Broşură - Garanţia produselor în Uniunea Europeană

Click here to load reader

 • date post

  02-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  5

Embed Size (px)

Transcript of Broşură - Garanţia produselor în Uniunea Europeană

 • GARANIA PRODUSELOR N

  UNIUNEA EUROPEAN

 • Politica privind protecia consumatorilor n Uniunea European permite cetenilor europeni s fac cumprturi n deplin siguran n toate statele membre. ntruct Piaa Intern trebuie s garanteze libera circulaie a mrfurilor, persoanelor, serviciilor i capitalului, a fost nevoie de crearea unui set comun de norme minime de protecie a consumatorilor, valabil indiferent de locul de achiziie a bunurilor n Comunitate.

  Cnd un consumator a cumprat un produs, legislaia comunitar cere ca produsul pe care acesta l primete s corespund cu ceea ce el, cumprtorul, n mod explicit sau implicit, a fost de acord s cumpere, adic cu ceea ce prevede contractul dintre vnztor i consumator. Evident, produsul trebuie s poat fi utilizat ntr-un mod normal. Din aceasta cauz, produsele trebuie s fie n conformitate cu contractul de vnzare-cumprare.

  Se presupune c bunurile de consum sunt n conformitate cu contractul dac, aa cum se menioneaz n Directiva 1999/44/CE privind vnzarea produselor i garaniile acestora, acestea:? sunt conforme cu descrierea dat de vnztor i posed calitile pe care vnztorul le expune consumatorului printr-o mostr sau model;? se potrivesc unui scop anume pentru care consumatorul le cere i pe care le-a fcut cunoscute vnztorului n momentul ncheierii contractului i pe care vnztorul le-a acceptat;? sunt similare produselor de acelai tip i utilizate n mod normal;? arat calitatea i performana care sunt normale la produse de acelai tip i pe care consumatorul le ateapt n mod raional, dat fiind natura bunurilor prezentat de vnztor, productor sau reprezentant, n special, prin reclam sau etichetare.

  Directiva 1999/44/CE este aplicabil n fiecare stat membru al Uniunii Europene. Aceasta stabilete drepturile consumatorilor i garaniile minime pentru produsele cumprate ntr-un stat membru al UE. Aceste drepturi i garanii, prin urmare, nu pot fi nlturate prin orice clauz de garanie sau prin termenii i condiiile generale ale vnztorului. n plus fa de aceste drepturi i garanii de baz, anumite ri pot avea o legislaie naional mai vast i reguli special concepute pentru protecia consumatorilor n domeniul vnzrii produselor.

  Cnd se aplic Directiva 1999/44/CE privind vnzarea produselor i garaniile acestora?

  Directiva 1999/44/CE se aplic pentru orice produs cumprat de consumatori dintr-un magazin sau de la un vnztor profesionist dintr-un stat membru, cu excepia:? bunurilor vndute prin executare sau alt mod, prin autoritatea legii;? apei i gazului, atunci cnd acestea nu sunt oferite spre vnzare n volum limitat sau cantitate fixat;? electricitii.

  n unele state membre ale UE se pot aplica alte reguli cu privire la bunuri de ocazie sau la articole cumprate la licitaii.

  1

 • Este agentul economic obligat s acorde garanie?

  Potrivit legislaiei europene, noiunea de garanie este neleas n sensul garaniei comerciale pe care operatorul economic productor, importator sau vnztor o ofer, n mod voluntar, consumatorului.

  n esen, Directiva 1999/44/CE prevede c garaniile, n sensul unor operaiuni comerciale voluntare, devin totui obligatorii pentru cel care le-a declarat sub orice form, astfel nct consumatorii s poat avea o baz juridic n situaia nendeplinirii obligaiilor prevzute n acestea. Astfel, dac printr-o reclam sau prin certificatul de garanie se ofer garanie de 5 ani, atunci aceasta este obligatorie pentru comerciant.

  Este chitana primit de la magazin suficient pentru susinerea garaniei, n lipsa unui certificat de garanie, semnat i tampilat de comerciant?

  Fiecare stat membru al UE are propriile reglementri cu privire la garanie dac un certificat de garanie trebuie emis sau nu, dac este suficient chitana primit de la magazin pentru a solicita aducerea produsului la conformitate, etc. n Romnia, spre exemplu, pentru produsele de folosin ndelungat se prevede obligativitatea pentru vnztor de a nmna consumatorului, pe lng instruciunile de folosire, instalare, exploatare, ntreinere, eliberate de productor, i certificatul de garanie.

  Pentru a obine informaii cu privire la reglementrile n domeniu, specifice fiecrui stat membru, consumatorii pot contacta Centrul European al Consumatorilor Romnia.

  Este cu adevrat certificatul de garanie european valabil n toate statele membre?

  Aa numitul certificat de garanie european , vnztorii nefiind obligai s emit un asemenea certificat doar pentru c produsul este comercializat n UE. ns, dac n certificatul de garanie se menioneaz c garania este european atunci

  . Cu toate acestea, dac certificatul de garanie nu prevede aceasta, atunci nu se poate solicita aplicarea garaniei dect n ara din care s-a achiziionat produsul. Deci, sunt foarte importante prevederile certificatului de garanie sau anunurile publicitare fcute de comerciant n acest sens.

  Nu de puine ori s-a ntmplat ca unitile service din Romnia s refuze repararea unui produs achiziionat dintr-un alt stat membru UE pe motiv c acesta nu a fost achiziionat din Romnia sau pentru c personalul nu are instruirea necesar pentru a repara acel tip de produs ori c nu au piese de schimb pentru efectuarea reparaiei sau, mai mult dect att, c nu au contract ncheiat cu vnztorul respectiv.

  ns, dac n certificatul de garanie sau n declaraiile publice fcute de vnztor se menioneaz c garania european se

  nu exist

  consumatorul poate solicita aplicarea garaniei n oricare dintre statele membre al UE, inclusiv Romnia

  2

 • aplic pentru produsul respectiv i c este valabil i n Romnia, atunci reprezentantul legal al vnztorului n Romnia este obligat s accepte produsul defect n service i s l repare.

  Ce trebuie s fac un consumator atunci cnd nu tie dac vnztorul are o unitate service autorizat s efectueze repararea produsului cumprat dintr-un alt stat membru al UE?

  ntr-o astfel de situaie trebuie s contacteze vnztorul pentru a afla dac exist sau nu o unitate service autorizat n Romnia. Dac vnztorul nu rspunde, poate contacta ECC Romnia.

  Care sunt drepturile consumatorului n cazul unei lipse de conformitate a produsului, manifestat n cadrul termenului de garanie?

  Vnztorul este responsabil pentru lipsa de conformitate a produsului pentru o perioad de 2 ani de la data livrrii produsului. Acordarea garaniei legale de 2 ani pentru produse este o cerin minim pentru fiecare stat membru.

  n cazul n care produsul se defecteaz ntr-un termen de 6 luni de la data livrrii acestuia se presupune c produsul a fost lipsit de conformitate nc de la livrare prezumia lipsei de conformitate - , vnztorul fiind obligat s demonstreze consumatorului c produsul nu a fost lipsit de conformitate la predare.

  Pentru a opera prezumia lipsei de conformitate este necesar ca vnztorul s fie informat despre aceasta n termen de 2 luni de la data la care consumatorul a constata-o, ns pn la mplinirea termenului de 6 luni de la data livrrii produsului.

  Dac n cadrul termenului de 6 luni produsul nu prezint o conformitate, acesta se consider a fi conform cu contractul. Termenul de 2 luni nu trebuie interpretat restrictiv este aplicabil i situaiei n care neconformitatea devine aparent n termen de 2 ani de la livrarea produsului.

  Indiferent c vorbim de perioada de 6 luni sau de cea de 2 ani, n cazul neconformitii produsului consumatorul este ndreptit s solicite:? repararea sau nlocuirea gratuit, ntr-o perioad rezonabil de timp i fr inconveniente majore pentru consumator;? reducerea de pre corespunztoare sau rezoluiunea contractului, dac repararea sau nlocuirea este imposibil sau disproporionat sau vnztorul nu a efectuat repararea intr-un termen rezonabil de timp ori fr inconveniente majore pentru consumator; rezoluiunea contractului nu opereaz dac neconformitatea este minor.

  Nu uitai!Produsele beneficiaz de un termen de garanie legal de 2 ani, astfel c orice lips de conformitate, aprut n cadrul acestui termen, trebuie asumat de vnztor fr costuri pentru consumator;

  Orice lips de conformitate a produsului n perioada de 6 luni se prezum a exista nc de la

  3

 • data livrrii produsului; n acest caz vnztorul este obligat s dovedeasc faptul c produsul a fost conform la livrare; Orice lips de conformitate, aprut n cadrul termenului de garanie legal, trebuie adus la cunotina vnztorului n termen de 2 luni de la data apariiei defectului.

  Ce poate face consumatorul care are o garanie acordat de productor?

  Potrivit Directivei 1999/44/CE vnztorul este direct rspunztor fa de consumator pentru orice lips de conformitate a produsului. Prin urmare, el nu se poate ascunde n spatele productorului sau furnizorului. Consumatorul nu trebuie s accepte aceasta, chiar dac are garania oferit de productor. Vnztorul este cel cu care consumatorul a ncheiat contractul de vnzare-cumprare/prestri servicii. Vnztorul este, aadar, responsabil pentru respectarea contractului, astfel c, pentru soluionarea litigiului, se recomand consumatorului s se adreseze acestuia.

  Atunci cnd acest lucru se dovedete imposibil i consumatorul consider c drepturile reglementate de Directiva 1999/44/CE i-au fost nclcate de ctre vnztor, acesta se poate adresa ECC Romnia.

  Sfaturi utile pentru consumatorii care achiziioneaz produse din alte state membre:

  ? verificai nainte de cumprarea produsului dorit dac acesta beneficiaz de garanie, care este termenul de garanie i care sunt drepturile dv. n cadrul acestui termen; verificai dac este o garanie real sau dac vnztorul se refer numai la dreptul statutar de reclamaie;? ntotdeauna solicitai o garanie n scris nu trebuie s avei ncredere n promisiunile vnztorului;? citii cu atenie contractul i clauzele referitoare la garanie; cele mai importante detalii sunt, de obicei, bine ascunse n certificatul de garanie tiprit. Luai-v timp i citii cu atenie contractul/certificatul de garanie nainte s cumprai produsul. Fii atent, mai ales atunci cnd lecturai