Barbatii Si Femeile - Iosif Ton

download Barbatii Si Femeile - Iosif Ton

of 6

 • date post

  08-Apr-2018
 • Category

  Documents

 • view

  219
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Barbatii Si Femeile - Iosif Ton

 • 8/7/2019 Barbatii Si Femeile - Iosif Ton

  1/6

  [Iosif Ton] Barbatil sl femeile

  Exista idei atat de adanc Inradacinate In gandirea oamenilor lncat este aproape imposibil sa mai fiedezradacinate.Exemplu este credinta iudeilor din antichitate ca ei sunt cu exclusivitate poporul lui lehova ~i ca asa vorrarnane ei pentru totdeauna. Cand profetii Ie-au spus ca lehova este .Durnnezeul Intregului parnant''(ref.), ei ori au neglijat aceasta idee, ori au interpretat-o In sensuI ca atunci cand Dumnezeu va deveniDumnezeullntregului parnant, aceasta se va face prin ridicarea iudeilor ca stapani peste toate natiunileparnantului.Porunca pe care le-a dat-o Isus ucenicilor sa se duca si sa predice Evanghelia la toate natiunile si saucenicizeze toate natiunile le-a venit ucenicilor ca un soc, ca ceva incredibil si irealizabil.lata de ce ei nu s-au rniscat din lerusalim ca sa lrnplineasca aceasta porunca, chiar dupa mai multi anidincolo de ziua Cincizecimii. Ganditi-va ce imbold dumnezeiesc i-a trebuit lui Petru sa accepte sa intre Incasa romanului Corneliu. A trebuit sa alba viziunea acelui cearsaf cu animale necurate si sa auda poruncasa taie din ele si sa rnanance. La refuzul lui categoric, a trebuit sa vina porunca lui Dumnezeu sa nunurneasca necurat ceea ce Dumnezeu a facut curat! Viziunea s-a repetat de trei ori! Apoi, imediat dupaviziune, bataia la poarta a soliei de la Corneliu si vocea Duhului care Ii spune lui Petru sa rnearga unde IIchearna aceasta solie!Dupa ce Petru intra In casa lui Corneliu, el tine sa inceapa cu aceste cuvinte:"Stiti ca nu este lngaduit de Lege unui iudeu sa se insoteasca cu unul de alt neam; dar Dumnezeu mi-aaratat sa nu numesc pe nici un om necurat sau spurcat. De aceea am venit ... " (Fapte 10:28-29).Apoi, dupa ce le-a predicat Evanghelia, spre surprinderea lui Petru, s-a coborat Duhul Sfant peste toti ceice ascultau Cuvantul, spre surprinderea lui Petru si a Insotitorilor sai iudei.Petru este obligat atunci de ceea ce vedea cu ochii sai sa zica:"Se poate opri apa ca sa nu fie botezati acestia care au primit Duhul Sfant ca si noi?" (10:47).Stirn apoi ce furori a starnit actiunea aceasta lntre iudei si cum a trebuit Petru sa-si justifice ceea ce afacut:.Deci, daca Dumnezeu le-a dat acelasi dar ca si noua care am crezut In Domnul Isus Cristos, cine eram eusa ma Impotrivesc lui Dumnezeu" (11:17).Sa ne amintim ca si dupa ce Petru s-a dus la Antiohia si a vazut acolo Biserica crestina alcatuita din grecisi 0 vreme i-a vizitat In casele lor si a stat la rnasa cu ei, cand au venit alti iudei din lerusalim a batut Inretragere (Galateni 1:11-15).s A ne amintim si lupta pe care a dus-o Pavel cu iudeii crestini care pretindeau ca cei convertiti dintrenatiuni sa se taie Imprejur, adica sa devina evrei!Pavel insusi rnarturiseste ca ceea ce caracterizeaza Evanghelia pe care 0 propovaduieste el este "taina"care acum nu mai este taina, ci a devenit revelatie total mente noua este acest fapt:

 • 8/7/2019 Barbatii Si Femeile - Iosif Ton

  2/6

  [Iosif Ton] Barbatil sl femeile

  "Ca adica natiunile sunt l rnpreuna rnostenitoare cu noi (iudeii), alcatuiesc un singur trup cu noi si iauparte cu noi la aceeasi fagaduinta in Cristos Isus" (Efeseni 3:6).Pavel a scris dar ca "nu mai este nici iudeu, nici grec ... fiindca toti sunteti una in Cristos Isus" (Galateni3:28).Ideea ca lntre iudei si natiuni s-a sters orice diferentiere nu poate fi acceptata de unii nici chiar astazi.Asa a aparut teo ria care spune ca planul lui Dumnezeu cu Israel nu a fost abandonat si ca Biserica estedoar 0 paranteza in timp ~i ca atunci cand Biserica va fi scoasa de aici si paranteza va fi inchisa,Dumnezeu i~i va relua planullui cu Israel!Da, ideile odata Inradacinate, cu greu mai pot fi dezradacinate!V-am dat ceea ce am scris mai sus doar ca ilustrare pentru dificultatea care exista pentru multi ca inCristos nu mai exista nici deosebirea dintre barbat si femeie, ci si aici este egalitate si unitate.Sa ne amintim de rugaciunea fariseului:.Doarnne, iti rnulturnesc ca nu mai facut sa ma nasc sclav, caine, sau femeie".Atat in conceptia grecilor, cat si a iudeilor, femeia era sub-urnana.Ar trebui sa ne gandirn ce soc a fost pentru iudei cand Isus a vindecat-o pe femeia garbova si apoi a spusca Ilea este 0 fiica a lui Avraam" (Luca 13:16) si cand a spus ca oricine face voia lui Dumnezeu )mi estefrate, sora..." (Matei 12:50).Pentru ucenici a fost dar ca Domnul Isus ridica astfel femeia acolo unde este barbatul. Asa a lntelesPetru lucrurile si de aceea Ie scrie barbatilor sa-si trateze sotiile ca pe .unele care vor rnosteni l rnpreunacu voi harul vietii" (1 Petru 3:7).Se mai pot aduce ~i alte texte din Noul Testament care sa lntareasca aceasta afirrnatie fundarnentala:femeia a fost ridicata de crestinisrn din pozitia ingrata in care fusese lnainte si i-a fost data statutul defiica a lui Dumnezeu pe acelasi nivel cu barbatul.Aceasta nu lnseamna ca s-au spulberat tnvataturile despre ierarhia de autoritate. lata ce scrie apostolulPavel:"Dar vreau sa stiti ca Cristos este capul oricarui barbat: ca barbatul este capul femeii si ca Dumnezeueste capullui Cristos" (1 Corinteni 11:3).Sa ne uitarn la afirmatia ultima: .Durnnezeu este capul lui Cristos". Noi stirn ca Fiul este de aceeasiesenta cu Tatal si prin aceasta este egal cu Tatal. Cu toate acestea, in Sfanta Treime exista 0 ierarhie deautoritate, si este bucuria Fiului sa-L asculte in toate pe T atal S au lPara lela aceasta trebuie sa ne calauzeasca in a lntelege si afirrnatia ca "barbatul este capul femeii"!Autoritatea barbatului nu dirninueaza cu nimic valoarea femeii si egalitatea ei in esenta si in eternitatecu barbatul.

 • 8/7/2019 Barbatii Si Femeile - Iosif Ton

  3/6

  [Iosif Ton] Barbatil sl femeile

  Au trecut aproape doua mii de ani pana cand, in crestinism, a inceput sa se acorde femeii pozitia pe carei-a dat-o Domnullsus Cristos! Abia in secolul al XX-lea femeia a fost ridicata, in multe locuri, acolo undetrebuia sa fie pusa inca din epoca post-apostolica.Desigur, unii au sarit peste cal, si i-au dat femeii autoritatea care ii este rezervata barbatului, deexemplu, in a face slujba de pastor lntr-o Biserica.Dar acestea sunt doar supra-reactii la faptul ca barbatii Ie-au tinut pe femei .Ja respect" atat de rnultavreme!I n epoca moderna, femeile s-au dovedit a fi excelente misionare. Ele au plantat Biserici si Ie-au ajutat sase consolideze. Ele au devenit bune invatatoare si profesoare in licee si universitati crestine. Ele s-audovedit excelente in scolile duminicale la toate nivelele, atat la femei cat si la barbati,Ele functioneaza din nou, ca in epoca apostolica, in slujbe de diaconite. Unele sunt membre incomitetele Bisericilor (aceasta este propriu-zis diaconia), f iind bune secretare, casiere, sau conducatoarede diferite ram uri de activitati din Biserica.Desigur ca mai sunt si altii care obiecteaza la toate acestea, dar putem spune ca situatia este ireversibila.~i cei care mai tin de vechile structuri care exclud femeia de la orice activitate vor pierde in cele dinurrna batalia rezistentei. Asa se vor lntampla lucrurile si in Romania. Si, cu cat este acum rezistenta maimare, cu atat va fi explozia mai mare.Femeile din Bisericile evanghelice din Romania sunt tot mai educate si stralucesc in toate profesiile. Totmai multe sunt profesoare in liceele crestine. Tot mai multe vin cu educatie teologica (licenta, masterat,doctorat) obtinute in seminarii si universitati din strainatate. Tot mai multe exceleaza in societatimisionare, in fundatii, in edituri crestine. Evanghelicii i~i vor da seama ca potentialul lor trebuie folosit siin Biserica. Trendul, sau tendinta si directia aceasta sunt inevitabile si ireversibile.Cei care lupta Irnpotriva acestui curent se vor trezi ca au luptat lntr-o batalie pe care au pierdut-o.Dar oare rnerita luptata batalia aceasta? De aceasta va depinde viitorul lucrarii lui Dumnezeu inRomania?Sa luam un sub-capitol al acestei probleme: invelitoarea capului. Cu vreo zece ani in urrna, discutam inMoldova de dincolo de Prut cu liderul baptistilor neinregistrati si I-am intrebat ce-i desparte acum de ceiInregistrati. EI mi-a raspuns foarte grav ca sunt trei lucruri care ii despart. Primul, desigur, esteinregistrarea. Ei si acum cred ca Biserica nu trebuie sa fie lnregistrata: orice legatura cu Statui estecatastrofala pentru Biserica. AI doilea, este faptul ca Inregistratii admit ca membrii Bisericilor lor sa albatelevizor in casa: pe cand, netnregistratii nu permit televizor. A treia problema care ii desparte estefaptul ca cei lnregistrati admit ca femeile sa-si lege basmaua la spate, pe cand ei, netnregistratii,considera ca basmaua trebuie legata in fata, sub gat.

  M Judecati voi in~iva ...Cl)o nC 1 l0...

 • 8/7/2019 Barbatii Si Femeile - Iosif Ton

  4/6

  [Iosif Ton] Barbatil sl femeile

  Sa ne uitarn insa ce s-a lntamplat la noi. Cam cu treizeci de ani in urrna, cateva surori si-au pus, in loc debasma, 0 esarfa cu care si-au legat parul. .Moda" a prins. Apoi esarfa a devenit tot mai ingusta, panacand astazi marea majoritate a femeilor au pe cap doar 0 bentital ~i aceasta se tot subtiaza pana candva deveni ... invizibila!

  Daca am vrea sa implinim Biblia literal, ar trebui sa impunem femeilor sa alba voal, adica sa aiba nunumai capul, ci si fata Invelita , asa lncat sa se vada numai ochii, asa cum se cere in Iran!Exista aproape in toate Bisericile barbati care sunt foarte tulburati de faptul ca femeile nu-si mai acoparcapul. Pretutindeni unde ma duc sunt abordat de asemenea frati care Irni cer sa Ie spun scurt, "da saunu", daca sunt pentru acoperirea capului femeii sau nu.Va dau aici raspunsul pe care I-am dat multora.Apostolul Petru Ie spune femeilor:.Podoaba voastra sa nu fie podoaba de afara, care sta in impletitura parului, in purtarea de scule de aur,sau in imbracarea hainelor,ci sa fie omul ascuns al inimii, in curatia nepieritoare a unui duh bland