Bratu Mihaela

download Bratu Mihaela

of 24

Transcript of Bratu Mihaela

CONTABILITATEA COSTURILOR LA S

BRATU MIHAELA

CONTABILITATEA COSTURILOR LA S.C. PRESTON S.R.L. INTRODUCERE

Economiile libere se caracterizeaz printr-o sporire a produciei de bunuri i servicii, fiecrui agent economic revenindu-i responsabiliti n privina asigurrii profitului corespunztor tuturor produselor fabricate i a serviciilor prestate.

Costul de producie, reprezentnd un indicator de baz ce caracterizeaz ntrega activitate economic pe care o desfoar un agent economic, constituie elementul principal al eficienei economice la nivel de unitate economic, iar studiul acestuia prezint o importan deosebit. Necunoaterea nivelului costului de producie poate atrage dup sine luarea unor decizii eronate n procesul de producie.

n acest sens un rol important l are calculaia costurilor care prin diversele sale metode funizeaz informaii utile pentru desfurarea n condiii de eficien a activitilor. n acest capitol am abordat aspecte referitoare la calculaia costurilor i la metodele de calculaie a costurilor i am prezentat metoda de calculaie a costurilor pe comenzi la S.C. PRESTON S.R.L. 1. APLICAREA METODEI DE CALCULATIE A COSTURILOR PE COMENZI LA S.C. PRESTON S.R.L.

Metoda de calculaie a costurilor pe comenzi se aplic de ctre unitile industriale cu producie individual sau de serie mic, adic acolo unde producia are caracter unicat sau de serie mic. Aceast metod se aplic n cazul produciei din ntreprinderile constructoare de maini, din industria mobilei, din construcii-montaj, din industria confeciilor, a construciilor navale, caracterizate prin exemplare unice, care nu se repet sau se repet rar.

Obiectul evidenei i calculaiei costurilor efective l constituie comanda lansat pentru o anumit cantitate (lot) de produse sau semifabricate, care reprezint elemente ansamblabile (piese, repere, agregate i subansamble) ale produselor.

Acest metod se bazeaz pe principiul evidenierii, colectrii i repartizrii costurilor de producie pe fiecare comand n parte, toate documentele de eviden i cele operative fiind prevzute cu numrul comenzii la care se refer.

Dei metoda de calculaie a costurilor este denumit pe comenzi, atragem atenia de la nceput asupra faptului c doar n evidenierea i urmrirea costurilor de producie obiectul l constituie comanda. Adevratul purttor de costuri, pentru care se determin pn la urm costul unitar, este produsul (sau produsele, lucrrile, serviciile solicitate prin comand).

Aceast metod const n colectarea cheltuielilor directe pe comenzi i repartizarea cheltuielilor indirecte pe fiecare comand n parte, prin procedee convenionale. Costul unitar se calculeaz dup terminarea comenzii, prin mprirea acestor cheltuieli la numrul de uniti produse de fiecare comand.

Dintre particularitile metodei pe comenzi putem meniona:

1. purttorul de cheltuieli folosit n antecalculaie este produsul, iar cel utilizat pentru urmrirea costurilor este comanda;

2. comenzile reprezint forme de organizare scriptic a diferitelor categorii de purttori de costuri, comparativ cu fazele de fabricaie care alctuiesc coninutul unor zone de cheltuieli;3. n cazul metodei pe faze atelierele i seciile de producie reprezint faze de producie, n timp ce n cazul metodei pe comenzi aceste verigi cuprind procese complexe de fabricaie a unor piese, subansamble, ansamble i produse finite, sau executarea unor lucrri, prestarea unor servicii pe baz de comenzi interne;

4. implic determinarea cantitativ i valoric a produciei n curs de execuie ntro etap de postcalcul, datorit variaiei pe care o prezint de la o perioad de gestiune la alta;

5. obiectul comenzii difer n funcie de modul de organizare al produciei; n cazul produciei individuale i de serie organizat n varianta fr semifabricate, comanda are ca obiect un produs sau un lot de produse n timp ce n cazul metodei ce comport obinerea de semifabricate obiectul poate fi reprezentat i de piese, repere, agregate, subansamble;

6. calculaia costurilor dup aceast metod are un caracter periodic;

7. nu este posibil folosirea altor metode n paralel cu metoda pe comenzi; toat producia care se fabric trebuie s se regseasc pe o comand;

8. metoda pe comenzi uureaz exercitarea controlului financiar preventiv cu ocazia lansrii comenzilor i a controlului financiar intern;

9. metoda pe comenzi permite identificarea cilor de reducere a costurilor prin observarea diferenelor dintre costurile unitare ale aceluiai produs n comenzi diferite.

Schematic, filiera evidenei i calculaiei costurilor este prezentat n figura nr.1.:

Figura nr. 1 Schema calculaiei costurilor dup metoda pe comenzin funcie de aceste particulariti, metoda pe comenzi prezint dou variante, i anume varianta fr semifabricate i varianta cu semifabricate. 2. OBIECTUL PRINCIPAL DE ACTIVITATE A S.C. PRESTON S.R.L

Obiectul principal de activitate al S.C. PRESTON S.R.L. l constituie producerea i comercializarea confeciilor textile.Producia societii se realizeaz n sistem lohn n proporie de 90%, conform solicitrilor clienilor externi care pun la dispoziie toate materialele necesare executrii produciei, precum i n sistem semilohn, atunci cnd clienii asigur estura i o parte din materialele auxiliare cum ar fi: a pentru confecionat, cptueli, ntrituri, nasturi, fermoare, pungi i cutii pentru ambalat.

Producia este profilat pe articole de mbrcminte pentru brbai, femei i copii, care se realizeaz ntr-o palet bogat de sortimente, articole de mbrcminte exterioar cu ar fi:

1. sacouri, costume i pantaloni pentru brbai;

2. compleuri, fuste pantaloni i jachete pentru femei;3. pantaloni, blasere pentru copii.n cadrul firmei S.C. PRESTON S.R.L. se utilizeaz ntreaga gam de produse i procedee tehnologice specifice realizrii produselor: pantaloni, sacouri, costume, confecii uoare.

Procesul tehnologic cuprinde n principal trei stadii de fabricaie i anume:

pregtirea fabricaiei i croit;

prelucrare i montaj;

finisare.Stadiul de pregtire a fabricaiei se desfoar n mare parte cu ajutorul calculatorului. Atelierul de proiectare-produse-prototipuri este dotat cu un sistem de gradare i poziionare a tiparelor, organizat sub forma a 6 grupe de funcii: digitizare, editare, gradare, poziionare, modificare, opiuni de generare.

Croirea detaliilor const n operaii de ncadrare manual a reperelor, spnuire manual, selecionare pan, decupare detalii, prefabricarea reperelor prin termocolare, numerotat i sortat.

Confecionarea const n operaii de prelucrare i montaj pe linii tehnologice dotate cu echipamente speciale, maini de cusut simple i speciale.

Finisarea produselor const n operaii interfazice realizate pe mese de clcat i operaii de finisat higrotermic final, realizate n funcie de sortiment pe mese de clcat, prese de clcat tip manechin sau pe linii de prese dotate cu forme speciale.

Societatea comercial PRESTON ONETI, are o structur organizatoric de tip ierarhic funcional. Aceast structur cuprinde compartimente funcionale i de producie.n cadrul firmei S.C. PRESTON S.R.L. se regsesc urmtoarele funciuni economice: funcia de producie; funcia comercial; funcia financiar contabil; funcia de personal; funcia de cercectare-dezvoltare. Prezentarea metodei pe comenzi pentru determinarea costurilor produselor la S.C. PRESTON S.R.L.

Pe baza comenzilor primite n sistem lohn unitatea S.C. PRESTON S.R.L.se oblig ca n termen de maxim 3 zile s emit confimarea de comand clientului i s dispun lansarea n fabricaie a comenzilor primite.

Pentru produsele lansate n fabricaie, firma deschide dou comenzi, simbolizate n postcalcul astfel:

comanda 101 - pentru produsul Pantalon larg barbai, cantitatea comandat este de 400 buci;

comanda 102 pentru produsul Sacou brbai, cantitatea comandat este de 300 buci.Lansarea n fabricaie a comenzilor primite se face pe baza normativului de croit, i a consumului specific aferent fiecrui produs.Pentru produsul pantalon larg barbai estura este asigurat de ctre S.C. PRESTON S.R.L.

Descrierea produsului: betelia normal cu bizet, cu prelung, cu inele, li cu fermoar, pe fee buzunare oblice, la spate dou buzunare tiate cu refil egali, buzunar ceas betelie dreapta, la terminaie finisat cu iret aprtor. Pentru produsul sacou brbai materialul de baz, estura, eticheta i umeraul sunt asigurate de clientul de la care s-a primit comanda.Descrierea produsului: guler cu rever, mneci lungi cu li i nasturi, piepii i spatele cu clini, pe piept un buzunar cu teslu i dou buzunare cu refilei i clape, liuri laterale spate, interior cptuit, buzunare tiate cu refilet, n fa ncheiat la trei nasturi.

Colectarea cheltuielilor directe privind consumul de resurse pentru produsele fabricate n cadrul entitii economice S.C. PRESTON S.R.L. sunt detaliate n tabelul nr. 1 Total cheltuieli directe articol pantalon larg brbai i respectiv n tabelul nr.2 Total cheltuieli directe articol sacou brbai.

Colectarea i retratarea cheltuielilor indirecte aferente produselor prevzute n comenzi este detaliat n tabelul nr. 3 Retratarea cheltuielilor indirecte de exploatare.

Pentru luna martie a anului 2010 cota de regie calculat ca raport ntre totatul cheltuielilor indirecte i salariile directe este de 1,45.Repartizarea cheltuielilor comune (CIFU i CGS) aferente produsului pantalon, prevzut n comanda 101 i a produsului sacou, prevzut n comanda 102 (vezi Tabelul nr. 4) se face utiliznd procedeul suplimentrii baza de repartizare fiind reprezentat de manopera direct.

pentru comanda 101 pantalon, baza de repartizare = 400 buc*1,938 = 775,2 lei;

pentru comanda 102 sacou, baza de repartizare = 300 buc*5,95 = 1785 lei.

Calculul costurilor unitare pe total i pe fiecare articol de calculaie pentru comanda: 101 Pantalon larg brbai, la care materia prim este asigurat de S.C. PRESTON S.R.L. este prezentat n tabelul nr. 5.

Calculul costurilor unitare pe total i pe fiecare articol de calculaie pentru comanda 102 Sacou brbai, la care materia prim este asigurat de clientul n sistem lohn, este prezentat n tabelul nr.6.

Pentru repartizarea cheltuielilor generale de administraie, a cror valoare total este de 3795,34 lei unitatea utilizeaz drept baz de repartizare costul de producie aferent comenzii 101 Pantaloni largi brbai i costul de prelucrare aferent comenzii 102 Sacou brbai. Repartizarea cheltuielilor generale de administraie este exemplificat n tabelul nr. 7.Determinarea costurilor totale i unitare pentru produsul finit: pantalon larg brbai, este redat n tabelul nr.8.Determinarea costurilor totale i unitare pentru produsul finit: sacou brbai, este redat n tabelul nr.9.La finalizarea comenzii, serviciul de marketing ntocmete decizia de pre, care va fi expediat clientului mpreun cu produsele fabricate.

Tabelul nr. 1 Total cheltuieli directe articol pantalon larg brbaiDenumire materii prime i materiale consumabileDestinaieUMConsum

SpecificPre unitar EURO/UMValoare

EUROValoare RON

Curs schimb 3,4 RON/EURO

estur baza Art. De 1,45mMl1,2377,0008,65929,4406

Capt. 100% vscoz 1,40mFeeMl0,3681,2500,461,564

Pnz buz. Art. M5876-4T BERRYLMl0,3911,7500,684252,32645

ntrit. Cu fir IBN V 909 B57 Kufner cul. GRI de 0,90 mRefil. Buz.besch.buz, liMl0,1210,3300,039930,135762

Bizet BERRZL CUL GRIMl1,1800,3500,4131,4042

ntrit. bet. 10-35-10, art.V 554BetelieMl1,270,0420,053340,181356

Band ainfas de 28 mm art. BERRZL (pg.bz) cul. GRIPungi bz, liMl2,8000,0480,13440,45696

Band n GTC art.1430 de 10mm- ALBACant betelie, ineleMl2,0000,01390,02780,09452

iret aprtor GTC cul 355TerminaieMl1,050,0480,05040,17136

Nasturi mr. 24Bet. Bz. Sp.Buc4,000,040,160,544

Contranasture-m[r. 24 L POL 216Int.bet-contranast.Buc1,000,0110,0110,0374

Copc COATSBeteliePer1,000,0300,030,102

Fermoar plastic OPTI cul. 9971 cul GRIliMl0,240,1100,02640,08976

Cursor OPTI cul 9971 cul GRIliBuc1,000,0300,0300,102

A cusut EPIC fin 120AsamblatMl175,000,00080,140,476

A surf. GRAMAX fin. 160SurfilatMl198,000,000310,061380,208692

A GRALL fin.180Stafir term. betelieMl15,0000,00070,01050,0357

Etichet esutBuc1,0000,0200,020,068

Etichet ess. STRETCHBuc1,0000,0080,0080,0272

Pungu nast.rez.Nast. RezBuc1,0000,0040,0040,0136

Etichet adezivProdusBuc1,0000,0110,0110,0374

Agtor plastic alb de 7 cmEt. cartonBuc1,0000,0040,0040,0136

Et. CompoziieProdusBuc1,0000,0200,020,068

Clem plasticBuc1,0000,00440,00440,01496

Etichete mettoNumerotat repereBuc15,0000,000250,003750,01275

Ace inoxFizat dg.Buc5,0000,00090,00450,0153

Total cheltuieli cu materii prime i materiale consumabile11,0710537,64157

Salarii directe0,571,938

Cheltuieli privind asigurrile i protecia social0,157320,534880

Total cheltuieli directe11,7983740,11445

Tabelul nr. 2 Total cheltuieli directe articol sacou brbaiDenumire materii prime i materiale consumabileDestinaieUMConsum

SpecificPre unitar EURO/UMValoare

EUROValoare RON

Curs schimb 3,4 RON/EURO

Art. RANGERS 3 cul. OLIV/994 de 1,47 mProdusMl1,62xxx

Et. PreProdusBuc1,00xxx

Umera HA 0500AmbalareBuc1,00xxx

Materiale asigurate de S.C. PRESTON S.R.L.

Captueal LORENIT art. 64007, cul. 56148 de 1,38m, 100% acetatCapt.int+mc.pg.buz.int.refil.bz.int.pgMl1,3521,3971,896,426

Adeziv esut RE 9345-12 cul 98 anthracit de 1,48 mPiept totalMl0,3661,1910,4361,4824

ntrit netesut cu fir EE 6035 cul 86 anthracit de 0,88 mBizet, clape, pens,term.sp.+clin,pptMl0,9190,3810,351,19

Plastron (roshar) 00631 de 1,57 mPlastron+3 aripioareMl0,1452,8960,421,428

Vat plastron art. HH8056 cul 10 alb de 0,90 mPlastronMl0,0960,8330,080,272

Cuglu art.605297 de 1.75 mUmeriMl0,042,750,110,374

Psl art. HELSA cul 94 de 0,93mDos gulerMl0,053,20,160,544

Pnz buz. cul 22 ecru de 1,50mBuz.fa+intMl0,2640,8710,230,782

IBN nechimiz. Cul gri de 0,90 mRefil.bz.inter.desc.Ml0,0500,380,0190,0646

Band kc 9945 T 25Fixat plastron pe pieptMl0,6000,0330,020,068

Band EH 1025 10 T 15Cant faMl1,5000,03750,0250,085

Band EH 6045 T15 mm C5118Fixat bizetMl1,4000,04780,0670,2278

Pernie DAP 1163/006UmeriPer1,000,350,351,19

Band GILDA de 6 mmAgtor gtMl0,160,0250,0040,0136

Et. MrimeProdusBuc1,000,020,020,068

Et.comp.fibr.ProdusBuc1,000,020,020,068

Et. esut H&MProdusBuc1,000,020,020,068

Nasturi de 24 L mmmc.bzint+reBuc10,000,02230,2230,7582

Nasturi de 32 L mmncheiat fa+rezBuc4,000,0390,1560,5304

Agtor plasticEt. CartonBuc1,000,00090,00090,00306

Pung poliet.AmbalatBuc1,000,050,050,17

A fin 120 asamblatMl160,000,00020,0320,1088

A stafirStafir fixat bizetMl20,000,000230,00460,01564

A fin 75 Tighele butoniereMl65,000,000650,0420,1428

Band neutr de 2,5 cmNast. RezMl0,040,010,00040,00136

TOTAL CHELTUIELI CU MATERIILE PRIME I MATERIALELE CONSUMABILE4,729916,08166

Salarii directe1,755,95

Cheltuieli privind asigiurrile i protecia social0,4831,6422

Total cheltuieli directe6,962923,67386

Graficul nr. 1 Total cheltuieli directe articol sacou brbaiTabelul nr. 3 Retratarea cheltuielilor indirecte de exploatare

Nr.

crtDenumire cheltuialCheltuieli comune (CIFU/CGS)

923CGA

924Cheltuieli de desfacere 925

1Cheltuieli privind materiale de natura obiectelor de inventar75803

2Cheltuieli privind servicii canalizare2202154,2

3Cheltuieli privind energia electric4804954,8

4Cheltuieli cu ntreinerea i reparaiile1801877,2

5Cheltuieli cu chirii52051210,3

6Cheltuieli cu primele de asigurare8082.50,3

7Cheltuieli cu studiile i cercetrile250238,55,3

8Cheltuieli protocol30102,8

9Cheltuieli reclam, publicitate50603,3

10Cheltuieli cu transport bunuri i personal80884,9

11Cheltuieli cu deplasri30342,5

12Cheltuieli privind convorbiri telefonice post fix60681,68

13Cheltuieli privind timbrele potale45601,24

14Cheltuieli privind convorbiri telefonice mobil1151201,18

15Cheltuieli privind abonamente radio-tv30,0430,041,05

16Cheltuieli cu serviciile bancare i asimilate55483,5

17Alte cheltuieli cu serviciile executate de teri75804

18Cheltuieli salarii indirecte70072030

19Cheltuieli indirecte prvind contribuia unitii la asigurrile sociale 136,5140,45,85

20Cheltuieli indirecte privind contribuia unitii la constituirea fondului de omaj77,20,3

21Cheltuieli indirecte privind contribuia unitii la asigurrile sociale de sntate38,539,61,65

22Cheltuieli indirecte privind contribuia unitii la constituirea fondului de risc i accidente 3,53,60,15

23Cheltuieli indirecte privind comision inspecia muncii1,751,80,075

24Cheltuieli indirecte privind contribuia datorat de unitate pentru concedii i indeminizaii5,956,120,255

25Cheltuieli cu tichete de mas salariai160401,25

26Cheltuieli privind amortizarea imobilizrilor corporale254,05405,086,02

27Cheltuieli privind amortizarea imobilizrilor necorporale3023,50,60

28TOTAL CHELTUIELI INDIRECTE3712,293795,34107,4

Graficul nr. 2 Retratarea cheltuielilor indirecte de exploatare

Tabelul nr. 4 Repartizarea cheltuielilor comune aferente comenzilor 101 pantaloni largi brbai i 102 sacou brbai

Nr.crt.Purttor de costCheltuieli comune CIFU i CGS

BrKsCheltuial comun

1Comanda 101 Pantaloni largi brbai775,21,4501124,04

2Comanda 102 Sacou brbai17851,4502588,25

3TOTAL2560,2X3712,29

Graficul nr. 5 Repartizarea cheltuielilor comune aferente comenzilor 101 pantaloni largi brbai i 102 sacou brbai

Tabelul nr. 5 Fia comenzii 101 pantalon larg brbai

Q pantalon = 400 bucNr. crt.Articole de calculaieCosturi

TotaleUnitare

1Materii prime11776,2429,4406

2Materiale consumabile3280,3888,20097

3Salarii directe775,21,938

4Contribuia angajatorului la asigurrile sociale151,1640,37791

5Contribuia angajatorului la asigurrile sociale de sntate42,6360,10659

6Contribuia angajatorului la constituirea fondului de omaj7,7520,01938

7Cheltuieli privind comision inspecia muncii1,9380,004845

8Contribuia angajatorului privind constituirea fondului de risc i accidente3,8760,00969

9Contribuia angajatorului privind concediile i indemnizaiile6,5840,01646

10Total cheltuieli privind asigurrile i protecia social213,950,5349

11TOTAL CHELTUIELI DIRECTE16045,77840,11

11Total cheltuieli comune (CIFU i CGS)1124,042,81

12TOTAL COST DE PRODUCIE17169,8242,92447

Graficul nr. 4 Fia comenzii 101 pantalon larg brbaiTabelul nr. 6 Fia comenzii 102 sacou brbai

Q sacou = 300 bucNr. crtArticole de calculaieCosturi

TotaleUnitare

1Materii primeXX

2Materiale consumabile4824,516,08166

3Salarii directe17855,95

4Contribuia angajatorului la asigurrile sociale348,0751,16025

5Contribuia angajatorului la asigurrile sociale de sntate98,1750,32725

6Contribuia angajatorului la constituirea fondului de omaj17,850,0595

7Cheltuieli privind comision inspecia muncii4,46250,014875

8Contribuia angajatorului privind constituirea fondului de risc i accidente8,9250,02975

9Contribuia angajatorului privind concediile i indemnizaiile15,17250,050575

10Total cheltuieli privind asigurrile i protecia social492,661,6422

11TOTAL CHELTUIELI DIRECTE DE PRELUCRARE7102,1623,6738

11Total cheltuieli comune (CIFU i CGS)2588,258,6275

12TOTAL COST DE PRELUCRARE9690,4132,3013

Graficul nr. 5 Fia comenzii 102 sacou brbai

Tabelul nr. 7 Repartizarea cheltuielilor generale de administraieNr. crt.Denumire purttor de costCheltuieli generale de administraie

BrKsCheltuiala indirect

1Comanda 101 pantalon larg brbai17169,820,1412420,94

2Comanda 102 sacou brbai9690,410,1411374,4

3TOTAL26860,23X 3795,34

Graficul nr. 6 Repartizarea cheltuielilor generale de administraie

Tabelul nr. 8 Fi de calculaie pentru produsul Pantaloni largi brbai

Q pantaloni = 400 bucNr. crt.ExplicaiiCheltuieli directeCheltuieli comune

CIFU i CGSCGATotal cost de producie

Materii primeMateriale consumabileSalarii directeContribuii

1Materii prime11776,2411776,24

2Materiale consumabile3280,3883280,388

3Salarii directe775,2775,2

4Asigurri i protecie social213,95213,95

5Cheltuieli comune1124,041124,04

6Total cost de producie 11776,243280,388775,2213,951124,0417169,82

7CGA2420,942420,94

8Total cost complet11776,243280,388775,2213,951124,042420,9419590,76

9Cost unitar29,44068,200971,9380,5348752,81016,0523548,9769

Graficul nr. 7 Fi de calculaie pentru produsul Pantaloni largi brbai

Tabelul nr. 9 Fi de calculaie pentru produsul Sacou brbai

Q sacou = 300 bucNr. crt.ExplicaiiCheltuieli directeCheltuieli comune

CIFU i CGSCGATotal cost de producie

Materii primeMateriale consumabileSalarii directeContribuii

1Materii primeX

2Materiale consumabile4824,54824,5

3Salarii directe17851785

4Asigurri i protecie social492,66492,66

5Cheltuieli comune2588,252588,25

6Total cost de prelucrare4824,51785492,662588,259690,41

7CGA1374,41374,4

8Total cost complet de prelucrare4824,51785492,662588,251374,411064,81

9Cost unitar de prelucrare16,081665,951,64228,62754,5813336,8827

Graficul nr. 8 Fi de calculaie pentru produsul Sacou brbai

CONCLUZII

Managerii sunt preocupai din ce n ce mai mult de costurile care vor aprea n viitor, nivelul acestora stnd la baza unor decizii de aprovizionare i producie, precum i a unor politici de preuri. Contabilitatea de gestiune i calculaia costurilor sunt ndreptate spre oferirea de informaii, adesea cu un grad nalt de detaliere, n sprijinul planificrii, controlului, fundamentrii deciziilor, punnd accent pe costul produselor, activitilor, funciilor.

Entitatea economic utilizat drept exemplu n realizarea acestei lucrri este S.C. PRESTON S.R.L., care are ca obiect principal de activitate producerea i comercializarea confeciilor textile. Producia societii se realizeaz n sistem lohn n proporie de 90% i este profilat pe articole de mbrcminte pentru brbai, femei i copii ntr o gam sortimental de produse cuprinznd: sacouri, costume i pantaloni pentru brbai, compleuri, fuste, pantaloni i jachete pentru femei i pantaloni pentru copii.

Pentru produsul pantalon larg brbai, la care materia prim este asigurat de unitate, prin colectarea cheltuielilor directe, retratarea cheltuielilor indirecte i repartizarea cheltuielilor comune i de desfacere s-a determinat un cost de producie, n timp ce pentru produsul sacou brbai, la care materia prim a fost asigurat de clientul care a emis comanda n sistem lohn s-a determinat un cost de prelucrare.

O comand confirmat n regim lohn certific de fapt ncheierea unui acord ntre societatea PRESTON i un client, de obicei extern, prin care firma are obligaia s realizeze un anumit numr de buci dintr-un anumit model de articol vestimentar i s respecte condiiile de livrare (cea mai important condiie fiind respectarea termenului de livrare). n sistemul contabil actual nu se cunoate n fiecare moment n ce faz se afl situaia unei anumite comenzi, cantitatea de produse finite realizate i ieite de la magazie pentru a fi transportate la ara de destinaie.

Printre avantajele aplicrii metodei de calculaie a costurilor pe comenzi n cadrul entitii economice S.C. PRESTON S.R.L. sunt:

aplicarea metodei de calculaie a costurilor pe comenzi permite inerea unei evidene clare, complete i la zi a clienilor n sistem lohn i a comenzilor aferente acestora ;

evidena comenzilor pe clieni permite formularea unor rapoarte care s ajute managerul n adoptarea unor decizii cu privire la preuri prefereniale, discount-uri oferite n funcie de volumul produciei ;

comenzile sunt repartizate pe formaii de lucru ; o formaie de lucru presteaz un serviciu n permanen pentru aceiai clieni, fapt ce determin o specializare a personalului i implicit creterea calitii produselor.

n ceea ce privete dezavantajele identificate ca urmare a aplicrii acestei metode de calculaie a costurilor pot evidenia :

determinarea costului unitar se poate obine doar dup finalizarea comenzii ;

sistemul contabil din unitate nu permite cunoaterea cantitii de produse finite din comand realizate la o anumit dat ; nu se poate determina la un anumit termen ct la sut din comand este finalizat ;

repartizarea cheltuielilor comune, a cheltuielilor pentru funcionarea i ntreinerea utilajelor i a cheltuielilor generale ale seciei pe cele trei secii delimitate n cadrul procesului tehnologic, respectiv pregtirea fabricaiei i croit, prelucrare i montaj i finisare, nu se poate efectua deoarece nu exist o delimitare strict a acestor zone, ntregul proces tehnologic desfurndu se ntr-o singur ncpere.

pentru repartizarea cheltuielilor comune (CIFU i CGS) unitatea stabilete o cot de repartizare prin raportarea totalului cheltuielilor indirecte la salariile directe. Acest procent va fi utilizat ulterior drept coficient de suplimentare la repartizarea cheltuielilor comune asupra comenzilor lansate n fabricaie.

Pentru creterea eficienei calculaiei, n cadrul S.C. PRESTON S.R.L. ar trebuii s se implementeze un sistem care s prevad culegerea datelor pe locuri de cheltuieli indiferent de spaiul unde s desfoar procesul tehnologic, precum i identificarea i stabilirea unor baze corecte de repartizare a cheltuielilor indirecte n funcie de ponderea acestora n totalul cheltuielilor pe fiecare loc de consum.

Cunoaterea costurilor reprezint un factor decisiv n vederea lurii unor decizii sau planificrii activitilor viitoare. Analiza i nregistrarea datelor privind costurile activitilor reprezint principala preocupare a managerilor. Importana asigurrii cu informaii din domeniul costurilor de producie rezult i din rolul pe care acest subsistem l are n fundamentarea i urmrirea obiectivelor prevzute, n sesizarea fenomenelor negative i furnizarea datelor necesare adoptrii operative a unor soluii eficiente n desfurarea activitii unitii.

BIBLIOGRAFIE

1. Blu, A.V. - Contabilitate de gestiune. Noiuni fundamentale, Editura Fundaiei Romnia de mine, Bucureti, 2005

2. Briciu, S. - Contabilitatea managerial. Aspecte teoretice i practice, Editura Economic, Bucureti, 2006

3. Budugan, D., Georgescu, I., Berheci, I., Beianu, L. -Contabilitate de gestiune, Editura CECCAR, Bucureti, 2007

4. Budugan, D. - Contabilitate i control de gestiune, Editura Sedcom Libris, Iai, 20025. Caraiani, C., Dumitrana, M., Contabilitate de gestiune & Control de gestiune, Editura Universitar, Bucureti, 2008

6. Oprea, C., Clin, C.F. - Contabilitatea managerial, Editura Tribuna Economic, Bucureti, 2007.

7. Oprea, C., Man, M., Manolescu, M., Clin, C.F. - Contabilitatea de gestiune i calculaia costurilor, Editura Tribuna Economic, Bucureti, 2005

8. Oprea, C., Crstea, G. - Contabilitatea de gestiune i calculaia costurilor, Editura Gericod, Bucureti, 2002

9. Rus, I. - Contabilitatea managerial i calculaia costurilor n economie, Editura Riso Print, Cluj-Napoca, 2005

10. Sabou, F. - Contabilitate managerial, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 200711. Tudorache, S. - Contabilitatea de gestiune i calculaia costurilor, Editura Cartea Universitar, Bucureti, 2006.12. XXX - Legea nr.31/1990 privind societile comerciale, cu modificrile si completrile ulterioare

13. XXX - Legea Contabilitii nr. 82/1991, cu modificrile si completrile ulterioare

14. XXX - OMFP nr.1826 din 22 decembrie 2003, pentru aprobarea Precizrilor privind unele msuri referitoare la organizarea i conducerea contabilitii de gestiune, publicat n Monitorul Oficial Partea I, nr.23 /12.01.2004

15. XXX - Ordinul nr. 3055/2009 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementrilor contabile conforme cu directivele europene, publicat n Monitorul Oficial al Romniei, Partea I, nr. 766 din 10.11.2009, cu modificrile i completrile ulterioare

16. XXX - Iosif, G. N., Cheltuieli i costuri de producie, publicat n Tribuna Economic nr.5 /31.01.2007

17. XXX - tefan, C., Organizarea i conducerea contabilitii de gestiune, publicat n Gestiunea i Contabilitatea Firmei nr.8/august 2004.

Lansarea comenzii

FIA COMENZII

I Antecalcul II Postcalcul III Decontarea

-articole de - articole de - cantitatea calulaie calculaie - valoarea

-locuri - locuri - cost unitar

(secii) (secii)

Plicul comenzii

Documente

justificative

Budugan, D., Georgescu, I., Berheci, I., Beianu, L., Op.cit., p.283.

Olariu, C., Costul i calculaia costurilor, Editura Didactic i Pedagogic, Bucureti, 1977, p.180.

Tudorache, S., Contabilitatea de gestiune i calculaia costurilor, Editura Cartea Universitar, Bucureti, 2006, p. 96.

Popescu, S., Blu, A.V., Metode i procedee de calculaie a costurilor, Editura Fundaiei Romnia de Mine, Bucureti, 2007, pp.52-53.

Budugan, D., Georgescu, I., Berheci, I., Beianu, L., Op., p.284.

PAGE 22

_1398600744.xls

_1398601120.xls

_1398601121.xls

_1398601119.xls

_1398601118.xls

_1398600575.xls

_1398600695.xls

_1398600237.xls