Business Plan Pentru Startup - Caracteristici

download Business Plan Pentru Startup - Caracteristici

of 28

Embed Size (px)

description

Plan de afaceri

Transcript of Business Plan Pentru Startup - Caracteristici

Business Plan for a Startup Business Template

Investete n oameni!

Proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial

pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritar nr. 3: Creterea adaptabilitii lucrtorilor i a ntreprinderilorDomeniul major de intervenie 3.1 Promovarea culturii antreprenorialeTitlul proiectului: O ANS PENTRU SUCCES N AFACERI - SUCCESContract nr. POSDRU/176/3.1/S/150295

Investete n oameni !

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013

Axa prioritar nr. 3: Creterea adaptabilitii lucrtorilor i a ntreprinderilor

Domeniul major de intervenie 3.1 Promovarea culturii antreprenoriale

Titlul proiectului: O ANS PENTRU SUCCES N AFACERI - SUCCES

Contract nr. POSDRU/176/3.1/S/150295

Intocmit de:

Dragomir Andrei

Expert Formator

Business Plan pentru afaceri de StartupUn plan de afaceri consta intr-o parte narativ si o alta parte financiara de calcul. Partea narativa a acestui format reprezinta cuprinsul acestui plan de afaceri. Contine mai multe intrebari impartite pe sectiuni. Lucrati pe sectiuni in ce ordine doriti, exceptand partea de Sumar Executiv ce ar trebui completata ultima. Sariti peste intrebarile ce nu se aplica dumneavoastra sau genului de afacere pe care o aveti in vedere. Cand o sa terminati de scris primul draft, o sa aveti o colectie de articole pe diverse subiecte ale planului de afaceri. Ulterior, o sa doriti sa le editati din nou pentru a le corela intr-o nota cursiva si fluenta.Adevarata valoare in crearea unui plan de afaceri nu este sa aveti produsul final in mana; dar mai degraba valoarea consta in procesul de cercetare si gandire al afacerii intr-un mod sistematic. Actul de planificare va ajuta sa ganditi planificat si in detaliu studiile si cercetarea pe care o sa o faceti in cazul in care nu o sa fiti siguri de cifre si totodata o sa va uitati la cifrele dumneavoastra cu un ochi critic. Necesita timp acum dar in felul acesta o sa evitati costuri si probabil greseli dezastruoase mai tarziu. Acest plan de afaceri este un model generic, potrivit pentru orice tip de afacere. Cu toate aceste, dumneavoastra va trebui sa il modificati astfel incat sa va reprezinte genul de afacere pe care doriti sa o dezvoltati avand in vedere particularitatile de business ale ideii dumneavoastre. Inainte de a incepe, cititi ultima parte intitulata Ajustari de plan. Aceasta parte va sugereaza pe ce aspecte sa puneti accentul in functie de tipul de afacere pe care o aveti in vedere (productie, vanzare, servicii, etc). Deasemenea va ofera sugestii de prezentare a ideii in fata bancherilor sau investitorilor. Daca aceasta este ceea ce va doriti, sa fiti atenti la cum scrieti, cum va exprimati si cum va sustineti ideea de afaceri deoarece toate vor fi importante.In general o sa va ia cateva saptamani pentru a completa un plan de afaceri bun. Mare parte din timp o sa il petrecerti cu studiile de piata si apoi o sa va revizuiti ideile si concluziile. Ulterior o sa constatati ca in fapt studiul pietei si cunoasterea cat mai aprofundata a consumatorului va reprezenta adevarata valoare a intregului proces. Drept urmare va incurajez sa va faceti temele cu atentie. Cei care vor depune efort si energie in acest proces, nu vor regreta timpul scurs. In final, sa va asigurati ca pastrati informatii detaliate ale surselor de informare si a presupunerilor pe care le veti pune in evidenta in datele financiare ulterioare.Plan de AfaceriDATE DE IDENTIFICARE

1. Numele firmei:

(numele pe care l doriti pentru firma pe care intenionai s o nfiinai)

2. Forma juridic de constituire: Persoan Fizic Autorizat Asociaie Familial Societate Comercial

3. Activitatea principal a firmei i codul CAEN al activitii principale:

4. Valoarea capitalului :

5. Persoan de contact/ adresa/ numr telefon/ adresa e-mail:I.CUPRINSI.Cuprins ..................................................................................................................... 4II.Sumar Executiv ........................................................................................................ 5III.Descrierea generala a companiei ............................................................................ 5

IV.Produsele si Serviciile ...............................................................................................7V.Planul de Marketing ................................................................................................ 7VI.Planul Operational ................................................................................................ 18VII.Managementul Organizational ............................................................................. 23VIII. Situatia financiara personala ................................................................................ 24IX.Cheltuielile de startup si capitalizare ................................................................... 25X.Planul Financiar .................................................................................................... 25XI.Anexe ..................................................................................................................... 27

II.Sumar ExecutivScrieti aceasta sectiune ultima.Va sugerez sa o faceti de maxim 2 pagini.

Includeti tot ce ati dori sa spuneti ca intr-un interview de 5 minute.

Oferiti detaliile principale are afacerii pe care o propuneti cum ar fi:

Care va fi produsul sau serviciul dumneavoastra

Cine sunt proprietarii

Ce credeti ca va va oferi afacerea in viitor dumneavoastra

Cum credeti ca industria in care veti activa se va schimba

Fiti entuziasti, profesionisti, oferiti informatii complete si concise

aca doriti unimprumut, mentionati clar cat doriti, precis cum o sa il dati inapoi si cum acel imprumut o sa va faca business-ul mai profitabil si implicit sa va ofere siguranta ca o sa puteti plati inapoi imprumutul.

III.Descrierea generala a companieiIn ce gen de afacere o sa fiti? Care este domeniul de activitate?

Misiunea companiei. Multe companii au un scurt text referitor la misiune. Deobicei este expus in aproximativ 30 de cuvinte sau mai putin, explicand motivul pentru care exista afacerea si principiile de afacere. Daca doresti sa incepi sa schitezi misiunea companiei, acesta este momentul sa il pui in practica, urmand sa adaugi urmatoarle: Telurile afacerii. Telurile sunt in general punctele unde vrei sa ajungi intr-un anumit interval de timp.

Obiectivele afacerii. Obiectivele sunt punctele de progres pe parcursul timpului pana la atingerea telurilor.

Spre exemplu un tel ar fi sa ai o companie puternica si de succes ce este lider in serviciul cu clientii si acestia sa fie loiali companiei sau produselor sau serviciilor comercializate.

Obiectivele ar putea fi tintele anuale de vanzari si unele masuri de de satisfactie ale clientilor.

Filozofia afacerii: Ce este important pentru tine in afaceri ?Catre cine te vei adresa cu produsele sau serviciile tale. Mentioneaza pe scurt pentru inceput, deoarece ulterior in sectiunea Plan de Marketing o sa oferi detalii mutl mai ample.

Descrie industria in care o sa activezi. Este o industrie in crestere? Ce schimbari prevezi pe termen scurt si pe termen lung in industria in care o sa activezi? Cum va fi pregatita compania ta sa speculeze in avantajul ei aceste aspecte?

Descrie cele mai importante puncte de competenta ale companiei tale. Ce factori vor asigura succesul companiei? Care consideri ca vor fi cele mai puternice puncte competitive? Cu ce experienta de lucru, educatie, calitati si energii poti veni personal in cadrul acestei afaceri?Ce structura de companie o sa ai ? (Individuala, parteneriat sau pe actiuni) De ce ai ales aceasta forma?

IV.Produse si ServiciiDescrie in profunzime produsele sau serviciile pe care le ai in vedere. Materiale tehnice, specificatii tehnice, desene, poze, brosuri de vanzare si orice alte materiale voluminoaste trebuie trecute in Anexe

Ce factori ofera produselor sau serviciilor voastre un avantaj competitiv. Ce factori ofera produselor sau serviciilor voastre un dezavantaj. Exemplele ar putea include nivelul de calitate sau caracteristici unice sau rare ale produselor voastre.Care vor fi structurile de preturi sau taxe ale produselor sau serviciilor tale?

V.Planul de MarketingStudiu de piata De ce?

Indiferent cat de bun este produsul sau serviciul vostru, afacerea nu poate avea succes fara un marketing efectiv si acest lucru incepe cu un studiu de piata sistematic si atent. Este foarte periculos sa credeti ca deja stiti totul despre piata in care doriti sa activati. Va trebui sa faceti studii de piata ca sa va asigurati ca datele pe care le considerati relevante sunt actuale si pertinente. Folositi acest proces de planificare ca pe o oportunitate sa descoperiti noi informatii si sa va puneti noi intrebari in efortul dumneavoastra de marketing. Timpul alocat va fi folosit cu succes.

Studiu de piata - Cum?In principal sunt doua tipuri de studii de piata:

Primar

Secundar

Studiul de piata secundar inseamna folosirea informatiilor publice cum ar fi:

informatiile industriei de profil,

jurnale de afaceri,

ziare,

publicatii de specialitate,

date statistice si

profile demografice.

Acest tip de informatii sunt disponibile pe internet, asociatii de profil, camere de comert si industrie, agentii guvernamentale

Incepeti cu internetul. O sa fiti surprinsi de cate informatii gasiti si o sa gasiti mai multe surse decat o sa puteti folosi. Camera de comert ofera totodata informatii bune din zonele pe care le acopera. Asociatiile de profil din industria in care doriti sa activati, ar putea fi o sursa buna cat si publicatiile de specialitate.

Studiu de piata primar inseamna sa va culegeti singuri datele. Spre exemplu puteti sa numarati traficul pietonal dintr-o locatie pe care o aveti in vedere. Puteti folosi cataloage de companii pentru a va identifica competitorii. Puteti sa face sondaje simple din randul consumatorilor pentru a vedea preferintele lor.

In planul de marketing incercati sa fiti cat mai precisi si exacti, ofering date statistice, cifre si surse de informare.

Planul de marketing va fi ulterior baza tuturor proiectiilor viitoare in vanzari

Date EconomiceDate despre industrie:

Care este marimea totala a pietei in care o sa activati Ce procent de piata o sa aveti. Aceasta informatie este importanta doar daca voi considerati ca o sa aveti un procent semnifictiv

Care este cerearea curenta in piata respectiva

Perspective in piata tinta perspectiva de crestere, perspectiva de consum in randul consumatorilor si totodata tendinte in dezvoltarea de produse sau servicii noi

Potentialul de crestere al unei companii de dimensiunea celei pe care doriti sa o creati

Ce bariere aveti in a intra pe piata tinta cu noua voastra companie. Unele bariere ar fi:

Costul mare de capital

Costul mare de productie

Costul mare de marketing

Acceptarea produsului sau a serviciul in randul consumatorului si totodata recunoasterea de brand

Tehnologii unice si patente

Uniuni

Costuri de transport

Bariere tarifare

Bineinteles ce solutii o sa gasiti sa rezolvati barierele de mai sus? Cum ar putea urmatoarele sa afecteze compania voastra?

Schimbari tehnologice

Schimbari ale legilor

Schimbari economice

Schimbari in industrie

ProdusulIn sectiunea de Produse si Servicii ati descris produsele si serviciile din punctul vostru de vedere. Acum descrieti-le din punctul consumatorului de vedere

Caracteristici si BeneficiiMentionati toate produsele si serviciile

Pentru fiecare produs sau serviciu:

Descrieti cele mai importante caracteristici. Ce este special despre ele ?Descrieti beneficiile cum ar fi ce avantaje ofera produsul consumatorului?Mentionati diferentele intre caracteristici si beneficii si va ganditi la ele. Spre exemplu, o casa buna si care rezista in timp este facuta din anumite materiale si un anumit design. Acestea sunt caracteristicile. Beneficiile includ mandria de a fi proprietar, securitatea financiara, oferirea unui standard de viata familiei, un cartier bun. Tu oferi caracteristici si vinzi beneficii.

Ce servicii post vanzare o sa oferi? Ca exemplu ar fi livrarea, garantia, sercicii de suport, mentenanta, retur, etc.

ClientiIdentifica clientii carora te adresezi, caracteristicile acestora, localizarea geografica, altfel spus demografia.Aceasta descriere va fi complet diferita daca doresti sa vinzi catre alte firme sau catre clienti finali persoane fizice. Daca vinzi catre consumatorul final dar produsul ajunge catre el prin intermediari sau distribuitori sau engrosisti, va trebui sa analizezi ambele targete, adica atat consumatorul final cat si intermediarul.Ai putea toodata avea mai multe grupe de consumatori. Identifica cele mai importante grupe apoi pentru fiecare grupa de consumatori, construieste ceea ce se numeste profilul demografic:

VarstaSexLocatieNivelul de venituri

Clase sociale si ocupatii

Educatie

Altele specifice industriei

Pentru clienti persoane juridice, factorii demografici ar putea fi:Industria sau parte din industrieLocatiaMarimea firmeiCalitatea, tehnologia si preferintele de pretAltele specifice industriei respectiveConcurentaCu ce produse si companii o sa concurezi?

Mentioneaza competitorii cei mai importanti cu nume fi adresaAcestia vor concura cu tine pe toate palierele sau doar pe anumite produse sau anumiti clienti sau in anumite zone?O sa ai competitori indirecti? Spre exemplu un magazin de inchiriat filme, concureaza indirect cu cinematografele chiar daca domeniul de afacere este diferit.Cum se pot compara produsele si serviciile tale cu ale concurentei?Foloseste tabelul de analiza competitiva de mai jos pentru a-ti compara compania cu primii doi cei mai importanti competitori. In prima coloana ai factorii competitivi cheiei. Deoarece acesti factori difera de la o industrie la alta, ai putea sa ii modifici pentru a se potrivi cu industria respectiva. In coloana cu EU, mentioneaza cu onestitate ce crezi ca ramane in mintea consumatorului, apoi gandeste-te daca acel factor este un punct tare sau un punct slab pentru tine. Uneori este greu sa iti analizezi punctele slabe. Incearca sa fi corect. Incearca chia sa ceri parerea unei persoane dezinteresate, chiar straine sa te evalueze. Aceasta poate sa iti deschida noi perspective de perceptie. Tine minte ca nu poti sa satisfaci pe toata lumea. In fapt, multe afaceri au dat faliment incercand sa multumeasca pe toata lumea si eforturile lor sau diluat in marea masa de consumatori. Tu vrei o evaluare corecta a punctelor tari si slabe ale companiei tale.

Acum analizeaza fiecare concurent. In cateva cuvinte spune cum se pot ei compara cu tine. In ultima coloana fa o estimare a importantei fiecarui factor competitiv din punct de vedere al consumatorului1 = foarte important; 5 = nu foarte important.Table 1: Analiza competitivaFactorEUPuncte tariPuncte slabeConcurentul AConcurentul BImportanta pentru consumator

Produs

Pret

Calitate

Varietate

Servicii

Fiabilitate

Stabilitate

Expertiza

Reputatia firmei

Locatie

Design

FactorEUPuncte TariPuncte SlabeConcurent AConcurent BImportanta pentru consumator

Metoda de vanzare

Politica de creditare

Reclama

Imaginea

Acum scrie un scurt paragraf cu punctele tale competitive tari si slabe.NisaAcum ca ai analizat sistematic industria, produsul tau, clientii carora te vei adresa si concurenta, ar trebui sa ai o imagine clara referitor la unde crezi ca viitoarea companie se va incadra.Intr-un paragraf scurt, defineste nisa ta de piata careia te vei adresa.StrategiaAcum poti face mentiona strategia de marketing consistenta cu nisa de piata careia te adresezi.PromovareaCum va ajunge mesajul tau ca existi catre clientii tai potentiali?Reclama. Ce gen de media vrei sa folosesti, de ce si cat de des? De ce folosesti acest mix de marketing si nu altul?Ai identificat metode de reducere a costurilor pentru a-ti maximiza promovarea?O sa folosesti si alte metode nefinanciare pentru promovare? Acestea ar putea fi prezenta la mici targuri, cataloage de firme, oferte de discounturi de incentivare la vanzatori? O sa folosesti promovarea din gura in gura? Daca da, cum ? Vei folosi promovarea prin prieteni si specialisti ?Ce imagine doresti sa ai? Cum vrei clientii tai sa te perceapa?In plus fata de promovare, ce planuri aveti pentru suportul grafic si de imagine? Acesta include cum ar fi, design de logo, carduri, antete, brosuri, semne de atentionare sau de design interior.O sa ai un sistem de identificare a clientilor fideli pentru ca apoi sa ii poti contacta periodic?Buget PromotionalCat vei cheltui pe cele mentionate mai sus?Inainte de deschidere (Aceste cifre vor face parte din bugetul tau de startup)

Dupa deschidere (Aceste cifre vor face parte din bugetul tau operational) PretulExplica metoda sau metodele de stabilire a pretului. Pentru cele mai multe afaceri, sa ai cel mai mic pret nu este cea mai buna idee. Iti reduce foarte mult din marginea de profit, consumatorii tai s-ar putea sa nu le pese atat de mult de pret si totodata concurentii mari pot sa vina oricand cu un pret sub al tau. In general este mai bine sa ai preturi medii si sa te diferentiezi prin calitate si servicii.Strategia ta de pret se potriveste cu ce ai raspuns in analiza competitiva?

Compara preturile tale cu ale concurentei. Acestea sunt mai mari, mai mici sau la fel? De ce ?Cat de important este pretul ca factor competitiv? Clientii carora te vei adresa, chiar isi vor baza decizia de cumparare cel mai mult pe baza pretului?Care este politica de serviciu cu clientii si totodata cea de creditare?Propunerea LocatieiProbabil nu aveti o locatie precisa aleasa pana acum. Acum este timpul sa va ganditi despre ce va doriti si aveti nevoie de la viitoarea locatie. Multe startup-uri au inceput cu succes de acasa.O sa descrieti necesitatile de locatie mai tarziu in planul operational. Aici analizati criteriile dumneavoastra de locatie si cum ii va afecta pe clientii dumneavoastraEste importanta locatia dumneavoastra pentru client? Daca da, cum ?Daca clientii vin la locatia voastra:Este convenabil? Parcarea? Spatiul interios? Nu este departe?Este consistenta locatia cu imagine pe care vreti sa o dati?Este ceea ce clientii vostrii isi doresc si se asteapta?Unde sunt localizati concurentii vostrii? Este bine sa fiti aproape de ei sau mai departe?Canalele de distributieCum o sa va comercializati produsele sau servitiile?

Retail

Direct En-grosForta de vanzare proprieAgentiReprezentanti independentiLicitatiiEstimari VanzariAcum ca ati descris produsele, serviciile, clientii, piata si ati detaliat planul de marketing si promovare este timpul sa adaugati cifre planului. Folositi o foaie de calcul pentru a pregati o proiectie a vanzarilor lunare. Aceasta proiectie, ar trebui sa aiba ca baza datele oferite anterior si strategiilor prezentate din studiile de piata si datele disponibile din industrie.

Ati putea sa faceti toua estimari. Una in varianta optimista unde sa puneti cifrele la care va asteptati si o alta varianta, cea pesimista in care sa aratati vanzarile minime pe care o sa le obtineti indiferent de circumstante.Tineti minte sa pastrati toate notitele cu studiile si presupunerile pe care le faceti in timp ce faceti previziunile de vanzari si oricare alte previziuni. Acest lucru este foarte important pentru planul de afaceri in a oferi credibilitate cifrelor.VI.Planul OperationalExplicati operatiunile zilnice de afacere, echipamente, oameni si procese.ProductiaCum sun produsele si serviciile produse? Explicati metodele dumneavoastra de:

Tehnica de productie si costuriControlul calitatiiServiciul cu clientiiControlul stocurilorDezvoltare produseLocatiaCe caracteristici de locatie aveti nevoie? Descrieti tipul de locatie pe care o sa o aveti Necesitati:

SuprafataTipul de cladireZonaUtilitatiAccesul:

Este important ca locatia sa fie convenabila pentru transportatori sau furnizori? Aveti nevoie de aces usor?Care sunt necesitatile de parcare, acces la drumuri nationale, aeroport, sine de tren sau port?Includeti un desen al locatiei propuse daca este important cum ar fi daca sunteti o fabrica.

Costuri: Estimati cheltuielile cu chiria, administrare, utilitati, asigurari, reamenajar de spatiu pentru a se potrivi profilului de afacere. Aceste cifre vor fi parte din planul financiar.Care va fi orarul afacerii?

Mediul LegalDescrieti urmatoarele:

Licente si obligatii PermiseSanatate si regulamente de mediuReguli specifice industriei in care activatiReguli zonale si de constructie daca este cazulAsigurariTrademarkuri, copyright, or patente (in curs, existente sau cumparate)

PersonalulNumarul de angajatiGenul de munca (calificat, necalificat, profesional)Unde si cum o sa gasiti personalul adecvat?Calitatea angajatilor existentiNivelul slarialNecesitati de trainingCare sunt atributiile de serviciu ale angajatilorAveti pregatite programe si proceduri de lucru?Aveti fise de post? Daca nu, trebuie sa le aveti. Ajuta foarte mult la comunicare interna intre angajati.Pentru anumite functii, o sa folositi personal temporar?StocuriCe fel de stocuri o sa aveti: materii prime, produse finite?Valoarea medie a stocurilor (care este investitia in stocuri)?Viteza de rotatie a stocurilor si cum este aceasta comparativ cu media pe industrie?Exista sezonalitate cu necesitati de stocuri mai mari?FurnizoriIdentificati furnizorii principali:Nume si adresaTipul si valoarea marfurilor ce va livreazaTermene de plata si de livrareIstoricul colaborarii si increderea in furnizoriAr trebui sa aveti mai multi furnizori pentru produsele principale ca si rezerva?

Va asteptati la rupturi de stoc sau probleme in livrari?Costurile de aprovizionare sunt relativ constante sau fluctueaza? Daca fluctueaza, cum vedeti rezolvarea in schimbarile de cost?Politica de vanzare Aveti in intentie sa vindeti cu termen de plata sau direct la consumatoriChiar este necesar sa vindeti la termen? Este normal in industria in care activati acest lucru?

Daca da, care este politica dumneavoastra referitor la cine si pana la ce valori poate lua de la dumenavoastra cu plata la termen?Cum o sa verificati bonitatea celor care o sa le vindeti la termen?Ce termeni contractuali le oferiti clientilor in sensul de nivelul de valoare si termen de plata?O sa le oferiti reduceri daca platesc anticipat? (Faceti acest lucru doar daca este o obisnuinta in industria in care activati)Cunoasteti care este costul creditarii? Aveti inclus in pretul de vanzare si costul creditarii?Gestionarea contului de incasariDaca oferiti termen de plata, trebuie sa aveti in minte situatia lunara a sumelor blocate in creditare catre clienti si daca sunt clienti care intarzie plata. O situatie a contului de incasari arata in felul urmator:TotalDe incasare curenta30 Zile60 Zile90 ZilePeste 90 Zile

Contul de incasari

Trebuie sa aveti o politica de rezolvare a situatiilor cu clientii ce depasesc termenele de plata:Cand trebuie sa incepeti sa ii contactati?Cand le trimiteti scrisori de notificare?

Cand ii amenintati cu avocatul?Gestionarea contului de platiDumneavoastra trebuie deasemenea sa gestionati conturile de plati la termen pentru a cunoaste ce sume datorati furnizorilor. Aceasta va va ajuta sa va planificati platile. Daca platiti prea devreme, va poate afecta lichiditatea dar platind cu intarziere va poate reduce eventuale discounturi si totodata va poate distruge credibilitatea. Daca cumva sunteti in situatia sa intarziati plati, este de preferat sa va suntati creditorul pentru a anunta acest lucru inainte de termenul de plata scadent

Furnizorul va ofera discounturi suplimentare pentru plati anticipate? VII.Managementul si OrganizatiaCine va conduce afacerea zi de zi? Ce experienta aduce acea persoana afacerii? Ce calitati si competente distincte are? Exista o situatie de rezerva in ca aceasta persoana pleaca sau are o incapacitate?Daca o sa aveti mai mult de 10 angajati, creati o harta organizationala in care sa aratati ierarhiile si cine este responsabil pentru fiecare functie chieieIncludeti o descriere a postului pentru angajatii importanti. Suport profesional si de consultantaMentionati urmatoarele:

Directorii de bordManagerii de board

AvocatContabil Agent de asigurareBancaConsultant sau consultantiVIII. Situatia financiara personalaIncludeti o situatie financiara personala a actionarului majoritar din care sa reiasa veniturile si datoriile pe care le are in afara afacerii si totodata situatia averii personale. Proprietarii de cele mai multe ori trebuie sa investeasca la inceput intr-o afacere, sa o finanteze si aceste situatii vor arat ce disponibil exista in firma. Bancile si investitorii externi de cele mai mutle ori dorest sa cunoasca aceste informatiiIX.Cheltuieli de startup si capitalizareDumneavoastra o sa aveti multe cheltuieli de starup inainte chiar de a incepe afacerea. Este important sa estimati aceste cheltuieli cu acurateze si apoi sa planificati de unde o sa faceti rost de suficient capital. Acesta este un proces de cercetare si cu cat sunteti mai meticulos cu atat calculele vor fi mai precise si nu veti subestima aceste costuri.

Chiar si cu aceasta cercetare, a incepe o noua afacere implica costuri mai mari decat cele anticipate. Pentru a preintampina acest aspect, este bine acolo unde nu sunteti siguri sa adaugati o linie in care sa adaugati o rezerva pentru cazuri neprevazute.

Discutati si alte persoane ce au pornit afaceri similare pentru a va face o idee de ce rezerve aveti nevoie pentru neprevazut. Daca nu puteti obtine aceasta informatie, va recomand o regula generala de rezerva a cel putin 20% din sumele de care estimati sa aveti nevoie din totalul cheltuielilor de startup.

Explicati cercetarea pe care a-ti facut-o in ceea ce privesc cheltuielile de startup. Oferiti surse, sume, propunere de credit. Deasemenea explicati in detaliu ce contributii la capitalul firmei va avea fiecare din actionari si ce procent va avea din firma.X. Planul FinanciarPlanul financiar consta in proiectia pe 12 luni a contului de profit si pierdere (optional pe 3 ani), a fluxului de numerar, a bilantului si calculatia pragului de rentabilitate. Impreuna, toate vor arata in termeni rezonabili viitorul financiar al companiei.

Proiectia contului de profit si pierdere pe 12 luniMulte proprietari de afacere considera ca situatia contului de profit si pierdere pe 12 luni este cel mai important aspect dintr-un plan. Aici o sa puneti totul laolalta in cifre si o sa va faceti o idee de ce profit o sa aveti si cum o sa aveti succes.Profit projections should be accompanied by a narrative explaining the major assumptions used to estimate company income and expenses. Previziunile de profit trebuie sustinute de explicatii referitoare la supozitiile de la care ati plecat si estimarile de venituri si cheltuieli pe care o sa le aveti.Proiectia fluxului de numerarDaca proiectia profitului este centrul planului, atunci proiectia fluxului de numerar este tot restul. Afacerile falimenteaza deoarece nu isi pot plati facturile. Fiecare parte unui plan de afaceri este importanta, dar nu va mai insemna nimic daca ramai fara lichiditati.Ideea este de a va planifica cat de mult ai nevoie inainte de a incepe afacerea pentru cheltuieli preliminare, cheltuieli operationale si rezerve. Aceasta planificare trebuie actualizata in permanenta. Aceasta te va ajuta sa prevezi situatiile critice in timp si sa poti actiona inainte de a se intampla cum ar fi sa reduci din costuri sau eventual sa negociezi un imprumut. Cel mai important este sa nu fi luat prin surprindere.

Nu este ceva foarte complicat. Pur si simplu va uitati la situatia estimata in viitor a situatiei numerarului din banca.

Pentru fiecare produs, determinati cand efectiv o sa va intre sumele aferente vanzarilor sau cand trebuie voi sa platiti pe cineva.

Trebuie sa aveti in vedere datele esentiale de operare ce nu sunt neaparat parte a fluxului de numerar dar care au un impact puternic asupra lui cum ar fi vanzarile si stocurile de produse

Fluxul de numerar va arat daca capitalul de lucru este adecvat. Clar daca proiectia de flux de numerar va fi negative, va trebui sa aveti un capital de startup mai mare. Acest plan va va ajuta sa stiti cand si cat o sa aveti nevoie sa imprumutati.

BilantulBilantul este unul din rapoartele financiare fundamentale in orice afacere si este folosit in raportarea financiara catre management. Bilantul arata ce active are o companie si ce datorii are compania. Cand datoriile sunt scazute din active, ce ramane este valoarea pentru actionar.

Pragul de rentabilitatePragul de rentabilitate prezice ce volume de vanzare sunt necesare la un anumit pret pentru a va recupera costul producerii acelor produse vandute.XI.AnexeInclude detalii si studii folosite in planul de afacere cum ar fi:Brosuri si materiale de reclamaStudii pe industrieMachete si planuri Harti si fotografii ale locatieiPublicatii si alte articoleDetalieri de echipamente detinute sau ce trebuie achizitionateCopii dupa contracte de inchiriere si alte contracteScrisori de garantie din partea viitorilor clientiAlte materiale necesare sa va sprijine in previziunile pe care le avetiStudii de piataLista activelor disponibile ca si garantie pentru credit

Total

De plata curenta

30 Zile

60 Zile

90 Zile

Peste 90 Zile

Contul de plati

Pagina 7 din 28