Buletinul Informativ al Ministerului Economiei, nr 1., 2013

download Buletinul Informativ al Ministerului Economiei, nr 1., 2013

of 14

 • date post

  28-Jan-2017
 • Category

  Documents

 • view

  223
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Buletinul Informativ al Ministerului Economiei, nr 1., 2013

 • Ministerul Economiei al Republicii Moldova

  nr. 1, septembrie 2013

  Peste 200 de obiecte proprietate de stat vor fi scoase la privatizare n aceast toamn

  Ministerul Economiei a propus Guvernului o list din aproape 200 de ntreprideri i mai multe obiecte nefinalizate ce vor scoase la pri-vatizare n aceast toamn. Aceasta va fi apro-bat n edina de miercuri, 11 septembrie, dup care va fi lansat procesul de privatizare, att prin concursuri investiionale, ct i prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.

  Printre ntreprinderile ce vor fi expuse la privatizare n

  premier se numr Reelele Electrice de Distribuie Nord

  i Nord-Vest, Moldtelecom, Farmaco i alte ntreprinderi

  mari. Totodat, vor fi expuse pachetele statului n hotelurile

  Chiinu i Jolly Alon, Editura tiina, tipografia Academiei

  de tiine i alte.

  Ministerul Economiei percepe procesul de privatizare

  ca pe o reform structural, scopul principal al creea este

  eficientizarea activitii acestor ntreprideri i atragerea

  investiiilor n dezvoltarea lor.

  25

  911 Iniiative reformatoare n domeniul comerului interior

  www.mec.gov.md, presa@mec.gov.md, tel.: 250-667, 250-637

  Aciuni urgente pentru eliminarea constrngerilor critice n calea mediului de afaceri

  Lansarea afacerii n doi pai:Pn la sfritul anului nu va mai fi obligatorie deschiderea contului bancar temporar cu 40% din capita-lul social i nici tampila

  Parcurile industriale un motor de cretere economic de lung durat

  Volumul total al investiii-lor n zonele economice libere

  din Republica Moldovape ntreaga perioad de activitate a acestora

  183,2 mln $183,2 mln $

 • Septembrie 2013 - Buletin informativ al Ministerului Economiei2

  Modificri la Codul Fiscal

  Ministerul Economiei a elaborat un ir de com-pletri la Codul Fiscal i a naintat spre consultri pu-blice Proiectul de Lege, n care se prevede scutirea ntreprinderilor administratoare i rezidenii par-curilor industriale de plata impozitului pe bunurile imobile, pentru imobilele aflate n cadrul parcurilor industriale, i a taxelor locale, pentru ntreprinderile administratoare i rezidenii parcurilor industriale care i desfoar activitatea exclusiv n cadrul aces-tora, pe o perioad de cinci ani.

  Revista Moldova Eco-Energetic i lanseaz

  I ediie din acest an

  Evenimentul organizat de Agenia pentru Eficien Energetic va avea loc la 10 septem-brie, curent, n incinta Hotelului Codru (Sala Mozzart). La eveniment vor participa viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazr, reprezentantul Delegaiei UE n Moldova, Nicola Harrington-Buhhay, reprezentant PNUD n Mol-dova, finalitii Competiiei Moldova Eco-Ener-getic, ediia 2012 , ambasadori acreditai n Re-publica Moldova, reprezentani ai organizaiilor internaionale, donatorilor din sector, parteneri naionali i internaionali ai Ageniei pentru Eficien Energetic, mass media i bloggeri.

  Un nou incubator de afaceri va fi inaugurat la

  Conia pe 12 septembrieIncubatorul de Afaceri din raionul Du-

  bsari, satul Conia este creat de ODIMM n parteneriat cu administraia public local, ODIMM n concordan cu prioritile Guver-nului RM de creare a infrastructurii de suport n afaceri adecvate necesitilor mediului de afa-ceri, n deosebi din zonele rurale, cu suportul financiar al Uniunii Europene, n baza Matricei de Politici pentru Programul de suport Secto-rial ,,Stimularea Economic n Zonele Rurale.

  actualitate cum ieim din lumea a treia

  n efortul de accelerare a dezvoltrii unui mediu de afaceri favorabil i a unui climat investiional stimulativ, Ministerul Economiei a elaborat un ir de documente strategice i politici, concentrate pe atingerea aces-tui obiectiv, de baz fiind Strategia Reformei cadrului de reglementare a activitii de ntreprinztor, aprobat de Guvern la 20.07.2013. Totodat, pentru implementarea ct mai urgent i mai eficient a obiectivelor Stra-tegiei, Ministerul Economiei a naintat Executivului spre aprobare proiec-tul Foii de parcurs privind aciunile prioritare ale Guvernului n vederea eliminrii constrngerilor critice n calea mediului de afaceri pe termen scurt, 2013-2014.

  Aciuni urgente pentru eliminarea constrngerilor critice

  n calea mediului de afaceri

  Potrivit proiectului Foii de parcurs privind aci-unile Guvernului n vederea eliminrii constrnge-rilor critice n calea mediului de afaceri pentru anii 2013-2014, Ministerul Economiei propune un ir de aciuni, menite s elimine principalele bariere admi-nistrative la etapa de lansare, dezvoltare i lichidare a afacerii (controalele, autorizaiile, actele permisive), precum i n domenii conexe precum administrarea fiscal, comerul transfrontalier, accesul la finane, concurena, justiia. n acest scop, n document au fost incluse un ir de acte normative pentru a fi apro-bate de Executiv pn la finele anului curent, dar i n anul viitor.

  Astfel, pn la sfritul anului Guvernul ur-meaz s aprobe n domeniul de intervenie ACTE PERMISIVE:

  - Proiectul de lege cu privire la modificarea i completarea unor acte legislative (Ghiliotina 2+) n care se va stabili expres actul permisiv, mri-mea taxei pentru eliberarea actului permisiv sau condiiile de calculare a acesteia, cerinele fa de solicitantul actului permisiv sau obiectul autori-zat/certificat; documentele prezentate autoritii emitente n vederea obinerii actului permisiv, termenul i procedurile de eliberare a actului per-misiv i condiiile retragerii/suspendrii actului permisiv. De asemenea, se prevede o delimitare cert a competenelor autoritilor publice n pri-vina emiterii actelor permisive.

  - Proiectul hotrrii Guvernului Cu privire la unele msuri de implementare a ghieului unic n desfurarea activitii de ntreprinztor n care se prevede aprobarea Listei actelor permisi-ve pentru care autoritile emitente sunt obligate s instituie ghieu unic; a Listei actelor permisive pentru care autoritilor emitente li se recoman-d s instituie ghieu unic, precum i a Listei ac-telor permisive pentru care autoritile emitente i cele solicitante ale acestor acte sunt obligate s implementeze principiul de declarare pe propria rspundere.

  - Proiect de lege cu privire la modificarea i completarea unor acte legislative n care se pre-vede actualizarea listei licenelor i autorizaiilor existente, revizuirea acestora i eliminarea dubl-rilor pentru a asigura faptul c, principiile de bun reglementare sunt respectate (n Tr IV, 2014).

  - Proiect de act normativ conform cruia va

  fi crearet i lansat Platforma unic de interope-rabilitate ntre sistemele informaionale ale auto-ritilor implicate n emiterea actelor permisive. De asemenea, acesta va prevede oferirea plat-formelor tehnologice guvernamentale autorit-ilor publice locale implicate n emiterea actelor permisive, n special n domeniul construciilor i comerului.

  Pe domeniul de intervenie LANSAREA AFA-CERII Ministerul Economiei a propus aprobarea:

  - Proiectului de lege cu privire la modificarea i completarea unor acte legislative (Codul Fiscal; Codul Civil, Legea cu privire la principiile de baz de reglementare a activitii de ntreprinztor, Le-gea privind societile cu rspunderea limitat), prin care va fi eliminat obligativitatea deschiderii unui cont bancar temporar i depunerii a cel pu-in 40% din capitalul social al societii comerciale, precum i obligativitatea tampilei i transforma-rea acesteia ntr-o condiie opional .a.

  Pe domeniul de intervenie LICHIDAREA AFA-CERII:

  - Proiect de lege cu privire la modificarea i completarea unor acte legislative (Legea cu privi-re la antreprenoriat i ntreprinderi, Legea privind societile pe aciuni, Codul fiscal, Legea privind gospodriile rneti, Codul civil, Legea cu pri-vire la notariat, Codul de procedur civil, Legea privind nregistrarea de stat a persoanelor juridi-ce i a ntreprinztorilor individuali) prin care va fi redus termenul de naintare a creanelor - de la 6 la 2 luni din momentul publicrii avizului n Moni-torul Oficial al Republicii Moldova sau de la data ntiinrii despre lichidare (art. 72 din Codul civil (CC)). Printre prevederile Legii sunt: reducerea ter-menului de repartizare a activelor de la 12 la 6 luni din data publicrii avizului i de la 2 la 1 lun din momentul aprobrii bilanului lichidrii; redu-cerea obligaiei de publicare a avizelor de la 2 la 1 aviz; precizarea condiiilor de dizolvare a persoa-nei juridice (art. 87 CC) i atribuiilor administrato-rului/lichidatorului (art. 90 CC); explicarea expres a procedurilor referitor la bilanul de lichidare (art. 93 CC), termenului de repartizare a activelor (art. 98 CC) i executarea creanelor creditorilor (art. 95 CC); simplificarea procedurii de autentificare notarial a actelor juridice (articolele 107, 110, 152 ale CC i art. 37 din Legea cu privire la notariat) .a.

 • Buletin informativ al Ministerului Economiei - Septembrie 2013 3

  actualitate

  Consiliul Economic al CSI se va ntruni la

  20 septembrie, curent

  Conform ordinei de zi, la cel de al 59-lea

  Consiliu Economic al CSI care va avea loc la

  Moscova, se vor pune n discuie subiecte

  precum Proiectul Acordului de cooperare

  ale statelor membre n domeniul securitii

  informaionale, indicatorii macroeconomici

  de dezvoltare, proiectul unei metodologii

  unice privind statistica vamal n domeniul

  comerului extern, prognoza produciei i con-

  sumului de resurse energetice de ctre statele

  member pn n 2020 .a.

  Consultri sectoriale pe marginea Foii de

  parcurs pentru dezvoltarea

  competitivitii RM

  Problemele i constrngerile din sectoarele

  industrial, agricol i a celui al serviciilor sunt puse

  n discuie la edinele sectoriale, organizate de

  Ministerul Economiei. Aceste aciuni deriv din

  prevedrile proiectului Foii de parcurs pentru dez-

  voltarea competitiviti