Bazele apararii

of 40 /40
TEMA 5. BAZELE APĂRĂRII SUBUNITĂŢILOR DE INFANTERIE Şedinţa 1 PROBLEME: 1. Esenţa, scopul şi cerinţele înaintate apărării. Formele apărării. Trăsăturile caracteristice ale luptei moderne de apărare. Condiţiile de trecere la apărare. 2. Pregătirea apărării (organizarea luptei, instalarea în apărare, constituirea apărării, pregătirea subunităţilor pentru luptă, controlul pregătirii subunităţilor pentru îndeplinirea misiunii de luptă). 3. Ducerea luptei de apărare. Acţiunile subunităţilor de infanterie înainte de trecerea inamicului la ofensivă.

Embed Size (px)

description

Bazele apararii

Transcript of Bazele apararii

 • TEMA 5. BAZELE APRRII SUBUNITILOR DE INFANTERIEedina 1PROBLEME:1. Esena, scopul i cerinele naintate aprrii. Formele aprrii. Trsturile caracteristice ale luptei moderne de aprare. Condiiile de trecere la aprare.2. Pregtirea aprrii (organizarea luptei, instalarea n aprare, constituirea aprrii, pregtirea subunitilor pentru lupt, controlul pregtirii subunitilor pentru ndeplinirea misiunii de lupt).3. Ducerea luptei de aprare. Aciunile subunitilor de infanterie nainte de trecerea inamicului la ofensiv. Aciunile subunitilor de infanterie odat cu nceperea pregtirii de foc a ofensivei inamicului i cu trecerea lui n ofensiv.

 • 1. Esena, scopul i cerinele naintate aprrii. Formele aprrii. Trsturile caracteristice ale luptei moderne de aprare. Condiiile de trecere la aprare.Prin aprare nelegem aciunea de lupt pentru a apra poziiile noastre contra unui inamic care atac. Aprarea este forma de lupt de baz care se adopt n scopul: De a respinge atacul unui inamic superior numeric i cu nzestrare tehnic; De a interzice ptrunderea lui n dispozitivul de aprare; De a menine cu fermitate poziiile ncredinate; De a-i produce de pierderi ct mai mari pentru a-i slbi capacitatea lui de lupt;De a limita ptrunderea inamicului n adncime i de a opri ofensiva lui, precum i pentru a ctiga iniiativa, crend condiii favorabile de a trece la ofensiv

 • Aprarea trebuie s fie: stabil, ferm, activ; adnc ealonat (cnd e cazul); capabil s reziste loviturilor date de inamic cu toate categoriile de fore i mijloace.

 • Procedeele (formele) specifice ale aprrii sunt: aprarea pe poziii, aprarea mobil, aprarea pregtit din timp, aprarea pregtit n grab, retragerea, aprarea pe aliniamente intermediare; aprarea n ncercuire.

 • Lupta modern de aprare se caracterizeaz prin:caracterul activ i hotrt al aciunilor de lupt;dinamism i maniabilitate (mobilitate);aciunile de lupt se desfoar cu o tensiune ncordat, rapid i n perioad de timp scurt;schimbri brute i rapide ale situaiei;aciunile de lupt se desfoar concomitent pe pmnt i n aer, pe un front larg i adncime mare.

 • Condiiile de trecere a subunitilor la aprareSubunitile militare pot trece la aprare n afara contactului sau din contact mijlocit cu inamicul.Cnd se trece la aprarea n afara contactului cu inamicul se asigur timp suficient pentru realizarea dispozitivului de lupt, organizarea complet a sistemului de foc i amenajarea genistic a terenului La aprarea din contact nemijlocit cu inamicul lupta se pregtete n timp scurt, concomitent cu ducerea aciunilor de lupt n curs de desfurare.

 • 2. Pregtirea aprrii (organizarea luptei, instalarea n aprare, constituirea aprrii, pregtirea subunitilor pentru lupt, controlul pregtirii subunitilor pentru ndeplinirea misiunii de lupt)organizarea luptei n cazul trecerii la aprare n afara contactului cu inamicul, comandantul de pluton dup primirea misiunii desfoar urmtoarele activiti:nsuete misiunea primit;calculeaz i planific timpul avut la dispoziie;analizeaz situaia;ia hotrrea pe hart;deplaseaz plutonul n punctul de sprijin indicat sau ntr-un loc adpostit n apropierea acestuia;organizeaz observarea i sigurana nemijlocit;execut recunoaterea mpreun cu comandanii de grupe i mijloacelor date ca ntrire, precizeaz elementele hotrrii i ntocmete schema punctului de sprijin;

 • d ordinul de lupt;organizeaz asigurarea aciunilor de lupt, cooperarea i conducerea;organizeaz ocuparea punctului de sprijin;creeaz dispozitivul de lupt i sistemul de foc; organizeaz amenajarea genistic a punctului de sprijin;ulterior ntreprinde msurile respective pentru pregtirea efectivului, armamentului i tehnicii militare pentru lupt; verific pregtirea plutonului pentru ndeplinirea misiunii de lupt i la ora stabilit raporteaz despre aceasta comandantului de companie.

 • nsuind misiunea primit, comandantul de pluton trebuie s neleag: misiunea companiei i a plutonului; obiectivele (intele) de pe direcia de aciune a plutonului care vor fi nimicite cu mijloacele ealonului superior; misiunile vecinilor i modul de cooperare cu acetia; ora cnd trebuie s fie gta pentru ndeplinirea misiunii.

 • Calculnd timpul avut la dispoziie comandantul va avea n vedere:ora primirii misiunii, cnd trebuie s raporteze hotrrea i s fie gata de lupt, cte ore de lumin snt pentru pregtirea luptei, urmrind s afecteze majoritatea timpului pentru pregtirea subunitilor n vederea luptei

 • La analiza situaiei, comandantul de pluton trebuie s studieze: natura, valoarea, situaia, caracterul aciunilor i posibilitile inamicului n timp i spaiu, locul dispunerii mijloacelor de foc ale acestuia; situaia, asigurarea i posibilitile plutonului i a subunitilor de ntrire;valoarea, situaia, caracterul aciunilor vecinilor i modul de cooperare cu acetia; caracterul terenului, cile favorabile pentru apropierea inamicului, accesibilitatea terenului (dac favorizeaz sau ngreuiaz aciunile trupelor proprii), barajele i obstacolele, condiiile de observare i de executare a focului, proprietile de protecie i mascare.

 • Ulterior comandantul n baza nsuirii misiunii, calculului timpului i analizei situaiei va lua o hotrre just n vederea desfurrii aciunilor de lupt.n hotrre comandantul de pluton determin: modul de ndeplinire a misiunii primite (care inamic, unde i cu ce mijloace s fie nimicit i msurile de inducere a acestuia n eroare); misiunile grupelor, subunitilor i mijloacelor de foc date ca ntrire;msurile pentru organizarea conducerii i cooperrii.

 • Ulterior, comandantul deplaseaz plutonul n punctul de sprijin indicat sau ntr-un loc adpostit, n apropierea acestuia, unde, organizeaz observarea i sigurana nemijlocit, dup care execut recunoaterea mpreun cu comandanii de grupe i a mijloacelor date ca ntrire

 • n timpul recunoaterii comandantul plutonului studiaz n detaliu terenul n care va aciona, indic comandanilor de grupe reperele i precizeaz:poziia, componena i direcia probabil de ofensiv a inamicului, aliniamentele probabile de trecere la atac, cile de apropiere, aliniamentele de desfurare sau baza de plecare la ofensiv a inamicului, i principalele mijloace de foc ale acestuia care pot aciona asupra plutonului;traseul limitei dinainte a aprrii companiei, punctul de sprijin al plutonului i vecinilor; poziiile de aprare ale grupelor i ale mijloacelor de foc date ca ntrire; traneea i anul de comunicaie al plutonului;fia de tragere a plutonului (grupelor) i sectorul de tragere suplimentar;

 • poziiile de tragere de baz, de rezerv i vremelnice pentru TAB (ML), puti mitraliere, puti semiautomate cu lunet, arunctoare de grenade antitanc i pentru mitralierele primite ca ntrire, iar comandantul de grup precizeaz locaurile de tragere pentru fiecare militar n parte, poziiile de tragere de baz i de rezerv a mijloacelor destinate pentru asigurarea flancurilor i intervalelor;aliniamentele, sectoarele i obiectivele asupra crora se planific focul artileriei i arunctoarelor de mine i modul de cerere a focului;caracterul i urgena executrii lucrrilor genistice ale punctului de sprijin (poziiei de aprare), sistemul de baraje i obstacole i ordinea acoperirii lor cu foc;locul punctului de comand i observare.

 • Dup executarea recunoaterii i precizarea hotrrii, comandantul de pluton ntocmete schema punctului de sprijin al plutonului n aprare i o prezint pentru aprobare comandantului de companie. Pe schem se trec: reperele i distanele pn la ele; situaia inamicului care se vede sau care va aciona pe direcia de aprare a plutonului; poziiile de aprare ale grupelor; poziiile de tragere (de baz, de rezerv i vremelnice) ale transportoarelor amfibii blindate (mainilor de lupt), mitralierelor de companie, tunurilor, arunctoarelor de grenade antitanc;

 • fiile de tragere ale plutonului i grupelor, precum i limitele fiilor vecine cu care acestea se intersecteaz; sectoarele de tragere de baz i complementare ale mijloacelor de foc, sectoarele de foc concentrat; limita dinainte a barajului general i aliniamentul de deschidere a focului de ctre armamentul antitanc; obstacolele i barajele; lucrrile de aprare i adpostirile; sectoarele de tragere ale mijloacelor de foc ale subunitilor vecine care intersecteaz fia de tragere a plutonului i cele din intervale; punctul de comand i observare.

 • Schema punctului de sprijin al pl. 1 im.FC1

 • Pe parcursul executrii recunoaterii, comandantul precizeaz hotrrea luat anterior, formuleaz ordinul de lupt, dup care adun plutonul ntr-un loc adpostit, numete un observator i d ordinul de lupt verbal. Dnd ordinul de lupt comandantul de pluton indic:reperele i distanele pn la ele;Unde se afl inamicului, caracterul aciunilor i posibilitile acestuia, precum i locurile de amplasare a mijloacelor de foc;misiunea companiei i a plutonului;obiectivele i intele care vor fi nimicite (neutralizate) de ctre mijloacele ealoanelor superioare pe direcia de aciune a plutonului, precum i misiunile vecinilor;

 • misiunile de lupt ale grupelor, mijloacelor de ntrire (sprijin), precum i misiunile efectivului subordonat nemijlocit (pucaului-sanitar);date referitoare la cooperarea strns dintre grupe i cu subunitile date ca ntrire sau sprijin;succesiunea i termenii amenajrii genistice a punctului de sprijin;date radio (frecvena de baz, de rezerv i indicativele), modul de folosire a staiilor radio pn la nceputul luptei i pe parcursul luptei, semnalele de conducere, ntiinare i cooperare;ora cnd trebuie s fie gata pentru ndeplinirea misiunii de lupt;locul su i lociitorul.

 • Dnd misiunile pentru grupe, comandantul de pluton, indic:misiunile grupelor - poziiile lor de aprare, fiile de tragere i sectoarele de tragere complementare; poziiile de tragere de baz, de rezerv i vremelnice ale mainilor blindate, sectoarele lor de tragere de baz i complementare de pe fiecare poziie, ordinea de observare i de executare a focului; sectoarele de foc concentrat ale plutonului n care particip grupele; cu ce mijloace de foc s fie asigurate intervalele dintre grupe, cu vecini i flancurile.

 • Organiznd asigurarea aciunilor de lupt, comandantul de pluton indic:modul de executare a observrii; modul de aciune a efectivului n cazul cnd inamicul folosete ADM NBC i de precizie nalt;ordinea amenajrii genistice a poziiilor;msurile de mascare, siguran i modul de executare a lor.

 • Organiznd cooperarea, comandantul de pluton va coordona aciunilor grupelor (militarilor) ntre ele, cu subunitile date ca ntrire i cu subunitile (militarii) vecine, n vederea nimicirii inamicului n timpul: apropierii i desfurrii lui n dispozitiv,respingerii atacului n faa limitei dinainte a aprrii, pentru interzicerea (n timpul) ptrunderii n dispozitivul de aprare, precum i pentru nimicirea celui ptruns n punctul de sprijin (poziia de tragere), n intervale sau la flancuri.

 • La organizarea conducerii, comandantul de pluton precizeaz (aduce la cunotin)datele radio (frecvena de baz i de rezerv i indicativele); ordinea folosirii mijloacelor de legtur radio i de semnalizare, semnalele de conducere, de cooperare, de ntiinare i cum vor aciona militarii la primirea lor.

 • Dup ce a organizat asigurarea aciunilor de lupt, cooperarea i conducerea, comandantul organizeaz ocuparea punctului de sprijin unde creeaz structura aprrii, care include: dispozitivul de lupt, sistemul de foc; i amenajarea genistic. Plutonul de infanterie n aprare ocup un punct de sprijin cu o dezvoltare frontal de pn la 400 m i pn la 300 m n adncime. Intervalele dintre punctele de sprijin ale plutoanelor pot fi pn la 300 m, iar cele dintre poziiile grupelor - pn la 50 m. Intervalele trebuie s se afle sub supraveghere nentrerupt i s fie acoperire cu foc i baraje. TAB ocup poziii de tragere, de regul, n adncimea punctului de sprijin, n aa mod ca s se asigure posibilitatea de executare a focului din mitraliere, n special pe direciile flancurilor i intervalelor

 • Misiunile de lupt a Pl. Im i a Gr. Im n aprare150mGr.im500-600 mPl.im100 m400 m300m

 • Dispozitivul de lupt al plutonului trebuie s corespund misiunii primite, situaiei concrete n care se trece la aprare i caracteristicilor terenului i s asigure: stabilitatea aprrii; concentrarea forelor i mijloacelor pe direcia important de aprare; manevra de fore, mijloace i de foc; posibilitatea de a atrage inamicul n pungi de foc, ambuscade, cmpuri de mine i baraje n scopul nimicirii acestuia prin foc i atacuri.n funcie de situaie i misiunea primit dispozitivul plutonului se constituie, de regul, din dispozitivele de lupt ale grupelor i mijloacelor date ca ntrire (sprijin) i poate s fie: pe o linie, pe dou linii (n triunghi cu vrful napoi sau nainte), ealonat spre dreapta sau spre stnga.

 • n linien triunghi cu vrful napoi(nainte)Ealonat spre dreapta(stnga)Dispozitivul de lupt al plutonului

 • Sistemul de foc al plutonului n aprare include: poziiile de tragere de baz, de rezerv i vremelnice cu sectoarele lor de baz i complementare pentru fiecare categorie de armament, fiile de tragere ale plutonului, grupelor, cu sectoarele lor de tragere complementare, sectoarele de foc concentrat ale plutonului pregtite n faa limitei dinainte a aprrii; barajul general, zonele de foc antitanc ale mainilor de lupt i zonele de foc continuu ale celorlalte mijloace de foc ale plutonului n faa limitei dinainte, n intervale, la flancuri i n adncimea aprrii; manevra pregtit cu focul blindatelor i altor mijloace de foc pe direciile ameninate. Sistemul de foc se consider realizat dup ce s-au luat toate msurile pentru pregtirea muniiei, amenajarea poziiilor de tragere, mijloacele de foc au ocupat poziiile n dispozitivul de lupt i s-au pregtit elementele de tragere pentru fiecare categorie de armament.

 • Schema punctului de sprijin al pl. 1 im.FC1

 • Amenajarea genistic ncepe imediat dup ce plutonul trece la aprare (realizeaz dispozitivul) i organizarea sistemului de foc i se execut cu ncordarea maxim a forelor, asigurndu-se n acelai timp capacitatea de lupt necesar pentru respingerea atacului inamicului. Amenajarea genistic a punctului de sprijin trebuie s asigure: stabilitatea i fermitatea dispozitivului; protecia personalului, tehnicii i a unor obiective mpotriva efectelor loviturilor inamicului; ntrebuinarea eficace a armamentului i mijloacelor proprii; executarea manevrei de fore i mijloace; inducerea n eroare a inamicului asupra dispozitivului i aciunilor forelor proprii.

 • Amenajarea genistic a punctului de sprijin al plutonului se execut n succesiunea urmtoare:sparea poziiilor de tragere de baz pentru transportoare amfibii blindate (maini de lupt), mitraliere, puti mitraliere, tancuri, tunuri antitanc, arunctoare de grenade antitanc, locauri individuale de tragere pentru cellalt armament, unirea lor n anuri de tragere pentru grupe;curarea terenului pentru mbuntirea observrii i executrii focului;realizarea anului-adpost acoperit pentru fiecare grup i un adpost (amenajat antinuclear i antichimic) pentru pluton n afara traneelor;pregtirea poziiilor de tragere de rezerv i vremelnice, a nielor i adpostirilor sub parapet pentru muniie i alte materiale;sparea anurilor de comunicaie dintre traneea nti i poziiile de tragere de rezerv i vremelnice, punctul de comand i observare .a.

 • Poziiile de aprare ale grupelor, precum i poziiile de tragere ale mijloacelor de foc se mascheaz cu mijloacele de mascare din nzestrare i cu materiale improvizate.Lucrrile false se amenajeaz n intervalele dintre grupe i plutoane, napoia i la flancurile punctului de sprijin de pluton conform concepiei ealonului superior. In faa limitei dinainte a aprrii, la flancuri i n adncime se execut obstacole i baraje genistice: obstacole pentru tancuri i transportoare amfibii blindate (maini de lupt); cmpuri de mine antitanc i antiinfanterie; reele de srm ghimpat, spirale din srm, iar n tranee i anuri de comunicaie se folosesc arici i capre din srm ghimpat.

 • Ulterior comandantul de pluton organizeaz pregtirea efectivului, armamentului i tehnicii pentru aciunile de lupt. n acest scop se vor ntreprinde urmtoarele msuri:se completeaz muniia i grenadele pn la normele stabilite;se fac plinurile cu carburani-lubrifiani la TAB (MLI/MLD);se verific starea echipamentului, mijloacelor de protecie individual, starea tehnic a armamentului i tehnicii militare, dup care la nevoie se iau msurile respective pentru nlturarea neajunsurilor;se distribuie i se servete hrana cald pentru militari;la nevoie se organizeaz edine de instruire a militarilor, edine pentru nchegarea subunitilor;se organizeaz prin rotaie observarea i odihna militarilor.La sfrit, comandantul de pluton verific gtina plutonului i la ora stabilit raporteaz comandantului de de companie.

 • 3. Desfurarea luptei de aprare. Aciunile subunitilor de infanterie nainte de trecerea inamicului la ofensiv. Aciunile subunitilor de infanterie odat cu nceperea pregtirii de foc a ofensivei inamicului i cu trecerea lui n ofensiv.Pe timpul pregtirii i ducerii luptei de aprare, comandantul de pluton (grup) este obligat s organizeze i s verifice: observarea inamicului i pregtirea mijloacelor de foc;starea mijloacelor de protecie;aprovizionarea cu muniie, gradul de amenajare genistic a terenului, calitatea mascrii lucrrilor;aprarea flancurilor i intervalelor cu focul mitralierelor de pe TAB, putilor mitraliere i prin echipe de cercetare;cunoaterea de ctre militari a misiunilor i semnalelor stabilite;pregtirea i executarea contraatacului ;pregtirea luptei mpotriva mijloacelor blindate, intelor aeriene care acioneaz la nlime mic.

 • Pentru nimicirea grupurilor izolate ale inamicului care ncearc s cerceteze, s execute culoare prin baraje sau s ptrund n adncimea aprrii, n cadrul plutonului se numesc mijloace de foc de serviciu care trebuie s fie gata n permanen pentru deschiderea focului din poziiile de tragere vremelnice sau de rezerv. Lunetistul nimicete ofierii, lunetitii inamicului, observatorii i alte inte ale inamicului. Restul efectivului plutonului perfecioneaz amenajarea genistic a poziiilor i efectueaz deservirea tehnic a tehnicii militare.

 • Comandantul de pluton i observatorii determin la timp momentele cnd inamicul ncepe pregtirea de foc i cnd a pleac la atac. Odat cu nceperea pregtirii de foc a ofensivei inamicului, la ordinul comandantului, personalul plutonului i al subunitilor primite ca ntrire, mai puin observatorii i servanii de la mijloacele de foc de serviciu, intr n adpostirile sub parapet sau se adpostesc pe fundul anurilor i n locaurile de tragere, fiind n msur s ocupe locurile pe poziiile de tragere i s resping atacul inamicului; echipajele permanente i ocup locurile n transportoarele amfibii blindate (mainile de lupt).

 • Odat cu pornirea inamicului la atac i apropierea lui de punctul de sprijin, la ordinul (semnalul) comandantului de pluton, toi militarii i ocup n cel mai scurt timp poziiile ncredinate, armamentul de serviciu i alte mijloace de foc (transportoare amfibii blindate, maini de lupt, piese de artilerie antitanc) care nu snt afectate de pregtirea de foc a inamicului, particip n concentrri de foc la distane mari, pentru ai produce pierderi i pentru al impune s se desfoare prematur.

 • Mijloacele antitanc deschid focul la btaia loviturii directe a fiecrei categorii de armament i nimicesc blindatele inamicului.La ordinul (semnalul) comandantului de pluton, repetat de comandanii de grupe, cnd inamicul desfurat pentru atac se apropie de limita dinainte a barajului general, militarii plutonului trec pe poziiile de tragere de baz. La semnalul unic Barajul general se deschide simultan focul din tot armamentul pe direciile stabilite. Focul se intensific la maximum pe msura apropierii inamicului de limita dinainte a aprrii pentru separarea infanteriei de tancuri, nimicirea acesteia cu focul mitralierelor, putilor mitraliere i pistoalelor mitraliere, iar cnd a ajuns la 30-25 m este lovit cu grenade de mn defensive.

 • Infanteria inamicului ptruns n punctul de sprijin se nimiceste prin foc la gura evii , cu grenade de mn i prin lupta corp la corp.Dup ce s-a respins atacul inamicului, comandanii iau msuri pentru reorganizarea sistemul de foc i d ordin pentru refacerea lucrrilor de aprare distruse, se iau msuri pentru acordarea ajutorului medical i scoaterea celor grav rnii, se completeaz stocul de muniie.Despre rezultatele luptei comandantul de pluton raporteaz comandantului de companie.