baza impozitare tva

download baza impozitare tva

of 24

 • date post

  26-Sep-2015
 • Category

  Documents

 • view

  9
 • download

  4

Embed Size (px)

description

baza impozitare tva

Transcript of baza impozitare tva

CADRUL LEGISLATIV NORMATIV SI STUDIUL DE CAZ PRIVIND BAZA DE IMPOZITARE A TVA PENTRU ACHIZITII INTRACOMUNITARE

Taxa pe valoarea adugat (TVA) este un impozit pe consum aplicat activitilor comerciale care implic producia i distribuia de bunuri i prestarea de servicii.

Taxa se colecteaz prin intermediul persoanelor nregistrate n scop de TVA, care lucreaz pentru stat i au calitatea de perceptor fiscal.Nu este cost pentru pltitorul de TVA, aceast tax influeneaz doar fluxul de numerar, dar este un cost pentru nepltitorul de TVA.Legea 571/2003privind Codul Fiscal definete la art.125 taxa pe valoarea adugat ca fiind un impozit indirect datorat la bugetul statului i care este colectat conform prevederilor prezentului titlu.

Aria de aplicare teritorial pn la 01.07.2007 era teritoriul Romniei iar dup 01.01.2007 este comunitatea. Bunurile i serviciile consumate n interiorul comunitii se supun TVA, iar cele consumate n afar nu.Comunitatea UE este definit la art.1252 din Codul fiscal - este alctuit din totalitatea statelor membre UE, mai puin teritoriile excluse, la care se adaug teritoriile incluse.Regulile de aplicare a TVA in Comunitate sunt reglementate astfel:

la nivel European: prin Directiva 6 republicat: Directiva 112/2006 i publicat n Jurnalul Oficial al Comisiei Europene nr 347/11-12-2006.

la nivelul statelor membre: prin legislaia statelor membre care preiau directivele europene n legislaia proprie. n cazul Romniei TVA este reglementat prin Legea 571/2003, titlul VI.Operatiunile impozabiledin Romnia sunt reglementate de art. 126 din Codul fiscal i sunt cele care ndeplinesc cumulativ urmtoarele condiii:

a) operaiunile care, n sensul art. 128 - 130, constituiesau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau oprestare de servicii, n sfera taxei, efectuate cuplat;

b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare aserviciilor este considerat a fi n Romnia, nconformitate cu prevederile art. 132 i 133;

c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor esterealizat de o persoan impozabil, astfel cum estedefinit la art. 127 alin. (1), acionnd ca atare;

d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor s rezultedin una dintre activitile economice prevzute laart. 127 alin. (2);

Conform art. 126 din Codul Fiscal nu sunt considerate operaiuniimpozabilenRomniaachiziiileintracomunitare de bunuri care ndeplinescurmtoarelecondiii:

a) suntefectuate de o persoanimpozabil care efectueaznumailivrri de bunurisauprestri de serviciipentru care taxa nu estedeductibilsau de o persoanjuridicneimpozabil;

b) valoareatotal a acestorachiziiiintracomunitare nu depetepeparcursulanuluicalendaristic current sau nu a depitpeparcursulanuluicalendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al cruiechivalentn lei este stabilit prinnorme.

Plafonulpentruachiziiiintracomunitareprevzut la art.126 alin. (4) lit. b) esteconstituit din valoareatotal, exclusiv taxa pevaloareaadugat, datoratsauachitatnstatulmembru din care se expediazsau se transport bunurile, a achiziiilorintracomunitare de bunuri, alteledectmijloace de transport noisaubunurisupuseaccizelor.

Pentru a stabilidac se datoreaz TVA n Romnia pentru o anumit operaiune (livrari de bunuri, prestri de serviciisianumiteachizitiiintracomunitare), trebuiesa se raspunda la urmatoarelecinciintrebari de baza:

a) Operatiuneaesteefectuata de o persoanaeligibila?

b) Operatiuneaestecuprinsa in sfera de aplicare a TVA?

c) Undearelocoperatiunea?

d) Este scutitaoperatiunea, cu saufaradrept de deducere?

e) Cine estepersoanaobligata la plata TVA?

Diagramaintrebarilorsideciziilorcetrebuieluate in functie de fiecareraspunsgasit:

Persoanaimpozabilestereglementat de art.127 din Codul Fiscal conform cruiaaceastaesteoricepersoan care desfoar, de o manier independent iindiferent de loc, activitieconomice, oricarear fi scopulsaurezultatulacestoractiviti.

Persoanele impozabile sunt: Persoaneimpozabile integral (numaioperatiuniimpozabilesiscutite cu drept de deducere)

Persoaneimpozabilescutite (numaioperatiuni scutitefaradrept de deducere)

Persoaneimpozabilemixte (operatiuniimpozabile/scutite cu drept de deduceresiscutitefaradrept de deducere)Conform art 153 din Codul fiscal, persoanele impozabile, indiferent de locul unde sunt stabilite, trebuie s se nregistreze n scop de TVA n Romnia, dac se realizeaz operaiuni supuse TVA care au loc n Romnia i pentru care sunt obligate la plat.

Persoane neimpozabile:

-persoane fizice care lucreaz n baza unui contractindividual de munc;

-instituii publice;

-persoane care realizeaz numai operaiuni cu titlu gratuit.

Statele, autoritile regionale i locale i alte organisme de drept public nu sunt considerate persoane impozabile pentru activitile sau operaiunile n care se angajeaz ca autoriti publice, mai puin n cazul n care calitatea lor de persoane neimpozabile determin denaturri semnificative ale concurenei.Atunci cnd efectueaz anumite tranzacii comerciale, aceste organisme sunt totui considerate persoane impozabile.

ACHIZITIA INTRACOMUNITARA DE BUNURIART. 130^1 din Codul Fiscal reglementeaza achiziiile intracomunitare de bunuri astfel :(1) Se consider achiziie intracomunitar de bunuri obinerea dreptului de a dispune, ca i un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinaia indicat de cumprtor, de ctre furnizor, de ctre cumprtor sau de ctre alt persoan, n contul furnizorului sau al cumprtorului, ctre un stat membru, altul dect cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.

(2) Sunt asimilate unei achiziii intracomunitare cu plat urmtoarele:

a) utilizarea n Romnia, de ctre o persoan impozabil, n scopul desfurrii activitii economice proprii, a unor bunuri transportate sau expediate de aceasta sau de alt persoan, n numele acesteia, din statul membru pe teritoriul cruia aceste bunuri au fost produse, extrase, achiziionate, dobndite ori importate de ctre aceasta, n scopul desfurrii activitii economice proprii, dac transportul sau expedierea acestor bunuri, n cazul n care ar fi fost efectuat din Romnia n alt stat membru, ar fi fost tratat ca transfer de bunuri n alt stat membru, n conformitate cu prevederile art. 128 alin. (10) i (11);

b) preluarea de ctre forele armatei romne, pentru uzul acestora sau pentru personalul civil din cadrul forelor armate, de bunuri pe care le-au dobndit n alt stat membru, care este parte a Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, i la a cror achiziie nu s-au aplicat regulile generale de impozitare din acel alt stat membru, n situaia n care importul bunurilor respective nu a putut beneficia de scutirea prevzut la art. 142 alin. (1) lit. g).

(3) Se consider, de asemenea, c este efectuat cu plat achiziia intracomunitar de bunuri a cror livrare, dac ar fi fost realizat n Romnia, ar fi fost tratat drept o livrare de bunuri efectuat cu plat.

(4) Este asimilat unei achiziii intracomunitare i achiziionarea de ctre o persoan juridic neimpozabil a unor bunuri importate de acea persoan n Comunitate i transportate sau expediate ntr-un alt stat membru dect cel n care s-a efectuat importul. Persoana juridic neimpozabil va beneficia de rambursarea taxei pltite n Romnia pentru importul bunurilor, dac dovedete c achiziia sa intracomunitar a fost supus taxei n statul membru de destinaie a bunurilor expediate sau transportate.

(5) Prin ordin al ministrului finanelor publice se pot reglementa msuri de simplificare cu privire la aplicarea alin. (2) lit. a).

Locul uneiachiziii intracomunitare de bunurieste considerat a fi locul unde se ncheie transportul bunurilor ctre persoana care le achiziioneaz.

Conform art. 132^1 alin. (1) din Codul fiscal, locul unei achiziii intracomunitare de bunuri este ntotdeauna n statul membru n care se ncheie expedierea sau transportul bunurilor. n cazul n care, conform art. 132 alin. (2) din Codul fiscal, cumprtorul furnizeaz un cod de nregistrare n scopuri de TVA dintr-un alt stat membru, dect cel n care se ncheie expedierea sau transportul bunurilor, se aplic reeaua de siguran, respectiv achiziia intracomunitar se consider c are loc i n statul membru care a furnizat codul de nregistrare n scopuri de TVA i n statul membru n care se ncheie expedierea sau transportul bunurilor.

Dac o achiziieintracomunitar a fost supus la plata taxei n alt stat membru, conform alin. (1), i n Romnia, conform alin. (2), baza de impozitare se reduce n mod corespunztornRomnia.

n sensul art. 132^1 alin. (3) din Codul fiscal, dac cumprtorul face dovada c a supus la plata taxei achiziia intracomunitar i n statul membru n care se ncheie expedierea sau transportul bunurilor i n statul membru care a furnizat un cod de nregistrare n scopuri de TVA, acesta poate solicita restituirea taxei achitate n statul membru care a furnizat codul de nregistrare n scopuri de TVA. Restituirea taxei aferente achiziiei intracomunitare se realizeaz astfel:

a) n cazul persoanelor nregistrate n scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, prin nregistrarea cu semnul minus n decontul de tax prevzut la art. 156^2 din Codul fiscal a achiziiei intracomunitare i a taxei aferente;

b) n cazul persoanelor nregistrate n scopuri de TVA conform art. 153^1 din Codul fiscal, restituirea taxei se realizeaz conform normelor procedurale n vigoare.

n conformitate cu prevederile art. 132^1 alin. (4) din Codul fiscal, n cazul n care pn la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru achiziia intracomunitar efectuat n statul membru care a atribuit codul de nregistrare n scopuri de TVA, conform art. 132^1 alin. (2) din Codul fiscal, persoana impozabil face dovada c achiziia intracomunitar a fost supus la plata TVA n statul membru unde se ncheie expedierea sau transportul bunurilor, nu se mai aplic prevede