Buletin informativ 3/2014

of 32 /32
1. ORGANIZAREA DOMENIULUI PRIVIND PREVENIREA TORTURII ÎN LOCURILE DE DETENŢIE, CONFORM ORDONANŢEI DE URGENŢĂ A GUVERNULUI NR. 48/2014 PENTRU MODIFICAREA ŞI COMPLETAREA LEGII NR. 35/1997 PRIVIND ORGANIZAREA ŞI FUNCŢIONAREA INSTITUŢIEI AVOCATUL POPORULUI, PRECUM ŞI PENTRU MODIFICAREA ŞI COMPLETAREA UNOR ACTE NORMATIVE 2. ACORDAREA TICHETELOR DE MASĂ, O OPŢIUNE ŞI NU O OBLIGAŢIE A ANGAJATORILOR 3. ÎNCĂLCAREA DREPTULUI LA MUNCĂ ŞI A PRINCIPIULUI EGALITĂŢII ÎN DREPTURI 4. COMUNICAT DE PRESĂ PE TRIMESTRUL al III-lea AL ANULUI 2014 5. FIŞE DE CAZ – cazuri soluţionate prin intervenţia Avocatului Poporului 6. IMPLICAREA AVOCATULUI POPORULUI ÎN MANIFESTĂRI INTERNAŢIONALE ŞI INTERNE ÎN PERIOADA IULIE – SEPTEMBRIE 2014

Embed Size (px)

Transcript of Buletin informativ 3/2014

 • 1. ORGANIZAREA DOMENIULUI PRIVIND PREVENIREA TORTURII N LOCURILE DE DETENIE, CONFORM ORDONANEI DE URGEN A

  GUVERNULUI NR. 48/2014 PENTRU MODIFICAREA I COMPLETAREA LEGII NR. 35/1997 PRIVIND ORGANIZAREA I FUNCIONAREA

  INSTITUIEI AVOCATUL POPORULUI, PRECUM I PENTRU MODIFICAREA I COMPLETAREA UNOR ACTE NORMATIVE

  2. ACORDAREA TICHETELOR DE MAS, O OPIUNE I NU O OBLIGAIE

  A ANGAJATORILOR

  3. NCLCAREA DREPTULUI LA MUNC I A PRINCIPIULUI EGALITII N DREPTURI

  4. COMUNICAT DE PRES PE TRIMESTRUL al III-lea AL ANULUI 2014

  5. FIE DE CAZ cazuri soluionate prin intervenia Avocatului Poporului

  6. IMPLICAREA AVOCATULUI POPORULUI N MANIFESTRI INTERNAIONALE I INTERNE N PERIOADA IULIE SEPTEMBRIE

  2014

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 1

  ORGANIZAREA DOMENIULUI PRIVIND PREVENIREA TORTURII N LOCURILE DE DETENIE, CONFORM ORDONANEI DE URGEN A GUVERNULUI NR. 48/2014

  PENTRU MODIFICAREA I COMPLETAREA LEGII NR. 35/1997 PRIVIND ORGANIZAREA I FUNCIONAREA INSTITUIEI AVOCATUL POPORULUI,

  PRECUM I PENTRU MODIFICAREA I COMPLETAREA UNOR ACTE NORMATIVE

  I. Introducere II. Atribuiile Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie i

  organizarea acestuia conform Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 48/2014(Structur, personal, activitate)

  III. Activiti pregtitoare pentru organizarea Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie

  I. Introducere Dup dou prelungiri succesive ale termenului de implementare a Protocolului opional

  la Convenia mpotriva torturii i a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, ratificat de Romnia prin Legea nr. 109/2009 (prin care Romnia i-a asumat obligaia nfiinrii unuia sau mai multor organisme de vizitare a locurilor de detenie), prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 48/2014, instituia Avocatul Poporului, ca autoritate public autonom i independent fa de orice alt autoritate public, a fost desemnat ca singura structur naional care exercit atribuiile specifice de Mecanism naional de prevenire a torturii n locurile de detenie, prin Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie.

  II. Atribuiile Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie i

  organizarea acestuia (Structur, personal, activitate) Potrivit actului normativ menionat, Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de

  detenie monitorizeaz n mod regulat tratamentul aplicat persoanelor aflate n locuri de detenie n vederea consolidrii proteciei acestora mpotriva torturii i a pedepselor i tratamentelor inumane sau degradante i a exercitrii fr discriminare a drepturilor i libertilor fundamentale ale acestora, n principal prin: a) vizitarea, anunat sau inopinat, a locurilor de detenie; b) formularea de recomandri conducerilor locurilor de detenie vizitate; c) formularea de propuneri de modificare i completare privind legislaia n domeniu; d) ntocmirea proiectului prii componente referitoare la prevenirea torturii a raportului anual de activitate al Avocatului Poporului; e) formularea de propuneri i observaii privind elaborarea, modificarea i completarea de strategii i politici publice n domeniul prevenirii torturii i a pedepselor sau tratamentelor inumane sau degradante, n condiiile legii; f) meninerea legturii cu Subcomitetul de prevenire .a.

  Structur Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie este organizat n structura

  central i structura teritorial. Structura central cuprinde i Centrul zonal Bucureti, iar Structura teritorial este constituit din 3 centre zonale.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 2

  Personal La desfurarea activitii de prevenire a torturii att la nivel central ct i teritorial

  particip personal de execuie de specialitate cu studii juridice i specialiti, precum i colaboratori externi de alte specialiti dect cei angajai permanent, n baza unor contracte de prestri de servicii, selectai de ctre Avocatul Poporului, pe baza propunerilor primite de la asociaiile profesionale din care fac parte, precum i reprezentani ai organizaiilor neguvernamentale active n domeniul proteciei drepturilor omului, selectate pe baza activitii, de ctre Avocatul Poporului. n desfurarea activitilor specifice Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie, membrii echipelor de vizitare sunt independeni.

  Echipele de vizitare desfoar vizite anunate sau inopinate n locurile de detenie care intr sub incidena legii. Echipa de vizitare are n componena sa cel puin un medic, n funcie de specializarea necesar, i un reprezentant al organizaiilor neguvernamentale.

  Activitate Vizitele sunt desfurate din oficiu, pe baza unui plan anual de vizitare, propus de

  adjunctul Avocatului Poporului pentru Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie i aprobat de ctre Avocatul Poporului ori inopinat sau pe baza sesizrii oricrei persoane sau a lurii la cunotin pe orice cale despre existena unei situaii de tortur ori tratamente aplicate cu cruzime, inumane sau degradante n cadrul unui loc de detenie.

  Pentru ndeplinirea atribuiilor legale, membrii echipei de vizitare pot avea ntrevederi n condiii de confidenialitate cu orice persoan privat de libertate n cadrul instituiei vizitate. ntrevederile au loc doar cu acordul persoanei private de libertate sau al reprezentatului legal al acesteia i sunt confideniale. Numele i alte date personale ale persoanei intervievate nu pot fi fcute publice dect cu acordul scris prealabil al acesteia sau al reprezentantului legal al acesteia.

  Constatrile rezultate n urma vizitelor sunt cuprinse ntr-un raport de vizit care, n cazurile n care sunt sesizate neregulariti, este nsoit de recomandri.

  Recomandrile Avocatului Poporului n Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie emise n cazul constatrii unor neregulariti au ca scop nlturarea acestora, mbuntirea tratamentului i a condiiilor de detenie ale persoanelor private de libertate, prevenirea torturii i a pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante.

  Raportul de vizit se ntocmete de ctre membrii echipei de vizitare n termen de maximum 30 de zile de la data finalizrii acesteia i este aprobat de Avocatul Poporului. Instituia vizitat are obligaia de a transmite n termen de 30 de zile un rspuns motivat, cu indicarea punctului de vedere fa de cele constatate. Pentru motive ntemeiate, termenul de 30 de zile poate fi prelungit cu nc 30 de zile, cu aprobarea adjunctului Avocatului Poporului pentru Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie.

  n cazul n care instituia vizat nu se conformeaz, Avocatul Poporului sau, dup caz, adjunctul Avocatului Poporului pentru Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie va informa asupra acestui aspect autoritatea ierarhic superioar ori autoritatea administraiei publice locale sau centrale care a emis autorizaia de funcionare, n cazul locurilor de detenie private, i poate aciona potrivit prevederilor prezentei legi i ale Regulamentului de organizare i funcionare al instituiei Avocatul Poporului.

  Raportul de vizit, precum i rspunsul motivat, atunci cnd acesta a fost transmis, sunt publice i se afieaz pe pagina de internet a instituiei vizate de ctre acesta, a autoritii ierarhic superioare ori autoritii administraiei publice locale sau centrale care a emis

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 3

  autorizaia de funcionare, precum i a Avocatului Poporului, cu excepia acelor pri care privesc date personale ori informaii clasificate.

  n cazurile n care se constat o nclcare a drepturilor omului prin tortur ori tratamente aplicate cu cruzime, inumane sau degradante care produc un risc iminent de afectare a vieii sau sntii unei persoane, se elaboreaz un raport preliminar n regim de urgen. Termenul pentru ntocmirea i adoptarea raportului preliminar este de 3 zile i poate fi prelungit pentru motive ntemeiate cu nc 3 zile.

  Avocatul Poporului are obligaia de a sesiza de ndat organele judiciare atunci cnd, n exercitarea atribuiilor sale, constat existena unor indicii privind svrirea unor fapte prevzute de legea penal.

  Adjunctul Avocatului Poporului pentru Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie elaboreaz proiectul raportului anual privind activitatea domeniului.

  n exercitarea atribuiilor sale, Avocatul Poporului sau, dup caz, adjunctul Avocatului Poporului pentru prevenirea torturii menine legtura cu Subcomitetul de prevenire a torturii, trimite acestuia informaii i se ntlnete cu membrii acestuia. Personalul de execuie de specialitate cu studii juridice i specialitii pot beneficia de pregtire profesional i asisten tehnic din partea Subcomitetului de prevenire a torturii, n condiiile protocolului opional.

  III. Activiti pregtitoare pentru organizarea Domeniului privind prevenirea torturii

  n locurile de detenie Preluarea atribuiilor de Mecanism Naional de Prevenire a Torturii n locurile de

  detenie de ctre instituia Avocatul Poporului a fost adus la cunotin Preedintelui Subcomitetului de prevenire a torturii i a pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante, domnului Malcolm Evens, Preedintelui Comitetului pentru prevenirea torturii, domnul Ltif Hseynov, i Comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, domnul Nils Muinieks, acetia exprimndu-i disponibilitatea pentru o direct colaborare cu instituia Avocatul Poporului i salutnd nfiinarea MNP.

  Avnd n vedere atribuiile i competenele cu care a fost nvestit, instituia Avocatul Poporului a desfurat i desfoar, n continuare, o serie de activiti pregtitoare, menite s asigure organizarea Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie.

  n acest sens, primele msuri ale Avocatului Poporului au vizat selecia/cooptarea specialitilor colaboratori care vor face parte din echipele de vizitare n locurile de detenie.

  Potrivit OUG 48/2014, la nivelul structurii centrale i teritoriale, sunt cooptai i colaboratori externi de alte specialiti dect cei angajai permanent, n baza unor contracte de prestri de servicii. Colaboratorii externi sunt selectai de ctre Avocatul Poporului, pe baza propunerilor primite de la Colegiul Medicilor din Romnia, Colegiul Psihologilor din Romnia, Societatea Sociologilor din Romnia, Colegiul Naional al Asistenilor Sociali sau de la alte asociaii profesionale din care fac parte.

  Pentru punerea n aplicare a acestor dispoziii legale, instituia Avocatul Poporului a publicat un Anun privind organizarea Interviului pentru cooptarea unor specialiti colaboratori (medici, psihiatri, psihologi, asisteni sociali, sociologi etc.). Ulterior, la sediul instituiei Avocatul Poporului au avut loc interviurile cu persoanele nscrise, urmnd ca avndu-se n vedere i propunerile asociaiilor profesionale s fie ntocmite Listele cu specialitii colaboratori, repartizai n funcie de structura central i structurile teritoriale ale Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 4

  De asemenea, au fost organizate ntlniri cu reprezentanii asociaiilor profesionale (Colegiul Medicilor din Romnia, Colegiul Psihologilor din Romnia, Colegiul Naional al Asistenilor Sociali, Asociaia Sociologilor din Romnia, Asociaia Romn de Psihiatrie i Psihoterapie), urmnd a fi ncheiat un Protocol unic de colaborare ntre acestea i instituia Avocatul Poporului care va cuprinde principii general aplicabile, iar n anexe dispoziii specifice/particulariti ale fiecrei categorii profesionale n funcie de tipul fiecreia n parte (spre exemplu: tipul contractelor ce vor fi ncheiate cu specialitii; modalitile de plat a serviciilor prestate; rspunderea specialitilor n cazul nclcrii obligaiilor profesionale).

  Totodat, au fost organizate ntlniri cu reprezentai ai organizaiilor neguvernamentale, care urmeaz s fac parte din echipele de vizitare n locurile de detenie, avnd n vedere c, potrivit art. 294 alin. (4) din Legea nr. 35/1997, modificat i completat prin Ordonana de urgen a Guvernului nr. 48/2014, La desfurarea activitii de prevenire a torturii vor participa reprezentani ai organizaiilor neguvernamentale active n domeniul proteciei drepturilor omului, selectate pe baza activitii, de ctre Avocatul Poporului. n urma acestor ntlniri s-a convenit asupra ncheierii unui Protocol unic de colaborare ntre instituia Avocatul Poporului i organizaiile neguvernamentale privind participarea la activitatea de prevenire a torturii n locurile de detenie.

  n vederea organizrii activitii Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie a fost ntocmit Ordinul nr. 56/2014 referitor la structura acestuia, cuprinznd locurile n care sunt amplasate centrele zonale i judeele care intr n aria de competen a acestora. Astfel, Structura central cuprinde i Centrul zonal Bucureti, iar Structura teritorial constituit din 3 Centre zonale, dup cum urmeaz: Centrul zonal Alba, Centrul zonal Bacu, Centrul zonal Craiova.

  Ct privete legislaia secundar privind activitatea de prevenire a torturii n locurile de detenie, n prezent, se lucreaz la elaborarea Proiectului de Norme Metodologice pentru punerea n aplicare a prevederilor Legii nr. 35/1997, referitoare la desfurarea activitii Domeniului privind prevenirea torturii i a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante n locurile de detenie.

  Precizm c, sub aspect legislativ, au fost formulate amendamente la Ordonana de urgen a Guvernului nr. 48/2014 n ceea ce privete numrul de personal al Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie, amendamente ce sunt n curs de dezbatere n Parlament (Plx 351/2014, proiect adoptat de Camera Deputailor). Referitor la acest aspect, precizm c potrivit art. III alin. (2) din Ordonana de urgen a Guvernului nr. 48/2014 Pn la 1 ianuarie 2015, dat la care devine funcional schema complet de personal prevzut de prezentul act normativ, activitatea privind prevenirea torturii este desfurat de personalul de specialitate, existent la nivelul instituiei Avocatul Poporului, inclusiv de cel de la nivelul birourilor teritoriale i de specialiti colaboratori.

  De asemenea, urmeaz s fie programat concursul pentru ocuparea posturilor din cadrul Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie, iar Parlamentul urmeaz s numeasc adjunctul Avocatului Poporului pentru Domeniul de activitate menionat (procedur parlamentar n derulare).

  Cu privire la bugetul alocat Domeniului privind prevenirea torturii, pentru anul 2014 nu s-au prevzut fonduri pentru desfurarea activitii acestuia, ns ncepnd cu anul 2015 bugetul instituiei Avocatul Poporului va cuprinde aceste fonduri.

  Referitor la planurile pentru activitatea viitoare a Domeniului privind prevenirea torturii, urmeaz realizarea unei reevaluri a tuturor locurilor de detenie din Romnia (ultima evaluare

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 5

  din anul 2012 reinnd un numr de 2000 de locuri de detenie) n vederea elaborrii Planului de vizite din oficiu pentru anul 2015. Totodat, urmeaz a fi identificate autoritile n subordinea crora i desfoar activitatea fiecare loc de detenie, unde sunt localizate i care este capacitatea locurilor de detenie, precum i informarea autoritilor publice n legtur cu atribuiile instituiei Avocatul Poporului n materia prevenirii torturii n locurile de detenie.

  De asemenea, urmeaz a fi identificate aspectele care vor putea face obiectul vizitelor n funcie de tipul locurilor de detenie. Totodat, vor fi ntocmite modele de chestionare n funcie de specificul locurilor de detenie vizitate, respectiv pentru: penitenciare, uniti de poliie, centre pentru minori, centre aparinnd sistemului de sntate i asisten social, centre de tranzit, spitale de psihiatrie i altele.

  Pn la sfritul anului 2014, vor fi efectuate anchete n baza petiiilor primite i a

  sesizrilor din oficiu, urmnd a fi realizate i vizite n funcie de data finalizrii procedurii de cooptare a specialitilor colaboratori i a reprezentanilor organizaiilor neguvernamentale.

  Ct privete cooperarea ntre SPT i Domeniul privind prevenirea torturii n

  locurile de detenie, un real sprijin considerm c l-ar constitui, pentru nceput, transmiterea de materiale referitoare la activitatea MNP din alte state.

  Nu n ultimul rnd, un rol important, apreciem c l-ar constitui sprijinul n pregtire

  profesional i asisten tehnic din partea Subcomitetului de Prevenire a Torturii pentru personalul care urmeaz a-i desfura activitatea n cadrul Domeniului privind prevenirea torturii.

  Magda tefnescu, consilier,

  p. adjunct al Avocatului Poporului

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 6

  ACORDAREA TICHETELOR DE MAS, O OPIUNE I NU O OBLIGAIE A ANGAJATORILOR

  Subliniem faptul c Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de mas, cu modificrile i completrile ulterioare, confer cadrul legal privitor la problema acordrii tichetelor de mas de ctre angajator salariailor si.

  Astfel, n conformitate cu prevederile art. 1 alin. (1) din acest act normativ, au dreptul la tichete de mas salariaii din cadrul societilor comerciale, regiilor autonome i din sectorul bugetar, precum i din cadrul unitilor cooperatiste i al celorlalte persoane juridice sau fizice care ncadreaz personal prin ncheierea unui contract individual de munc. Tichetele de mas reprezint o alocaie individual de hran, suportat integral pe costuri de angajator i se acord n limita prevederilor bugetului de stat sau, dup caz, ale bugetelor locale, pentru unitile din sectorul bugetar i n limita bugetului de venituri i cheltuieli aprobate pentru celelalte categorii de angajatori. Dorim, s menionm, c potrivit practicii judiciare, aceste drepturi nu intr n categoria celor fundamentale prevzute de Constituia Romniei, astfel nct s se rein c restrngerea exerciiului lor este interzis. Plecnd de la ideea c legiuitorul a prevzut faptul c tichetele de mas se pot acorda numai salariailor, adic acelui personal angajat pe baz de contract individual de munc, nalta Curte de Casaie i Justiie, prin Decizia nr. 14/2008, admind recursul n interesul legii, a statuat c tichetele de mas nu se pot acorda judectorilor, procurorilor, personalului auxiliar de specialitate i funcionarilor publici, iar pentru personalul contractual din cadrul instanelor i parchetelor aceste beneficii nu reprezint un drept, ci o vocaie, ce se poate realiza doar n condiiile n care angajatorul are prevzut n buget sume cu aceast destinaie i acordarea lor a fost negociat prin contracte colective de munc. Totodat, Curtea Constituional, prin Decizia nr. 297/2008, a constatat c legiuitorul a instituit doar posibilitatea pentru o anumit categorie de personal de a primi o alocaie individual de hran sub forma tichetelor de mas iar nu o obligaie a angajatorilor. De asemenea, i n practica judiciar n materie, s-au pronunat soluii potrivit crora acordarea tichetelor de mas nu constituie o obligaie a angajatorului, deoarece contravaloarea lor se suport integral de acesta, care trebuie s prevad n buget sume cu aceast destinaie, iar dac au fost prevzute, de aceste tichete trebuie s beneficieze toi salariaii i nu numai o parte din acetia, deoarece, n caz contrar, s-ar nclca principiul egalitii de tratament prevzut de art. 5 i art. 6 alin. (3) din Codul muncii. n ce privete valoarea nominal a unui tichet de mas, ea nu poate depi suma de 15 lei i poate fi indexat semestrial cu indicele preurilor de consum, nregistrat la mrfurile alimentare, comunicat de Institutul Naional de Statistic. Unitile emitente de tichete de mas pe suport hrtie i/sau pe suport electronic desfoar aceast activitate numai n baza autorizaiei de funcionare, acordat de Ministerul Finanelor Publice. Tichetele de mas se acord n condiiile stabilite prin contracte colective de munc, n urma negocierii dintre angajatori i organizaiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanii salariailor, dup caz.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 7

  Potrivit prevederilor art. 8 din acelai act normativ, sumele corespunztoare tichetelor de mas, n limita valorilor nominale, sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariat sunt scutite de plata impozitului pe venitul sub form de salariu. Aceste sume nu se iau in calcul nici pentru angajator nici pentru salariat la stabilirea drepturilor i obligaiilor care se determin n raport cu venitul salarial. Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de mas pentru fiecare zi lucrtoare din luna pentru care s-a efectuat distribuirea /transferul valorii nominale a tichetelor de mas, dup caz. Nu se consider zile lucrate perioadele n care salariatul: - i efectueaz concediul de odihn, potrivit Codului muncii, respectiv, potrivit contractelor colective de munc; - beneficiaz de zile libere pltite, n cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Codului muncii, precum i de zile festive i de srbtori legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munc; - potrivit dispoziiilor legale, este delegat sau detaat n afara localitii n care i are locul permanent de munc i primete indemnizaie zilnic sau lunar de delegare sau de detaare; - se afl n concediu pentru incapacitate temporar de munc, este absent de la locul de munc ori se afl n alte situaii stabilite de angajator mpreun cu organizaiile sindicale sau, dup caz, cu reprezentanii salariailor. (art. 11 din Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998). Totodat, nu beneficiaz de tichete de mas salariaii care, potrivit unor dispoziii legale, au dreptul la mas gratuit, la indemnizaie sau alocaie de hran. n cazul unui potenial cumul de funcii, tichetele pot fi acordate numai de ctre angajatorii unde salariatul n cauz i are funcia de baz. Prin urmare, salariatul poate utiliza lunar, un numr de tichete de mas cel mult egal cu numrul de zile n care este prezent la lucru. Tichetele de mas pe suport de hrtie sau pe suport electronic pot fi utilizate numai pentru achitarea unei mese sau pentru achiziionarea de produse alimentare.

  Paula Iekel, expert Biroul Teritorial Iai

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 8

  NCLCAREA DREPTULUI LA MUNC I A PRINCIPIULUI

  EGALITII N DREPTURI

  Prin petiia nr. 1120/2.09.2013 adresat Biroului Teritorial Iai, H.D din Iai, ne-a solicitat sprijinul cu privire la nclcarea egalitii n drepturi i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public, prevzute de art. 16 i art. 52 din Constituia Romniei, urmare a ndeplinirii defectuoase a atribuiilor de serviciu de ctre un inspector din cadrul Ministerului Educaiei Naionale.

  Prin petiia formulat, petentul ne-a solicitat sprijinul cu privire la faptul c, n data de

  29 august 2013, prezentndu-se la sediul Ministerului Educaiei Naionale Centrul Naional de Recunoatere i Echivalare a Diplomelor, dup ce a depus actele necesare eliberrii adeverinei de conformitate i vizei pentru echivalarea studiilor n Belgia unde i face rezideniatul, n specializarea balneo-fiziokinetoterapie i recuperare, i se aplic att pe diplom, ct i pe suplimentul la diplom, viza cu nr. 79963/27.08.2013, viz pe care inspectorul autoritii sesizate, la o nou reverificare, o anuleaz, fcnd astfel de nefolosit ambele documente oficiale.

  Anularea unei diplome de licen se face doar de ctre instana de judecat, nu pe cale administrativ.

  n justificarea aciunii domniei sale, inspectorul din cadrul ministerului i-a comunicat petentului, evaziv, c i se pare ciudat c petentul a obinut diploma pentru studii de 4 ani n specializarea balneo-fiziokinetoterapie i recuperare, fiind ceva n neregul cu prevederile pct.5.1 din anexa la diploma de licen.

  ns, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea nr. 288/2004 cu modificrile i completrile ulterioare la nvmntul de zi, durata normal a studiilor universitare de licen este de 3-4 ani i corespunde unui numr de 60 de credite de studiu transferabile pentru un an de studiu. Durata studiilor de licen pentru nvmntul tehnic este de 4 ani.

  Mai mult, studiile de licen pot fi de scurt sau de lung durat, astfel nct studiile urmate de petentul n discuie fiind, potrivit specializrii de scurt durat i n consecin nu vedem, din punct de vedere juridic, unde a fost nclcat legea de ctre Universitatea de Medicin din Iai atunci cnd a emis diploma absolventului.

  Universitatea de Medicin din Iai ne-a comunicat prin adresa nr. 18859/25.10.2013 c n temeiul prevederilor art. 16 alin. (2) din Legea nr. 288/2004, cu modificrile i completrile ulterioare i n temeiul Deciziei Senatului Universitii nr. 540/7.12.2006, s-a dispus c studiile efectuate n perioada de colegiu s fie echivalate, planurile de nvmnt ale specializrii de licen indicnd un numr de 40 de credite diferen necesar pentru obinerea titlului de liceniat.

  Ca urmare a promovrii acestor credite diferen, H.D a susinut examenul de licen n sesiunea septembrie 2007. Aceste informaii se regsesc n Suplimentul la diplom, pentru fiecare an de studiu, astfel: anul I echivalat, anul II echivalat, anul III urmat cursuri n anul universitar 2006-2007, fiind detaliat parcursul su la pct. 5.1 180 credite. S-a fcut echivalarea parial a anilor I, II i III de studii conform planului de nvmnt i programei analitice, precum i susinerea examenelor de diferen.

  n acest context, dup numeroase intervenii la Ministerul Educaiei Naionale i dup mai bine de 3 luni de ateptare a unui rspuns de specialitate (ultima adres transmis instituiei

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 9

  noastre de ctre CNRED nr. 18778/12.12.2013 ne comunica c a fost solicitat un punct de vedere Direciei Generale nvmnt Superior i un altul Direciei Generale Juridice, urmnd a ni se formula un rspuns final n soluionarea aspectelor sesizate), n continuare dreptul la munc al petentului fiind nclcat de la data anulrii diplomei acestuia, respectiv de mai bine de 6 luni.

  Dup noi demersuri efectuate pe lng Ministerul Educaiei Naionale, la aproximativ 10 luni de la data deschiderii dosarului petentului, Ministerul Educaiei Naionale a reanalizat ntreaga situaie expus de Biroul teritorial Iai al instituiei Avocatul Poporului cu privire la situaia petentului, i ne-a comunicat c acesta se va prezenta la sediul Centrului Naional de Recunoatere i Echivalare a Diplomelor pentru a primi viza, actele de studii fiind valabile.

  Carla Cozma, consilier coordonator

  Biroul Teritorial Iai

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 10

  COMUNICAT DE PRES privind activitatea instituiei Avocatul Poporului n

  Trimestrul al III-lea al anului 2014

  Statistic, activitatea instituiei Avocatul Poporului n Trimestrul al III-lea al anului 2014, se prezint astfel:

  Au fost acordate 4144 audiene, dintre care 656 la sediul central i 3488, la birourile teritoriale.

  De asemenea, au fost soluionate potrivit competenei legale, 3084 petiii. Dintre acestea, 850 petiii au fost soluionate de ctre birourile teritoriale ale instituiei Avocatul Poporului din Alba-Iulia, Bacu, Braov, Constana, Craiova, Cluj-Napoca, Galai, Iai, Suceava, Oradea, Piteti, Ploieti, Trgu-Mure i Timioara, restul de 2234 fiind soluionate la sediul central.

  Au fost efectuate 46 anchete, privind: protecia persoanelor cu handicap, la Direcia Protecia Persoanelor cu Handicap din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Proteciei Sociale i Persoanelor Vrstnice i Primria comunei Moieni, judeul Dmbovia; acordarea recompenselor potrivit dispoziiilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor i a msurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare n cursul procesului penal, la Penitenciarul Poarta Alb Secia Exterioar Valu lui Traian i Penitenciarul Poarta Alb; dreptul la via i la integritate fizic i psihic i dreptul la ocrotirea sntii, la Penitenciarul Poarta Alb i Penitenciarul Mndreti; presupuse nclcri ale dispoziiilor Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor i a msurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare n cursul procesului penal, la Penitenciarul Giurgiu, Penitenciarul Codlea i Penitenciarul Colibai; dreptul de proprietate privat i dreptul persoanei vtmate de o autoritate public, la Primria Municipiului Bucureti i Primria comunei Poiana Mrului, judeul Braov; dreptul la ocrotirea sntii i dreptul la un nivel de trai decent, la Penitenciarul-Spital Bucureti Jilava, Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, Penitenciarul Craiova, Penitenciarul Ploieti, Penitenciarul Mrgineni, Penitenciarul Miercurea Ciuc, Penitenciarul Mndreti i Penitenciarul Iai; prelevarea probelor de ap din camerele de deinere, la Penitenciarul-Spital Bucureti Jilava; dreptul de proprietate privat, la Primria Oraului Slite; dreptul la ocrotirea sntii i dreptul persoanei vtmate de o autoritate public, la Penitenciarul Brcea Mare; dreptul de petiionare, la Penitenciarul Codlea i Penitenciarul Galai; dreptul la ocrotirea sntii, la Penitenciarul de Maxim Siguran Gherla, Penitenciarul Baia-Mare, Penitenciarul Bistria, Casa Judeean de Asigurri de Sntate Dmbovia i Direcia de Sntate Public Dmbovia; dreptul de petiionare, dreptul de proprietate privat i dreptul la ocrotirea sntii, la Primria comunei Belin, judeul Covasna; dreptul la via i la integritate fizic i psihic i protecia copiilor i a tinerilor, la Spitalul Judeean de Urgen Constana i Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Constana; principiul egalitii n drepturi, dispoziiile constituionale referitoare la tratatele internaionale privind drepturile omului i dreptul persoanei vtmate de o autoritate public, la Primria Municipiului Caracal, judeul Olt; dreptul la informaie, la Penitenciarul Craiova; decesul, prin spnzurare, al unui deinut, la Penitenciarul Craiova; dreptul la via i la integritate fizic i psihic, la Complexul Muzeal de tiinele Naturii

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 11

  Rsvan Anghelu Galai, Serviciul Public ECOSAL Galai i Penitenciarul-Spital Colibai; principiul egalitii n drepturi i protecia copiilor i a tinerilor, la Primria Municipiului Galai; dreptul la via i la integritate fizic i psihic i dreptul la ocrotirea sntii, la Spitalul Judeean de Urgen Sf. Ioan cel Nou Suceava, Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Suceava, Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Timi, Clinica Universitar Bega din cadrul Spitalului Clinic Judeean de Urgen Timioara i Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgen Timioara; dreptul la nvtur i protecia copiilor i a tinerilor, la Direcia General de Asisten Social i Protecia Copilului Timi i Centrul de Reabilitare i Recuperare Neuropsihiatric Copii Lugoj.

  Au fost emise 8 recomandri, adresate: directorului general al Direciei Generale de

  Asisten Social i Protecia Copilului Sector 4 Bucureti, referitoare la aplicarea dreptului privind protecia persoanelor cu handicap; ministrului justiiei i ministrului sntii, privind prevenirea nclcrii dreptului la ocrotirea sntii n cazul persoanelor private de libertate din penitenciare; ministrului sntii i managerului Spitalului Judeean de Urgen Trgovite, referitoare la respectarea dispoziiilor constituionale privind dreptul la ocrotirea sntii; ministrului muncii, familiei, proteciei sociale i persoanelor vrstnice i ministrului sntii, referitoare la nclcarea prevederilor constituionale privind protecia persoanelor cu handicap i dreptul la un nivel de trai decent; directorului general al Direciei Generale de Asisten Social i Protecia Copilului Constana i managerului Spitalului Clinic Judeean de Urgen Sfntul Apostol Andrei Constana, referitoare la protecia copiilor i a tinerilor; primarului comunei Sntana de Mure, judeul Mure, referitoare la nclcarea dispoziiilor constituionale privind protecia persoanelor cu handicap, a dreptului de petiionare i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public, precum i respectarea prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecia i promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicat i ale Ordonanei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitii de soluionare a petiiilor; directorului Centrului colar pentru Educaie Incluziv Tileagd i inspectorului colar general al Inspectoratului colar Judeean Bihor, referitoare la respectarea dispoziiilor constituionale privind protecia copiilor i a tinerilor i primarului comunei Lecani, judeul Iai, referitoare la nclcarea prevederilor constituionale privind dreptul de proprietate privat i dreptul persoanei vtmate de o autoritate public.

  A fost ridicat direct de Avocatul Poporului o excepie de neconstituionalitate

  referitoare la Legea nr. 216/2008 privind transmiterea cu titlu gratuit a unui pachet de 1.369.125 de aciuni deinute de stat la Compania Naional "Administraia Porturilor Maritime" - S.A. Constana, reprezentnd 20% din capitalul social, ctre Consiliul Local al Municipiului Constana, publicat n Monitorul Oficial nr. 734/2008.

  A fost formulat de Avocatul Poporului o obiecie de neconstituionalitate cu privire la

  dispoziiile Legii pentru modificarea i completarea Ordonanei de urgen a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaiile electronice.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 12

  Au fost formulate, la solicitarea Curii Constituionale, 183 puncte de vedere privind excepiile de neconstituionalitate.

  Andreea Bicoianu,

  Consilier Bucureti, octombrie 2014

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 13

  FIE DE CAZ

  cazuri soluionate prin intervenia Avocatului Poporului

  nclcarea dreptului la un nivel de trai decent i a dreptului persoanei

  vtmate de o autoritate public (art. 47 i art. 52 din Constituie)

  Iosif (nume fictiv) a sesizat BT Alba Iulia, n legtur cu tergiversarea recalculrii pensiei de ctre Casa Judeean de Pensii Alba. Aspectele semnalate au fost analizate n contextul unei posibile nclcri a dreptului la un nivel de trai decent i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public, prevzute de art. 47 i art. 52 din Constituie. Au fost solicitate informaii de la Casa Judeean de Pensii Alba, n legtur cu cele sesizate de petent. Ca rezultat al demersului ntreprins, autoritatea sesizat a comunicat c cererea celui n cauz, privind recalcularea pensiei, a fost soluionat printr-o decizie emis n data de 17 septembrie 2014. Potrivit deciziei, plata drepturilor se va face ncepnd cu data de 1 martie 2014. Dosar nr. 193/2014

  nclcarea dreptului de proprietate privat i a dreptului persoanei vtmat de o autoritate public

  (art. 44 i art. 52 din Constituie)

  Maria (nume fictiv) i un grup de ceteni domiciliai n judeul Dmbovia au sesizat faptul c de mai muli ani, din cauza ploilor abundente, rul Ialomicioara a distrus drumul de acces ctre imobilele pe care le dein, n proprietate, n comuna Runcu, judeul Dmbovia. Dei situaia este cunoscut de autoritile locale, nu au fost luate niciun fel de msuri pentru a se consolida drumul respectiv, situaia agravndu-se de la an la an. n vederea clarificrii acestor aspecte, BT Ploieti a ntreprins demersuri la Primria comunei Runcu, Consiliul Judeean Dmbovia i Instituia Prefectului Judeul Dmbovia. Urmare a demersurilor ntreprinse, Primria comunei Runcu, a precizat faptul c pentru nlturarea efectelor produse de inundaii este nevoie de fonduri substaniale de care nu dispune. Pentru rezolvarea situaiei a intervenit pe lng Administraia Bazinal de Ap Buzu-Ialomia, care a ntocmit un studiu de fezabilitate pentru aceast investiie, aprobat prin Ordinul Ministrului nr. 105/25 ianuarie 2012, ns Administraia Naional Apele Romne a comunicat Primriei comunei Runcu c nu se pot angaja cheltuieli pentru continuarea procedurilor legale de atribuire a serviciilor de proiectare i execuie a lucrrilor, fondurile fiind insuficiente. Instituia Prefectului Judeul Dmbovia a precizat c prin Nota de constatare din data de 02.07.2014, comisia de specialiti, constituit prin ordin al Prefectului, a propus alocarea de

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 14

  fonduri pentru investiia Amenajare i regularizare pru Ialomicioara II n zona comunei Runcu, judeul Dmbovia. De asemenea, n cursul lunilor iulie august 2014 au fost transmise raportri cu estimarea pagubelor produse de fenomene meteo n judeul Dmbovia, att ctre Ministerul Afacerilor Interne, n vederea accesrii Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene, ct i ctre Ministerul Agriculturii i Dezvoltrii Rurale, n vederea centralizrii valorii estimative a pagubelor. Totodat, a fost ntocmit i naintat ctre Guvern (la data de 14.08.2014), proiectul de Hotrre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezerv bugetar n vederea realizrii n regim de urgen a unor lucrri minime de punere n siguran a unor obiective afectate de calamiti. Consiliul Judeean Dmbovia ne-a informat c obiectivele avariate din comuna Runcu, care afecteaz drumul de acces, nu sunt de interes judeean (fiind din categoria obiectivelor de interes local), iar n conformitate cu prevederile O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, administrarea drumurilor de interes local revine unitii administrativ teritoriale pe teritoriul creia se afl, consiliul judeean neavnd atribuii n administrarea acestor obiective. Totodat s-a precizat c vor fi continuate demersurile necesare ctre instituiile centrale pentru alocarea la nivelul judeului Dmbovia, a unor fonduri necesare refacerii obiectivelor de interes judeean i local avariate de calamiti. Dosar nr. 319/2014

  nclcarea dreptului la un nivel de trai decent i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public

  (art. 47 i art. 52 din Constituie)

  Virgil (nume fictiv) a sesizat BT Alba Iulia, n legtur cu tergiversarea recalculrii pensiei de ctre Casa Judeean de Pensii Alba. Aspectele semnalate au fost analizate n contextul unei posibile nclcri a dreptului la un nivel de trai decent i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public, prevzute de art. 47 i art. 52 din Constituie. Au fost solicitate informaii de la Casa Judeean de Pensii Alba, n legtur cu cele sesizate de petent. Ca rezultat al demersului ntreprins, autoritatea sesizat a comunicat c cererea petentului, privind recalcularea pensiei, a fost soluionat printr-o decizie emis n data de 11 septembrie 2014. Dosar nr. 209/2014

  nclcarea dreptului la informaie i a dreptului de proprietate privat (art. 31 i art. 44 din Constituie)

  Laurian (nume fictiv) a sesizat instituia BT Suceava, susinnd c a adresat o contestaie Casei Judeene de Pensii Botoani, care nu a neles s transforme pensia anticipat

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 15

  parial n pensie anticipat, cu respectarea Hotrrii nr. 7185 din 10.03.2014 a Comisiei Centrale de Contestaii a Casei Naionale de Pensii Publice. Prin Decizia nr.zzz/2014, Casa Judeean de Pensii Botoani i-a stabilit cuantumul pensiei la suma de 721 lei, de la 677 lei cu o valoare a punctului de pensie de 732,8 lei n condiiile n care n Decizia nr.aaa/2013, valoarea punctului de pensie era de 762,1 lei, iar punctajul mediul anual de 0,99138. n urma demersurilor ntreprinse, autoritatea sesizat a comunicat c a transmis Comisiei Centrale de Contestaii a Casei Naionale de Pensii Publice, contestaia mpotriva Deciziei nr.zzz/2014 a Casei Judeene de Pensii Botoani, i c n luna august 2014 petentul este programat pentru achitarea drepturilor restante cu suma net de 1.004 lei, iar ncepnd cu luna septembrie 2014, urmeaz s primeasc o pensie pentru limit de vrst n cuantum de 791 lei. Dosar nr. 211/2014

  nclcarea dreptului la un nivel de trai decent, a dreptului de petiionare i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public

  (art. 47, art. 51 i art. 52 din Constituie)

  Maria (nume fictiv) s-a adresat BT Ploieti, menionnd faptul c n data de 23 iunie 2014, a transmis ctre Casa Judeean de Pensii Buzu o cerere, prin care a solicitat clarificarea motivelor pentru care nu poate beneficia de acordarea pensiei de urma, ns pn n prezent nu a primit un rspuns la solicitarea sa. Petenta preciza c n ciuda numeroaselor sale demersuri ntreprinse la aceast instituie, nu a reuit s rezolve problema i nu cunoate motivul pentru care nu se d curs solicitrii sale. Urmare a demersurilor ntreprinse, Casa Judeean de Pensii Buzu a procedat la verificarea i reanalizarea situaiei semnalate de petent, i la data de 18 iulie 2014, a soluionat cererea petentei. Totodat, petenta a fost invitat la sediul Casei Judeene de Pensii Buzu, ocazie cu care a depus o cerere privind acordarea pensiei de urma, iar la data de 14 august 2014 solicitarea sa a fost soluionat favorabil prin emiterea Deciziei de acordare a pensiei de urma. Dosar nr. 377/2014

  nclcarea dreptului de petiionare i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public

  (art. 51 i art. 52 din Constituie)

  Ionu (nume fictiv) se declar nemulumit de rspunsul Ageniei Naionale de Cadastru i Publicitate Imobiliar, ntruct nu a primit lmuririle necesare n privina interdiciei de a executa lucrri de specialitate n nume propriu, instituit prin art. 4, alin. (9) din Ordinul nr. 107/2010, pentru aprobarea Regulamentului privind autorizarea sau recunoaterea autorizrii persoanelor fizice i juridice romne, ale unui alt stat membru al Uniunii Europene sau ale unui

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 16

  stat care aparine Spaiului Economic European n vederea realizrii i verificrii lucrrilor de specialitate n domeniul cadastrului, al geodeziei i al cartografiei pe teritoriul Romniei. Fa de aspectele sesizate, au fost ntreprinse demersuri la Agenia Naional de Cadastru i Publicitate Imobiliar, care ne-a comunicat faptul c interdicia instituit prin art. 4 alin. (9) din Ordinul Directorului general al ANCPI nr. 1072010, se refer la o categorie special de persoane autorizate pentru a realiza lucrri de cadastru i geodezie care au calitatea de angajat ntr-o structur funcional a administraiei centrale sau locale. n acest sens, prevederile menionate nu le ncalc pe cele ale OG nr. 10/2000, ntruct ea face referire la realizarea lucrrilor de specialitate n exercitarea atribuiilor de serviciu, nefiind aplicabil celorlalte persoane autorizate pentru realizarea lucrrilor de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei i cartografiei. n concluzie, se arat c nu intr n sfera de aplicare a acestei interdicii lucrrile realizate, n calitate de persoan fizic autorizat, n afara acestor atribuii i a programului de lucru al instituiei n cadrul creia sunt salariai. Dosar nr. 754/2014

  nclcarea dreptului la un nivel de trai decent i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public

  (art. 47 i art. 51 din Constituie)

  Victor (nume fictiv) a sesizat BT Suceava, menionnd c a solicitat Casei Teritoriale de Pensii Suceava recalcularea pensiei, prin valorificarea perioadelor lucrate legal n Israel (cu contracte de munc), ca urmare a intrrii n vigoare la 1 ianuarie 2013, a Legii nr. 150/2012. n urma demersurilor ntreprinse, Casa Judeean de Pensii Suceava ne-a comunicat, n copie, formularele RO/IL 202, RO/IL 205, transmise i n Israel. Dosar nr. 155/2014

  nclcarea dreptului de proprietate privat i a dreptului de petiionare (art. 44 i art. 51 din Constituie)

  Elena (nume fictiv) s-a adresat BT Piteti, menionnd c a sesizat Comisariatul Judeean pentru Protecia Consumatorilor Arge, cu mai multe nemulumiri care decurg din obiectul contractului ncheiat cu S.C. FIRST EXIT GROUP SRL. Din rspunsul care i-a fost remis, rezult c a fost efectuat un control la acest operator economic i consecin a msurilor pe care le-a dispus ar fi trebuit ca n termen de 30 de zile de la 3 februarie 2014, s-i fie achitat suma de 2.700 lei. ntruct au fost constatate deficiene legate de forma contractului de mandat i a regulamentului de organizare, pe lng amenda contravenional aplicat, operatorului economic i s-au dispus i msuri de intrare n legalitate. Pentru clarificarea celor sesizate de petent, s-au ntreprins demersuri la Comisariatul Judeean pentru Protecia Consumatorului Arge. Autoritatea sesizat ne-a comunicat c n decursul perioadei ianuarie-mai 2014, au fost nregistrate mai multe reclamaii n baza crora au fost ntocmite mai multe procese verbale de control i constatare prin care s-au dispus msuri conform prevederilor legale.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 17

  Pentru afectarea grav i n mod repetat a intereselor economice ale mai multor consumatori, precum i pentru nerespectarea msurilor dispuse prin procesele verbale de control i constatare, a fost emis Decizia nr. 1/02.06.2014, prin care s-a dispus msura nchiderii definitive a activitii operatorului economic. Dosar nr. 341/2014

  nclcarea principiului egalitii n drepturi i a dreptului la informaie (art. 16 i art. 31 din Constituie)

  Rodica (nume fictiv) i exprima nemulumirea fa de neimplicarea Serviciului Asociaii Proprietari din cadrul Primriei Municipiului Iai n ceea ce privete o corect ndrumare i informare metodologic a asociaiei de proprietari din care face parte, n privina mobilizrii tuturor locatarilor pentru efectuarea reparaiilor de hidroizolaie a terasei blocului, lucrare care trebuie suportat de toi proprietarii din condominiu i care se impune a se efectua n cel mai scurt timp, avnd n vedere gradul de degradare a apartamentului su, ce se afl la ultimul etaj. n acelai context petenta fcea precizarea, c dei a primit un rspuns la sesizarea fcut din partea Primriei Municipiului Iai - Serviciul Asociaii Proprietari, nu s-au mai efectuat verificri ulterioare pentru a se vedea n ce msur s-au depus diligene din partea asociaiei de proprietari pentru efectuarea lucrrilor de reparaie a terasei blocului. Fa de aspectele sesizate, s-au ntreprins demersuri la Primria Municipiului Iai - Serviciul Asociaii Proprietari, care ne-a comunicat faptul c asociaia de proprietari, ct i proprietarii au fost somai de ctre Serviciul Asociaii de Proprietari pentru efectuarea demersurilor necesare executrii lucrrii i comunicrii n timp util a pailor efectuai. Termenul de demarare a procedurilor legale de contractare i executare a lucrrii de reparaie a terasei blocului fiind de 30 de zile de la data primirii adresei. Totodat, se face precizarea, c la expirarea termenului precizat, reprezentanii asociaiei vor trebui s prezinte Serviciului Asociaii Proprietari documentele, care fac dovada aducerii la ndeplinire a msurii trasate. Dosar nr. 688/2014

  nclcarea dreptului la informaie, a dreptului de proprietate privat, a dreptului de petiionare i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public

  (art. 3, art. 44, art. 51 i art. 52 din Constituie)

  Dumitru (nume fictiv) a sesizat BT Piteti, menionnd faptul c este unicul motenitor al tatlui su LP, fost veteran de rzboi, care n baza Legii nr. 112/1995 a cumprat n anul 2004, o locuin de la Administraia Domeniului Public Piteti. La acea dat, din motive neprecizate, nu a fcut obiectul vnzrii i terenul aferent imobilului tranzacionat. Cu referire la aceast situaie, petentul a sesizat Primria municipiului Piteti printr-o cerere nregistrat cu nr. bbb/2013 prin care a solicitat un rspuns de ndrumare sau de soluionare. Acesta i-a fost remis i, ntruct l-a considerat nemulumitor, s-a plns instituiei noastre.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 18

  Am analizat aspectele care fac obiectul acestei sesizri i am considerat c petentul nu a solicitat punctul de vedere al Primriei municipiului Piteti n ceea ce privete legalitatea HCL nr. 59/26.02.2004 care la art. 2 alin. (3) stipuleaz n mod expres c terenul aferent imobilului nu se nstrineaz, aa cum se insist prin adresa Primriei municipiului Piteti. Acesta a solicitat ndreptarea/completarea situaiei existente n virtutea contractului de vnzare-cumprare prin ntregirea dreptului su de proprietate asupra cotei indivize aferente terenului pe care ar trebui s-l stpneasc ope legis. Totodat, petentul mai susinea c pentru terenul de sub construcia n care deine proprietatea unui apartament la adresa din Piteti i se percepe chirie, n timp ce pentru celelalte trei locuine din curte, nu este instituit aceeai obligaie la plat. Pentru clarificarea celor sesizate, au fost ntreprinse demersuri la Primria municipiului Piteti, care nu a rspuns solicitrilor noastre. Ca atare, a fost sesizat Instituia Prefectului Judeului Arge. Astfel, ca urmare a interveniei instituiei noastre a fost ntocmit Raportul de evaluare privind determinarea valorii de vnzare cu prioritate a terenului n suprafa de 79,18 m.p. i emis Hotrrea nr. 285/26.09.2013 prin care Consiliul Local al municipiului Piteti a avizat vnzarea imobilului teren situat n municipiul Piteti, urmnd ca dup ntocmirea documentaiei de carte funciar i intabularea dreptului de proprietate, vnzarea s fie supus aprobrii Consiliului Local al municipiului Piteti. H.C.L. nr. 285/26.09.2013 a fost comunicat i petentului. Dosar nr. 844/2014

  nclcarea dreptului la munc i protecia social a muncii i a

  dreptului de petiionare (art. 51 i art. 41 din Constituie)

  Florin (nume fictiv) s-a adresat BT Constana n legtur cu faptul c a solicitat Patriarhiei Romne i Arhiepiscopiei Tomisului, un loc de munc corespunztor nivelului su de pregtire, acesta fiind absolvent al colii de Cntrei Bisericeti din cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox Constana, obinnd calificarea profesional de dascl (catehet). Petentul susinea c dei a fcut mai multe solicitri la .P.S. Patriarhul Daniel i la .P.S. Teodosie Petrescu, toate cererile au rmas fr rspuns. Petentul a anexat dovada absolvirii cursurilor mai sus menionate, dar i dovada adresrii ctre cele dou instituii. Au fost solicitate informaii Patriarhiei Romne i Arhiepiscopiei Tomisului, care ne-au comunicat c deocamdat nu exist posturi libere i parohia nu dispune de contribuie bugetar de la stat care s susin salariile, ns n cazul n care vor fi posturi libere se va organiza concurs pentru ocuparea acestuia, concurs la care petentul se poate nscrie. Dosar nr. 233/2014

  nclcarea dreptului la informaie i a dreptului de proprietate privat (art. 31 i art. 44 din Constituie)

  Gina (nume fictiv) i-a manifestat nemulumirea generat de faptul c Autoritatea Naional pentru Restituirea Proprietilor i-a solicitat s completeze dosarul nregistrat la

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 19

  Secretariatul Comisiei Naionale pentru Compensarea Imobilelor sub nr. vvv/CC, dei a fost ntocmit cu documentele necesare i trimis de ctre Primria municipiului Iai spre soluionare ctre A.N.R.P. Deopotriv, petenta preciza c A.N.R.P. a fcut confuzie ntre dosarul constituit n beneficiul su, nr. vvv/CC, dosar ce cuprinde Dispoziia Primarului Municipiului Iai i dosarul nr. yyy/CC constituit n beneficiul defunctei S.G., motenitor fiind A.D. Fa de aspectele sesizate, s-au ntreprins demersuri la Autoritatea Naional pentru Restituirea Proprietilor, care ne-a comunicat faptul c dosarul petentei cu nr. vvv/CC va parcurge procedura de acordare a msurilor compensatorii reglementat de Legea nr. 165/2013. n vederea verificrii existenei dreptului la msuri reparatorii, dosarul a fost repartizat personalului de specialitate al Autoritii Naionale pentru Restituirea Proprietilor. De asemenea, a fost nlturat confuzia ntre dosarele nr. vvv/CC i yyy/CC, avnd n vedere coincidena de nume. Dosar nr. 945/2014

  nclcarea dreptului la un nivel de trai decent (art. 47 din Constituie)

  Ioana (nume fictiv) a sesizat BT Constana n legtur cu faptul c n data de 28 februarie 2014, s-a sistat furnizarea apei reci de ctre furnizorul SC RAJA S.A Constana n blocul n care locuiete, ntruct mai muli proprietari din bloc nu au pltit ntreinerea mai multe luni. Administratorul blocului a ntreprins demersurile legale n instan pentru recuperarea datoriilor la ntreinere, dar procesul dureaz i nu este o rezolvare rapid, petenta i locatarii fiind forai s triasc fr ap. Au fost solicitate informaii la SC RAJA S.A Constana, n legtur cu cele sesizate, care ne-a informat c n data de 16 iunie 2014, a fost ncheiat procesul-verbal de ealonare a debitelor, ocazie cu care asociaia a fost rebranat la reeaua de alimentare cu ap. Asociaia de proprietari a fost invitat de SC RAJA SA s ncheie convenii de facturare individual, ns nu a dat curs invitaiei. Prin sistemul de facturare individual s-ar evita astfel de situaii, urmnd ca restanele s fie recuperate de operator direct de la debitori prin acionarea acestora n judecat. Dosar nr. 198/2014

  nclcarea dreptului la un nivel de trai decent i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public

  (art. 47 i art. 52 din Constituie)

  Mircea (nume fictiv) a sesizat BT Oradea, n legtur cu nedecontarea cheltuielilor de transport pentru cadrele didactice care fac naveta la Liceul Teoretic Arany Janos din municipiul Salonta. n legtur cu cele sesizate de petent, au fost efectuate demersuri la Liceul Teoretic Arany Janos din Salonta, care a comunicat c problema a fost rezolvat, profesorii din cadrul acestui liceu au primit diferenele dintre valoarea integral a abonamentului i suma calculat

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 20

  conform Anexei 5 la Legea Bugetului de Stat, retroactiv pentru perioada ianuarie mai 2014. Dosar nr. 238/2014

  nclcarea dreptului de proprietate privat (art. 44 din Constituie)

  Ioan (nume fictiv) a sesizat BT Bacu, cu privire la faptul c printr-un contract ncheiat la data de 29 noiembrie 2011, o instituie financiar nebancar i-a pus la dispoziie un card de credit cu suma de 1.520 de lei. Ulterior, fr ca petentul s solicite, n luna iulie 2012 limita de credit a fost majorat de la 1.520 de lei la 2.695 de lei, iar n luna octombrie 2012, la 3.025 de lei. La sesizarea petentului depus la Inspectoratul Judeean de Poliie Bacu, instituia financiar a comunicat c majorrile liniei de credit s-au efectuat din iniiativ proprie, clientul avnd posibilitatea de a utiliza aceast facilitate sau nu, fiind informat prin sms-uri transmise la un numr de telefon mobil cu privire la aceast majorare. Mai mult, petentul arta c nu a retras niciodat sumele suplimentare alocate, ns reprezentanii instituiei financiare l somau telefonic aproape zilnic s achite suma de 2.680 de lei dei, conform susinerilor sale pltise deja suma de 2.940 de lei. Pentru a veni n sprijinul petentului, am solicitat Autoritii Naionale pentru Protecia Consumatorilor, ca n limita competenelor sale s dispun verificarea situaiei create.

  Ca urmare a demersurilor ntreprinse, autoritatea sesizat ne-a comunicat c reclamaia petentului a fost soluionat favorabil, prin nchiderea de ctre instituia financiar nebancar a liniei de credit de care a beneficiat. Dosar nr. 149/2014

  nclcarea accesului liber la justiie i a dreptului la un proces echitabil (art. 21 din Constituie i art. 6 din Convenia European a Drepturilor Omului)

  Nicolae (nume fictiv) a sesizat BT Constana n legtur cu faptul c a solicitat Poliiei municipiului Mangalia s-i comunice stadiul cercetrilor ntr-un dosar penal nr.XX/P/2013 ns dei faptele penale s-au petrecut n luna iunie 2013, petentul susine c nu s-a dispus nicio msur de ctre organele de cercetare penal. Totodat, petentul susinea c soluionarea plngerii sale este tergiversat fr motiv, fapt constatat i de Parchetul de pe lng Judectoria Mangalia prin Ordonana din 19.05.2014, care a dispus admiterea plngerii petentului de tergiversare ca ntemeiat. Pentru clarificarea aspectelor sesizate, au fost solicitate informaii Poliiei Municipiului Mangalia, care ne-a informat c prin rezoluia procurorului din 3 iulie 2014, s-a stabilit ca termen de soluionare a dosarului data de 25 august 2014. Poliia municipiului Mangalia, a precizat c n spea respectiv, greutile ntmpinate de lucrtorul de poliie judiciar n finalizarea dosarului, sunt motivate de faptul c petentul, n calitate de reclamant i suspect, a refuzat s contribuie activ la finalizarea cercetrilor prin declaraie scris, dup cum s-a stabilit de procurorul care supravegheaz activitile n acest dosar. Totodat s-au menionat i

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 21

  greutile ntmpinate din punct de vedere procedural, prin intrarea n vigoare a noului Cod Penal i a Codului de Procedur Penal. Dosar nr. 238/2014

  nclcarea dreptului de petiionare i a dreptului persoanei

  vtmate de o autoritate public (art. 51 i art. 52 din Constituie)

  Mihnea (nume fictiv) a adus la cunotina BT Galai faptul c n data de 11 iunie 2014, a

  restituit AJOFM Galai suma de AAA lei, reprezentnd omaj ncasat necuvenit, aa cum i-a fost imputat prin Decizia nr. BBB/31.03.2014, i c a solicitat acestei instituii, prin cererea nregistrat cu nr. CCC/29.05.2014, rectificarea stagiului de cotizare la fondul de pensii, pentru perioada 11 noiembrie 2010 11 decembrie 2011.

  Aa cum rezulta i din adeverina nr. DDD/24 iunie 2014, emis de Casa Judeean de Pensii Galai, rectificrile solicitate de petent nu au fost efectuate, motiv pentru care s-a adresat instituiei noastre.

  Pentru clarificarea celor prezentate, cu adresa EEE/18.08.2014, am solicitat Ageniei Judeene pentru Ocuparea Forei de Munc Galai s ne transmit o copie a rspunsului formulat la solicitrile menionate sau, dac nu exist un astfel de rspuns, msurile luate n acest caz.

  Ca rezultat al demersului, Agenia Local pentru Ocuparea Forei de Munc Galai a rspuns prin Adresa nr. FFF/02.09.2014, comunicndu-ne faptul c, referitor la cererea petentului nregistrat la instituie sub nr. GGG/29.05.2014, s-a dispus, n temeiul dispoziiilor legale privind Statutul funcionarilor publici, sancionarea disciplinar a funcionarului public din cadrul ageniei care nu a dat curs solicitrilor primite.

  De asemenea, ni s-a precizat faptul c AJOFM Galai a depus declaraiile rectificative aferente perioadei noiembrie 2010 decembrie 2011 la Casa Judeean de Pensii Galai. Din documentele anexate adresei primite, Adeverina nr. HHH/02.09.2014 a Casei Judeene de Pensii Galai, rezult faptul c modificrile pe care le-a solicitat petentul au fost efectuate n evidenele acestei instituii. Dosar nr. 178/2014

  nclcarea dreptului persoanei vtmate de o autoritate public (art. 52 din Constituie)

  Mirela (nume fictiv) a sesizat BT Oradea, n legtur cu emiterea de ctre Administraia Judeean a Finanelor Publice Bihor a unei decizii privind atragerea rspunderii sale pentru plata sumei de 96.341 de lei, pentru o firm la care aceasta a fost administrator pn n anul 2009. La primirea deciziei petenta nu mai are posibilitatea s deschid procedura insolvenei pentru aceast firm i nu poate rspunde pentru datoriile acesteia.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 22

  Au fost efectuate demersuri la Administraia Judeean a Finanelor Publice Bihor, respectiv, la Comisia de analiz a contestaiilor mpotriva deciziilor de angajare a rspunderii solidare din cadrul Direciei Generale Regionale a Finanelor Publice Cluj Napoca. Ca rezultat al demersurilor ntreprinse, autoritile sesizate au comunicat c a fost admis contestaia petentei i Decizia privind atragerea rspunderii solidare a fost anulat. Dosar nr. 814/2014

  nclcarea dreptului la un nivel de trai decent i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public

  (art. 47 i art. 52 din Constituie)

  George (nume fictiv) a sesizat BT Bacu, n legtur cu nesoluionarea de ctre Casa Judeean de Pensii Bacu a cererii privind recalcularea drepturilor de pensie cu luarea n calcul a unei adeverine privind sporul de noapte, eliberat de fostul angajator.

  Ca urmare a demersului ntreprins, Casa Judeean de Pensii Bacu a comunicat c cererea de recalculare a drepturilor de pensie a fost soluionat prin emiterea Deciziei nr. xxx/2014. Conform celor comunicate de autoritatea sesizat, drepturile restante vor fi achitate n luna august 2014. Dosar nr. 158/2014

  nclcarea dreptului de proprietate privat i a dreptului de petiionare (art. 44 i art. 51 din Constituie)

  tefan (nume fictiv) a sesizat BT Galai i ne-a adus la cunotin faptul c a rmas cu o suprafa de retrocedat de 0,70 ha ca motenitor i 0,18 ha ca titular i c a solicitat retrocedarea respectivelor suprafee de teren iar rspunsul pe care l-a primit de la Primarul comunei Gohor nu l mulumete. De asemenea, ne nvedereaz aspecte legate de nstrinarea nelegal a unei liziere de salcmi (proprietatea petiionarului).

  Totodat, petiionarul anexeaz n copie Adresa nr. AAA/26.11.2013 a Cancelariei Primului-Ministru prin care i s-a adus la cunotin faptul c memoriul su a fost naintat spre soluionare Instituiei Prefectului Judeul Galai, instituie care s-a adresat n nenumrate rnduri Primarului comunei n cauz i nu a primit nici un rspuns la adresele BBB/03.12.2013, CCC/21.01.2014 i DDD/07.04.2014.

  Pentru clarificarea celor prezentate, s-au ntreprins demersuri la Primria comunei Gohor, care a comunicat faptul c petentul figureaz nscris n Anexa 30 cu 0,18 ha teren i cu 0,70 ha ca motenitor, suprafee ce sunt deja ocupate de petent n terenul neproductiv al primriei. Din documentele anexate adresei primite, a rezultat faptul c cererile petentului formulate n temeiul Legii nr. 1/2000 sunt nregistrate n Registrul de nregistrare a cererilor L. 1/2000 la

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 23

  poziiile GG/24.08.2005 i HH/24.08.2005. De asemenea, ni s-a precizat c petentul este luat n calcul n procesul de restituire a terenurilor conform Legii nr. 165/2013. Dosar nr. 149/2014

  nclcarea principiului egalitii n drepturi, a proteciei persoanelor cu handicap, a

  dreptului de petiionare i a dreptului persoanei vtmate de o autoritate public (art. 16, art. 50, art. 51 i art. 52 din Constituie)

  Rodica (nume fictiv) a solicitat intervenia BT Trgu Mure pentru clarificarea urmtoarei situaii: la data de 30 august 2013, prin certificatul de ncadrare n grad de handicap, emis de ctre Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap pentru Aduli din cadrul DGASPC Mure, mama sa a fost ncadrat n grad de handicap grav cu asistent personal. DGASPC Mure i-a exprimat acordul favorabil pentru opiunea de a beneficia de indemnizaie lunar conform dispoziiilor legale n materie, care a fost comunicat Primriei Comunei Raciu, judeul Mure pentru a asigura plata acestor drepturi.

  Primaria Comunei Raciu avea obligaia ca ncepnd cu data de nti a lunii urmtoare comunicrii acordului opiunii s asigure i s efectueze plata indemnizaiei lunare pentru persoana ncadrat n grad de handicap. Dei, beneficiara dreptului s-a adresat prin aparintori acestei autoriti solicitnd respectarea drepturilor obinute i plata lunar a sumelor cuvenite, Primaria Comunei Raciu nu a comunicat niciun rspuns.

  Pentru clarificarea situaiei, au fost ntreprinse demersuri la Primria Comunei Raciu, care a comunicat urmtoarele:

  - prin adresa nr. aaa/2014 a Administraiei Judeene a Finanelor Publice Mure, au fost repartizate pe trimestre sumele defalcate din taxa pe valoare adugat pentru anul bugetar 2014. Aceste sume asigur finanarea indemnizaiilor acordate persoanelor cu handicap doar n procent de 68%.

  - primria a solicitat Consiliului Judeean Mure majorarea necesarului de sume care se ridic la 70.000 lei pentru lunile august decembrie 2014.

  - dosarul petentei este luat n eviden avnd deschis cont bancar doar din data de 04.09.2014, urmnd ca imediat ce sumele solicitate vor fi alocate, s se procedeze la emiterea Dispoziiei primarului i respectiv, la plata indemnizaiei cuvenite. Dosar nr. 605/2014

  Maria Bucur, expert Ioan Popa, expert

  Felicia Nedea, expert Mdlina Botin, expert

  Doina Srghie, expert Romeo Busuioc, expert

  Iulina Buta, expert Beanca Pvleanu, expert

  Carla Cozma, consilier Paula Iekel, expert

  Ioana Enache, expert Cristina Tache, expert

  Alina Olah-Avram, expert Daniela Panti, expert

  Iuliana Pduraru, expert Mihaela Stnciulescu, expert

  Remus Gherghina, expert Ecaterina Florescu, expert Eugen Ciobot, consilier

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 24

  IMPLICAREA AVOCATULUI POPORULUI N MANIFESTRI

  INTERNAIONALE I INTERNE N PERIOADA IULIE SEPTEMBRIE 2014

  Pe plan extern

  n data de 24 septembrie 2014, a avut loc la Viena Austria ntlnirea de lansare a Platformei de cooperare n domeniul azilului i migraiei, organizat de Agenia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene FRA, Consiliul Europei, Instituiile naionale pentru drepturile omului, Organismele privind egalitatea i instituiile Ombudsman. ntlnirea a fost una dintre activitile de follow-up la conferina comun de CoE, Equinet, ENNHRI i FRA, care a avut loc n octombrie 2013, la Viena. Reuniunea din 2013 a pus bazele unei cooperri mai strnse ntre organismele naionale i ntre organismele naionale i internaionale. Cu aceast ocazie, s-a convenit s se concentreze pe crearea unor platforme de colaborare pe teme urgente, cum ar fi azilul i migraia, integrarea romilor, combaterea infraciunilor motivate de ur, promovarea drepturilor sociale i economice i a egalitii socio-economice. Obiectivul general al platformelor tematice este acela de a consolida coordonarea, cooperarea i schimbul de informaii ntre instituiile de la nivel naional i instituiile i structurile de la nivel european. Din partea instituiei Avocatul Poporului, a participat Erzsebet Dane, adjunct al Avocatului Poporului. ntlnirea a reunit reprezentani ai Organismelor privind egalitatea, ai Instituiilor naionale pentru drepturile omului, ai instituiilor Ombudsman, precum i reprezentani ai organizaiilor europene i internaionale. Scopul ntlnirii a fost de a discuta pe marginea temelor convenite de platform; de a stabili metodele de lucru, inclusiv rolul i responsabilitile membrilor platformei i de a lansa discuii substaniale pe marginea temelor selectate. Temele ntlnirii au fost: 1) monitorizarea activitilor de returnare forat (art. 8 (6) din Directiva CE/115/2008); 2) condiiile de detenie i alternativele la detenie; 3) migranii minori nensoii; 4) discriminarea migranilor. Pe plan intern n perioada 1 -11 iulie 2014, 10 studeni din cadrul Facultii de Drept Universitatea Bucureti au efectuat un stagiu de practic la instituia Avocatul Poporului.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 25

  * *

  n data de 6 iulie 2014, domnul Victor Ciorbea, Avocatul Poporului i Magda tefnescu, consilier, au participat la aniversarea Zilei Justiiei, eveniment organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.

  * * n data de 7 iulie 2014, a avut loc la sediul Ministerului Justiiei, a aptea reuniune a Platformei de cooperare a autoritilor independente i a instituiilor anticorupie. Instituia Avocatul Poporului a fost reprezentat de Magda tefnescu i Eugen Dinu, consilieri.

  * * n data de 18 iulie 2014, a avut loc la sediul instituiei Avocatul Poporului, ntrevederea Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea, cu o echip de experi din cadrul Proiectului privind mbuntirea accesului la justiie. O abordare integrat cu accent pe populaia de etnie rrom i alte categorii vulnerabile, derulat de Consiliul Superior al Magistraturii, mpreun cu Consiliul Europei i Administraia Naional a Instanelor din Norvegia. La ntrevedere au mai participat: Andreea Bicoianu, Ecaterina Mirea i Dorel Bahrin, consilieri i Cristina Pascu, expert.

  * * n data de 23 iulie 2014, a avut loc la UzinExport, lansarea proiectului Un Start Bun ncurajarea Educaiei Timpurii n comunitatea din Glina, organizat de Centrul Romilor pentru Intervenie Social i Studii Romani CRISS. n cadrul evenimentului s-a discutat importana educaiei timpurii asupra dezvoltrii copilului. Instituia Avocatul Poporului a fost reprezentat de Carmen Iliescu i Luiza Portase-Necula, consilieri.

  * * n data de 24 iulie 2014, a avut la sediul instituiei Avocatul Poporului, ntrevederea Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea, cu E.S. domnul Matthijs van BONZEL, Ambasadorul Regatului rilor de Jos, care a fost nsoit de domnul Geert Jan Buisman, Secretar II, justiie i afaceri interne. La ntrevedere a participat i Andreea Bicoianu, consilier.

  * * n data de 24 iulie 2014, a avut loc la sediul instituiei Avocatul Poporului, ntrevederea Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea, cu domnul Artin Sarchizian, directorul Organizaiei Societatea Romn pentru Drepturile Omului. Discuiile au vizat, n special, noile atribuii ale instituiei Avocatul Poporului, legate de prevenirea torturii n locurile de detenie, care prevd c vizitele, chiar i inopinate, n locurile de detenie se vor realiza de echipe n a cror componen, n mod obligatoriu, vor intra i reprezentani ai ONG-urilor

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 26

  reprezentative din domeniul drepturilor omului. Totodat, s-a reafirmat deschiderea total a instituiei fa de colaborarea cu societatea civil. La ntlnire au mai participat: Erzsebet Dane, adjunct al Avocatului Poporului i Andreea Bicoianu, consilier.

  * * n data de 28 iulie 2014, a avut loc la Hotel Rina Sinaia, Atelierul de lucru cu tema Dezvoltarea capacitii instituionale a ONG-urilor active n domeniul proteciei copilului premisa dezvoltrii serviciilor sociale, organizat de Federaia Organizaiilor Neguvernamentale pentru Copil FONPC, n parteneriat cu Fundaia Parteneri pentru Dezvoltarea Local. Instituia Avocatul Poporului a fost reprezentat de Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului.

  * * n data de 29 iulie 2014, a avut loc ceremonia public de nlare a drapelului Romniei din Piaa Tricolorului din Capital, cu ocazia Zilei imnului naional. Instituia Avocatul Poporului a fost reprezentat de Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului.

  * *

  n data de 6 august 2014, a avut loc la sediul instituiei Avocatul Poporului, ntrevederea domnului Ionel Oprea cu reprezentanii Fundaiei Terre des hommes. ntlnirea a avut ca scop prezentarea noului director al Fundaiei pentru Romnia. Fundaia elveian Terre des hommes militeaz activ n domeniul proteciei copilului i implementez proiecte diverse cu scopul de a veni n ajutorul celor mai vulnerabili copii, prin ameliorarea calitii vieii lor i a familiilor/comunitilor din care provin.

  * * n data de 7 august 2014, a avut loc la sediul instituiei Avocatul Poporului, vizita doamnei Mihaela Ivan-Cucu, consultant independent. Vizita a avut ca scop realizarea unui studiu de impact privind proiectele i campaniile desfurate n perioada 2012-2013 de Amnesty International i partenerii si n Romnia n domeniul combaterii discriminrii Rromilor n Europa. Au fost avute n vedere n special aspectele privind accesul la educaie, dreptul la condiii de locuit decente (inclusiv protejarea mpotriva evacurilor forate), precum i protecia mpotriva unor acte de violen motivate rasial. Din partea instituiei Avocatul Poporului a participat Dorel Bahrin, consilier.

  * * n data de 20 august 2014, a avut loc la Hotel Rin Central, evenimentul de lansare a proiectului Aplicarea standardelor de drepturile omului pentru romii din Romnia, organizat de Centrul Romilor pentru Intervenie Social i Studii Romani CRISS. Instituia Avocatul Poporului a fost reprezentat de Roxana Gavril, consilier.

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 27

  * * n data de 27 august 2014, Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a participat la sesiunea de deschidere a Reuniunii Anuale a Diplomaiei Romne, organizat de Ministerul Afacerilor Externe.

  * *

  n data de 28 august 2014, a avut loc la Hotelul DoubleTree by Hilton, dezbaterea public Strategia Naional Anticorupie (SNA) 2012-2015 la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor: provocri i bune practici, organizat de Centrul de Resurse Juridice. Instituia Avocatul Poporului a fost reprezentat de Magda tefnescu i Eugen Dinu, consilieri.

  * * n data de 29 august 2014, a avut loc la sediul instituiei, ntrevederea Avocatului Poporului, domnul Victor Ciorbea, cu domnul Codrin Scutaru, secretar de stat n cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Proteciei Sociale i Persoanelor Vrstnice. Discuiile au vizat domeniul nou nfiinat - Domeniul privind prevenirea torturii n locurile de detenie i posibilitatea ncheierii unui protocol ntre cele dou instituii. La ntrevedere au participat i: Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului, Ecaterina Mirea, Magda tefnescu i Eugen Dinu, consilieri.

  * * n data de 8 septembrie 2014, Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea a participat la Seminarul dedicat implementrii unui sistem de evaluare a impactului reglementrilor guvernamentale, organizat de Ambasada Statelor Unite ale Americii, Guvernul Romniei, Camera de Comer American n Romnia i Consiliul de Afaceri Americano-Romn.

  * * n data de 9 septembrie 2014, a avut loc la sediul instituiei Avocatul Poporului, ntrevederea domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, cu o delegaie a Comitetului Helsinki Norvegian, compus din Bjorn Engesland, secretar general, Gunnar Ekelove-Slydal, adjunct al secretarului general, Csilla Czimbalmos i Lillian Solheim, manageri de proiect. Scopul vizitei l-a constituit evaluarea situaiei generale din Romnia din perspectiva drepturilor omului, cu un accent special pe situaia minoritii roma n zonele nconjurtoare ale Bucuretiului i Clujului, n cadrul unui proiect care are ca scop documentarea n ceea ce privete situaia minoritii roma n 3 ri europene, precum i emiterea de recomandri pentru autoritile care pot adopta politici bazate pe drepturile omului. La ntlnire au mai participat: Erzsebet Dane, adjunct al Avocatului, Andreea Bicoianu i Roxana Gavril, consilieri.

  * *

 • Reeaua european a ombudsmanilor

  BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. BULETIN INFORMATIV NR. 3333/2014 /2014 /2014 /2014

  AVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUIAVOCATUL POPORULUI 28

  n data de 15 septembrie 2014, a avut loc la sediul instituiei, ntlnirea domnului Victor Ciorbea, Avocatul Poporului cu domnul Doru Buzducea, preedintele Colegiului Naional al Asistenilor Sociali, domnul Cristian Rou i doamna Romelia Blejan. ntlnirea a avut ca scop prezentarea Domeniului privind prevenirea torturii n locurile de detenie, modalitatea de implementare a obligaiilor ce decurg din OUG nr. 48/2014 i posibilitatea ncheierii unui protocol de colaborare. La ntlnire au mai participat: Magda tefnescu, Eugen Dinu i Luminia Avramescu, consilieri.

  * * n data de 17 septembrie 2014, a avut loc la sediul Reprezentanei Comisiei Europene, evenimentul de lansare a platformei online www.OnorataInstanta.ro, organizat de ctre Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaiei Konrad Adenauer i Asoci