Buletin de Mehedinti Nr 46/28 iulie 2014

16
5/21/2018 BuletindeMehedintiNr46/28iulie2014-slidepdf.com http://slidepdf.com/reader/full/buletin-de-mehedinti-nr-4628-iulie-2014 1/16  Anul II v Nr 46 28 Iulie - 03 August 2014 16 pagini 1 leu www.buletindemehedinti.ro Fondator:  MARIUS CILIBIA Săptămânal de informaţie și atitudine al mehedinţenilor R Pag. 12 Mehedinţiul „curăţat” de pericole Obiceiuri şi datini în localităţile din Parcul Natural Porţile de Fier  Pag. 4-5 RAAN cere majorarea tarifului la energia termică Pag. 8 MARIUS BĂLU, senator PDL de Mehedinţi: Reunirea forţelor de centru-dreapta într-un singur, mare partid, a devenit o necesitate istorică pentru România. Nu te poţi complace în situaţia unei puzderii de forţe de centru dreapta, unele mai mici altele mai mari, când pe stânga ai un partid mare şi totalitar precum PSD. Sentimentele, orgoliile, emoţiile, de ambele părţi, sunt fireşti. Dar a rămâne blocat în ele ar fi fost  împotriva României. PDL şi PNL au ales să treacă peste trecut şi să se unească într-un singur partid pentru viitor. Alianţa Creştin Liberală,  în drum spre Cotroceni (Detalii în numărul viitor)

description

Publicaţie săptămânală cu ştiri şi informaţii din judeţul Mehedinţi si Drobeta Turnu Severin.http://www.buletindemehedinti.ro/

Transcript of Buletin de Mehedinti Nr 46/28 iulie 2014

  • Anul II v Nr 4628 Iulie - 03 August 2014

    16 pagini 1 leuwww.buletindemehedinti.ro

    Fondator: MARIUS CILIBIA

    Sptmnal de informaie i atitudine al mehedinenilor

    R

    Pag. 12

    Mehediniul curat de pericole

    Obiceiuri i datini n localitile din Parcul Natural Porile de Fier Pag. 4-5

    RAAN cere majorarea tarifului la energia termic

    Pag. 8

    MARIUS BLU, senator PDL de Mehedini: Reunirea forelor de centru-dreapta ntr-un singur,

    mare partid, a devenit o necesitate istoric pentru Romnia. Nu te poi complace n situaia unei

    puzderii de fore de centru dreapta, unele mai mici altele mai mari, cnd pe stnga ai un partid

    mare i totalitar precum PSD. Sentimentele, orgoliile, emoiile,

    de ambele pri, sunt fireti. Dar a

    rmne blocat n ele ar fi fost mpotriva Romniei. PDL i PNL au ales s treac peste trecut i s se

    uneasc ntr-un singur partid pentru viitor.

    Aliana Cretin Liberal, n drum spre Cotroceni

    (Detalii n numrul viitor)

  • 228 Iulie - 03 August 2014

    S.C. TIPOGRAFIA PROD COM S.R.L.Trgu-Jiu, Gorj, str. Lt. Col. Dumitru Petrescu, nr.20

    Tel. 0253-212.991, Fax 0253-218.343E-mail: [email protected]

    Pre-press & printing

    Fondator: Marius CILIBIASptmnal editat de S.C. 2 M DROBETA MEDIA GLOBAL S.R.L.

    ISSN 2344-2425

    Redacia:Strada CRIAN, Nr. 25, etaj 2

    Tel., Fax: 0352 417 177E-mail: [email protected]

    atitudine, opinie i cultur la zi online lawww.mariuscilibia.ro

    Doi studeni ai Academiei de Poliie ,,Alexandru Ioan Cuza Bucureti, specialitatea ordine public efectueaz timp de aproape patru sptmni, un stagiu de practic la Inspectoratul de Jandarmi Judeean Mehedini. n peri-oada 21 iulie-01 august 2014, studentul din anul I desfoar n unitate pri-mul modul de practic prevzut n programa de nvmnt, iar pentru stu-dentul de anul II perioada 07 iulie-01 august reprezint modulul II al stagiului de practic. Studenii au fost repartizai n structurile de ordine public i planificai n misiuni de asigurare a unui climat normal de ordine i siguran civic la nivelul judeului Mehedini. Viitorii ofieri jandarmi vor avea posibilitatea s-i pun n practic noiunile teoretice dobndite n tim-

    pul orelor de curs, acetia fiind ndrumai de tutori jandarmi cu experien n activitatea profesional pe ntreaga perioad a stagiului de practic. Sta-giul de practic are drept scop aprofundarea cunotinelor teoretice i per-fecionarea deprinderilor practice referitoare la executarea misiunilor, dez-voltarea deprinderilor de a aciona n cadrul elementelor de dispozitiv, formarea i dezvoltarea deprinderilor de comunicare n relaia cu cetenii pe timpul desfurrii misiunilor.

    INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEEAN MEHEDINI Compartimentul Informare Relaii Publice i cu Publicul

    Viitorii ofieri, n practic la Jandarmeria Mehedini

    Dou ui deblocate de pompieri i patru persoane

    transportate la spital Pentru salvarea vieii i bunurilor ceteni-

    lor, la solicitarea acestora, pompierii din ca-drul ISU Drobeta au ptruns n dou apar-tamente i au transportat la spital patru persoane cu probleme medicale.

    Luni, 21 iulie a.c., la ora 13.42, pompierii din cadrul ISU Drobeta au fost solicitai s intervin, n municipiul Dr.Tr.Severin, str. Veterani, nr. 36, pentru salvarea unei persoane, despre care, se pre-supunea c se afl n stare grav de sntate. Solici-tarea a venit prin 112 de la fiica femeii care locuia singur ntr-un apartament situat la etajul I. Dou echipaje de pompieri cu o autospecial de interven-ie i o ambulan SMURD s-au deplasat imediat la faa locului. Pompierii au ptruns n apartament pe fereastra de la buctrie i au gsit femeia, n vrst de 84 ani, czut n baie. Din nefericire, pentru b-trn a fost prea trziu ca s mai poat fi salvat. Pompierii au deblocat ua, facilitnd accesul echi-pajelor de ambulan i poliie, care au declarat de-cesul. Mai trziu, la ora 15.50, un alt apel la 112 so-licita ajutorul pompierilor, pentru ptrunderea ntr-un apartament situat pe str. Dr.Babe, nr. 63, din municipiul Dr.Tr.Severin. De aceast dat, ape-lul venea de la o btrn care uitase, pe aragazul l-sat aprins, o oal cu mncare, iar ua de la intrare i se blocase. Pentru c exista pericol de izbucnire a unui incendiu, pompierii s-au deplasat la faa locu-lui i au deblocat ua.

    PURTTOR DE CUVNTPlt. maj. Ramona NISTOR

    AJPIS Mehedini, n calitate de ordonator teriar de credite n subordinea Ministerului Muncii, Famili-ei, Proteciei Sociale i Persoanelor Vrstnice a efec-tuat ctre beneficiarii de ajutoare de nclzire plile cuvenite fiecrui tip de astfel de ajutor.

    Ca element de noutate pentru sezonul rece No-iembrie 2013-Martie 2014, v informm c s-a intro-dus un nou tip de ajutor de nclzire, respectiv ajuto-rul pentru nclzire electric.

    La nivelul judeului Mehedini, pentru toat peri-oada sezonului rece, respectiv 5 luni calendaristice, s-au efectuat pli pentru un numr total de 15.212

    beneficiari n suma total de 4.107.806 lei noi,dup cum urmeaz:

    AJUTOR NCLZIRE LEMNE- 11.238 beneficiari cu un cuantum de 2.277.272

    lei noiAJUTOR NCLZIRE ENERGIE TERMIC- 3.924 beneficiari cu un cuantum de 1.799.066 lei noiAJUTOR NCLZIRE GAZE-1 beneficiar cu un cuantum de 804 lei noiAJUTOR ENERGIE ELECTRIC- 49 beneficiari cu un cuantum de 30.664 lei noi

    Conducerea AJPIS Mehedini

    COMUNICAT AJPIS MEHEDINI CU PRIVIRE LA SUMELE PLTITE CU TITLU DE AJUTOR DE

    NCLZIRE PENTRU SEZONUL RECE NOIEMBRIE 2013-MARTIE 2014

    Producia industrialIndicele produciei industriale pen-

    tru perioada 1.I 31.V.2014 prezint o scdere a volumului de activitate n acest domeniu de 22,8% fa de aceeai perioad a anului 2013. Indicele valoric al cifrei de afaceri pentru unitile din industrie a sczut fa de perioada co-respunztoare a anului 2013 cu 14,6 %.

    Construciin perioada 1.I 31.V.2014 au fost

    eliberate un numr de 116 autorizaii de construcii pentru cldiri rezideniale, cu 34 mai puine fa de aceeai perioa-da a anului 2013.

    Efectivul salariailor la sfritul lu-nii mai 2014 a fost de 42973 persoane, n cretere cu 69 persoane fa de luna anterioar. Fa de luna mai 2013 se n-registreaz o scdere de 35 persoane.

    Ctigul salarial mediu brut realizat

    n luna mai 2014 de salariaii din jude-ul Mehedini a fost de 1973 lei , mai mic cu 355 lei / salariat fa de cel rea-lizat la nivelul rii.

    Ctigul salarial mediu net realizat de salariaii din judeul Mehedini n luna mai 2014 a fost de 1440 lei, mai mic cu 242 lei / salariat fa de cel reali-zat la nivelul rii.

    Comparativ cu luna aprilie 2014, la nivelul rii, ctigul salariul mediu brut a sczut cu 67 lei/salariat (-2,8 %).

    La nivelul judeului Mehedini s-a nregistrat o cretere de 31 lei/salariat (1,6 %).

    Ctigul salarial mediu brut realizat de salariaii din judeul Mehedini n luna mai 2014 a fost de 1973 lei, fiind mai mic cu 355 lei/persoan fa de cel realizat la nivelul rii.

    Fa de luna aprilie 2014 acesta a

    crescut cu 31 lei/persoan la nivelul ju-deului Mehedini i a sczut cu 67 lei/persoan la nivelul rii.

    Ctigul salarial mediu net realizat n luna mai 2014 de salariaii din judeul Mehedini a fost de 1440 lei, fiind mai mic cu 242 lei/persoan fa de cel rea-lizat la nivelul rii. Fa de luna aprilie 2014 acesta a crescut cu 32 lei/persoan la nivelul judeului Mehedini i a sc-zut cu 53 lei/persoan la nivelul rii.

    MICAREA NATURAL A PO-PULAIEI

    n luna mai 2014, n judeul Mehe-dini s-au nscut 168 copii, cu 19 mai puin fa de luna precedent. Numrul acestora este mai mic cu 15 fa de cel din luna mai 2013. n luna mai 2014 s-au nregistrat 335 decese, mai puin cu 29 fa de luna anterioar i cu 36 mai multe fa de luna mai 2013.

    Statistic

  • 328 Iulie - 03 August 2014

    Semne de ntrebare De sezon

    Bancul sptmnii

    Pipeta cu vitriol

    S-AU SPERIAT?

    Aa cum putei s vedei i n imagi-nea alturat, la cursul de perfecionare la care particip prima tran de consilieri plecai la Mamaia (hotel Riviera), domnul Aladin Georgescu s-a aezat lng trei consilieri ex-PDL, cei din PSD sau, m rog, din fostul USL, nefiind prea apropiai de domnia sa. Atmosfera este destins, chiar dac particip la un curs greu, com-plex, solicitant, onor consilierii notri nea-vnd nevoie nici de hrtie, nici de instru-mente de scris. Ei, fiind expresia inteligenei mehedinene, vor reine totul n creieraele lor nscocitoare de metode de presiune pentru firmele care nu rs-pundeau comenzilor economice ale parti-dului Asta-i poza, domnioare, doam-ne, domni, iar ea a fost postat de vechiul nostru prieten Adrian Drghici pe o pagi-n de socializare, aa, ca s vad alegtorii cum l-au pedepsit i cum l solicit pe el-i pe camarazii lui-trimindu-l s-i repre-zinte n Consiliul Judeean M rog, s trecem peste asta, c ne cam irit frenezia cheltuitoare a banului public de ctre ale-ii notri, frenezie care frizeaz iresponsa-

    TRIETE CLIPA!bilitatea. Pn una-alta, aflm, cu stupoa-re, c mult trmbiata sosire a portughejilor nu este dect un fiasco, aa cum au mai fost i altele. Pe scurt, dup ce au cumprat terenul necesar pre-conizatei investiii, investitorii lusitani s-au dus la Guvern (nsoii de un repre-zentant al Administraiei locale, care, se pare, a ncasat i baciul pentru dena-tul lobby pe care l-a fcut!, dar i de ali doi parlamentari PSD) pentru a obine un credit guvernamental necesar demar-rii investiiei! Hai c s-a fsit, biei i fete! Pi i ce facem, domnule viceprimar, cu listele, cu c.v.-urile strnse, cu promisi-unile de locuri de munc? Parc ziceai ceva de vreo 2000 de locuri de munc E frumos s vi se scoat acum nume de mincinos? Noi, prietenoi, cum ne tii, vom ine treaba asta n atenia publicului i a celor care au mai fost minii nc o dat! Tot acum, n vrf de sezon, dei Consiliul Local a aprobat suma necesar investiiei cu mult timp n urm, s-au n-ceput lucrrile de renovare, reabilitare i ce-o mai fi a trandului de la Schela, cele-brul lighean De ce? Pi ca s aib cli-eni trandul din Crihala, s aib i CLIPA un beneficiu, c taxa de intrare e mare i condiiile de acces draconice (nici cu ap potabil n-au voie cei care vin aici, totul trebuind cumprat din interior!), iar pro-fitul, evident, pe msur. Ce mai lipsea? Clienii, aa c s-a nceput renovarea trandului administrat de primrie In-genios, nu!? Ca s mai risipim din speran-ele unora, s v furnizm i o tire de ul-tim or: obosit, tracasat i cu situaia economic la pmnt, Constantin Popescu, patronul Floricolei de la Orova, ar fi btut palma cu procurorii, l-ar fi dat n gt pe naul Ioan Adrian Duicu i de vinerea trecut- orovenii l vor vedea, din nou, printre ei, msura arestrii fiind nlocuit, n cazul lui, cu arestul la domiciliu. Aceleai surse, ns, ne spun c n urma noilor dez-vluiri, pe Ioan Adrian Duicu l pate o condamnare maxim, de 25 de ani! S mai zicei c nu e prietenie n PSD!

    M.C.

    Cum altfel s taxm agresivitatea ciracilor de la Antena 3 fa de principalul lor aliat Victor Viorel Ponta? Dup binecunoscutul atac al lui Mircea Badea la adresa pre-mierului (m duc, l iau de gu-ler i-l dau aa cu capul de mas, tc-tc-tc!!!), a venit i bum-bceala administrat, n direct, n prime-time, de tripleta Oana Stancu-Gdea-Ciuvic, aceluiai premier, ba i ministrului Justii-ei, domnul Cazanciuc! De ce? Pi cum ndrznesc procurorii tia s analizeze filmrile pregtite de Voiculescu-Felix i prezentate or-ganelor de cercetare de membrii familiei Mondialului? Cum n-drznesc aceiai procurori s-l hruiasc pe Voiculescu i cei-lali dirijori ai Ministerului Pro-pagandei A3? Ei, asta-i bun, Vic-tor Viorele! Adic te fac oamenii premier, i dau puterea suprem n stat i tu ai curajul, sau nepu-

    tina s nu-i protejezi, i lai s se sperie, s-i ofileasc naturelul simitor? Ia vezi, c mintena schimb stpnii foaia i te fac al-bie de porci! Pi s te bat, b, Bsescu i pe ultima sut de me-tri?! Asta chiar nu se poate ier-ta ntr-o neinspirat i timid tentativ de a mai drege busuio-cul, premierul a declarat, televi-zat, c dup ncheierea mandatu-lui prezidenial, Traian Bsescu s-ar putea alege cu ceva ani de pucrie!!! i i se pare, domnule prim-ministru, c asta e n avan-tajul cuiva apropiat? Pi dac ni-merete n celul cu Bombonel i cu Felix, Marinarul e n stare s-i bat i s-i fac pe amndoi slugi-le lui personale! Asta le doreti, domnule prim-minstru, celor doi mentori ai ti? ntre timp, chiar i eternul Viorel Hrebenciuc a nce-put s fac potec pe la DNA Se strnge laul!

    Marius CILIBIA

    Am mai scris i o s mai scriem despre ce se ntmpl n parcrile din jurul Pieei Mircea, acolo unde piearii vin

    cu dubele i le parcheaz, c tot e gratuit, zile ntregi, asigurndu-i astfel, adevrate depozite mobile lng punctele de desfacere a produselor pe care le aduc la

    vnzare. Circulaia este ngreunat, iar atunci cnd mai trece i maina de gunoi de la Brantner, este de-a dreptul

    trangulat! Privii i v minunai!

    Bancul sptmniiSe ntlnesc doi prieteni: - Spune-mi i mie cum reueti s te menii att de slab? - E simplu M hrnesc cu dragostea soiei .

  • 428 Iulie - 03 August 2014

    PINEA DE SEARDe acum oricine poate s serveasc fr grij o felie de pine proas-

    pt n fiecare sear, deoarece acum v oferim Pinea de Sear, bogat n proteine. Mai puine glucide, mai multe proteine acestea sunt prin-cipalele caracteristici ale pinii noastre de sear. Conine fin integral de gru, tre de gru, soia, semine de in, semine de floarea soarelui i semine de susan.

    O putei achiziiona din magazinul AURORA, Str Horia, Nr 2 (centru) i la cerere din orice alt magazin AURORA.

    GRNIC - Sfnta Cuvioas Paras-cheva. La 14 octombrie, n fiecare an, Bi-serica Ortodox de pretutindeni prznu-iete pe Sfnta Cuvioas Parascheva. n chip deosebit ea este cinstit n Moldova, ntruct de 350 de ani moatele ei se g-sesc la Iasi. Este cunoscut n popor i sub numele de Sfnta Vineri sau Vinerea Mare. Cuvioasa Parascheva a trit n pri-ma jumtate a veacului al XI- lea. S-a ns-cut n Epivat (azi Boiados) n Tracia, pe rmul Mrii Marmara, n apropiere de Constantinopol (azi Istanbul), pe atunci capitala Imperiului Bizantin. Praznicul (sau prznuirea) este ziua la care Biseri-ca srbtorete un sfnt, un eveniment din istoria mntuirii sau sfinte moate. Srbtoarea sau praznicul este o comemo-rare liturgic i spiritual a bisericii ntre-gi. Comemorarea, srbtorirea, prznui-rea cuprinde amintirea vieii sfintei srbtori prin rugciuni i imnuri care se cnt la slujbele bisericii, la care credin-cioii sunt invitai s participe. Uneori, un praznic poate s fie nsoit sau precedat de o perioad de post sau ajunare.

    BERZASCA - Sf. Petru i Pavel. Dup calendarul Iulian, Macedonenii sr-btoresc Sfinii Apostoli Petru i Pavel conform calendarului iulian, n 12 Iulie. Prin activitatea lor misionar, ei au aezat piatra de temelie a bisericii. Sfntul Apos-tol Pavel este, dup Sfntul Evanghelist Ioan, cel mai nsemnat scriitor i gnditor dintre Apostoli. Prin activitatea sa misio-nar a eliberat cretinismul de servitutea legii mozaice i a asigurat propovduirea sa universal.

    VINIA - Festivalul Smochinelor. Abia dup cules ncepe treaba.

    E vorba de o adevrat art a gospodi-nelor. Fiecare familie are propriile sale re-ete pentru dulcea, uic i vin. Dac sunt mai multe reete, atunci e clar c tre-buie s se vad care e mai bun. Fiecare familie i protejeaz reeta proprie, mo-tenit din generaie n generaie. Dup ce se culeg, smochinele sunt puse la uscat, att ct trebuie. Este i aici o metod de uscare, dar pe care nu ne-a spus-o nimeni. Dac vrei s faci dulceat, la dou kilogra-me de fructe adaugi un kilogram de zahr. Apoi se fierbe i paralel un sirop n care se pun roadele pmntului. Se adaug i smbure de nuc, dar nu numai att. Fie-care smochin este nepat cu o sering.

    Obiceiuri i datini n localiti le din Parcul Natural Porile de FierSe introduc astfel cteva picturi de rom n carnea fructului. Dac faci uic, roa-dele gliei se pun mai nti la macerat. Mai tim doar c iese o licoare foarte tare. Ct despre vin, poi doar s-l guti, c de ree-t nici nu se pune problema s-o miroi, cel puin.

    DUBOVA-Sf. Gheorghe. Tradiia or-todox este c Sf. Gheorghe s-a nscut n Capadocia ntr-o familie cretin, tatl su fiind general roman, iar la vrsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la rndul su general n armata lui Diocletian. Sf. Gheorghe s-a ridicat mpotriva hotrri-lor anti-cretine ale Consiliului de la Ni-comedia (303), ceea ce i-a adus persecuii din partea lui Diocletian. A fost chinuit n cele mai cumplite chipuri, otrvit i mai apoi decapitat.

    Msuratul oilor Ziua de Sngiorz este dedicat nceputului sezonului pasto-ral (varatul) , a primii mulsori a turmei de

    oi. Dup numeroase activiti practice (nchiderea arinelor, construirea sau re-pararea stnilor, nrcatul mieilor, tunsul oilor i berbecilor) i juridice (asocierea proprietarilor de oi pentru formarea st-nei, nsemnarea oilor, angajarea ciobani-lor, plata punatului etc.). La Msuratul oilor se msoar laptele de la oile fiecrui deintor de oi, dup care se calculeaz cantitatea de brnz cuvenit la spargerea stnei (toamna). La unele stni este invitat preotul, spre a binecuvnta turma de oi. Dup terminarea mulsului, sunt pregtite mncruri cu specific pstoresc (friptura de miel, balma cu mmlig, mmlig cu lapte, crnai, uic fiart, etc), iar par-ticipanii se avnt n discuii, nsoite de muzic i voie bun. Fiecare familie dei-ntoare de animale care dau lapte, preg-tete un colac rotund, n care se pun ou roii. Dou persoane din familie (de obi-cei copii) trag colacul sub o vac sau o oaie, mprindu-l n dou. n timpul tra-

  • 528 Iulie - 03 August 2014

    STOMATOLOGIEIMPLANTOLOGIE

    PROTETIC

    VOUCHERProgrameaz-te acumpentru GRATUITI!Fii pacientul nostru

    i beneficiezi de REDUCERE

    10-25% SEVERIN IMPLANT CLINIC

    VOUCHERNume..

    PrenumeCu acest voucher primii

    GRATUIT lucrri descrise alturat.

    n plus, prin acest voucher devenii unul dintre pacienii

    notri speciali i beneficiai de REDUCERI ntre 10-25%.

    Policlinica Aluni, Serpentina Roiori, aripa de vest

    SEVERIN IMPLANT CLINIC

    (spre Timioara)Tel: 0352.420.576. 0721.91.70.91

    Programeaz-te acum la 0352.420.576 pentru CADOUL nostru pe 2013!

    Un consult i dou edine de detartraj i periaj profesional

    disponibile pe parcursul acestui anCONSUL GRATUIT

    Evaluarea sntii oro-dentareValoare CADOU 40 de lei

    DETARTRAJ+PERIAJProfesional+profilaxia cariei

    Valoare CADOU 180 de lei DETARTRAJ+PERIAJ

    Profesional+profilaxia carieiValoare CADOU 180 de lei

    Singura clinic de implantologie din Drobeta Turnu Severin.

    Medic stomatolog Raluca Floricic LunguleasaImplantologie- dr. Drago Antonescu

    Obiceiuri i datini n localiti le din Parcul Natural Porile de Fiergerii colacului prima persoan spune cucu!, cea de-a doua persoan raspunde rscucu!, prin aceasta fiind anulat pute-rea cucului de a lua i strica laptele. Dup aceea, cu ajutorul unor frunze de scaiete mbibate n untur de porc, se unge ani-malul, aceasta semnificnd purificarea sa.

    Tradiii i obiceiuri- Msuratul Oilor prima smbat a

    lunii mai- Dubova- Nedeie la srbtoarea de Sf. Maria

    Mic, 8 septembrie, Dubova- Farsane srbtoare ceheasc, fe-

    bruarie, Eibental- Sfnta Varvara 3 decembrie, Baia

    Nou (Ziua Minerului)EELNIA - Sf. Prooroc Ilie Tesvi-

    teanul. n aceast lun, n ziua a douze-cea, pomenirea suirii la cer cea de foc pur-ttoare a sfntului, mritului Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfntul i marele Profet Ilie, acest nger ntrupat n carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide i n-chide cerurile, era de origine din Tesvi nGalaad. Tradiia apocrif, care a trans-

    mis aceste detalii despre naterea Profetu-lui, precizeaz c el era din tribul lui Aron i deci era Preot.

    -Zilele Eelniei 9-10 mai -Ziua copilului 1 iunie

    -20 iulie - Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul -15 august - Adormirea Maicii Domnului

    -Nedei 20-21 iulie, 15-16 august ILOVIA - Balul izmenelor. n acas-

    t zi se organizeaz un bal popular, iar toi cei care vin la cminul cultural din centrul satului trebuie neaprat s fie mbrcai n cioareci olteneti. Balul cioarecilor olte-neti a fost preluat din Banat, Ilovia fiind amplasat n zona de interferen a Bana-tului cu Mehediniul. Organizatorul i oa-menii care au dat natere acestui nou obi-cei din Mehedini, i ndeamn pe biei ca la fiecare srbtoare mare s se mbrace aa cum o fceau cei btrni, pentru a nu se pierde traditia.

    Balul la care particip peste 40 de pe-rechi mbrcate n izmene i costume po-pulare este adevrata srbatoare a localni-cilor, care se strng cu mic, cu mare n

    centrul satului, sala Cminului Cultural fiind nencptoare. Cei prezeni joac i chiuie pe acorduri muzicale olteneti, dar i bnene pn la ivirea zorilor.

    BREZNIA DE OCOL- Naterea Maicii Domnului. (Sfnta Maria Mic), pe 8 septembrie, iar pe 12 septembrie, n Biserica Romno-Catolic se srbtorete Sfntul Nume al Mariei (aluzie la respec-tul datorat Maicii Sfinte i ncrederea n puterea invocrii respectuoase a acestui nume, ca semn de binecuvntare i trie n faa ispitelor). Cuvntul Maria, este n general considerat ca fiind originar din limba ebraic i ar proveni din Maryam cu varianta Miryam, numele surorii mai mari a lui Moise.

    OROVA - Zilele Municipiului Or-ova. Zilele Orovei se srbtoresc, n fie-care an, n preajma zilei de Sfnta Maria, patroana spiritual a localitii. Localitatea

    este cunoscut din antichitate ca fiind ce-tate dacic, apoi una daco-roman, denu-mit Colonia Zermensis, i apoi ca muni-cipiu, sub numele de Dierna, care a fost un important punct vamal fiscal, ntre Moe-sia Superior i Dacia. Se fac croazieri pe Clisura Dunrii i au loc manifestri cul-turale i concursuri iar invitaii, att inter-prei de muzic popular ct i de muzic uoar, sunt nume sonore. Cele trei zile de petrecere se vor ncheia cu focuri de artifi-cii. Peste zece mii de persoane snt atep-tate s petreac pe faleza din centrul mu-nicipiului. Manifestarea debuteaz cu un festival al tineretului, care se desfoar n faa Casei de Cultur. Pe insula Pescru se desfoar concomitent Zilele Marinei, de la care nu lipsesc obiceiuri ca prinderea porcului, nunta cu bucluc i alte jocuri marinreti.

    Comunicat de pres

    Conferina Romno-Srb

    Dezvoltarea turismului transfrontalier n zona Porile de Fier

    Asociaia Pro-Mehedini, n calitate de Partener lider, mpreun cu

    Organizaia Turistic a Municipalitii Majdanpek (Serbia), implementeaz proiectul

    Made in the Iron Gates (Cod MIS ETC 1235), din cadrul Programului IPA de Cooperare Transfrontalier Romnia - Republica Serbia.

    n perioada 25-27 iulie a.c., n cadrul proiectului Made in the Iron Gates, a avut loc Conferina Romno-Srb Dezvoltarea turismului transfrontalier n zona Porile de Fier. Evenimentul s-a desfurat n localitatea Donji Milanovac din Serbia. La prezentrile, discuiile i vizitele de lucru realizate n cadrul conferinei au participat romni i srbi din zona Porile de Fier: ageni economici, localnici care ofer servicii i produse turistice, operatori n turism, absolveni ai cursului de administrator de pensiune, participani la atelierele de artizanat.

    Principalul obiectiv al acestei conferine l-a reprezentat iniierea colaborrii dintre ntreprinztorii romni i srbi n ceea ce privete dezvoltarea turismului comun din zona transfrontalier Porile de Fier i stimularea crerii de oferte turistice comune. Astfel, n cadrul evenimentului, au fost stabilite direciile de promovare a ofertei turistice din regiunea transfrontalier, dezvoltarea produselor turistice i stimularea cooperrii dintre ntreprinztorii romni i srbi.

    Totodat, au fost puse bazele constituirii Asociaiei Romno-Srbe pentru turismul transfrontalier n zona Porile de Fier i au fost stabilite detaliile organizrii expoziiei de suveniruri "Made in Iron Gates. Asociaia Romno-Srb pentru turismul transfrontalier va fi constituit din reprezentanii celor doi parteneri implicai n implementarea proiectului i din reprezentani ai furnizorilor de servicii turistice din zon. Scopul acesteia va fi de stabilire i monitorizare a politicilor de dezvoltare i promovare a turismului n Mehedini i Borski.

    28.07.2014

    Contact, Diana Nistor, Asistent Manager, Tel./Fax: 0252 311126, E-mail [email protected]

    Investim n viitorul tu! Programul IPA de Cooperare Transfrontalier Romnia Republica Serbia este finanat de Uniunea European prin Instrumentul de Asisten pentru Preaderare (IPA) i cofinanat de statele partenere n program. Pentru mai multe informaii accesai www.romania-serbia.net

  • 628 Iulie - 03 August 2014

    Semnal editorial

    Pagini sponsorizate de Pagini sponsori zate de

    Un loc aparte ocup n sumarul generos i ex-trem de interesant al vo-lumului de proz scurt Rscruce de hotar amintiri, povestiri, de Iancu Brneanu, amintirea cu ti-tlul explicit Nunta n sat la noi, n care autorul evoc emoionant, uor nostalgic i cu sensibile triri i sen-timente de mndrie, ncntare i sta-tornic, indicibil preuire pentru valorile perene ale civilizaiei, cultu-rii i artei populare, pitorescul, spec-tacularul, fascinantul ceremonial de ntemeiere al nunii, cum apreciaz cu justee, convingtor i cu fora unor argumente de factur etnologi-c, imposibil de combtut, cercetto-rul tiinific n domeniu, dr. Isidor Chicet, n remarcabila sa tez de doctorat Nunta n Mehedini, un amplu, substanial i de o pronunat originalitate studiu monografic al ceremonialului n discuie. Elemen-tul de un inedit de-a dreptul ocant, insolit, oricum de o rar, inspirat originalitate, l constituie aseriunea autorului c nunta este mai mult, in-dubitabil mai cu ndreptire, un ce-remonial de ntemeiere, dect de tre-cere, cum s-a acreditat aproape unanim i de mult vreme, de la teo-ria lui Arnold van Gennep, de care s-au lsat convini etnologi ro-mni, fr a adnci n studiile lor fondul problemei, susine cu fermi-tate i o argumentaie fr fisur, complex dezvoltat i antrennd un bogat arsenal documentar i de informaii, etnologul mehedinean. Iar noi ne-am lsat cucerii i deplin convini de justeea i originalitatea

    aseriunii sale, devenit idee-pivot a ntregii monografii etnofolclorice Nunta n Mehedini.

    Dat fiind autoritatea tiinific a profesorilor universitari i etnolo-gilor de prim mrime ai rii, care au coordonat elaborarea acestei teze de doctorat, au fcut parte din comi-sia de prestigiu academic, n faa c-reia a fost susinut cu strlucire de ctre Isidor Chicet i, n sfrit, cu al cror gir tiinific, a fost tiprit, din probitate profesional i cu bun-sim, am fost obligai s raportm lectura aprofundat i analiza textu-lui amintiri lui Iancu Brneanu, consacrat ceremonialului de nte-meiere, nu de trecere, al nunii, la datele eseniale, la referinele de-scriptive i interpretative, ale studiu-lui monografic, de referin, aparinnd unui etnolog autentic, autorizat, din judeul Mehedini.

    n urma unor repetate lecturi paralele, comparative, ale celor dou texte, am identificat cu surprindere (avnd n vedere scrupulozitatea i minuiozitatea care-i caracterizau orice fel de demers al lui Iancu Br-neanu) absena a dou momente importante, accentuat marcate n scenariul somptuos al ceremonialu-lui i poezia nunii, din cntecele ritual-ceremoniale de desprire: oraia de nunt sau iertciunea i cntecul ritual-ceremonial pe care l cnt lutarii la brbieritul ginere-lui, smbt seara i duminic dimineaa. Sunt, n schimb, semnifi-cativ reprezentate cntecele rituale pe care le cnt lutarul prima, acompaniat instrumental de ceilali

    Jurnal de lecturde Victor Rusu

    Folcor poetic din Valea Coutei (V)

    Un vierme de aur

    Ce e iubirea?Este un vierme de aur,Strecurat pe furi,n mrul de sngeAl inimii ...

    De ntemeiere

    S ne ngemnmn cheia de boltA unei mnstiriDe pe creste,Sau ntr-un singur CUVNT, Izbvitor i etern,Ca dou pietrelefuite n albia rului,ntr-o temelie de cas ...

    Accentliric

    Cnd m priveti,Trupul meui refuz carneaS-i devin oaseleFluiere,Fiindc tu ai nevoieDe cntec,Ca un copac fulgerat,De transfuzia sevelor.

    Caligrafie de valori

    Poate visezSau e doar o prereEarfa ta de mtase,Ce scutur fonete stinse,n cuul palmelor,Pe buzele mele,Cu tremur abia bnuit,De frunze, de izvoare,Srutate de boturi de cerbi,De corole aprinse,Miruite cu rou, De trestii ninse de lun,Aplecate spre cntecDe o adiere de vnt ...Frumoas eti, femeia mea,Ca un rsrit de soare,Ce incendiaz undele lacului,S scrie pe oglinzile lui,Cu slove nfiorateDe tresriri de valurii raze de aur,Imnuri de bucurie i dragos-

    te.

    de Victor Rusu

    componeni ai bandei de lutari, la gtitul sau mpodobitul miresei, nu mai puin de patru variante ale acestei poezii de desprire ncor-poreaz prozatorul Iancu Brneanu

    n textul inspirat al antologicei secvene memorialistice Nunta n sat la noi.

    (Va urma)

  • 728 Iulie - 03 August 2014

    BlitzPagini sponsorizate de Pagini sponsori zate de

    Soarele s-a agat ntr-o plas de aur, deasupra suspinelor oamenilor care caut o frm de umbr. Nici cinii nu mai latr, rpui de z-duful biruitor. Din drum, rar, vin lent pale de praf, rscolite de roile mainile care macin rna dru-mului. Aici, sub umbra boltei de vi-de-vie, cu spatele rezemat de prispa btrn ca ea, aezat direct pe un pietroi (a refuzat scaunul, dar i-a tras traista aproape i cotul drept i-l reazem de ea) s-a aezat iganca btrn, pe care-o tie din copilrie. ntre degetele negre (s-a mirat mereu cum de poate fi un om aa de murdar), prefir crile jerpelite, din cele ungureti de care foloseau antieritii i navetitii cnd jucau 66. Privete figurinele mute cu ochii si saii, apoi, b-trni, cu lumini umile ascunse n ei

    - D, dom ef, o igar, c n-am mai fumat d mult, i-astea boiereti, ale matale, nu-mi fac ru i d

    - Anul trecut n-ai fost, nici acu doi ani

    - Anul trecut am venit, da plecasei matale, acu doi ani am fost bolnav, n-am venit de-loc Uite icia, te dorete una, mam, da e lng ea unu ru, cu flcile mari i gndete d ru, mam Mai trage un fum de i-gar i continu s mestece i s descnte crile soioase Faci un drum

    - Las asta! Sigur c fac, tii c o s plec de aici

    - E drum cu ctig, mam,

    dou boabe zbav Ai fost spin-tecat pe burt, ai scpat de-un ru mare

    Se gndete c de operaie n-avea de unde s tie

    - Le vezi! Aa e De cnd eti vrjitoare?

    - Nu sunt, mam, vrjitoa-re! Sunt faraoanc, dau n cri, n bobi, mai fac un descntec de deochi, da altele nu tiu s fac. D legat i dzlegat tiu altele, eu nu, n-am vrut s m-ncarc cu pcate aa d mari Cu cartea, cu bo-bii, cu pomana, mai ctig i eu un ban. Aa am crescut cinci copii, am rmas cu-al mic i m bate mam, c nu-i aduc bani de beut A luat darul sta Din ochii cu priviri ocolite se scurg dou boabe mari, curate, care sfrie n rna fier-binte

    - Hai, nu plnge! i d o bancnot de valoare mijlocie i ea se-nchin adnc, smerit i umi-l

    - S-i dea Dumnezeu s-ntate i noroc pe unde-ai merge i dac-o fi cu izbnd, s m cin-steti! O ajut s se ridice i ea-i potrivete traista cu pomeni pe spinarea grbovit. Crile soioase le ascunde-n buzunarul orului petrecut strmb peste fusta uzat. S nu uii, mam, c-n seara asta primeti veste de la aia cu prul lung i ochii codai O petrece cu privirea cum se pierde-n praful oselei i-n lumina tulbure a prn-zului, ca o poveste veche pe care-ai i nceput s-o uii

    Marius CILIBIA

    FARAOANCACnd mi

    plecde Veronica MICLE

    Cnd mi plec fruntea pe mn Fuge gndul meu pribeag i m cred c-i sunt stpn ie, vecinic mie drag.

    i mai cred, ca altdat, C tu mie te nchini, i cu inima-ntristat Greu, de dorul meu suspini.

    Atunci cte sunt n lun, Cte-n stele i poveti Trec prin mintea mea nebun Socotind c m iubeti.

    Psalm de tineree

    Te caut, Doamne, sub lespedea vieii, Te aud cum scormoneti n vatr, n nopile tulburi ori limpezi, i ascult inima i-n piatr. i spl tlpile cu lacrimile mele, Te laud din amvonul inimii, Puzzle imens, cutez s te adun, Zi dup zi, pies cu pies.

    Pelerin

    Pe drumul prfuit al satului, pe drumul fierbinte,Pesc ca pelerinul spre meleaguri sfinte,Alunec cernit spre tcute morminte.Clopotele bisericii bat reci i stridente, Murmurul ramului ascute lancea

    melancoliei, Hramul tristeilor dezoseaz ira spinrii Vertebr cu vertebr...n peisaju-acesta, a penel rembrandian,mi pare c Infernul i roade unghiilen ferecaii dini ai Raiului.

    Tandem

    Nu privisem niciodat luna printre firele de iarb, Strivind cu obrazul pntecul rece al pmntului,Pufind posedat frunze uscate de tutun n susurul izvoarelor somnambule Ce-i rostogoleau printre pduri caste cristalina sev.Nu privisem niciodat luna printre firele de iarb,Cosit proaspt de tiul ochiului meu rece.

    Dar tresar i de pe mn Ridicnd fruntea ncet, Eu din visu-mi de stpn Trist roab m detept.

    Fereastra cafenelei (II)

    Frond

    mi stinsei igara Pe aripa ngerului palidVenit s m salvezei-adormii

    n braele i sursul iubitei Lin, Criselefantin.

    Din volumul Fereastra cafenelei, Editura Dacia Europa Nova Lugoj, 2003

    de Elvis DOBRESCU

  • 828 Iulie - 03 August 2014

    Proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 Investete n oameni!

    COMUNICAT DE PRES Lansare proiect SPUNE STOP INACTIVITII!

    POSDRU/125/5.1/S/131155

    Episcopia Severinului i Strehaiei anun lansarea proiectului SPUNE STOP INACTIVITII!POSDRU/125/5.1/S/131155 cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, Axa prioritar 5 Promovarea msurilor active de ocupare, Domeniul major de intervenie 5.1 Dezvoltarea i implementarea msurilor active de ocupare, derulat n parteneriat cu Fundaia Solidaritate i Speran Iai, Asociaia Centrul de Cercetare i Formare a Universitii de Nord Baia Mare, i Asociaia Filantropia Oradea.

    Proiectul strategic se va derula pe o perioad de 18 luni i are ca scop mbuntirea capacitii de ocupare a omerilor de lung durat i a persoanelor inactive, prin furnizarea serviciilor de consiliere, informare profesional i mediere pentru un numr de 968 persoane, din care 288 omeri de lung durat i 680 persoane inactive din regiunile Sud Vest, Nord Est i Nord Vest, precum i prin formarea profesional a unui numr de 882 persoane, din mediul urban i rural.

    Conferina de pres organizat n cadrul proiectului va avea loc n data de 31 iulie 2014, ncepnd cu ora 10:00, n sala de Conferine Nestor Vornicescu a Episcopiei Severinului i Strehaiei, Str. I. Gh. Bibicescu nr. 6. Drobeta Turnu Severin, Mehedini.

    n cadrul evenimentului ne propunem promovarea obiectivelor, rezultatelor i a indicatorilor proiectului. Pentru informaii suplimentare despre proiect: Persoana de contact: Pr. Daniel Achim Reprezentant legal proiect Episcopia Severinului i Strehaiei Tel. 0788258902 Mai multe informaii despre programul de finanare pot fi obinute de pe site-ul AMPOSDRU www.fonduri-ue.ro/posdru/

    Motivul amnrii, dup declaraiile primarului Constantin Gherghe, ar fi acela c n luna octombrie a.c., se va tii cu precizie hotrrea Guvernului pri-vind suma de bani pe care Primria o va putea aloca drept subvenie pentru po-pulaie. n orice caz, iarna care vine se anun cu scumpirea gigacaloriei i, in-diferent sub ce form va fi aceast majo-rare, pe hrtie, ea va fi suportat tot de ctre populaie. La ora actual preul gi-gacaloriei este de 221,65 lei, RAAN ce-rnd ca preul s creasc la 251,24 lei. Tot n cadrul acestei edine, consilierii locali ai PDL Mehedini au inut s rea-minteasc secretarului primriei, Ioa Rogobete, c nepunerea n practic a dou hotrri judectoreti privind

    schimbarea a doi consilieri locali PDL care, dup depunerea jurmntului de consilier local au schimbat macazul spre PSD, va crea mari probleme financiare, la ora actual Consiliul Local fiind ne-voit s plteasc o amend de peste 300 milioane lei vechi. i de aceast dat, consilierii locali, chiar dac Ioa Rogo-bete i primarul Constantin Gherghe au artat clar faptul c vina aparine consi-lierilor care au votat i continu s vote-ze mpotriva acestor proiecte, aleii de la putere nu au neles faptul c amenda va trebui pltit din buzunarele lor i nu din banii publici i continu s se bl-ceasc n mocirla ilegalitilor.

    Buletin de Mehedini

    RAAN cere majorarea tarifului la energia termic

    Investeste in oameni! Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013 Axa prioritara 5 Promovarea masurilor active de ocupare Domeniul major de interventie 5.1 Dezvoltarea si implementarea masurilor active de ocupare Titlu proiect: O noua sansa in cariera ta! Cod contract: POSDRU/130/5.1/G/126253 Beneficiar: Asociatia SCIENTIA NEMUS

    Data publicrii: Iulie 2014

    ANUN LANSARE PROIECT O nou ans n cariera ta!

    ID _POSDRU/130/5.1/G/ 126253

    Asociaia SCIENTIA NEMUS, n parteneriat cu Asociaia NEW VISION XXI On Long Life Learning i S.C. PSIHO-EXPERT S.R.L., implementeaz proiectul cu titlul O nou ans n cariera ta!, proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013, Axa Prioritar 5

    Promovarea msurilor active de ocupare, Domeniul Major de Intervenie 5.1

    Dezvoltarea i implementarea msurilor active de ocupare, ID_POSDRU/130/5.1/G/ 126253. Proiectul se desfoar n perioada iulie 2014 decembrie 2015.

    Obiectivul general al proiectului vizeaz dezvoltarea abilitilor socio-profesionale pentru 460 de omeri, dintre care 165 omeri de lung durat, prin msuri integrate de

    stimulare a ocuprii, n scopul atragerii i meninerii pe piaa forei de munc a ct mai

    multor persoane i a creterii ratei de ocupare la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia.

    Activitile principale ale proiectului constau n furnizarea de servicii de informare i consiliere profesional, programe de formare profesional continu, evaluarea i

    certificarea competenelor dobndite i activiti care sprijin cutarea unui loc de

    munc.

    Grupul int al proiectului este format din 460 de omeri, din care 165 omeri de lung durat.

    Detalii suplimentare putei obine de la: Asociaia Scientia Nemus

    Irina Spnu, Responsabil informare i publicitate

    [email protected]

    n edina de Consiliu Local din data de 24 iulie a.c., consilierii locali severineni au scos de pe

    ordinea de zi proiectul referitor la cererea RAAN de majorare a tarifului la energia termic,

    amnndu-l ns pentru lunile viitoare.

  • 928 Iulie - 03 August 2014

    NOU!!!SPLTORIE

    AUTO

    Domnul Sorin Nicolicioiu este di-rector la Romsilva i-evident-consilier judeean! Tot evident este faptul c domnia sa a ajuns n aceste posturi gra-ie PDL-ului, la fel cum ai ghicit, a fost printre primii trdtori care au trecut sub pulpana Puterii Acolo se simte el bine! Nu-i mai facem procese de conti-in domnului director Nicolicioiu, des-pre cum ar fi fost dac ar fi trebuit s candideze n nume propriu i nu tupilat

    GALERIA TRDTORILORSptmna aceasta: SORIN NICOLICIOIU

    pe o list de partid, ntruct, la cea mai simpl chestionare domnia sa transpir,

    se roete i tace blbit! Cam att poate Aaaa, nu, greesc, mai poate ceva! Pe perioada cnd era membru PDL, domnia sa era ef de crucior prin supermarket-urile severinene. Atribuii-le funciei respective le executa nve-mntat n uniforma de la Romsilva, ca s fie treaba treab. Chiar dac nsoito-rii cruciorului erau mai muli (n-a mai rmas niciunul n PDL!), funcia de conductor i era atribuit, scuzai ex-presia, celui mai fraier Sigur c nu suspin nimeni dup domnul Nicolicio-iu, dar tare am vrea s vedem i noi n ce a constat efortul domniei sale de con-silier judeean, ce iniiative a avut, cum s-a achitat de sarcinile astea, ntruct, conform declaraiei de avere, doar pe

    anul 2013 a ncasat de pe urma ei suma de aproape 10.000 de lei. Cu un teren i trei imobile, n Mehedini i Gorj, dom-nul Nicolicioiu se situeaz mult peste ceea ce nseamn un om cu stare, nu-mai pe la rubrica caracter avnd sufi-ciente deficiene domnia sa, dar asupra acestora vom reveni, c e mult de poves-tit. i mai interesant este declaraia de interese a domnului consilier judeean, acolo unde cu propria mnu scrie c face parte din ASOCIAIA STEAUA LUI SEVER Venerabile, aia nu e ASOCIAIE, e LOJ i Constituia spu-ne c e discret, nu secret, aa c nu mai piti realitatea dup vorbe, c nu e domeniul tu! tim, tot blbit ne-ai transmis i c o s ne dai n judecat, dar nu ne speriem, drept dovad o s continum!

    Buletin de Mehedini

  • 10

    28 Iulie - 03 August 2014

    .......

    Micri specifice ornduirii socialiste

    n pisc

    epene

    A strpi

    Lng Stan

    Aglomerat

    Penibil

    VeneticDiodStaiune GJ

    Printe(dim)SanduNiulescu

    Copiat prinefracie

    fiat

    Pova

    Msuragrar

    Oreneti

    A uza

    Lecturat

    Compactai

    Refec

    Tetenlat

    VericaniCoulee Fricoi

    Ivit

    ncepe gerul

    Deopotriv

    12 luni

    Teren desportRcit pemiljoc

    Carte mare

    Corp depitic

    Zile romane

    Macagiu

    n lesLinguit

    n Paris

    Corp de vit

    Larg

    Pe cal

    Ctat pemijloc

    C.O.Manda

    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    7

    8

    9

    10

    REBUS I INTEGRAME

    MICRI SPECIFICE

    ORNDUIRII SOCIALISTE

    C.O. MANDA

    ComunalOrizontal: 1)Comun. 2) A goni Element de compunere savant cu semnificaia ambian. 3) A suda Nu-i deas. 4) ntrebare La intrarea n oraul Nantes Astfel. 5) Negustor de cri vechi n rat. 6) Diminutiv pentru Nicolae La. 7) ine de Italia antic Bani i animale. 8) Dat cu usturoi Cup. 9) Sume de bani destinate a doua oar. 10) Atenionat.

    Vertical: 1) ntrecere n Balcani. 2) Nebuni. 3) Url la lun Cas cu actori. 4) Arini A doua not. 5) Carmen Gruia A muncit. 6) Anotimp alb Foi.7) Ars pe spinare Tras pentru noroc. 8) A aerisi Disc. 9) Scoatere din uz n pat. 10) Prima n gam Necredincios.

    C.O.Manda

  • 11

    28 Iulie - 03 August 2014

    Reeta sptmniiIngrediente: 5 roii, 5 ardei grai

    verzi, 4-5 cartofi, 200 ml sos de roii, 250 ml ap, 50 ml ulei msline, 400 gr carne tocat de vit, 150 gr orez cu bob lung, 1 ceap mare, 1 morcov mic, 1/2 legturic ptrunjel, 4 fire mrar, 3 linguri ulei, sare, piper

    PreparareSe taie un cpcel la roii. Se sco-

    bete pulpa roiilor. Pulpa se mixea-z n robot pn devine piure. Se taie un cpcel la ardei. Se cur ardeii de cotoare i nervuri. ntr-o tigaie se ncinge uleiul pentru umplutur. Se adaug ceapa tocat fin i morcovul rzuit. Se clesc pn ceapa este foarte moale. Se adaug carnea i se prjete pn-i schimb culoarea i nu mai e deloc roz. Se adaug orezul

    i se mai prjete 2 minute, ameste-cnd des. Se adaug pulpa roiilor, verdeaa tocat fin, sare i piper dup gust. Se omogenizeaz. Se aduce coninutul la fierbere i se fierbe 2 minute. Se aeaz legumele ntr-un vas care s le cuprind lejer. Se um-plu legumele cu umplutura de carne i orez. Se aeaz capacelele pe legu-me. Cartofii se cur i se taie cu-

    buri sau felii pe lungime. Se distribu-ie cartofii printre legume. Se toarn deasupra sosul de roii, apa i uleiul de msline. Se presar sare i peste legume i peste cartofi. Se d tava la cuptor, la 200C, pentru 50-60 minu-te. Se verific s fie orezul i cartofii fieri dup acest timp i apoi se scot din cuptor.

    Legume umplute cu carne i orez

    Activitile preventive, desfurate de ctre ca-drele Inspeciei de prevenire a I.S.U. Mehedini, au continuat, n cursul zilei de joi, 24 iulie a.c., n localitile imian i Hinova. Pe timpul controale-lor de prevenire planificate n aceste localiti, ca-drele I.S.U. Drobeta au verificat activitatea co-mitetului local pentru situaii de urgen de la nivelul primriilor, dar i modul de aciune ntr-o situaie de urgen al voluntarilor din cadrul ser-viciilor voluntare pentru situaii de urgen. Pen-tru a-i testa, pompierii au stabilit scenarii, care vi-zau producerea unui incendiu de vegetaie uscat la nivelul localitii imian i producerea unor in-undaii la nivelul localitii Bistria, comuna Hi-nova. Exerciiile desfurate au urmrit antrena-

    rea personalului comitetelor locale i serviciilor voluntare pentru situaii de urgen de la cele dou localiti, privind organizarea, conducerea i aplicarea msurilor n situaii de urgen, cu sco-pul de a proteja populaia de efectele acestora. Un alt obiectiv a fost acela de a verifica dac echipa-mentele dentiinare-alarmare funcioneaz, dar i dac serviciile voluntare au echipamente i mij-loace necesare interveniei n cazul unor situaii de urgen generate de incendii de vegetaie usca-t i inundaii. La aceste activiti a participat i inspectorul ef al ISU Mehedini, care a fost mul-umit de activitatea comitetelor locale pentru situ-aii de urgen.

    Incendiile de vegetaie uscat i inundaiile sunt riscuri cu care se confrunt o mare parte din

    localitile judeului Mehedini. Pentru a le gestio-na ct mai bine, este nevoie ca membrii comitetelor locale pentru situaii de urgen, constituite la nive-lul primriilor, dar i ai serviciilor voluntare s fie bine pregtii. De aceea, ISU Mehedini desfoar activiti de instruire i control cu toate comitetele locale pentru situaii de urgen, dar i cu serviciile voluntare pentru situaii de urgen.

    PURTTOR DE CUVNT Plt. maj. Ramona NISTOR

    Activiti preventive desfurate de ISU Mehedini n localitile

    imian i Hinova

    Poliitii mehedineni continu activitile pentru gsirea minorului disprut la data de 19.06.2014. Din verificrile efectuate pn n prezent a rezultat faptul c, oferul unui autoturism de culoare verde, nmatriculat n judeul Mehedini, a recunoscut copilul disprut, din fo-tografia amplasat ntr-o staie Peco de pe raza localitii Ptulele, afirmnd c l-a luat cu maina de la ieire din loc. Ptulele i a cobort n localitatea Gruia. ntruct angajatul staiei Peco nu a reinut numrul de nmatricu-lare al autoturismului i nu cunoate identitatea condu-ctorului auto, poliitii mehedineni fac apel la persoana n cauz s se prezinte la cea mai apropiat unitate de poliie pentru a oferi date i informaii suplimentare ce pot conduce la gsirea minorului. Reamintim c la data de 08 iulie a.c., agenii Postului de Poliie Punghina au fost sesizai cu privire la dispariia de la domiciliu a mi-norului Neagoe tefan Alin, n vrst de 11 ani, domici-liat n comuna Punghina, sat Recea, judeul Mehedini. Minorul, la data de 19.06.2014, a plecat pe jos din satul Viau, comuna Ptulele, judeul Mehedini ctre localita-tea Recea, comuna Punghina, fr a mai ajunge pn n prezent acas. Poliitii de la Biroul Urmriri al Serviciu-lui de Investigaii Criminale au demarat imediat cercet-rile pentru gsirea acestuia. La data dispariie minorul prezenta urmtoarele semnalmente: nlime 1,35 m, ten deschis,constituie atletic, fa oval, pr blond cu fir drept tuns scurt, ochi cprui, urechi mici cu lob dezlipit; La data dispariiei era mbrcat n tricou de culoare roie, pantalon lung din stof culoare albastr, iar n pi-cioare purta sandale. Minorul a fost dat n urmrire la nivel naional i n consemn la frontier. Cei care pot oferi informaii care s conduc la gsirea acestuia sunt rugai s sune la numrul unic de urgen 112 ori s anune cea mai apropiat unitate de poliie.

    Poliitii mehedineni fac apel la toate persoanele care au intrat n contact cu

    minorul de 11 ani, disprut, s se prezinte la cea mai apropiat unitate de

    poliie pentru a da mai multe detalii necesare gsirii acestuia

  • 12

    28 Iulie - 03 August 2014

    Pe orice strad mergi, la orice col de bloc, lng fi-ecare magazin de cartier, te loveti de mici depozite de butelii cu GPL pentru populaie. n spaii total improprii, la ndemna fiecru-ia, fr mijloace de stingere a incen-diilor, aceste butelii pot n orice mo-ment s devin inta unui piroman i s pun n pericol sigurana cet-enilor. Nu trebuie uitat cu vederea c n unele cazuri, lng aceste mici depozite sunt amplasate i pubelele de gunoi, motiv pentru care o ade-vrat de oameni ai strzii petrec mult timp n apropiere buteliilor, iar un gest necugetat s-ar putea trans-forma n orice clip ntr-o adevrat tragedie. Ct despre comerciani, acetia nu par a fi interesai de nor-

    Mehediniul curat de pericoleCentrele de desfacere a buteliilor cu GPL ctre populaie

    s-au nmulit n judeul Mehedini precum ciupercile dup ploaie. Comercianii, indiferent c aveau sau nu autorizaie,

    nu in cont n nici un moment de pericolul la care este supus populaia, aceste centre fiind amplasate la colurile blocurilor, improprii, fr mijloace de stingere a incendiilor i la ndemna oricrei persoane ce ar putea s produc n

    orice moment o adevrat catastrof pentru locatarii blocurilor din apropiere.

    mele de siguran ce ar trebui res-pectate, singurul lor interes fiind acela al ctigului. Sanciuni drastice pentru

    comercianiNumai c, pompierii mehedin-

    eni au luat la puricat toate aceste centre. Interesant este faptul c din 65 de centre controlate n decurs de nici dou luni, niciunul nu a scpat nesancionat, semn c normele de siguran erau strine pentru comer-ciani. Referitor la acesta aspect am

    cerut lmuriri de la ISU Mehedini. Iat i rspunsul prompt al institui-ei. Urmare a solicitrii d-voastr, nregistrat cu nr.4/10.07.2014 la In-spectoratul pentru Situaii de Urgen- Drobeta, v transmitem rspun-sul la informaiile solicitate. Cadrele Inspeciei de prevenire a ISU Mehe-dini au desfurat, n lunile iunie-iulie a.c., controale tehnice de speci-alitate la 65 de puncte de desfacere a buteliilor cu GPL ctre populaie, n unitile administrativ-teritoriale ale

    municipiilor Dr.Tr.Severin i Oro-va. Pe timpul verificrilor, s-a urm-rit existena autorizaiilor de securi-tate la incendiu, respectarea distanelor de siguran fa de veci-nti, dotarea cu mijloace tehnice de aprare mpotriva incendiilor, existena indicatoarelor de avertiza-re i informare, precum i modul de depozitare i manipulare a buteliilor. n urma controalelor s-au constatat mai multe deficiene, fapt ce a deter-minat aplicarea unui numr de 65 sanciuni contravenionale i dup caz, ridicarea rastelelor cu butelii de ctre firmele distribuitoare. Nu au fost autorizaii de securitate la in-cendiu anulate. Precizm c, pentru nfiinarea i exploatarea punctelor de desfacere a buteliilor ctre popu-laie, legislaia ce trebuie respectat n domeniul aprrii mpotriva in-cendiilor este urmtoarea:

    Legea 307/2006 privind aprarea mpotriva incendiilor;

    HGR 1739/ 2006 pentru aproba-rea categoriilor de construcii i amenajri care se supun avizrii i/sau autorizrii privind securitatea la incendiu, modificat;

    OMAI 163/2007 pentru aproba-rea Normelor Generale de aprare mpotriva incendiilor, normativ pentru proiectarea, execuia, ex-ploatarea i postutilizarea punctelor de desfacere a buteliilor cu GPL la consumatori, Indicativ 018-97 se arat n comunicatul primit de la ISU Mehedini.

    C.O.Manda

  • 13

    28 Iulie - 03 August 201432 MEHEDINEANUL07 - 13 August 2013

    Asigur, ntr-un decor deosebit i condiii

    excepionale, organizarea de mese festive i

    evenimente deosebite. Rezervri la telefon

    0371428980.

    Queens caf & lounge

    4th I.G. BibicescuThe Royal Coffee Shop in Town

    NOUCu vreo 15 ani n

    urm aprea n lumea pestri a divertismen-tului televizat matinal Teo Trandafir (fcnd cuplu cu Mircea Badea)! Cu un aspect atipic pentru vedetele feminine ale micului ecran (mai mult dect corpolent!), dar spu-moas i spontan, cu accente evidente de in-teligen peste cota de mediocritate a prezen-tatoarelor clasice, Teo prea c va deveni un fel de Oprah de Rom-nia atunci cnd s-a

    O vedet atipic: TEO TRANDAFIR

    transferat la Pro Tv i lansa n con-tiina public personaje ca Tana sau Nicoleta Luciu. Din nefericire, tot Teo este i cea care a contribuit decisiv la popularizarea unor pseu-do-vedete, cum sunt majoritatea manelitilor din Romnia, crora ea le-a fcut un inexplicabil i-proba-bil-deloc neinteresat lobby. A im-presionat cnd a nfiat-o pe micua Maia, dar a ocat (neplcut) cnd s-a aflat c nu vorbete, de vreo trei ani, cu tatl su, doctorul Ion U. Amnuntul acesta s-a aflat cnd era internat ntr-o clinic din Viena, suferina sa readucndu-i admira-torii alturi. ntr-un nemeritat con de umbr a intrat cnd a intrat n politic, dar mandatul su, pe lng faptul c a fost nesemnificativ, a fost unul extrem de scurt. A mai

    consumat i un mariaj extrem de scurt, ca o furtun, iar acum anun dou evenimente majore: mpca-rea cu tatl su i lansarea unui nou proiect tv. nc din aceast toamn. Cu sinceritate, i urm succes n ambele ntreprinderi!

    Mehedineanul

    UNIUNEA EUROPEAN GUVERNUL ROMNIEI

    Fondul Social European

    POSDRU 2007-2013 Instrumente Structurale

    2007-2013 OIPOSDRU

    Investeste in oameni! Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013 Axa prioritara 2 Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii Domeniul major de interventie 2.1 Tranzitia de la scoala la viata activa Titlu proiect: Creativitatea ca Resursa Educationala de Antrenare a Tinerilor pentru Piata Muncii (CREAT pentru piata muncii) Cod contract: POSDRU/161/2.1/G/141090 Beneficiar: Asociatia SCIENTIA NEMUS

    Data publicrii: Iulie 2014

    COMUNICAT DE PRES

    Recrutare grup int

    Asociaia SCIENTIA NEMUS, n parteneriat cu Asociaia de Turism Ecologic Camena, S.C. PSIHO-EXPERT S.R.L. i Asociaia Romn de Terapie

    Comportamental i Cognitiv, deruleaz proiectul Creativitatea ca Resurs

    Educaional de Antrenare a Tinerilor pentru Piaa Muncii (CREAT pentru piaa

    muncii), proiect cofinanat din Fondul Social European prin Programul Operaional

    Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

    Prin implementarea proiectului CREAT pentru piaa muncii partenerii i propun s dezvolte competene de management al creativitii n dezvoltarea carierei

    profesionale, pentru 360 de elevi de liceu i studeni, din judeul Mehedini. Cei 360 de beneficiari vor participa la activiti care vizeaz dezvoltarea unei atitudini

    creative i a unei viziuni creative asupra carierei profesionale. n cadrul proiectului se

    vor desfura activiti de consiliere individual i de grup, realizarea unor ateliere de

    creativitate general i creativitate specific, n domeniile antreprenoriat, marketing i

    personal branding, ntlniri cu profesionisti n diverse domenii de activitate, trguri de

    carier, unde se vor prezenta i premia proiectele creative in domeniul carierei,

    realizate de ctre participani.

    NSCRIERE: ADRESA: sediul Asociaiei de Turism Ecologic Camena str. Chiinu, nr. 12. PROGRAM: luni, mari, joi i vineri ntre orele 17:00-19:00. DOCUMENTE:

    Buletin elev/student original i copie

    Certificat natere elev/student original i copie

    Adeverin elev/student

    Buletin printe/tutore original i copie

    Detalii suplimentare puteti obtine de la: Asociatia Scientia Nemus

    Cosmina Urde, Responsabil grup int

    Tel: 0737 022 918; Mail: [email protected]

    Mehediniul curat de pericole

  • 14

    28 Iulie - 03 August 2014

    VNZRI Vnd garsonier confort I, una

    camer de zi, buctrie, baie, hol, et. 2, sc. 1, ap. 14, lng Pompieri, fr mbuntiri. Pre negociabile. Tel. 0770793628 sau 0753896835.

    Vnd n satul Bunoaica 1 ha pdure si 1 ha teren. Tel. 0740048800.

    Vnd teren 500 mp pe aero-port, posibiliti ap i curent i garsonier. Tel. 0742680478

    Vnd main ngheat cu un cap la 220V i main Wolsvagen T3 motor 1,6 motorin. Tel. 0742680478.

    Absolvent a facultii de Hi-drotehnic, doresc s lucrez n acest domeniu, n contabilitate pri-mar, ngrijesc colari, btrni, fac curenie. Tel. 0770836620.

    Vnd vil P+1, zon central, 5 dormitoare, dou holuri mari, garaj, baie, buctrie, teren 100 mp. Pre negociabil. Tel. 0723305925.

    Vnd vil P+1 toate faciliti-le, zon central, pre negociabil. Tel. 0723305925.

    Vnd cas cu 3 camere mobi-late, dependine, fntn n curte la osea naional, asfaltat, 1 ha pomi altoi diferii i 10 ha teren n comuna Dumbrava. Pre negocia-bil. Tel: 0256457038 Timioara

    Vnd vac ftat de o lun i jumtate cu viic la a patra fta-re. Pre negociabil. Tel: 0252362882 dup ora 20.00.

    Vnd transformator sudur cu rcire n ulei. Pre negociabil. Tel: 0252362882, dup ora 20.00.

    Vnd n satul Bunoaica 1 ha pdure i 1 ha teren intravilan cu pomi fructiferi i o caban din bile de brad cu 2 camere i buctrie. Tel: 0740048800.

    Cumpr moar mlai (val) format mic. Tel: 0730811571.

    Vnd cas cu 3 camere +buc-trie + baie n Tabaci, dou saltele tip Relaxa, main de cusut ILEA-NA, aparat de abdomene, sob emailat SUPER. Tel. 0770687160 sau 0741 337672

    Vnd Opel Astra G Cara-van, an fabricaie 2001, euro 4, air-bag 4, motor 1,2 injecie benzin, AC, ABS, nchidere centralizat,

    km reali 200.000, unic proprietar, foarte bine ntreinut. Pre fix 3000 euro. Tel. 0723/631348.

    Execut lucrri de instalaii sa-nitare i nclzire de toate tipurile la preul pieei. Tel. 0723/631348.

    Ofer colecionarilor, colecii de discuri, reviste, ziare i diverse obiecte rare. Tel. 0722/086474.

    Vnd uic de prun, orice cantitate. Pre foarte bun. Tel. 0742957592.

    Vnd gospodrie n comuna Malov, cu dou case la curte, una la etaj plus anexe gospodreti, te-ren intravilan 4000 mp, extravilan 4 hectare, vie 1100 buteni, nclzi-re central. Pre negociabil. Tel: 0731/126646.

    Vnd boiler electric 5 litri, ne-folosit. Pre negociabil. Tel: 0252/362882 sau 0754/520261.

    Vnd 4 buc lamp cu neon , lungimea tubului 1200 mm. Pre neg. Tel. 0252/362882 sau 0754/520261.

    Vnd dou buci birouri pentru colari, noi, nefolosite. Pre neg. Tel. 0252/362882 sau 0754/520261.

    Vnd teren intravilan 10.000 mp, posibiliti curent electric i ap n comuna Tmna, sat Creme-nea de Jos. Pre neg. Tel. 0252/362882 sau 0754/520261.

    Vnd teren extravilan 1,200 ha n comuna Tmna, sat Creme-nea de Jos. Pre neg. Tel. 0252/362882 sau 0754/520261.

    Vnd teren n Ogradena Ve-che-Eelnia (lng Orova), supra-fa 1096 mp. Relaii la telefon 0033675986816.

    Vnd teren n Ogradena Ve-che-Eelnia, suprafa 422 mp., cu deschidere la Dunre. Relaii la te-lefon 0033675986816.

    Vnd garsonier ultracentral. Pre 17.000 euro negociabil. Tel: 0725/176.788

    Vnd apartament 2 camere, parter, fr mbuntiri, chiar cu credit ipotecar, zona Clrai. Tel. 0252/318898 sau 0740/182.755

    Vnd parter cas zon centra-l. Tel. 0755/123390. ntre orele 18.00 21.00

    Vnd garsonier cf 1 suprafa util 32 mp, stare foarte bun, mo-bilat i utilat., n spate la Raiffei-sen de pe Bulevard. Bl C1, sc.1 et. 2. Pre negociabil. Tel: 0741/216902

    Vnd mobil buctrie i ptu pentru copii cu saltea cu iarb de mare. Tel. 0754/520261 sau 0252/362882 dup orele 20.00. Pre negociabil.

    Vnd cas, anexe, ap, curent, pomi, vie, pdure, teren arabil. Co-muna Voloiac. Tel. 0754/520261 sau 0252/362882 dup orele 20.00. Pre negociabil.

    Vnd discuri muzic popular zona Oltenia, Muntenia din anii 1960 1980. Tel. 0754/520261 sau 0252/362882 dup orele 20.00. Pre negociabil.

    Vnd ifonier cu una u i sertar, lad de zestre, ambele foarte vechi de peste 200 de ani. Tel. 0754/520261 sau 0252/362882 dup orele 20.00. Pre negociabil.

    Vnd apartament 2 camere, deomandat, etaj 2, mici mbunt-iri. Pre 83.000 lei, negociabil. Tel: 0748/357.059

    Vnd cas 4 camere, magazie, ptul, pivni, fntn n curte, ap potabil, grdin, suprafa 1000 m.p., vie, pomi fructiferi, comuna Vnjule. Pre 35000 negociabil. Tel. 0733711806.

    Vnd piese combin Jonn De-ere, dezmebrez mas tietoare, 2 roi motrice, 2 roi direcie, piese transmisie, cutie viteze site la pre-ur i fo ar te convenabi le . Tel:0732.583.177,0755.840.621

    Vand Voucher Rabla cu valoa-rea de 6500 lei, emis in data de 9 iulie 2013, 3000 lei negociabil. Re-latii la numerele 0762657505 sau 0767229903.

    Vnd cas n ora Strehaia zon central, str. Stroescu nr. 19, 3 camere i buctrie cu teracote, 2 holuri, baie i beci, grdin flori, curte cu fntn cu ap potabil, anexe gospodreti, acces 2 autotu-risme sau 2 microbuze, grdin de legume mare cu ap de la reea, pomi fructiferi i vi de vie.

    Pre 32.000 euro negociabil. Tel 0724959652

    VND -Apartament 3 came-re decomandat, n faa colii Ge-nerale nr 11, bloc reabilitat termic, termopane, gresie, faian, ui schimbate, parchet. Merit vzut. Pre negociabil. Tel: 0723/259/016.

    Vand Garsoniera confort 1,cu fata la faleza etaj 2,supra-fata 30 mp,str:cernei nr 33,sc A. Tel:0723.647.236, 0727.891.825

    Vnd cas i buctrie n com Poroina Mare Mehedini, acoperite cu igl, teren 2.500 mp. Locuine btrne sau materiale rezultate din demolare. Tel:0731.786.211, 0352.803.492. Pre:negociabil

    Vnd apartament 2camere, de-condat, etajul 4, izolat termic aco-peri, calorimetre, apometre +F+P, buct r ie mobi lat nou. Tel:0768.147.902

    Vnd apartament 4 camere, et 3, G+F+P, 1garaj pentru 2 maini. Pre:negociabil. Tel:0754.771.102

    Vnd cas n Sat Argineti Com.Butoieti Jud.Mh,compus din 6 camere,beci,etaj+parter, teren 5.000 mp. Pre:negociabil. Tel:0742.347.347, 0352.421.133

    Vnd Ferm Mic n Sat Izvoarele,Mehedini, 5 ha,cas 4 c a m e r e , a n e x e , p i v n i , 8.000mp,plea cu vie i pomi irigat,combin John Deere mas taiere3,80 m. Pre:preul zonei. Tel:0755.840.621, 0732.583.177.

    Vnd Ferm Mic n Izvoare-le-Mehedini-compus din sediul fermei, cas n sat -5 ha teren iri-gat, pomi i vi de vie,combin John Dere. Pre:12.000 euro. Tel:0755.840.621, 0732.583.177.

    Vnd set vase de gtit 6 buc cu termostat din oel inoxidabil,fund cu 3 straturi se spal foarte uor,acte la zi ,garanie 3 ani. Pre: negociabil. Tel:0754.520.261, 0252.362.882.

    Vnd plit cu 2 ochiuri cu in-ducie electromagnetic,consum redus de curent, randament 9 6 % , e f i c i e n t e r m i c mare,programare timp,oprire auto-mat, model Home,nefolosit. Pre:negociabil. Tel:0754.520.261, 0252.362.882.

    Vnd dou bancuri metalice pentru lctuerie i sudur cu u i ,5 ser tare i p ol i . Pre:negociabil.Tel:0754.520261, 0252.362.882

    Vnd sob de teracot, grtar, ue, cuptor. Pre:negociabil. Tel:0754.520.261, 0252.362.882.

    Vnd sau nchiriez apartament 3 camere n Drobeta Turnu Seve-rin. Relaii la tel. 0745/158060

    nchiriez apartamente mo-bilate i utilate n zonele CET i Stomatologie. Pre 150 euro. Tel. 0740472842.

    Absolvent a Facultii de Hi-drotehnic doresc s lucrez. Tel. 0770836620.

  • 15

    28 Iulie - 03 August 2014

    Talon de MICA PUBLICITATE - GRATUITNume: ________________________________________________________________Prenume: _______________________________________________________________CI/BI: seria ________ Nr. __________________________Localitatea: _____________________________________________________________TEXTUL ANUNULUI:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Trimitei pe adresa: Drobeta Turnu Severin, judeul Mehedini, strada I.C. Brtianu Nr. 11 A,

    orice anun de mic publicitate.Atenie! Pentru anunurile matrimoniale, de comemorare sau deces este obligatorie furnizarea

    numelui complet i numrul de telefon.

    Talon de MICA PUBLICITATE - GRATUITNume: ________________________________________________________________Prenume: _______________________________________________________________CI/BI: seria ________ Nr. __________________________Localitatea: _____________________________________________________________TEXTUL ANUNULUI:___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Trimitei pe adresa: Drobeta Turnu Severin, judeul Mehedini, strada CRIAN, Nr. 25, etaj 2

    orice anun de mic publicitate.Atenie! Pentru anunurile matrimoniale, de comemorare sau deces este obligatorie furnizarea

    numelui complet i numrul de telefon.

    Vnd porci de la 100 Kg la 200Kg. Tel. 0724. 344836

    Vnd convenabil: colar sufra-gerie, canapea. Frigider stare bun. Tel:0748/564643

    Vnd cas n Dr Tr Severin, Str:Eroii de la Cerna,Nr 24. 270 mp,cadastru, toate utilitile. Tel:0771.480.161

    nchiriez spaiu pe Str: GH.I.ieti (fosta Cosminului) Nr 30, spaiu preferabil construcie (fcut contract la nelegere pe ter-men de ? ani) fr plata chiriei pe aceti ani. Tel:0748.564.643

    Vnd combin Class-Senator, masa3 m, motor Ford 3 pistoane stare impecabil+echipamente floarea soarelui. Pre:7.000 euro. Tel:0746.928.899

    Vnd cultivator 5 secii, pre 600 euro,dou grape disc reglabil i una rotativ 100 euro bucata: Remorc 4,5 tone 1000 euro, Vin rou de butu-r 5 lei/litru, gru 1.20 ban/kg, 20 oi 100 euro bucata. Tel 0746.928.899

    Colecionar-cumpr tablouri, sculptur, monede, bacnote, med-alii, decoraii, timbre, icoane, cea-suri, argintrii, bijuterii, cri po-tale, discuri, ziare, reviste vechi, fotografii, acte, aciunii, sbii, stilete, porelanuri, cristale, alte antchiti. Tel:0723-926322 :0751-721591

    Vnd cas n comuna Hinova jud. Mehedini cu 4 camere, beci, nclzire central 150mp. Pre ne-gociabil. Tel. 0252/354282

    Vnd garsonier F.I. Orova mobilat i utilat, mbuntiri, centru. Pre 12.000 euro. Telefon 0723.815.633

    Vnd 1200 mp teren pe Clisu-ra Dunrii. Pre 10 euro mp. Te-lefon 0723.815.633

    Vnd aparat de fotografiat PRAKTICA. Pre atractiv i ne-gociabil. Tel. 0752/944015

    Vnd cas 2 camere + 10.000 mp. teren intravilan. Pre 50.000 RON sau 15.000 Euro negociabil. Tel. 0747/859472 sau 0762/342883.

    Vnd cas n comuna Hinova jud. Mehedini cu 4 camere, beci, nclzire central 150mp.

    Pre negociabil. Stanciu Ion.Vnd cas la ar - Opri-

    or :3casen curte: 2 btrneti ,

    1 nou cu etaj: la parter beci din piatr la etaj din caramid. Spaiu 1300 mp. La 65 km de Severin. Pre negociabil. Tel : 0756/536533 0769/065930

    Vnd Org Roland VA 7 sta-re foarte bun. Pre 500 EURO ne-gociabil i Roland EXR E2 - 400 EURO neg.(a fost cumparat nou i folosit 2 luni, carte, cd-uri, style )Tel : 0756/536533 0769/065930

    Vnd teren intavilan 1000 mp,(lng centura ocolitoare a oraului) zona Carrefour. Pre: ne-gociabil. Tel:0252/388/092

    Vnd cas btrneasc n com.Voloiac,cu 2 camere,antreu sal,beci,separat buctrie de var,buctarie de iarn,grajd ptul,cuptor,curent,ap,grdin,pomi,vie acas i la cmp pdure,teren extra-vilan ferit de inundaii i alunecri. Pre:-negociabil. Tel:0252/362/882 sau 0745/520/261

    Vnd sistem home-cinema 5+1 deosebit, compatibil cu orice sistem video, pre negociabil. Re-laii la telefon 0751657411.

    Vnd apartament 2 camere semidecomandat, G+F+P+T+AC, etaj 4, bloc din crmid, zona Stomatologie. Pre 27.000 euro. Tel. 0724.755099

    Vnd 3 mese de biliard nr 8 marca

    Chesterfild,lemn masiv,couri din piele,suprafa semi rapid,inclusiv accesorii, set bile, tacuri,suport tacuri i cret, lmpi 3 becuri, huse i triunghiuri n perfect stare de funcionare. Pre atractiv i negociabil,Tel:0722.207930

    Vnd mobil sufragerie i frigider,stare bun. Pre convena-bil Tel:0720006852

    Transport zilnic persoane in Italia, Spania,Portugalia, Franta, Belgia, nglia, Irlanda si Germania la destiantie, cu masini moderne climatizate. Tel.0721285100

    Caut menajera, persoana fr locuin, ofer mncare,cazare, mbrcminte i 200 roni pe lun. Tel:0730811571

    Inchiriez apartament cu 2 camere, semidecomandat, parter, complet renovat-parchet, gresie si faianta, usi lemn, usa metalica acces, timplarie PVC, instalatii termice, sanitare, electrice noi.Spatiul este pretabil atat pen-tru locuinta cat si pentru spatiu comercial sau birou. Bucatarie complet utilata (aragaz, frigider, mobilier, hota, masina spalat).Pret: 150 euro/luna semimobilat sau 250 euro/luna complet mo-bilat, plus garantie.Apartamentul este situat in zona Ionescu-Sises-

    ti-Independentei. Relatii la tel.: 0745641769.

    Vand in Oras- Baia de Arama teren constructie casa, supafata teren 8750mp. Tel:0252-318898

    Vnd n Vnju Mare cas cu 3 camere,hol, beci,baie,buctrie,anexe,fntn,grdin, vie,faciliti canal,dublu front stradal,intabulat Pre:18.900 eu-ro-neg. Tel:0757/381/551

    Vnd n Livezile gospodrie cu dou case bune buctrie,anexe,grdin 6,5 ari i alt grdin de 30 ari cu heleteu i arbori.Acte de mn. Pre:29.000 ron-neg. Tel:0252/354/241

    Ofer spre nchiriere n Bucureti Garsonier confort 1,zona Eroii Revoluiei,etaj 1,complet mobilat i utilat. Tel:0726/211/643.

    DIVERSE

    Ofer garsonier mobilat spre nchiriere, zona CPL, pre 400 RON (negociabil). Tel. 0740751113

    Schimb apartament 3 ca-mere decomandat etaj 1 zona Alion cu aprtament 2 camere decomandate etaj 1 sau 2-zon apropriat. Tel :0352.806.946 dup ora 16.

  • 16

    28 Iulie - 03 August 2014

    SEVERINUM ANTIKS E V E R I N U M A N T I K @YAHOO:COMWWW.SEVERINUMANTIK.RO

    Tel: 0753. 568. 354

    Ne gsii pe B-dul Tudor Vladi-mirescu, col cu str. Kissellef

    Vindem i cumprm antichi-ti, evalum i recondiionm.

    Magazinul nostru v ofer o gam variat de obiecte de art, mobilier vechi, bijuterii, picturi, numismatic, filatelie, obiecte de decor, pendule i ceasuri de buzu-nar, literatur, obiecte din sticl i

    ANTICHITI

    porelan ale unor manufacturi de prestigiu.

    Vrei s faci un cadou deosebit, s amenajezi un spaiu cu elegan, rafinament i bun gust?

    Te ateptm la

    SEVERINUM ANTIKPentru cunosctori!

    Convenia reunit a PDL i PNL d natere celui mai mare partid de centru-dreapta din istoria Romniei moderne. Dup 25 de ani de orgolii, ruperi, dou partide mari iau decizia de a deveni unul. Noul PNL, format din fuziunea prin contopire dintre PDL i PNL, are dou obiective majore:

    o S dea coeren unui program pentru Romnia, pe termen mediu i lung, care s scoat Romnia din logica guvernatului de pe o zi pe alta, i care s dea aripi dezvoltrii Romniei

    o S arunce n opoziie partidul care a fcut cel mai mult ru Romniei, PSD

    o Vizm nu numai ctigarea alegerilor prezideniale din acest an, dar i a alegerilor locale i parlamentare din 2016.

    De ce fuziune? Pentru c nu mai vrem construcii politice cu unic obiectiv, aa cum se ntmpl cu alianele, i care se rupeau odat atins obiectivul, aruncnd Romnia n instabilitate i proast guvernare. Istoria demonstreaz c asta se ntmpl cu alianele se ctig guvernarea iar apoi apar lupte i conflicte

    care conduc la ruperea alianei (CDR, Aliana DA, USL). Ctigarea preediniei Romniei este doar un obiectiv de etap. i pentru acest obiectiv s-a constituit Aliana Cretin Liberal. Noul partid are nevoie de cel puin ase luni pentru a fi nregistrat, nu ar fi fost timp.

    o De ce Aliana Cretin Liberal? Pentru c acest nume cuprinde esena celor dou partide care l compun. Popularii europeni pun n baza doctrinei cretinismul. Respectm morala cretin i tot ce nseamn valori fundamentale i drepturi ale omului. Liberal pentru c avem la baz respectarea libertilor individuale, respectarea proprietii, sigurana ceteanului, fr de care nu se poate construi o societate a anselor. Luni n ir, nainte de alegerile

    europarlamentare, s-a strigat nevoia de unificare a dreptei. Astzi, unificarea dreptei se face. Aducem n aceeai formaiune politic i PDL, i PNL, dar i Fora Civic i IRL. Atacurile din partea adversarilor politici demonstreaz un singur lucru: c le e fric de noua construcie politic.

    ALIANA CRETIN LIBERAL S-A NFIINAT!Despre acest eveniment vorbete domnul Marius Blu, senator de Mehedini