidiviti periculoi s poat fi monitorizai sau chiar stopai din aciunea conducerii de autovehicule. Acelai cazier s funcioneze pentru instructorii auto n primii doi ani ai oferului pregtit.

  8. ncurajarea achiziionrii de autovehicule ecologice prin diminuarea taxelor de tot felul, n scopul ecologizrii naionale a Romniei.

  9. Aplicarea unor msuri europene i mondiale de ntrerupere a traficului greu de marfa n zilele de sfrit de sptmn sau srbtori legale, cnd traficul autoturismelor crete datorit practicilor turistice.

  Toi participanii i exprim sperana c Structurile Centrale ale Statului

  nostru vor analiza aceste solicitri i vor gsi modaliti de a interveni n situaia rutierismului din Romnia, iar reducerea accidentelor rutiere poate fi luat n calcul deoarece VIAA ESTE PRIORITAR I PRNCIPALUL CAPITAL SOCIAL!