Business Plan OMSELL

of 21 /21
Business-plan S.A. “OM- SELL” CUPRINS Pag. I. Teze generale…….……………………………………… 3 II. Intreprinderea….………………………………………. 3 III. Comerţul şi serviciile.…... ………………………………. 4 3.1. Caracteristica comerţului şi serviciilor…………..... 4 3.2. Procesul de comercializare.…………………. ……… 6 3.3. Echiparea tehnică şi utilajul ...........................……... 7 IV. Piaţa..………………………………………………...….8 4.1. Dimensiunile pieţei ………………………………9 4.2. Segmentarea pieţei………………………….…..10 4.3. Cumpărătorii…....……………………………….11 4.4. Furnizorii….…………….……………………….12 2

Embed Size (px)

description

Business Plan OMSELL

Transcript of Business Plan OMSELL

Business-plan S.A. OM-SELL

CUPRINS Pag.I. Teze generale. 3II. Intreprinderea.. 3III. Comerul i serviciile..... 4 3.1. Caracteristica comerului i serviciilor..... 43.2. Procesul de comercializare.. 63.3. Echiparea tehnic i utilajul .............................. 7IV. Piaa......84.1. Dimensiunile pieei 94.2. Segmentarea pieei...104.3. Cumprtorii.....114.4. Furnizorii...124.5. Concurena.12V. Marketing...13VI. Concepia de reutilare tehnic i restructurizare a activitii comerciale S.A. OM-SELL .................................13

Planul de afaceri pentru a.a.2011-2012 definete activitatea ntreprinderii noastre in aceasta perioad si urmarete cteva obiective principale: asigurarea unui management eficient; programarea activittilor n timp pe o perioad determinat; atragerea de fonduri si investiii si a.

Domeniul de baza a activitii S.A. OM-SELL va fi realizarea cu amnuntul a marfurilor nealimentare de larg consum si a produselor alimentare, precum si prestarea servicii alimentaie public.

Personalul magazinului va constituie 300 persoane i este completat cu specialiti in domeniu de inalt calificare.

II. INTREPRINDEREA.

Magazinul Universal Central S.A. OM-SELL ii va incepe existena din luna iulie 2011, fiind una din primele ntreprinderi comerciale de tip hypermarket.

Magazinul S.A. OM-SELL va fi un centru comercial contemporan, unde se va realizeaza o gam foarte larg de mrfuri nealimentare si produse alimentare. Suprafata total a magazinului este de 26.5 mii m.p., inclusiv suprafaa comercial 11,9 mii m.p.

Tot sortimentul de marf este repartizat pe etaje conform destinaiei:

-Parter articole de parfumerie si cosmetic, galanterie, mrfuri electrice, vesel, suvenire, produse alimentare;

-Etajul II mrfuri tehnice complicate, birotic, jucrii, mrfuri - totul pentru cas;

-Etajul III nclaminte, articole de tricoje pentru dame i copii;

-Etajul IV esturi, galanterie textil, confecii pentru dame;

-Etajul V Confecii si ncalminte pentru brbati, mrfuri sportive.

La ziua de azi magazinul S.A. OM-SELL va fi unica ntreprindere comerciala din republic, unde, n cea mai mare msura, se va promova i se realiza mrfuri nealimentare si alimentare autohtone, produse practic de toi productorii Republicii Moldova. S.A. OM-SELL este persoan juridic, posed independena financiar i organizatoric. Functioneaz n baza Statutului si Legii, privind organizarea si activitatea societailor pe aciuni. Capitalul statutar al societii constitue 9 mln lei. Valoarea de bilan a mijloacelor fixe alcatuiete 51 mln lei. Numrul aciunilor constituie 79782, din care statului aparin 75,5%, colectivului de munc si altor persoane juridice si fizice 24,5%.

III. COMERUL SI SERVICIILE.

Caracteristica comerului si serviciilor.

Activitatea de baz a societaii pe aciuni S.A. OM-SELL este vnzarea cu amanuntul a mrfurilor nealimentare de larg consum si a produselor alimentare, prestare servicii alimentaie public.

S.A. OM-SELL va comercializa grupe de mrfuri ca:

-confecii pentru dame,brbati,copii ;-tricotaje pentru dame,brbati,copii;-ncalminte pentru dame,brbati,copii;-birotic;-articole de marochinarie;-esaturi, galanterie textila;-parfumerie si cosmetic;-mrfuri de uz casnic;-vesel, suvenire;-mrfuri tehnice complicate;-mobil, covoare;-instrumente muzicale;-mrfuri sportive;-produse alimentare .a.

Specialitii ntreprinderii vor fi in permanenta cutare a produselor noi de calitate de pe piaa intern si extern i implementarea lor in sortimentul zi de zi a magazinului. Vor fi expuse spre realizare practic toate mrfurile de producere autohtona, produse atat de ntreprinderi industriale, cit i de SRL i ntreprinderi individuale.

Circa 35% din suprafaa magazinului va fi eliberat n arend unor agenti economici, care realizeaz urmatoarele grupe de mrfuri:

parfumerie si cosmetic; suvenire si flori decorative; compiutere si accesorii; electrocasnice, vesel; ochelari si accesorii/optic; confectii pentru brbati,femei,copii; ncalminte; esaturi; draperii,galanterie textila; totul pentru mirese; cari si produse publicitare; telefoane mobile si accesorii; bijuterii naturale,bijuterii Swarowski; ceasuri; jucrii s.a.

Magazinul S.A. OM-SELL va presta cumprtorilor servicii suplimentare contra plat i anume:

-servicii / ajustarea confectiilor; -servicii /frizerie -transportarea mrfurilor . reparaia nclmintei; realizarea revistelor, ziarelor, ilustratelor; servicii /schimb valutar; publicitate in ziarul Makler; ambalarea cadourilor; servicii/sauna; reparatia ochelarilor si servicii optic; servicii/gravur in metal, lemn s.a.; reparatia ceasurilor; confecionarea cheilor; instalarea si reparaia jaluzelor; festonarea mochetelor; confecionarea draperiilor la comand; servicii foto ; traduceri si consultaie juridica.- parcare / automobile s.a.

3.2 Procesul de comercializare

Procesul de comercializare in magazinul S.A. OM-SELL va fi asigurat de activitatea a 12 secii, ce imbina 50 brigzi.

La baza formrii fiecrei secii este pus sortimentul si tipul de marf. In prezent sunt formate si activeaz urmatoarele secii:-articole tricotate si lengerie p/u dame;-confecii p/u dame si copii;-confecii p/u brbai;-esturi, galanterie textila;-nclminte;-birotic, marochinrie;-articole radio,TV, foto;-electrocasnice;-mobil, covoare;-parfumerie si cosmetic;-vesel, suvenire;-produse alimentare

Magazinul S.A. OM-SELL va presta i servicii alimentaie public. La parter activeaz cafenea cu capacitatea de 64 locuri si la etalul V - cantin cu capacitatea de 120 locuri. Spre realizare este propus o gam larg de produse culinare, gustri reci, patiserie, buturi racoritoare, fierbini, bere .a. Pentru aprovizionarea unitilor alimentaie publica cu patiserie de calitate si sortiment variat funcioneaz o secie de producere a finoaselor p/u 3 locuri de munca, dotat cu utilaj tehnologic modern. Se planific pentru a.2015 deschiderea altei uniti de acest profil cu capacitatea de 100 locuri.

3.3 Echiparea tehnica si utulajul

Cldirea magazinului va fi construit in 5 etaje i subsol n baza unui proiect individual. Suprafaa total este de 26,5 mii m.p., suprafaa comercial 11,9 mii m.p., teritoriul adiacent este de 1,7 ha. Deplasarea de la etaj la etaj se efectuiaz cu ajutorul a 8 escalatoare si 3 scari, amplasate adiacent slilor comerciale. Deasemenea funcioneaza doua ascensoare pentru pasageri si patru ascensoare pentru marf.

Cldirea va fi nzestrat cu un sistem special antiincendiar, cu un sistem de ventilare si condiionare a aerului. Are o substaie de transformare TP-960 i un punct de termoficare. n cazul lipsei iluminrii centralizate sala de comer este alimentat cu curent electric de la o staie autonom dizel cu capacitatea 25 kw/ora. Utilajul comercial din seciile magazinului dup necesitate este n permanen rennoire. Numai n ultimul an au fost parial reutilate seciile: confecii p/u dame; confecii p/u noi nscui; suvenire; vesel; televizoare, articole foto .a.

IV. Piaa

In mecanizmul de funcionare a unei economii moderne piaa ocupa un loc esenial, determinnd printr-o proporie nsemnat deciziile si comportamentele agenilor economici. Piaa desemneaz o reea de relaii de vnzare - cumparare ntre productorii de bunuri i servicii, ofertanii de factori de producie i consumatorii. Este un mecanism complex ce cuprinde, in principal, cererea si oferta, concurena, preurile .a. La moment multe ntreprinderi industrale ale republicii nu ndestuleaza pe deplin piaa interna cu produse de o calitate nalta i ntr-un larg sortiment, ce ar putea satisface necesitaile n continue cretere a potenialilor clieni. Cumprtorului de azi i lipsesc articolele de tricotaj de la SA Rada or.Blti, confectiile de la SADana or.Soroca, articolele flauate de la SA Flautex or. Blti, un sortiment mai variat de confecii i tricotaje de la SA Tricon or.Cahul, SA Ionel or.Chiinu .a. Piaa republicii este penetrat de mrfuri industriale importate din asa tari ca Turcia, China, Coreea s.a. O buna parte din aceste mrfuri sunt de o calitate inferioar celor autohtone, nsa la pret sunt mai avantajoase, ceea ce determin cumprtorul sa le procure. O mare parte din populaia republicii nu pun accent pe calitate, procurnd un produs, ci pe pret. Acest fapt mai mult se refer la populatia rural, care constituie circa 58,6% din populaia total a republicii. Dar crete i numrul consumatorilor, care au cerine exigente faa de produsul pe care doresc s-l procure, punnd n valoare calitatea, marca, imaginea productorului. Aceasta datorindu-se creterii puterii de cumprare la o anumit ptur a societaii, dar si remitentelor ce vin de peste hotarele rii. Pentru prognozarea volumelor de vnzri n perioada a.a. 2011-2013 s-au luat n consideraie aa indici ca vrsta, sexul potenialilor cumprtori, ocupaia, populaia republicii, veniturile medii .a. Spre exemplu, pentru cumprtorii cu vrsta medie sau naintat important este utilitatea i preul produsului procurat, pentru tineret - corespunderea cerinelor modei, elegana, designul. Frecvena de cumprare la femei este mai mare decit la barbai. Un rol important are prognozarea vnzarilor de mrfuri conform anotimpurilor. Spre exemplu, costumele, vestoanele pentru dame, brbati se realizeaz n volume mai mari primavara si toamna; frigiderele, congelatoarele - vara; colanti, ciorapi primavara si toamna etc. Satisfacerea deplin a cerintelor n crestere a cumprtorilor, n ce privete sortimentul, calitatea, designul, productorul, preul d posibilitate ntreprinderii de a menine un flux constant de cumprtori. Toate aceste momente au fost luate in consideraie la planificarea volumelor de vnzari in anii 2011-2013.

4.1 Dimensiunile pieei

Poziia pe care orice ntreprindere o poate avea pe piaa total depinde de dimensiunile pieii ntreprinderii, ce se definete prin capacitatea ei. Capacitatea pieii reprezint maximum de bunuri i servicii pe care ntreprinderea le poate realiza. Principalii indicatori ce definesc capacitatea pieii sunt: volumul cererii, volumul ofertei, volumul vnzarilor, volumul importurilor, numarul cumprtorilor .a. n determinarea pieei efective cel mai sugestiv indicator este volumul vnzrilor. Pentru determinarea dimensiunilor poteniale ale pieei ntreprinderii in anii 2011-2013 au fost luate in consideraie datele statistice, privind numrul populaiei i ritmul lui de cretere, veniturile medii pe cap de locuitor, indicii de cretere a preurilor .a. Numrul populaiei republicii n urmtorii ani va fi n scdere continue. Daca n a. 2006 numrul populaiei Republicii Moldova a constituit 3585,5 mii locuitori, n a. 2008 3567,5 mii locuitori, n a. 2012 se ateapta o descretere de pna la 3557,5 mii locuitori. Continue sa se menin prevalarea mrimii costului de consum asupra veniturilor medii ale populaiei. In a.2011 mrimea minimului de existenta a constituit in medie pe o persoan 1238,4 lei, iar veniturile disponibile lunare n aceeai perioad - 1179,6 lei . Coraportul dintre veniturile medii lunare disponibile pe o persoan i valoarea medie a minimului de existent este de 95,3%. Majorarea preurilor att la produsele alimentare, ct i la cele nealimentare prevaleaz veniturile, ceea ce negativ afecteaz capacitatea de cumprare a populaiei.Toti aceti factori au fost luati n consideraie la planificarea volumelor de vinzri n perioada a.a.2011-2013.

4.2 Segmentarea pieii

Piaa ntreprinderii este structurata de mai multe segmente. Segmentarea pieii const n identificarea i separarea pieii n pri, astfel ncit ntreprinderea s utilizeze diferite strategii de marketing, adaptate fiecrui segment n parte. Variabilele utilizate n segmentarea pieii sunt diverse: vrsta, sexul, clasa de venit, ocupaia, fidelitatea fa de o marc .a. Un segment important al pieii ntreprinderii -l constituie cumprtorii din localitile rurale i acest fapt, fiind definit, n primul rind, de locul amplasrii magazinului n apropiere de Piaa Central i gara auto. Pentru acest segment este propus un larg sortiment de mrfuri nealimentare de larg consum de producere autohtona i strain, de calitate i la preturi acceptabile. Un alt segment important al pieii -l constituie copiii, inclusiv copii de vrsta colar, care numr la ziua de azi circa 17% din populaia rii. Pentru acest segment sunt propuse spre comercializare mrfuri autohtone i de import de calitate, din materie prima naturala, la preuri accesibile. Minorii si tineretul constituie un segment nu mai puin important i constituie circa 19% din populaia republicii. Pentru atragerea i satisfacerea cererii acestui segment sunt propuse articole tricotate, confecii, ncltminte .a. de productori autohtoni i strini, cu un design modern, stilate si la pret competitiv. Pe piaa interna a aparut si este n cretere un nou segment al pieii cumprtorul cu venituri mari. Pentru aceast categorie de cumprtori importante sunt: calitatea, stilul modern, designul, materia prim, productorul. n aceasta categorie este inclus o buna parte din populaia urban i populaia centrelor raionale din nordul republicii. Pentru a satisface cererea acestui segment al pieii este propus spre realizare o gam de mrfuri de inalt calitate, de productori renumii autohtoni si strini. Numai ndestularea la maxim a cererilor tuturor segmentelor poate asigura meninerea unei poziii ferme pe piaa intern a republicii.

4.3 Cumprtorii

Clienii magazinului S.A. OM-SELL vor fi n mare parte locuitorii municipiului Chiinu, ct i populaia localittilor urbane i rurale ale republicii. Segmentul principal al pieii ntreprinderii -l constituie cumprtorii cu venit mediu.Deaceea, pentru satisfacerea zi de zi a cerinelor cumprtorilor un mare accent se pune pe varietatea mrfurilor, calitatea lor, productor, pre acceptabil de procurare s.a.

Cu scopul majorrii volumului de realizare a mrfurilor n perioada a.a.2011-2013 se planific urmtoarele:

- lrgirea relaiilor de parteneriat cu productorii din rile strine, ce d posibilitate de a mbogai sortimentul de mrfuri, care in Republica Moldova se produc n cantitti insuficiente ori nu se produc de loc, la preuri acceptabile de procurare;Planificm relaii directe cu productorii de mrfuri de larg consum din Ucraina, Belarusi, Polonia, Ungaria, Romnia, Transnistria. Tindem n urmtorii doi ani de a majora anual volumul furnizrilor prin relatii directe nu mai putin de 4 mln lei, ceea ce va da un venit adugtor circa 1 mln lei.;

lrgirea sortimentului de mrfuri prin descoperirea continue de noi productori i furnizori;

promovarea si majorarea volumului de realizri a mrfurilor autohtone pna la 40% din realizrile totale;

organizarea vnzarilor prin Internet si, prin urmare, cucerirea unui nou segment de cumprtori, care are tendina de a procura mrfuri fr a vizita centrele comerciale din diferite motive;

- lrgirea publicitatii mrfurilor expuse spre realizare prin intermediul saitului n Internet, televiziunii i radioului, prin organizarea demonstrrii noilor modele de vestimentaie i ncltminte n incinta magazinului; oferirea n arend a spaiilor comerciale, majornd, prin urmare, sortimentul de mrfuri propus cumprtorului;

organizarea unor noi secii cu mrfuri de calitate i brenduri renumite pentru cucerirea noului segment al pieii cumprtorul cu venituri mari;

stabilirea preurilor de realizare competitive pentru toate segmentele pieii ntreprinderii;

lrgirea diapazonului de servicii suplimentare prestate cumprtorului .a.

4.4 Furnizorii

Volumul furnizrii de mrfuri a ntreprinderilor industriale, SRL si ntreprinderilor individuale productoare constituie circa 35% din volumul total de furnizri, 5% - mrfurile importate la direct din Ucraina, Belarusi, 60% sunt mrfuri furnizate de agenti economici mediatori. n a. 2010 au fost importate mrfuri nealimentare de larg consum n sum de 3042,4 mii lei, mrfuri, care in republic se produc insuficient ori nu se produc de loc.Se mentioneaz o colaborare fructuoas cu SA Belwest or.Vitebsk, productor de nclminte pentru brbati, femei; SAPolesie or.Pinsk, SAElma or.Brest, producatori de articole de tricotaje pentru barbati, femei, copii; SALeomuz or.Lvov, producator de instrumente musicale; Fabrica de draperii din or. Romni s.a.

4.5. Concurena

Relatii de concuren apar ntre ntreprinderile , care realizeaza pe pia produse similare. Un rol important revine varietaii mrfurilor, calitaii lor, ct si preurilor. Concurena reprezint un puternic factor de stimulare n direcia sporirii i diversificrii ofertei, adaptrii la necesitatile dinamice ale societatii. Mrfuri de bun calitate, varietate, lansare de produse noi, avantaje n privina costului, metode noi de vnzare i distribuire, publicitate i promovare sunt direciile de baz a magazinului S.A. OM-SELL n lupta de a nvinge concurena.

V. Marketing

Marketingul este factorul esenial al succesului ntreprinderii, instrument de baz n atingerea marilor performane, dar i n evitarea riscului. Pentru nfaptuirea scopurilor planificate ntreprinderea noastra -i adapteaza toate resursele, forele interne pentru satisfacerea cerintelor cumprtorilor, ceea ce implica o raportare eficient la mediul economico-social, la cerintele pieii, aflate in continuie modificare.

Direciile principale ale strategiei de marketing a ntreprinderii sunt:

atragerea investiiilor;

cautarea noilor furnizori de mrfuri industriale i alimentare pentru lrgirea sortimentului, propus cumprtorului i satisfacerea cerinelor crescinde a tuturor segmentelor pieii;

consolidarea cooperrii cu distribuitori oficiali a renumitelor brenduri mondiale i cucerirea, prin urmare, a unui nou segment al pieii cumprtorul cu venituri mari;

majorarea vnzarilor de mrfuri industriale i alimentare, produse de industria autohtona;

majorarea vnzarilor de mrfuri de larg consum, importate din alte tari, ce sunt n insuficienta ori nu sunt de loc pe piaa republicii;

stabilirea preului competitiv de realizare proporional cerinelor segmentelor pieii: calitate inalt pret nalt pentru consumatorul cu venituri mari; calitate bun - pret acceptabil pentru consumatorul cu venituri medii; calitate pret rezonabil pentru cosumatorul cu venituri mici;

practicarea unui sistem flexibil de reduceri la realizarea mrfurilor;

majorarea veniturilor din locaiuni i oferirea unui diapazon mai larg a serviciilor suplimentare ;

lrgirea publicitii i promovarea permanenta a produselor noi prin organizarea de oferte promoionale, spoturi publicitare s.a.

participarea la trguri, expoziii internaionale i naionale pentru a fi n pas cu cerinele pieii, aflate n continuie modificare.

VI. Structura organizatoric de conducere.

Organele de conducere a Societii sunt Adunarea general a acionarilor, Consiliul Societii. Organul superior al Societii este Adunarea general a acionarilor, care are dreptul s primeasc hotrri pe chestiunile principale ale activitii ntreprinderii.Organul executiv al Societii este condus de director.Consiliul Societii, inclusiv Preedintele lui, raporteaz Adunrii generale a acionarilor.

Comisia de cenzoriControlul asupra activitii financiar-economice a Societii, a Consiliului i a Organului executiv este ndeplinit de Comisia de cenzori.

LucrtoriiOrganul Executiv directorulConsiliul SocietiiAdunarea generalAcionarii

14