BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ “LUCIAN BLAGA”

download BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ “LUCIAN BLAGA”

of 118

 • date post

  02-Feb-2017
 • Category

  Documents

 • view

  247
 • download

  1

Embed Size (px)

Transcript of BIBLIOTECA CENTRALĂ UNIVERSITARĂ “LUCIAN BLAGA”

 • BIBLIOTECA CENTRAL UNIVERSITAR LUCIAN BLAGA

  CLUJ-NAPOCA

  R A P O R T

  ANUAL AL ACTIVITILOR DESFURATE

  N 2010

 • L I S T A compartimentelor existente n 20101

  I Dezvoltarea coleciilor, evidena, prelucrarea, conservarea coleciilor

  A Dezvoltarea coleciilor i evidena publicaiilor

  B Biroul Colecii speciale i biblioteci teologice

  C Serviciul Prelucrarea coleciilor

  D Serviciul Depozit. Conservarea coleciilor

  E Biroul mprumut. Laboratorul de igienizare a publicaiilor

  II Cercetare bibliografic documentare. Relaii cu publicul promovarea serviciilor

  A Cercatre Bibliografic i documentare

  B Biroul Documentare

  C Relaii cu publicul i promovarea serviciilor

  III Biblioteci filiale

  A Zoologie, Fiziologia animalelor, Geografie, Botanic, tiina mediului

  B Geologie, Biblioteca German, Fiziologia plantelor, Fizic, Chimie,

  Biblioteca Britanica

  C Filosofie, tiine politice, Sociologie, tiine economice

  D Filologie

  E Drept, Istorie modern, Istorie veche

  F Matematic, Studii iudaice, Astronomie

  G Educaie fizic, American, Studii europene

  IV Laboratorul de informatic i digitizare

  V Biroul Salarizare - Resurse umane, financiar-contabil, juridic

  A Salarizare Resurse umane, Oficiul juridic

  B Finane-contabilitate

  VI Serviciul Tehnic-administrativ

  VII Direciune

  1 Gruparea bibliotecilor filiale s-a modificat pn la sfritul anului. Reducerea de personal impus de ctre M.E.C. T. S. a determinat reorganizarea serviciilor.

 • I DEZVOLTAREA COLECIILOR, EVIDENA, PRELUCRAREA,

  CONSERVAREA COLECIILOR

  A DEZVOLTAREA COLECIILOR I EVIDENA PUBLICAIILOR

  SERVICIUL DEZVOLTAREA COLECIILOR

  2010

  n organizarea activitii Serviciului Dezvoltarea coleciilor am urmrit cteva aspecte pe care le- am considerat importante pentru mbuntirea activitii sub trei aspecte:

  1. al eficienei membrilor echipei, 2. al creterii calitii achiziiilor de publicaii, 3. exploatarea eficient a tehnicii i instrumentelor de lucru.

  Partea consistent a activitii serviciului o reprezint achiziia de publicaii n vederea creterii cantitative i calitative a coleciilor Bibliotecii Centrale Universitare Lucian Blaga. Prin urmare - la fel ca i n anii precedeni - am cutat soluii n vederea utilizrii eficiente a fondurilor destinate cumprrii de publicaii, dar i pentru contactarea unor ofertani a cror producie se ridic 1a nivelul cerinelor universitare i academice, n paralel cu atragerea de donaii de publicaii valoroase. De asemenea, am ncercat o sistematizare a schimbului de publicaii intern i internaional nternaional, asigurndu-i totodat o ritmicitate n expediie. Creterea nregistrat la nivelul anului 2010

  2008 2009 2010 45.919 voi.

  Cumprtur = 12.442 volume (cri, periodice etc.) Donaii = 10.780 volume Schimb = 2.008 volume Depozit legal = 16.873 volume

  Dup tipurile de publicaii avem: Cri = 31.210 volume Periodice = 14.106 volume CD = 378 DVD = 225

  La fel ca i n anii precedeni, am pus accent pe orientarea achiziiei spre edituri i spre firme specializate n ideea obinerii de reduceri la publicaiile achiziionate. In aceste condiii s-a renunat n mare msur la colaborrile cu librriile, care au rmas numai n cazuri extreme. O astfel de situaie este reprezentat de Librria Academica a UBB care distribuie carte editat de Presa Universitar Clujean sau cri realizate n regia autorilor, n cea mai mare parte cadre didactice ale UBB sau cercettori din instituiile universitare i academice etc. O alt tendin a fost aceea de a depista i contacta edituri nou aprute pe piaa crii cu o producie ce intereseaz utilizatorii BCU L.Blaga.

  S-au fcut eforturi pe mai departe pentru a achiziiona carte strin de la marile edituri universitare i academice din Europa i SUA.

 • Pentru achiziia de carte strin s-a licitat ntre principalele firme de pe piaa romneasc : Prior & Books (Bucureti), Boriga SRL (Braov) obinndu-se preuri foarte bune pentru publicaii valororase, cel mai adesea sub preul de librrie sau chiar de site.

  Pentru achiziia de carte s-au cheltuit 137.187,16 RON (-2008 - 292.019 RON), din care 108.159,91 (2008 - 66.968 RON) pentru carte romneasc, 18.925,70 RON ( 2008 - 27.617 RON) carte maghiar, 10.101,55 (2008 - 112.092 RON) pentru carte strin. O parte din achiziia de carte romneasc s-a realizat direct de la edituri obinndu-se reduceri (rabatul comercial). La aceste sume se adaug abonamentele periodice (ar) n valoare de 64.643 RON (2008 - 68.702), iar pentru abonamentele la periodice strine s-au alocat 200.000 RON (fa de 122.268 RON n 2008),

  Analiznd situaia achiziiilor comparativ cu anul 2006-2007 se poate vedea o cretere, considerat nesemnificativ:

  Total sum 2009

  137.187,16 Total sum 2006

  269.959,84 Total sum 2007

  289.842

  Total sum 2008292.019

  Total sum 2010

  Cumprtur volume cartetar strintate

  140 282 559 397 728

  9.511 9.920 12.89610.7217.845

  Total 2004 Total 2005 Total 2006 Total 2007 Total 2008 Total 2009 Total 2010

  Pentru creterea calitii achiziiei de publicaii am apelat la sondarea prin

  chestionare a cadrelor didactice titluare din UBB, prin implicarea responsabililor cu achiziia din bibliotecile filiale. Au fost emise, pe mai departe, circulare prin care s-a solicitat colaborarea cadrelor. La Serviciul Dezvoltarea coleciilor au fost centralizate aceste liste, pe edituri, i s-au formulat comenzile n urma unei negocieri cu acestea pentru obinerea de reduceri sau pentru ealonarea plii n funcie de cantitatea comandat. Din pcate, bibliotecarii responsabili cu achiziia din filiale nu au mai folosit sau au folosit foarte rar listele afiate pe site cu publicaiile de la Depozit legal n vederea formulrii unor solicitri.

  La nivelul filialelor au existat disfuncionaliti cci, pe de o parte nu toi bibliotecarii responsabili au abordat cu seriozitate acest aspect, iar pe de alt parte un numr redus de cadre didactice au rspuns solicitrilor BCU. De asemenea, o problem a reprezentat-o lipsa de organizare n cazul unor filiale n centralizarea i depunerea n format electronic a solicitrilor. La fel se constata o lips de interes fa de selecia pe baza Depozitului legal. Aceeai politic a fost aplicat i pentru cartea strin, pe formulare distincte. Din pcate - la fel ca i n cazul publicaiilor romneti - nu toate filialele au rspuns acestor solicitri sau puine cadre didactice au rspuns apelului colegilor din filiale. Dei s-a solicitat n mod repetat ca listele centralizate s fie depuse spre aprobarea conducerii facultilor/departamentelor, acest lucru a fost omis n cele mai multe cazuri. De aici liste foarte mari de publicaii strine care pe ansamblul BCU depeau posibilitile bugetare.

  Au existat i solicitri de publicaii strine pe care nu am reuit s le achiziionm prin firmele intermediare cu care colaborm.

  Listele de carte strin obinute, astfel, au fost propuse pentru cotaii firmelor distribuitoare specializate (Prior & Books, etc.). Pentru obinerea preurilor cele mai avantajoase pentru instituia noastr am recurs la negocierea cu acetia.

  S-a recurs i la o alt metod, aceea de a pune la dispoziie, din partea BCU, liste cu

 • publicai sau din care s se fac selecia de ctre cadrele didactice. i n acest caz, faptul c din partea Serviciului Dezoltarea coleciilor nu s-a stabilit un barem de publicaii, s-a ajuns la liste foarte mari, imposibil de acoperit din perspectiva bugetului.

  Cu toate c s-au fcut comenzile ctre furnizorii cu preturile cele mai avantajoase, nu toate publicaiile au putut fi obinute, chiar dac acestea figurau ca disponibile la momentul solicitrilor.

  Dac n anii 2008 i 2009 n achiziia de carte strin am avut susinerea UBB pentru infiintarea Bibliotecii de Stiinte Sociale Contemporane, fapt ce a permis BCU s aloce fonduri in procurarea de carte din domeniile stiintelor exacte sau stiintelor naturii, n 2010 fondurile bibliotecii au trebuit s fie mprite pentru toate doemniile.

  Repartizarea publicaiilor strine necesit o nuanare, n sensul c, n special pentru zona tiinelor umaniste, acele publicaii care prezint interes pentru mai multe faculti au fost pstrate n fondul general. De asemenea, s-a avut n atenie i sporirea valorii fondurilor din unitatea central, iar pe de alt parte sigurana mult mai sporit a unitii centrale fa de bibliotecile filiale.

  Pentru promovarea activitii serviciului, mpreun cu Departamentul de marketing, s-au realizat periodic expoziii cu publicaiile strine pe care le-am achiziionat, pentru evidenierea politicii noastre de orientare spre publicaii de valoare editate de edituri specializate pe carte tiinific i universitar.

  Un loc important n politica de achiziie l-a reprezentat acoperirea pieei editoriale pentru carte de limb maghiar tiprit n Romnia, dar i pentru procurarea de carte maghiar tiprit n Ungaria solicitat n cadrul liniilor de studiu de la facultile din UBB, prin intermediul firmelor specializate. n anul 2010 s-a stabilit o relaie de colaborare cu o firm de desfacere a publicaiilor n limba maghiar publicate n Ungaria, care ne acord o reducere de 15% fa de preul de vnzare pe piaa romneasc.

  S-au fcut eforturi pentru atragerea de donaii din partea unor instituii sau persoane fizice sau pentru selectarea i prelucrarea celor primite. De asemenea, au fost pregtite pentru prelucrare donaiile mai vechi, primite n anii trecui.

  Menionm aici donaia primit din partea familiei dr. Mircioiu (cca 10.000 volume), donaia Culcer, donaia dnei Dorii Blaga (completarea arhivei Blaga, arhiva Bugnariu) - n cazul crora Direciunea BCU a avut rolul consistent, d