Brosura arheolog

of 16 /16
Pro Corvina Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara

Embed Size (px)

description

 

Transcript of Brosura arheolog

 • Pro Corvina

  Inspectoratulcolar Judeean

  Hunedoara

 • 2

  Asociaia Pro Corvina, prin tinerii din cadrul acesteia, voluntari i membri, a derulat proiectul Tnrul Arheolog, un proiect rezultat al iniiativei lor. Proiectul este finanat de Comisia European prin Programul Tineret n aciune (program al Uniunii Europene care susine activitile de nvare nonformal pentru tineri prin nfiinarea de proiecte) n cadrul Subaciunii 1.2 Iniiative naionale ale tinerilor. Echipa de proiect este format att din tineri liceeni, studeni i absolveni ai Universitii 1 Decembrie 1918 Alba Iulia.

  Proiectul s-a desfurat n perioada 15 februarie 15 noiembrie 2013 i i-a propus prin scopul declarat s faciliteze accesul tinerilor liceeni la activiti de arheologie experimental prin implicarea i stimularea acestora spre creativitate cultural-istoric. n cadrul acestui proiect au fost angrenai mai muli parteneri: Muzeul Naional de Istorie a Transilvanei Cluj-Napoca, care pune la dispoziie Baza de Cercetare Arheologic din comuna Sarmizegetusa, jud. Hunedoara, Inspectoratul colar Judeean care se va implica n cadrul acestui proiect prin promovarea i selecia tinerilor, benficiari direci. Un rol important l-a avut Centrul Judeean de Resurse i Asisten Educaional Hunedoara care analizeaz impactul proiectului n rndul tinerilor. Asisten juridic i informaional cu privire la patrimoniul cultural mobil i imobil al judeului Hunedoara va fi oferit de reprezentanii Direciei Judeene pentru Cultur Hunedoara.

  Activitile proiectului au constat n derularea pentru 60 de tineri a trei ateliere de arheologie experimental viznd producerea artefactelor ceramice i realizarea obiectelor din materii dure animale (os, dini, cochilii de melc, scoici i coarne). S-a avut n vedere componenta de educaie nonformal, astfel nct tinerii s nvee prin intermediul jocurilor s realizeze o roat a olarului, s produc

  PROIECTUL TNRUL ARHEOLOG

 • 3ceramic, s realizeze instalaii pentru ars ceramica i s prelucreze osul i cornul dndu-le forma unor obiecte de armament, vestimentare sau piese pentru jocuri.

  De asemenea, au fost pregtite pentru implementare i alte activiti ce s-au adresat unui numr de 800 de beneficiari indireci ai proiectului, tineri din liceele de proveninen ale participanilor la ateliere, care vor primi brouri din care vor afla informaii despre arheologia experimental i despre situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. nc o acrivitate de diseminare a proiectului a fost realizarea unui film tematic i a unui site-web, www.colonia-sarmizegetusa.ro care conin informaii despre modul de desfurare a atelierelor i concluziile acestora.

  Prin amabilitatea Muzeului Naional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca s-a pus la dispoziie pentru derularea atelierelor de arheologie experimental din cadrul proiectului, Baza de Cercetare Arheologic aflat n satul Sarmizegetusa, jud. Hunedoara acolo unde este amplasarea veche a capitalei provinciei Dacia Roman, unul din primele orae ntemeiat de romani dup cucerire.

  LOCAIA

  Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa un ora antic

 • 4Satul contemporan Sarmizegetusa este amplasat in sud-vestul Transilvaniei, n comuna Sarmisegetusa, judeul Hunedoara. Cel mai apropiat ora modern este Haeg (cca. 16,5 km).

  n urma celor dou rzboaie purate de romani, condui de mpratul Traian mpotriva Daciei regelui Decebal, ntre 101-102 i 105-106 d. Chr, teritoriul cucerit a fost organizat ca o nou provincie roman.

  Principala direcie de atac roman a urmat valea Caraului, n sud-vestul Romniei de azi, iar cea mai grea ncletare, att pentru daci, ct i pentru romani s-a purtat la Tapae. ns locul desemnat ca Tapae n izvoarele antice nu este cunoscut cu exactitate. Unii dintre specialiti consider c el se gsete pe teritoriul satului modern Bucova, nu foarte departe de actuala Sarmizegetusa. ns ipoteza nu este suficient argumentat.

  Oraul roman n antichitate acoperea se ntindea pe o suprafa de mai mult de 32 de Ha i a fost pentru prima oar identificat n anul 1500 de ctre preotul albaiulian Johanes Mezerzius pe teritoriul

  satului medieval Grdite (Vrhely) care nseamn Dealul Cetii. Ulterior, ali nvai au menionat n lucrrile lor informaii privind descoperirile de antichiti din acel loc.

  Contele italian Luigi Ferdinando Marsigli (1658-1730), originar din Bologna, a fost primul care a desenat un plan al sitului, n care a reprezentat o serie de monumente care erau vizibile la acea dat, precum amfiteatrul. n acelai timp a desenat i unele monumente epigrafice i statui.

  Primele spturi au fost realizate de geologul i arheologul Johann Michael Akner (1782-1862), nscut n Sighioara, n 1832. Dar n acelai timp, o serie de colecionari locali, precum Kemny Janos, au ntreprins propriile spturi i au gsit unele inscripii. Unele dintre descoperirile descrise de nvai nu se mai pstreaz. Unele au fost transportate n muzee la Budapesta, Viena, Deva etc., dar altele au fost utilizate de localnici ca material de construcii, multe fiind transformate n var. n acest fel, numeroase monumente importante au fost pierdute pentru totdeauna.

 • 5ntr-un anumit sens, procesul distrugerilor majore la Sarmizegetusa s-a ncheiat la sfritul secolului al XIX, n momentul n care a fost nfiinat Societatea de Istorie i Arheologie a Comitatului Hunedoara. Tot n aceeai perioad, Societatea a nfiinat i Muzeul din Deva, instituie care va organiza mai multe campanii de spturi pn n 1896 avnd ca rezultat dezvelirea mai multor monumente publice (amfiteatrul, unele terme, temple etc), precum i unele cldiri particulare.

  Dup primul rzboi mondial, monumentele de la Sarmizegetusa au intrat n atenia Comisia monumentelor istorice pentru Transilvania, care n colaborare cu Muzeul din Deva stabilete direcii pentru restaturarea monumentelor. Ca rezultat al acestor hotrri, ntre 1924 i 1937, cercetrile organizate de Constantin Daicoviciu, de la Cluj i Octavian Floca din Deva au cercetat unele dintre cldirile importante din punct de vedere istoric i arhitectural. n anii 40 cercetrile s-au rrit datorit rzboiului i a srciei de dup rzboi. Dup o pauz ndelungat, n 1973 au fost reluate cercetrile, care continu i astzi.

  Din anul 2013, cercetrile arheologice de la Sarmizegetusa sunt conduse de actualul director al Muzeului Naional de Istorie al Transilvaniei, Dr. Carmen Ciongradi care alturi de un colectiv numeros de specialiti ncearc s scoat la iveal noi monumente arhitecturale aflate n interiorul oraului antic sau n afara acestuia, dar i s corecteze prin recercetare unor zone unele informaii arheologice care nu au putut fi surprinse la nivelul cercetrilor din anii `80.

  Cele mai importante monumente descoperite sunt:

  Amfiteatrul Schola Gladiathorum Templul zeiei Nemesis Templul lui Liber Pater Templul lui Aesculap i al Hygiei Basilica Templul mare Templul lui Silvanus Atelierul de sticlrie Horreum-ul Casa procuratorului financiar Termele Forum-ul

  n prezent, restaurarea mai multor edificii rmne ca un deziderat important.

 • 6 Primul atelier numit generic, Ceramica artefact arheologic I a avut ca participani douzeci de tineri cu vrste cuprinse ntre 15 i 19 ani care au nvat prin metode de educaie nonformal s lucreze vase din lut, att la roata olarului ct i la mn, au dobndit cunotine noi legate de civilizaia roman care a trit pe teritoriul primei capitale a Daciei Romane, au aflat cum ajunte un artefact ceramic de la descoperirea lui n sptur pn la valorificarea lui n lucrri de specialitate dar i mai multe aspecte practice ale muncii de arheolog i ale activitilor de arheologie experimental. Echipa proiectului, ndrumtorul i lectori precum i civa invitai speciali din partea Asociaiei Terra Dacica Aeterna au interacionat cu tinerii beneficiari ai proiectului punndu-se un accent important pe metodele de educaie formal. n cadrul primei zile, activitatea a fost concentrat n special pe jocuri de cunoatere, prin care att participanii ntre ei, ct i membrii echipei i invitaii s-au cunoscut prin mai multe metode.

  Dac la nceput au trebuit s i spun numele i o caracteristic ce ncepe cu iniiala numelui, urmnd ca urmtorul s repete numele celor dinaintea lui, la ultimul dintre jocuri s-a ajuns la discuii fa n faa pe diverse teme. Un aspect reamarcat de participani a fost faptul c regulile au fost stabilite de ei nii i nu au fost stabilite pedepse, punndu-se accent pe responsabilizarea acestora. n cea dea a doua zi, tinerii au fcut o vizit pe situl arheologic unde li s-a prezentat multe aspecte legate de viaa romanilor n antichitate, urmnd ca apoi s li se vorbeasc n cadrul unei prelegeri interactive despre rolul ceramicii n arheologie i de ce acest artefact att de des ntlnit este extrem de important pentru activitatea unui arheolog. n partea a doua a zilei s-a trecut efectiv la aplicarea celor nvate, tinerii lucrnd cu lutul i reuind s creeze vase care s imite pe cele din antichitate. Desigur, sesiunile au fost presrate cu mai multe exerciii de energizat grupul, momente savurate ndeosebi de cei mai tineri.

  PRIMUL ATELIER DE ARHEOLOGIE EXPERIMENTAL DIN CADRUL PROIECTULUI TNRUL ARHEOLOG

  CERAMICA - ARTEFACT ARHEOLOGIC

 • 7Una dintre activitile cele mai interesante pentru participani a rmas Vntoarea de comori, cnd urmnd mai multe indicii legate de aspectele nvate pe parcursul zilei au dus la descoperirea comorii. De la indicii care duceau la piatra de temelie a Coloniei Sarmizegetusa, pn la monumentele epigrafice, de la Domus Procuratoris pn la Templul Zeiei Nemesis, de la For i pn n Amfiteatru, cele dou echipe s-au ntrecut n desluirea mai multor indicii lsate n locuri cheie de echipa de proiect.

  Ultima zi a fost rezervat evalurii, care, firete a fost fcut tot nonformal participanii mprtind impresii, lucruri care le-au plcut n mod deosebit, lucruri care le-au atras atenia, lucruri care le-au plcut mai puin precum i nvminte pe care le duc cu ei. Concluzia general tras de acetia a fost c vor spune colegilor despre aceast experien unic pentru ei i le vor recomanda s participe la activiti de acest gen, care stimuleaz nvarea istoriei prin metode mai puin obinuite, metode de educaie nonformal. De asemenea, s-au artat interesai s particie i n cadrul altor activiti derulate de Asociaia Pro Corvina precum cele de pe antierul arheologic de la Ardeu, judeul Hunedoara, care i va deschide porile acest an n luna iulie.

 • 8Acest nou atelier a venit n continuarea primului fiind numit Ceramica artefact arheologic II i a avut ca participani douzeci de tineri cu vrste cuprinse ntre 15 i 19 ani care au nvat prin metode de educaie nonformal s decoreze vasele din lut realizate de tinerii care au participat la primul atelier. Le-au pictat cu migal cu ocru rou i fiertur din coji de ceap. De asemenea au fcut i ei propriile vase din lut pe care le-au decorat cu incizii, lsndu-i pe fundul acestora chiar i semnul personal de meter olar. Ca experimient foarte rar ntlnit n Romnia, tinerii au pregtit o groap n care au pregtit un foc care s ating o temperatur nalt, ca vasele de lut s se ard bine. Dup cinci ore de ars lemne, tinerii au dat jarul la o parte i au plantat cteva vase, iar mai apoi le-au acoperit cu jarul rmas i au mai fcut nc trei ore foc deasupra. n dimineaa urmtoare, cnd temperatura din groap a mai sczut, vasele au fost scoase cu grij i fotografiate.

  Ca i n primul atelier tinerii participani au dobndit cunotine noi legate de civilizaia roman care a trit pe teritoriul primei capitale a Daciei Romane, au aflat cum ajunge un artefact ceramic de la descoperirea lui n sptur pn la valorificarea lui n lucrri de specialitate dar i mai multe aspecte practice ale muncii de arheolog i ale activitilor de arheologie experimental. Echipa proiectului, ndrumtorul i lectori precum au interacionat cu tinerii beneficiari ai proiectului punndu-se un accent important pe metodele de educaie nonformal. n cadrul primei zile, activitatea a fost concentrat n special pe jocuri de cunoatere, prin care att participanii ntre ei, ct i membrii echipei i invitaii s-au cunoscut prin mai multe metode. i-au stabilit reguli de grup i prin regula catenei i-au prezentat adresndu-se unui coleg ateptrile i temerile vis-a-vis de acest atelier. n cea dea a doua zi, tinerii au beneficiat de un ghidaj profesionist

  AL DOILEA ATELIER DE ARHEOLOGIE EXPERIMENTAL DIN CADRUL PROIECTULUI TNRUL ARHEOLOG

 • 9realizat de Dr. Gic Betean, arheolog la Sarmizegetusa, pe situl arheologic unde li s-a prezentat multe aspecte legate de viaa romanilor n antichitate, urmnd ca apoi s li se vorbeasc n cadrul unei prelegeri interactive susinut de Dr. Iosif Vasile Ferencz despre rolul ceramicii n arheologi. n partea a doua a zilei s-a trecut efectiv la aplicarea celor nvate, tinerii lucrnd cu lutul, fiind ghidai de un tnr de aceai vrst cu ei, membru al echipei de proiect, Vlad Torok care dup primul atelier deja stpnea tehnica realizrii vaselor din lut, reuind s creeze vase care s imite pe cele din antichitate. Desigur, sesiunile au fost presrate cu mai multe exerciii de energizat grupul, momente savurate ndeosebi de cei mai tineri. Pentru c data trecut s-a bucurat de un real succes, una dintre activitile cele mai interesante pentru participani a rmas Vntoarea de comori, cnd urmnd mai multe indicii legate de aspectele nvate pe parcursul zilei au dus la descoperirea comorii. Inndiciile au fost schimbate de echipa de proiect pentru c tinerii au vorbit dup primul atelier n colile lor despre aceast activitate i celor care au urmat s participe la cel de-al doilea atelier. De la indicii care duceau la piatra de temelie a Coloniei Sarmizegetusa, pn la monumentele epigrafice, de la Domus Procuratoris pn la Templul Zeiei Nemesis, de la For i pn n Amfiteatru, cele dou echipe s-au ntrecut n desluirea mai multor indicii lsate n locuri cheie de echipa de proiect.

  Ultima zi a fost rezervat evalurii, care, firete a fost fcut tot nonformal participanii, folosind degetele de la o mn au mprtit impresii, lucruri care le-au plcut n mod deosebit pentru degetul mare, lucruri care le-au atras atenia pentru degetul arttor, lucruri care le-au plcut mai puin pentru cel mijlociu precum i nvminte pe care le duc cu ei, pentru inelar sau un mic detaliu din timpul atelierului pentru degetul mic. Nu au lispit i o evaluare a cunoaterii membrilor din grup, menit s identifice relaiile dintre tineri din timpul atelierului, astfel tineri au fost pui n ipostaza de a desena lucruri care le-au nvat n aceste trei zile i apoi s vorbeasc despre desenul realizat de un alt coleg i s reueasc s l identifice. Concluzia general tras de acetia a fost c vor spune colegilor despre aceast experien unic pentru ei i le vor recomanda s participe la activiti de acest gen, care stimuleaz nvarea istoriei prin metode mai puin obinuite, metode de educaie nonformal. De asemenea, s-au artat interesai s particie i n cadrul altor activiti derulate de Asociaia Pro Corvina precum cele de pe antierul arheologic de la Ardeu, judeul Hunedoara, care i va deschide porile acest an n luna iulie dar i de antierele Muzeului Naional de Istorie a Transilvaniei.

 • 10

  Atelierul s-a derulat n Baza de Cercetare Arheologic a Muzeului Naional de Istorie a Transilvaniei, de la Sarmizegetusa (Colonia Ulpia Traiana Sarmizegetusa), avnd o tematic diferit fa de primele dou. Osul i Cornul n Arheologi a fost titlul acestuia i aa cum se poate nelege a fost vorba de confecionarea mai multor artefacte din os i corn asemntoare cu cele din antichitate. Douzeci de tineri cu vrste cuprinse ntre 16 i 18 ani au nvat prin metode de educaie nonformal despre importana artefactelor din os n arheologie, ce tipuri de obiecte se realizau din aceast materie n antichitate, metode i tehnici de confecionare a unor astfel de artefacte precum i modaliti de ornamentare a acestora. Tinerii participani i-au dorit cel mai mult s i confecioneze amulete, medalioane, inele de earf

  (muli dintre acetia fiind cercetai) sau ace de pr. De un real folos a fost prezena unui membru al Asociaiei Terra Dacica Aeterna, Paul Cheptea, care a venit pregtit la acest atelier cu un adevrat arsenal de unelte care a fcut posibil realizarea obiecteor de os. Artist talentat i pasionat de istorie, acesta a reuit s le transmit tinerilor participani o serie de lucruri interesante legate de realizarea unor artefacte din os i

  corn. Pe lng acestea, participanii s-au bucurat i de ghidaj pe situl arheologic de la Sarmizegetusa, unde au aflat detalii importante despre monumentele oraului roman, iar apoi au avut parte de cteva prezentri ce au fcut referire la cele mai importante obiecte din os realizate n antichitate precum i o prezentare ce a vizat atelierul de os i corn descoperit n apropierea Forului Roman al Coloniei Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

  Echipa proiectului, ndrumtorul i lectori precum au interacionat cu tinerii beneficiari ai proiectului punndu-se un accent important pe metodele de educaie nonformal. n cadrul primei zile, activitatea a fost concentrat n special pe jocuri de

  ULTIMUL ATELIER DE ARHEOLOGIE EXPERIMENTAL DIN CADRUL PROIECTULUI TNRUL ARHEOLOG

  OSUL I CORNUL N ARHEOLOGIE

 • 11

  cunoatere i autocunoatere, prin care att participanii ntre ei, ct i membrii echipei i invitaii s-au cunoscut prin mai multe metode. i-au stabilit reguli de grup i prin regula catenei i-au prezentat adresndu-se unui coleg ateptrile i temerile vis-a-vis de acest atelier. Tot n prima sear, participanii au primit vizita domnului Dr. Dorin Alicu, care a vorbit despre experienele din viaa unui arheolog ce a spat pentru patru decenii la Sarmizegetusa i mai ales despre satisfaciile pe care le ofer meseria de arheolog. Din pcate, profesorul Dorin Alicu, s-a stins din via dup doar dou luni, la vrsta de 65 de aniimagine de mai sus fiind printre ultimele fotografii, lsnd parc munca lui pe minile celor care i vor urma n aceast meserie. n cea de a doua zi activitatea s-a concentrat pe partea practic i anume realizatul artefactelor din os i corn, dar i partea teoretic. n aceast zi ne-am bucurat i de participarea reprezentanilor de la CJRAE Hunedoara care nsoii de apte copii au venit s vad i s participe la realizarea obiectelor din os. Desigur, sesiunile au fost presrate cu mai multe exerciii de energizat grupul, momente savurate de participani. Cea mai interesant dintre activiti a rmas Vntoarea de comori, participanii urmnd mai multe indicii conexe cu lucrurile nvate pe parcursul zilei au dus la descoperirea comorii aflate n Amfiteatrul Roman.

  Ultima zi a fost rezervat evalurii, care s-a concentrat n special pe abilitile dezvoltate sau dobndite n urma acestui curs. Prin regula catenei tinerii au mrturisit strile prin care au trecut de-alungul acestui atelier, dnd un feedback echipei de proiect, ncurajnd aceast iniiativ spre a fi repetat i diseminat n rndul ct mai multor tineri.

 • 12

  n acelai timp, tinerii din echipa de proiect au vorbit despre oportunitile oferite de programul Tineret n Aciune, despre posibilitatea acestora de a participa i n cadrul altor proiecte derulate n cadrul acestui program, precum i posibilitatea de a iniia ei nii un astfel de proiect. De asemenea, tinerilor li s-a prezentat i oportunitate de a participa i n cadrul altor activiti derulate de Asociaia Pro Corvina precum cele de pe antierul arheologic de la Ardeu, judeul Hunedoara, care i va deschide porile acest an n luna iulie dar i de antierele Muzeului Naional de Istorie a Transilvaniei.

 • 13

  Acum doi ani pe vremea asta m apucasem s scriu pe blog. Motivul: melancolia, imaginaia, dorina de a avea un pseudo-jurnal, toate astea la un loc. Acum, c aproape a nceput vacana, mi propun din nou s mi notez aici toate aventurile, mai ales c sper ca vara asta va fi unaepic! Totui, problema mea este c sunt incapabil s mi fac o rutina. Orict de mult mi-a dori sa mi atern undeva toate gndurile, sentimentele i experientele, am ncercat toate metodele: blog, jurnal, poze, caiet, borcan cu bileele and so on i niciuna nu a durat mai mult de un sezon[blogul]. Pot spune c sunt imprevizibila! Niciodat nu se tie cnd am s mai postez

  urmatorul articol. Trecnd peste aceasta mic introducere am vrut foarte mult s scriu aici despre proiectul la care am luat parte n weekend, ca s nu uit niciodat experiena minunat pe care am trit-o, dei oricum cred ca ar fi imposibil! Deci, Asociaia Pro Corvina a lansat un proiect desfurat pe 3 etape diferite, toate punnd accent pe arheologie. Primele doua etape s-au ocupat de ceramica, iar etapa a treia, la care am participat i eu, pe prelucrarea osului i a coarnelor de cerb. Sunt att de multe lucruri care mi-au plcut la acest proiect nct nici nu tiu cu ce sa ncep! Totui, am sa pornesc de la tinerii organizatori, care mi-au lasat o impresie placuta nc de cnd am vorbit prima oar la telefon. Ceea ce am apreciat enorm de mult la ei este rbdarea, calmul i capacitatea de a nu reaciona chiar i n momentele cnd alii s-ar fi manifestat cel puin verbal cu o oarecare asprime. Un alt lucru care mi-a plcut a fost voiciunea lor i pofta de viaa care ne-au transmis-o i noua la fiecare activitate. Prima zi a fost de cunoatere, dar a doua a fost cea mai important. Nu am crezut niciodat c se pot face aa multe lucruri ntr-o singura zi. De diminea am lucrat n os i corn de cerb i fiecare ne-am ales cu cate un obiect fcut cu propriile mini, iar eu, una sunt foarte incantata de medalionul meu. Dup asta a urmat o vizit pe situl arheologic de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa [am nvat i numele complet ntre timp] , unde, dei ne-a prins ploaia la nceput, am avut pn la urma parte de o experien placut i am nvat informaii noi. La amiaz am urmarit nite filmulete despre felul n care prelucrau dacii i romanii osul n antichitate, iar nainte de asta experimentaserm i noi aceast metoda i ne-am convins c era foarte grea. nca nu m pot decide ce mi-a plcut mai mult: prelucrarea oaselor [mi place foarte mult s confecionez accesorii din diverse materiale] sau treasure huntingul de noapte.

  IMPRESII ALE PARTICIPANILOR LA ATELIERE

  SMARANDA LULA

 • 14

  Cu toate acestea, trebuie s spun c, dei eram cam obosit i speram s se termine ct mai repede, pn la urm mi-a placut enorm de mult treasure huntingul i ne-a ajutat s ne fixam informaiile auzite mai devreme, la fel ca i prezentarea de filme. Indiciile nu au fost nici prea grele, dar nici uorare, destul ct s ii puna mintea la contribuie i mi-a plcut foarte mult c toate aveau legatura direct cu ce nvasem i chiar cu limba latin, limba specifica ntr-o anumit perioada n acel loc [dac nu era deja evident:D]. Seara s-a ncheiat frumos cu gogoi, pentru care i mulumim Corinei, i cu o discuie foarte amuzant n care ne reaminteam ce a pit fiecare n timp ce cutam indiciile i ceva jocuri care s-au terminat la 6 dimineaa, chiar dupa rsrit. A doua zi, dei mult mai scurta, nu a fost nici ea lipsita de evenimente. Dup ce am facut o evaluare n mai multe moduri [ ceea ce trebuie s reinem i noi la cercetai], am avut cteva discuii foarte plcute i ne-am nmanat unii altora diplomele de participare. V mulumim nc o data organizatorilor pentru experiena minunat pe care ne-ati oferit-o!

  Tabara mi s-a prut o experien pe carte nu am sa o uit foarte curnd, o experien plcut. M bucur c am ajuns n mijlocul unui loc de spiritualitate, de cultur a rii noastre s descopr anumite lucruri noi, s nv. Cel mai interesant mi s-a prut situl arheologic de la Colonia Dacica Sarmizegetusa, modul n care au fost reconstituite anumite artefacte din muzeu, explicaiile pe care ni s-au dat pe parcurs. Mi-a mai plcut Tresaure Hunt-ul, un joc care ne-a fcut s lucrm n echip, s descoperim lucruri noi, s ne descoperim unii pe alii i foarte mult mi-a plcut locaia aleas. E un loc perfect pentru astfel de activiti, iar faptul c noi tinerii sunte aici s retrim un moment

  din istorie ntr-un mod nonformal, ieit din contextul colar nu poate s fie dect n beneficiul nostru.

  Mi-a plcut foarte mult atmosfera care sa creeat n jurul participanilor i a noastr, lectorii au fost deschii, nite oameni foarte faini... a fost ca o gur de aer proaspt. Mi-a plcut stilul n care s-au fcut experimentarea practic. Am fost pe situl arheologic unde ni s-a fcut ghidajul i ni s-au spus tot felul de lucruri i apoi seara le-am fixat prin acel Tresaure Hunt unde a trebuit s dovedim c am fost ateni i c am nvat ceva. Chiar dac am fost pe mai multe antiere arheologice i am nvat o mulime de lucruri despre istoria noastr, acest mod nonformal pe care l-am propus cu colegii s-a dovedit a fi unul util i pentru

  RALUCA

  VLADmembru al echipei de proiect

 • 15

  mine. Ni s-a povestit de lector cum era prelucrat ceramica n antichitate, cum era pictat, cum era ars, dar dac acestea nu erau lucruri necunoscute pentru mine, partea n care am ncercat i noi practic s realizm artefacte mi s-a prut foarte interesant i am observat o serie de lucruri noi i anume dificultatea prin care se realizeaz un vas, cum efectiv mai dai rateuri. Cum se realizeaz groapa de ardere a vaselr ceramice, ce temperatur trebuie s obii.

  Totul mi s-a prut extraordinar, oamenii au fost foarte de treab, copii au fost fericii i mereu energici, binevoitori i cu rbdare. Cel mai mult cred c mi-a plcut Tresaure-Hunt, faptul c am lucrat n echip s desluim indicii, plus sentimentul pe care lam avut seara cu lanterne pe ruinele arheologice, cutnd indicii. NU tiu dac m voi vdea cu o carier n arheologie n viitor, dar cu siguran prin acest proiect am reuti s nv multe lucruri despre lucru n echip, despre implementarea unei idei i cum aceasta poate s devin realitate i cred c acestea sunt nite lucruri pe care trebuie s le am n vedere n viitor. Cred c m va ajuta s reuesc s stabilesc nite obiective n ceea ce vreau s fac i nu doar s le stabilesc ci s le i ating.

  ANA MARIAmembru al echipei de proiect