Brancusi 15 Nov

of 84 /84
BRANCUSI, DIN ETERNITATE by Pascal Ilie Virgil

Embed Size (px)

Transcript of Brancusi 15 Nov

Page 1: Brancusi 15 Nov

BRANCUSI, DIN ETERNITATE

byPascal Ilie Virgil

Page 2: Brancusi 15 Nov

EXT. STRADA IN PARIS, VILA ELAINE LANE- NOAPTE1 1

Constantin Brancusi, 53, barbos si bine legat, iese in strada din curtea vilei. Mergem in paralel cu el. Traverseaza in diagonala. Ajunge aproape de trotuarul opus, insa atentia ii este atrasa de zgomotele care vin de la un grup care iese din vila in care locuieste Elaine, vila din care tocmai a iesit si el. In urma grupului zgomotos, care se indreapta in directie opusa, apare Marinetti, 53, cu o mustacioara subtire. Brancusi, ajuns pe trotuar, aproape de peretele unei cladiri, se opreste curios. Marinetti intra in masina parcata peste drum. Brancusi se retrage in umbra privind spre italian. Mai ies cativa petrecareti, pe care doar ii auzim - il avem pe Brancusi in prim-plan. Deodata, acesta devine atent. Din curtea vilei iese servitorul Elainei si se indreapta spre masina lui Marinetti. Ii vorbeste acestuia prin geamul putin lasat, apoi porneste inapoi. In interiorul masinii lui Marinetti se aprinde o luminita. Marinetti iese apoi cu tigara aprinsa indreptandu-se spre vila. Mai trage un fum si arunca chistocul pe asfalt. Intra in curte. Brancusi se reazema de perete. Are o expresie neputincioasa. Cadru lung. Treptat, expresia acestuia se metamorfozeaza, devine indarjita si plina de ura. Panoramare lenta pe fatada cladirii.

DISSOLVE TO:

INT. VILA ELAINE LANE- NOAPTE2 2

Panoramare lenta spre usa masiva. Brusc, aceasta este lovita de perete cu putere si intra Brancusi. Se opreste privind si gandindu-se in ce directie s-o apuce. Servitorul se napusteste asupra lui. Brancusi se fereste. Il apuca de vesta gen belle epoque si il pocneste de cateva ori pana il umple de sange. Lasa apoi sa cada pe dusumea corpul inert al acestuia. Intra in urmatoarea incapere, panorameaza cu privirea, apoi deschide usa dormitorului. De pe o sofa, inca imbratisati, cei doi se ridica in capul oaselor si il privesc. Elaine, 35, voluptuoasa si rafinata, incruntata, Marinetti speriat. Brancusi se indreapta incet spre el. Privirea acestuia implora iertare. Brancusi se opreste in fata lui.

CONSTANTIN BRANCUSIStii ce-ai merita sa-ti fac?

Marinetti se balbaie.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Gresesti!

Brancusi il apuca de-o ureche, ca pe un copil neastamparat, si-l trage cativa metri dupa el.

(CONTINUED)

Page 3: Brancusi 15 Nov

Se opreste. Il priveste lung si-i da o palma. Marinetti cade in genunchi. Are ochii umezi. Brancusi scoate un pistol. Marinetti, las si disperat, izbucneste in plans cu o grimasa urata. Brancusi il impusca in zona pubiana. Marinetti se ridica disperat, merge impleticindu-se, isi duce mana intre picioare si se sperie groaznic cand o vede plina de sange. Se loveste cu capul de coltul unei statui inalte, arta africana, cade pe spate si este ingrozit trezindu-se cu capul statuetei in brate, un luptator bosiman. Se ridica tipand si se retrage disperat cu spatele. Brancusi il impusca inca o data, insa nu-l mai vedem pe italian, si se uita spre Elaine zambind ironic si, vag, poznas.

ELAINE LANETicalosule, criminalule!...

Brancusi rade enigmatic.

EXT. PAJISTE- ZI3 3

Spatiul lui Milarepa inca nu este definit aici ca ce va deveni mai tarziu- taramul luminii spirituale. Accentul se pune aici doar pe personajul Milarepa, 55-60, care merge tacut printre copaci. Are un zambet linistit pe figura. Se opreste si priveste incantat, insa nu vedem unde.

INT. CLASA ACADEMIA DE ARTE FRUMOASE, BUCURESTI- ZI4 4

Cativa studenti, fete si baieti, deseneaza dupa model- un barbat gol. Descoperim desenul pe care-l face tanara satena, 20, iubita lui Marin, dupa cum vom vedea mai tarziu. Broboane de sudoare ii curg pe frunte, isi tine buzele usor intredeschise si rasufla lent, sacadat, fiind evidenta starea ei de excitatie.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI5 5

Brancusi, 81, merge incet spre fereastra atelierului cu o ceasca de cafea in mana. Are parul si barba albe. Se uita pe geam si bea din cana cu cafea. Ramane acolo doar cateva clipe. Apoi se duce si se asaza pe un fotoliu vechi, dar confortabil. Este evident ca acesta este coltul lui preferat de odihna si recreere. Porneste radioul, aflat pe o masuta langa el. Schimba posturi dupa posturi, cautand un post anume. Il gaseste, razbat cateva acorduri de jazz si toata fata i se lumineaza. Are in maini cateva desene si schite. Primul desen - o femeie goala, intr-o pozitie calma, asteptand sau privind ceva in genunchi. Brancusi priveste desenul cu mare emotivitate.

2.CONTINUED:2 2

(CONTINUED)

Page 4: Brancusi 15 Nov

La radio incepe melodia “Unforgetable”, Nat King Cole. Mainile slabe dar inca energice ale lui Brancusi pun alt desen deasupra- aceeasi femeie, de data asta un portret. Brancusi rosteste cu voce stinsa.

CONSTANTIN BRANCUSIMartha...

Muzica lui Nat King Cole se aude in continuare. Mainile lui Brancusi pun deasupra alt desen, ochii aceleiasi femei. Brancusi ofteaza.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Iubirea mea...

DISSOLVE TO:

INT. CAFENEA- ZI6 6

Martha, 26, evident femeia din desenul lui Brancusi, vorbeste cu o alta tanara. De la cativa metri, Brancusi, 43, o priveste. E la masa cu un alt barbat. Martha il observa si-l priveste si ea cu o expresie calda si placuta.

Insert: 1919, Paris

Amedeo Modigliani, 33, in prim plan, trage dintr-o tigara. Are ochii injectati si este foarte incordat. Fumeaza ca si cum ar gusta fumul care-i intra pe gat, bucata cu bucata. Ia o gura mare de vin din pahar si toata fata i se destinde, zambeste si se intoarce spre Brancusi.

AMEDEO MODIGLIANI(intinzandu-i chistocul aprins, ragusit)

Incearca, ia macar o data.

Brancusi nu-i raspunde, se uita atent spre masa Marthei si se ridica agresiv.

AMEDEO MODIGLIANI (CONT'D)(derutat)

Ce e, ce e?(Brancusi porneste spre masa cealalta)

Ce faci?

Brancusi ajunge la masa la care stau cele doua femei care sunt agresate acum de doi barbati. Indivizii stau in picioare langa masa.

3.CONTINUED:5 5

(CONTINUED)

Page 5: Brancusi 15 Nov

Hartuitorul, un tip solid, mai mare cu un cap decat Brancusi, sta cu un pas mai in fata decat partenerul sau.

HARTUITORUL(ametit)

Eu, eu... cand sunt atat de amabil sa... sa..., si rog o tarfa sa vina cu mine... Pai sa nu-mi zica mie “nu”, ai auzit?

(il vede pe Brancusi oprindu-se langa el, celalalt golan rade, Brancusi ii face semn sa taca: ssst!)

Da... micutule!

AMEDEO MODIGLIANI(ingrijorat, trezit din mahmureala)

Constantin, vino-ncoa!

Brancusi ii face semn lui Amedeo sa nu-si faca griji. Se uita spre hartuitor.

CONSTANTIN BRANCUSIStimate domn... Am vazut ca esti cel mai solid de-aici... Prietenul meu, marele pictor Amedeo Modigliani, cel de colo...

(arata spre Amedeo, care nu aude, dar se ridica speriat si raspunde la salutul matahalei)

Ati auzit de el?...(hartuitorul priveste spre amicul lui, care ridica din umeri)

Eee, nu-i nimic...(se apropie de urechea hartuitorului, ii sopteste)

A vandut foarte bine o pictura azi... Ei bine, a pariat ca esti mai puternic in brat decat mine, pe 500 de franci. Daca castigi, ai jumate!

Mai tarziu

Brancusi si hartuitorul stau la masa, fata in fata, si au bratele inclestate. Mai multe persoane sunt stranse in jurul lor.

4.CONTINUED:6 6

(CONTINUED)

Page 6: Brancusi 15 Nov

Balanta nu se inclina in favoarea niciunuia dintre ei. Treptat, hartuitorul devine din ce în ce mai transpirat si mai crispat. Brancusi ii zambeste. O priveste pe Martha, care e langa el, si-i face cu ochiul. Femeia ii arata ca-i tine pumnii. Dupa cateva clipe de incordare si de schimburi de bani si de pariuri in spate, Brancusi ii tranteste mana de masa cu putere oponentului sau. Brancusi se ridica.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)(spre Martha)

Domnisoara, sa mergem?

Hartuitorul apuca o sticla de gat si o sparge de masa. Cand sa se ridice, Brancusi il apuca de mana in care tine gatul spart de sticla si cu cealalta mana il strange de clavicula. Hartuitorul, strans atat de brutal, scoate un tipat si cade cu capul pe masa.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Ne-am inteles ca doi gentlemani, mai devreme. M-am inselat?

HARTUITORULNu, nu domnule, iertare.

Brancusi ii da drumul si se indreapta spre Martha.

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE7 7

Martha, 36, agonizeaza in pat. Langa ea, pe un scaun, este tanarul Jeannot, 19. Martha are cearcane mari si este foarte slabita. Respira cu greu.

MARTHA(lung, soptit)

Milarepaaa...

Jeannot se uita prin camera. Pe coltul unei mese vede cartea cu titlul “Milarepa”. Se ridica si i-o aduce Marthei. Jeannot ii da cartea privind-o cu o nesfarsita iubire.

Martha primeste cartea fara sa se uite la ea. O pune langa ea, se intoarce pe o parte si sopteste iar.

MARTHA (CONT'D)(implorand)

Milarepa!

5.CONTINUED: (2)6 6

Page 7: Brancusi 15 Nov

EXT. PAJISTE CU POMI IN TARAMUL LUMINII SPIRITUALE- ZI8 8

Doua personaje, blande, amuzante si charismatice, 55-65, susotesc. In fata lor este maestrul Milarepa.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA(linistit)

Raspunde-i maestre, te rugam, discutia voastra va fi o incantare pentru noi...

Cei doi izbucnesc in ras. Insa rasul acestora nu are nimic batjocoritor, este rasul produs de starea lor exuberanta, este exteriorizarea fericirii lor eterne.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGMai degraba raspunsurile tale, iluminatule...

Gambopa isi drege vocea si-l priveste pe Rechung, dandu-i dreptate.

MILAREPA(facandu-le un semn discipolilor sa asculte)

Sunt langa tine, fii increzatoare!

Gambopa incepe sa rada. Ceilalti se uita la el incruntati.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA(scuzandu-se)

Am crezut ca e o bucurie, ca trebuie sa radem...

Celalalt se uita spre Milarepa.

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE9 9

Expresia Marthei nu mai este trista. Jeannot se sperie si mai tare.

JEANNOTMartha, ce-i cu tine?

Martha nu-l aude, aude in schimb vocea lui Milarepa.

MILAREPA (O.S.)Alunga-ti frica. Altfel trecerea ta aici va fi grea si impovaratoare...

6.

(CONTINUED)

Page 8: Brancusi 15 Nov

Martha il asculta incantata. Jeannot, care nu aude vocea lui Milarepa, se ridica infricosat.

JEANNOT(cu lacrimi in ochi)

Nu pleca, intotdeauna te-am iubit... Nu pleca!

Martha se trezeste ca dintr-un vis si-l priveste pe Jeannot.

MILAREPA (O.S.)Trecerea ta a inceput. Gandeste-te si priveste cu mintea larg deschisa.

MARTHADu-te, du-te Jeannot. Sunt mai bine acum.

MILAREPA (O.S.)Intre lumile noastre nu e nicio ruptura... O simpla panza de paianjen n-ar putea trece printre ele fara s-o simtim.

Jeannot se retrage incet spre usa. Apoi vine repede langa ea si o ia de mana.

JEANNOTNu minti?Da?

MARTHASigur, sigur. Lasa-ma singura, te rog.

Jeannot ii saruta mana.

JEANNOTSi lui? Sa-i transmit ceva?

MARTHANu, multumesc Jeannot. O sa ma pun pe picioare si o sa-i fac o vizita. Nu trebuie sa afle nimic, ar fi ingrijorat.Hai, du-te!

Jeannot pleaca abatut.

7.CONTINUED:9 9

Page 9: Brancusi 15 Nov

INT. CAMERA DE SONORIZARE SI LUMINI A ACADEMIEI RPR- ZI10 10

Insert: 1951, Bucuresti, Academia Republicii Populare Romane

Un tanar, 20, deseneaza. La difuzoare se aud vag pasi, scaune trase, cate o tuse, voci, rasete. Suna telefonul.

MARIN ETU(raspunde la telefon)

Da... Da, sigur ca da... Nu-i nimic daca nu mai veniti... Ma descurc... Nicio grija...

(asculta mai mult)Aaa, acum?... Nu e o adunare mare... Doar o sedinta de consiliu...

(se uita pe o lista)Da, da, nu sunt multi...

Se aude o bataie timida si intra tanara care desena mai devreme in clasa Academiei de Arta cu un bloc de desen sub brat. Marin o priveste si-i face un semn cu capul sa intre, continuandu-si discutia telefonica.

MARIN ETU (CONT'D)Pai, domnul Sadoveanu...

(asculta corectura)Aaa, da, tovarasul Sadoveanu, tovarasul Calinescu...

(e intrerupt, asculta)

Da, inchid eu aici, ca de obicei...

(asculta zambind)Aaa, da, multumesc,... bine. Atunci vin maine la 11.

Inchide telefonul. Tanara il saruta, prima oara timid si apoi mai lung. El se retrage putin din sarut, vorbeste cu gura lipita de a ei. Tanara isi face ceva de lucru cu mana in jos, dar nu se vede ce, apoi sugestia devine evidenta.

MARIN ETU (CONT'D)(zambind)

Ce faci?

TANARA SATENAVreau sa vad cum reactioneaza.

8.

(CONTINUED)

Page 10: Brancusi 15 Nov

MARIN ETU(lipindu-se de ea si sarutand-o)

Si cum e?

TANARA SATENANu e rau deloc!

Il saruta pe gat, vorbindu-i in soapta.

TANARA SATENA (CONT'D)(soptit)

Azi la scoala ne-a pozat un barbat, un tinerel... Intai cu o toga romana si apoi gol. Si m-a excitat...

Barbatul ii pune o mana pe sani si o trage incet de par, tragandu-i capul pe spate.

MARIN ETU(intrigat, in gluma, o intrerupe)

Te excita altii?

TANARA SATENAM-a excitat gandul la tine. Tu o ai mai... altfel, si mai frumoasa.

(geme)Si locul ei e numai acolo.

Tanara arata in jos spre sexul ei si inchide ochii, excitata. Marin ii ridica fusta si isi baga mana in chilotii tinerei. Ea devine moale, geme de placere. Tanarul o mangaie, o saruta, o ridica pe masa si o penetreaza. Tanara geme.

TANARA SATENA (CONT'D)Acolo... Acolo e locul eeei...

Gem amandoi.

In difuzor se aud mai clar vocile din sala de consiliu.

VOCE ACADEMICIAN 1 (O.S.)De arta de-asta... decadenta, nu avem nevoie...

VOCE ACADEMICIAN 2 (O.S.)Asa ca Brancusi asta sa-si lase cui o vrea obiectele lui fara nicio valoare!

9.CONTINUED:10 10

(CONTINUED)

Page 11: Brancusi 15 Nov

Tanarul devine atent. Isi pune mana usor pe gura tinerei. Ea insa insista sa continue.

MARIN ETU(printre gemete)

Stai putin... Astia il resping pe Brancusi!

TANARA SATENASi ce daca... Ha-ai!

Tanarul incepe sa se miste, insa atent la discutie.

VOCE ACADEMICIAN 3 (O.S.)Decadenta sculpturii lui Brancusi nu are nimic de-a face cu arta adevarata! Cu arta monumentala sovietica!

Se aud cateva aplauze.

VOCE ACADEMICIAN 4Si mai cu seama nu e creativ... pentru ca nu se exprima prin mijloace esentiale...

Cateva voci aprobatoare.

MARIN ETU(continuand actul sexual)

Haa, asta cred c-a fost Calinescu... Tampitii dracului!

Tanara ii da un ghiont. Incepe sa geama mai tare si mai accelerat. Au orgasm amandoi si Marin ramane culcat pe ea, ascultand.

VOCE ACADEMICIAN 3 (O.S.)Se va scrie: dispozitia testamentara a tovarasului Brancusi Constantin, prin care susnumitul isi arata intentia sa lase dupa moarte atelierul sau din Paris cu tot ce contine Academiei RPR,... se respinge... Consiliul de onoare considera ca sculpturile acestui autor nu reprezinta sub nicio forma arta adevarata...

In difuzor se aud rasete si aprobari.

10.CONTINUED: (2)10 10

(CONTINUED)

Page 12: Brancusi 15 Nov

Marin se ridica incet, isi trage pantalonii.

MARIN ETU(nevenindu-i sa creada)

Academie romana de cacat si incompetenta... Trogloditii dracu’!... Tie iti vine sa crezi?

Tanara, inca intinsa pe spate, zambeste vag.

TANARA SATENAEu cred ca tu ai dat gres... cu mine... Si vei avea de recuperat... Mmm, te trimit la munca patriotica... Si apoi...

(geme excitata)... la canal, ahh, la canalul meu...

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE11 11

Martha asculta vocea lui Milarepa.

MILAREPA (O.S.) E atat de simplu... La fel cum e si pentru un copil cand se naste si urla ca din gura de sarpe... Trece dintr-o parte intr-alta... Asta-i tot.Te astept. Vom avea aici multe conversatii...

EXT. PAJISTE CU POMI IN TARAMUL LUMINII SPIRITUALE- ZI12 12

Milarepa si cei doi discipoli asculta vocea Marthei.

MARTHA (O.S.)Dar eu acum vreau sa-ti vorbesc!

MILAREPAEi, asa faceti toti... Va agatati de ultimele clipe si vreti sa va povestiti toata viata...

MARTHA (O.S.)Dar nu despre mine vreau sa vorbesc, ci despre el, despre Constantin.

11.CONTINUED: (3)10 10

(CONTINUED)

Page 13: Brancusi 15 Nov

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNG Aaa, asa ceva n-am mai auzit...

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPADa, povestiri despre altcineva... in asemenea imprejurare.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNG(spre Milarepa)

Te rugam, vrem s-o ascultam impreuna... Nu va opriti.

Milarepa ii priveste lung si le face semn ca vrea sa fie lasat in pace.

MILAREPAAm altceva de facut acum! Voi nu? Va plictisiti?

Cei doi se uita unul la altul. Privirile lor spun ca nu-i mira un asemenea comportament la Milarepa. Ostentativ, se intorc cu spatele la el. Milarepa ii priveste, apoi isi drege vocea. Discipolii se uita imediat spre el, bucurosi.

EXT. STRADA PARIS, LANGA ATELIER- ZI13 13

Brancusi merge langa Martha, care-l tine de brat. Isi vorbesc si se privesc. Muzica.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI14 14

Martha ii pozeaza lui Brancusi. Este in pozitia lucrarii Rugaciune, goala (chiar daca Rugaciune a fost realizata cu 10-15 ani mai inainte, Brancusi poate lucra la o replica; sau, fireste, poate lucra si altceva). Brancusi deseneaza atent. Dintre lucrarile din atelier se evidentiaza Coloana fara sfarsit, cu noua elemente- prima varianta, din lemn, a coloanei.

CONSTANTIN BRANCUSIFormele tale sunt absolute... Esti o punere laolalta de sfere, cilindre, trunchiuri de con, piramide. Mmm, minunat. Superb. Creatia absoluta. Dar eu voi cauta,... voi privi dincolo de ea. Dincolo de carne...

12.CONTINUED:12 12

Page 14: Brancusi 15 Nov

INT. SCARA CLADIRII ATELIERULUI- ZI15 15

Jeannot, 9, ciufulit si imbracat saracacios, sta in fata usii lui Brancusi si asculta atent daca e cineva pe scara. Nu aude nimic. Temator, se uita pe gaura cheii. O vede pe Martha dezbracata. Priveste cu o curiozitate lacoma. Se uita in jos si in sus pe scara si revine iarasi cu ochiul la gaura cheii.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI16 16

Brancusi se opreste din desenat si ia ultima gura de vin dintr-un pahar.

CONSTANTIN BRANCUSIScumpa mea, vrei un pahar?

MARTHAO, da, multumesc.

Brancusi se indreapta spre geamul deschis.

CONSTANTIN BRANCUSI(striga in curte)

Jeannot! Jeannot! Unde esti copile?

INT. SCARA CLADIRII ATELIERULUI- ZI17 17

Jeannot coboara tiptil cateva trepte, sta cateva clipe, apoi o ia la fuga pe scari spre usa lui Brancusi, tropaind ostentativ.

JEANNOTVin!

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI18 18

Brancusi merge spre usa si ajunge chiar cand Jeannot o deschide intempestiv.

CONSTANTIN BRANCUSIMicutul meu... Cumpara-mi, te rog...

(Jeannot incearca sa o vada pe Martha, Brancusi se interpune intre ei)

... o sticla de vin rosu, la fel ca ala de ieri...

13.

(CONTINUED)

Page 15: Brancusi 15 Nov

Jeannot ia banii din mana lui Brancusi si iese, incercand s-o mai vada pe Martha inca odata.

INT. SCARA CLADIRII ATELIERULUI- ZI19 19

Jeannot coboara in fuga cateva trepte, tropaind mai tare decat in mod obisnuit. Apoi se opreste si se intoarce la usa. Priveste iar pe gaura cheii. Ochisorii lui se deschid mari si curiosi. Aude deodata zgomote de pasi din susul scarii si porneste tiptil in jos.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- NOAPTE20 20

Brancusi si Martha sunt in pat, dezbracati. Brancusi o priveste lacom si-i mangaie soldul, abdomenul, umarul, sanii. Lumina si umbra de pe corpul Marthei dezvaluie vag forme ale catorva viitoare lucrari, pe care Brancusi le descopera si le priveste fascinat. Cand se satura de privit isi lipeste fruntea de a ei, o priveste in ochi si o mangaie pe obraz. Apoi o saruta lung si foarte tandru, ca un indragostit. Undeva, pe perete, este desenul pe care i l-a facut Marthei, desen care va fi mereu in atelier.

MARTHA (V.O.)Mi-am dat seama ca am cunoscut un om... un om si ciudat si deosebit... Mi-ar fi spus orice despre el, orice l-as fi intrebat, iar o femeie, cand primeste raspunsuri, stie sa intrebe. Imi spunea ca nu se ascunde dupa deget, ca minciuna are rost doar la cei care vor sa para altceva decat sunt... El vrea sa fie doar cine e, nu vrea sa para altcineva.

INT. CASA PARINTEASCA DIN GORJ- ASFINTIT21 21

Constantin Brancusi, 10-12 ani, este cu mainile intinse spre inainte, aparandu-se, si este inconjurat de obiecte de lut. Deodata, o palma il doboara la pamant.

VASILERidica-te!

Constantin il priveste speriat.

VASILE (CONT'D)Constantine, ridica-te cand iti zic!

14.CONTINUED:18 18

(CONTINUED)

Page 16: Brancusi 15 Nov

Constantin se ridica.

VASILE (CONT'D)Crezi c-o sa ma duc la targ numai cu 64 de oale? Asa crezi? Si noi ce-o sa mancam, ce va pun pe masa?

Constantin il priveste speriat. Vasile, incruntat si necrutator, il mai pocneste odata si Constantin cade. Se apropie de Constantin si ii vorbeste de deasupra .

VASILE (CONT'D)Cuptorul e aprins... Maine la cinci dimineata plec. Sa am incarcate o suta de oale.

Se apleca si-l ia de guler. Constantin se retrage speriat. Vasile se face ca il loveste, dar nu termina gestul.

Mai tarziu

Constantin lucreaza la o oala de lut. Ceva mai departe, in spatele lui, sunt cateva siruri de oale terminate. Intra maica-sa cu un pahar cu lapte si o bucata de mamaliga intarita. I le pune pe masa si il priveste cu mila.

MAMA LUI BRANCUSINu pune si tu la inima... Vasile vrea sa fie bine. Asa sunt parintii...

CONSTANTIN BRANCUSINu am nevoie de binele lui Vasile! Si nu e tatal meu, sa-si scoata asta din cap...

(ia o gura de lapte si strange bucata de mamaliga in mana)

Odata si-odata asa o sa-i fac!

FADE TO BLACK.

EXT. CASA PARINTEASCA DIN GORJ- ASFINTIT22 22

Constantin, 16-17, si o tanara, 25, sunt goi intr-o camaruta mica. Lumina arunca palpairi pe spatele si pe fesele femeii. Este putin infrigurata. Constantin se lipeste de ea, isi pune mainile pe umerii ei si o mangaie. Coboara cu una dintre maini pe fese. Ea se lipeste de el.

15.CONTINUED:21 21

(CONTINUED)

Page 17: Brancusi 15 Nov

MARTHA (V.O.)Prima lui femeie... Cand a plecat de la el din sat, chemat de vocatia sa, a facut-o cu inima stransa. A fost tot timpul dornic de cunoastere, a studiat sculptura la Academia de Belle-Arte din Bucuresti. Si-a dat insa seama ca singurul oras in care se poate implini ca artist este Parisul. Tot drumul pana aici l-a facut intentionat pe jos, peste 2500 de kilometri... Pentru ca acest parcurs a avut pentru el, cu siguranta, un caracter initiatic...

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- NOAPTE23 23

Brancusi, Amedeo si doua tinere stau pe jos, printre cateva sculpturi care inchipuie suporturi pentru sticle si pahare, sfesnice cu lumanari si pachetele de hartie ceruita cu hasis. Fetele sunt numai in jupoane foarte scurte, una nici nu are chiloti, Amedeo este in pantaloni suflecati pana deasupra genunchilor si cu bretele direct pe bustul gol iar Brancusi, si el, e aproape dezbracat. Brancusi ridica paharul si toasteaza. Fetele rad, isi desfac pachetelele de hasis pe care mai inainte Amedeo le ia de pe masa si le ofera, pe rand, uneia si alteia, si le dizolva in pahare. Sunt extaziate.

Fetele danseaza pe masa, ceva mai dezbracate, dar nu goale. Fac gesturi obscene catre cei doi barbati, care beau si le privesc. Amedeo trage din tigara, gest asemanator cu cel din carciuma, isi umple gura cu fum intr-un gest de adevarat viciat si il inghite incet. Priveste in gol, este in alta lume.

Brancusi o mangaie pe una dintre tinere. Sunt amandoi in picioare. Femeia se intoarce si se apleaca, invitandu-l pe roman s-o posede pe la spate, ceea ce Brancusi, dupa o privire ezitanta spre Modi si dupa ce mai ia o gura de vin din pahar, chiar face. Cei doi gem in ritmul sexual impus de Brancusi. Fata se sprijina tinand in brate Coloana fara sfarsit.

Amedeo este culcat pe jos si cealalta fata este deasupra lui. Ea este excitata si mai vrea sex, dar Amedeo nu-i mai face fata. Italianul este aproape adormit. Femeia se ridica de pe el, trece pe langa Brancusi, il mangaie pe umeri si se lipeste o clipa de el, apoi se duce in pat, facandu-i semn s-o urmeze.

16.CONTINUED:22 22

(CONTINUED)

Page 18: Brancusi 15 Nov

Brancusi o aduce pe tanara de la Coloana la orgasm. Aceasta se scurge pe langa coloana si cade ghemuita la baza ei.

MARTHA (V.O.)Voia sa-l scape pe Amedeo de droguri. Si a ales s-o faca precum salvezi un om de la inec, dar nu ca atunci cand il apuci de pe mal si-l tragi pe uscat, ci ca atunci cand intri in apa si te lasi la fund, sub el, ca sa-l poti ridica pe mal... A ales sa se drogheze odata cu el si sa se imbete, sa caute extazul si abisul inselator al hasisului.

Brancusi se duce la fata din pat, care il asteapta masturbandu-se. Fata se lasa pe spate si-si desface picioarele. Brancusi se suie pe ea si o penetreaza viguros.

INT. ATELIERUL LUI RODIN, FLASHBACK- ZI24 24

Cativa tineri stau de vorba. Rodin, cu spatele, ii da indicatii unui sculptor care modeleaza lut.

MARTHA (O.S.)A acceptat doar cateva saptamani sa-i fie elev lui Rodin... Apoi s-a dus, si-a ales propriul drum...Nu l-au atras formele academice ale maestrului.Desenele sale, pe care nu le arata nimanui, aveau ceva cu totul deosebit... Formele pe care le concepea si,... si le calcula... erau parca de dincolo... din alta lume...

Izolat, Brancusi deseneaza si, din cand in cand, priveste o sculptura a lui Rodin. Insa Brancusi deseneaza de fapt o forma indrazneata, elansata si spatiala. In partile laterale ale desenului sunt multe explicatii, calcule si schite mai mici.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI25 25

Brancusi intra in atelier cu cateva pungi cu cumparaturi.

17.CONTINUED:23 23

(CONTINUED)

Page 19: Brancusi 15 Nov

Ia un plic si o coala de hartie. Scrie si baga coala de hartie in plic impreuna cu o moneda. Pe masa este volumul “Milarepa”. Iese la geam.

EXT. PAZZIO CLADIRE BRANCUSI- ZI26 26

Jeannot se joaca singur cu cateva bile. Brancusi il striga de la geam.

CONSTANTIN BRANCUSIMicutule!

Jeannot se uita spre Brancusi. Brancusi ii arata plicul, micutul da din cap bucuros si plicul ii cade in maini. Copilul scoate din plic moneda, multumeste printr-un gest care vrea sa para matur, o baga in buzunar si fuge.

INT. CAMARUTA MARTHEI- ZI27 27

Jeannot sta in picioare si o priveste pe Martha scriind. Martha ii da plicul si-i intinde un banut. Pustiul refuza. Martha se face ca se gandeste.

MARTHAInchide ochii!

Jeannot ii inchide strans. Martha se apropie si-l pupa pe obraz. Pustiul o zbugheste rusinat si fastacit, dar fericit.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI28 28

Brancusi pregateste cateva feluri de mancare, la cuptor si, totodata, pe plita. Baga cateva lemne si invarte intr-o oala. Gusta dintr-o cratita si savureaza cu un aer de mare gourmet. Se aud batai in usa.

CONSTANTIN BRANCUSIIntra!

Intra Jeannot si-i aduce plicul Marthei, apoi fuge inapoi spre usa. Brancusi citeste repede.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Hei, hei... Unde o-ntinzi asa rapid? Vino inapoi!

Se cauta in buzunar si-i mai da un banut. Scrie iar cateva randuri si-i mai da copilului un plic.

18.CONTINUED:25 25

Page 20: Brancusi 15 Nov

INT. SCARILE SPRE USA MARTHEI, CAMARUTA MARTHEI- ZI29 29

Jeannot urca repede, dar cu energia fizica micsorata. Bate la usa. Rasufla greu. Martha ii deschide. Pustiul se preface ca lesina, intorcandu-se si cazand pe spate si ridicand mana cu plicul. Martha il prinde, ii ia plicul si-l desface tinandu-l imbratisat. Citeste. Jeannot, cu ochii inchisi, rezemat si lipit de Martha, este in culmea bucuriei.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- NOAPTE30 30

Brancusi si Martha sunt tacuti. Nu stau unul langa altul si fiecare este cu gandurile lui. Ne apropiem de Martha.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI, FLASHBACK- NOAPTE31 31

Pe jos sunt multe sticle goale, pahare si resturi de mancare imprastiate, ca dupa o petrecere. Martha inchide usa dupa ultimul plecat si se duce spre Brancusi, care doarme in pat. Se apleaca si ia de jos cateva sticle care sunt in calea ei. Se ridica istovita si duce sticlele spre usa. Trece pe langa un scaun in care doarme Amedeo. Acesta deschide brusc ochii si o trage pe Martha in bratele lui.

AMEDEO MODIGLIANI(in timp ce-i vorbeste incearca s-o mangaie pe sani si sa-i bage mana sub fusta; Martha se zbate)

Martha, esti cel mai bun model, arati extraordinar... Vreau sa-mi pozezi.

Martha reuseste sa se ridice. Amedeo vine dupa ea si-o blocheaza de un perete.

AMEDEO MODIGLIANI (CONT'D)(mangaind-o pe sani)

Pozeaza-mi, dezbraca-te acum!

Martha il impinge si fuge spre patul lui Brancusi. Amedeo o urmareste. Femeia se opreste brusc si se intoarce spre italian.

19.

(CONTINUED)

Page 21: Brancusi 15 Nov

MARTHA(ii sopteste cu o agresivitate retinuta)

Modi, te opresti in clipa asta sau il trezesc!

Amedeo tace. O priveste lung. Rade cu cinism si intinde mainile spre ea. Martha ii da o palma si se suie in pat, langa Brancusi.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- NOAPTE32 32

Cei doi sunt la fel de tacuti. Ne apropiem de Brancusi, de privirea lui incarcata cu tristete, cu urme de lacrimi in ochi.

INT. SUBSOL ADANC, FLASHBACK- ZI33 33

Brancusi coboara pe scara ingusta a subsolului urmandu-l pe micutul barbat diform care-l conduce facand lumina cu un felinar ingalat. Se aud gemetele unui barbat care agonizeaza. Ajung jos, mai merg cativa metri si, intr-o incapere luminata de cateva lumanari, il descopera pe Modigliani. Este in fata unui sevalet improvizat, gol si murdar de vopseluri, slabit si tras la fata. Brancusi il imbratiseaza. Modigliani izbucneste in lacrimi. Brancusi il trage spre scara, insa Amedeo se incapataneaza sa ramana pe loc aratand spre pictura la care tocmai lucra. Brancusi o ia si-l ridica pe Amedeo pe umarul sau. Urca scara cu Amedeo, gol, pe umar.

EXT. CURTE MURDARA, FLASHBACK- ZI34 34

Brancusi iese dintr-o maghernita cu Amedeo pe umar. Vine spre el in fuga, balanganindu-si grasimile, un individ obez. Brancusi ii intinde niste bani, obezul ii ia, ii numara, insa mai cere. Brancusi ii intoarce spatele, dar obezul pune mana pe el. Brancusi se intoarce, ii apuca mana si i-o suceste. Obezul, schimonosindu-se, cade speriat la pamant, implorand iertare.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI, FLASHBACK- ZI35 35

Amedeo este invelit intr-o patura si sta pe un scaun. Brancusi ii ofera o cafea incinsa. Apoi se repede la cateva sculpturi imitatii dupa Rodin sau facute in tehnica acestuia. Incepe sa le sparga cu un ciocan, inaltand nori albi de praf si facandu-l pe Amedeo sa tresara si apoi sa rada.

20.CONTINUED:31 31

(CONTINUED)

Page 22: Brancusi 15 Nov

AMEDEO MODIGLIANI(cu voce foarte slaba)

Ai innebunit?

CONSTANTIN BRANCUSIImi distrug drogurile artei vechi, academice, ha, ha, care ma tin legat si nu ma lasa sa zbor... Asta trebuie sa se intample cu drogurile! Cu toate drogurile!

Se repede spre Amedeo cu ciocanul in mana, aratandu-i-l.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Asta trebuie sa faci si tu cu drogurile astea care ti-au distrus viata. Suntem la Paris... Capitala artei moderne, trebuie sa cream.

Se intoarce si mai loveste cu sete in lucrarile academice si in cioburi. Este alb pe fata si pe par.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)... Sa facem arta adevarata... Daca voiam arta academica ramaneam in Bucuresti, mi se oferise pe tava frumoasa fata a profesorului academician, un post de profesor la Academia de Arte Frumoase... in cativa ani eram si academician si plin de bani...

Vine iar spre Amedeo.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Dar nu asta am vrut! Si stiu ca si tu vrei ceva! Modi, trezeste-te, daca te sinucizi n-o sa stie nici dracu’ ce ai vrut sa faci si sa spui cu pictura ta! Nu ti-ar placea sa avem impreuna o expozitie... Sa scrie mare pe frontispiciu, ia gandeste-te, incearca sa ti-o imaginezi: expozitie de pictura si sculptura, Modigliani si Brancusi.

21.CONTINUED:35 35

Page 23: Brancusi 15 Nov

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- NOAPTE36 36

Camera se apropie de ei, plonjeu care începe de la tavan. Amandoi sunt foarte tristi.

EXT. MORMANTUL LUI MODIGLIANI- ASFINTIT37 37

Miscare de coborare, plonjeu, care continua continuand miscarea din secventa anterioara. Ajungem la piatra funerara pe care este scris numele Amedeo Modigliani si anii intre care a vietuit acesta.

ATELIERUL LUI BRANCUSI- DIMINEATA38 38

Martha, acoperita cu un cearsaf, sade in fund cu picioarele stranse si-si bea cafeaua. Brancusi deseneaza forme ale unei viitoare sculpturi.

CONSTANTIN BRANCUSI(privind-o cand si cand, zambindu-i)

In Orient se spune ca fericirea apare intr-un mod cu totul si cu totul miraculos, atunci cand gandirea noastra nu ravneste la ceva anume... si cand, in consecinta, ea poate deveni gandire absoluta...

Brancusi se duce spre masa si ia cartea despre Milarepa.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)(apropiindu-se de Martha)

Ai fericire daca ai libertate... Si poti fi mai liber chiar decat un rege sau un imparat odata ce

(ajuns langa ea, ii da cartea)

reusesti sa te desprinzi de dorintele trupului.

MARTHA(uitandu-se la coperta cartii)

Milarepa?

CONSTANTIN BRANCUSIDa, un poet si un intelept tibetan...

22.

(MORE)

(CONTINUED)

Page 24: Brancusi 15 Nov

A trait cu foarte mult timp inaintea noastra, dar gandurile lui sunt la fel de bune si astazi... Si vor fi si-n viitor.

EXT. PAJISTE CU COPACI IN TARAMUL LUMINII SPIRITUALE- ZI39 39

Milarepa pune frunze de jos intr-un copac. Se opreste si vine la prim plan.

MILAREPATi-a explicat frumos...

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGIluminatule, spune-ne primul gand pe care-l ai acum.

MILAREPAE ceva verde in mintea mea, ceva proaspat si bucuros... A fost o perioada din viata mea...

MARTHA (O.S.)Seamana cu a lui Constantin?

MILAREPADa, cred ca seamana mult... El vorbea despre fericire pentru ca atunci n-o avea... Dar se pregatea pentru a o intampina...La fel si eu, ma gandeam atunci, dupa cativa ani de meditatie solitara, ca, daca voi muri fara sa obtin eliberarea, voi renaste intr-o conditie mult inferioara... Si asta din cauza raului facut in prima parte a vietii mele. M-am retras o buna perioada de timp intr-o padure neumblata inca de oameni. Mancam numai urzici, asta gaseam... Parul si corpul meu luasera de la acea mancare o tenta verzuie, he, he...

Barbatii o aud pe Martha plangand. Se uita nedumeriti, intai unul la altul, apoi in afara cadrului (spre un loc conventional unde intelegem ca o pot vedea pe Martha, loc constant ca directie de privire in continuare).

23.CONTINUED:38 38

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)

Page 25: Brancusi 15 Nov

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE40 40

Martha este singura in camaruta ei. Se duce la fereastra si priveste afara. Plange.

MARTHA (V.O.)(plangand usor)

Si eu am fost mult timp singura... Uita uneori de mine cu zilele, cu saptamanile...

(incepe sa rada, cu vagi urme de plans)

Numai ca eu nu m-am inverzit.

EXT. PAJISTE CU COPACI IN TARAMUL LUMINII SPIRITUALE- ZI41 41

Rade si Milarepa si discipolii sai.

MARTHA (O.S.)Cu cine esti acolo?

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPACu discipolii...

Milarepa se uita la Gambopa. Acesta se opreste cu un gest prin care-si cere iertare ca a raspuns in locul maestrului.

MILAREPACu discipolii mei iluzorii... Gam...

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPAGambopa!

Milarepa tace, intrerupt iar de bagaciosul Gambopa, si ii face semn celuilalt sa continue.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGDiscipolul iluzoriu Rechung...

EXT. PARC, BUCURESTI- ASFINTIT42 42

Marin Etu si cu tanara satena merg fara sa se tina de maini. Ea are ochii inlacrimati. El, vinovat, ii atinge mana. Ea si-o retrage.

MARIN ETUDraga mea... Amandoi trebuie sa ne terminam institutul... Avem si servicii...

24.

(MORE)(CONTINUED)

Page 26: Brancusi 15 Nov

Nu cred ca putem avea o relatie mai... mai plina de responsabilitati... Taica-tau ce-o sa zica?... O sa zica “Baiete! Ia-o de nevasta!”

TANARA SATENA(revoltata)

Pai ia-ma!

MARIN ETUDar ti-am zis... N-avem nimic. Cum vrei sa traim?

TANARA SATENAMi-e frica...

MARIN ETUDar e simplu... Te duci la spital,... in doua ore ai terminat. Stau cu tine!

TANARA SATENA(se opreste, devine deodata autoritara si ferma)

Eu nu fac asa ceva... Si n-o sa fac niciodata... Ma intrebi cum vreau sa traim, adica..., cu sensul meschin si egoist, cum o sa mai putem trai cu inca o gura de hranit... In cazul tau, treaba ta!Dar eu vreau sa traiesc fara sa am o crima pe constiinta, pot trai si eu, dar si copilulul... Alta varianta nu exista... Iar tu, du-te la toti dracii! Asta merita un criminal.

MARIN ETUDar,... dar ce-o sa faci? Ce-o sa zica taica-tu?

TANARA SATENANimicule! Cand e vorba de viata unui sufletel, a unui om, crezi ca ma mai intereseaza bruta aia?

Tanara il priveste lung, dezgustata si scarbita. Marin nu o mai poate privi in ochi.

TANARA SATENA (CONT'D)Esti liber. Pleaca!

25.CONTINUED:42 42

MARIN ETU (CONT'D)

(CONTINUED)

Page 27: Brancusi 15 Nov

MARIN ETUDar...

TANARA SATENA(accentuandu-si cuvintele)

Pleaca! Eu te voi privi pe tine departandu-te... Pana voi vedea cat de mic esti!

Tanara este necrutatoare. Marin nu mai insista, isi schimba putin centrul de greutate de pe un picior pe altul si pleaca. Tanara il priveste indepartandu-se.

INT. CAMERA LUI MARIN ETU- NOAPTE43 43

Marin doarme langa o tanara blonda. Sunt amandoi imbracati sumar. Se aud batai puternice in usa si imediat navalesc inauntru doi indivizi masivi, imbracati in costume. Aprind lumina. Tinerii sunt mahmuri si bulversati. Marin se ridica in picioare, orbit de lumina...

SECURISTUL 1Etu Marin?

Tanarul da din cap. Al doilea securist, din spate, il loveste cu putere intre omoplati. Marin cade.

SECURISTUL 1 (CONT'D)Toate raspunsurile se dau printr-un limbaj articulat! Ai inteles?

EXT. CLADIREA LUI MARIN ETU- NOAPTE44 44

Cei doi il scot pe Marin din cladire si pornesc spre masina care-i asteapta. Pe drum ii mai trag doi pumni. Marin cade in genunchi, langa un copac. Al doilea securist il apuca de umar, Marin este destul de greoi, si il mai da cu capul de copac de cateva ori.

INT. CAMERA INTEROGATORIU- NOAPTE45 45

Securistul 2 ii da cativa pumni lui Marin.

Se aud de-afara zgomote de pasi.

SECURISTUL 1Gata, gata ba, vine sefu’...

26.CONTINUED: (2)42 42

(CONTINUED)

Page 28: Brancusi 15 Nov

Securistul doi il insfaca pe Marin si-l pune pe scaun. Marin este aproape inert, dar nu are urme vizibile ca ar fi fost batut.

Se deschide usa si in cadrul ei se opreste un barbat slab si mic de statura, 60. Priveste lung spre tanar, apoi spre cei doi securisti. Se uita o data si in spatele lui, inapoi pe coridor. Le face semn batausilor sa iasa.

Cei doi malaci se precipita speriati pe langa batranelul scund. Marin il priveste speriat, cu capul in jos, pe sub sprancene.

SECURISTUL SEF(spre birou, mormaind pentru sine)

Canalii!

Marin il priveste surprins. Batranul se asaza la birou si rasfoieste cele cateva file ale dosarului din fata sa. Rade, da o pagina la o parte si ia alta.

SECURISTUL SEF (CONT'D)(mormaind)

Ce cretini, ce hahalere!

Mai citeste o fila, de data asta indignat.

SECURISTUL SEF (CONT'D)Nu inteleg ce-a fost in capul lor...

Il priveste lung pe tanar, intrebator. Marin este speriat.

MARIN ETUAaa... la ce va referiti?

SECURISTUL SEF(cald)

Ma refer la mostenirea Brancusi..., asa scrie aici... Nu inteleg de ce n-au acceptat-o... Arta nu este toata la fel...

MARIN ETUPai da, domnule, asa ziceam si eu...

SECURISTUL SEFMie..., pai ia sa vedem,... daca-mi lasa cineva mostenire o... o piesa ciudata de mobilier, nu?...

27.CONTINUED:45 45

(MORE)(CONTINUED)

Page 29: Brancusi 15 Nov

(se uita la tanar, care incuviinteaza)

... o iau domnule, ca nu pierd nimic, si daca nu am ce sa fac cu ea si nu am..., macar o pun pe foc si ma-ncalzesc, nu-i asa?

MARIN ETUPai da...

SECURISTUL SEFSau daca imi lasa o casa, la fel, nu?

MARIN ETUDa, asta-i o gandire sanatoasa.

SECURISTUL SEFSau un atelier in Paris...

(face un gest de maretie cu mana)

Ca poate atelierul ala e aproape cat o casa...

MARIN ETUDa, asa e!

SECURISTUL SEF... si cu tot ce e-n el! Pai prost sa fiu...

(tanarul de din cap).... si sa nu-l iau!

(il priveste pe Marin intrebator)

Inteleg ca asta-i si punctul tau de vedere?

MARIN ETUDa, eu n-am spus altceva... Si nu stiu de ce acum... Au trecut cateva luni de-atunci.

SECURISTUL SEFE, uneori trec si ani pana cand suntem sesizati... Dar in cazul tau e o ciudatenie... Este vorba de o indignare personala, n-ai insultat pe nimeni in mod direct, nu-i asa?

MARIN ETUAaa, in niciun caz...

SECURISTUL SEFSpune-mi cum a fost, varianta ta!

28.CONTINUED: (2)45 45

SECURISTUL SEF (CONT'D)

(CONTINUED)

Page 30: Brancusi 15 Nov

MARIN ETUAscultam in difuzor ce se discuta in sala de consiliu... Asta si trebuie sa fac, e munca mea, nu ascultam... aaa, clandestin. Si, cand ascult, ca nu pot sta degeaba, desenez, pentru ca sunt student la arte... Si au spus ca vor refuza mostenirea pe care Brancusi o lasa statului roman... Academiei, adica...

SECURISTUL SEFSi, si?

MARIN ETUSi atunci stiu ca am fost indignat si am spus cu voce tare, dar pentru mine, ca sunt... cretini..., ca...

(se uita spre hartiile securistului)

... Nu mai tin minte, dar cred ca aveti acolo vorbele mele... Daca mi le spuneti, eu le pot confirma.

SECURISTUL SEFTrogloditii dracu’..., academie de cacat si incompetenta...

(Marin aproba)Pfff, pai pentru asta ne deranjeaza cu noaptea-n cap... Cineva o sa dea socoteala.

Se ridica si se apropie de Marin. Il priveste si se uita la ceas.

SECURISTUL SEF (CONT'D)Uite, eu vreau sa termin povestea asta foarte repede... Ai pe masa hartie si penita... Scrie cum a fost, ce ai spus, dar foarte concis, nu te lungi aiurea, si hai sa ne ducem si noi la culcare... Ce dracu’. Esti de acord?

MARIN ETU(plin de speranta)

Da, domnule.

29.CONTINUED: (3)45 45

(CONTINUED)

Page 31: Brancusi 15 Nov

Securistul se indreapta spre usa. O deschide si il mai priveste odata lung pe tanar.

SECURISTUL SEFCand termini de scris bate in usa.

Securistul iese si inchide usa. Camera se apropie de usa pana la plan detaliu.

DISSOLVE TO:

INT. INCHISOARE CANAL, CELULA- ASFINTIT46 46

Plan detaliu pe o usa. Se aud batai in usa si strigate.

MARIN ETU (O.S.)Deschide!...

(batai in usa puternice)

Deschide!

Se aud pasi apropiindu-se din spatele camerei, un inel de chei zdranganind si apoi o cheie care se invarte in broasca. Usa se deschide si de cealalta parte a ei il vedem pe Marin Etu imbracat in zeghe, ras in cap, murdar, slabit si nebarbierit. Gardianul care intra vrea sa-l loveasca, insa Marin face un pas inapoi aratand intr-o parte, spre un coleg de celula.

MARIN ETU (CONT'D)Moare... Dati-i morfina, dati-i ceva!

Gardianul intra si se indreapta spre patul unde zace chircit de durere un batranel extrem de slabit. Il priveste, iese afara, fluiera si se intoarce imediat cu doi soldati. Le face semn sa-l ia pe batran. Cand trec pe langa Marin, batranul il priveste recunoscator.

BATRANUL SLABITMultumesc, Marine...

Soldatii ies cu batranul si inchid usa dupa ei.

Ramanem inauntru, unde lumina scade mult dupa inchiderea usii. Marin se uita la celelalte figuri din dormitor, alte 10-15 persoane slabite, cocotate in paturi in felurite ipostaze.

Marin se apropie incet de geam. Printre zabrele se vede peisajul deluros si faleza inalta a canalului si cei doi soldati care se indeparteaza carandu-l pe batran. Il lasa jos. Unul dintre ei il loveste cu arma in cap.

30.CONTINUED: (4)45 45

(CONTINUED)

Page 32: Brancusi 15 Nov

Il baga intr-un sac si-l arunca de pe faleza. Marin striga ingrozit. Camera de filmat se apropie de gura acestuia, gros-plan.

DISSOLVE TO:

EXT. STRADA PARIZIANA- ZI47 47

Gros-plan al gurii unui pusti care striga titluri de ziare. Martha, frumoasa si zvelta, merge cu aplomb privindu-se in vitrina.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- NOAPTE48 48

Martha plange. Brancusi isi ruleaza cateva desene.

MARTHA(plangand)

De ce m-ai chemat?

CONSTANTIN BRANCUSISa mancam ceva... Sa bem un vin bun... Dar acum trebuie sa plec.

MARTHATe astept... Pot sta aici pana te intorci.

CONSTANTIN BRANCUSI(exasperat)

Nu stiu cand ma-ntorc, si poate vin cu prietenii mei,... sa mai discutam, sa bem un pahar, stii tu... Te-am deranja.

MARTHASi ce daca, ma trezesc si stau cu voi... Nu-i nici un deranj, imi face chiar placere.

CONSTANTIN BRANCUSIIi stiu cum sunt, vor face pe afectatii...

Martha il priveste pe Brancusi, care se apropie impaciuitor de ea, si izbucneste in plans. Brancusi, nervos, isi reprima gestul tandru. Se duce la fereastra. In oglinda geamului il vedem si pe el, dar si pe ea ridicandu-se si iesind incet. Schimbare de sarf inapoi, la portretul oglindit al lui Brancusi.

31.CONTINUED:46 46

Page 33: Brancusi 15 Nov

INT. CAMARUTA MARTHEI- ZI49 49

Martha, 30, culcata in pat, plange. Aude batai in usa. Tresare, dar o usoara unda de speranta se vede pe chipul ei. Se duce la usa, se aranjeaza fugar si deschide. Este Jeannot, 13.

MARTHAO, buna, Jeannot. Ai ceva?

Jeannot, negand din cap, trece pe langa ea.

Mai tarziu.

Martha termina de scris un bilet si i-l da lui Jeannot.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI50 50

Brancusi lucreaza concentrat. Jeannot este in fata lui si asteapta sa fie bagat in seama. Brancusi se opreste in momentul in care pustiul ii umbreste lucrarea.

CONSTANTIN BRANCUSICe vrei drace?

JEANNOTAveti o scrisoare.

CONSTANTIN BRANCUSILas-o acolo!

JEANNOTDoamna asteapta un raspuns!

CONSTANTIN BRANCUSIAcum nu pot.

JEANNOTEa asteapta acum.

CONSTANTIN BRANCUSI(mocnind)

Iti promit ca zilele astea o sa-i raspund... Acum du-te si ia-mi o sticla de vin. Hai... Te rog.

Brancusi isi continua lucrul. Jeannot iese suparat.

32.

Page 34: Brancusi 15 Nov

EXT. PAZZIO CLADIRE BRANCUSI- ZI51 51

Jeannot se intoarce cu sticla de vin rosu pentru Brancusi. Trece prin curte si intra in cladire.

INT. SCARA CLADIRII ATELIERULUI- ZI52 52

Jeannot urca scarile. Se opreste, asculta si priveste in sus si-n jos, scoate dopul si scuipa in sticla. Pune dopul si agita sticla. Se sterge la gura, urca cateva trepte si se opreste iar. Se uita iar in sus si-n jos si scuipa din nou in sticla. O agita bine si urca. Intra.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI53 53

Jeannot intra si duce sticla pe masa. E cat pe ce sa plece, dar ramane incremenit. Pe masa este o scrisoare.

CONSTANTIN BRANCUSIEste urgent! Poti sa i-o duci acum?

JEANNOT(baguind)

Da, sigur ca pot...

CONSTANTIN BRANCUSIE, hai,... fugi!

Baiatul face cativa pasi dar se opreste brusc. Se intoarce si se uita la sticla. Apoi se uita la Brancusi, care este absorbit in lucrul sau. Merge incet spre sticla. Cand mai are doar cativa pasi se aude vocea maestrului.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Credeam ca esti deja acolo!

Pustiul se opreste descumpanit.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Hei, ce faci?

Jeannot nu-i raspunde. Iese in fuga.

EXT. STRADA PARIZIANA- ZI54 54

Jeannot fuge cu scrisoarea in aer.

33.

Page 35: Brancusi 15 Nov

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI55 55

Brancusi si Erik Satie, mai varstnic decat sculptor cu zece ani, canta impreuna piesa Gymnopedie no. 1, la doua viori. Satie interpreteza linia melodica iar Brancusi il acompaniaza. Martha ii priveste incantata, si, la un moment dat, incepe sa baleteze gratios.

Brancusi se opreste, Satie il priveste dar nu se intrerupe, se intoarce si se uita dupa el.

Brancusi ajunge la Martha, care continua totusi sa danseze, dar mai adunat ca sa-l auda pe Constantin.

CONSTANTIN BRANCUSINu mai pot canta cu Erik... Este prea... aaa... E minunat! Dar in schimb muzica lui ma va inspira, la fel si tu...

O saruta si pleaca spre sevalet. Deseneaza frenetic, desen care daca va fi infatisat va reprezenta schita unei lucrari de dinainte de 1925.

INT. INCHISOARE- ASFINTIT56 56

Insert: 1957, Romania, o inchisoare politica

Un gardian se apropie de Marin, care sta ceva mai departe de un grup de 6, 7 detinuti, langa o baraca. Marin ii da o statueta de lemn/lut/piatra.

GARDIANUL BUNIC(uitandu-se la statueta)

Ce-i asta?

MARIN ETU(o intoarce invers)

Un pitic.

GARDIANUL BUNIC(minunandu-se)

Aaa, da...

MARIN ETUSa-l coloreze, sa-i faca caciula intr-o culoare, apoi haina, cizmele si pantalonii...

34.

(CONTINUED)

Page 36: Brancusi 15 Nov

GARDIANUL BUNICCe frumos! O sa-i placa nepotelului... De ce dracu’ nu se gasesc de-astea si prin magazine?

MARIN ETUPai ca sa mai primim si noi cate ceva, nu?

GARDIANUL BUNICAsa e... Tine aici!

Ii da, mascate in palma, doua pachete de tigari. Ii face un semn discret ca mai gaseste ceva dupa colt. Gardianul pleaca, Marin se uita dupa el, apoi la ceilalti detinuti. Unul dintre ei se apropie si Marin ii face acelasi gest discret, sa vada ce e dupa colt. Detinutul se duce in directia indicata. Marin se apropie de grupul de detinuti. Unul dintre ei vorbeste soptit in timp ce Marin le da un pachet de tigari care incepe sa circule din mana in mana si fiecare isi ia cate doua, trei tigari.

DETINUTUL INVATAT(soptit)

Milarepa a ajuns la varsta de 15 ani, cand la ei e majoratul... Atunci, maica-sa i-a amintit fratelui sotului sau, deci unchiului bun al lui Milarepa, ca trebuie sa-i restituie intreaga avere, care ramasese in pastrarea acestui unchi dupa moartea tatalui lui Milarepa...

Ia rapid o gura de tuica din sticla pe care i-a pasat-o discret detinutul care s-a intors de dupa colt. Ii da sticla primului detinut de langa el, sticla care circula apoi de la unul la altul.

DETINUTUL INVATAT (CONT'D)Dar acest unchi avar a pretins ca averea este de fapt a lui, ca el si-ar fi imprumutat fratele... Intelegeti? Si i-a alungat din casa... Numai razbunare a vazut atunci femeia in fata ochilor... L-a trimis pe Milarepa cateva luni la un vrajitor vestit, sa studieze ritualurile de magie neagra... Si cand a venit momentul, Milarepa s-a razbunat nu numai pe unchiul care-i luase averea, ci pe toate rudele acestuia.

35.CONTINUED:56 56

Page 37: Brancusi 15 Nov

EXT. NORI SI BOLOVANI- ZI57 57

In cadru avem cativa bolovani mari care plutesc printre nori sau, mai degraba, norii sunt in fundal iar bolovanii imponderabili in prim plan. Milarepa este pe un bolovan in planul doi. Ceilalti doi stau impreuna pe un alt bolovan si numara bolovanii care cad din cand in cand.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA(aratand un bolovan cazand)

23!

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNG(aratand in cealalta parte spre alti bolovani in cadere)

24!... 25!

MILAREPAIncantatiile mele, malefice si diabolice, bineinteles, au starnit acel puternic cutremur de pamant. Sub tone de bolovani si stanci, de pamant si grohotis, mi-am ingropat pentru totdeauna unchiul si toata familia sa.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA26!

Insa Gambopa devine atent la discutie si-i face semn lui Rechung sa fie atent. Acesta ignora o stanca care cade si-l priveste pe Milarepa.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNG(spre Milarepa)

Moartea... Moartea era pedeapsa cea mai buna pe care le-ai putut-o da?

MILAREPAAtunci doar atat am putut sa gandesc...

(rade cu pofta)Cata josnicie... Era inceputul drumului meu spre transformari. Dar probabil ca si Constantin, daca ar fi stapanit magia neagra, ar fi folosit-o...

36.

(CONTINUED)

Page 38: Brancusi 15 Nov

Un bolovan cade pe stanca de langa cei doi discipoli care numarau bolovani. Amandoi se sperie si apoi incep sa rada.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA(in sus)

Gata, nu mai cadeti ca nu va mai numaram! O sa-i sculptam pe astia pe care-i avem aici!

Nu mai cad bolovani.

MARTHA (O.S.)(voce zambitoare)

Da, cine stie?... Un copil...

INT. CASA PARINTEASCA DIN GORJ- ASFINTIT58 58

Maini de copil lucreaza in lut la un bust uman, la chipul unui batran. Chiar daca in stadiu de ebosa, expresivitatea lucrari confera autorului germenii unui real talent artistic.

MARTHA (V.O.)... poate pune ura inaintea iubirii! Magia neagra... Daca ar fi avut-o, taica-sau ar fi murit atunci...

(mirata)Dar cam pe-atunci a si murit... Ha, ha... E ciudat.

Cadrul se largeste si-l descoperim pe Brancusi, 9 ani, lucrand la masa sa de olarit. Are langa el si in spate o multime de oale si farfurii pregatite pentru cuptor. Insa este evident ca Brancusi s-a intrerupt din lucrul la oale pentru a-si modela sculptura. Se opreste si asculta. Nu aude nimic si continua sa lucreze.

EXT. CASA PARINTEASCA DIN GORJ- ASFINTIT59 59

Vasile, tatal vitreg, se apropie de usa atelierului. Este beat, merge impleticindu-se, dar reuseste sa inainteze tiptil, fara sa faca zgomote.

INT. CASA PARINTEASCA DIN GORJ- ASFINTIT60 60

Brancusi lucreaza in continuare la sculptura batranului. Brusc, usa se deschide si Vasile navaleste inauntru. Ramane in prag, privindu-l lung si dezaprobator pe copil.

37.CONTINUED:57 57

(CONTINUED)

Page 39: Brancusi 15 Nov

Ridica mana si-i face un semn dintr-un deget sa-i aduca ebosa. Brancusi i-o duce. Vasile o pune pe masa, o priveste si rade dizgratios. Se opreste si o priveste iarasi cu atentie. Cu un gest batjocoritor ii baga un deget in cap figurii de lut, deformand-o, apoi ii baga alt deget in gura, facand din chipul batranului o hidosenie. Ii aplatizeaza capul si-i lungeste urechile. Rade cu cinism.

Brancusi este cat pe ce sa tipe, insa se abtine. Ia o bucata de lut de pe masa si o strange in pumn. Lutul i se prelinge printre degete.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI61 61

Ne retragem cu aparatul dintr-un abur format de racirea unei lucrari de bronz intr-un vas cu apa. De langa Brancusi priveste atent Jeannot.

JEANNOT(privindu-l in ochi)

E secret?

CONSTANTIN BRANCUSI(zambind)

Ce sa fie secret?

JEANNOTCe-ai facut, totul... calculele,... amestecul, aaa... turnarea.

CONSTANTIN BRANCUSISecretul, cum zici, depinde de elev, de cel care vrea sa invete. Eu sunt ca o carte, dar cel care vrea sa invete trebuie sa fie in stare sa deschida cartea asta..., s-o citeasca...

JEANNOTPai... atunci o poate citi toata lumea?

CONSTANTIN BRANCUSINu-i asa, pentru ca oamenii sunt diferiti...

JEANNOTCum sunt?... Dar sa inteleg si eu!

CONSTANTIN BRANCUSIDeschide-ti capsorul, esti gata?

38.CONTINUED:60 60

(CONTINUED)

Page 40: Brancusi 15 Nov

JEANNOTDa, sunt pregatit...

CONSTANTIN BRANCUSIO parte dintre oameni sunt prosti facuti gramada, orice le-ai spune nu pricep...

JEANNOTAaa, cum e Marcel, postasul, sau doamna Vidal...

CONSTANTIN BRANCUSICine e?

JEANNOTEducatoarea... Acum stiu. Altii cum sunt?

CONSTANTIN BRANCUSIO alta parte...

Deodata se aude o voce stridenta.

MAMA LUI JEANNOT (O.S.)Jeannot, micutul meu, unde esti?

Jeannot se uita disperat la Brancusi, care-l ciufuleste cu drag si ridica din umeri. Jeannot se duce la fereastra.

JEANNOTMama. Mai stau putin si vin...

MAMA LUI JEANNOT (O.S.)Ooo, acolo erai, vino acum! Imediat!

Micutul se uita la Brancusi dar vede ca acesta chiar nu poate face nimic pentru el.

JEANNOT(aproape resemnat)

Mama... Inca putin sa vad oul...

CONSTANTIN BRANCUSIIti zic data viitoare...

MAMA LUI JEANNOT (O.S.)Noi n-avem oua sa mancam si tie-ti arde de ouale necomestibile ale domnului Brancusi?... Vino acasa acum! Domnule Brancusi, nu-mi tineti copilul cu forta!

39.CONTINUED:61 61

(CONTINUED)

Page 41: Brancusi 15 Nov

Brancusi se amuza de vorbele femeii si schimba zambete cu pustiul. Se duce spre un colt al incaperii.

CONSTANTIN BRANCUSIJeannot, vino-ncoa...

Desface un stergar in care sunt invelite vreo opt oua.

MAMA LUI JEANNOT (O.S.) Vin dupa tine... Jeannot! Jean!

Brancusi scoate doua oua, impacheteaza la loc stergarul facandu-i si un maner de care sa fie apucat si i-l da copilului. Jeannot o zbugheste spre usa.

JEANNOTMultumesc... Vin, mama!

MAMA LUI JEANNOT (O.S.)Stai sa vezi ce-o sa patesti!

Brancusi se duce spre vasul cu apa.

MAMA LUI JEANNOT (O.S.) (CONT'D)(cu voce placuta)

Va multumim, domnule Brancusi!

INT. BIROU, ATELIER DE SCULPTURA- ZI62 62

Insert: 1964, Bucuresti

Marin Etu, cca. 35, este condus printr-un coridor de catre o doamna tip functionara. In fata unui birou, femeia ii face semn sa se opreasca. Intra, lasand usa deschisa. Marin ramane in dreptul usii. Priveste in urma ei. Functionara ajunge langa biroul la care sta un barbat, secretarul de partid.

FUNCTIONARA(aratand in spate)

Asta e Etu Marin. Ni l-au trimis de astazi, o luna de proba, fara salariu.

SECRETARUL DE PARTID(uitandu-se spre ea si apoi spre Marin)

Foarte bine, sa se acomodeze. Am auzit ca e talentat. Trimite-l la treaba.

Femeia iese si-l conduce mai departe pe Marin, printr-o hala plina cu busturi cu Lenin si Marx.

40.CONTINUED: (2)61 61

Page 42: Brancusi 15 Nov

INT. BIROU- ZI63 63

Secretarul de partid rasfoieste un doasar. In pagina a doua este o fotografie cu Marin Etu, puscarias. Pe urmatoarea este o fotografie cu Tanara Satena, fosta iubita a lui Marin.

INT. ATELIER DE SCULPTURA- ZI64 64

Functionara se opreste in fata unei usi, o deschide si-i face un semn superior, gen “Eu nu vorbesc cu puscariasii!”, sa intre. Marin intra, functionara se indeparteaza pe drumul pe care l-a adus, si Marin vede o femeie in halat, 40, si un barbat in maiou, de statura medie, mustacios, 55, care-i face un semn amical sa traga usa dupa el. Marin inchide usa si se intoarce spre ei. Se afla in atelierul in care se executa sculpturi dupa desene si schite sau se toarna modelele care sunt depozitate in incaperea alaturata.

MARIN ETU(zambind vag)

Buna ziua.

MUSTACIOSULSalut bai, Brancusi...

SCULPTORITABine ati venit la noi...

Marin Etu nu se uita spre femeie, care-i raspunde politicos. Mustaciosul realizeaza ca Marin s-a schimbat brusc la fata.

MUSTACIOSULMarinica, hai ca stim cum te cheama,... nu te supara dom’ne ca ti-am spus asa, dar se zice ca esti bun, ca ai umplut puscaria de sculpturi frumoase...

MARIN ETU(revenindu-si)

Aaa, nu-i nimic... Dar nu am mai auzit de mult numele asta... Brancusi... Ce-i cu el, mai traieste?

Marin se asaza pe un scaun.

41.

(CONTINUED)

Page 43: Brancusi 15 Nov

MUSTACIOSULNu, o-ho... a murit de cativa ani...

(spre femeie)Cand a murit, mai stii?

SCULPTORITAAaa, pai cred ca sunt... cinci ani... sau vreo sase?

MUSTACIOSULHai ca m-ai lamurit. Aha! Era la un an dupa ce n-am mai facut stalini. Deci...

MARIN ETUStalin a murit in ‘53. Atunci ne-au mutat de la Canal. Deci prin ‘54?

MUSTACIOSULStai ca nu-i asa!

(se gandeste)Da bai, asa e!

(siesi)Hrusciov intai l-a executat pe Beria si apoi l-a mancat de cur pe Stalin cu cultul, ha, ha... personalitatii, in ‘56, la conferinta aia. Si de-atunci ne-au scos stalinii. Deci cred ca in ‘57 a murit Brancusi.

MARIN ETUAveti voie sa vorbiti despre el?

MUSTACIOSULEee, cum adica?

(il priveste lung, intrebator)

Doar ne-au dus si la Targu-Jiu, sa-i vedem lucrarile. Cu toate ca...

(isi bate degetul in obraz)

Nu stii ce-a facut? (Marin neaga)

Prin ‘51 a renuntat deodata, da’ asa, imediat, la cetatenia romana. Si cati ani avea atunci? Ca avea destui.

42.CONTINUED:64 64

(CONTINUED)

Page 44: Brancusi 15 Nov

SCULPTORITAVreo 70.

MARIN ETU75.

MUSTACIOSULPai vezi, renunti la 75 de ani sa mai fii roman? Dar cat credea ca mai traieste? E, si stii ce-au facut francezii? I-au dat in cateva luni cetatenia franceza

MARIN ETUEi da?

MUSTACIOSULPe cuvantul meu! Iar in semn de multumire, Constantin al nostru, din Gorj, ca de-acolo era si bunicu’, cred ca de-aia sunt asa talentat, ha, ha, asa... si Constantin le-a lasat alora toata mostenirea si averea lui. Da’ tot.

Marin Etu tace siderat. Ceva mai departe de el, intr-un colt, este un bust cu Lenin. Marin se duce si-l ia. Il priveste.

MARIN ETU(cand spre ea, cand spre el)

Daca va spun ca asta e un troglodit de cacat si ca ma pis pe el... ce credeti?, mai fac vreo 13 ani de puscarie?

Lasa lucrarea sa cada si se asaza pe scaun. Incepe sa planga. Femeia vine langa el, privindu-l plina de compasiune. Ii vine sa-l atinga, dar se abtine pentru ca e murdara de ipsos pe maini. De pe o sculptura din atelier, proletcultista...

DISSOLVE TO:

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI65 65

... pe o sculptura a lui Brancusi pe care o studiaza foarte atenta Elaine Lane.

43.CONTINUED: (2)64 64

(CONTINUED)

Page 45: Brancusi 15 Nov

ELAINE LANEOh, sunteti ingrozitor...

Brancusi se apropie de ea sovaielnic. Ea se uita peste umarul lui, la un domn in varsta, apoi ii zambeste cu toata gura.

ELAINE LANE (CONT'D)Ingrozitor de talentat! Ma bucur foarte mult ca am venit astazi aici si nu am mers la Chartres. As dori sa cumpar lucrarea asta.

CONSTANTIN BRANCUSISigur... Iar la Chartres este pacat sa nu mergeti. Va pot insoti... Sunt un ghid care-si stie bine lectia.

ELAINE LANE(spre barbat)

O, dar e minunat, nu-i asa Oscar?(alearga spre Brancusi si-l ia de mana)

Atunci ne putem tutui, Elaine si Constantin, OK?

CONSTANTIN BRANCUSIEsti minunata, Elaine...

ELAINE LANEHai sa mergem! Oscar, da-i un cec lui Constatin.

Oscar vine spre Brancusi scotandu-si din buzunarul de la piept carnetul cu cecuri.

ELAINE LANE (CONT'D)(punandu-si mainile la urechi)

In liniste, va rog, eu nici nu vreau sa aud pretul!

Brancusi vorbeste in soapta cu Oscar, care completeaza cecul.

EXT. LAC- ASFINTIT66 66

Elaine este ghemuita langa Constantin, care o tine de dupa umar. Barca inainteaza lin, dintr-o vaga inertie.

44.CONTINUED:65 65

(CONTINUED)

Page 46: Brancusi 15 Nov

CONSTANTIN BRANCUSITi-e frig? Sa mergem la mal.

ELAINE LANENu, e asa de bine. N-am mai avut de mult asa o zi frumoasa. O zi care n-ar trebui sa se sfarseasca. Ar fi nedrept!

CONSTANTIN BRANCUSIE conditia principala pe care o acceptam cand venim pe lumea asta.

ELAINE LANEDar e si o mare cruzime!

CONSTANTIN BRANCUSIVezi?, si suntem adusi aici fara voia noastra, nu ne intreaba nimeni daca vrem sa traim intr-o lume nedreapta.

ELAINE LANE Atunci... Am o idee!

Se uita in ochii lui Brancusi. Acesta o priveste curios.

ELAINE LANE (CONT'D)Hai sa ne facem niste zile... niste zile fara nedreptati... Numai ale noastre. Sa colindam, sa uitam de obligatii, de tot...

Brancusi se apleaca spre ea, o mangaie si o priveste lung. O saruta.

INT. CAMERA CABANA- DIMINEATA67 67

In aceeasi lumina ca in secventa de dinainte, fuioare de fum se inalta, se unduiesc, fac bucle si au traiectorii neasteptate. Sursa fumului se indeparteaza brusc si, in urmatorul cadru, il avem pe Brancusi tragand dintr-o tigara. Elaine doarme. Brancusi isi pune vin in pahar. Bea. Lasa iar mana cu tigara pe masa si se uita la fumul care se inalta. Face o anumita umbra fumului si sculpteaza forma acestuia cu o mana pe care-i vedem venele proeminente. Se ridica si porneste spre usa.

45.CONTINUED:66 66

Page 47: Brancusi 15 Nov

EXT. CABANA, MUNTE- DIMINEATA, ZI68 68

Brancusi iese din cabana. Merge spre muntele stancos din vecinatatea cabanei. Secventa este construita in contrapunct: vorbele lui Milarepa despre viata sa vor fi ilustrate cu imaginile lui Brancusi.

MILAREPA (O.S.)Marpa Traducatorul, marele yoghin, mi-a fost invatator dur si tiranic, dar in sufletul sau un prieten plin de iubire si compasiune. Prima mea misiune a fost construirea unei case din piatra... A trebuit apoi sa o daram si toate pietrele sa le duc acolo de unde le adusesem...

Brancusi a ajuns intre stanci. Isi cauta o piatra potrivita, ciocanind, pipaind si mangaind fel de fel de stanci.

MILAREPA (O.S.) (CONT'D)Am facut apoi la fel, si iar la fel de inca trei ori. Eram plin de rani si imi plangeam de mila...

Brancusi cara o stanca mare la cativa metri de gramada de stanci si o pregateste pentru sculptat. Sculpteaza.

MILAREPA (O.S.) (CONT'D)Stiam ca purtarea maestrului Marpa era cauzata de faptele mele rele de pana atunci... Dar aveam deseori, adanc patruns in suflet, gandul sinuciderii... Timpul a trecut, am fugit, am fost adus inapoi, am meditat luni de zile... Si apoi am aflat ca Marpa a fost nevoit sa ma aduca de noua ori la rand in aceste stari groaznice de disperare pentru a-mi putea purifica complet karma negativa...

Sculptura lui Brancusi prinde contur, insa lucreaza in continuare la ea, obosit si transpirat. Apare Elaine, care-l ia in brate din spate.

46.

Page 48: Brancusi 15 Nov

INT. ATELIERUL LUI MARIN ETU- ZI 69 69

Insert: 1973, Bucuresti

Marin, cca. 45, sta culcat pe spate sub masa masiva de sculptura cu privirea in sus. Mangaie lemnul maro deschis de dedesubtul blatului mesei. Fara niciun zgomot, doua picioare barbatesti se apropie incet. Marin sesizeaza prezenta barbatului cand acesta este langa el. Isi scoate capul de sub masa si il vede, in raccourci, pe comunistul elegant.

MARIN ETUAaa... Tu esti? Ce tehnica de strecurare aveti, bai, securistilor...

Barbatul rade. Marian se ridica.

MARIN ETU (CONT'D)(aratandu-i spre atelier)

Uite, alege, am vreo sase,... ba nu, sapte lucrari noi...

Barbatul in costum se uita in directia privirii lui Marin, dar fara sa fie prea atent. Sunt cateva lucrari de dimensiuni si stiluri diferite imprastiate prin atelier.

SECRETARUL DE PARTID(charmant, bland, dar pe dedesubt mitocan)

Nu, nu... Marine. Am destule lucrari de-ale tale... Acum vreau altceva. Si te platesc la fel de bine.

MARIN ETUPai si ce sa fac? Imi descrii tu sculptura?

SECRETARUL DE PARTID(scotand o hartie impaturita de la piept)

Nu, nu. Uite, iti arat ce vreau. Dar e bronz.

(despatureste hartia)Poti lucra in bronz, da?

MARIN ETU(departandu-se spre fereastra)

47.

(MORE)(CONTINUED)

Page 49: Brancusi 15 Nov

Lucrez in orice. Numai in cacatul vostru scarbos de comunisti nu lucrez.

SECRETARUL DE PARTIDStiu, stiu... Mereu am spus ca esti cel mai talentat.

Marin ia de pe tocul ferestrei o tigara. Si-o aprinde.

MARIN ETU Atunci de ce n-am avut nicio expozitie, niciun premiu?

Comunistul vine spre el razand.

SECRETARUL DE PARTIDCat suntem noi la putere n-o sa poti sa expui. Esti proscris, paria! Si n-am hotarat eu. Dar tu o sa faci mai multi bani ca toate hahalerele celelalte.

Ii intinde pagina despaturita dintr-o revista frantuzeasca in care este o fotografie cu Mademoiselle Pogany.

Marin o vede, o priveste lung si izbucneste in ras.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Poti?... Poti s-o faci?

MARIN ETUBa, voi ati innebunit?

Comunistul il priveste mirat si ofensat.

MARIN ETU (CONT'D)Sigur ca pot s-o fac. Dar asta e un, un... Brancusi. Nu este asa... orice obiect.

SECRETARUL DE PARTIDStiu. Pai tocmai de-aia il vreau.

MARIN ETUDar vrei sa-ti fac o copie. E ilegal!

SECRETARUL DE PARTID(razand smechereste)

Dupa ce lege?

48.CONTINUED:69 69

MARIN ETU (CONT'D)

(MORE)

(CONTINUED)

Page 50: Brancusi 15 Nov

Hai, lasa-ma cu prostiile astea. O faci sau nu?

MARIN ETUDa’ nu-nteleg. Pe Brancusi l-ati respins acum 20 de ani. N-ati avut nevoie de arta lui. Academia romana...

SECRETARUL DE PARTIDEi, academia pulii. Ma pis pe ei!

MARIN ETUAsculta, era Sadoveanu, era Calinescu, au zis ca arta lui e decadenta...

SECRETARUL DE PARTIDMi se falfaie. Academicienii curului de atunci nu-mi zic mie ce-mi place azi. Si mie-mi place. Zi cat vrei?

MARIN ETU(plini de nervi)

Douazeci de mii.

SECRETARUL DE PARTIDBai, nu fii speculant. Pe ultima ta lucrare mi-ai cerut patru mii.

MARIN ETUPai eu si Brancusi avem cote diferite.

SECRETARUL DE PARTIDNu pot, ce dracu’...

MARIN ETUAtunci nu o fac.

SECRETARUL DE PARTID(se gandeste)

Uite, ia cinci mii acum, iti mai dau...

(socoteste)... sase mii cinci sute cand e gata... si, in trei luni, inca... cinci mii. Asta-i tot ce pot!

49.CONTINUED: (2)69 69

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)

(CONTINUED)

Page 51: Brancusi 15 Nov

MARIN ETU(resemnat, privind pe fereastra)

Lasa banii pe masa. Vino in zece zile. Ba nu!, vino peste... trei saptamani!

Comunistul vrea sa spuna ceva dar se abtine. Inainte sa iasa, o lucrare de bronz ii atrage atentia.

Este un bust uman infatisat de trei tije zvelte care contureaza talia si torsul, deasupra sunt umerii, abia sugerati, iar in locul gatului este un chip uman, ca o masca mortuara, care priveste in jos, asadar in interiorul corpului.

SECRETARUL DE PARTIDBai, imi place chestia asta. Ce reprezinta?

MARIN ETUUn intelept tibetan.

SECRETARUL DE PARTIDAaa, Buddha? Ceva de felul asta?

MARIN ETU(usor ironic)

Da cam asa ceva. Este Mila Stralucire de Diamant.

SECRETARUL DE PARTIDAdica asta se uita inauntru, la el inauntru?

(se gandeste, apoi mai tare)

In sufletul lui! Ba, e cu idee filosofica asta!?

Marin aproba.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Tine-mi-l, il cumpar!

MARIN ETUAsta nu-i de vanzare!

Marin isi intoarce privirea spre fereastra.

Comunistul, privindu-l din spate, il injura miscandu-si doar buzele. Apoi iese.

50.CONTINUED: (3)69 69

(CONTINUED)

Page 52: Brancusi 15 Nov

Il vedem prin geam, in strada, din spatele lui Marin Etu, suindu-se intr-o masina occidentala.

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- ZI70 70

Brancusi modeleaza o forma din lut care aduce cu bustul unei femei. Ii pozeaza Elaine, care-si aprinde o tigara. Brancusi, cu un gest ostentativ, se duce langa ea si imprastie fumul.

ELAINE LANE(razand)

Ce nu poti sculpta nu exista, nu-i asa?

CONSTANTIN BRANCUSI(apucandu-se concentrat de lucru)

Ai dreptate.

ELAINE LANEMa faci nemuritoare, Constantin? Cu toate imperfectiunile mele?

Elaine se priveste intr-o oglinda.

CONSTANTIN BRANCUSINu ma intereseaza cele pe care le poate vedea oricine.

ELAINE LANEAha, te intereseaza cele ale sufletului, pe care nu le stie nimeni, nici macar dracu’.

Brancusi tace si lucreaza concentrat. Pana la terminarea lucrarii nu vom mai vedea ce lucreaza. Elaine isi termina tigara, o stinge si isi aprinde alta, cu gesturi nervoase si precipitate.

ELAINE LANE (CONT'D)Nimeni nu-mi cunoaste viata... Nimeni nu stie prin ce-am trecut ca sa ajung aici.

Brancusi o asculta lucrand concentrat.

ELAINE LANE (CONT'D)Barbatii m-au dorit, apoi mi-au vrut si banii. Dar nimeni nu mi-a vazut sufletul.

Brancusi o priveste si modeleaza lutul mai departe.

51.CONTINUED: (4)69 69

(CONTINUED)

Page 53: Brancusi 15 Nov

ELAINE LANE (CONT'D)(framantandu-se)

Ai ceva de baut?

Brancusi se duce spre masa si ii umple un pahar cu vin.

I-l duce. Elaine il bea dintr-o rasuflare.

ELAINE LANE (CONT'D)Mai vreau unul!

Brancusi se duce si aduce toata sticla. Ii umple iar paharul si pleaca la lucru.

ELAINE LANE (CONT'D)(band si fumand)

Imi spui acum ca vrei sa-mi vezi si sufletul, cu toate... tenebrele care zac in el...

(fumeaza si bea)Vrei sa-ti spun de unde am toata averea asta?... De la tatal meu vitreg... De ce crezi ca mi-a lasat-o?

Brancusi, lucrand, ridica privirea si o priveste intrebator. Elaine isi mai umple odata paharul cu vin.

ELAINE LANE (CONT'D)Pentru ca la 15 ani m-a posedat, si apoi a inceput s-o faca frecvent...

(goleste paharul care-i scapa pe jos si se sparge)

Mama a aflat, m-a trimis in Franta, la manastire. Crezi ca acolo a fost bine?

Brancusi o priveste si asteapta ca femeia sa-i raspunda. Se duce si-i aduce femeii alt pahar in care-i pune vin.

ELAINE LANE (CONT'D)Oho, o-ho-ho, acolo am inceput sa ma urasc, sa-mi urasc viata asta de nimic... Am fugit..., da, am fugit de la manastire si am ajuns la Paris... Aici m-am prostituat ca sa supravietuiesc... Multumesc.

(Elaine bea)Am trait printre hoti, pesti, criminali, drogati.

52.CONTINUED:70 70

(MORE)(CONTINUED)

Page 54: Brancusi 15 Nov

Am inceput sa ma droghez, uneori nici nu mai stiam cati barbati treceau prin patul meu intr-o singura zi. Ma mai doresti acum? Mai vrei sa facem dragoste?...

(nu-i asteapta raspunsul)

Si cand totul mergea asa,... cum nu se poate mai bine, tatal meu vitreg, violatorul, a dat ortu’ popii si mi-a dat si mie viata peste cap...

Femeia se opreste pentru a-i vedea reactia lui Brancusi. Acesta o priveste mirat si compatimitor. Elaine mai ia o gura de vin si isi aprinde o tigara.

ELAINE LANE (CONT'D)M-a facut unica mostenitoare a unei averi imense... Mi-a stricat viata pentru a doua oara... Asta a facut.

Elaine incepe sa planga. Brancusi se apropie de ea si o imbratiseaza. Femeia ii plange pe umar.

Ne retragem incet spre lucrarea facuta de Brancusi in aceasta secventa- Domnisoara Pogany. Detalii pe ochii ei mari, sireti si provocatori.

INT. ATELIERUL LUI MARIN ETU- NOAPTE71 71

Cadre montaj:

Marin Etu finiseaza sculptura in ipsos. O mangaie cu gesturi patimase.

Toarna bronzul in peretii subtiri ai cofrajului.

Introduce forma in apa.

Decofreaza si iese la suprafata sculptura Domnisoara Pogany, nefinisata, cu asperitati.

Slefuieste si finiseaza cu gesturi incete si calculate suprafata lucrarii.

Cu capul pe spate si cu ochii inchisi, stand in picioare in fata mesei de lucru pe care este lucrarea, Marin Etu o mangaie si-i descopera forma, fiecare curba, fiecare schimbare de suprafata, textura.

53.CONTINUED: (2)70 70

ELAINE LANE (CONT'D)

(CONTINUED)

Page 55: Brancusi 15 Nov

Se aude muzica lui Satie, Gymnopedie no. 1, de data asta interpretata la pian.

INT. ATELIERUL LUI MARIN ETU- NOAPTE72 72

Insert: 1987, Bucuresti

Marin Etu, 58, fumeaza in liniste.

Forme ciudate, brancusiene, sunt luminate vag de lumina unei lampi cu gaz si a catorva lumanari. Le descoperim lent, este o imagine misterioasa si aproape ireala.

Marin fredoneaza o melodie a lui Satie, Gymnopedie no.1.

Se aprinde brusc lumina. Se aud in departare cateva tipete nedeslusite si fluieraturi.

VOCE DE-AFARA (O.S.)(racnind, mai aproape decat celelalte zgomote)

Fir-ati ai dracu’ de comunisti cu lumina voastra cu tot... Uaa!

Marin Etu trage un fum din tigara. Pic-up-ul incepe sa fosneasca si apoi incepe sa functioneze. Se aude muzica lui Satie, fredonata mai devreme de Marin, Gymnopedie no.1, chitara si orchestra.

Atelierul lui Marin este plin de copii din ipsos dupa lucrari ale lui Brancusi. Este un decor ciudat, predominant alb. Intr-un colt sunt aruncate de-a valma lucrari care par sa fie creatii originale ale lui Marin.

INT. CAMARUTA MARTHEI- ZI73 73

Jeannot este in fata Marthei, care citeste scrisoarea lui Brancusi.

MARTHA(trista)

Spune ca, o perioada, are nevoie de timp, de liniste ca sa lucreze... Fac eu asa mult zgomot?

Il priveste pe Jeannot. Jeannot lasa ochii in pamant.

JEANNOTE un om rau?

54.CONTINUED:71 71

(CONTINUED)

Page 56: Brancusi 15 Nov

MARTHA(mergand spre fereastra)

Nu, chiar ca nu e. Ba chiar a fost sincer si mi-a spus in urma cu patru, cinci ani sa ma casatoresc, sa-mi fac o familie.

JEANNOTCum asa?

MARTHADa, chiar asa. Foarte civilizat. Numai ca eu n-am vrut...

JEANNOTPai, atunci...

MARTHA(vine spre el, incet, misterioasa)

O sa ma duc la el intr-o zi si o sa-i spun ca-l eliberez...

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI- NOAPTE74 74

15-20 de persoane sunt antrenate intr-o petrecere mascata.

Galagia pe care o fac barbatii mascati care duc pe un scaun o femeie dezbracata, tanara si cu forme frumoase, acopera jazz-ul de la un patefon, care se va auzi vag, cand si cand (Cab Calloway sau Maria Tanase, adaptare jazz).

Langa ei sunt cativa cu instrumente, doi cu viori si unul cu muzicuta. Cei cinci, sase barbati care poarta scaunul femeii fac turul incaperii. Au in fata un conducator, care-i duce spre un colt.

CONDUCATORUL CORTEGIULUIAl doilea colt, zana a basinilor... Da-ne noua, te rugam Zeita a sulfului, suflul de aur al nechibzuintei tale...

Femeia ridica picioarele pe scaun si sta pe vine. Isi ridica fundul putin in sus si scoate pe gura zgomotul unei basini.

55.CONTINUED:73 73

(CONTINUED)

Page 57: Brancusi 15 Nov

CONDUCATORUL CORTEGIULUI (CONT'D)Ooo, Brancusi va pastra vesnic basina asta in atelier... Il va inspira, si creatiile lui vor uimi planeta. Dar nu va putea sculpta basina!

Rade isteric, apoi izbucnesc si altii in ras. Tipete in semn de aprobare.

CONSTANTIN BRANCUSI(poarta o masca veche, romaneasca)

Sampanie pentru toata lumea! Si pentru Erik, Erik Satie, si pentru Modigliani, bunii mei prieteni... care nu mai sunt cu noi.

Varsa sampanie din pahar.

O femeie si un barbat ies din atelier impleticindu-se imbratisati, moment in care intra Martha. Femeia, pe care barbatul o saruta pe gura, o loveste pe Martha cu masca ei facand-o atenta. Martha se uita la ea si femeia ii ofera masca ei. Martha o ia, intra si merge pe langa perete, apoi se opreste si-si pune masca.

Cativa mascati desfac sticle de sampanie si toarna in pahare. Chiote de veselie si isterie.

Martha, priveste totul de undeva din spatele eroilor principali. Langa ea, doua masti masculine isi vorbesc la ureche, dar, de fapt, tipand pentru a se putea auzi.

INTRIGANTUL MASCAT 1Aia imbracata in pisica este americanca.

Arata spre Brancusi, unde e o femeie cu jupon si cu ciorapi negri si bustiera neagra. Are forme voluptuoase, masca si coada de pisica.

INTRIGANTUL MASCAT 2Cred ca ii este si un bun propagandist de vanzari... A vandut ceva pana acum multumita ei...

INTRIGANTUL MASCAT 1Si traiesc impreuna, chiar daca in public nu arata.

56.CONTINUED:74 74

(CONTINUED)

Page 58: Brancusi 15 Nov

Martha nu trage cu urechea dar aude fara sa vrea discutia celor doi. Cortegiul cu femeia goala a ajuns la coltul urmator.

Martha isi tine respiratia. Realizeaza ca se vorbeste despre iubitul ei.

CONDUCATORUL CORTEGIULUIAsta este coltul nordic... Aici trebuie sa fim foarte atenti... Suflul sulfuros al basinii zeitei noastre trebuie sa invinga toate stihiile primejdioase ale nordului...

Rad cu totii.

INTRIGANTUL MASCAT 1Dar ea ce-o fi gasit la el?... E si frumoasa,... si cu 10-15 ani mai tanara...

CONDUCATORUL CORTEGIULUIUnu... doi... trei, si!

Se aude zgomotul care imita o basina puternica.

INTRIGANTUL MASCAT 2(aratand spre Brancusi, care este usor de recunoscut)

E, da se tine bine barbosul!

INTRIGANTUL MASCAT 1Da’ vezi ca are si o pasarica tanara! Pe-asta o tine la atelier.

INTRIGANTUL MASCAT 2Da. Ha, ha... Intre doua futaiuri mai tranteste o lucrarica.

INTRIGANTUL MASCAT 1Ha, ha, asa e, si am auzit ca nici asta nu-i de lepadat.

INTRIGANTUL MASCAT 2Eee, vreo gasculita frumusica si prostuta. O fi si ea pe-aici.

INTRIGANTUL MASCAT 1Aaa, nu cred...

Rad amandoi.

57.CONTINUED: (2)74 74

(CONTINUED)

Page 59: Brancusi 15 Nov

Martha se retrage prin multime. Trece printre petrecareti, dar pana sa ajunga la usa este trasa si prinsa intr-un trenulet dansant.

Femeia goala e lasata jos si conduce trenul care are un traseu sinuos prin atelier. Martha nu reuseste sa se sustraga din iuresul in care este prinsa. Isi ridica masca pentru a se sterge pe frunte de transpiratie. Are ochii inlacrimati si abandoneaza orice forma de impotrivire. Isi lasa masca pe fata si contiunua sa se miste in ritmul miriapodului uman.

Un barbat mascat in magar se suie pe masa.

MAGARUL(vorbeste rotindu-si falusul care-i atarna sub buric)

Cu zeita basinilor mai bine faceam orgii, ia uitati-va ce solduri are, si ce buci. Ahh, si sanii ei care de-abia asteapta sa fie stransi si framantati.

Barbatii striga excitati. Se ciocnesc pahare si se chiuie.

Femeia goala sopteste ceva barbatilor de langa ea. Doi dintre ei o ridica in brate iar al treilea il trage jos pe Magar.

ZEITA GOALAAtentie!... Liniste! Am o surpriza pentru voi...

(se opreste pentru amplificarea efectului)

Mi-o trag cu toti de-aici!...(tipete de bucurie)

Pacat ca sunteti prea putini...

Chiote, rasete si aplauze.

Unul dintre barbati isi desface camasa, rupandu-si toti nasturii dintr-o singura miscare.

EXALTATULEu... eu vreau sa fiu primul... Te de, de-florez...

Urlete si rasete.

58.CONTINUED: (3)74 74

(CONTINUED)

Page 60: Brancusi 15 Nov

ZEITA GOALABaietica, la cate gauri am, ai intarziat in total vreo... cincizeci de ani!

Toata lumea urla si rade.

ZEITA GOALA (CONT'D)Dar va propun altceva...

Zgomotele inca nu s-au stins.

Intervine Brancusi cu o voce de stentor.

CONSTANTIN BRANCUSILiniste!... Ascultam propunerea voastra, nobila si frumoasa zeita a... fututu..., pardon, a fecunditatii colosale si adanc interioare.

Rasete scurte. Se face liniste.

ZEITA GOALAVa multumesc, gentilomule... Parerea mea, dorinta mea, este sa inceapa cel care are madularul cel mai mare. Ala ma merita primul. Ce ziceti? Ne trebuie un vajnic deschizator de drumuri... Sa vina marele explorator!

Urale, femeile aplauda incinse.

ZEITA GOALA (CONT'D)Haideti, nu ma faceti sa astept... Pierdem timpul si nu o sa mai apucati sa mi-o trageti cu totii... Se face dimineata, vraja se va rupe si o sa dispar imediat... A cui e cea mai mare?

Un barbat imbracat in costum cadrilat si cu infatisare de vultur explodeaza.

VULTURULEu stiu... Fiti foarte atenti!A lui..., a lui... Liniste!

59.CONTINUED: (4)74 74

(MORE)

(CONTINUED)

Page 61: Brancusi 15 Nov

(toata lumea asteapta cu sufletul la gura, barbatul face o pauza pentru cresterea suspansului)

A lui... Brancusi!

Toata lumea rade. Vulturul face cativa pasi si le arata o lucrare a lui Brancusi care seamna cu un falus (o lucrare gen “Printesa X”).

VULTURUL (CONT'D)Ha, ha... Brancusi o are cea mai mare!...

(spre zeita goala)O sa-ti puna capac... Dar pana atunci...

(se urca pe masa langa ea)

Hai sa facem un dans... Preludiul! Muzica!

Un petrecaret- negru cu buze foarte groase- porneste patefonul, care imprastie ritmuri de jazz. Zeita incepe sa danseze cu Vulturul. Ceilalti topaie si ei pe unde apuca.

Cadre, POV-ul Marthei, petrecareti ai depravarii, nuditate vulgara si betivi dezgustatori. Brancusi, gazda ospitaliera, se distreaza cel mai zgomotos.

Martha incearca sa plece. Din mers, un barbat ii pune in mana un pahar cu vin, il ciocneste cu al lui si ii face semn sa bea. Femeia nu are incotro si ia o gura de vin. Barbatul ii face semn sa bea totul. Martha da paharul pe gat. Incepe sa tuseasca si merge impleticindu-se spre usa. Se opreste langa usa si priveste lung spre Brancusi, care este plin de verva. Ezita, nu este hotarata daca sa plece sau nu.

Deodata, Brancusi face un semn spre ea. E nehotarata cateva clipe si, cand sa porneasca spre el, vede ca, de fapt, Brancusi facuse semn altcuiva, care acum se indreapta spre el. Pe ea nici n-o vede. Martha, cu ultima speranta distrusa, iese.

INT. SCARA CLADIRII ATELIERULUI- NOAPTE75 75

Martha iese tusind. Coboara cateva trepte lipindu-se si sprijinindu-se de perete. Respira cu greu si are ochii inlacrimati. Face cativa pasi si izbucneste intr-un plans zgomotos. Din atelierul lui Brancusi se aud zgomotele petrecerii.

60.CONTINUED: (5)74 74

VULTURUL (CONT'D)

Page 62: Brancusi 15 Nov

EXT. PAZZIO CLADIRE BRANCUSI- NOAPTE76 76

Martha, lipsita de vlaga, traverseaza curtea si iese in strada. De la geamul atelierului priveste Brancusi. In spatele lui sunt umbre grotesti care se misca cu frenezie.

INT. SCARILE SPRE USA MARTHEI- NOAPTE77 77

Martha urca scarile incet. Nu mai are putere nici macar sa planga. Doar o mare tristete i se citeste pe chip. Ajunge la usa, o deschide si intra.

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE78 78

Martha inchide usa in spatele ei. Vine spre mijlocul camerei si incepe sa-si scoata hainele de pe ea, incet, privindu-se in oglinda. Ramane in furou. Isi scoate ciorapii si apoi furoul. Acum este doar in chiloti. Se priveste lung. Se intoarce in profil. Se asaza in pozitia in care i-a pozat lui Brancusi. Se aud batai in usa.

MARTHACine-i acolo?

JEANNOT (O.S.)Eu!

MARTHAAsteapta putin.

Isi pune un halat pe ea si deschide usa.

Il priveste pe Jeannot cu speranta. Jeannot trece pe langa ea. Martha inchide usa.

MARTHA (CONT'D)Ai vreun mesaj pentru mine?

JEANNOT(cu spatele la ea)

Da!

Ea vine repede spre el. Il trage de mana.

MARTHADa-mi-l!

JEANNOTAsta e prin vorbe...

61.

(CONTINUED)

Page 63: Brancusi 15 Nov

MARTHA(vine in fata lui)

Spune-l odata!

JEANNOT(o strange in brate)

Mesajul e ca te iubesc...(Martha se zbate)

... ca te iubesc...(Jeannnot o strange mai tare in brate)

... mai mult decat te-ar iubi...(se dezechilibreaza si cad amandoi; Jeannot ii observa nuditatea)

... oricine pe lumea asta!

Jeannot ii pune mana pe sani, Martha il respinge, se rostogolesc, dar Jeannot e mai puternic. Ea il respinge in continuare si, deodata, Jeannot o elibereaza si se rostogoleste ramanad cu spatele la ea. Ea se retrage speriata insa se opreste vazandu-l pe Jeannot ca are convulsii. Se apropie de el si descopera ca plange. Il priveste lung. Jeannot, umilit si respins, plange chircit. Il mangaie pe frunte si pe fata. Este acum ea deasupra lui, descheiata la halat atat cat sa i se vada sanii frumosi.

MARTHAJeannot... Nu stii ce e iubirea. E crunta, ai vazut si tu. Are multa suferinta.

Jeannot plange, insa ii vede si ii simte sanii, care il ating si-l infioara. Martha vrea sa-l intoarca spre ea. Isi retrage mana speriata, dar in acelasi timp devine si curioasa. Isi duce inca odata mana sa-l intoarca pe Jeannot.

MARTHA (CONT'D)Hai... Intoarce-te! Uita-te la mine!

Jeannot se intoarce incet. Martha, deasupra lui, ii pipaie umflatura din pantaloni. I-o mangaie si se lipeste toata de el. Il saruta si il mangaie din ce in ce mai excitata. Il deschide la slit, scoate un geamat cand i-o simte in palma si-l saruta in continuare. Isi desface picioarele deasupra lui si-l conduce in ea. Fac dragoste.

62.CONTINUED:78 78

Page 64: Brancusi 15 Nov

INT. VILA LUI MARIN ETU- ZI79 79

Insert: 2003, Bucuresti

Marin Etu, cca. 75, trece printr-un living imens indreptandu-se spre iesire.

EXT. VILA LUI MARIN ETU- ZI80 80

Comunistul opreste motorul masinii. Vorbeste la telefon.

SECRETARUL DE PARTIDDa, da, am ajuns...

VOCEA BARBATEASCA INRAITA (O.S.)(cu rautate in voce)

Sa faci cum ti-am spus! Ai luat fotografia pe care ti-am dat-o?

SECRETARUL DE PARTID(ravasit si incurcat)

O am... Dar crede-ma, mi-e ca un prieten... Nu-l pot ameninta.

VOCEA BARBATEASCA INRAITA (O.S.)Nu conteaza... Trebuie sa lucreze pentru noi!

Secretarul de partid il vede pe Marin iesind din casa.

SECRETARUL DE PARTIDUite ca a iesit... Pana la urma daca nu vrea, nu vrea... Asta e! Hai sa nu ne lacomim, avem o gramada de bani de pe urma lui.

Coboara din masina. Marin il vede vorbind si se opreste, asteptandu-l.

VOCEA BARBATEASCA INRAITA (O.S.)Nu e vorba de bani, esti nebun?... E vorba de principiu! Nimeni nu iese din afacerea noastra decat atunci cand noi ii dam voie! Intelegi? Trebuie sa intelegi!

Secretarul de partid se indreapta incet spre Brancusi.

63.

(CONTINUED)

Page 65: Brancusi 15 Nov

SECRETARUL DE PARTID(aproape de resemnare)

Da inteleg... Dar daca va refuza... ce se va intampla?

VOCEA BARBATEASCA INRAITA (O.S.)Nimic, nimic imbecilule! Ce dracu’, suntem in Cambodgia?

Inraitul ii inchide telefonul. Secretarul mai face cativa pasi si ajunge langa scarile vilei.

Marin coboara spre el.

SECRETARUL DE PARTID Salut, Marine... Unde vorbim?

MARIN ETUSalut... Hai sa facem cativa pasi.

Pornesc prin curtea vilei. Marin este ingandurat.

SECRETARUL DE PARTIDHai Marine, te rog eu, mai gandeste-te! Nu ma lasa balta!

Marin merge langa el si il priveste fara sa-i raspunda.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Contractul asta... e important... Trebuie sa pleci in Dallas, peste cateva zile! Atat iti mai cer...

Marin merge tacut. Secretarul il priveste intrebator.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Mmm, ai ceva de zis?

MARIN ETU Nu merg nicaieri! Ti-am spus si la telefon... Nu mai lucrez.

Marin anticipeaza reactia secretarului si-l apostrofeaza cu degetul aratator ridicat chiar inainte ca acesta deschida acesta gura.

MARIN ETU (CONT'D)Nicio vorba, am terminat!

Marin ii intoarce spatele si se indreapta spre casa.

64.CONTINUED:80 80

(CONTINUED)

Page 66: Brancusi 15 Nov

SECRETARUL DE PARTID(framantandu-se)

Stai asa Marine, numai putin...

Il prinde din cativa pasi. Se cauta in buzunare. Marin il priveste. Secretarul ii vorbeste cu o mana ramasa in buzunarul de la haina si cu alta pe mana lui.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Marin, Marin... este important pentru mine. Te rog,... te rog ca pe un prieten vechi. Fa-o! Pentru toti anii astia de cand ne cunoastem... Aproape 40...

MARIN ETUTe pot ruga la fel... Lasa-ma macar acum, dupa 40 de ani, sa-mi traiesc viata. Ma lasi?

Secretarul, cu o expresie trista si obosita, scoate mana din buzunar si ii intinde fotografia.

SECRETARUL DE PARTID Uite, ia asta.

Marin ia fotografia la care nu se uita imediat.

Il priveste pe secretar, vrand parca sa-i descopere acestuia ticalosia inainte de a fi surprins de ea prea tare, apoi se uita la fotografie, in care sunt doua personaje intr-o masina, o femeie, Tanara Satena imbatranita, 70, si un barbat la volan, 50. Marin priveste fotografia inmarmurit.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Nu ti-ai dat seama, dar nu sunt singur in toata povestea asta... Nu ne putem permite sa ratam afacerea.

Marin tace cateva clipe privind fotografia.

MARIN ETUSa nu-l omorati!

SECRETARUL DE PARTIDNoi nu omoram, nu suntem in Cambodgia... Dar cei din spatele meu, retine!, nu eu, aaa... da!, ei pot inscena ceva, il pot baga la inchisoare 10-15 ani...

65.CONTINUED: (2)80 80

(MORE)

(CONTINUED)

Page 67: Brancusi 15 Nov

Si gandeste-te bine, fi-tu asta are trei copii, toti minori... Vor ajunge delicventi..., ajung la orfelinat... Nu-i strica viata inca odata.

MARIN ETU(framantat)

Bine, o fac... Dar pentru ultima oara!

SECRETARUL DE PARTIDPe cuvantul meu, ce dracu’. Fa-o pe-asta bine si gata.

Il bate pe umar. Marin e tacut.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Hai lasa, e un contract bun...Doua milioane, ii primesti acolo... Partea mea deja mi-au dat-o... Si uite, pentru cheltuielile tale de drum, 50 de mii...

Ii da un pachet cu bani.

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)Vor o Pasare in spatiu... Le-am spus ca le-o faci intr-o saptamana, fara niciun ajutor...

MARIN ETUDa, e bine...

SECRETARUL DE PARTIDBine ca ne-am inteles...

(schimband tonul, vrand parca sa reconstruiasca o punte intre ei)

Marine, nu-ti pare rau ca viata e asa scurta... Uite, tocmai acum cand ne merge atat de bine... Gata, mai e putin si gata! S-a dus...

MARIN ETUVietile ratate... e bine sa nu fie lungi. Iar a mea a fost destul de lunga...

66.CONTINUED: (3)80 80

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)

(CONTINUED)

Page 68: Brancusi 15 Nov

SECRETARUL DE PARTIDHai, lasa-ma cu textele astea!

(ii vede lui Marin privirea trista)

Dar nu esti un ratat... Esti mare, esti cel mai mare falsificator al lui Brancusi. In muzee, in colectii particulare, la fel de fel de personalitati... de, de... institutii... ai peste 50 de lucrari...

MARIN ETU73!

SECRETARUL DE PARTIDSi atunci? Ce mai vrei? Castigi mai bine decat orice artist...

MARIN ETUDar toate lucrarile, toate gandurile si sentimentele, ideile frumoase si formele... nu sunt ale mele... As fi avut si eu idei, sentimente si ganduri de transmis...

SECRETARUL DE PARTIDDar ai facut asta inainte... Am si acum lucrarile tale... De multe ori sunt intrebat cine le-a facut, vor sa cumpere...

MARIN ETUSi mi-ai comandat ceva? Ai mai cumparat vreo lucrare de-a mea in ultimii 25, 30 de ani? Mai stie cineva de mine, in afara de tine?

SECRETARUL DE PARTIDUite,... stii ca n-am ce sa-ti zic la chestia asta,... Asa au mers afacerile, si slava domnului, au mers bine...

MARIN ETU(privindu-l lung si imitandu-l)

Slava domnului? Te stiam ateu!

SECRETARUL DE PARTIDEram... si mai sunt! Dar acum sunt o persoana publica.

67.CONTINUED: (4)80 80

(MORE)(CONTINUED)

Page 69: Brancusi 15 Nov

Electoratul, de, stii vorba aia, multi, da’ prosti. Iar prostimea e innebunita dupa credinta, dupa alte superstitii, horoscoape.

(rade)Trebuie sa ii castigam. Numai noi stim cati bani am bagat in toate bisericile si bisericutele astea urate care apar ca ciupercile dupa ploaie prin toate orasele...

Marin nu-l mai aude, in mintea lui rasuna Satie.

EXT. IARBA SI NORI- ZI81 81

Milarepa este in prim plan. Cei doi discipoli, mai in spate, discuta despre luminile din padure.

MILAREPADar ceva magie neagra cred ca face, nu-i asa?

MARTHA Nu, Constantin nu are nimic de-a face cu magia neagra...

Milarepa rade, insinuant si misterios.

MARTHA (CONT'D)Sunt sigura, sigura!

Milarepa, discipolii si Martha stau pe iarba, in cerc. Iarba este verde, norii sunt josi si au nuante de la alburi la griuri.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGStim de la ilustrul nostru profesor Milarepa cum e sa traiesti cu umbre negre in suflet, cu o constiinta mai grea decat toti muntii. Spune-ne cum a trecut Constantin, daca a trecut, peste crima sa.

MARTHACe crima?

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPACum ce crima, pai au fost mai multe?... Cand l-a impuscat pe ala, pe critic?

68.CONTINUED: (5)80 80

SECRETARUL DE PARTID (CONT'D)

(CONTINUED)

Page 70: Brancusi 15 Nov

MARTHA(razand)

V-am spus eu ca l-a impuscat cu adevarat pe individul ala?

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGDa.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPADa, asa ai spus!

MARTHA(razand)

Cred ca m-ati inteles gresit... Sau nu m-am exprimat corect... Constantin mi-a povestit,... adica si-a imaginat ce ar fi vrut sa faca... Atat era de suparat!

MILAREPAAdica Brancusi nu a spart usa si n-a intrat peste ei?

MARTHANu!, asta va zic.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA(aratand spre zona sa pubiana)

Si nici macar nu l-a impuscat pe ala... aaa, acolo... jos?

MARTHA(zambeste)

Dragii mei, ma simt ca Alba ca Zapada cu niste pitici cam prostuti. V-am spus ca i-ar fi placut sa faca asa...

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPASi atunci ce-a facut?

INT. VILA PARIS ELAINE LANE- NOAPTE 82 82

Insert: 1929, Paris

Cinci muzicieni canta ”La Sonnerie de Sainte Genevieve du Mont de Paris”, de Marin Marais. Cateva detalii de instrumente, maini, expresiile muzicienilor.

69.CONTINUED:81 81

(CONTINUED)

Page 71: Brancusi 15 Nov

Se simte pe fundalul coloanei sonore atmosfera receptiei: pahare ciocnite, voci, exclamatii, explozia cate unui ras, zgomote de pasi etc. Intr-o oglinda, reflectati, cativa dintre invitatii la receptia americancei. Planuri medii cu cate trei, patru personaje discutand, cate un ospatar trecand cu pahare etc. Gesturi, expresii, atitudini. Il descoperim pe Constantin Brancusi, 53, care priveste curios. Devine evident faptul ca pana acum am vazut POV-urile sale (unghiurile lui subiective). Ia o gura din paharul de sampanie pe care-l tine in mana.

ELAINE LANE (O.S.)Constantin!

Brancusi se intoarce spre femeia frumoasa care l-a strigat, 35, voluptoasa si rafinata.

ELAINE LANE (CONT'D)Vino sa va cunoasteti...

Brancusi face cativa pasi pana la grupul ei- o femeie mai in varsta, slaba si cu o tinuta impunatoare, un barbat cu un zambet arogant, sub mustacioara subtire, si cuceritor, dar cu o privire perfida, Marinetti, 53, si un altul a carui expresie nu spune nimic, 65.

ELAINE LANE (CONT'D)El este Constantin Brancusi, talentatul sculptor roman de care ati auzit cu totii.

Constantin isi inclina capul in fata doamnei in varsta.

ELAINE LANE (CONT'D)(introducand cuplul varstnic)

Familia Whitney, din America..., vorbesc franceza excelent...

Doamna Whitney este flatata. Constantin isi strange mana cu barbatul in varsta.

CONSTANTIN BRANCUSIIncantat...

Elaine i-l prezinta pe Marinetti.

ELAINE LANEFillipo Marinetti, toata lumea artistica il cunoaste...

Marinetti il priveste distant. Brancusi ii intinde mana. Marinetti se uita in ochii lui Brancusi, prefacandu-se ca nu-i vede mana intinsa.

70.CONTINUED:82 82

(CONTINUED)

Page 72: Brancusi 15 Nov

MARINETTI(ironic, cu accent italienesc)

Brancusi?(face o pauza)

Aaa, am auzit ceva...(emfatic)

Ah, nici nu stii la ce te poti astepta cand dai mana cu un sculptor, si parca... roman pe deasupra,... poate , aaa... provincial, paisano, nu?

Ii intinde mana. Brancusi i-o strange, privindu-l in ochi.

CONSTANTIN BRANCUSIAsa e!, taran get-beget.... Insa eu stiu la ce ma pot astepta cand dau mana cu unul ca tine...

Ii strange mana.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Marinetti?

Oasele mainii lui Marinetti trosnesc. Domnul Whitney zambeste usor fortat.

MARINETTI(cu greu, crispat)

Fillipo... Tommaso...

CONSTANTIN BRANCUSIMa bucur...

Doamna Whitney isi priveste barbatul sever. Acesta intervine, luandu-l pe Brancusi de langa Marinetti.

WHITNEY(indepartandu-se de grup)

Domnule Brancusi...

CONSTANTIN BRANCUSIConstantin.

WHITNEYRobert...

Arunca o privire peste umar spre ceilalti trei ramasi pe loc. Marinetti isi maseaza mana maltratata de stransoarea puternica a lui Brancusi.

71.CONTINUED: (2)82 82

(CONTINUED)

Page 73: Brancusi 15 Nov

Elaine ii vorbeste italianului cu caldura. Sexagenara priveste incruntata in urma lui Brancusi si a sotului ei si apoi inapoi, la Marinetti.

WHITNEY (CONT'D)Sunt un mare amator de arta, de arta abstracta. Aaa, vreau sa-ti cumpar o lucrare...

CONSTANTIN BRANCUSIInseamna ca arta mea n-o sa-ti placa!

WHITNEYDe ce? Am vazut cate ceva...

CONSTANTIN BRANCUSIPentru ca sculptura mea nu este abstracta...

Whitney il priveste consternat.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)... este, de fapt, foarte realista.

Whitney tace mirat. Brancusi ia o gura de sampanie.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Reprezentarea realitatii nu este...

Brancusi se intrerupe. Il vede pe Marinetti, angajat intr-o discutie cu doi barbati, privindu-se lung cu Elaine, care acum este mai departe de el.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)... pur si simplu o banala forma exterioara, ci esenta acesteia,... pricepi?, ideea din spatele inexpresivei forme exterioare...

Whitney il priveste fara nici o expresie.

WHITNEYAaa, vrei, aaa, vrei saa...

CONSTANTIN BRANCUSIO, Doamne! Daca te-ai vedea ai intelege mult mai bine. Realism ar fi, in cazul tau, nu sculptura cu expresia ta (eu nu as pune un asemenea obiect artistic in camera mea), ci ideea din interiorul acestui cap...

72.CONTINUED: (3)82 82

(CONTINUED)

Page 74: Brancusi 15 Nov

Se privesc amandoi lung. Brancusi calm, linistit, Whitney concentrat si intrebator. Figura acestuia devine din ce in ce mai comica. Brusc, Brancusi izbucneste in ras. Whitney il priveste si, usor-usor, se molipseste si el. Rad amandoi. Elaine se apropie, intrebatoare si surazatoare.

ELAINE LANEAti spart bine gheata...

WHITNEYO, Constantin e un adevarat vulcan... A topit-o intr-o clipa!

Elaine zambeste trecand pe langa ei. Brancusi ii sopteste fara sa para secretos.

CONSTANTIN BRANCUSI (langa urechea femeii, zambindu-i)

Draga mea, o sa mai stau putin si plec... Te astept la mine, iti pregatesc ceva bun, o sa te lingi pe degete...

ELAINE LANE(obosita brusc)

Scumpule, sunt obosita, o lasam pe maine seara, OK?

Il saruta si trece mai departe printre oameni. Undeva, pusa in evidenta de o lumina difuza, este o lucrare pe care o recunoastem ca fiind a lui Brancusi.

Ceva mai tarziu.

Brancusi se indreapta spre usa. Se opreste. Mai priveste odata spre Elaine. Este gata sa porneasca spre ea, insa o vede pe aceasta aruncand o privire rapida spre un colt al incaperii. Ii urmareste directia privirii si il descopera pe Marinetti. Brancusi porneste spre usa. Iese.

EXT. STRADA IN PARIS, CASA ELAINE LANE- NOAPTE83 83

Brancusi, aproape de peretele unei cladiri, priveste din intuneric vila Elainei. Ies cativa petrecareti. Deodata Brancusi devine atent. Iese servitorul americancei si se indreapta spre masina lui Marinetti. Ii vorbeste acestuia prin geamul putin lasat, apoi porneste inapoi. In interiorul masinii lui Marinetti se aprinde o luminita. Marinetti iese apoi cu tigara aprinsa indreptandu-se spre vila. Mai trage un fum si arunca chistocul pe asfalt.

73.CONTINUED: (4)82 82

(CONTINUED)

Page 75: Brancusi 15 Nov

Intra. Brancusi se reazema de perete. Are o expresie neputincioasa. Cadru lung. Treptat, expresia acestuia se metamorfozeaza, devine indarjita si plina de ura. Se impinge cu spatele in perete si porneste hotarat spre intrarea in cladire. Ajuns acolo se opreste. Se uita la intrare cateva clipe apoi vede pe jos chistocul inca aprins aruncat de Marinetti. Se apropie si-l priveste cum inca scoate fum. Il ia de jos, ii miroase aroma, devine curios si trage un fum. Fumeaza savurand. Pleaca incet, fumand, cu mainile in buzunare si, aparent, fara nicio grija.

EXT. IARBA SI NORI- ZI84 84

Cei trei o asculta pe Martha cu atentie.

MARTHAA venit direct la mine. Eu eram deja in pat, bolnava.

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE85 85

Brancusi sta la capataiul Marthei, care tremura spasmodic, transpirata leoarca. Brancusi e speriat. Ii sterge transpiratia cu o carpa pe care o stoarce intr-un vas. Ii pune mana pe frunte cateva clipe.

CONSTANTIN BRANCUSIMartha, Martha, ma auzi?

Martha nu are nicio reactie.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Cred ca ai peste 40 de grade... Te las putin singura, ma duc sa aduc un doctor... Martha? Martha!

Femeia se misca extenuata, insa nu-i raspunde. Brancusi se retrage ingrijorat spre usa. O mai priveste odata si iese rapid. I se aud pasii coborand in fuga scarile.

EXT. PEISAJ STERP CU SCULPTURILE LUI BRANCUSI- ASFINTIT86 86

Martha este fata in fata cu Milarepa. Discipolii slefuiesc lucrarile lui Brancusi. Cadru plin de lucrari, dezvaluit incet, in care se vor pune in valoare inca odata cateva opere brancusiene valoroase create pana in 1929.

74.CONTINUED:83 83

(CONTINUED)

Page 76: Brancusi 15 Nov

MARTHA Tu nu ma intelegi!... Eu vreau doar sa mai traiasca cativa ani,... Vreau sa mai lucreze... Acolo la voi nu se sculpteaza, nu?

MILAREPAE, cum sa nu!, uita-te... Sculpturi cat vezi cu ochii.

Martha se uita si vede peisajul cu zecile de sculpturi multiplicate.

MARTHACine este cel mai bun? Cine are cea mai buna cota?

Discipolii tresar. Asculta cu atentie. Milarepa este incurcat. Cei doi se apropie,

MILAREPAAici toti suntem cam la fel...

Gambopa ii face semn lui Rechung ca nu-i asa.

MARTHAPai vezi! Inseamna ca trebuie sa mai creeze in lumea lui, aici i se recunosc operele. Il protejezi?

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPASpune-i “da”.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGCum sa zica “da”?

Milarepa se uita spre Rechung intrebator.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNG (CONT'D)

Spune-i ca toti oamenii,... dupa ce-ti cunosc invatatura, sunt oricum pregatiti pentru o viata mai buna, sunt aproape sub protectia ta...

Milarepa se uita la Martha lasand sa inteleaga ca Rechung a grait intr-adevar cu vorbele si gandurile lui.

75.CONTINUED:86 86

(CONTINUED)

Page 77: Brancusi 15 Nov

MILAREPA(cedand)

OK, fie, va mai trai ani buni, va lucra... sculpturi valoroase...

Se vad in fundal cateva lucrari de-ale lui Brancusi de dupa 1929, momentul actual.

Trecerile vor fi line de la o lucrare la alta si aceasta parada a operelor brancusiene va tine cat toata secventa.

MARTHADe cand vorbesti tu cu americanisme?

MILAREPAOoo, dar suntem nevoiti sa ne imbogatim mereu vocabularul.

Milarepa devine deodata concentrat.

INT. PALATUL MILONARULUI AMERICAN- ZI87 87

Marin Etu este condus de majordom in biroul milionarului. Majordomul ii deschide usa, Marin intra. Il intampina un barbat imbracat casual, la a doua tinerete.

MILIONARULSunt foarte incantat de lucrare. De fapt iti mai vazusem cateva lucrari, inainte.

Ii zambeste complice. Marin zambeste si el.

MILIONARUL (CONT'D)Iti completez un cec.

Marin incuvinteaza. Se uita la fotografiile de pe pereti. Privirea ii este atrasa de o diploma inramata pe care este Maiastra lui Brancusi. Ramane mirat in fata diplomei.

Milionarul se apropie in spatele lui.

MILIONARUL (CONT'D)(mandru)

Uimitor, nu?

Marin il priveste mirat.

MILIONARUL (CONT'D)(lamurindu-l)

Ca am un fiu astronaut.

76.CONTINUED: (2)86 86

(MORE)(CONTINUED)

Page 78: Brancusi 15 Nov

Da, este un brevet de cosmonaut, copia de fapt, al fiului meu.

MARIN ETUInsa pentru mine este uimitoare imaginea pe care au pus-o americanii pe brevet. Maiastra lui Brancusi. Si asta dupa ce au sustinut, prin ‘28, ca Brancusi nu face arta. Stiti procesul, incheiat cu decizia in favoarea lui Brancusi?

MILIONARULDa, da. Dar tot noi i-am dat dreptate. Atunci cand gresim, ne recunoastem greselile.Aaa, mmm... Chiar despre asta vreau sa vorbim...

(arata spre lucrarea imortalizata pe diploma)

Este urmatoarea piesa pe care intentionez sa ti-o comand...

MARIN ETUImi pare rau, dar asta a fost ultima mea copie...

MILIONARULMa indoiesc... Impresarul tau, ii pot spune asa, nu?, m-a asigurat ca vei mai lucra pentru noi

Marin Etu, prim-plan, il priveste pe american.

MARIN ETU(ezita)

... adica voi lucra, dar numai lucrarile mele. Te intereseaza?

Americanul il priveste lung. Se apropie si ii da cecul. Il priveste de aproape, rece, direct in ochi. Marin, nemiscat si senin, nu-si fereste privirea. Americanul se intoarce si pleaca. Dupa cativa metri se opreste.

MILIONARUL(isi scoate telefonul din buzunar)

Ieri am vorbit cu el. Vrei sa-l sun?

(Marin neaga)Ma intereseaza doar Maiastra. Doua saptamani, huh?

77.CONTINUED:87 87

MILIONARUL (CONT'D)

(CONTINUED)

Page 79: Brancusi 15 Nov

Nu asteapta raspunsul lui Marin si iese. Marin se indreapta spre iesire. Majordomul ii deschide usa.

INT. CAMERA HOTEL- ZI88 88

Mainile lui Marin pun cecul primit de la american intr-un plic. Il lipeste. Ies in evidenta, la destinatar, numele si tara de destinatie: Tudor Mihai Etu, Romania.

EXT. TERASA ZGARIE-NORI- ASFINTIT89 89

Marin Etu se apropie de marginea terasei. Este evidenta suferinta si tristetea falsificatorului. Se va auzi continuarea dialogului Marthei si al discipolilor.

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA (O.S.)

Sa-l updatam.

MARTHA (O.S.)Sa-l ce?

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA (O.S.)

Adica sa-i facem periodic... cate un aggiornamento...

EXT. PEISAJ STERP CU SCULPTURILE LUI BRANCUSI- ASFINTIT90 90

Martha il priveste mirata pe Gambopa.

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGAdica sa-l aducem la zi...

MILAREPA (spre Martha)

Pot sa continui?(toti confirma)

Va fi cunoscut in toata lumea si...

(face o pauza lunga)Si...

(o priveste pe Martha)

Nu-i destul?

MARTHA(hotarata)

Nu, mai spune-mi!

78.CONTINUED: (2)87 87

Page 80: Brancusi 15 Nov

EXT. TERASA ZGARIE-NORI- ASFINTIT91 91

Marin Etu sta pe marginea terasei cu picioarele atarnand in gol.

MARIN ETU(incet)

Lasati-ma sa zbor... Merit si eu un singur zbor! E dreptul meu! Milarepaaaa!

Deasupra sunt nori negri, involburati.

EXT. PEISAJ STERP CU SCULPTURILE LUI BRANCUSI- ASFINTIT92 92

Milarepa vrea sa deschida gura, insa este intrerupt de un tipat.

MARIN ETU (O.S.)(tipand)

Milarepa, Milarepa, Milarepa!

MARTHA(speriata)

Ce-a fost strigatul asta?

Martha il priveste curioasa pe Milarepa. Ii priveste si pe ceilalti trei. Se aud zgomote de pasi urcand o scara.

MARTHA (CONT'D)(panicata)

Spuneti-mi!

MILAREPACel mai mare falsificator al lui Brancusi... Acum se sfarseste...

Pasii se aud si mai aproape.

MARTHA(precipitata)

Are deja falsificatori?

Milarepa este destul de lent.

MARTHA (CONT'D)(si mai panicata)

Mai repede, cred ca vine!

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNGEste un viitor falsificator!

79.

(CONTINUED)

Page 81: Brancusi 15 Nov

MARTHA(precipitata)

Cum adica? Nu te inteleg!

MILAREPAEste un falsificator din viitor.

MARTHA (socata, dar placut impresionata)

Cum din viitor? Din ce an? Raspunde-mi mai repede c-a ajuns la usa!

Pasii se opresc.

MILAREPADin anul 2000 si ceva...

Se aude scartaitul unei usi.

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE93 93

Brancusi intra si-l indruma pe doctor, un batranel micut si slabut cu o geanta medicala in mana, spre patul Marthei. Inchide usa care scartaie usor. Martha zace in pat inconstienta. Brancusi se duce si se asaza langa ea. O priveste, o mangaie pe frunte si pe obraz. O priveste lung, apoi pe medic, asteptand cu oarecare speranta verdictul acestuia. Batranelul ii asculta haraitul respiratiei, ii ia temperatura, il priveste pe Brancusi si-si pleaca ochii in pamant, coplesit de neputinta. Medicul se ridica si se retrage spre iesire.

CONSTANTIN BRANCUSIMartha, Martha, adevarata mea iubire... Tu ai fost mereu langa mine, si eu?... Ce faceam?...Cautam aiurea... Nu muri, ramai cu mine!

Brancusi are ochii inlacrimati. Martha nu da niciun semn de viata. Brancusi plange.

CONSTANTIN BRANCUSI (CONT'D)Te-am pierdut, iubirea mea? Te duci?

80.CONTINUED:92 92

Page 82: Brancusi 15 Nov

EXT. FASCINATIA PRIMAVERII- RASARIT94 94

Martha si Milarepa intr-un decor graitor pentru ceea ce inseamna exploziile de frumusete si de culoare ale primaverii. Martha priveste in afara cadrului.

MARTHAMa iubeste... Chiar ma iubeste! Uite, uite!

Plange de fericire. Discipolii sunt impresionati.

MARTHA (CONT'D)Milarepa, vreau sa ma intorc...

(incearca sa se miste)

Dar nu pot, parca am picioarele zidite...

MILAREPAAsta nu poate nimeni s-o mai faca... Nimeni! Nu esti fericita ca te iubeste?

MARTHA(plange)

Ooo, sunt atat de fericita... As putea trai la nesfarsit cu fericirea asta...

INT. CAMARUTA MARTHEI- NOAPTE95 95

Brancusi isi da seama ca Martha a murit. O ridica si-o tine in brate. Ii reazema capul de pieptul lui. Plange. Lacrimile lui curg pe gatul femeii.

MILAREPA (O.S.)(se vor auzi plansul si suspinele Marthei)

Martha, ar trebui sa fii fericita... Vii aici purtata de-o iubire foarte mare, impresionanta. Si trebuie sa-ti dai seama ca ai de la el o iubire cum putini oameni au primit vreodata, mult mai puternica decat aceea care-i tine pe multi impreuna o viata intreaga, adica, cum se spune in povesti, ii tine “impreuna pana la adanci batraneti”.

81.

(CONTINUED)

Page 83: Brancusi 15 Nov

Camera se ridica pana aproape de tavan. Brancusi si Martha sunt tot mai mici in cadru.

FADE IN:

INT. ATELIERUL LUI BRANCUSI, FASCINATIA PRIMAVERII- ZI96 96

Camera coboara de sus si se apropie de Brancusi, 81, care lucreaza absorbit la o lucrare dupa desenul Marthei, pe care-l privea la inceputul filmului. Face cativa pasi inapoi, priveste, studiaza proportiile si se apropie iar si lucreaza. Se sting ultimele acorduri ale melodiei “Unforgetable”.

MILAREPA (O.S.)Se va spune ca a fost si un sfant, dar si un demon...

Brancusi face iar cativa pasi inapoi si priveste. Se duce repede si mai face un retus.

MARTHA (O.S.)De ce demon?

MILAREPA (O.S.)Ar fi renuntat la arta lui pentru tine?

Brancusi se retrage inapoi si intra in spatiul lui Milarepa. Gambopa il priveste cum trece pe langa el. Brancusi priveste absorbit spre lucrarea sa si nu-i vede pe cei de-aici.

MARTHA Nu i-am cerut asa ceva!

Gambopa, care sade pe o movila, se apleaca putin din trunchi pentru a vedea mai bine, dar intra in fata lui Brancusi, care nu mai vede de el.

CONSTANTIN BRANCUSIHei, te rog, da-te la o parte!

Gambopa se retrage, Brancusi isi priveste lucrarea cu atentie.

MILAREPA Ei, ma rog...

Brancusi se duce inapoi spre lucrarea lui, dar nu-l mai urmarim. Gambopa se ridica si pleaca.

82.CONTINUED:95 95

(CONTINUED)

Page 84: Brancusi 15 Nov

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNG Hei, Gambopa, unde pleci?

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA (oprindu-se)

Ma duc sa-i pregatesc rasaritul pentru maine...

DISCIPOLUL ILUZORIU RECHUNG Cui?

DISCIPOLUL ILUZORIU GAMBOPA (aratand spre directia in care a iesit Brancusi)

Hmm... Lui Constantin, fireste!

Discipolii mormaie, scot interjectii, aproba raspunsul Marthei. Milarepa tuseste incurcat.

MILAREPA Iubirea asta a lui e aproape nepamanteana, ne invaluie, e imprastiata acum in fiecare atom al materiei. Iar el va veni la noi curand, aici timpul trece altfel... Stie, ca si noi, drumul spre lumina...

FADE TO WHITE

Insert - BRANCUSI, DIN ETERNITATE

1876-

Sfarsit

83.CONTINUED:96 96