Buletinul de Stiri NOVATECA _ VARA 2015

4
SEDIUL NOVATECA: Bd. Ştefan cel Mare, 202, et 8, Kenord, Chișinău, MD-2004 +373 22 22 88 37 +373 22 22 88 39 offi[email protected] CONTACTAȚI-NE pentru întrebări, instruiri și idei de parteneriate interesante CURSURI GRATUITE DE PROGRAMARE PENTRU COPIII DIN ȚÎPALA INVITAȚIE PENTRU PARTENERI Programul Novateca este deschis pentru a colabora cu parteneri noi! Dacă sunteți interesați să colabo- rați cu bibliotecile pentru a vă pro- mova serviciile dvs în rândul mem- brilor comunităților din Moldova, vă rugăm să contactați echipa Parteneriate la adresa: parteneria- [email protected]. facebook.com/Novateca youtube.com/user/NovatecaMoldova novateca.md odnoklassniki.ru/group/51717089001605 Biblioteca noastră oferă cursuri de programare IT pentu copii Connuare pe pagina 2 La Biblioteca Publică din s. Țipala se organizează cursuri de programa- re software pentru copii, în cadrul serviciului nou de bibliotecă Biblioteca și Calculatorul”. Ideea a venit când bibliotecarul Ludmila Zgârcu în parteneriat cu voluntarul de la Corpul Păcii, Olivia Cohrs, au constatat că elevii din lo- calitate sunt interesați să învețe pro- gramare IT - un subiect care nu este predat în școală, prin programa cla- sică de studiu. Cursul are drept obiectiv crearea competențelor copiilor în domeniul programării și își propune să dea co- piilor ocazia să învețe să creeze per- sonaje și să le anime, astfel descope- rind că pot crea jocuri pe calculator și nu doar să se joace la calculator. Cursurile au loc în incinta bibliote- cii, după ore, pentru 14 elevi cu vâr- stele cuprinse între 10 și 14 ani. Micii programatori lucrează în programul code.org - un program dezvoltat spe- cial pentru copii, fiind unul distractiv, interactiv și bazat pe principiul învață prin practică”. Buletin de Știri, iunie 2015 Vara 2015 ÎN ACEST NUMĂR: PAGINA 1: Cursuri Gratuite de Programare pentru Co- piii din Țîpala PAGINA 2: Cursuri IT pen- tru un grup de medici din Soroca PAGINA 2: Biblioteca Raio- nală Orhei în Parteneriat cu Specialiși din Domeniul Energec PAGINA 3: Spații de Biblio- tecă Atracve ce Movează Ulizatorii să Revină PAGINA 4: În curînd la Bi- bliotecă Servicii Gratuite pentru Migranți și Familiile Lor PAGINA 4: Bibliotecile Pu- blice din Moldova Înainte și După Modernizare www.girlsgoit.md

description

Dragă cititor, te invităm să accesezi acest buletin de știri pentru a afla cele mai noi știri, inițiative și servicii moderne lansate de bibliotecile publice din Republica Moldova incluse în programul Novateca.

Transcript of Buletinul de Stiri NOVATECA _ VARA 2015

Page 1: Buletinul de Stiri NOVATECA _ VARA 2015

SEDIUL NOVATECA: Bd. Ştefan cel Mare, 202, et 8, Kentford, Chișinău, MD-2004

+373 22 22 88 37 +373 22 22 88 39

[email protected]

CONTACTAȚI-NE pentru întrebări, instruiri și idei

de parteneriate interesante

CURSURI GRATUITE DE PROGRAMARE PENTRU COPIII DIN ȚÎPALA

INVITAȚIE PENTRU PARTENERI

Programul Novateca este deschis pentru a colabora cu

parteneri noi!

Dacă sunteți interesați să colabo-rați cu bibliotecile pentru a vă pro-mova serviciile dvs în rândul mem-brilor comunităților din Moldova, vă rugăm să contactați echipa Parteneriate la adresa: [email protected].

facebook.com/Novateca ▪ youtube.com/user/NovatecaMoldova ▪ novateca.md ▪ odnoklassniki.ru/group/51717089001605

Biblioteca noastră oferă cursuri de programare IT pentu copii

Continuare pe pagina 2

La Biblioteca Publică din s. Țipala se organizează cursuri de programa-re software pentru copii, în cadrul serviciului nou de bibliotecă „Biblioteca și Calculatorul”.

Ideea a venit când bibliotecarul Ludmila Zgârcu în parteneriat cu voluntarul de la Corpul Păcii, Olivia Cohrs, au constatat că elevii din lo-calitate sunt interesați să învețe pro-gramare IT - un subiect care nu este predat în școală, prin programa cla-sică de studiu.

Cursul are drept obiectiv crearea

competențelor copiilor în domeniul programării și își propune să dea co-piilor ocazia să învețe să creeze per-sonaje și să le anime, astfel descope-rind că pot crea jocuri pe calculator și nu doar să se joace la calculator.

Cursurile au loc în incinta bibliote-cii, după ore, pentru 14 elevi cu vâr-stele cuprinse între 10 și 14 ani. Micii programatori lucrează în programul code.org - un program dezvoltat spe-cial pentru copii, fiind unul distractiv, interactiv și bazat pe principiul „învață prin practică”.

Buletin de Știri, iunie 2015

Vara 2015

ÎN ACEST NUMĂR:

PAGINA 1: Cursuri Gratuite de Programare pentru Co-piii din Țîpala

PAGINA 2: Cursuri IT pen-tru un grup de medici din Soroca

PAGINA 2: Biblioteca Raio-nală Orhei în Parteneriat cu Specialiștii din Domeniul Energetic

PAGINA 3: Spații de Biblio-tecă Atractive ce Motivează Utilizatorii să Revină

PAGINA 4: În curînd la Bi-bliotecă Servicii Gratuite pentru Migranți și Familiile Lor

PAGINA 4: Bibliotecile Pu-blice din Moldova Înainte și După Modernizare

www.girlsgoit.md

Page 2: Buletinul de Stiri NOVATECA _ VARA 2015

Cursuri IT pentru un Grup de Medici din Soroca

Iunie, 2015

În urma acestor lecții gratuite, copiii și-au creat o înțelegere mai bună despre computere și programare, au înțeles ce stă în spatele unui joc pe calculator și în același timp s-au distrat și interacționat liber cu ceilalți participanți.

Serviciul se organizează în premieră la bibliotecă și deja se bucură de popularitate printre copii din localitate.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să contactați directorul bibliotecii publice din localitatea Țipala la adresa de e-mail: [email protected] sau prin telefon la numărul: 026861284

Continuare pagina 1

Astăzi, tot mai multe organizații sunt încu-rajate să treacă de la documentele pe suport de hârtie la cele emise, transmise și stocate în format electronic. Procesul de trecere de la

formatul de pe suport de hârtie la cel electro-nic necesită eforturi considerabile, în special pentru cei care nu dispun de competențe IT.

În acest context, Biblioteca Raională din Soroca în parteneriat cu spitalul raional au organizat și livrat un curs de formare în do-meniul IT pentru 39 de medici din raion. Sco-pul acestei activități a fost de a ajuta medicii spitalului raional să-și îmbunătățească cunoș-tințele în domeniul IT care, la rândul lor, să le faciliteze muncă.

Pe parcursul unei săptămâni de training medicii au avut posibilitatea să studieze pro-gramele Microsoft Office, să arhiveze docu-mente, precum și să învețe să utilizeze mo-toarele de căutare pentru a identifica infor-mații utile pentru domeniul în care activează.

Cursanții s-au dovedit a fi elevi capabili și foarte interesați în dobândirea de noi compe-tențe.

În rezultat, medicii au menționat că s-au simțit mai încrezători în utilizarea calculatoru-lui și că dispun de competențele necesare pentru a lucra cu o mulțime de fișiere și platforme software.

Pentru mai multe detalii despre inițierea acestui serviciu de bibliotecă, vă încurajăm să contactați directorul Eugenia Răilean, prin e-mail la adresa [email protected].

Cu prilejul zilei specialiștilor din domeniul energetic, Bibliote-ca Publică Raională „Alexandru Donici” în parteneriat cu Inspec-ția Energetică Teritorială Orhei și Laboratorul Electrotehnic „SRL Frații Turcin” au organizat un seminar teoretico-practic pentru 37 de electricieni autorizați, membri ai laboratoarelor electrotehni-ce, responsabili de gospodăriile electrice din raioanele Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești.

Seminarul a avut drept scop familiarizarea specialiștilor din domeniul energetic cu noile implementări și cerințe de examina-re a rețelelor electrice amplasate în localități precum și aplicarea

în practică a noilor metode de lucru. În cadrul seminarului, inspectorii de la IET Orhei și specialiștii

de la Inspectoratul Energetic de Stat, au accentuat necesitatea respectării necondiționate a prevederilor documentelor normati-ve-tehnice, mecanismului de executare a măsurărilor și încercări-lor în instalațiile electrice ale consumatorilor. Ulterior, colabora-torii Laboratorului electrotehnic au propus celor prezenți proce-dura practică privind aprecierea acționării protecției la instalațiile electrice cu neutrul legat la pământ, au demonstrat situații con-crete din propria experiență.

În timpul seminarului, participanții au manifestat un interes deosebit atât pentru site-ul www.ies.md, link-urile utile prezen-tate, cât și pentru publicațiile care au fost expuse în cadrul expo-ziției.

Pentru detalii despre organizarea seminarului teoretico-practic vă sugerăm să contactați vice-directorul bibliotecii, dna Lidia Sitaru, la adresa de e-mail: [email protected] sau tele-fon: 0 235 23 6 84

Biblioteca Raională Orhei Spațiu pentru Electricieni

facebook.com/Novateca ▪ youtube.com/user/NovatecaMoldova ▪ novateca.md ▪ odnoklassniki.ru/group/51717089001605

Page 3: Buletinul de Stiri NOVATECA _ VARA 2015

Spații de Bibliotecă Atractive ce Motivează Utilizatorii Să Revină

Iunie, 2015

În condițiile în care bibliotecile publice tind să satisfacă necesitățile utilizatorilor secolului 21, regândirea și reorganizarea interiorului și exte-riorului bibliotecii este primordial pentru crearea unor spații primitoa-re și atractive care să determine uti-lizatorii să revină la bibliotecă.

Diferite biblioteci vor necesita diferite abordări și tehnici, dar cert este că implementarea acestora es-

te esențială pentru crearea unor spații de bibliotecă orientate spre utilizatori.

Așa deci, vă prezentăm câteva componente importante pentru transformarea bibliotecii: 1. Spațiu confortabil 2. Spațiu accesibil 3. Spațiu educativ 4. Spațiu adaptabil

Detalii despre fiecare componen-

ta găsiți mai jos. Rețineți! Aceste schimbări nu trebuie să fie costisi-toare, însă implementarea lor va avea un impact considerabil asupra utilizatorilor.

Novateca vă încurajează să îm-părtășiți cu noi tehnicile pe care le-ați utilizat în bibliotecă și rezultatele modernizării, prin email la adresa [email protected].

Vă urăm baftă!

Biblioteca - SPAȚIU CONFORTABIL Biblioteca este un spațiu unde oamenii vor dori să își petreacă timpul - un me-diu luminos, colorat și confortabil.

CULOARE: Decorați pereții cu postere și desene. LUMINĂ: Plasați mesele pentru activități mai aproape de ferestre pentru a beneficia de lumina naturală. CONFORT: Decorați biblioteca cu mobilă colorată și confortabilă, pernuțe, pături și covorașe. Creați spații pentru copii.

Biblioteca - SPAȚIU ACCESIBIL Utilizatorii apreciază cel mai mult bibliote-ca, atunci când ceea de ce au nevoie este ușor de găsit și utilizat.

RAFTURI ACCESIBILE: Plasați rafturile la înălțimea utilizatorilor. EXPUNEȚI COPERȚILE CĂRȚILOR: Plasați coperțile cărților la vedere pentru a le face ușor de găsit. TEHNOLOGII PRIETENOASE CU UTILIZATORII: Insta-lați calculatoarele la o înălțime accesibilă pentru copii și adulți, într-un unghi ușor vizibil.

Biblioteca - SPAȚIU EDUCATIV Bibliotecile sunt spații favorabile pentru explorare, descoperiri și creativitate.

SPAȚII PENTRU ÎNTRUNIRI ȘI ACTIVITĂȚI INDIVIDUALE: Amplasați scaunele în formă de cerc pentru a încuraja activ. în grup cît și pentru a desfășura activ. individuale. SPAȚII PENTRU CREATIVITATE: Puneți la îndemâna utilizatorilor materiale pentru jocuri, desen și activități creative. TEXTE ȘI IMAGINI PRINTATE: Plasați texte, imagini, citate pe tot perimetrul bibliotecii.

Biblioteca - SPAȚIU ADAPTABIL Utilizați la maximum spațiul mic al bibliote-cii, transformându-l după necesitățile utili-zatorilor.

BARIERE MOBILE: Creați spații în funcție de necesități, separându-le cu ajutorul barierelor mobile. Dotați raftu-rile cu roți. CUTII ȘI DULĂPIOARE: Plasați cărțile în containere mici, mobile, sortându-le după subiect și nivel. DIVIZAȚI BIBLIOTECA PE ZONE: Creați spații pentru copii, pentru documentare, pentru întruniri și pentru lecturi individuale.

facebook.com/Novateca ▪ youtube.com/user/NovatecaMoldova ▪ novateca.md ▪ odnoklassniki.ru/group/51717089001605

Page 4: Buletinul de Stiri NOVATECA _ VARA 2015

Iunie, 2015

facebook.com/Novateca ▪ youtube.com/user/NovatecaMoldova ▪ novateca.md ▪ odnoklassniki.ru/group/51717089001605

În curând la Bibliotecă Servicii Pentru Migranți și Familiile Lor

În luna mai, 2015, Novateca a semnat un Acord de Colaborare cu NEXUS Moldova, o inițiativă ce oferă so-luții întru ajutorul migranților moldoveni pentru a-și atinge scopurile prin intermediul unei platforme inte-grate (www.nexusnet.md) ce permite o bună comuni-care și oferă sfaturi în domeniul migrației întru benefi-ciul tuturor.

Novateca și NEXUS Moldova au convenit să colabo-reze pe viitor, promovând activitățile și serviciile oferite atât de către bibliotecile publice, cât și de către centre-le regionale în Chișinău, Cahul, Ungheni și Edineț.

Pagina web NEXUS Moldova reprezintă un instru-ment simplu dar puternic pentru oricine care lucrează

peste hotare, sau consideră plecarea peste hotare pen-tru angajare.

Ca rezultat al acestei colaborări, bibliotecile publice vor putea oferi vizitatorilor interesați ghidarea necesară spre serviciile gratuite pentru migranți, familiile migran-ților, și celor care planifică să plece peste hotarele Mol-dovei.

Mai multe informații vor fi disponibile prin intermedi-ul paginii web Novateca și a centrului de resurse.

Accesați aceste contacte skype pentru mai multe in-formații: nexus_cahul, nexus_edinet, nexus_ungheni, nexus_chisinau.

Bibliotecile Înainte și După Modernizare

După Înainte

După Înainte

Biblioteca Publică s. Măgurele, r. Ungheni

După Înainte După

B. P. Valea Marea , r. Ungheni

B.P. Bravicea, r. Călărași

Tot mai multe biblioteci publice din Moldova trec prin transformări considera-bile, iar noi vrem să împărtășim cu dvs. câteva exemple frumoase de modernizare.

Grație suportului financiar oferit de au-toritățile locale, bibliotecile publice din localitățile Măgurele, Valea Mare, Bravicea pot oferi astăzi servicii moderne de biblio-tecă utilizatorilor lor și servesc drept centre unice de acces public gratuit la calculatoare și internet. Fondurile au fost utilizate pen-tru renovarea clădirilor bibliotecilor, pre-cum și pentru procurarea mobilierului nou.