Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

109
Succes în culturile horticole azi și mâine 2014 Protecția culturilor

Transcript of Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Page 1: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Succes în culturile horticoleazi și mâine

Suc

ces

în c

ultu

rile

horti

cole

- az

i și m

âine

Înaintea utilizării oricărui produs de protecţie a plantelor este necesar să citiţi cu atenţie şi să respectaţi cu stricteţe toate indicaţiile, măsurile de siguranţă şi orice alte informaţii cuprinse în eticheta produsului. Informaţiile noastre tehnice se bazează pe teste exhaustive şi sunt, la nivelul celor mai recente cunoştinţe ale noastre, adevărate şi corecte, dar nu implică nicio garanţie deoarece condiţiile de utilizare şi de stocare sunt în afara controlului nostru. Descrierea şi datele privind caracte-risticile produselor nu conţin nicio afirmaţie referitoare la responsabili-tatea noastră pentru eventuale daune.

S.C. Bayer SRL Sos. Pipera nr. 42, et 1, 16, 17Sector 2, Bucureşti, cod 020112 Tel.: 021.529.5900; Fax: 021.529.5990

www.bayercropscience.ro 2014

Protecția culturilor

Page 2: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

1

Cultura viței de vie .........................................................2Cultura pomilor fructiferi .............................................36Cultura legumelor .........................................................74

Cuprins

Din cuprinsBolile viței de vie .................................................................................. 6Dăunătorii viței de vie ......................................................................... 30Pomicultura: probleme și soluții ......................................................... 36Principalele boli ale pomilor fructiferi.................................................. 39Principalii dăunători ai pomilor fructiferi ............................................. 46Importanța culturii legumelor .............................................................. 74Principalele boli ale tomatelor ............................................................ 76Controlul bolilor la castraveți .............................................................. 93Controlul bolilor la tomate .................................................................. 94Dăunătorii culturilor de legume .......................................................... 95Controlul dăunătorilor la tomate ....................................................... 105Controlul dăunătorilor la varză ......................................................... 106

Page 3: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

2

Protecţia viţei de viePentru protecţia culturii de viţă de vie compania Bayer România oferă un portofoliu complex, ce poate fi adaptat uşor diferitelor cerințe ale fermierilor în funcţie de vârsta plantaţiilor, zona de cultură, soiurile cultivate, destinaţia producţiei (vinificaţie sau struguri de masă), dar mai ales în funcţie de boli și dăunători, respectiv presiunea de infecţie sau intensitatea atacului specific fiecărui an.

Schema de tratamente prezentată mai jos are un caracter general, produsele putând fi poziţionate în funcţie de condiţiile meteorologice ale fiecărui an, respectiv presiunea de infecţie a fiecărei boli sau intensitatea atacului dăunătorilor. Recomandăm să nu se depăşească limita intervalului de aplicare, numărul maxim de tratamente, doza sau timpul de pauză până la recoltare (PHI), acestea fiind condiţii esenţiale ce trebuie respectate şi care ne ajută să avem aceeaşi eficacitate în combaterea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor şi în anii următori, dar mai ales culturi sigure şi sănătoase.

Page 4: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

3

Recomandările noastre privind aplicarea produselor susţin importanţa prevenţiei în cazul fungicidelor dar şi insecticidelor. La insecticide un factor important în aplicarea la momentul oportun il reprezintă P.E.D, (pragul economic de dăunare), iar în cazul erbicidelor este esenţială respectarea recomandărilor de aplicare a produselor în funcţie de faza de dezvoltare a buruienilor şi intervalul între tratamente.

Cele mai mari daune înregistrate la viţa de vie în perioada de vegetaţie sunt produse de micoze, acestea fiind microorganisme sau macroorganisme inferioare incapabile de a sintetiza substanţa organică necesară propriei nutriţii. De aceea, hrana o procură prin parazitarea ţesuturilor vegetale.

Page 5: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

4

Datele de mai sus au caracter general

Viţa de vie

Envidor 240 SC Acarieni

Antracol 70 WP Mană

Falcon 460 EC Făinare

Decis Mega 50 EW Moliile strugurilorBasta 14 SL (buruieni mono- și dicotile anuale și perene) Profiler 71 WG Mană+Flint Max Făinare+Putregai negru+Decis Mega 50 EW Moliile strugurilor

Verita Mană+Folicur Solo 250 EW Făinare+Teldor 500 SC Putregai cenuşiu

Eclair 49 WG Mană + Făinare

Basta 14 SL (buruieni mono- și dicotile anuale și perene)

Melody Compact 49 WG Mană + Folicur Solo 250 EW Făinare +Teldor 500 SC Putregai cenuşiu

Mythos Putregai cenuşiu+Decis Mega 50 EW Moliile strugurilor

Teldor 500 SC Putregai cenuşiu

Lăstari 10-15 cm(BBCH 11-13)

Degajare ciorchini(BBCH 15)

Sfârşitulînfloririi(BBCH 65-69)

Creştereaboabelor(BBCH 71-75)

Compactareaciorchinelui(BBCH 77-79)

Intrarea în pârgă(BBCH81-89)

Începutulînfloririi(BBCH 55-57)

Page 6: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

5

Tratamentul se poate efectua începând cu faza de lăstari 10-15 cm şi până la sfârşitul înfloritului, la depăşirea pragului economic de dăunare (15 acarieni/lăstar sau 3-5 acarieni/frunză).

În anii cu infecţie timpurie de mană se recomandă tratamentul de mană cu Profiler 71 WG sau Mikal Flash.Tratamentul cu Decis Mega se face la avertizare, fiind esenţial pentru controlul larvelor de molii. Alternativă: Decis 25 WG.

Erbicid total. Se aplică doar pe buruieni.

Alternativa pentru mană: Mikal Flash 3 kg/ha pentru tratamente curative antisporulante. Alternativa pentru făinare: Falcon 0,3 l/ha sau Folicur Solo 0,4 l/ha

Tratament la avertizare. Alternativă: Decis 25 WG la 30 g/ha.

Alternativă pentru mană + făinare + putregai: Eclair 49 WG 0,5 kg/ha + Rovral 500 SC 1 l/ha

Tratamentul cu Teldor 500 SC este important pentru prevenirea primelor infecţii cu putregai. Alternativă: Mythos 3 l/ha.

Alternativă pentru mană + făinare: Melody Compact 1,5 kg/ha + Folicur Solo 250 EW 0,4 l/ha(sau Falcon 460 EC 0,3 l/ha)

Erbicid total. Se aplică doar pe buruieni.

Alternativa pentru făinare: în parcelele cu atac se utilizează un produs specific (Falcon, Flint Max).

Tratamentul preventiv împotriva putregaiului cenuşiu este obligatoriu.

Tratament preventiv obligatoriu, foarte important pentru evi-tarea instalării putregaiului cenuşiu în focarele de atac.Alternativă: Decis 25 WG la 30 g/ha

Tratament foarte important în caz de presiune de atac a bolii, aplicat la 2-3 săptămâni înainte de recoltare. Alternativa: Mythos 3 l/ha.

0,4 l/ha

2 kg/ha

0,3 l/ha

0,15 l/ha4 l/ha

2,25-2,5 kg/ha

0,16 kg/ha

0,15 l/ha

2-2,5 kg/ha

0,4 l/ha

1 l/ha

0,5 kg/ha

4 l/ha

1,5 kg/ha

0,4 l/ha

1 l/ha

3 l/ha

0,15 l/ha

1 l/ha

În funcţie de condiţiile specifice fiecărui an şi zone, produsele pot fi utilizate şi între momentele de trata-ment menţionate mai sus.

Page 7: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

6

Principalele micozece atacă viţa de vie Plasmopara viticolaMana viţei de vie

Aceasta este cea mai cunoscută şi mai periculoasă micoză, virulenţa atacului fiind influenţată puternic de condiţiile meteo şi organele atacate (cel mai des întâlnit este atacul pe frunze, iar cel mai păgubitor este cel pe ciorchini, atacul pe coarde este mai rar şi survine, de obicei, dupa căderi de grindină).Factorii determinanţi în declanşarea atacului sunt: ● umiditatea (minim 80%) ce poate fi determinată de

ploi, rouă, ceaţă ● temperatura (minim 10°C) Un factor secundar în apariţia atacului îl are şi dimensiunea lăstarilor viţei de vie; de altfel, în funcţie de aceşti factori se poate calcula şi momentul cel mai probabil de apariţie a primelor atacuri:

Regula de 30 (infecţia primară):10°C + 10 mm precipitaţii căzute în ultimele 48 ore + 10 cm lungimea lăstarului = 30

Din punctul de vedere al etapelor de infecţie, mana dezvoltă două etape: infecţia primară, reprezentată prin germinarea oosporilor (forme ce au iernat în special pe frunzele moarte pe sol) şi diseminarea zoosporilor şi infecţia secundară, ce urmeaza infecţiei primare, apariţia fiind condiţionată de anumiţi factori asemănători infecţiei primare.

Bolile viţei de vie

Page 8: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

7

Pentru estimarea apariţiei infecţiei secundare este nevoie de: - minim 11°C - umiditatea relativă a aerului 75% - prezenţa apei pe organele plantei minim o oră şi jumătate.Pentru estimarea apariţiei infecţiei secundare se poate folosi “regula de 50”. Regula de 50:10°C * 5 ore umectare a organelor plantei =50sau20°C * 2,5 ore (doua ore şi jumătate) umectare = 50

Unul dintre factorii care ajută la răspândirea manei este vântul, iar formele ciupercii pe care acesta le propagă sunt conidiile ce stau şi la baza producerii infecţiilor secundare.

Prevenire şi combatereÎn scopul controlului manei şi menţinerii unei culturi curate şi profitabile, Bayer România a omologat în ultima perioadă 6 produse care au la bază 8 substanţe active cu moduri de acţiune diferit: contact, translaminar-penetrant şi sistemic.Pentru o mai bună înţelegere a rolului fiecărui produs în schema de tratamente destinate protecţiei viţei de vie, poziţionarea produselor a fost făcută în funcţie de faza de vegetaţie (BBCH) a plantei şi de cele mai bune rezultate ale produselor din punct de vedere al eficacităţii împotriva manei.Pentru începutul perioadei de vegetaţie, ţinta principală este infecţia primară, aceasta poate dura până la începutul înfloritului iar recomandările sunt ca în această fază să se folosească produse acuprice (care nu contin cupru) în 1 maxim 2 tratamente preventive. Antracol 70 WP este fungicidul pe care îl recomandăm a fi aplicat până în faza de degajare ciorchini (BBCH 15) primul tratament şi/sau începutul înfloririi (BBCH 55-57) al doilea tratament. În funcţie de presiunea de infecţie Antracol poate fi aplicat şi după înflorit în maxim 2 tratamente.

Page 9: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

8

Antracol® 70 WPFungicid de contact pentru combaterea maneiSubstanţă activă: propineb 70%Formulare: WP (pulbere umectabilă)

Antracol este un fungicid de contact din grupa ditiocarbamaţilor. Formularea superioară conduce la aderenţa foarte bună la suprafaţa organelor tratate şi la un bun efect remanent timp de 7-10 zile pe zona tratată în funcţie de condiţiile locale. Prezintă rezistenţă bună la precipitaţii de max. 10 mm. Antracol are acţiune multisite care împiedică apariţia formelor rezistente şi este foarte bine tolerat de cultură. Antracol conţine un micronutrient cu efecte benefice pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor.

Modul de utilizareSe utilizează la concentraţia de 0,2-0,3% împotriva manei (Plasmopara viticola). Se aplică până la 4 tratamente, înainte şi după înflorire, cu un interval de 7-14 zile între stropiri. Timp de pauză: 60 zile.

Odată cu începutul înfloritului creşte şi riscul apariţiei infecţiei secundare, dar şi sensibilitatea viţei de vie la atacul de mană. Din acest motiv în faza de început de înflorit (BBCH 55-57) recomandăm utilizarea de produse sistemice cu perioadă lungă de protecție. În această categorie intră produsele Bayer ce au la bază fosetilul de aluminiu: Profiler, Verita şi Mikal Flash.

În general recomandările de specialitate susţin puternic aplicarea alternativă a produselor ce conţin substanțe active din grupe chimice diferite, mai ales pentru a evita apariţia fenomenului de rezistenţă, de aceea putem considera fosetilul de aluminiu un caz special, recomandarea fiind chiar opusă situaţiei generale.Recomandarea în cazul produselor pe bază de fosetil de aluminiu este de a fi aplicate succesiv pentru a menţine concentraţia de fosetil de aluminiu în plantă.De asemenea fosetilul de Al este una dintre puţinele

Page 10: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

9

Fluopicolide poate fi găsit pe frunzele viţei de vie chiar şi la 14 zile de la aplicare şi după 10 mm precipitaţii.

Mana pe frunze

substanţe active ce posedă sistemicitate completă ascendentă şi descendentă. Datorită modului de acţiune multi-site şi de stimulare a mecanismului de autoapărare produsele ce conţin fosetil de Al fac imposibilă apariţia fenomenului de rezistenţă:

Profiler® 71 WGFungicid sistemic de ultimă generaţie pentru combaterea maneiSubstanţe active: fluopicolid 4,44% + fosetil-Al 66,7%Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Profiler 71 WG reprezintă o combinaţie optimă a două substanţe active foarte eficiente în prevenirea şi combaterea manei la viţa de vie. Fluopicolid face parte dintr-o clasă chimică complet nouă, acylpicolide, având un mod de acţiune diferit faţă de substanţele active utilizate în prezent în controlul manei. Activitatea sa este cu precădere preventivă, având o eficacitate foarte ridicată şi un efect îndelungat atât în cazul manei pe frunze cât şi pe ciorchini. Fosetil-Al, substanţă activă cu sistemie completă, acro- şi bazipetală (ascendentă şi descendentă), are atât un efect direct asupra zoosporilor şi miceliului ciupercilor cât şi un efect indirect constând în stimularea mecanismelor de autoapărare la nivelul ţesuturilor plantei. Sinergia excelentă rezultată din combinaţia celor două substanţe active face din Profiler un produs cu acţiune completă şi cu durată lungă de protecţie împotriva manei.

Modul de utilizareDatorită efectului excepţional în prevenirea atacului de mană pe frunze şi ciorchini, produsul se recomandă a se folosi cu precădere înaintea înfloritului, asigurându-se astfel o protecţie de circa 2 săptămâni în perioada de maximă sensibilitate a plantelor. Graţie proprietăţilor antisporulante, Profiler se poate aplica şi în tratamentele de la scuturarea capişonului floral. Se vor aplica 2-3 tratamente pe sezon la doza de 2,25-2,5 kg/ha, în funcţie de presiunea de infecţie. Volumul de soluţie este de 1000 l/ha. Timpul de pauză este de 21 zile. Pentru menţinerea

Page 11: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

10

unei protecţii bune şi susţinute, este necesară menţinerea concentraţiei de fosetil-Al în plante prin efectuarea a 2-3 tratamente succesive cu produse ce conţin această substanţă activă: Mikal Flash, Verita.

Verita®

Fungicid sistemic şi translaminar pentru combaterea manei Substanţe active: fosetil de aluminiu 66,7% + fenamidon 4,4%Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Fosetil de aluminiu are sistemie completă cu o distribuţie foarte bună descendentă şi ascendentă în plante. Astfel sunt protejate toate organele plantei şi în special creşterile noi. Acţiunea preventivă se manifestă din interiorul plantei prin inhibarea mobilităţii şi germinaţiei zoosporilor şi prin împiedicarea creşterii miceliului. Prezintă proprietatea unică de stimulare a sistemului de autoapărare a plantei la infecţiile produse de patogeni. Datorită acestui mecanism unic de acţiune, este exclusă apariţia fenomenului de rezistenţă. Fenamidon are distribuţie translaminară în plante. Acţionează preventiv, curativ şi antisporulant asupra ciupercilor patogene prin inhibarea respiraţiei mitocondriale la nivel celular. Amestecul celor două substanţe active asigură un efect sinergic care determină o eficacitate ridicată faţă de ciupercile Oomycete.

Modul de utilizareSe utilizează la doza de 2-2,5 kg/ha (funcţie de presiunea de infecţie) pentru combaterea manei. Doza redusă se foloseşte când riscul producerii infecţiilor este redus, iar doza de 2,5 kg/ha se utilizează în anii cu condiţii favorabile pentru mană. Durata de protecţie este de 12-14 zile. Când presiunea de infecţie este ridicată şi creşterea plantelor intensă, se recomandă folosirea dozei maxime şi repetarea tratamentului după 12 zile. În funcţie de programul de stropiri propus, produsul se poate utiliza pentru 1-2 tratamente. Pentru obţinerea unei protecţii bune şi susţinute, este necesară menţinerea unei concentraţii de fosetil de aluminiu în plante prin

Mana pe ciorchini

Page 12: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

11

efectuarea de tratamente succesive cu Mikal Flash sau din nou cu Verita. Momentele optime de utilizare sunt la începutul înfloririi când, datorită sistemiei foarte bune şi a duratei mari de protecţie, Verita protejează atât lăstarii cât şi inflorescenţele până după scuturarea capişonului florilor sau la scuturare. Verita mai poate fi folosit la al doilea tratament de bază, efectuat la sfârşitul înfloririi sau în perioada de formare a boabelor. La efectuarea tratamentului este important să se asigure o distribuţie cât mai uniformă a soluţiei pe toate părţile vegetative, inclusiv pe inflorescenţe.

Mikal® FlashFungicid cu acţiune sistemică şi de contact pentru combaterea maneiSubstanţe active: fosetil de aluminiu 50% + folpet 25%Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Mikal Flash se remarcă prin acţiunea preventivă excelentă asupra ciupercilor patogene, împiedicând germinarea sporilor şi creşterea miceliului. Fosetil de aluminiu este una dintre puţinele substanţe active destinate combaterii manei care posedă sistemie completă ascendentă şi descendentă, translocându-se în creşterile noi, inclusiv la nivelul ciorchinelui în stadiu erbaceu. Prin modul de acţiune multisite şi de stimulare a sistemului de autoapărare al plantei, fosetil Al face imposibilă dezvoltarea fenomenului de rezistenţă. Folpet, substanţă cu acţiune de contact, asigură protecţia imediată faţă de toate rasele fiziologice cunoscute, înainte ca activitatea sistemică a fo setilului de aluminiu să se producă. Prin mecanismul complex de acţiune, Mikal Flash asigură protecţia faţă de mană în momentele de sensibilitate maximă ale viţei de vie.

Modul de utilizareMikal Flash se utilizează la doza de 3 kg/ha pentru 1-3 tratamente în perioada cea mai critică de la începutul înfloririi, la sfârşitul scuturării capişonului florilor sau în perioada de formare a boabelor. Durata de protecţie este de 12-14 zile de la efectuarea tratamentului, în

FLASH

Page 13: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

12

funcţie de rezerva infecţioasă şi condiţiile climatice. Pentru obţinerea unei protecţii susţinute foarte bune este necesară menţinerea unei concentraţii ridicate de fosetil de aluminiu în plante. De aceea se recomandă efectuarea de tratamente succesive cu Mikal Flash sau Verita, preventiv, la avertizare, în fenofazele menţionate. Perioada de pauză înaintea recoltării este de 28 de zile.

Limitarea presiunii infecţiei primare pentru anul următor dar şi a infecţiei secundare din anul în curs se poate face prin poziţionarea produselor ce contin cupru spre sfârşitul perioadei de proţectie împotriva manei. Cuprul, pe lângă acţiunea curativă pe care o are împotriva manei, are şi un efect secundar de maturare a coardelor, mărind astfel rezistenţa acestora la temperaturile negative din timpul iernii. Recomandarea pentru tratamentele anti-peronosporice este ca acestea să se oprească odată cu faza de intrare în pârgă a strugurilor, aproape de această fază recomandăm a fi aplicat produsul Melody Compact 49 WG, care, pe lângă iprovalicarb, conţine şi 40,6% cupru.

Melody® Compact 49 WGFungicid cu acţiune sistemică şi de contact pentru combaterea maneiSubstanţe active: 8,4% iprovalicarb +40,6% Cu (oxiclorură de cupru)Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Melody Compact se caracterizează prin activitatea local sistemică şi de contact a celor două substanţe active asupra ciupercilor patogene. Acţiunea este de tip preventiv, curativ şi antisporulant. Iprovalicarb acţionează preventiv împotriva germinării sporilor, curativ prin stoparea în primele două zile după producerea infecţiei a creşterii miceliului intracelular şi antisporulant, dacă infecţia a avut loc deja, oprind formarea fructificaţiilor şi sporularea. In acest fel este stopată diseminarea

COMPACT

Page 14: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

13

manei. Oxiclorura de cupru este o substanţă activă de contact cu efect preventiv împotriva germinării sporilor şi pătrunderii miceliului în plantă. Melody Compact are o eficacitate ridicată inclusiv împotriva formelor rezistente la alte produse specifice pentru mană. Datorită conţinutului de cupru, Melody Compact prezintă un important efect bactericid. Melody Compact nu afectează procesele de fermentaţie şi vinificaţie.

Modul de utilizareSe utilizează la doza de 1,5 kg/ha pentru combaterea manei (Plasmopara viticola). Se utilizează pentru 1-2 tratamente preventive atât înainte cât şi după înflorit, din fenofaza de degajare a ciorchinilor până la fenofaza înainte de pârgă. Intervalul între tratamente este de 8-10 zile. Timpul de pauză este de 21 zile atât la strugurii de masă cât şi la strugurii destinaţi vinificaţiei.

În anii cu presiune de infecţie mai redusă atât în ceea ce priveşte mana, dar şi făinarea, se pot aplica produse cu ţintă dublă: mană şi făinare cu condiţia ca înainte de acest tratament de siguranţă să fie aplicate tratamente cu produse sistemice cu perioadă de protecţie îndelungată şi eficacitate ridicată împotriva manei şi făinării. Eclair 49 WG este un produs ce are ca ţintă atât mana, cât şi făinarea: cea mai indicată fază de aplicare pentru acest produs este cea de creştere a boabelor (BBCH 71-75).

Eclair® 49 WGFungicid cu acţiune mesostemică şi penetrantă pentru combaterea manei şi făinăriiSubstanţe active: trifloxistrobin 25% + cimoxanil 24% Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Trifloxistrobin aparţine grupei chimice a strobilurinelor şi se remarcă prin spectrul larg de activitate şi prin acţiunea de lungă durată. Trifloxistrobin are acţiune de tip mesostemic, caracterizată prin absorbţia puternică de

Page 15: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

către stratul ceros al frunzelor, redistribuirea pe suprafaţa foliară prin procesele de evapo-transpiraţie şi în interiorul frunzelor datorită activităţii translaminare. Trifloxistrobin produce un efect de menţinere a foliajului verde (green leaf), reflectat în sporuri de recoltă. Acoperirea uniformă şi completă a părţilor aeriene ale plantelor asigură protecţia faţă de instalarea ciupercilor. Sunt afectate atât stadiile timpurii de dezvoltare a patogenilor (germinarea sporilor, formarea apresorilor) cât şi stadiile târzii (formarea haustorilor, creşterea miceliului şi sporularea la făinare, eliberarea zoosporilor la mană). Cimoxanil acţionează prin contact, preventiv, asupra germinaţiei sporilor şi creşterii miceliului iar prin mişcarea translaminară în ţesuturile plantei dezvoltă şi o acţiune curativă şi de inhibare a sporulării.

Modul de utilizareEclair se utilizează la doza de 0,5 kg/ha pentru combaterea manei şi făinării viţei de vie. În cadrul programului de stropiri poate fi folosit în alternanţă cu produse cu mod diferit de acţiune. Eclair este cu precădere poziţionat în 1-3 tratamente preventive înainte de înflorit cât şi după scuturare până la intrarea în pârgă. Intervalul între tratamente este de 10-12 zile. Când presiunea de infecţie este foarte mare şi când viteza de creştere a plantelor este de asemenea mare se micşorează intervalul la 7 zile. În cadrul unui program raţional de combatere a manei şi făinării se recomandă un număr de 1-2 tratamente cu Eclair.

14

Page 16: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

15

Page 17: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

16

eiv ed iet iv anaM )alocitiv arapomsalP(

ERAMIRP IITCEFNIERADNUCES ECTIIFNI

ramirp racoF

irofoidinoC )052 x(

iș roliropsoo aeranimreGroliidinocorcam aeramrof )0001x(

los ep etraom eznurF

eranimreG )0004 x(

eratsihcnÎ )0004 x(

ilibom iropsooZ )0001 x(

roliropsooz aerarebilE )0001 x(

iidinoC )0031 x(

aeranimesiD a atăzilacol

roliropsooz )0031 x(

pit lutcefe nirp”hsalps“

erenit eznurF erenit e�necserolfnI aerăzam tâc ebaoB iulenihcroic aeratcapmoC erutam eznurF

uișunec luiagertuPerenit rolebaob la

esaoielu etePla nurb luiagertuP

erutam rolebaob

irofoidinoC )052 x(

ROLIROPSOOAERARUTAM -AERAVRESNOC iropsoO )0002 x(

eznurf uc ă�iv ed edraoC

e�natsid iram al eranimesiD

irulcic ed lurămuN ed ei�cnuf nî ărutarepmet

etatidimu iș

ciazom anaM

eiaolP

iș eiaolPărutarepmet

C°11 etsep

eliz 21-5 ed erabucnI

ereilofeD

ELC lehciM iș ORALOTRAC eppilihP iul a ăcifi�niitș aerarobaloc uc ,tsilerauca rotcip ,TORENNAEJ tnecniV ed etazilaer ii�artsulI xuaedroBARNI ,UAEJR

eiv ed iet iv anaM )alocitiv arapomsalP(

ERAMIRP IITCEFNIERADNUCES ECTIIFNI

ramirp racoF

irofoidinoC )052 x(

iș roliropsoo aeranimreGroliidinocorcam aeramrof )0001x(

los ep etraom eznurF

eranimreG )0004 x(

eratsihcnÎ )0004 x(

ilibom iropsooZ )0001 x(

roliropsooz aerarebilE )0001 x(

iidinoC )0031 x(

aeranimesiD a atăzilacol

roliropsooz )0031 x(

pit lutcefe nirp”hsalps“

erenit eznurF erenit e�necserolfnI aerăzam tâc ebaoB iulenihcroic aeratcapmoC erutam eznurF

uișunec luiagertuPerenit rolebaob la

esaoielu etePla nurb luiagertuP

erutam rolebaob

irofoidinoC )052 x(

ROLIROPSOOAERARUTAM -AERAVRESNOC iropsoO )0002 x(

eznurf uc ă�iv ed edraoC

e�natsid iram al eranimesiD

irulcic ed lurămuN ed ei�cnuf nî ărutarepmet

etatidimu iș

ciazom anaM

eiaolP

iș eiaolPărutarepmet

C°11 etsep

eliz 21-5 ed erabucnI

ereilofeD

ELC lehciM iș ORALOTRAC eppilihP iul a ăcifi�niitș aerarobaloc uc ,tsilerauca rotcip ,TORENNAEJ tnecniV ed etazilaer ii�artsulI xuaedroBARNI ,UAEJR

Mana viței de vie ( Plasmopara viticola)

Page 18: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

17

eiv ed iet iv anaM )alocitiv arapomsalP(

ERAMIRP IITCEFNIERADNUCES ECTIIFNI

ramirp racoF

irofoidinoC )052 x(

iș roliropsoo aeranimreGroliidinocorcam aeramrof )0001x(

los ep etraom eznurF

eranimreG )0004 x(

eratsihcnÎ )0004 x(

ilibom iropsooZ )0001 x(

roliropsooz aerarebilE )0001 x(

iidinoC )0031 x(

aeranimesiD a atăzilacol

roliropsooz )0031 x(

pit lutcefe nirp”hsalps“

erenit eznurF erenit e�necserolfnI aerăzam tâc ebaoB iulenihcroic aeratcapmoC erutam eznurF

uișunec luiagertuPerenit rolebaob la

esaoielu etePla nurb luiagertuP

erutam rolebaob

irofoidinoC )052 x(

ROLIROPSOOAERARUTAM -AERAVRESNOC iropsoO )0002 x(

eznurf uc ă�iv ed edraoC

e�natsid iram al eranimesiD

irulcic ed lurămuN ed ei�cnuf nî ărutarepmet

etatidimu iș

ciazom anaM

eiaolP

iș eiaolPărutarepmet

C°11 etsep

eliz 21-5 ed erabucnI

ereilofeD

ELC lehciM iș ORALOTRAC eppilihP iul a ăcifi�niitș aerarobaloc uc ,tsilerauca rotcip ,TORENNAEJ tnecniV ed etazilaer ii�artsulI xuaedroBARNI ,UAEJR

eiv ed iet iv anaM )alocitiv arapomsalP(

ERAMIRP IITCEFNIERADNUCES ECTIIFNI

ramirp racoF

irofoidinoC )052 x(

iș roliropsoo aeranimreGroliidinocorcam aeramrof )0001x(

los ep etraom eznurF

eranimreG )0004 x(

eratsihcnÎ )0004 x(

ilibom iropsooZ )0001 x(

roliropsooz aerarebilE )0001 x(

iidinoC )0031 x(

aeranimesiD a atăzilacol

roliropsooz )0031 x(

pit lutcefe nirp”hsalps“

erenit eznurF erenit e�necserolfnI aerăzam tâc ebaoB iulenihcroic aeratcapmoC erutam eznurF

uișunec luiagertuPerenit rolebaob la

esaoielu etePla nurb luiagertuP

erutam rolebaob

irofoidinoC )052 x(

ROLIROPSOOAERARUTAM -AERAVRESNOC iropsoO )0002 x(

eznurf uc ă�iv ed edraoC

e�natsid iram al eranimesiD

irulcic ed lurămuN ed ei�cnuf nî ărutarepmet

etatidimu iș

ciazom anaM

eiaolP

iș eiaolPărutarepmet

C°11 etsep

eliz 21-5 ed erabucnI

ereilofeD

ELC lehciM iș ORALOTRAC eppilihP iul a ăcifi�niitș aerarobaloc uc ,tsilerauca rotcip ,TORENNAEJ tnecniV ed etazilaer ii�artsulI xuaedroBARNI ,UAEJR

Mana viței de vie ( Plasmopara viticola) Poziţionarea produselor Bayer în funcţie de faza de dezvoltare a viţei de vie şi momentele cu risc maxim de apariţie a infecţiilor cu mană

Page 19: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

18

Uncinula necator – Făinarea viţei de vie

Făinarea este prima boală care a apărut în plantațiile de vie din Europa (1845- Anglia), ciuperca atacă toate organele verzi ale viței de vie, unde dezvoltă un miceliu cenușiu-albicios, acoperit cu o pulbere cu aspect pulvelurent, făinos. Cel mai periculos și cel mai des atac este cel pe boabe, în special boabele tinere sunt foarte sensible la atac. O caracteristică a atacului este mirosul de putregai, care este prezent în focarele de infecție

Atac de făinare pe ciorchine

Atac de făinare pe frunze

Page 20: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

19

Agentul patogen ierneaza sub formă de miceliu de rezistenţă în mugurii de iarna (forma asexuată) şi în organe de fructificaţie, formate pe organele atacate mai ales pe scoarta şi pe butuc.Făinarea este mai puţin pretenţioasă faţă de condiţiile de mediu, comparativ cu mana, dar evolutia si gravitatea atacului este in directa concordanta cu evolutia conditiilor meteorologice, care avantajeaza sau inhiba extinderea acestui patogen.● Cel mai important factor în dezvoltarea ciupercii

este temperatura, pragul inferior de dezvoltare a miceliului fiind 5°C, iar sporularea poate avea loc la 8°C.

● Umiditatea influentează foarte puţin evoluţia bolii, dar contribuie la extinderea acesteia, pentru germinare conidiile au nevoie de un minim 20% umiditate atmosferică optim fiind 50-65%

● Ploile reduse favorizează dezvoltarea făinarii, iar cele violente o reduc

● Lumina difuză are o acţiune favorabilă ajutând la germinare, iar razele solare puternice au o acţiune nocivă asupra conidiilor, inhibând germinarea.

Şi pentru făinare ca şi pentru mană, se recomandă aplicarea preventivă a tratamentelor, începând cu faza de degajare ciorchini.Dacă se face abstracţie de faza de vegetaţie a viţei de vie, se poate considera că indicele de presiune este foarte ridicat în cazul în care se înregistreaza 3 zile consecutiv un minim de 6 ore, în care temperatura este cuprinsă între 20-21°C.Tehnologia Bayer CropScience cuprinde un număr de 3 produse destinate controlului făinarii, prezentate în continuare:

Page 21: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

20

Falcon® 460 ECFungicid sistemic pentru combaterea făinăriiSubstanţe active: tebuconazol 167g/l+triadimenol 43 g/l+spiro xamină 250g/lFormulare: EC (concentrat emulsionabil)

Falcon este un fungicid sistemic cu acţiune preventivă şi curativă de lungă durată asupra ciupercilor patogene. La scurt timp după aplicare el se distribuie uniform în plantă prin fenomenul de translocare acropetală. Falcon poate combate inclusiv formele rezistente la alte fungicide datorită modului diferit de activitate al celor trei substanţe active. Falcon are un interval de aplicare foarte larg, el putând fi utilizat pe toată durata perioadei de vegetaţie.

Modul de utilizareFalcon se utilizează în doză de 0,3 l/ha pentru combaterea făinării, în principal la tratamente postflorale, în asociaţie cu fungicide specifice pentru mană şi putregai cenuşiu. El poate fi folosit şi la tratamente preflorale, dacă rezerva infecţioasă este mare şi se impune utilizarea unui produs cu acţiune sistemică. Se aplică 1-3 tratamente pe sezon. Perioada de protecţie a culturii este de 10-12 zile de la efectuarea tratamentului. Timpul de pauză înaintea recoltării este de 14 zile.

Pentru produsul Falcon 460 EC trebuie subliniat faptul că este singurul produs cu 3 substanţe active, toate având ca tintă combaterea făinării.

Flint® MaxFungicid cu acţiune sistemică pentru combaterea făinării şi a pătării negre la viţa de vieSubstanţe active: trifloxistrobin 25% + tebuconazol 50%Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Flint Max este un fungicid cu spectru larg de acţiune datorită celor două substanţe active. Trifloxistrobin, având acţiune mesostemică, este puternic absorbit de stratul ceros al frunzelor, redistribuit pe suprafaţa foliară prin procesele de evapo-transpiraţie şi de asemenea în interiorul frunzelor datorită activităţii translaminare. El întrerupe ciclul de dezvoltare a ciupercii încă din stadiile primare, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ şi formarea apresoriilor. Tebuconazol

Page 22: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

21

constituie un partener ideal, fiind un produs cu acţiune sistemică în plante. La scurt timp după tratament, tebuconazol pătrunde în părţile aeriene şi este distribuit acropetal în interiorul ţesuturilor, unde blochează extinderea ciupercii. Modul diferit de acţiune şi efectul complementar al celor două substanţe active fac din Flint Max un produs deosebit de eficient şi foarte bine adaptat pentru utilizarea în strategii antirezistenţă.

Modul de utilizareSe foloseşte în doza de 0,16 kg/ha (în 1000 l apă) pentru combaterea făinării (Uncinula necator) şi pătării negre (Guignardia bidwellii). Se recomandă aplicarea în 1-3 tratamente preventive, atât înainte cât şi după înflorit, în alternanţă cu produse din grupe chimice diferite. Aceste aplicări conduc la un bun control al ambelor boli. Perioada de acoperire este de 10-14 zile în funcţie de condiţiile meteorologice şi presiunea de infecţie.

Folicur® Solo 250 EWFungicid sistemic triazolic pentru combaterea făinăriiSubstanţă activă: tebuconazol 250 g/lFormulare: EW (emulsie în apă)

Folicur Solo are acţiune sistemică. Substanţa activă pătrunde în ţesuturile plantelor, fiind distribuită acropetal. Folicur Solo prezintă proprietăţi preventive şi curative care îi conferă un spectru larg de activitate.

Modul de utilizareSe utilizează la doza de 0,4 l/ha pentru combaterea făinării. Se recomandă a se utiliza pentru 1-3 tratamente efectuate atât înainte cât şi după înflorit (degajare până la închiderea ciorchinilor). Timpul de pauză este de 35 zile.

Page 23: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

22

e r a n i m a t n o C ă r a v ă m i r p e d

u i l e c i m u c i z n i m r o d r o l i r u g u m a

i r u g u M i ț a t c e f n i

u i l e c i m u c

ă z a e t c e f n i l u i l e c i M i r e n i t i i r a t s ă l

e d m e t s i S p i t e r e i ă t ” u a e p a r D “

i n â m ă t p ă s 4 a l 2 a l e d e i ț a b u c n I e v i s e c c u s i r u c a t A ă t a u x e s e r e c u d o r p e R

e r a m i r p e r a c o F

r o l i r o p s o c s a a e r a r e b i l E i c e t o t s i e l c n i d

i i d i n o c i hhh u i l e c i M

IULUNEGOTAPAERANREI

i i d i n o c u c u i l e c i M

IRUGUM NÎ ERANREI

i a m u a s t l u m i a m u l c i C d i p a r n i ț u p

) e l i z 2 1 a l 6 (

ă r u t a r e p m e t e d e i ț c n u f n î e t a t i d i m u i ș

r o l i i c e t o t s i e l c a e r a m r o F

i i l e c i m ă u o d a a e r e d n u r t ă p e r t n Î

e d i o l P ă r a v ă m i r p

i r u ț n a l u c u i l e c i M i i d i n o c e d

r o l i i d i n o c a i s r e p s i D ) e i a o l p , e c i n a c e m i r ă c ș i m , t n â v (

e r u t a m e z n u r F i u l e n i h c r o i c a e r a t c a p m o C i u l u n o ș i p a c a e r e d ă C i l a r o l f r o l i n o t u b a e r a r a p e S e t a l a t e e z n u r F e z n u r f r o l e m i r p a i ț i r a p A a e r ă z a m t â c e b a o B

e r a d n u c e s i i ț c e f n I

i r u g u M i z n i m r o d

r o l i r o p s o c s a a i s r e p s i D

a e r e t ș e r C ă l a i c i f r e p u s i u l u i l e c i m a

e d i r u t a r e p m e T C ° 0 3 a l 6

) C ° 5 2 a l 0 2 : m i t p o (

m µ 3

r o l i r o p s a e r a n i m r e G ) i r o p s o c s a , i i d i n o c (

e r u t a m i i c e t o t s i e l C

e r a m r o f n î i i c e t o t s i e l C

e r a n i m a t n o C ă r a v ă m i r p e d

u i l e c i m u c i z n i m r o d r o l i r u g u m a

i r u g u M i ț a t c e f n i

u i l e c i m u c

ă z a e t c e f n i l u i l e c i M i r e n i t i i r a t s ă l

e d m e t s i S p i t e r e i ă t ” u a e p a r D “

i n â m ă t p ă s 4 a l 2 a l e d e i ț a b u c n I e v i s e c c u s i r u c a t A ă t a u x e s e r e c u d o r p e R

e r a m i r p e r a c o F

r o l i r o p s o c s a a e r a r e b i l E i c e t o t s i e l c n i d

i i d i n o c i hhh u i l e c i M

IULUNEGOTAPAERANREI

i i d i n o c u c u i l e c i M

IRUGUM NÎ ERANREI

i a m u a s t l u m i a m u l c i C d i p a r n i ț u p

) e l i z 2 1 a l 6 (

ă r u t a r e p m e t e d e i ț c n u f n î e t a t i d i m u i ș

r o l i i c e t o t s i e l c a e r a m r o F

i i l e c i m ă u o d a a e r e d n u r t ă p e r t n Î

e d i o l P ă r a v ă m i r p

i r u ț n a l u c u i l e c i M i i d i n o c e d

r o l i i d i n o c a i s r e p s i D ) e i a o l p , e c i n a c e m i r ă c ș i m , t n â v (

e r u t a m e z n u r F i u l e n i h c r o i c a e r a t c a p m o C i u l u n o ș i p a c a e r e d ă C i l a r o l f r o l i n o t u b a e r a r a p e S e t a l a t e e z n u r F e z n u r f r o l e m i r p a i ț i r a p A a e r ă z a m t â c e b a o B

e r a d n u c e s i i ț c e f n I

i r u g u M i z n i m r o d

r o l i r o p s o c s a a i s r e p s i D

a e r e t ș e r C ă l a i c i f r e p u s i u l u i l e c i m a

e d i r u t a r e p m e T C ° 0 3 a l 6

) C ° 5 2 a l 0 2 : m i t p o (

m µ 3

r o l i r o p s a e r a n i m r e G ) i r o p s o c s a , i i d i n o c (

e r u t a m i i c e t o t s i e l C

e r a m r o f n î i i c e t o t s i e l C

Făinarea viței de vie (Uncinula necator)

INFECȚII PRIMARE

Produse pe bază de sulf

Page 24: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

23

e r a n i m a t n o C ă r a v ă m i r p e d

u i l e c i m u c i z n i m r o d r o l i r u g u m a

i r u g u M i ț a t c e f n i

u i l e c i m u c

ă z a e t c e f n i l u i l e c i M i r e n i t i i r a t s ă l

e d m e t s i S p i t e r e i ă t ” u a e p a r D “

i n â m ă t p ă s 4 a l 2 a l e d e i ț a b u c n I e v i s e c c u s i r u c a t A ă t a u x e s e r e c u d o r p e R

e r a m i r p e r a c o F

r o l i r o p s o c s a a e r a r e b i l E i c e t o t s i e l c n i d

i i d i n o c i hhh u i l e c i M

IULUNEGOTAPAERANREI

i i d i n o c u c u i l e c i M

IRUGUM NÎ ERANREI

i a m u a s t l u m i a m u l c i C d i p a r n i ț u p

) e l i z 2 1 a l 6 (

ă r u t a r e p m e t e d e i ț c n u f n î e t a t i d i m u i ș

r o l i i c e t o t s i e l c a e r a m r o F

i i l e c i m ă u o d a a e r e d n u r t ă p e r t n Î

e d i o l P ă r a v ă m i r p

i r u ț n a l u c u i l e c i M i i d i n o c e d

r o l i i d i n o c a i s r e p s i D ) e i a o l p , e c i n a c e m i r ă c ș i m , t n â v (

e r u t a m e z n u r F i u l e n i h c r o i c a e r a t c a p m o C i u l u n o ș i p a c a e r e d ă C i l a r o l f r o l i n o t u b a e r a r a p e S e t a l a t e e z n u r F e z n u r f r o l e m i r p a i ț i r a p A a e r ă z a m t â c e b a o B

e r a d n u c e s i i ț c e f n I

i r u g u M i z n i m r o d

r o l i r o p s o c s a a i s r e p s i D

a e r e t ș e r C ă l a i c i f r e p u s i u l u i l e c i m a

e d i r u t a r e p m e T C ° 0 3 a l 6

) C ° 5 2 a l 0 2 : m i t p o (

m µ 3

r o l i r o p s a e r a n i m r e G ) i r o p s o c s a , i i d i n o c (

e r u t a m i i c e t o t s i e l C

e r a m r o f n î i i c e t o t s i e l C

Făinarea viței de vie (Uncinula necator)

Poziţionarea produselor Bayer în funcţie de faza de dezvoltare a viţei de vie şi momentele cu risc maxim de apariţie a infecţiilor cu făinare

PROGRESIE SI DEZVOLTARE EXPLOZIVĂ INFECȚII TÂRZII

Page 25: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

24

Botrytis cinerea Putregaiul cenuşiu

Putregaiul cenuşiu al strugurilor este produs de ciuperca saprofita şi parazita Botryotinia fukeliana forma conidiana Botrytis cinerea, aceasta atacă toate organele verzi ale viţei de vie, dar atacul specific şi cel mai păgubitor este pe boabele mature aflate în apropierea coacerii.Botrytis cinerea iernează sub formă de scleroţi, pe scoarţă, boabe mumifiate, coarde, resturi vegetale, etc., agentul patogen poate ierna şi in mugurii dorminzi sub forma de miceliu, iar primavara, cand umiditatea este favorabilă, sclerotii emit fructificaţii, iar vântul produce diseminarea.Condiţii favorabile infecţiei: ● Umiditatea relativă >95% ● Temperatura optimă 18-20°C ● Leziunile produse de insecte, alte boli, grindină, lucrari mecanice ● Sistemul de conducere cu strugurii prea aproape de solAtacul putregaiului cenuşiu se înregistrează mai des pe soiurile cu pieliţa subtire şi asezarea aglomerată (îndesată) a boabelor, cum ar fi Grasa de Cotnari, Chardonay, Pinot Gris etc.Putregaiul cenuşiu este o boală dificil de controlat din cauza complexităţii ciclului de viaţă, patogenul fiind prezent în plantaţii pe tot parcursul sezonului, de aceea este important să protejăm preventiv cultură, înainte ca simptomele să apară.

Tehnologia Bayer Cropscience este cea care poate oferi o schemă completă de tratamente împotriva putregaiului cenuşiu prin alternarea celor 3 produse care au ca tintă principală putregaiul.

Atac de putregai cenuşiu pe ciorchini

Page 26: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

25

Teldor® 500 SCFungicid cu acţiune de contact şi local sistemică pentru combaterea putregaiului cenuşiuSubstanţă activă: fenhexamid 500 g/lFormulare: SC (suspensie concentrată)

Teldor este un fungicid cu acţiune preventivă de durată, destinat combaterii putregaiului cenuşiu. Acţionează la suprafaţa organelor tratate şi local sistemic, împiedicând producerea infecţiilor şi dezvoltarea ulterioară a miceliului în plantă. Teldor se fixează puternic la suprafaţa organe-lor tratate, o parte pătrunzând în ţesuturi. Modul de utilizareSe utilizează la doza de 0,8-1 l/ha (funcţie de presiunea de infecţie) pentru 1-2 tratamente preventive în următoa-rele stadii de creştere a plantelor: la scuturarea florilor, înaintea compactării ciorchinelui şi la intrarea în pârgă. În condiţii de presiune mare de infecţie se va utiliza doza mărită precedată de un desfrunzit parţial. Timpul de pauză este de 7 zile la strugurii de masă și de 14 zile la strugurii de vin. Nu are efecte negative asupra fermentaţiei alcoolice şi malolactice.

Mythos®

Fungicid cu acţiune preventivă pentru combaterea putregaiului cenuşiuSubstanţă activă: pirimetanil 300 g/l Formulare: SC (suspensie concentrată)

Mythos are un mecanism diferit de acţiune, care constă în inhibarea capa cităţii ciupercii de a produce enzimele necesare procesului de infecţie. Ca urmare este oprită creşterea tubului de germinaţie şi a miceliului, diminuân-du-se astfel numărul punctelor de infecţie. Mythos are acţiune multiplă: contact, vapori şi translaminară. El este distribuit în interiorul frunzelor sau fructelor tratate, având o acţiune preventivă cu un nivel de eficacitate ridicat asu-pra tuturor suşelor de Botrytis. Nu afectează procesele de vinificaţie. Mythos inhibă formarea lacazei, enzimă responsabilă de oxidarea proteică a vinurilor (casare).

Page 27: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

26

Modul de utilizareMythos se utilizează în doza de 3 l/ha pentru 1-2 trata-mente preventive în fenofazele de început de compac-tare sau intrare în pârgă. Dacă în programul de stropiri sunt prevăzute mai multe tratamente pentru putregaiul cenuşiu, este recomandabil ca Mythos să fie utilizat în alternanţă cu alte produse specifice pentru putregai, dar diferite sub aspectul modului de acţiune, cum ar fi Teldor. Timpul de pauză este de 21 zile.

Page 28: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

27

Guignardia bidwellii Putregaiul negru

Putregaiul negru este o boală de focar cu o evoluţie rapidă, în condiţii favorabile atacul se extinde exploziv şi poate cauza pierderi de recoltă de până la 80%. Ciuperca ataca toate organele erbacee ale plantei, cel mai virulent atac fiind cel de pe boabele verzi dinaintea maturării. Ciclul de dezvoltare a ciupercii este puternic influenţat de temperatură şi umiditate. Riscul de infecţie este favorizat de temperatura minimă 9°C (necesară germinării sporilor, optim fiind 20°C - 26°C), ploile prelungite (umiditatea relativă a aerului > 80%) și de existenţa în plantaţie a unui focar de infecţie. Un factor secundar ce favorizează apariţia putregaiului este aplicarea în exces a îngrăşămintelor cu azot.

Flint® MaxFungicid cu acţiune sistemică pentru combaterea făinării şi a pătării negre la viţa de vieSubstanţe active: trifloxistrobin 25% + tebuconazol 50%Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Flint Max este un fungicid cu spectru larg de acţiune datorită celor două substanţe active. Trifloxistrobin, având acţiune mesostemică, este puternic absorbit de stratul ceros al frunzelor, redistribuit pe suprafaţa foliară prin procesele de evapo-transpiraţie şi de asemenea în interiorul frunzelor datorită activităţii translaminare. El întrerupe ciclul de dezvoltare a ciupercii încă din stadiile primare, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ şi formarea apresoriilor. Tebuconazol constituie un partener ideal, fiind un produs cu acţiune sistemică în plante. La scurt timp după tratament, tebuconazol pătrunde în părţile aeriene şi este distribuit acropetal în interiorul ţesuturilor, unde blochează extinderea ciupercii. Modul diferit de acţiune şi efectul complementar al celor două substanţe active fac din Flint Max un produs deosebit de eficient şi foarte bine adaptat pentru utilizarea în strategii antirezistenţă.

Modul de utilizareSe foloseşte în doza de 0,16 kg/ha (în 1000 l apă) pentru combaterea făinării (Uncinula necator) şi pătării negre (Guignardia bidwellii). Se recomandă aplicarea în 1-3 tratamente preventive, atât înainte cât şi după înflorit, în alternanţă cu produse din grupe chimice diferite. Aceste aplicări conduc la un bun control al ambelor boli. Perioada de acoperire este de 10-14 zile în funcţie de condiţiile meteorologice şi presiunea de infecţie.

Page 29: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

28

eiv ed ie�iv la uișunec luiagertuP )aerenic sityrtoB(

ECOCERP IITCEFNIiirirolfnî lutișrâfs al tubeD iulenihcroic aeratcapmoC etatirutaM

ERAVRESNOC

ădemu ăravămirP

ăramirp ei�cefnI

irofoidinoCiidinoc iș )052 x(

eraluropS

uileciM-bus

lamredipe

i�orelcS

irutser etlAelategev

eecabre ei�ategev ep

EVISAP

AVIZOPXE ERATLOVZED

irofoidinoC )005 x(

ănretxe eratcefnIeiv ed ie�iv a

dnimrod sityrtoB

ecer ămilCădemu iș

inăR

ii�arofreP

ETIZARAP

iidinoc iș )0051 x(

etraom irutuse� ep

ETIFORPAS

ebaob iș sihar epevitpecer-non

ăgrâp tupecnÎSTA

DII

SE

NS

IBIL

E D

E R

EC

EP

TIV

ITA

TE

AB

OA

BE

LO

R L

AP

UT

RE

GA

I

ăgrâp coljiM

ăgrâp tișrâfS

eradnuces ii�cefnI

ELC lehciM iș ORALOTRAC eppilihP iul a ăcifi�niitș aerarobaloc uc ,tsilerauca rotcip ,TORENNAEJ tnecniV ed etazilaer ii�artsulI xuaedroBARNI ,UAEJR

eiv ed ie�iv la uișunec luiagertuP )aerenic sityrtoB(

ECOCERP IITCEFNIiirirolfnî lutișrâfs al tubeD iulenihcroic aeratcapmoC etatirutaM

ERAVRESNOC

ădemu ăravămirP

ăramirp ei�cefnI

irofoidinoCiidinoc iș )052 x(

eraluropS

uileciM-bus

lamredipe

i�orelcS

irutser etlAelategev

eecabre ei�ategev ep

EVISAP

AVIZOPXE ERATLOVZED

irofoidinoC )005 x(

ănretxe eratcefnIeiv ed ie�iv a

dnimrod sityrtoB

ecer ămilCădemu iș

inăR

ii�arofreP

ETIZARAP

iidinoc iș )0051 x(

etraom irutuse� ep

ETIFORPAS

ebaob iș sihar epevitpecer-non

ăgrâp tupecnÎSTA

DII

SE

NS

IBIL

E D

E R

EC

EP

TIV

ITA

TE

AB

OA

BE

LO

R L

AP

UT

RE

GA

I

ăgrâp coljiM

ăgrâp tișrâfS

eradnuces ii�cefnI

ELC lehciM iș ORALOTRAC eppilihP iul a ăcifi�niitș aerarobaloc uc ,tsilerauca rotcip ,TORENNAEJ tnecniV ed etazilaer ii�artsulI xuaedroBARNI ,UAEJR

Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea )

Page 30: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

29

eiv ed ie�iv la uișunec luiagertuP )aerenic sityrtoB(

ECOCERP IITCEFNIiirirolfnî lutișrâfs al tubeD iulenihcroic aeratcapmoC etatirutaM

ERAVRESNOC

ădemu ăravămirP

ăramirp ei�cefnI

irofoidinoCiidinoc iș )052 x(

eraluropS

uileciM-bus

lamredipe

i�orelcS

irutser etlAelategev

eecabre ei�ategev ep

EVISAP

AVIZOPXE ERATLOVZED

irofoidinoC )005 x(

ănretxe eratcefnIeiv ed ie�iv a

dnimrod sityrtoB

ecer ămilCădemu iș

inăR

ii�arofreP

ETIZARAP

iidinoc iș )0051 x(

etraom irutuse� ep

ETIFORPAS

ebaob iș sihar epevitpecer-non

ăgrâp tupecnÎSTA

DII

SE

NS

IBIL

E D

E R

EC

EP

TIV

ITA

TE

AB

OA

BE

LO

R L

AP

UT

RE

GA

I

ăgrâp coljiM

ăgrâp tișrâfS

eradnuces ii�cefnI

ELC lehciM iș ORALOTRAC eppilihP iul a ăcifi�niitș aerarobaloc uc ,tsilerauca rotcip ,TORENNAEJ tnecniV ed etazilaer ii�artsulI xuaedroBARNI ,UAEJR

Putregaiul cenuşiu (Botrytis cinerea ) Poziţionarea produselor Bayer în funcţie de faza de dezvoltare a viţei de vie şi momentele cu risc maxim de apariţie a infecţiilor cu putregai cenușiu

Page 31: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

30

Dăunătorii viţei de vieAcarienii ((Tetranychus urticae, Calepitrimerus vitis)

Conform literaturii de specialitate populaţia acarienilor la viţa de vie este clasificată în doua grupe distincte:● Grupa acarienilor tetranichizi (ex. Tetranychus urticae)● Grupa acarienilor eriophyzi (ex. Calepitrimerus vitis)Deşi au dimensiuni mici, acarienii sunt la ora actuală cei mai periculoşi dăunatori ai plantaţiilor viticole, putând reduce randamentul unei plantaţii cu până la 40%, pe lângă slăbirea sau distrugerea completă a lăstarilor sau butucilor tineri de viţă de vie.Pentru un control eficient al acarienilor trebuie luaţi în seama o serie de factori cum ar fi: ● Faza de dezvoltare în care se află dăunatorul (ou,

larvă, adult) ● Faza optimă de aplicare a acaricidelor (PED) ● Condiţiile meteo (temperaturile ridicate şi

higroscopicitatea scăzută favorizează dăunătorul)Soiurile cele mai afectate de atacul acarienilor sunt Pinot gris, Chardonay, Muscat Ottonel, Sauvignon. Etapele cele mai importante pentru controlul dăunătorului:● Prima etapa se situează în faza de 4-6 frunzuliţe când se recomandă primul tratament în cazul în care PED-ul a fost depăşit (5-6 acarieni pe frunză sau 20% din frunze prezintă simptome de atac)● Etapa a doua, în perioada estivală (PED – 6-7 acarieni pe frunză sau 50% din frunze prezintă simptome de atac)

Page 32: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

31

Envidor® 240 SCAcaricidSubstanţă activă: spirodiclofen 240g/l Formulare: SC (suspensie concentrată)

Envidor 240 SC este un acaricid modern din familia ketoenolilor. Acţionează prin contact şi ingestie şi com-bate o gamă largă de acarieni tetranichizi, eriofizi şi tarsonemizi. Envidor are o puternică acţiune ovicidă, controlează toate stadiile juvenile de larvă şi de nimfe şi reduce substanţial fertilitatea femelelor. Produsul este lipofilic: se fixează în stratul ceros al cuticulei, nu este spălat de precipitaţii şi acţiunea lui nu este influenţată de temperaturile ridicate. Are o durată de protecţie de cca. 40 zile de la aplicare. Este foarte bine tolerat de plante.

Modul de utilizareSe utilizează la doza de 0,4 l/ha (0,04%) pentru combate-rea acarienilor Tetranychus urticae şi Calepitrimerus sp. Se recomandă ca produsul să fie utilizat pentru un tratament în intervalul cuprins între deschiderea mugure-lui- inflorescenţă complet dezvoltată sau în perioada de creştere a boabelor până la înmuierea pieliţei acestora. Indiferent de momentul aplicării, volumul de soluţie este de 1000 l/ha. Timpul de pauză este de 14 zile.

Simptom de atac pe frunza de viță de vie pentru Calepitrimerus vitis

Page 33: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

32

Molia viţei de vie (Lobesia botrana) – Eudemisul

Eudemisul este unul dintre cei mai periculoşi dăunători ai viţei de vie, poate avea două generaţii pe an (în partea de nord a ţării) sau trei (în sudul ţării), forma larvară fiind cea care produce daunele, diferit în raport de generaţie astfel ● Generaţia 1 (G1) atacă bobocii florali, inflorescentele şi apoi lăstarii tineri (o larva

poate consuma până la 80 de boboci florali pe parcursul dezvoltării) ● G2 (omizile) atacă boabele verzi sau în pârgă (roade boabele în interior) ● G3 roade boabele pârguite sau coapte

În ultimii ani cele mai mari pagube au fost produse de larvele din G1, iar daunele provocate de G2 si G3 au favorizat atacul produs de Botrytis cinerea.Soiurile preferate sunt: Pinot gris, Muscat Ottonel, Chardonay, Afuz ali.Pentru o evaluare corectă a necesităţii tratamentului, se va lua în calcul PED-ul recomandat pentru acest dăunător: ● 2-3 crisalide la 30 de butuci (în faza de umflare a mugurilor) sau ● 10 ouă viabile la 100 de ciorchini sau ● 10 larve la 100 de struguri (în funcţie de faza de dezvoltare în care se afla

dăunătorul)O altă metodă de detectare a momentului optim pentru aplicarea tratamentului este folosirea de capcane feromonale (1-3 capcane/ha), momentul optim pentru aplicarea tratamentului fiind atunci când se înregistrează un număr de 100 fluturi/capcană /săptămână.

Larve generaţia 1. Daune la flori

Larve generaţia 2. Daune pe strugure

Adult

Page 34: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

33

Decis® Mega 50 EWInsecticid piretroid pentru combaterea moliei viţei de vieSubstanţă activă: deltametrin 50 g/lFormulare: EW (emulsie în apă)

Decis Mega 50 EW acţionează prin contact şi ingestie asupra insectelor dăunătoare, atât ca larve cât şi ca adulţi. Produsul are efect de şoc şi o durată de activitate de cca. 10 zile. Acoperirea completă şi uniformă a plan-telor este esenţială pentru o bună protecţie. Formularea tip emulsie în apă prezintă avantajele formulărilor lichide dar fără dezavantajele conţinutului ridicat de solvent de la formularea emulsie concentrată. Se reduce de asemenea influenţa temperaturilor ridicate asupra eficienţei tratamen-telor.

Modul de utilizareDecis Mega se utilizează pentru a combate molia viţei de vie (Lobesia botrana) la doza de 0,15 l/ha, în 1-3 trata-mente pe vegetaţie, la avertizare. Intervalul minim între tratamente este de 14 zile. Volumul de soluţie este de 800-1000 l/ha. Timp de pauză: 30 zile la struguri de vin şi 7 zile la struguri de masă.

Decis® 25 WGInsecticid piretroid pentru combaterea moliei viţei de vieSubstanţă activă: deltametrin 25%Formulare: WG (granule dispersabile în apă)

Formularea modernă tip granule dispersabile în apă (WG) asigură produsului o stabilitate superioară la tem-peraturi ridicate.

Modul de utilizareSe utilizează la doza de 30 g/ha în 1-3 tratamente pen-tru combaterea moliei (Lobesia botrana). Tratamentele se efectuează la avertizare sau la apariţia dăunătorului. Timp de pauză: 30 zile la struguri de vin şi 7 zile la stru-guri de masă.

Page 35: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

34

Combaterea buruienilor Controlul buruienilor în plantaţiilor de viţă de vie este o măsura obligatorie ce prezintă numeroase avantaje faţă de combaterea mecanică folosită în viticultura traditională, cum ar fi:

● O mai mare viteză de execuţie ● Economie de energie (consum redus de

combustibil faţă de lucrările mecanice) ● Dezvoltarea mai bună a rădăcinilor şi în orizontul

superficial ● Diminuarea eroziunii solului ● Accesul mai uşor în plantaţie în perioadele

ploioase sau după acestea ● O mai bună conservare a materiei organice în sol

Compania Bayer CropScience are în portofoliu erbicidul Basta 14 SL, un produs ce se diferenţiază clar de erbicidele clasice sistemice.Unul dintre cele mai importante avantaje este acela ca produsul poate realiza plivitul chimic fără a fi preluat de plantă, altfel aceasta fiind o lucrare migăloasă şi costisitoare.

La viţa de vie doza este de 4 litri la hectar pentru combaterea buruienilor mono - si dicotile anuale şi perene.

Page 36: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

35

Basta® 14 SLErbicid neselectiv pentru combaterea buruienilor din plantaţiile de viţă de vie şi pomi fructiferi şi ca desi-cant la orez Substanţe active: glufosinat de amoniu 150 g/lFormulare: SL (concentrat solubil)T - Toxic

Mod de acţiuneBasta este un erbicid neselectiv cu acţiune de contact asupra buruienilor. Preluarea de către plante are loc în principal prin foliajul aflat în faza de creştere activă, preluarea prin părţile lemnoase fiind neglijabilă. Basta nu se translocă din ţesutul frunzei în vasele conducătoare, esenţială fiind acţiunea de contact. Viteza de preluare este maximă în primele 6 ore de la aplicare. Buruienile tratate se opresc din creştere în cursul primei zile după tratament, deşi simptomele vizuale lipsesc. Formularea este optimizată pentru condiţii dificile de aplicare (umidi-tate scăzută) şi are o toleranţă bună la spălarea prin precipitaţii.

Mod de utilizareSe aplică 1-2 tratamente. Prima aplicare se recomandă în perioada de creştere intensă a buruienilor (înălţime optimă 15-20 cm), de obicei după data de15 mai, iar tratamentul al doilea, dacă este necesar, se va aplica la minim 28 zile, de preferat în aceeaşi fază de creştere a buruienilor ca la primul tratament, dar nu mai târziu de 15 iulie. Nu se va aplica pe terenurile nisipoase şi se va evita driftul pe culturile adiacente. Este important ca în cursul primelor 6 ore de la aplicare să nu plouă. Buna acoperire a foliajului buruienilor cu soluţie de stropit este esenţială, deoarece Basta acţionează prin contact foliar. Se va evita contactul soluţiei de stropit cu foliajul culturilor, precum şi udarea excesivă a trunchiului pomilor, cu precădere în cazul plantaţiilor tinere. Un avantaj esenţial al produsului constă în relativa siguranţă a culturii în situaţia în care nu se poate evita driftul soluţiei de stropit pe foliajul culturii în cursul tratamentului. Cantitatea de soluţie este de 100-500 l/ha.

Page 37: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

36

Pomi fructiferi

Pomicultura, probleme și soluții

Una dintre cele mai mari probleme ale omenirii o reprezintă asigurarea hranei pentru fiecare locuitor al planetei. În octombrie 2011 populația planetei a depășit 7 miliarde de locuitori iar în 2050 estimările Națiunilor Unite arată că numărul locuitorilor va depăși 9 miliarde. În prezent aproximativ 1 miliard de oameni suferă din cauza foametei.Bayer oferă soluții sustenabile pentru protejarea cul-turilor agricole și creșterea producțiilor atât din punct de vedere cantitativ dar mai ales calitativ. Investițiile în cercetare au ca rezultat noi soluții în protecția culturilor agricole și crearea de tehnologii performante și durabile.Pomicultura este un segment aflat permanent în atenția Bayer iar ultimele inovații întăresc această afirmație. Insecticidul Movento®, lansat în anul 2012, este un bun exemplu de inovație Bayer prin multitudinea de beneficii aduse:• o grupă chimică nouă, un nou mod de acțiune, spectru larg de activitate• sistemicitate dublă, ascendentă și descendentă• fără rezistență încrucișată cu grupele chimice existente

Page 38: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

37

• menajează insectele utile• respectă cerințele referitoare la mediu și lanțul alimentar.

Inovația a fost pusă în valoare și în acest an prin lansarea în segmentul pomicol a fungicidului Luna® Experience, care are în componență o nouă substanță chimică fluopiram. Un avantaj este reprezentat de faptul că fluopiram acționează asupra tuturor stadiilor de dez-voltare ale agenților patogeni, mărind astfel intervalul de aplicare al produsului. Astfel de exemple pot continua, Bayer CropScience fiind una dintre cele mai inovative companii la nivel mondial. Portofoliul Bayer în segmentul pomicol posedă o gamă largă de produse ce oferă soluții optime, sigure pentru cultură și eficiente, pentru realizarea unor tehnologii de protecție performante.Obiectivul Bayer constă în a oferi fermierilor soluții adecvate pentru obținerea unor producții sigure, profitabile și sănătoase, care să aducă satisfacții atât producătorilor cât și consumatorilor produselor alimentare.

Page 39: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Dacă iubiți viața, veți iubi Luna®

38

Page 40: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

39

Principalele boliale pomilor fructiferi

Focul bacterian al rozaceelor Erwinia amylovora

Atacul se manifestă primăvara, iar primele simptome de boală apar pe inflorescenţe şi lăstari. Florile atacate se ofilesc, se brunifică, ulterior se înnegresc şi rămân ata-şate pe pom sau în cele din urmă cad. Pe vreme umedă şi călduroasă boala progresează rapid pe lăstari care se vestejesc, se brunifică şi se îndoaie sub formă de cârjă. Pe fructe atacul se manifestă frecvent numai pe cele verzi, pe care apar zone necrotice delimitate de o zonă verde închis la pere şi de o roşeaţă la mere. În timp foarte scurt fructele verzi puternic atacate se înnegresc în întregime. Boala are evoluţie descendentă şi coboară pe ramuri, şarpante, trunchi, producând leziuni şi ulceraţii cu aspect neted sau rugos. În lunile iunie-iulie boala se manifestă păgubitor şi pe formaţiunile scurte de rod, care se brunifică în totalitate. Pe suprafaţa organelor atacate în condiţii de umezeală apare un exudat galben-brun. Boala produce pagube mari, până la distrugerea totală a pomilor la măr, păr şi gutui.

CombatereAliette 80 WG 0,3% (3-4,5 kg/ha). Tratamentul se va efectua în timpul înfloritului, când 10-15% din flori au început să-şi scuture petalele, fiind considerat tratament cheie pentru prevenirea infecţiilor la floare.

Focul bacterian al rozaceelor

Page 41: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Rapănul mărului şi părului Venturia inaequalis şi Venturia pirina

Atacul cel mai păgubitor se manifestă pe frunze şi fructe. Pe frunze apar pete mici, circulare de culoare untdelemnie la început, apoi cafenie cu aspect catifelat. Cu timpul petele devin brun-negricioase şi confluează ocupând porţiuni mari din limb. Atacul pe fructe se prezintă sub formă de pete de culoare brun-măslinie, catifelate. Fructele atacate se deformează, crapă şi cad prematur. Boala se manifestă şi pe pedunculi, sepale şi lăstari. Atacul pe lăstari se prezintă sub formă de ulceraţii iar aceştia degeră uşor în timpul iernii.

CombatereSe recomandă folosirea prin alternanţă a produselor:Luna Experience 400 SC: 0,05% (0,75 l/ha)Flint Plus: 0,125% (1,875 kg/ha)Antracol 70 WP: 0,2-0,3% (3-4,5 kg/ha)Clarinet: 0,1% (1,5 l/ha)Folicur Solo 250 EW: 0,05% (0,75 l/ha)Primul tratament fitosanitar pentru prevenirea infecţiilor primare se efectuează de regulă cu produse cuprice, când 15-20% din mugurii florali sunt la începutul înfrunzirii, fază cunoscută popular sub numele de ”urechiuşe de şoarece”. Următorul tratament se aplică în perioada cuprinsă între fenofazele buton roz, înfoierea corolei şi deschiderea primei flori din inflorescenţă. După înflorit se mai efectuează 2-4 stropiri după scuturarea petalelor, mai ales dacă presiunea de infecţie este mare sau sunt ploi frecvente şi atacul nu s-a stopat.

Rapãnul mãrului - pe fructe

Rapãnul mãrului - pe frunze

40

Page 42: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Făinarea mărului Podosphaera leucotricha

Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale pomului: muguri, frunze, inflorescenţe, lăstari şi uneori fructe. Mugurii vegetativi şi floriferi atacaţi de făinare nu mai evoluează normal, sunt acoperiţi de o pâslă pulverulentă, albă cu aspect făinos iar în cele din urmă se usucă şi cad. Frunzele atacate sunt mici, deformate, se copăesc, se brunifică, devin casante şi se zdrenţuiesc. Lăstarii erbacei atacaţi stagnează în creştere, au aspect făinos şi de cele mai multe ori degeră uşor în timpul iernilor geroase, deoarece lemnul nu se coace.

CombatereLuna Experience 400 SC: 0,05% (0,75 l/ha)Flint Plus: 0,125% (1,875 kg/ha)Clarinet: 0,1% (1,5 l/ha)Folicur Solo 250 EW: 0,05% (0,75 l/ha)Primul tratament obligatoriu se execută la începutul dezmuguritului pentru prevenirea infecţiilor primare prin conidii, folosindu-se în general produse pe bază de sulf. Tratamentul al doilea se aplică în aceeaşi perioadă cu tratamentul recomandat pentru rapănului mărului (buton roz, înfoierea corolei-deschiderea primei flori din inflorescenţă) pentru protejarea florilor pe perioada înfloritului.

Fãinarea mãrului

41

Page 43: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Putregaiul şi mumifierea fructelor Monilinia laxa / M. fructigena

Atacul se manifestă pe flori, frunze, lăstari şi fructe. În primăverile ploioase boala are caracter epidemic. Frunzele, florile şi lăstarii se ofilesc şi se brunifică cu repeziciune, rămânând atârnate pe pom sub formă de „buchete”. Acest simptom este confundat de multe ori cu efectul gerurilor târzii de primăvară. Fructele atacate prezintă pete circulare cu perniţe pulverulente alb-gălbui sau cenuşiu-albăstrii, dispuse neregulat pe suprafaţa pulpei putrezite şi îşi pierd strălucirea. Cu timpul fructele bolnave putrezesc în întregime şi cad pe sol sau se lipesc unele de altele sub formă de ciorchine, se zbârcesc şi rămân mumifiate în pom.

CombatereLuna Experience 400 SC: 0,05% (0,5 l/ha)Teldor 500 SC: 0,08% (0,8 l/ha)Folicur Solo 250 EW: 0,05% (0,5 l/ha)Rovral 500 SC: 0,1%La pornirea în vegetaţie tratamentele se aplică în fenofazele de buton verde şi înălţarea inflorescenţelor cu produse cuprice, iar stropirile următoare se fac la începutul înfloritului şi căderea petalelor cu produse din alte grupe, precum Rovral, Folicur Solo şi Teldor.

Moniloza pe fruct la mãr

42

Page 44: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

43

Pătarea roșie a frunzelor de prunPolystigma rubrum

Atacul se manifestă pe frunze primăvara, aproape după scuturarea petalelor (sfârșitul lunii aprilie-începutul lunii mai), ascosporii maturi germinează în picătură de apă și product infecții pe frunze, unde apar pete galben verzui și apoi roșii cărămizii, zona de frunza atacată se îngroașă și se bombează ușor pe fața inferioară, devenind casantă. Numărul petelor variază între 1 și 13, cel mai frecvent 6-8. Pe parcursul evoluției bolii este posibil ca aceste pete să se unească. În cazul unui atac puternic, frunzele atacate se usucă și cad de timpuriu, ceea ce face ca pomii atacați să aibă o rezistență scăzută la gerurile din timpul iernii. Pomii atacați rodesc slab, fructele lor sunt mai mici și au cantitate redusă de zahăr.

CombatereLuna Experience 400 SC: 0,05% (0,5 l/ha). Primul tratament se recomandă a fi efectuat în faza de buton alb iar ultimul la începutul colorării fructelor. Între acestea se mai pot face 1-2 tratamente în funcție de apariția bolii și frecvența ploilor.

Bolile de depozit la mărPutregaiul brun — Monilia fructigena;Putregaiul lenticelar — Gloeosporium fructigenum, Penicillium spp.

Putregaiul brun (monilioza) se manifestă prin apariţia unor pete brune, rotunde pe locul unei înţepături sau lovituri a fructului. Petele evoluează în timp cuprinzând pieliţa şi pulpa fructului în profunzime. La suprafaţa

Page 45: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

44

fructelor bolnave apar perniţe pulverulente dispuse concentric de culoare alb-cenuşie. În depozitele frigorifice cu temperaturi scăzute apare şi putregaiul negru caracterizat prin înnegrirea fructelor, luciu specific şi absenţa perniţelor pulverulente (fructificaţiile ciupercii).

Putregaiul lenticelar se prezintă sub formă de pete cu contur circular de cca. 3 cm diametru de culoare maronie. Pieliţa fructelor în dreptul petelor se ondulează, pulpa putrezeşte în adâncime, iar la suprafaţa acestora apar pustule de culoare negricioasă - fructificaţiile ciupercii. În condiţii de atmosferă foarte umedă pe fructele bolna-ve apare o masă mucilaginoasă de culoare roz. Pulpa fructelor atacate capătă o coloraţie brun-gri şi gustul acestora este pregnant amar.

Penicillium spp., în principal P. expansum cauzează apariţia unui putregai de culoare bej sau brun deschis cu aspect translucid şi umed. La suprafaţa fructelor apar fructificaţiile ciupercii albicioase la început, apoi verzi-albăstrui sau cenuşii-albăstrui care conţin o mare masă de spori. Combatere: Rovral 500 SC 0,1%

Ramurã atacatã de monilozã

Monilioza pe fruct la prun

Putregaiul lenticelar la mãr

Page 46: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

45

Page 47: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Principalii dăunătoriai pomilor fructiferi

Acarianul roşu al pomilorPanonychus ulmi

Acarianul roşu al pomilor iernează în stadiu de ou şi dezvoltă 5-6 generaţii pe an. Dăunătorul este polifag, atacând toate speciile pomicole. Acarienii înţeapă şi sug seva din frunze. Ca urmare a atacului, ţesuturile se depigmentează, iar coloritul frunzelor este modificat în alb-argintiu la început şi apoi în ruginiu. Frunzele puternic atacate cad prematur, iar diferenţierea mugurilor de rod este influenţată în mod negativ şi implicit producţia de fructe a anului următor.

Combatere Primul tratament se efectuează în faza de ”urechiuşe de şoarece” pentru combaterea ouălor hibernante, folosind produsul Confidor Oil SC 004 în concentraţie de 1,5% (22,5 l/ha). În perioada de vegetaţie (luna iunie) când se constată că efectivul populaţiei de acarieni începe să crească, se efectuează 1-2 tratamente cu Envidor 240 SC conc. 0,04% (0,6 l/ha) pentru combaterea formelor mobile şi ouălor.

Acarianul roşu al pomilor (imagine la microscop)

46

Page 48: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

47

Acarianul filocoptid al mărului Aculus schlechtendali

Acarianul iernează ca femelă de iarnă în grup sub scoarţa exfoliată a pomilor, în crăpăturile scoarţei, între solzii mugurilor sau la baza acestora şi dezvoltă 5-6 generaţii pe an. Acarienii se hrănesc cu frunzele, iar în locul înţepăturilor apar pete mici de culoare galben-albicioasă. Frunzele puternic afectate devin argintii cu reflexe plumburii şi, ulterior, părţile laterale ale limbului foliar se rulează spre partea superioară a frunzei, se brunifică şi cad prematur. Acarienii atacă şi fructele, mai ales în zona calicială, unde apare o rugozitate pronunţată, care depreciază calitatea acestora.

CombaterePentru combaterea acarianului se recomandă executarea tratamentelor fitosanitare cu produsul Envidor 240 SC conc. 0,04% (0,6 l/ha) la depăşirea pragului economic de dăunare (PED) de 10-15 forme mobile pe frunză vara.

Gărgăriţa florilor de măr Anthonomus pomorum

Gărgăriţa iernează ca adult în stratul superficial al solului, în jurul coletului sau sub scoarţa exfoliată a pomilor. Dezvoltă o singură generaţie pe an. Adulţii hibernanţi se hrănesc cu mugurii vegetativi şi de rod, iar cei estivali cu epiderma şi parenchimul frunzelor. Atacul cel mai caracteristic şi păgubitor este cauzat de larvele dăunătorului. Acestea consumă în totalitate organele interne ale florilor (ovar, stamine), care nu se mai deschid şi se usucă. Bobocii florali atacaţi rămân multă vreme pe ramuri, fiind cunoscuţi popular sub numele de „cuişoare”.

CombaterePentru combaterea adulţilor hibernanţi se efectuează un tratament fitosanitar la începutul dezmuguritului cu produsul Calypso 480 SC conc. 0,02% (300 ml/ha). Acest tratament coincide cu cel avertizat pentru făinarea mărului (P. leucotricha).

Acarianul filocoptid al mărului(imagine la microscop)

Gărgăriţa florilor de măr

Page 49: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

48

Păduchele verde al mărului Aphis pomi

Dăunătorul iernează în stadiul de ou de rezistenţă, pe ramurile subţiri, la baza mugurilor sau sub scoarţa exfoliată şi dezvoltă 8-12 generaţii pe an. Păduchii colonizează partea inferioară a frunzelor din vârful lăstarilor erbacei, unde se hrănesc sugând seva din ţesuturi. Ca urmare a înţepăturilor, frunzele se răsucesc, apoi se îngălbenesc şi se usucă. Părţile atacate sunt acoperite cu excrementele dulci ale păduchilor „roua de miere” pe care se instalează fumagina, îngreunând combaterea acestora. Pomii puternic atacaţi se debilitează, se înnegresc şi produc fructe mici lipsite de aspect comercial.

CombaterePrimăvara devreme, la semnalarea primelor colonii de afide pe frunze se aplică primul tratament pentru combaterea acestora. Dacă atacul nu se stopează se mai aplică 1-2 tratamente după caz cu unul din produsele: Calypso 480 SC - 0,02% (300 ml/ha) Decis 25 WG - 0,003% (45 g/ha) Decis Mega 50EW - 0,015% (0,225 l/ha).

Păduchele verde al mărului

Păduchele verde al mărului

Page 50: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

49

Păduchele roz galicol al măruluiDysaphis devecta

Dăunătorul iernează în stadiul de ou sub scoarţă sau în crăpăturile scoarţei. Păduchii se localizează pe partea inferioară a frunzelor unde se hrănesc cu sucul celular al acestora. Frunzele atacate sunt puternic deformate, se gofrează, se încreţesc pe partea superioară a limbului foliar şi se înroşesc. La infestări masive capacitatea de fotosinteză scade, fiind influenţată negativ atât producţia de fructe a anului în curs, cât şi diferenţierea mugurilor de rod pentru anul viitor. Fructele provenite de la pomii atacaţi sunt mici şi deformate, lipsite de aspect comercial.

CombatereTratamentul se va efectua la apariţia primilor dăunători în livadă cu produsul Calypso 480 SC în concentrație 0,02% (300 ml/ha).

Păduchele roz galicol al mărului

Page 51: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

50

Păduchele din San-José Quadraspidiotus perniciosus

Dăunătorul iernează în stadiul de larvă de vârsta I, sub scut, pe ramurile pomilor. Dezvoltă două generaţii pe an, iar în unii ani, în regiunile sudice ale ţării, dezvoltă şi a treia generaţie. Păduchii se localizează atât pe părţile lemnoase cât şi pe frunze şi fructe. Atacă însă preferenţial părţile lemnoase ale pomilor, pe care le înţeapă cu rostrul şi suge conţinutul celular al acestora. Pe fructe, păduchele se fixează, mai ales în zona pedunculară şi calicială, în jurul locurilor înţepate formându-se pete roşii, sub forma unor aureole. Fructele atacate rămân mici şi îşi pierd valoarea comercială. Pomii tineri atacaţi se usucă în 2-3 ani, iar cei bătrâni au vegetaţie anemică, frunze etiolate, ramurile degarnisite de muguri, producţie scăzută şi după mai mulţi ani se usucă progresiv de la vârf către bază.

CombatereTratamentele fitosanitare efectuate în perioada de repaus vegetativ cu produsul Confidor Oil SC 004 la concentraţia de 1,5% sunt recomandate pentru combaterea larvelor hibernante şi reducerea rezervei biologice a dăunătorului. În perioada de vegetaţie, pentru fiecare generaţie a dăunătorului G1 (iunie), G2 (august) se va efectua un tratament la începutul migrării larvelor de sub scut, care se va repeta la interval de cca. 10 zile. La aceste tratamente se vor folosi Decis 25 WG 0,003% (45 g/ha la măr; 30 g/ha la prun), Decis Mega 50 EW 0,015% sau Calypso 480 SC conc. 0,02% (300 ml/ha) sau Movento 100 SC la doza de 1,875 l/ha. Momentul optim de aplicare pentru Movento se diferențiază în funcție de condițiile climatice. În condiții normale se aplică la începutul migrării larvelor de sub scutul matern. în condiții de secetă se tratează cu puțin timp înainte de migrarea larvelor de sub scut (2 zile).

Păduchele lânos Eriosoma lanigerum

Dăunătorul iernează ca forme radicicole în zona coletului şi ca larve pe părţile aeriene ale pomului. Dezvoltă 8-12 generaţii pe an. Păduchii colonizează tulpinile,

Păduchele din San Jose

Păduchele din San Jose

Page 52: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

51

ramurile, lăstarii şi rădăcinile de măr pe care le înţeapă, sugând sucul celular. În locurile înţepăturilor celulele se hipertrofiază şi apar umflături mici la început sub formă de nodozitate, iar pe măsură ce atacul evoluează se formează gale mari sau tumori canceroase. Dăunătorul se recunoaşte foarte uşor după secreţia ceroasă, filamentoasă, de culoare albă care acoperă colonia.

CombatereMovento 100 SC 1,875 l/ha. Tratamentele în perioada de vegetaţie se efectuează atunci când se semnalează primele colonii de păduchi în coroana pomilor.

Viermele merelor Cydia pomonella

Dăunătorul iernează în stadiul de larvă într-un cocon mătăsos, în crăpăturile scoarţei pomilor, sub frunzele căzute, în colţurile lăzilor de depozitare a fructelor, în depozitele de păstrare a fructelor sau alte adăposturi. Dezvoltă frecvent două generaţii pe an. Atacul primar cauzat de larvele generaţiei I în migrare se manifestă la fructele în formare, unde larvele fac rosături superficiale în pieliţă. Când larvele pătrund în fruct şi formează galerii largi până la casa seminală, consumând pulpa şi seminţele, se produce atacul secundar, considerat ca fiind cel mai păgubitor. Fructele verzi atacate se opresc din dezvoltare şi cad prematur. Atacurile tardive ale larvelor din generaţia a doua grăbesc procesul de maturare a fructelor şi căderea acestora. Fructele atacate îşi pierd valoarea comercială şi nu se pot păstra deoarece putrezesc.

CombaterePentru combaterea dăunătorului, la prima generaţie se efectuează un tratament în luna mai când fructele au diametrul de cca. 1,5 cm, care se repetă după aproximativ 7 zile. Primul tratament pentru generaţia a doua se efectuează de obicei în decada a III-a a lunii iunie, când fructele au diametrul de cca. 3,5 cm şi se repetă după 5-7 zile. La aceste tratamente se recomandă utilizarea următoarelor produse: Calypso 480 SC 0,02%, Proteus OD 110 0,05%, Decis Mega 50 EW 0,0125%,Decis 25 WG 0,003%.

Păduchele lânos

Viermele merelor

Viermele merelor

Page 53: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

52

Viespea merelor Hoplocampa testudinea

Atacul este cauzat de larve, care fac galerii superficiale în zona caliciului, ce par că strangulează fructul când acesta este mic. Pieliţa fructului în dreptul galeriei devine rugoasă, se brunifică şi se adânceşte, iar fructele îşi pierd aspectul comercial. Pe măsură ce fructele cresc, larvele pătrund în pulpă, unde rod un orificiu rotund de culoare neagră, căptuşit cu resturi de hrană şi excremente. În cele din urmă larvele sapă galerii până la casa seminală, consumă seminţele şi pulpa din jurul casei seminale, iar fructele atacate cad.Combatere: Primul tratament se execută în primele zile după scuturarea petalelor cu Calypso 480 SC 0,02% (0,3 l/ha) sau Decis 25 WG 0,003% (0,045 kg/ha).

Molia (viermele) pieliţei fructelor Adoxophyes reticulana

Dăunătorul iernează în stadiul de larvă într-un cocon mătăsos dens, de culoare albă, la baza mugurilor, în frunzele uscate, în crăpăturile scoarţei. O parte din larve hibernează şi în depozitele de fructe, în zona calicială şi pedunculară. Insecta dezvoltă două generaţii pe an. Larvele atacă mugurii, frunzele, florile şi fructele. Frunzele atacate sunt răsucite sub formă de cornet sau lipite câte 2-3 la un loc şi înfăşurate cu fire mătăsoase. Alteori, larvele lipesc o frunză cu un fruct şi sub acest adăpost fac rosături superficiale în pieliţa fructului. Fructele atacate sunt mai predispuse atacului cauzat de unele ciuperci fitopatogene (Monilia spp.), care accelerează putrezirea acestora.

CombaterePrimul tratament se efectuează primăvara devreme la pornirea în vegetaţie, când încep să apară larvele hibernante şi se repetă după 6-8 zile. Pentru generaţia de vară (decada II şi III luna iulie şi decada I luna august) tratamentul se efectuează în primele 3 zile de la apariţia larvelor tinere şi se repetă la intervale de 6-8 zile. Pentru combaterea dăunătorului se utilizează Decis Mega 50 EW 0,015% (0,225 l/ha).

Molia pieliţei fructelor

Molia pieliţei fructelor

Viespea merelor

Page 54: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

53

Minatoarea marmorată Phyllonorycter blancardella

La măr, larvele rod mezofilul frunzelor sub forma unei mine cu aspect marmorat. Epiderma superioară se bombează uşor, se depigmentează şi se pătează, iar cea inferioară se pliază şi se brunifică. Insecta dezvoltă 3-4 generaţii pe an şi iernează în stadiul de pupă în interiorul minelor de pe frunzele căzute. Pentru avertizarea tratamentelor se folosesc capcanele cu feromoni sexuali tip „Atrablanc”.

CombaterePrimul tratament se efectuează pentru combaterea fluturilor din generaţia hibernantă la începutul înfloritului cu unul din produsele: Calypso 480 SC: 0,02% (0,3 l/ha)Decis 25 WG: 0,003% (0,045 kg/ha). Pentru fiecare generaţie a dăunătorului sunt necesare 1-2 tratamente fitosanitare.

Minatoarea lineară Stigmella malella

La măr, larvele consumă parenchimul frunzelor formând mine alungite, sinuoase şi largi de culoare cafenie. Pe centrul galeriei se disting excrementele, dispuse într-un şir continuu de culoare neagră. Frunzele puternic atacate se brunifică şi cad prematur. Minatoarea lineară dezvoltă 2-3 generaţii pe an şi iernează ca pupă în sol sau sub stratul de frunze. Avertizarea tratamentelor fitosanitare se face folosind capcanele cu feromoni sexuali tip „Atramal”.

CombatereLa începutul scuturării petalelor se aplică primul tratament pentru prevenirea atacului cauzat de acest dăunător. Pentru stropit se va utiliza produsul Decis 25 WG - 0,003% (0,045 kg/ha).

Minatoarea marmorată

Minatoarea lineară

Page 55: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

54

Minatoarea sinuoasă Lyonetia clerckella

La măr, atacul este cauzat de larve, care formează o galerie sinuoasă între cele două epiderme, şerpuind tot limbul foliar. Mina porneşte frecvent de la nervura principală şi se termină tot în nervura principală. La început minele sunt mici, înguste şi se lărgesc pe măsură ce larvele cresc. Minele sunt de culoare deschisă, iar pe mijloc, de-a lungul acestora, culoarea este mai închisă din cauza excrementelor larvei. Frunzele puternic atacate cad prematur. Dăunătorul dezvoltă 3-4 generaţii pe an şi iernează ca adult în diferite adăposturi. Primul tratament fitosanitar coincide de obicei cu fenofaza de răsfirare a inflorescenţei.

Omida păroasă a dudului Hyphantria cunea

Iernează în stadiul de pupă în locuri foarte variate: crăpăturile scoarţei pomilor, garduri, resturi vegetale, scorburi, stratul superficial al solului, dezvoltând în condiţiile ţării noastre două generaţii pe an. În unii ani poate să apară şi a treia generaţie parţială. Larvele din primele stadii trăiesc în grup şi rod epiderma şi parenchimul frunzelor, iar cele din ultimele stadii consumă limbul foliar complet, lăsând numai resturi de nervuri. La invazii mari, pomii fructiferi şi arborii pot fi complet defoliaţi, iar producţia de fructe compromisă. Atacurile repetate duc la debilitatea pomilor.

CombaterePentru fiecare generaţie a dăunătorului se vor efectua 1-2 tratamente. Primul tratament se efectuează în luna mai când se înregistrează primele focare în coroana pomilor şi se repetă dacă atacul nu s-a stopat. La generaţia a doua tratamentul se execută în luna august când se observă simptome incipiente de atac pe frunze. Pentru stropit se recomandă produsele Calypso 480 SC - 0,02%.

Minatoarea sinuoasă

Omida păroasă a dudului

Page 56: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

55

Cotarul verde Cheimatobia brumata

Adulţii prezintă un pronunţat dimorfism sexual; femela are numai rudimente de aripi de culoare brună—cenuşie; masculul are aripi de culoare cenuşie-gălbuie. Oul este verde-gălbui la început, apoi devine roşu-portocaliu, are formă ovală şi diametru de 0,4-0,5 mm. Larva măsoară 25 mm lungime şi are culoarea corpului verde-gălbuie, cu capul brun; dorsal prezintă o dungă mai închisă, iar lateral trei dungi albicioase. Pupa are 7-8 mm lungime şi este de culoare brună.

CombaterePentru combaterea defoliatorilor, tratamentul se execută primăvara, când se înregistrează 5% buchete florale cu larve.

Păduchele negru al cireşului Myzus cerasi

Păduchii colonizează frunzuliţele tinere din vârful lăstarilor erbacei, localizându-se pe partea inferioară a acestora, unde încep să se hrănească cu sucul celular al frunzelor. Ca urmare a atacului, frunzele se răsucesc şi se usucă, luând forma unor buchete, iar lăstarii se înnegresc şi se îndoaie. La suprafaţa organelor atacate se găseşte din abundenţă „roua de miere” pe care se instalează fumagina, împiedicând asimilaţia normală a frunzelor. Pagube foarte mari produce în pepinierele pomicole şi în plantaţiile tinere. Dăunătorul dezvoltă 3-5 generaţii pe cireş şi vişin şi mai multe generaţii pe plantele gazdă secundare. Iernează ca ou în coroana pomilor.

CombatereTratamentele se aplică primăvara devreme la semnalarea primilor păduchi pe frunzuliţele apărute. Dacă se întârzie cu tratamentul, combaterea va fi mai dificilă datorită apariţiei exudatului lipicios ”roua de miere”, care împiedică contactul produsului cu dăunătorul. Pentru stropit se recomandă Decis Mega 50 EW 0,015% (0,15 l/ha).

Cotarul verde

Păduchele negru al cireşului

Page 57: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Musca (viermele) cireşelor Rhagoletis cerasi

Dăunătorul atacă fructele de cireş şi vişin. Larvele pătrund în fructe şi consumă pulpa acestora în jurul sâmburelui. Fructele atacate se înmoaie, se închid la culoare, îşi pierd valoarea comercială şi devin dezagreabile pentru consumatori datorită prezenţei viermilor. În cele din urmă fructele atacate putrezesc în întregime şi cad pe sol. Sunt mai predispuse atacului soiurile cu coacere semitârzie şi târzie. Insecta dezvoltă o singură generaţie pe an şi iernează în stadiul de pupă în sol. Tratamentele fitosanitare se execută după captarea primilor adulţi în capcanele optice cu clei adeziv tip „AtraCeras”.

CombaterePrimul tratament, de regulă, coincide fenologic cu intrarea în pârgă a soiului Ramon Oliva, iar calendaristic cu a doua sau a treia decadă a lunii mai şi se repetă după 5-7 zile. La acest tratament se recomandă folosirea produselor Calypso 480 SC 0,02% (0,2 l/ha) sau Decis Mega 50 EW 0,015% (0,15 l/ha).

Musca (viermele) cireşelor

56

Page 58: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

57

Păduchele cenuşiu al prunului Hyalopterus pruni

Adulţii şi larvele colonizează frunzele şi lăstarii, unde înţeapă şi sug sucul celular. Ca urmare a înţepăturilor frunzele se îngălbenesc, se deformează puternic şi se încreţesc. Lăstarii atacaţi stagnează în creştere, se deformează, au aspect cenuşiu când coloniile de păduchi sunt abundente şi în cele din urmă se înnegresc. Organele atacate sunt acoperite de excrementele dulci ale păduchilor „roua de miere” pe care se instalează fumagina, împiedicând pe de o parte asimilaţia frunzelor, iar pe de altă parte îngreunând combaterea. Iernează în stadiul de ou şi dezvoltă 8-10 generaţii pe an.

CombaterePrimul tratament se aplică la pornirea în vegetaţie, când se semnalează primele colonii de păduchi pe frunzuliţele tinere din vârful lăstarilor erbacei. Pentru stropit la acest tratament se recomandă unul din produsele: Calypso 480 SC: 0,02% (0,2 l/ha)Decis 25 WG: 0,003% (0,03 kg/ha)

Viespea galbenă a prunelor - Hoplocampa flava; viespea neagră a prunelor - Hoplocampa minuta

Larvele viespilor cu fierăstrău ale prunului se hrănesc cu sâmburii cruzi şi apoi cu pulpa fructelor, săpând cavităţi mari în care se strâng resturi de hrană şi excremente. La invazii mari fructele atacate cad în proporţie de 50-60%. Cele două specii au biologie asemănătoare, respectiv o singură generaţie pe an şi iernează în stadiul de larvă într-un cocon la mică adâncime în sol.

CombatereTratamentul se efectuează când 10-15% din flori au început să-şi scuture petalele şi trebuie să se încheie în maxim 5 zile. Pentru stropit la acest tratament se vor utiliza produsele Calypso 480 SC-0,02% (0,2 l/ha) sau Decis 25 WG-0,003% (0,03 kg/ha).

Păduchele cenuşiu al prunului

Viespea neagră a prunelor

Page 59: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

58

Viespea sâmburilor de prun Eurytoma schreineri

Atacul pe fructe este cauzat de larvele dăunătorului care consumă în totalitate conţinutul sâmburelui. La început fructele infestate nu se pot distinge de cele sănătoase, diferenţierea făcându-se mai târziu, la sfârşitul lunii iunie când acestea încep să cadă din pom. Cu timpul fructele atacate rămân în urmă cu dezvoltarea faţă de cele sănătoase, au aspect clorotic cu tentă violacee, un început de veştejire şi o uşoară asimetrie. Prunele căzute se zbârcesc şi se mumifiază, iar dacă se sparg, în interiorul sâmburelui se vede larva. Dăunătorul dezvoltă o singură generaţie pe an şi iernează ca larvă în sâmbure.

CombaterePrimul tratament coincide cu începutul scuturării petalelor şi cu tratamentul avertizat pentru viespile cu fierăstrău ale prunului. Al doilea tratament considerat ”cheie” se efectuează la 6-8 zile după primul şi corespunde fenologic cu desprinderea caliciului de pe fructe. La aceste tratamente se utilizează:Calypso 480 SC - 0,02% (0,2 l/ha)Decis Mega 50 EW 0,015% (0,15 l/ha)Movento 100 SC - 0,1875% (1,875 l/ha)

Viespea sâmburilor de prun

Page 60: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

59

Viermele prunelor Cydia funebrana

Larvele atacă fructele de prun, săpând galerii în pulpa acestora pe care o consumă în întregime, adeseori chiar şi sâmburele. Fructele infestate se recunosc uşor după prezenţa picăturilor gomoase ce se scurg prin galeriile de pătrundere a larvelor. Atacul cauzat de larve accelerează coacerea fructelor şi în cele din urmă putrezirea acestora. Pagubele provocate de acest dăunător în condiţii de netratare ajung până la 80%. Insecta dezvoltă 2-3 generaţii pe an şi iernează ca larvă într-un cocon mătăsos sub scoarţa exfoliată a pomilor. Tratamentele fitosanitare se efectuează după captarea primilor fluturi în capcanele cu feromoni sexuali tip „Atrafun”.

CombatereLa prima generaţie tratamentele coincid calendaristic cu a doua sau a treia decadă a lunii mai, iar fenologic cu dezvoltarea fructelor (diametrul cca. 1 cm). Pentru stropit se poate utiliza unul din produsele: Calypso 480 SC: 0,02% (0,2 l/ha)Decis 25 WG: 0,003% (0,03 kg/ha)Decis Mega 50 EW 0,015%

Viermele prunelor

Descrierea bolilor şi dăunătorilor a fost realizată cu sprijinul Prof. Dr. Georgeta Teodorescu, Dr. Ing. Mihaela Sumedrea şi Dr. Ing. Florin Cristian Marin, Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti Mărăcineni, jud. Argeş.

Page 61: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

60

Aliette® 80 WGFungicid sistemic Conţine: fosetil de aluminiu 80%

Aliette este un fungicid sistemic cu o mobilitate excepţională şi distribuţie completă descendentă şi ascendentă în plantă, protejând pentru o lungă perioadă de timp organele vegetative şi fructifere, inclusiv creşterile noi. Prezintă proprietatea unică de stimulare a sistemelor de autoapărare a plantelor şi nu dezvoltă fenomene de rezistenţă.

Măr, păr, gutui: 0,3% pentru combaterea focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora). Se aplică un tratament din faza de buton roz-începutul înfloritului până la scuturarea petalelor, pentru a preveni infecţia care are loc prin stigmatul florii. Cantitatea de soluţie: 1000-1500 l în funcţie de tipul şi vârsta plantaţiilor şi de echipamentul de stropit. Timp de pauză: 40 zile.

Antracol® 70 WPFungicid de contactConţine: propineb 70%

Antracol este un fungicid utilizat în tratamente preventive. El are o eficacitate superioară datorită formulării foarte bune şi a conţinutului în unele microelemente necesare creşterii şi dezvoltării plantelor.

Măr, păr: se utilizează la concentraţia de 0,2-0,3% împotriva rapănului. Se recomandă 1-3 tratamente preventive, cu un interval între stropiri de 7-21 zile.

Clarinet®

Fungicid sistemic cu acţiune preventivă şi curativă pentru comba terea rapănului şi făinării la mărConţine: pirimetanil 150g/l+fluquinconazol 50g/l

Clarinet are acţiune sistemică şi translaminară în plante. Are acţiune preventivă şi curativă împotriva rapănului şi făinării, inhibând germinaţia sporilor, creşterea miceliului şi formarea apresorilor.

Page 62: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

61

Clarinet se aplică preventiv atât prefloral cât postfloral, începând cu faza de deschidere a primilor muguri sau la avertizarea infecţiei primare cu rapăn. Intervalul între tratamente în cazul unor condiţii climatice normale este de 10-12 zile. În cazul unor condiţii deosebit de favorabile instalării şi evoluţiei bolilor, intervalul între tratamente se poate reduce cu 2-3 zile. Se aplică în concentraţie de 0,1% într-un volum de soluţie de 1500 l/ha. Timp de pauză: 30 zile.

Flint® Plus 64 WGFungicid complex pentru combaterea rapănului şi făinării la mărConţine: trifloxistrobin 4%+captan 60%

Flint Plus este un fungicid cu spectru larg de acţiune. Trifloxistrobin are acţiune preventivă şi activitate mezostemică, fiind puternic absorbit de stratul ceros şi rezistent la ploaie. Se redistribuie pe suprafaţa foliară prin evapotranspiraţie şi deopotrivă în interior datorită activităţii translaminare, asigurând o acoperire suplimentară pe suprafeţele limitrofe netratate. Captan are acţiune preventivă de contact, fiind un fungicid cu foarte bun efect de prevenire şi combatere a infecţiilor primare şi secundare de rapăn. Flint Plus un produs deosebit de eficace în strategiile antirezistenţă.

Flint Plus se utilizează în combaterea rapănului (Venturia inequalis) şi făinării (Podosphaera leucotricha) la măr în concentraţie de 0,125% (1,875 kg/ha în 1500 l apă). Se aplică preventiv în max. 3 tratamente pe durata unui sezon, în intervalul buton alb - începutul colorării fructelor. Intervalul între tratamente este de 7-12 zile, în funcţie de presiunea de infecţie şi condiţiile climatice. Flint Plus va fi alternat cu produse din grupe chimice diferite, cum ar fi Clarinet. Timp de pauză: 35 zile. Flint Plus este bine tolerat de plante şi nu apar fenomene de fitotoxicitate legate de condiţiile climatice. Este compatibil cu majoritatea insecticidelor şi fungicidelor, cu excepţia celor foarte alcaline. Nu se amestecă cu uleiurile horticole (datorită captanului). Pentru orice combinaţie nouă se face iniţial un test de compatibilitate fizico-chimică şi biologică.

Page 63: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

62

Folicur® Solo 250 EWFungicid sistemic triazolic pentru combaterea bolilor la sâmburoase şi mărConţine: tebuconazol 250 g/l

Folicur Solo 250 EW are acţiune sistemică în plante. Prezintă proprietăţi preventive şi curative şi are un spectru larg de activitate.

Măr: se utilizează la doza de 0,75 l/ha (0,05%) pentru combaterea făinării şi a rapănului. Se efectuează 1-2 tratamente la avertizare, cu precădere postfloral după scuturarea petalelor, la interval de 12 zile. Timp de pauză: 14 zile.Sâmburoase: se utilizează la concentraţia de 0,075-0,1% pentru combaterea moniliozelor (Monilinia spp.). Se efectuează 2 tratamente, primul când 10% din flori s-au deschis, iar al doilea la scuturarea petalelor. Pentru monilioza pe fructe tratamentul se face la avertizare (creşterea fructelor până la pârgă), la interval de 12-14 zile. Timp de pauză: 7 zile.

Luna® Experience 400 SCFungicid pentru combaterea bolilor la măr şi prunConține: fluopiram 200 g/l + tebuconazol 200 g/l

Luna Experience conţine fluopiram, o substanţă activă nouă, cu proprietăţi penetrante şi translaminare, foarte eficace asupra unui spectru larg de patogeni. În ciclul de dezvoltare al patogenilor fluopiram acţionează în toate stadiile, inhibând germinaţia sporilor, creşterea tubului germinativ, creşterea miceliului şi sporularea. Sunt prote-jate frunzele, lăstarii florile şi organele fructifere.Măr: 0,75 l/ha (0,05% în 1500 l apă) pentru combaterea făinării (Podosphaera leuchotricha) şi a rapănului (Venturia inaequalis). Tratamentele se efectuează începând cu faza de buton roz (BBCH 57) până la faza de coacere a fructelor - recoltarea fructelor (BBCH 87). Se efectuează maximum 2 tratamente la avertizare, la un interval minim de 7 zile. Timp de pauză: 14 zile.

Page 64: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

63

Prun: 0,5 l/ha (0,05% în 1000 l apă) pentru combaterea moniliozelor (Monilinia laxa şi Monilinia fructigena) şi a pătării roşii a frunzelor de prun (Polystigma rubrum). Se efectuează maximum 3 tratamente pe sezon, primul începând cu faza de buton alb (BBCH 57) până la începutul colorării fructelor (BBCH 81). Intervalul între tratamente este de 7-10 zile. Timp de pauză înainte de recoltare: 7 zile.

Teldor® 500 SCFungicid cu acţiune de contact şi local sistemică pentru combaterea moniliozelor la cireş, vişin, prun şi a putregaiului cenuşiu la căpşunConţine: fenhexamid 500 g/l

Teldor este un fungicid cu acţiune preventivă de durată, destinat combaterii putregaiului cenuşiu şi a moniliozelor la diferite culturi. Acţionează la suprafaţa organelor tratate şi local sistemic, împiedicând producerea infecţiilor şi dezvoltarea miceliului în plantă.

Cireş, vişin, prun: 0,08% (0,8 l/ha) pentru combaterea moniliozelor. Se efectuează 1-2 tratamente preventive. Primele tratamente (buton roz şi scuturarea petalelor) combat Monilia laxa, care se manifestă în principal pe lăstari şi flori, iar următoarele combat în plus Monilia fructigena şi au ca scop prevenirea atacului pe fructe. Tratamentele se repetă la 10-14 zile, în alternanţă cu alte produse. Timp de pauză: 3 zile.

Page 65: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

64

Calypso® 480 SCInsecticid sistemicConţine: tiacloprid 480 g/l

Calypso are eficacitate ridicată şi spectru larg de activitate atât împotriva insectelor care înţeapă şi sug sucul celular cât şi asupra acelora care rod părţile aeriene ale plantei. Are activitate sistemică ridicată în plantă, acţionând asupra insectelor dăunătoare prin contact şi ingestie. Activitatea nu este influenţată de temperatura din momentul efectuării tratamentului sau de precipitaţiile căzute ulterior. La unele specii cum este viermele merelor Calypso are şi o acţiune ovicidă foarte bună. Efectul ovicid este maxim dacă tratamentul se efectuează la începutul depunerii pontei.

Măr: se aplică 1-2 tratamente, câte unul pe generaţie la avertizare, la concentraţia de 0,02% (0,3 l/ha în 1500 l apă), pentru a combate insectele minatoare, afide (Aphis pomi), viermele merelor (Cydia pomonella), viespea merelor (Hoplocampa testudinea), gărgăriţa florilor de măr (Anthonomus pomorum), păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) generaţii de vară. Perioada de protecţie: min.14 zile. Timp de pauză: 14 zile.Prun: se utilizează la concentraţia de 0,02% (0,2 l/ha) în 1-2 tratamente pentru a combate viermele prunelor (Cydia funebrana), păduchele cenuşiu (Hyalopterus pruni), viespea prunelor (Hoplocampa minuta), viespea sâmburilor (Eurytoma schreineri), păduchele din San-Jose (Quadraspisiotus perniciosus) generaţii de vară. Timp de pauză: 14 zile.Cireş: se utilizează la concentraţia 0,02% (0,2 l/ha) pentru un tratament în combaterea muştei cireşelor (Rhagoletis cerasi). Cantitatea de soluţie: 1000 l/ha. Timp de pauză: 14 zile.

Confidor® Oil SC 004Insecticid sistemic pentru combaterea dăunătorilor la măr şi prun prin tratamente la dezmuguritConţine: imidacloprid 4 g/l

Page 66: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

65

Confidor Oil are acţiune sistemică de lungă durată şi acţiune fizică complementară de asfixiere datorită uleiului. Produsul pătrunde rapid în plante, acţionând asupra larvelor păduchelui din San Jose prin penetrarea scutului protector. Ouăle hibernante ale diferitelor specii de afide şi ale păianjenului roşu sunt intoxicate şi asfixiate, astfel că nu mai are loc ecloziunea larvelor. Produsul are un efect de lungă durată (peste 30 zile), pătrundere optimă a componentei sistemice, aderenţă sporită la suprafaţa plantei şi contact superior cu dăunătorii. Acţiunea complementară a celor două componente ale produsului previne apariţia fenomenului de rezistenţă.

Măr: se utilizează pentru combaterea larvelor hibernante ale păduchelui din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) şi a ouălor hibernante ale afidelor şi păianjenului roşu comun al pomilor (Panonycus ulmi) în concentraţie de 1,5% (22,5 l/ha în 1500 l apă). Trata-mentul se efectuează în faza de dezmugurit-urechiuşe de şoarece.Prun: se utilizează pentru combaterea ouălor hibernante de afide în concentraţie de 1,5% (15 l/ha în 1000 l apă). Se efectuează un tratament pe sezon la dezmugurit.Produsul nu se va amesteca cu zeamă bordeleză, polisulfuri şi produse pe bază de sulf, diclofluanid, captan sau TMTD. Pentru combinaţii se va face în prealabil un test de compatibilitate fizico-chimică.

Decis® Mega 50 EWInsecticid de contactConţine: deltametrin 50 g/l

Decis Mega acţionează prin contact şi ingestie. Are efect repelent şi de şoc şi acţionează ca inhibitor de nutriţie asupra insectelor. Protejează cultura timp de 7-10 zile. Acoperirea completă şi uniformă a plantelor este esenţială pentru o bună protecţie împotriva atacului insectelor. Formularea tip emulsie în apă este unică pentru deltametrin, având avantajele formulării lichide dar fără conţinutul ridicat de solvent de la formulările tip emulsie concentrată. Rezultă o influenţă mai scăzută a temperaturilor ridicate asupra eficienţei tratamentului.

OIL

Page 67: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

66

Măr: 0,0125% (0,187 l/ha) pentru viermele merelor (Cydia pomonella) şi 0,015% (0,225 l/ha) pentru afide (Aphis pomi), molia pieliţei fructelor (Adoxophyes reticulana) şi păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus). Se aplică 1-3 tratamente pe sezon la interval de 14 zile. Timp de pauză: 7 zile.Cireş: 0,015% (0,15 l/ha în 1000 l apă) pentru musca cireşelor (Rhagoletis cerasi) şi păduchele negru al cireşului (Myzus cerasi). Se aplică 1-3 tratamente pe sezon la interval de 14 zile. Timp de pauză: 7 zile.Prun: 0,015% (0,15 l/ha în 1000 l apă) pentru viermele prunelor (Cydia funebrana) şi viespea sâmburilor de prun (Eurytoma schreineri). Se aplică 1-3 tratamente pe sezon la interval de 14 zile. Timp de pauză: 7 zile.Cais, piersic: 1-3 tratamente la avertizare pentru a combate păduchele verde al piersicului (Myzus persicae), la doza de 0,15 l/ha (0,015%). Intervalul minim între tratamente este de 14 zile. Volum de soluţie: 1000 l/ha. Timp de pauză: 3 zile.

Decis® 25 WGInsecticid de contactConţine: deltametrin 25%

Decis 25 WG acţionează prin contact şi ingestie. Are efect repelent şi de şoc şi acţionează ca inhibitor de nutriţie asupra insectelor. Durata de protecţie a culturii este de 7-10 zile. Formularea modernă este caracterizată prin stabi litate ridicată la temperatură şi lipsa fotosensibilităţii. Măr: 0,003% (45 g/ha) pentru viermele merelor (Cydia pomonella), viespea merelor (Hoplocampa testudinea), minatoare, afide (Aphis pomi), păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) generaţii de vară. Se aplică 1-3 tratamente pe sezon la interval de 14 zile. Timp de pauză: 7 zile.Prun: 0,003% (30 g/ha) pentru păduchele cenuşiu (Hyalopterus pruni), viespi (Hoplocampa minuta), viermele prunelor (Cydia funebrana), păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus) generaţii de vară. Se aplică 1-3 tratamente pe sezon la interval de 14 zile. Timp de pauză: 7 zile.

Page 68: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

67

Proteus® OD 110Insecticid sistemic şi de contactConţine: tiacloprid 100g/l+deltametrin 10g/l

Proteus are activitate sistemică şi de contact. La circa o oră după efectuarea tratamentului, tiacloprid pătrunde în plantă şi este distribuit spre vârfurile de creştere, iar deltametrin rămâne pe suprafaţa organelor tratate. Ambele componente acţionează prin contact şi ingestie asupra dăunătorilor care înţeapă sau rod părţile vegetative ale plantelor. Proteus combină acţiunea sistemică de lungă durată cu acţiunea de şoc. Formularea tip dispersie în ulei conferă aderenţă şi pătrundere în plantă superioare altor formulări.Măr: se utilizează la concentraţia de 0,05% (0,75 l/ha în 1500 l apă) pentru combaterea viermelui merelor (Cydia pomonella). Tratamentele se efectuează la avertizare, câte un tratament pe generaţie. Perioada de protecţie este de 14 zile. Se aplică 1-2 tratamente pe sezon la interval de 14 zile. Timp de pauză: 14 zile.

Envidor® 240 SCAcaricidConţine: spirodiclofen 240 g/l

Envidor acţionează prin contact şi ingestie şi combate o gamă largă de acarieni tetranichizi, eriofizi şi tarsonemizi. Are o puternică acţiune ovicidă, controlează toate stadiile juvenile de larvă şi nimfe şi reduce substanţial fertilitatea femelelor. Produsul este lipofilic: se fixează în stratul ceros al frunzei, nu este spălat de precipitaţii şi acţiunea nu este influenţată de temperaturile ridicate. Durata de protecţie este de aprox. 40 zile de la aplicare. Este foarte bine tolerat de plante.

Măr: 0,04% (0,6 l/ha în 1500 l apă) pentru combaterea acarienilor Pannonychus ulmi, Tetranychus urticae, Aculus spp. Se utilizează pentru un tratament pe sezon la debutul atacului, după înflorit sau la creşterea fructelor, în funcţie de avertizare. Timp de pauză: 14 zile.

Page 69: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

68

Movento® 100 SCInsecticid cu sistemie totală pentru combaterea dăunătorilor la măr, păr, prunConţine: spirotetramat 100 g/l

Movento® manifestă un nou mod de acţiune. Efectul este lent, acţiunea insecticidă puternică se observă cu precădere asupra stadiilor imature larvare în momentul hrănirii lor, precum şi în stadiul de nimfă la câteva zile după apariţie. Movento prezintă caracteristica unică a unei sistemicităţi totale, ascendente şi descendente. El este translocat în toate vasele conducătoare lemnoase şi liberiene, circulând atât ascendent cât şi descendent în toată planta. Acest fapt permite combaterea insectelor localizate în cele mai diverse locuri pe plantă, inclusiv pe rădăcini, lăstari şi frunzele noi, apărute după aplicare. Nu au fost observate efecte adverse asupra albinelor şi insectelor benefice la dozele omologate.

Măr: 1,875 l/ha pentru a combate păduchele lânos (Eriosoma lanigerum), păduchele din San-José (Quadraspidiotus perniciosus). Se efectuează max. 2 tratamente pe sezon, la avertizare, la un interval de min. 14 zile, între sfârşitul înfloritului şi faza de fruct de mărime completă. Pentru păduchele din San-José, momentul optim de aplicare în condiţii normale este la începutul migrării larvelor de sub scutul matern (2 zile). În condiţii de secetă se tratează cu puţin timp înainte de migrarea larvelor de sub scut (2 zile). Volumul de soluţie: maxim 1500 l/ha. Timpul de pauză înaintea recoltării: 21 zile. Păr: 1,875 l/ha pentru a combate puricii meliferi (Psylla spp.). Max. 2 tratamente pe sezon la min. 14 zile între tratamente, în intervalul de la sfârşitul înfloritului până la fructul de mărime completă. Faza optimă pentru primul tratament este după înflorit, când dăunătorul se află în stadiul de ou galben-portocaliu până la maxim L1 (larve de vârsta I). Volumul de soluţie: 1000 l/ha. Timp de pauză: 21 zile. Pentru combaterea eficientă este necesară monitorizarea biologiei dăunătorilor şi aplicarea tratamentelor conform avertizării.Prun: pentru combaterea viespii sâmburelui de prun

Page 70: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

69

(Eurytoma schreineri) se efectuează un singur tratament la doza de 1,875 l/ha, la avertizare, de regulă al doilea tratament postfloral, la circa 7-10 zile după căderea petalelor. Timp de pauză: 21 zile.

Basta® 14 SLErbicid neselectiv pentru combaterea buruienilor din plantaţiile de pomi fructiferiConţine: glufosinat de amoniu 150 g/lClasificat T+: foarte toxic

Basta este un erbicid neselectiv cu acţiune de contact asupra buruienilor. Preluarea de către plante are loc în principal prin frunze şi organele verzi, preluarea prin părţile lemnoase fiind neglijabilă. Basta nu se translocă din ţesuturile frunzei în vasele conducătoare.Se utilizează în 1-2 aplicări pe sezon la doza de 5-6 l/ha postemergent pentru combaterea buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate anuale şi perene. Este important ca în cursul primelor 6 ore de la aplicare să nu plouă. Buna acoperire a foliajului buruienilor cu solu-ţie de stropit este esenţială, deoarece Basta acţionează prin contact foliar. Cantitatea de soluţie este de 100-500 l/ha, funcţie de echipament. Se va evita contactul soluţiei de stropit cu foliajul culturilor, precum şi udarea excesivă a trunchiului pomilor. Un avantaj al produsului constă în siguranţa culturii. În situaţia în care în mod accidental produsul ajunge pe o parte din frunzele bazale ale plantelor, datorită lipsei efectului sistemic, planta de cultură nu va fi afectată decât local. Intervalul dintre aplicări este de 28 zile.

Page 71: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

70

Pomi fructiferi - seminţoase

Inceput cădere petale -sfârşit înflorit(BBCH 66-69)

Fruct de 20-25mm (cât nuca)(BBCH 72-73)

Fruct de 30-40mm (BBCH 74)

Fruct 1/2 din mărimea normală (BBCH 75)

La avertizare. Tratamentul nr.1 pentru generaţia 2 a viermelui merelor

Se execută la 12-15 zile de la tratamentul anterior

Muguri florali vizibili(BBCH 55)

Confidor Oil SC 004 1,5% 22,5 l/ha

Antracol 70 WP 3-4,5 kg/haDecis Mega 50 EW 0,225 l/ha

Clarinet 1,5 l/haDecis Mega 50 EW 0,225 l/ha

Aliette 80 WG 4,5 kg//haBasta 14 SL 5-6 l/ha

Flint Plus 64 WG 1,875 kg/haCalypso 480 SC 0,3 l/ha

Luna Experience 0,75 l/haProteus OD 110 0,75 l/haMovento 100 SC 1,875 l/ha

Folicur Solo 250 EW 0,75 l/haDecis Mega 50 EW 0,225 l/ha

Luna Experience 0,75 l/haEnvidor 240 SC 0,6 l/haBasta 14 SL 5-6 l/ha

Flint Plus 64 WG 1,875 kg/haMovento 100 SC 1,875 l/ha

Antracol 70 WP 4,5 kg/haCalypso 480 SC 0,3 l/ha

Folicur Solo 250 EW 0,75 l/haDecis Mega 50 EW 0,225 l/ha

Buton roz -deschiderea primei flori(BBCH 57-60)

Deschidere 20% din flori - înflorire completă(BBCH 62-65)

Repaus vegetativ (BBCH 00)

Fruct de 10 mm (cât aluna)(BBCH 71)

Page 72: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

71

Păduchele din San-JosePăianjenul roşu comunAfide

RapănMolia pieliţei fructelorDefoliatori

Rapăn şi făinare

Molia pieliţei fructelorDefoliatori

Focul bacterian al rozaceelorBuruieni mono- și dicotileanuale și perene

Rapăn şi făinare

Viespea merelorInsecte minatoare

Rapăn şi făinareViermele merelorPurici meliferi, păduchele lânos

Rapăn şi făinareViermele merelor, păduchele din San-Jose

Rapăn şi făinareAcarieniBuruieni mono- și dicotile anuale și perene

Rapăn şi făinarePurici meliferi, păduchele lânos

RapănViermele merelor

Rapăn şi făinareViermele merelor, păduchele din San-Jose, molia pieliţei

Faza optimă de aplicare este în perioada de repaus vegetativ, atunci când temperatura este de minimum 10oC și nu sunt condiții de precipitații.

În cazul în care exista avertizări pentru rapănÎn cazul în care se descoperă prezenţa acestor dăunători

Tratament foarte important pentru prevenirea infecţiilor primare de rapăn. Alternativa pentru rapăn și făinare: Luna Experience 0,75 l/ha.

Previne infecţia prin stigmatul florii Erbicid total. Se aplică doar pe buruieni.

Alternativa pentru rapăn şi făinare: Folicur Solo

In plantaţiile infestate cu purici meliferi şi păduche lânos se adaugă Movento 1,875 l/ha

Proteus: tratament la avertizare nr.1 pentru generaţia 1 a viermelui merelor.Movento: tratament preventiv la avertizare

Tratamentul se execută la maximum 15 zile de la tratamentul anterior

Alternativa pentru rapăn: Antracol 70 WP

Erbicid total. Se aplică doar pe buruieni.

În plantaţiile infestate cu molia pieliţei se adaugă Decis Mega 0,225 l/ha

Alternativa pentru Antracol: Folicur Solo 250EW Alternativa pentru Calypso: Proteus OD 110

Folicur Solo 250 EW: timp de pauză 14 zileDecis Mega 50 EW: timp de pauza 7 zile

Page 73: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

72

Pomi fructiferi - sâmburoase

22

Combaterea buruienilor

Combaterea bolilor

Combaterea dăunătorilor

Teldor 500 SC: 0,08%

Decis Mega 50 EW: 0,015%Decis 25 WG: 0,003%

Calypso 480 SC: 0,02%

repa

us

apar

iţia

prim

elor

fru

nze

mug

uri f

lora

li in

divi

dual

i viz

ibili

buto

n al

b

înce

ptul

înflo

ririi;

nă la

40%

flor

i de

schi

se

înce

putu

l cre

şter

ii fru

ctul

ui

intra

rea

în

pârg

ă

Folicur Solo 250 EW: 0,075%-0,1%

MoniliozePătarea roșie a frunzelor de prun

Pomi fructiferi - sâmburoase

Intervalul recomandat de utilizare a produsului

Datele de mai sus au caracter general. Înaintea utilizării produselor, citiţi cu atenţie recomandările cuprinse în acest catalog şi în eticheta produsului.

Antracol 70WP: 0,2-0,3%

Basta 14 SL: 5-6 l/ha

Luna Experience: 0,05%

Confidor Oil SC 004: 1,5% (15 l/ha)Aplicare exclusiv în perioada de repaus vegetativ

AfideAfide (ouă hibernante)Musca cireşelorPăduchele cenuşiuPăduchele din San JosePăduchele negru al cireșuluiPăduchele verde al piersiculuiViermele prunelorViespi

Page 74: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

73

Notițe

Page 75: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

74

Importanţa culturii legumelorPonderea legumelor în alimentaţia omului este tot mai mare și o alimentaţie sănătoasă include neaparat legume şi fructe. Vedem în ultimii ani că nivelul de trai este măsurat în cantitatea de legume pe care societatea le consumă. Producerea legumelor are o mare însemnătate economică în ţările dezvoltate şi a devenit o sursă importantă de venituri pentru fermierii care se ocupă de această cultură. Cultura legumelor presupune o folosire intensivă a terenurilor agricole, cu un randament mult peste cel al altor culturi, dar şi cu un volum de muncă mult mai mare şi de asemenea cu investiţii foarte ridicate. Prin cultura legumelor se obţin producţii foarte ridicate pe unitatea de suprafaţă, care în funcţie de cultură depăşesc 30 t/ha, iar în funcţie de spaţiul în care se află aceasta (sere, solarii) pot să depăşescă uşor 70-80 t/ha. Acest lucru duce la amortizarea investiţilor în scurt timp şi la beneficii substanţiale pentru cei care se hotărăsc să investească în această cultură.

Câteva sfaturi utile: 1. Informaţi-vă, citind întotdeauna eticheta unui produs de

protecţia plantelor. 2. Respectaţi indicaţiile referitoare la doze, număr de

tratamente, timp de pauză etc. 3. Alternaţi produsele, folosiţi produse diferite ca substanţe

active, mod de acţiune şi clase chimice. 4. Faceţi tratamente preventive împotriva bolilor şi chiar a

dăunătorilor. Deja la apariţia semnelor vizibile de boală sau

Page 76: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

75

dăunători acestea sunt mult mai greu de combătut sau de ţinut sub control.

5. Orice rană deschisă pe plantă, ca rezultat al unei operaţiuni de copilit, de îndepărtare a frunzelor bătrâne sau a fructelor bolnave etc. este o poartă de pătrundere uşoară a bolilor în plantă.

6. După aceste lucrări manuale sau mecanice este indicat să se facă tratamente preventive împotriva bolilor (mană, alternarioza, putregaiuri, bacterioze etc.).

7. Mare atenţie trebuie acordată normei de irigat, cantității de apă folosită, numărului udărilor, temperaturii din spaţiile protejate, toate acestea putând să influenţeze apariţia şi dezvoltarea bolilor la legume (mană, putregai).

8. Atenţie trebuie acordata și la folosirea amestecurilor de fungicide, insecticide cu fertilizanţi foliari, care în număr prea mare într-un singur tratament pot să genereze fenomene de fitotoxicitate.

9. Păstrați igiena în spaţiile protejate. Frunzele şi fructele bolnave care se îndepartează de pe plante nu se aruncă pe jos în spaţiul respectiv!

10. Protejaţi-vă, folosiţi echipament de protecţie (mănuşi, mască, cizme de cauciuc etc.) atunci când preparaţi soluţia pentru tratamente şi în timpul aplicării tratamentelor, atât în câmp dar mai ales în spaţiile protejate.

11. Pentru amestecurile de mai multe produse este indicat să se facă un test de compatibilitate fizico-chimică şi biologică.

Page 77: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Principalele boliale tomatelor

Căderea şi putrezirea plăntuţelor (Pythium debaryanum)

Este una dintre cele mai păgubitoare boli care apar în răsadniţe şi pe care o întâlnim atât la tomate cât şi la vinete, ardei, varză, castraveţi şi care, dacă nu este combătută eficient, poate compromite în totalitate producerea de răsaduri.

Simptome: boala se manifestă în principal prin apariţia unor pete la baza tulpiniţei, de culoare brună, care apoi devin brun-negricioase, care se adâncesc şi se extind foarte repede. În locul respectiv tulpiniţa se subţiază, se zbârceşte şi planta cade la pământ după care putrezeşte. Boala apare în vetre şi în condiţii favorabile (care coincid cu cele de dezvoltare a răsadurilor), adică temperaturi ridicate 20-30°C şi umiditate peste 90%, în 2-3 zile se poate extinde în toată răsadniţa. Boala se manifestă şi prin apariţia pe suprafaţa solului (a substratului) a unui mucegai fin, albicios, care poate ataca inclusiv colţii seminţelor, fapt care duce la putrezirea acestora înainte de a răsări. Putem spune că boala se manifestă în toate fazele de dezvoltare a răsadurilor şi agresivitatea ei este influenţată şi de factorii externi (umiditate, luminozitate redusă, desimea răsadurilor, aciditatea solului etc.).

76

Page 78: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Măsuri de prevenire şi combatere: întrucât această boală se manifestă şi are maximum de impact în stadiul de plăntuţe, se recomandă ca măsurile de prevenire şi combatere să fie luate în primele etape de producere a răsadurilor, respectiv de la semănat până la transplantare.

Recomandarea Bayer: folosiţi produsul Previcur Energy în concentraţie de 0,1% (în 10 l de apă se amestecă 10 ml produs), soluţie care apoi se utilizează în dezinfecţia solului în cantitate de 3 litri pe mp. Primul tratament se poate face înainte de a pune seminţele în paharele de răsad, astfel că solul va fi dezinfectat înainte ca seminţele să aibă contact cu el. Acest lucru se face în practică prin turnarea directă a soluţiei în paharele de răsad. După care se mai face un tratament când răsadul este răsărit, însă cu cel mult o săptămână înainte de transplantarea aceastuia la locul definitiv.Alte măsuri tehnologice de care trebuie să se ţină cont sunt:1. evitarea refolosirii substratului germinativ la

producerea răsadurilor2. acolo unde sunt posibilităţi se poate face o

dezinfecţie termică a substratului înainte de folosire3. dezinfecţia uneltelor şi a paharelor de răsaduri4. utilizarea de seminţe tratate cu fungicide specifice5. udarea cu măsură a răsadurilor, de preferat a se

face dimineaţa şi în zilele senine6. unde boala s-a observat se îndepărtează focarul de

infecţie

Utilizarea produsului Previcur Energy vă asigură atât răsaduri mai viguroase şi sănătoase cât şi o uniformitate în dezvoltarea acestora.

77

Page 79: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

78

Mana tomatelor (Phytophthora infestans)

Boala este frecventă în culturile de câmp dar mai ales în cele din spaţiile protejate.Daunele provocate de această boală pot ajunge la 100% dacă nu se iau măsuri pentru prevenirea şi combaterea ei. Practic acolo unde sunt condiţii favorabile apariţiei şi dezvoltării bolii în decurs de o săptămână cultura poate fi distrusă complet.

Simptome: boala se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor, frunze, tulpini şi fructe, şi apare sub diferite forme. Pe frunze apar nişte pete de culoare galben-verzuie, rotunde sau neregulate, care apoi devin maronii, fiind înconjurate de o zonă decolorată iar pe partea inferioară a frunzei apare un puf albicios, fin, care de fapt reprezintă fructificaţiile ciupercii (conidiile). Aceste pete se extind tot mai mult iar după câteva zile, dacă nu se iau măsurile necesare, frunzele se usucă şi se răsucesc, plantele având aspect de „ars”. Pe fructe, unde atacul este mai frecvent şi mai grav, apar pete de culoare verde închis apoi maronii, uşor cufundate, de formă neregulată, tari la pipăit la început, care se extind pe tot fructul determinând în cele din urmă căderea acestuia. În cazul infecţiilor pe tulpină se observă nişte pete mici, ovale, de culoare cenuşie-brună, care se extind, se unesc şi înconjoară tulpina. În acest caz tulpinile se rup uşor sau se îndoaie dacă sunt palisate.Aşa cum am menţionat mai sus, boala este produsă de o ciupercă care se dezvoltă în condiţii de umiditate ridicată şi insolaţie scăzută (sporii sunt distruşi de radiaţiile ultraviolete). Această ciupercă care în ultimii ani a dezvoltat mai multe rase, tot mai rezistente şi mai agresive, şi-a scurtat ciclul de evoluţie de la 7-10 zile la o treime, adică 2-3 zile, ca adaptare la schimbările climatice, tratamentele chimice etc.Deoarece această boală este produsă de o ciupercă al cărei ciclu de viaţă depinde de umiditatea ridicată, este esenţial ca atunci când se întrunesc condiţiile apariţiei şi dezvoltării ei să fie luate imediat măsurile de prevenire şi combatere a acestei boli mai ales acolo unde nu se fac tratamente înaintea apariţiei acestor condiţii.

Page 80: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

79

Alternarioza la tomate (Alternaria solani)

Este o boală care apare frecvent în culturile de tomate, atât în câmp cât şi în spaţiile protejate, mai ales spre sfârşitul perioadei de vegetaţie.Pagubele pe care le produce această boală, dacă nu se iau măsuri de prevenire şi tratare a ei, pot să genereze până la 80% pierderi de producţie.Această boală se manifestă pe aproape toate organele plantei, tulpină, frunze, flori şi fructe. Simptomele bolii sunt pete circulare, brune, cu suprafaţa zonată concentric de dimensiuni diferite. În dreptul acestor pete se observă un puf fin, brun-negricios, care reprezintă conidioforii cu conidiile ciupercii. În cazul unor condiţii foarte favorabile de dezvoltare a bolii (temperaturi ridicate şi umiditate), frunzele atacate se veştejesc şi cad. Pe fructe apar pete specifice, mai ales în zona pedunculului, de forme circulare care cresc în dimensiuni, uşor adâncite în pulpă, brune-negricioase, cu aspect de cercuri concentrice.

Page 81: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Pătarea cafenie la tomate (Fulvia fulva)

Această boală este prezentă mai ales în spaţiile protejate şi mai rar în câmp.Atacul se manifestă în principal pe frunze şi foarte rar pe flori şi fructe. Se manifestă prin apariţia pe frunzele bazale a unor pete mari de 1-3 cm în diametru, de forme diferite, la început verzui-galbene, care apoi devin galbene, izolate sau confluente. În dreptul acestor pete pe partea inferioară a frunzei apare un puf dens, la început de culoare albicioasă-cenuşie, care apoi devine brun-violaceu și care reprezintă de fapt fructificaţiile ciupercii.

Condiţiile favorabile apariţiei şi dezvoltării acestei ciuperci sunt umiditate ridicată şi temperaturi de peste 20°C, când petele caracteristice apar în numar mare, ţesuturile din jurul lor se necrozează şi duc la căderea frunzelor. Acest lucru influenţeză negativ creşterea şi dezvoltarea plantelor şi în final calitatea şi cantitatea producţiilor obţinute.Boala se dezvoltă foarte bine în serele şi solariile neaerisite, cu umiditate ridicată (peste 90%), slab luminate, temperaturi ridicate (26°-35°C), caz în care într-un timp foarte scurt poate ataca toate plantele din acel spaţiu.

80

Page 82: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Pătarea albă la tomate(Septoria lycopersici)

Este o boală foarte frecventă în câmp, unde poate produce pagube de 30-70% din recoltă, și mai puţin întâlnită în spaţiile protejate, unde apare în răsadniţe. Boala se manifestă numai pe frunze, în răsadniţă. Ea poate să apară încă din primele faze de vegetaţie, pe cotiledoane şi frunzuliţe, iar în câmp până toamna, pe frunzele bătrâne. Simptomele constau în pete mici, circulare, de 1-4 mm în diametru, la început brune apoi albicioase-cenuşii, mărginite de o zonă brună. Pe ambele părţi ale frunzei apar nişte puncte mici negre.

În răsadniţe, pe frunze apar pete numeroase ce acoperă toată suprafaţa frunzei și care duc la distrugerea completă a răsadului.

În câmp boala apare la începutul lunii iunie, în condiţii de umiditate ridicată (> 70%) şi temperaturi de 25°-26°C, având aceleaşi simptome ca în răsadniţe.

Numeroase pete de culoare alb-cenuşii, cu acele puncte negre care în final duc la uscarea şi

căderea frunzelor, plantele rămânând doar în vârf cu câteva frunze mai tinere.

Această defoliere masivă face ca fructele să rămână mici şi fără

valoare comercială. Pe tulpini şi fructe boala este rară, având

aceaşi manifestare ca pe frunze.

81

Page 83: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

82

Pătarea frunzelor şi băşicarea fructelor de tomate(Xanthomonas campestris)

Această boală este o bacterioză frecvent întâlnită în câmp, care produce pagube importante, mai ales în anii ploioşi, datorită defolierii plantelor, avortării florilor şi deprecierii calitativă a fructelor (acele leziuni de pe suprafaţa lor).Plantele pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare, primele simptome apărând pe cotiledoane şi frunzuliţele răsadurilor sub forma unor pete mici de 1-4 mm, de culoare galben-verzuie, având centrul necrozat. După transplantarea în câmp atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantei, tulpini, frunze, flori şi fructe. Atacul pe frunze se prezintă sub forma unor pete mici, verzi-gălbui, circulare sau colţuroase, înconjurate de o zonă translucidă. În dreptul petelor pe faţa inferioară apare un exsudat bacterian, iar mai târziu ţesuturile din dreptul acestor pete se usucă, devin brune cu centrul de culoare negricioasă. Aceste pete sunt răspândite de-a lungul nervurilor secundare şi marginilor frunzelor, fiind izolate sau confluente.Pe suprafaţa fructelor apar vezicule mici de 2-8 mm, proeminente, izolate sau grupate, apoase, de culoare verde pentru început, care apoi devin brune şi care au marginea neregulată. Aceste vezicule se sparg iar exsudatul apos care conţine bacterii se scurge, rămânând nişte adâncituri sub formă de cratere, cu ţesut suberificat. Aceste vezicule nu pătrund în adâncime, însă crează un aspect răpănos, necomercial, chiar dacă fructele pot fi consumate. La fel ca majoritatea bolilor, dezvoltarea acestei bacterioze este foarte mult influenţată de condiţiile de umiditate ridicată şi temperaturi de 23°- 28°C.Transmiterea de la un an la altul a acestei boli se face atât prin intermediul seminţelor dar mai ales prin resturile vegetale rămase pe sol.

Page 84: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

83

Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis)

Întâlnită atât la castraveţi, cât şi la pepeni şi dovlecei, este prezentă mai ales în spaţiile protejate, unde poate duce la pierderea parţială sau totală a producţiei de castraveţi.Atacă în toate fazele de dezvoltare a plantelor şi se manifestă prin apariţia pe partea superioară a frunzelor a unor pete colţuroase, la început de culoare verde-gălbuie, apoi galbene ca în final să devină brune. Pe partea inferioară a frunzei se formează un puf cenuşiu-violaceu care reprezintă de fapt conidioforii cu conidiile. Atacul începe pe frunzele bazale, iar dacă nu se iau măsuri de combatere, frunzele se usucă, devin sfărămicioase (ca hârtia arsă) şi cad. După care vrejii se usucă şi ei, florile avortează şi cad. Pe fructe boala se manifestă mai rar, însă neavând frunze acestea rămân mici şi cu un gust amar, neplăcut.

Page 85: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

Alternarioza cucurbitaceelor(Alternaria cucumerina)

Această boală este frecventă atât în câmp cât şi în spaţiile protejate şi atacă în special castraveţii, pepenii şi dovleceii. In spaţiile protejate poate fi foarte agresivă şi produce pagube însemnate, mai ales în culturile care suferă de carenţe de nutriţie, lipsa apei sau chiar alte boli.Atacul pe frunze se manifestă prin apariţia unor pete mici de 1-3 mm, de culoare gălbuie, circulare şi răspândite pe toată suprafaţa frunzei. În condiţii de umiditate excesivă petele cresc în diametru, devin brune, zonate concentric cu margini bine conturate şi decolorate. Aceste frunze atacate cu timpul se răsucesc şi cad. Pe tulpini şi lăstari boala se manifestă sub forma unor pete brune-negricioase, alungite. Pe fructe apar la început pete mici, adâncite care apoi se extind, devin negricioase se înmoaie şi se acoperă cu un puf, cu aspect catifelat. Condiţiile propice apariţiei şi dezvoltării bolii sunt la fel la castraveţi şi tomate, umiditate foarte mare (> 90 %) şi temperaturi de 20°-28°C.

84

Page 86: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

85

Pătarea unghiulară a frunzelor de castraveţi (Pseudomonas syringae)

Este o boală frecvent întâlnită la castraveţi şi pepeni, atât în câmp cât şi spaţii protejate, care poate să producă pierderi de până la 50 % din producţie.Boala apare pe aproape toate organele aeriene ale plantei, frunze, tulpini şi fructe, primele simptome putând fi observate pe cotiledoanele plăntuţelor. Se manifestă prin apariţia unor pete mici, rotunde sau colţuroase, de culoare verde-închis, apoase, care apoi se necrozează. Pe frunzele mature, aceste pete de culoare verde-închis sunt înconjurate de o zonă gălbuie şi sunt dispuse de-a lungul nervurilor. La început aceste pete sunt mici, după care cresc şi confluează. In condiţii de umiditate ridicată pe faţa inferioară se observă un exsudat mucilaginos, sub formă de picături, care se usucă formând o crustă alb-cenuşie, în cazul unei umidităţi scăzute. Pe fructe atacul este rar şi se manifestă prin apariţia unor ulceraţii, mici, circulare, cu picături mucilaginoase, albe sau gălbui, care la fel se usucă formând o crustă, fină alb-cenuşie, în lipsa umidităţii.La castraveţi, spre deosebire de roşii, aceste bacterii pătrund în fructe, infectând şi seminţele.Condiţiile optime de dezvoltare a acestei boli sunt umiditate (>70 %) si temperaturi de 19°-27°C, seceta stopând evoluţia bolii.

Page 87: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

86

Recomandarea Bayer – folosiţi o schemă de tratamente pe tot parcursul perioadei de vegetaţie în care să alternaţi produse diferite ca mod de acţiune (contact, translaminare, sistemice), grupă chimică (acilpicolide, ditiocarbamaţi) şi efect (preventive, curative, eradicative).

- 2 kg/ha, recomandat a se folosi preventiv mai ales în prima parte a vegetaţie şi atunci când presiunea de infecţie este mai scăzută. Este un fungicid care nu trebuie să lipsească din schema de tratamente, atât datorită modului de acţiune multi-site, imposibilității apariţiei rezistenţei bolilor la acesta (dovedită prin folosirea de peste 40 de ani a produsului fără a dezvolta rase rezistente), cât şi aportului de micronutrienţi (Zn) pe care îi pune imediat după tratament la dispoziţia plantei. Este demonstrat că zincul are un efect considerabil în legarea fructelor, apariţia şi dezvoltarea lăstarilor şi nu în ultimul rând în obţinerea unui număr mai mare de fructe de calitate.

Stânga: 3 tratamente cu Antracol Dreapta: tratamente standard

Page 88: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

87

- 2 kg/ha, recomandat a se folosi încă de la primele tratamente după transplantarea răsadurilor la locul definitiv, ştiut fiind faptul că substanţa activă fosetil de aluminiu stimulează sistemul de autoapărare al plantelor. În acelaşi timp se translocă foarte rapid în plante, unde are o mobilitate excelentă, ajungând în organele nou formate (lăstari, frunze) și asigurând acestora protecţia necesară împotriva bolilor. Se recomandă maxim 3 tratamente cu acest produs, mai ales că în portofoliul Bayer mai există un produs care conţine fosetil de aluminiu (Verita). Foarte important este de menţionat că Aliette poate fi aplicat atunci când pe plante avem flori, substanţa activă neavând influenţe negative asupra acestora. Timpul de pauză este scurt, 4 zile după aplicare, astfel că legumele (castraveţii) pot fi consumate după acest interval.

Page 89: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

88

- 2 l/ha, recomandat a se folosi în perioadele cu risc maxim de apariţie şi dezvoltare a manei la tomate, în perioadele de creştere intensivă a plantelor şi după înflorit. Este un fungicid relativ nou şi pentru a nu crea rezistenţă pe termen lung a manei la acest fungicid este recomandat să se aplice maxim 3 tratamente pe sezon. Timpul de pauză scurt, de numai 3 zile, permite să fie aplicat şi atunci când avem fructe pe plantă, iar după 3 zile de la aplicare, aceste fructe (roşiile) pot fi comercializate sau consumate.

- 1,4 l/ha, este recomandat în perioadele cu creştere intensivă a plantelor şi cu risc foarte mare de apariţie a bolilor. Acest fungicid vă oferă protecţie imediat după tratament şi pe o perioadă lungă de timp, de până la 10 zile. Infinito are şi o acţiune puternică de distrugere a zoosporilor, forme de rezistenţă ale manei, care pot rezista în sol până la 4 ani, unde sunt o sursă permanentă de infecţie. Recomandăm maxim 2 tratamente pe sezon, pentru a evita apariţia fenomenului de rezistenţă. Timpul de pauză este cuprins între 3-14 zile după tratament, în funcţie de cultură.

Page 90: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

89

- 2,5 kg/ha, de asemenea recomandat în perioadele favorabile apariţiei şi dezvoltării bolii, atât prefloral cât şi postfloral. La fel ca Infinito, Verita poate fi aplicat cu cel puţin 3 zile înaintea comercializării sau consumului fructelor. Acest produs are atât acţiune preventivă, curativă cât şi antisporulantă, iar datorită celor 2 substanţe active este excelent în strategiile antirezistenţă. Recomandat a se folosi în maxim 3 tratamente pe sezon. Cu un timp de pauză scurt de numai 3 zile, acest produs este o alegere excelentă pentru tratamentele din partea a 2-a a vegetaţiei, când pe plante avem atât flori cât şi fructe.

- 2 kg/ha, recomandat în tratamente postflorale datorită cuprului din compoziţia lui şi tot datorită cuprului este o soluţie excelentă în prevenirea apariţiei bacteriozelor. Are o acţiune preventivă, curativă şi antisporulantă, fiind foarte eficient în combaterea formelor care şi-au creat rezistenţă la alte produse de protecţia plantelor. Iar datorită formulării WG, este un produs care oferă o mare siguranţă utilizatorului. Se recomandă maxim 3 tratamente cu acest produs şi, datorită cuprului din compoziţia lui, recomandăm evitarea folosirii acestuia atunci când pe plante avem flori. Cuprul poate duce la avortarea unui număr mare de flori şi implicit la pierderi de producţie.

Page 91: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

90

Putregaiul cenuşiu(Botrytis cinerea)

Această boală este întâlnită mai ales în spaţiile protejate (ciclul I şi II) şi mai rar în câmp, mai ales că în ultimii ani am avut parte de 2-3 luni secetoase începând din luna iunie. Putregaiul este o boală care apare în condiţiile unui microclimat specific şi anume umiditate ridicată (> 95 %) şi temperaturi ridicate (începând de la 15°C).Putregaiul cenuşiu este o ciupercă care atacă majoritatea plantelor legumicole (tomatele, castraveţii, ardeii, vinetele, salata, varza, ceapa etc.) Simptome – boala poate să apară în toate fazele de dezvoltare şi pe toate organele aeriene ale plantelor. Insă cel mai concludent şi care se observă cel mai uşor este atacul pe fructele intrate în pârgă, sub forma unor pete cenuşii, apoase, la locul de inserţie al pedunculului pe fruct. Aceste pete se extind şi cuprind tot fructul, care apoi se acoperă de un puf specific de culoare cenuşie, iar în cele din urmă fructele se desprind şi cad pe sol devenind o sursă de infecţie. Motiv pentru care e bine să se îndepărteze fructele afectate din spaţiul cultivat iar tratamentele să se aplice preventiv.Pe fructele tinere, după ce s-a produs infecţia apar nişte pete mici de 2-5 mm, circulare, albicioase cu un punct central de aproximativ 1 mm, de culoare brună, aşa numitele „pete fantomă”. Acest tip de atac apare mai ales în câmp, unde umidiatea este mai redusă şi este o infecţie uşoară, superficială, limitată la nivelul celulelor epidermice.

Page 92: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

91

Obs.: în câmp cel mai adesea această boală apare în culturile afectate de grindină, unde poate fi foarte păgubitoare, motiv pentru care este recomandat ca imediat după acest eveniment să se efectueze un tratament cu produse ce conţin cupru (ex. Melody Compact). După care se face obligatoriu un tratament preventiv cu un produs specific pentru Botrytis spp. cum ar fi Teldor sau Rovral.

Pe frunze, putregaiul cenuşiu apare prima dată pe frunzele de la baza plantei, mai ales cele care ating solul, sub forma unor pete verzi-gălbui, care apoi se acoperă cu acel puf fin cenuşiu specific, care de fapt reprezintă fructificaţiile ciupercii (conidii cu conidiofori), şi care reprezintă şi o sursă de infecţii. Pe tulpină boala se manifestă mai ales pe rănile produse plantei prin diverse lucrări (copilit, defolieri etc.) sau în dreptul frunzelor deja infectate, sub forma unor pete eliptice, uşor adâncite, de culoare brun-cenuşie, care se extind de jur-împrejurul plantei şi care apoi se acoperă cu puf fin cenuşiu. În cazul în care avem umiditate excesivă mai multe zile la rând, atacul poate apărea şi pe flori care în maxim 2 zile putrezesc şi se acoperă cu un puf cenuşiu după care cad.

Page 93: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

92

Măsuri de prevenire şi combatere – o măsura simplă în prevenirea apariţiei şi extinderii acestei boli este igiena culturală, adică îndepărtarea acelor fructe care încep să prezinte simptome ale bolii (asta nu înseamnă că fructele respective se rup şi se aruncă pe jos în seră sau solar!). O altă măsură este aerisirea regulată a spaţiilor protejate, îndepărtarea frunzelor bazale atacate de putregai precum şi evitarea irigarii prin aspersie în spaţiile protejate.

Recomandarea Bayer: faceţi tratamente preventiv, înainte de apariţia bolii. Când simptomele enumerate mai sus, au apărut în cultură este deja prea târziu. Majoritatea produselor de protecţie a plantelor au acţiune preventivă, foarte puţine fiind şi curative.

- 0,8 l/ha, este un fungicid cu sistemicitate locală şi acţiune preventivă. Acest produs se fixează pe suprafaţa plantei (frunze, fructe, tulpini) de unde protejează împotriva apariţiei bolii. El oferă o protecţie împotriva putregaiului de până la 2 săptămâni şi foarte important este de ştiut faptul că efectul lui nu este influenţat de temperaturile ridicate din interiorul spaţiilor protejate. Se aplică într-un număr de maxim 2 tratamente pe sezon, iar ca timp de pauză are 3 zile, după care legumele pot fi consumate.

Page 94: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

93

Sch

eme

tehn

olog

i ce

de a

plic

are

a fu

ngic

idel

or ș

i ins

ectic

idel

or la

legu

me

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Coa

cere

a fr

ucte

lor

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Mat

urar

ea fr

ucte

lor

Inse

ctic

ide

Inse

ctic

ide

Fung

icid

eFu

ngic

ide

Tomate

Castraveți

COMPACT

COMPACT

Inte

rval

ul re

com

anda

t de

utili

zare

a p

rodu

sulu

iD

atel

e de

mai

sus

au

cara

cter

gen

eral

. Îna

inte

a ut

iliză

rii p

rodu

selo

r, ci

tiţi c

u at

enţie

re

com

andă

rile

cupr

inse

în e

tiche

ta p

rodu

sulu

i.w

ww

.bay

ercr

opsc

ienc

e.ro

Sch

eme

tehn

olog

i ce

de a

plic

are

a fu

ngic

idel

or ș

i ins

ectic

idel

or la

legu

me

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Coa

cere

a fr

ucte

lor

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Mat

urar

ea fr

ucte

lor

Inse

ctic

ide

Inse

ctic

ide

Fung

icid

eFu

ngic

ide

Tomate

Castraveți

COMPACT

COMPACT

Inte

rval

ul re

com

anda

t de

utili

zare

a p

rodu

sulu

iD

atel

e de

mai

sus

au

cara

cter

gen

eral

. Îna

inte

a ut

iliză

rii p

rodu

selo

r, ci

tiţi c

u at

enţie

re

com

andă

rile

cupr

inse

în e

tiche

ta p

rodu

sulu

i.w

ww

.bay

ercr

opsc

ienc

e.ro

Controlul bolilor la castraveți

Page 95: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

94

Controlul bolilor la tomate

Sch

eme

tehn

olog

i ce

de a

plic

are

a fu

ngic

idel

or ș

i ins

ectic

idel

or la

legu

me

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Coa

cere

a fr

ucte

lor

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Mat

urar

ea fr

ucte

lor

Inse

ctic

ide

Inse

ctic

ide

Fung

icid

eFu

ngic

ide

Tomate

Castraveți

COMPACT

COMPACT

Inte

rval

ul re

com

anda

t de

utili

zare

a p

rodu

sulu

iD

atel

e de

mai

sus

au

cara

cter

gen

eral

. Îna

inte

a ut

iliză

rii p

rodu

selo

r, ci

tiţi c

u at

enţie

re

com

andă

rile

cupr

inse

în e

tiche

ta p

rodu

sulu

i.w

ww

.bay

ercr

opsc

ienc

e.ro

Sch

eme

tehn

olog

i ce

de a

plic

are

a fu

ngic

idel

or ș

i ins

ectic

idel

or la

legu

me

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Coa

cere

a fr

ucte

lor

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Mat

urar

ea fr

ucte

lor

Inse

ctic

ide

Inse

ctic

ide

Fung

icid

eFu

ngic

ide

Tomate

Castraveți

COMPACT

COMPACT

Inte

rval

ul re

com

anda

t de

utili

zare

a p

rodu

sulu

iD

atel

e de

mai

sus

au

cara

cter

gen

eral

. Îna

inte

a ut

iliză

rii p

rodu

selo

r, ci

tiţi c

u at

enţie

re

com

andă

rile

cupr

inse

în e

tiche

ta p

rodu

sulu

i.w

ww

.bay

ercr

opsc

ienc

e.ro

Page 96: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

95

Dăunătorii culturilorde legumeLimaxul cenuşiu (Deroceras agreste)

Limaxul este un dăunator deosebit de vorace, întâlnit atât în grădinile de legume, flori cât şi în livezi, iubitor de umiditate şi umbră, unde de fapt îşi petrece toată ziua. Noaptea iese să se hrănească, fiind o specie polifagă care atacă un număr mare de plante, cultivate sau spontane.Începe să apară în prima jumătate a lunii mai, când temperaturile nu mai scad sub 10°C, iar în anii ploioşi se înmulţeşte în masă, o femelă putând depune 500 – 600 ouă, având chiar 2-3 generaţii pe an.

Coropişniţa (Gryllotalpa gryllotalpa)

Un dăunator care produce pagube mari mai ales în răsadniţe dar şi în câmp. Atât adulţii cât şi larvele rod părţile subterane ale legumelor, iar în cazul morcovilor, cartofilor, etc. coropişniţa roade sub forma unor galerii mari.Pagube mai puţin importante produce şi prin săparea acelor galerii, din care odată cu pământul scoate seminţele de legume sau chiar răsadurile mici.

Page 97: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

96

Recomandarea Bayer

- 5 kg/ha, se foloseşte atât prin împrăştiere uniformă pe sol, cât şi sub forma unor grămjoare din loc în loc. Acest insecticid sub formă de granule conţine şi un atractant puternic pentru limacşi şi coropişniţe, astfel că efectul este garantat. Poate fi folosit înainte de plantare cu precizarea că, pentru a avea un efect maxim la coropişniţe, este recomandat ca după împrăştierea granulelor să se facă o uşoară încorporare a acestora. În timpul vegetaţiei recomandăm aşezarea granulelor sub formă de grămajoare din loc în loc, pentru că prin împrăştiere acestea pot ajunge de exemplu între frunzele de salată sau varză şi le va colora în albastru.

Page 98: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

97

Acarienii (Polyphagotarsonemus latus, Tetranychus urticae)

În condiţiile din ţara noastră se întâlnesc în special în spaţiile protejate, unde pot dezvolta chiar şi 18-20 de generaţii. În condiţii optime de temperatura (28°C) şi umiditate (70-80 %), întregul ciclu de dezvoltare durează 4-5 zile.Răspândirea acestor dăunători are loc prin mai multe modalităţi şi anume migrarea directă între plantele care se ating sau prin intermediul altor dăunători (afide, musculiţa albă etc), acarienii fixandu-se de corpul acestora şi fiind astfel transportaţi în tot solarul.Sunt specii polifage, care atacă plante legumicole cultivate şi ornamentale, dar care preferă în mod special ardeiul gras şi tomatele.Adulţii şi larvele atacă toate organele plantei, frunze, lăstari, florile şi fructele. Atacul pe frunze: preferă mai ales frunzele tinere, se caracterizează prin răsucirea marginilor frunzei, iar în jurul nervurilor se observă o decolorare galben-verzuie. Mai târziu apar simptome de brunificare şi suberificare a ţesutului, depigmentări evidente mai ales pe frunze şi fructe. În cazul unui atac puternic frunzele cad, florile sunt avortate, iar la fructe spaţiul dintre pericarp şi seminţe dispare.

Stanga: păianjenul roșu comun (imagine la microscop)Dreapta: simptome de atac pe frunzele de castraveți

Page 99: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

98

Afidele (Macrosiphon euphorbiae, Brevicorine brassicae, Hyperomyzus lactucae, Aphis gossypii)

Aceste insecte sunt deosebit de dăunătoare atât prin pagubele directe pe care le produc prin faptul că se hranesc cu sucul celular, dar şi indirect, cunoscut fiind faptul că afidele sunt vectori de transmitere a virusurilor şi chiar ajută la apariţia diverselor boli (ex. Botrytis). Este ştiut faptul că excrementele acestora, acele secreţii lipicioase care apar pe plantele atacate de afide, reprezintă un mediu propice dezvoltării diferitelor bacterii şi ciuperci.

Page 100: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

99

Musculiţa albă de seră (Trialeurodes vaporariorum)

Este un dăunător întâlnit mai ales în spaţiile protejate, este o insectă polifagă, care atacă tomatele, castraveţii, ardeii, vinetele şi multe alte specii de flori.În timpul verilor călduroase poate fi întâlnită şi în câmp pe diferite specii cultivate sau spontane.Este o insectă care în spaţiile protejate ajunge chiar şi la 12 generaţii pe an, o femelă depunând până la 500 de ouă astfel că în acelaşi timp avem pe plante ouă, larve şi adulţi din mai multe generaţii. Această prolificitate determină apariţia formelor rezistente la diferite tratamente cu insecticide, practic combaterea acestui dăunător fiind o provocare continuă. Adulţii şi larvele formează colonii mari pe frunzele şi lăstarii plantelor, unde înţeapă şi sug sucul celular, drept urmare frunzele se îngălbenesc, se usucă şi cad. La fel ca şi la afide excrementele acestora sunt un mediu foarte propice pentru dezvoltarea ciupercilor, care pot provoca boli (ex. Alternaria).

Page 101: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

100

Tripsul tutunului (Thrips tabaci)

Acest dăunător este întălnit atât în spaţiile protejate cât şi în câmp, fiind o specie polifagă care în condiţiile din spaţiile protejate se înmulţeşte tot timpul anului.Tripsul are până la 10 generaţii pe an (în spaţiile protejate), iar o femelă depune până la 100 de ouă. La fel ca afidele, dăunătorul produce atât pagube directe, prin modul de hrănire, cât şi indirecte, fiind un vector de transmitere a unor virusuri, mai ales la tomate şi castraveţi, boli pentru care în prezent nu există tratamente.

În condiţiile din spaţiile protejate, o nouă generaţie apare la 16-20 de zile, astfel că în acelaşi timp îl întâlnim sub diferite stadii de dezvoltare, ouă, larve şi adulţi. Larvele şi adulţii colonizează frunzele, vârfurile vegetative şi florile, unde se hrănesc prin înţepare şi sug sucul celular. Ca urmare a atacului pe frunze apar nişte pete galbene-cenuşii sau castaniu-închis specifice, mai ales de-a lungul nervurilor. În cazul răsadurilor atacate, acestea se usucă şi pier în masă. În cazul plantelor dezvoltate atacate, acestea se îngalbenesc, se opresc din creştere şi chiar se usucă.

Page 102: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

101

Omida fructificaţiilor (Helicoverpa armigera)

Acest dăunător este întâlnit în toate zonele din ţara noastră, atât în câmp cât şi în spaţiile protejate.Are 2-3 generaţii pe an, iernează sub formă de pupă în sol, la o adâncime cuprinsă între 7-25 cm. Adulţii (fluturii) apar la sfârşitul lunii aprilie și începutul lunii mai şi au zbor nocturn. Dupa aproximativ 3-5 zile încep să depună ponta pe frunze, tulpini şi pe inflorescente. O femelă poate depune până la 3000 de ouă. Din aceste ouă după 3-10 zile, în funcţie de condiţiile climatice, ies larvele care se hrănesc intens timp de până la 3 săptămâni. Larvele ajunse la ultima vârstă se retrag în sol, la o adâncime de 3-8 cm, unde se transformă în pupe. După înca 20 de zile apar fluturii, care reiau tot ciclul de dezvoltare.Dăunătorul este o insectă polifagă, atacă peste 120 de specii de plante cultivate şi spontane. Larvele la apariţie rod epiderma şi parenchimul frunzelor, bobocii şi florile, după care pătrund în fructe şi se hrănesc cu seminţele acestora. Acesta este unul dintre motivele pentru care este aproape imposibil de combătut, odată ce a pătruns în fruct. Oricât de sistemic şi de activ ar fi un insecticid, cantitatea care ajunge în seminţele cu care se hrănesc larvele este insuficientă pentru a le omorî. Iar pagubele sunt deja făcute, datorită faptului că larvele rod galerii pentru a ajunge la seminţe. Galeriile sunt locul ideal de dezvoltare a diverselor boli, care duc la putrezirea fructelor în cele din urmă.

OBS. Pentru a combate eficient acest dăunător este foarte important să se facă tratamente preventive cu insecticide sistemice şi de contact, încă de la apariţia adulţilor (fluturii), înainte ca aceştia să depună ponta.

Page 103: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

102

Buha verzei (Mamestra brassicae)

Este un dăunător polifag care atacă plantele crucifere (varză, conopidă, rapiţă etc.), dar şi culturile de sfeclă pentru zahăr, mazăre, tutun şi flori ornamentale.Acest dăunător iernează în sol la adâncimi de 10-12 cm, sub formă de pupă, iar la sfârşitul lunii mai, fluturii îşi încep zborul nocturn. O femelă depune între 600 – 800 ouă, din care după aproximativ 2 săptămâni ies larvele care se hrănesc cu frunze. Aceste larve, după 21-28 de zile de hrănire intensă şi după mai multe năpârliri, se retrag în sol unde se transformă în pupe. Din aceste pupe, în luna iulie ies noii fluturi care produc cea de-a 2-a generaţie de larve, care din nou se hrănesc cu frunzele cruciferelor şi ale altor plante, până în luna septembrie.

Page 104: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

103

Recomandări Bayer

- 0,75 l/ha, doza la tomate când acestea au 1 m înălţime, iar dacă înălţimea plantelor depăşeşte 1 m, doza de insecticid creşte în raport cu aceasta. La tomate se utilizează 4 tratamente pe sezon în 2 blocuri, la interval de 7-14 zile între tratamente şi de 8 săptămâni între cele 2 blocuri. Timpul de pauză după efectuarea tratamentului este de 3 zile. Acest insecticid este unic prin modul de preluare de către plantă. Prezintă sistemie dublă, adică dacă tratăm o frunză separat, după un timp acest insecticid se translocă şi îl regăsim atât în creşterile (frunze, lăstari) nou formate, cât şi în rădăcinile plantei. Acest insecticid are o acţiune puternic ovicidă, larvicidă mai ales în stadiilor tinere, cât şi o puternică acţiune asupra fertilităţii femelelor. Astfel că în timp reduce semnificativ populaţiile dăunătorilor. Substanţa activă din acest insecticid mai are o caracteristică specială, şi anume nu afectează insectele benefice la dozele recomandate. Prădătorii dăunătorilor sunt protejaţi (cu excepția păianjenilor prădători), astfel că după tratamentul cu insecticid aceşti dăunători pot acţiona şi putem vorbi de o combatere integrată.

Enumerăm câţiva prădători ai dăunătorilor: Trichograma spp., Macrolophus costalis, Coccinela spp., Encarsia formosa, Chrysopa spp., Aphytis etc.

Chrysopa spp. Coccinela spp.Forficula spp.

Page 105: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

104

- 0,36 l/ha la varză, respectiv 0,45 l/ha la tutun. Este un insecticid consacrat, care conţine 2 substanţe active, imidacloprid şi deltametrin, ambele descoperite şi omologate de către firma Bayer cu mulţi ani în urmă. Acest insecticid, datorită formulării

,adică dispersie în ulei, aderă puternic pe frunzele plantelor, chiar şi a celor ceroase specifice verzei. Are o acţiune de lungă durată, de până la 3 săptămâni, fiind un insecticid cu acţiune sistemică şi de contact.

- 0,12 - 0,3 l/ha, piretroidul firmei Bayer, omologat pentru foarte multe culturi, având un risc minim pentru mediu şi utilizator. Noua formulare aduce avantaje multiple: produsul poate fi folosit şi la temperaturi mai ridicate (27°C), aderenţă mare pe organele plantei şi efect de repelenţă pentru dăunători.

Page 106: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

105

Controlul dăunătorilor la tomate

Sch

eme

tehn

olog

i ce

de a

plic

are

a fu

ngic

idel

or ș

i ins

ectic

idel

or la

legu

me

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Coa

cere

a fr

ucte

lor

Ras

arire

a pl

antu

lelo

rC

el p

utin

9fru

nze

adev

arat

e

Apa

ritia

in

fl ore

scen

telo

rD

ezvo

ltare

a fr

ucte

lor

Prim

ele

3fru

nze

adev

arat

e

Mat

urar

ea fr

ucte

lor

Inse

ctic

ide

Inse

ctic

ide

Fung

icid

eFu

ngic

ide

Tomate

Castraveți

COMPACT

COMPACT

Inte

rval

ul re

com

anda

t de

utili

zare

a p

rodu

sulu

iD

atel

e de

mai

sus

au

cara

cter

gen

eral

. Îna

inte

a ut

iliză

rii p

rodu

selo

r, ci

tiţi c

u at

enţie

re

com

andă

rile

cupr

inse

în e

tiche

ta p

rodu

sulu

i.w

ww

.bay

ercr

opsc

ienc

e.ro

Page 107: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

106

După transplantare

Formarea frunzelor

Dezvoltarea frunzelor

Formarea căpățânii

Recoltare

2 RB 2 RB

Controlul dăunătorilor la varză

Page 108: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

107

Page 109: Brosura horticulturan pomi vie legume tratamente tare 2014

108

Notițe